Keyifli günler herkese ! Dubai’de geçirdiğim dolu dolu iki günün ardından bugün Birleşik Arap Emirlikleri’nin bir diğer önemli noktası Abu Dhabi var sırada.

Gezi notum öncesinde Bakü ve Dubai’yi de içeren Abu Dhabi gezi rotamı inceleyebilirsiniz. Şimdi Abu Dhabi’de gezilecek yerleri ve genel bilgileri öğrenme vakti !

Abu Dhabi’ye Nasıl Gidilir ?

23 Ekim 2016 Pazar. Güne Dubai’de uyanıyorum. Kısa bir hazırlığın ardından yola koyulma zamanı. Artık alışık olduğum Dubai’nin karışık yollarından Seyh Zayed Yolu’na çıkıyorum. Buradan güneye doğru dümdüz ilerleyerek Abu Dhabi’ye ulaşacağım.

Ülkemizden Abu Dhabi’ye ulaşmak için ise havayolunu kullanmanız gerekiyor. İstanbul’dan haftanın hergünü buraya sıkça seferler düzenleniyor.

Dubai’den Abu Dhabi Yoluna Çıkarken

Dubai – Abu Dhabi Arası Ulaşım

Dubai – Abu Dhabi arası yaklaşık 100 kilometre. Benim gibi kiralayabileceğiniz özel araçla bu mesafeyi keyifli şekilde bir saatte geçebiliyorsunuz. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nde benzinin ne kadar ucuz olduğunu tahmin edersiniz.

Dubai’den Abu Dhabi’ye otobüslerle de ulaşmak münkün. Dubai havarayının en güneyinde kalan istasyonundan kalkan otobüslerle 25 Dirhem gibi uygun bir fiyata gidebiliyorsunuz. Biletler ve saatleri buradan kontrol edebilirsiniz.

Abu Dhabi Nerededir ?

Şimdi kısaca Abu Dhabi’den bahsedeceğim. Abu Dhabi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yedi emirliğinden birisi. Ülkenin merkezi sayılabilecek bir noktada Basra Körfezi’nin güneyinde bulunuyor. Kentin nüfusu 1.5 milyon civarında ve tüm Körfez Şehirleri’nde olduğu gibi Abu Dhabi de 2000’li yıllarla beraber gelişimine ivme kazandırmış.

Abu Dhabi Genel Görünüm

Abu Dhabi aynı zamanda ülkenin siyasi başkenti. Sosyo-kültürel ve turistik anlamda ise Dubai’nin bir kademe arkasında olmasına rağmen sahip olduğu ekstrem mühendislik örnekleri ve başta Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix’i olmak üzere düzenlenen dünya çapında organizasyonlarla beraber adından sıkça söz ettiriyor.

Yas Adası

Abu Dhabi’ye gelmek üzereyim artık. Yol boyunca gördüğüm bolca çöl manzarasının ardından Abu Dhabi’de gezilecek yerler listemin ilk sırasındaki Yas Island’dan başlıyorum.

Yas Adası, Abu Dhabi’nin yanıbaşında bulunan yapay bir eğlence adası. Yapımına 2006 yılında başlanmış ve bazı bölümlerinde hala inşaat sürmekte.

Yas Adası / Yas Viceroy Otel Binası

Adanın dünyaca ününe kavuşmasındaki şüphesiz en önemli şey Formula 1 Abu Dhabi yarışının yapıldığı Yas Marina Pisti. Bu pist ve çevresini süsleyen esktrem mimari örnekler burayı epey özel kılıyor. Senede bir gerçekleştirilen bu organizasyonla beraber senenin bir haftası tüm dünyanın gözü bu adada oluyor.

Abu Dhabi Tema – Eğlence Parkları

Yas Marina ayrıca tema parkları ile de ünlü. Bunların başında Ferrari World, Yas Waterworld ve  Warner Bros World Abu Dhabi geliyor. Bu parkların tamamı devasa büyüklükte ve kendi alanlarında dünyanın en iyileri.

Bu bölgede alışveriş yapabileceğiniz Yas Mall da bulunuyor. Biz bu alışveriş merkezinde biraz vakit geçirip Yas Adası’nı arabayla turladıktan sonra şehir merkezine doğru yola koyuluyoruz !

