Afyon oldum olası ismen bildiğim bir şehirdi ama Afyon’da gezilecek yerleri keşfetmeye fırsatım olmamıştı. Sadece Antalya’ya giderken yolda geçtiğimiz, bazen yemek yediğimiz ve Afyonkarahisar isminden yola çıkılarak yapılan muhabbetler falan filan 🙂 Zaten Afyon’dan çok da beklentim yoktu!

Taa ki Afyon Frig Vadileri tanıtımına dikkat çeken Frig Ultra Maratonu için Afyon’a davet edilene dek...Bu etkinlikle 4 gün boyunca Afyon’da gezilecek yerleri karış karış dolaştım ve inceledim! Emin olun Afyon ülkenin turizm cennetlerinden birisi. Yalnızca kaplıcaları değil, peri bacalarından, Frig Vadilerine, Ayazini Köyü’nden, Afyonkarahisar Kalesi ve Bedesten çarşısına kadar bu şehir tam anlamıyla tarih, kültür kokuyor. Öncelikle Afyon hakkında genel bilgileri öğrenmek isteyenler şuradan bi baksın, bugün Afyon’da gezilecek yerleri anlatıyorum!

Afyon Gezilecek Yerler / Kale ve Tarihi Konaklar Bir Arada

Afyon’da Gezilecek En Güzel Yerler

Eğer Afyon’a nasıl gidilir diyorsanız da hemen yazımı okuyun gelin. Şimdi Afyon’daki bireysel tecrübelerim ışığında sizlere Afyon’da gezilecek en güzel yerleri bir bir anlatacağım. Yazının sonunda paylaşacağım Afyon gezilecek yerler haritasında tüm bu listedeki noktaların yerini kolayca görebileceksiniz, ayrıca telefonunuza indirip yol tarifi de alabilirsiniz...Afyonkarahisar gezimiz başlasın!

1. Bedesten Çarşısı

Afyonkarahisar’a geldiyseniz önce bir bu şehrin kokusunu duymanız lazım. Bu şehrin kokusu Afyon’un merkezindeki Bedesten Çarşısı’nda hissedilir.

Bedesten çarşısı tipik bir Anadolu çarşısı. Burada eski zamanlardan beri süre gelen bir genelek ile kalaycılar, kuyumcular, saatçiler, kasaplar ve çeşitli yöresel ürünlere ait dükkanlar görebilirsiniz.

Çarşı Afyon’da gezilecek yerler arasındaki en hareketli nokta, burası şehrin kalbi.

Tarihi Afyon Bedesten Çarşısı / Benim Gibi Pazar Sabahı Giderseniz İşte Böyle Kimse Olmaz 🙂

2. Ot Pazarı Camii

Ot Pazarı Camii, Bedesten Çarşısı’nın içinde usulca duran bir camii. Çoğu zaman gezilecek bir nokta olarak farketmezsiniz ma burası 15-16. yüzyıllardan kalma bir Osmanlı Camisi…

Şehrin doğal dokusuna uygun olarak kesmetaş ile inşa edilmiş. Hemen yanıbaşında da bir türbe bulunuyor. Turistik olarak bir düzenleme yapılmadığından ücretsiz olarak haftanın her günü ziyaret edilebilir. İçeride de güzel detaylar bulmak mümkün.

Afyon Eski Şehir Merkezi / Buraya Gelin ve Ot Pazarı Camii’ni Bulun Bakalım!

3. Afyon Kültür ve Sanat Evi

Çarşının içinden devam edelim 🙂 Sırada Afyon Kültür ve Sanat Evi var. Burası adından da anlaşılacağı üzere Afyon yöresinin geleneksel detaylarına yer veren bir kültür müzesi aynı zamanda sanat evi.

Şehrin merkezinde yer aldığı ve Afyonkarahisar’ı anlamaya yarayacak detaylara yer verdiği için bir uğrayın derim. Çarşamba günleri dışında, haftanın diğer günleri 10.00-17.30 arasında ziyaret edebilirsiniz, müze ücretsiz 🙂

Afyon Kültür ve Sanat Evi Bence Ziyaret Edilmeli!

