Görkemli günler! Bugün sizlere Afyon hakkında bilgiler vereceğim hem de kısa kısa ve önemli bilgiler. Afyon’a gitmeden önce bu bilgileri bilirseniz bu şehri çok daha iyi anlayacaksınız 🙂

Tamamı Afyonkarahisar’daki bireysel tecrübelerime dayanarak size Afyon’u tanıtmaya başlıyorum! Öncelikle Afyon’a nasıl gidilir ya da Afyon’da gezilecek yerler derseniz ilgili yazılarım için üzerine tıklayın. Şimdi Afyon hakkında kısaca bir bilgi ile başlayalım.

Afyonkarahisar Hakkında Kısa Bilgi

Bu şehrin resmi adı Afyonkarahisar! Fakat öncelerde ve hala halk arasında sadece Afyon diyoruz. Afyon ülkemizin Batı Anadolu ve Ege Bölgeleri arasında bulunuyor. Afyon toplamda 729 binlik bir nüfusa sahip.

Afyon tarih boyunca önemli merkez olmuş. Milattan önce başlayan serüveninde Hititler, Frigyalılar ve Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde yer almış ve Süleyman Şah’ın fethiyle beraber ilk kez Türk egemenliğine girmiş.

Afyon Genel Görünüm / Afyonkarahisar Kalesi

Afyon günümüzde binlerce yıla uzanan medeniyet hazinesi, turizmde termal kaplıcaları ve ekonomide mermer endüstrisi başta olmak üzere birçok alanda önemli bir ilimiz. Afyon tanıtımını yaptıktan sonra geçelim gezme görme konularına 🙂

Afyon’da gezilecek yerler de bir hayli fazla. Fakat Afyon’a gitmeden önce Afyon hakkında bu 9 şeyi kesinlikle bilmelisiniz!

1. Afyon’un İsmi Nereden Geliyor?

Afyonkarahisar ismiyle her daim ilgi çekici bir şehir olmuştur, en azından benim için 🙂 Hikayeye göre eski adı Akroenos olan Afyon’u Selçuklular biraz uzunca bir kuşatma sonucunda ele geçirebilmişler. Buradaki kuşatma anlamına gelen hisar kelimesi ve bunun zorluklarla, acılarla gerçekleştiğini anlatan “karahisar” şekliyle kullanmaya başlamışlar.

Sonraki yüzyıllarda bu bölgede yetişen afyonlarla beraber şehir Afyonkarahisar olarak kayıtlara geçti diyebiliriz 🙂

Katıldığım Afyon ve Frigya Resim Sergisinden

2. Afyon Hangi Bölgede Yer Alıyor?

Afyon’un hangi bölgede yer aldığı konusu bence kim beş yüz milyar istere bile çıkmış olabilir!

Çünkü Afyonkarahisar’ı düşününce hangi bölgeye ait olduğunu kafamızda kurmakta biraz zorluk yaşayabiliriz. Bu şehir hem bir iç anadolu şehri, hem de bir ege…peki hangisi?

Afyonkarahisar resmi olarak Ege Bölgesi’nde yer alıyor. Afyon ili Ege Bölgesi’nde yer alan şehirlerden birisi. Ama Ege’nin en İç Anadolulusu desek yalan olmaz sanırım.

İşte Bu Frig Kral Yolu Afyon’da / Şöyle Bir Etrafa Bakın Hangi Bölgeye Benziyor?

3. Afyon’un Neyi Meşhur?

Afyon’a gidiyorsak bu şehrin neleri meşhur? Afyon’un meşhur yemekleri tatlıları neler diye bir sormamız lazım kendimize.

Afyon’da zaten en meşhur şeyler yemekleri burada anlaşalım. Peki hangi yemekler meşhur Afyon’da?

Afyon’un şuan bile ağzımı sulandıran 🙂 Afyon sucukları, Afyon kaymağı ve Afyon lokumu kesinlikle bu şehrin olmazsa olmazları. Afyon’a gelmişseniz sucuktan yaprak bir döner bile yersiniz! Burası sucuğun, bükmenin, kaymağın, lokumun başkenti!

Afyon’un Bedesten Çarşısına Gidin ve Başka Neler Meşhurmuş Öğrenin 🙂

4. Afyon Nasıl Bir Yer?

Genellikle bu soruyu atanan öğretmenler memurlar sorar “Afyon nasıl biyer acaba?”

Afyon’da yaşamadım ama baştan sona iyice bir gezdim! Hemde Afyon’da uzunca yıllar yaşamış insanlarla, o yüzden birkaç söz söyleyebilirim.

Afyon’un nasıl bir yer olduğunu anlamak için önce Afyon’da gezilecek yerleri, Frig Vadileri gezi notlarımı bir okuyun da gelin derim 🙂 Sonrasında anlayacasınız ki Afyon gerçekten tarih boyunca kültürlerin beşiği olmuş bir şehir. Bunun etkileri 21. yüzyılda da rahatça görülebiliyor.