Yas Marina ve Formula 1 Pisti’nin Etrafı

Yas Adası’ndan kuzeybatıya doğru devam ettiğinizde keyifli bir otobana çıkıyorsunuz. Burası Abu Dhabi şehir merkezine ulaşmanın iki yolundan biri. Yol boyunca köprülerden geçiyorsunuz ve manzara gerçekten harika !

Abu Dhabi şehir merkezine ulaşırken hava da yavaştan kararmaya başlıyor. Bugün yola biraz geç çıkmamızdan ve Yas Marina’da fazlaca vakit harcamamızdan dolayı hava çabucak karardı doğrusu. Ancak bunun avantajlı bir durum olduğunu söylemem mümkün. Çünkü şehir ışıklarıyla adeta bir başka güzel ve akşam nispeten serinleyen havada gezmek daha makul.

Öncelikle arabayla şehirde biraz doğaçlama dolaşıyorum. İlk izlenimim Abu Dhabi’nin Dubai’ye göre biraz daha bütünleşik ve samimi bir şehir olması. Özellikle merkezi kısımlar epey canlı ve yürüyüş yapabileceğiniz onlarca cadde var. Bu caddelerde ise onlarca dükkan ve restoran bulmak mümkün.

Abu Dhabi Caddeleri

Abu Dhabi’de Gezilecek Yerler

İlk olarak “Al Marina” yani Marina Bölgesi’ne gidiyorum. Burası şehrin anakarasına ince bir yolla bağlanmış bir ada gibi düşünülebilir. Geldiğiniz andan itibaren özel biyerde olduğunuzu hissediyorsunuz, ışıklar ve etrafın canlılığı mükemmel.

Burada Marina Mall isminde bir alışveriş merkezi bulunuyor. Zaten şehrin en önemli turistik noktaları genellikle hep bu alışveriş merkezleri. Fiyatlar Dubai’de olduğundan biraz daha uygun. Dubai gezi notlarımda anlattığım yorumlar burası için de genel olarak geçerli.

Marina Bölgesi’nin ucunda büyük bir Birleşik Arap Emirlikleri Bayrağı ve Abu Dhabi Theater var. Bu yapı ve bayrak keyifli bir uyum içerisinde. Ayrıca burası Marina’nın şehre bakan ucu oluyor. Fotoğraflardan alışık olduğum Abu Dhabi’nin gökdelenlerle dolu manzarasını buradan çıplak gözle izleyebiliyorsunuz. Hemen yanında ise küçük bir kumsal var. Akşam saatleri olmasına karşın denize girenleri görmek mümkün !

Marina Bölgesi’nin Uç Kısmı / Birleşik Arap Emirlikleri Bayrağı ve Abu Dhabi Theater

Abu Dhabi’de Denize Girilir mi ?

Bir parantez açmak istiyorum. Abu Dhabi denize girmek isteyenler için de oldukça uygun bi şehir. Şehrin merkezindeki “Al Sahil Beach” yani sahil plajında bu hoş denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca biraz kuzeydeki Saadiyat Adası’nda da güzel plajlar bulunuyor.

Gezmeye devam ediyorum. Şimdi sırada Emirates Palaca Hotel var. Bu otel Abu Dhabi’nin en önemli yapıları arasında yer alıyor. Tasarımı ve ışıklandırması ile beraber büyüleyici olduğunu söylemem mümkün.

Emirates Palace Hotel

Bu otelin hemen yanında Birleşik Arap Emirlikleri Başkanlık Sarayı ( UAE Presidential Palace ) bulunuyor. Şehrin, ülkenin başkenti konumunda olduğunu söylemiştim. Birleşik Arap Emirlikleri’nin genel olarak buradan yönetildiğini söyleyebiliriz. Ancak yenilenen yüzü hala tamamlanmış değil fakat çoğunluğu bitmiş !

Bu bina benzer kullanım araçlı örnekleri arasında dünyada en güzelleri arasında gösteriliyor. Maalesef burayı yakından inceleme şansınız bulunmuyor. Ancak en azından kapısına kadar gidip görebildiğinizle yetinebilirsiniz.