4. Afyon Mevlevihanesi ve Müzesi

Afyon’da gezerken Mevlana’yı çağrıştıran eserleri sıkça görebilirsiniz. Mevlana denince akla Konya gelir ama Afyon’da mevlevilik için önemli bir nokta.

Afyon Mevlevihanesi ya da diğer bir isimle Sultan Divanı Mevlevihanesi, Afyon’da gezilmesi gereken en önemli noktalardan biri. Mevlevihane içerisinde Mevlevi Türbe Camii ve Mevlevihane Müzesine de ev sahipliği yapıyor.

Afyon Mevlevihanesi ve Mevlevi Türbe Camii

Bizim Afyon’da yaptığımız gezi sırasında Mevlevihane’deki çalışanlar buranın hikayesini de güzelce anlattılar. Burası zamanının en önemli Mevlevihane’lerinden biriymiş. Caminin içerisinde Postnişin, Hücrenişin gibi Mevlevi odaları, Mevlana’nın “hamdım, piştim, yandım” sözleri ile ifade ettiği serüveni canlandırıyormuş. Ayrıca müze bölümünde Mevlevilere has kıyafet ve eşyaları da görebilirsiniz. Giriş ücretsiz!

Ek bir Görkemli bilgi daha 🙂 Mevlevihane’nin girişindeki ikinci kapıyı Sultan Abdülhamit bizzat hediye etmiş.

Mevlevihane’deki Müze / Elim ve Saatim 🙂

5. Millet Hamamı

Afyon eski şehirde görülecek bir diğer yer de Millet Hamamı!

Millet Hamamı aslında tarihi bir yapı ve hamam olmasına karşın günümüzde belediye kurlarına ev sahipliği yapıyor. Açıkçası böyle bir uygulamayı ilk kez gördüm ve çok hoşuma gitti!

Hamamın iç bölümleri çeşitli el sanatları ve müzik odaları içeriyor. Kursların yanı sıra burada yapılan eserler de sergileniyor. Afyon gezilerinizde kaçırmamanız gereken bir nokta kanımca, ayrıca yine girişimiz ücretsiz

Millet Hamamı Afyon’da Gezilecek Yerler’den Biri

6. Ulu Camii

Afyon’u Afyon yapan bir yapıya geldi sıra!

Afyon gerçekten o kadar fazla gezilecek noktaya sahip ki hepsini anlatırken “bu en güzeli” diyebilirim 🙂 Çünkü hepsi birbirinden güzel.

Ulu Camii tam tamına 900 yıllık bir Selçuklu eseri. İçerisinde bulunan 40 adet ahşap sütün, inşaat mühendisi kimliğimle de fazla ilgimi çekmeyi başarmıştı. Kudüs Mescid’i Aksa tecrübelerimdeki gibi Ulu Camii’de de görmeye alışık olduğumuz cami anlayışından oldukça farklı bir mimari var.

Ulu Camii’nin tuğla minaresi de bence görülmeye detay farklı bir detay.

Afyon Ulu Camii Kesinlikle Etkileyici Bir Yapı
Ulu Camii’nin İçi / Bana Mescid-i Aksa’yı Anımsatmıştı

7. Kubeli Camii

Afyon’da sokaklarda doğaçlama bir tur yapınca gezilecek yeni noktalar bulabiliyorsunuz. Afyon eski şehrin sokakları adeta sürprizlerle dolu!

İşte Kubeli Camii de keşfettiğim bir diğer hazine. 15. yüzyıldan kalan bu camii adını aldığı kubbeli yapısı ile insanı mest etmeyi başarıyor.

Kubeli Camii Afyon

8. Afyonkarahisar Kalesi

Gelelim bu şehrin simgesine!