Afyon genel olarak zengin kültüre sahip insanların yaşadığı bir şehir. Zaten meşhur yemeklerinden, tarihinden ve sokaklarından bunu anlamanız mümkün. Tüm bunlara Ege’nin sıcakkanlılığı ve İç Anadolu’nun “anadolu insanı” öğeleri gelmiş ve Afyon oluvermiş. Afyon iklim bakımından ne Ege gibi ılıman ne de İç Anadolu’nun karasallığında… ortalarda bir yerde ama karasala daha yakın diyelim.

İşte Afyon Eski Şehrin Sokakları

5. Afyon’un İlçeleri Neler?

Afyon merkez ilçesi de dahil omak üzere toplamda 18 ilçeden oluşuyor. Bu ilçeler isim sırasına göre Başmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Çobanlar, Dazkırı, Dinar, Evciler, Emirdağ, Hocalar, İscehisar, İhsaniye, Kızılören, Sandıklı, Sinanpaşa, Sultandağı ve Şuhut.

Kırkgöz Köprüsü ve Başkomutanlık Meydan Savaşı ile öne çıkan Bolvadin, Peri Bacaları ve Frig Vadileri ile öne çıkan İhsaniye ve İscehisar Afyon’da turistik anlamda en çok dikkat çeken ilçeler.

Ayazini Köyü / Solda Ayazini Camii / Burası İhsaniye İlçesine Bağlı Tarihi Bir Köy

6. Afyon Hakkında Yorumlar

Şimdi gelelim Afyon hakkında yorumlara!

Afyon’a gidecekler, taşınacaklar, Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne okuyacaklar ya da Afyon’u gezmek isteyen turistler bu şehir hakkında genel bir yorum duymak isteyebilir.

Ben 6 kıta ve 55’ten fazla ülkeye gitmiş biri olarak Afyon’u çok sevdim. Hem bizim kültürümüzden bir şehir, hem doğal güzellikleri ön planda hem tarihi çok zengin hem de burası Mevlana’nın şehri...Ayrıca şehrin havası suyu da pek bir insanın içini açıyor. Ben Afyon’u sevdim! Sevmesem bu yazıları yazar mıydım ki?

İşte Mevlana’nın Şehri Afyon!

7. Afyon’da Ne Yenir?

“Afyon’da ne yeriz, ne içeriz tavsiyen nedir Görkem?”

Afyon’da tabii ki birçok çeşit yemek var. Fakat buraya geldiyseniz Afyon sucuklarından, Afyon kaymağından, Afyon lokumundan bir tutam alacaksınız. Afyon’da kalan herşey yalan 🙂

Şaka şaka Afyon’a geldiyseniz sakala çarpan çorbası, ilibada sarması ve paçık gibi yöresel lezzetleri de denemenizi öneririm.

Afyon’un Enfes Lokumlarını Tadarken 🙂

8. Afyon’dan Ne Hediye Alınır?

“Afyon’u gezip göreceğiz ama eşe dosta ne hediye alınır Afyon’dan?”

Her şehirden alınabilecek rutin magnet, küçük biblolar v.b ürünler burada da mevcut. Fakat siz siz olun Afyon’dan bir lokum alın da herkesin ağzı tatlansın!

Bunun dışında özellikle Frig Vadileri tarafındaki köylerde mesela Ayazini’de yerel el emeği göz nuru ürünler de bulabilirsiniz. Ayrıca Bedesten Çarşısı’nda da bu tarz ürünler mevcut.

Afyon’dan Ne Alınır? Diyenlere Birkaç Öneri!

9. Afyon’da Nereler Gezilmeli?

“Görkem ben Afyon’u gezmeye hazırım!”

Afyon hakkında bilgileri öğrendikten sonra artık Afyon’a gidebiliriz! Peki Afyon’da nereleri gezeceğiz. Size sadece şöyle bir ipucu vereyim, Afyon’da gezilecek o kadar çok ve güzel yer var ki başka bir yazı yazmam gerekti 🙂 Mesela Afyon’un Peri Bacaları var, müthiş bir Karahisar’I var, var da var…

O zaman Afyon hakkında kısaca bilgileri anlattığım yazımı bitirelim ve Afyon’da gezilecek yerleri birebir tecrübelerimle anlattığım yazıma geçelim! Afyon’da gezilecek yerler şurada tıklayın 🙂 Ayrıca Frig vadilerindeki gezi notumda size çok şey anlatacak, bir de tarihi metropolisi ile Ayazini köyü var!

“Görkem Afyon’a nasıl giderim diyorsan da Afyon’a uçak, otobüs, kamyon 🙂 ne varsa ulaşım yolları şurada!

İşte Afyonkarahisar Kalesi ve Ben 🙂

Az önce bahsettiğim Afyon gezilecek yerler, Afyon’a nasıl gidilir, Frig Vadileri ve Ayazini köyü yazılarımı okumadan Afyon’a gitmeyin derim, ayrıca sorunuz olursa yorum bölümünden keyifle hepsini yanıtlıyorum, herkese sevgiler!

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.