Başkanlık Sarayı’nın Bittikten Sonra Oluşacak Görüntüsü

Hemen bu noktadaki bir diğer önemli yapı Etihad Kuleleri. Toplamda beş kardeş gökdelenden oluşan bu yapılar 2012 yılında tamamlanmış ve şehrin silüetini oluşturan en zarif parçalar.

Şimdi şehir merkezinde arabayı park edip biraz turluyorum. Bu bölgede ziyaret etmek istediğim özel bir yer var; Qasr Al Hosn.

Etihad Kuleleri

Qasr Al Hosn, Abu Dhabi’nin en anlamlı yapısı diyebiliriz. 1760’ta yapılan bu kale Abu Dhabi’nin ilk yapısı olarak kabul ediliyor. Şehrin tamamı zamanla buranın çevresinde oluşmuş ve günümüzdeki haline gelmiş.

Sahip olduğu bembeyaz renk ile “Abu Dhabi’nin Beyaz Kalesi‘ olarak da adlandırılıyor ve yılın belli dönemlerinde bu yapı halka açılıyor. Ben yalnızca dışarıdan bakmakla yetindim ama zaten bunun yeterli olduğu kanısındayım !

Qasr Al Hosn ve Çevresi 1760 / Günümüzde Kale Aynı Haliyle, Yalnızca Beyaza Boyanmış

Artık şehrin merkezinden biraz uzaklaşıyorum. Sırada şehrin yenilenen yüzünün en ikonik yapısı Capital Gate var.

Tam 165 metre uzunluğundaki bu yapı Abu Dhabi’nin en ekstrem mühendislik örneği diyebiliriz. Yamuk şekilde duran bu gökdelende farklı mühendislik teknikler kullanılmış.

Capital Gate Binası

Şehirdeki kanımca en özel yapıyı en sona sakladım ! Evet doğru tahmin ettiniz bu yapı Sheikh Zayed Grand Mosque.

Şeyh Zayed Camii, gördüğüm en özel cami diyebilirim. 2004 yılında hayatını kaybeden eski devlet başkanı Şeyh Zayed adına yapılmış ve 2007 yılında tamamlanmış. 2400 metrekarelik alanıyla dünyanın sayılı camilerinden olan bu yapının mimarisi ise doğudan batıya tüm İslam’dan izler taşıyor.

Sheikh Zayed Grand Mosque

Özellikle sahip olduğu ışıklandırma ile geceleri ayrı bir güzel ! İbadete açık olan bu camiyi yalnızca gündüzleri ziyaret edebildiğinizi hatırlatmalıyım.

Artık benim için de Abu Dhabi gezim burada noktalanmış oluyor. Genel olarak bahsedecek olursam. Abu Dhabi bu bölgede görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Sahip olduğu özgün yapılar ve farklı kültür ile beraber etkileyici olduğunu söylemem gerekli.

Sağda Ben ve Bana Eşlik Eden Üç Yakın Arkadaşım / Yas Marina, Abu Dhabi

Abu Dhabi Çevresinde Görülmesi Gereken Şehirler

Fakat Abu Dhabi’de fazla bir beklenti içine girilmemeli. Bahsettiğim güzelliklerin çoğu bir günde gezilebilir. Buranın tam bir eğlence merkezi olduğunu söylemiştim. Vakti olaranlar Ferrari Dünyası gibi Yas Adası’ndaki eğlence parklarını ziyaret edebilir. Ben kısıtlı vaktimden ötürü şehri dışarıdan keşfetmeye çalıştım.

Sadece Abu Dhabi’yi ziyaret etmeyi düşünenler varsa önerim komşu emirlik Dubai’yi de atlamamanız.

Şimdi gezimin devamında yeniden Dubai’ye doğru yola koyulacağım. Oradaki gezi notlarımı da okumanızı tavsiye ediyorum çünkü Dubai’den daha detaylı bahsettim ve genel olarak söylediğim detaylar Abu Dhabi’de de geçerli.

Yazımı burada noktalıyorum, bir sonraki gezi notunda görüşmek üzere !

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.