Afyonkarahisar kalesi gerçekten dünyada eşine az rastlanır bir kale. Adeta doğanın buraya kale yapın 🙂 dediği bir noktada, 200 metre civarlarında bir yükseklikteki volkanik kayanın üzerine yapılmış.

Afyon’un karahisari milattan önce 1000’li yıllardan başlayarak Hititler, Bizans, Selçuklular derken ne çarpışmalar görmüş neler. Günümüzde burası Afyon’da gezilecek bence en keyifli nokta. Tabi yukarı doğru onlarca merdiven çıkması pek keyifli olmaya bilir 🙂 Fakat yukarı kadar çıktığınıza eminim değecek…

İşte Afyonkarahisar Kalesi ve Ben 🙂

9. Frig Vadileri

Gelelim Afyon’un en en en en noktasına 🙂

Kabul ediyorum ben ki 6 kıta ve 55’ten fazla ülkeye giden Görkem ajdasd ( padişah gibi başladım ama bakın nasıl bitireceğim 🙂 ) Afyon’un Frig vadilerinden haberdar değildim…Ama zaten Afyon’da gezme amacımızda temel olarak Frig vadilerini keşfetmekti, ve keşfettik!

Millattan önce 9. yüzyılda kurulan Frigya Devleti, Afyon’un bu güzel topraklarını da mesken tutmuş. Frigler ticaret, tarım gibi alanlarda oldukça gelişmiş oldukları gibi çini, heykel, oymacılık gibi konularda da oldukça ilerdelermiş. Yani düşünün bu adamlar neler yapmıştır?

Frig Vadileri Gördüğünüz Gibi İnanılmaz Biryer! / İşte Gizemli Frigya Gezimizin Ekibi ve Başta Afyon’da Turizm Denince Akla Gelen Kişi Murat Abim Murat Şen

Frig Vadileri’ni hani sanki Kapadokya’ya gitmişsiniz gibi düşünün vadiler boyunca onlarca efsane detay bulmanız mümkün. Kral Yolu’ndan, Memeç Kaya Kilisei’ne,  Yılantaş Kaya Mezarı’ndan, Avdalaz Kalesi’ne gezilecek bir sürü yer var.

Frig vadisinde gezilecek yerleri ayrı bir başlık olarak düşündüğümden sizlere gezi hikayemle şöyle güzel bir yazı hazırladım. Frig vadisinde gezilecek yerleri merak edenler şuradan okuyabilir.

Frig Vadileri’nin Kral Yolu! / Burası Afyon’da Gezilecek En Güzel Yerlerden

10. Peri Bacaları

Şimdi okuduklarınıza biraz şaşırabilirsiniz 🙂 Çünkü karşınızda Türkiye’nin ikinci peri bacaları var!

Frig Vadileri adeta masallar alemi gibi. Burada muhteşem Frig eserlerinin yanında bir de doğanın harikası Peri Bacaları da var. Buraya Afyon Peri Bacaları ya da İscehisar Peri Bacaları da deniyor.

Peri Bacaları aslında bölge etrafında geniiş bir alana yayıldığı için her yerden görebilirsiniz. Fakat müthiş Frig detayları ile görmek isterseniz Bayrameliler Köyü’ne gelin ve Emre Gölü’ne doğru ilerleyin işte Frig Vadisi Tabiat Parkı karşınızda…

Afyon Peri Bacaları kendi içinde özel birçok gezilecek yere sahip. Buraları merak ediyorsanız Frig Vadileri’ndeki gezimi anlattığım ve nasıl gidilir, neler yapılır gibi tavsiyeler verdiğim Frig vadisi gezi notlarımı da okumak isterseniz şuradadır.

Özgürlük Kayası ve Ben / Afyon Peribacaları

11. Göynüş Vadisi

Göynüş Vadisi de aslında Frig Vadileri’nden biri! Fakat Afyon’da gezilecek yerler listesinde özel olarak da yer almalı diye düşünüyorum. Çünkü bu vadide neler var neler 🙂

Göynüş Vadisi az önce bahsettiğim Peri Bacaları’na ev sahipliği yapmasının yanında özel Frig figürleri içeren Yılantaş Kaya Mezarı ve Aslantaş Anıtı gibi gezilecek noktalar içeriyor. Bu yüzden Afyon’a geliyorsanız Göynüş Vadisi’ni gelin görün gezin…

Göynüş Vadisi’ndeki Yılantaş Anıtı

12. Ayazini Metropolisi ve Köyü

Frig esintileri hala bitmedi!

Ayazini Köyü ya da tarihteki ismi ile Ayazini Metropolisi tarihi ve doğal zenginlikleri ile Afyon’da gezilecek en güzel yerlerden bir diğeri. Burada yalnızca Frigler değil Bizanslar da yaşamış…

Köy başta Avdalaz Kalesi ve Ayazini Kilisesi ile ön plana çıksa da köyün günümüz tarafları da tarihle iç içe ve gezilmesi keyifli.

Ayazini Köyü’nde gezilecek yerleri detaylı olarak okumak isteyenler şuradan bakabilir.

Ayazini Köyü / Şöyle Amcalarımız Teyzelerimizin Olduğu Bir Köy Hayal Edin!

13. Afyon Termal Kaplıcaları

Görkem Afyon’da gezilecek yeler listesinde 13. sıraya geldi ama Afyon’un dünyaca ünlü termal kaplıcalarına sıra yeni geldi! İşte bu yüzden Afyon’u gezmelisiniz…

Afyon, ülkemizde birçok yerde termal kaplıcalar olsa da bu konuda en meşhur yerlerden. Afyon’a bir kez gelin gezilecek yerleri gezin ama bir kez de gelin ve termal kaplıcaların keyfini sürün.

Afyon’da şehir merkezinin yanı başından başlayarak Gazlıgöl’e kadar birçok sağlık (wellness) oteli, tesisi bulunuyor. Bu kaplıcaları gezmek demek suların yüzmek ve rahatlamak demek 🙂 Ben bunu yaptım ve kesinlikle öneriyorum…

Bu Fotoğrafı Paylaşmaktan Utanıyorum 🙂 Ama Suyun Rengine Bakar Mısınız? / Afyon Termal Kaplıcaları

14. Afyonkarahisar Müzesi

Şimdi bu kadar tarihten bahsettik de sizce Afyonkarahisar’ın bir arkeoloji müzesi olmaz mı?

Afyon’da önce gezilecek tarihi noktaları bitirin ve sonrasında bu tarihi daha da yakından tanımak için, Afyonkarahisar müzesini gezin.

Afyonkarahisar müzesi oldukça köklü ve eski bir müze. Eserlerin toplanmaya başlanması 1931 yılına kadar gidiyor. Afyon’un girişinde kolayca ulaşılabilir bir noktada. Pazartesi günleri dışında 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.

Afyon Müzesi / Arkasında Afyonkarahisar Kalesi / Afyon’da Gezilmesi Gereken Bir Nokta

15. Afyon Tarihi Konkları – Zaviye Türbe Caddesi

Hep ne diyorum! Şehirleri gezerken nokta nokta bakınca bazen şehrin atmosferini biraz kaçırıyoruz. O yüzden size hep kilit bir cadde adı veriyorum 🙂

Afyon’da gezilecek yerleri hissedeceğimiz, şehir atmosferini içimize çekeceğimiz o cadde Zaviye Türbe Caddesi. Baştan sona tarihi Afyon konaklarıyla ve diğer tarihi detaylarla süslü bu caddede yürümeden Afyon’dan dönmeyin derim.

Afyon’un Güzelim Konakları İşte Bu Caddede

16. Afyon Zafer Müzesi ve Anıtı

Afyon’un bir zafer şehri olduğunu da unutmamak gerek!

Afyon sınırları içerisinde kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi Zaferi’nin anıtı ve bu zaferden detaylara yer verilen Afyon Müzesi, Afyon’da gezilecek yerler arasındaki milli duygularımızı en çok kabartan yer. Müze pazartesi hariç her gün gün içerisinde ziyaret edilebilir.

Afyon Kalenin ve Zaferin Şehri

17. Akarçay Kültür Parkı

Afyon’nun tarihi ve doğal güzelliklerini gezerken, şehir merkezinden geçen Akarçay Nehri’ni unutmamak gerek. Akarçay nehri kenarındaki kültür parkı Afyon’un adet nefes aldığı yer denilebilir.

Frig Vadileri ve Afyonkarahisar Kalesi derken günün yorgunluğu akşamüstü Akarçay Kültür Parkı’nda güzelce bir atılabilir, deneyin derim.

Akarçay Kültür Parkı @Facebook/akarcay

18. Emre ve Eber Gölü

Şimdi şehrin biraz dışarısına doğru çıkalım ve Afyon’un iki güzel gölünden bahsedelim!

Ayrı ayrı Emre ve Eber gölü gezilip görülmeye değer Afyon’un güzel noktaları. Emre Gölü zaten Frig Vadileri’nde gezerken hemen karşınıza çıkacak. Eber Gölü de vaktiniz varsa Afyon’da uğramanız gereken yerlerden kanımca.

Emre Gölü Üzerindeyim! / Afyon’da Gezilecek Doğal Yerler’den Biri

19. Bolvadin, Kırkgöz Köprüsü

Son olarak Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde bulunan eşsiz kırkgöz köprüsünü Afyon’da gezilecek yerler listesine eklemezsek olmaz.

Neredeyse 1000 yıllık geçmişiyle beraber Kırkgöz Köprüsü yaşayan bir Bizans efsanesi. 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından da onarılan bu köprü Osmanlı’da da çok özel bir yer tutmuş.  Köprü İpek Yolu’nun en nadide eserlerinden biri. İsmini köprünün üzerindeki 40 adet gözden alıyor. Bu gözler Mimar Sinan zamanında 64’e çıkarılarak köprü daha da ihtişamli bir hal almış.

Afyon Gezilecek Yerler Haritası

Afyon’da gezilmesini önerdiğim yerleri bitirdim. Şimdi Afyon’da gezilecek yerleri harita üzerinde de göstermek istiyorum. Haritadan kendinize Afyon gezi rotası çıkartabilir ayrıca harita üzerindeki yerlere yol tarifi alabilirsiniz.

Haritayı şu linkten indirerek cep telefonunuzda haritaya erişebilir ve Afyon’da gezilecek yerleri kaydedebilirsiniz.

Haritayla beraber Afyon’da gezilecek yerleri anlattığım yazımı artık sonlandırıyorum. Muhtemelen Frig Vadileri ve Peri Bacaları’nı da ziyaret edersiniz diye düşünüyorum 🙂 Şuradan Frig Vadisi gezi notlarımı okumadan sakın ayrılmayın!

Ayrıca özel olarak Ayazini Metropolisi için de bir yazım var! Ayazini Köyü bakın ne kadar güzel yerlere sahip, girin bir okuyun )

“Görkem ben Afyon’a nasıl gidilir? onu da merak ediyorum!” diyorsanız Afyon’a gidiş yollarını da şurada anlatıyorum.

Afyon hakkında kısa bilgiler, Afyon’dan hediyelik ne alınır, Afyon’da ne yenir, Afyon ismi nereden geliyor ve benzeri konular için herkesin Afyon’a gitmeden okumasını önerdiğim Afyon tanıtım yazıma da şuradan ulaşabilirsiniz!

Afyon Mevlevi Camii

Afyon’u anlatmak benim için bir keyifti, Afyon hakkında sorularınız olursa aşağıdaki yorum bölümünden tüm sorularınızı anında yanıyorum! hepinize sevgi dolu günler 🙂

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.