Görkemli günler! Bugün sizlere “çift pasaport” kullanımından ve çifte pasaportun nasıl alınacağından bahsedeceğim. Benim gibi sıkça seyahat edenler illaki 2. pasaport ihtiyacı hissetmiştir. Peki biz delimiyiz? 🙂 Hayır değiliz!

Ben de aynı anda iki geçerli pasaport sahibiyim! Hatta biri yeşil biri de bordo 🙂 Şimdi gelin 50’den fazla ülkedeki birebir tecrübelerim ile sizlere şu çifte pasaport işini anlatayım.

Çift Pasaport Nedir?

Aslında adı üzerinde ama karışıklık olabildiğinden açıklamak istedim. Çift pasaport dediğimiz aynı anda geçerli iki adet TC pasaportumuz olması anlamına geliyor.

Fakat bu iki pasaport da standart normal pasaportlar sonuçta 🙂 Yani üzerinden bu çift pasaport ya da bu ikinci pasaport gibi birşey yazmayacak 🙂

Benim de Çift Pasaportum var! İkisi de Aktif 🙂

Aynı Anda Geçerli İki Pasaport Alınabilir mi?

Evet bu mümkün!

Hem de bendeniz Görkem demiyor 🙂 Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre vatandaşlarımızın, malzeret belirtmek şartı ile ikinci bir pasaport daha alabiliyor. Peki ne gibi bir malzeret olabilir ki ? Okumaya devam edin!

Çifte Pasaportun Kolaylıkları Neler?

Çifte pasaport kullanımının neden gerekli olabileceği aklınıza gelmiş olabilir. Bunun ilk sebebi örneğin İran, İsrail, Mısır gibi ülkelerin yaşadığı siyası sorunlar. Yani mesela siz İran’a gitmişseniz ve pasaportunuzda İran damgası var ise Amerika’ya o pasaportla kesinlikle gidemiyorsunuz.

Eğer bir iş adamıysanız ve kısa aralıklarla hem ABD’de hem de İran’da bulunmanız gerekiyorsa ikinci bir pasaport kesinlikle gerekiyor.

İki aktif pasaportun gerektiği diğer bir durum da vize başvuruları. Schengen ve Amerika vizelerinde başvuru süreleri kısa olsa da bazı ülkelerde bu süre 1 ayı bulabiliyor. Bu 1 aylık süreçte pasaportunuz konsoloslukta kaldığı için yurtdışına çıkamıyorsunuz. Oysaki çifte pasaport sahibiyseniz böyle bir sorun yaşamazsınız.

İkinci Pasaportum İçin Sırada Bekliyorum 🙂

Çifte Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gelelim çifte pasaport başvurusuna. 2020 yılı için konuşursak çifte pasaport başvurusu aslında normal bir pasaport başvurusundan farklı bir adım içermiyor. Yani ilk pasaportunuzu nasıl çıkardıysanız, ikinci pasaportunuzu da aynı şekilde çıkaracaksınız.

Tek dikkat etmeniz gereken konu, ikinci pasaport istediğinizi oradaki görevliye belirtmelisiniz. Yoksa var olan ilk pasaportunuzu kullanımdan çıkarabilir.

Çift Pasaport Randevusu Almak

İkinci pasaport randevusu alırken, alacağınız pasaport türüne göre başvuruda bulunuyorsunuz. Eğer bordo pasaport alacaksanız, sıradan bir bordo pasaport randevusu almanız gerekiyor.

Pasaport randevuları genellikle 1 hafta evvelinden müsait oluyor ve nüfus müdürlüğü üzerinden alınabiliyor. Şuradaki yazımdan pasaport başvurusu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Çift Pasaport İçin Gerekli Belgelerim Tamam 🙂

2. Pasaport Harç Bedeli Ne Kadar?

İkinci pasaportunuzun harç bedelinde de bir değişiklik yok. Yani 2020 için güncel olarak 10 yıllık bir pasaport alacaksanız 995 lira harç ücreti ve 163 lira defter bedeli ödüyorsunuz.

Maalesef ki varolan pasaportunuzun süresi ikinci pasaportunuza eklenmiyor.

2. Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Neler?

Çift pasaport başvurusunda normal pasaport başvurusu için gerekli olan evraklar gerekli. Yani biyometrik fotoğraf, tc kimliğiniz, eski pasaportunuz ve siz 🙂

Fakat ikinci pasaport istediğinizi söylediğinizde size çift pasaport mazeret dilekçesi de sunulacak. Bu dilekçeyi nüfus müdürlüğünde size verecekler. Bu dilekçe çift pasaport alabilmeniz için büyük önem taşıyor. Az sonra dilekçe örneği konusuna geçeceğim.

İşte Çift Pasaport Malzeret Dilekçesi Örneği 🙂 Kendi Başvurumdan

Çift Pasaport Mazeret Dilekçe Örneği

Çifte pasaport alacaklar için mazeret dilekçe örneğini de sizler için kendi tecrübelerimle burada paylaşıyorum. Tamamen kendi başvurumda çektiğim fotoğraf ile burada dilekçeyi görebilirsiniz.

Bu dilekçeyi önceden de kaleme alabilirsiniz ama bence gerek yok 🙂 Sadece malzeretinizi bilin yeterli. Bu malzereti de öyle çok detaylı anlatmanıza gerek yok. Sorun yaşayan olursa yorum bölümünden sorabilir ben de yardımcı olurum.

Hem Yeşil Hem Bordo Pasaport Kullanımı

İşte bu benim! Türkiye’de bazen ilginç kanunlar olunca böyle garip durumlar ortaya çıkabiliyor. Ben ailemden ötürü aldığım yeşil pasaportuma sahipken yaştan ötürü onun süresini uzatamıyordum. Fakat bir sene İtalya’da yaşayacağım için süresini 2 yıl daha uzatmam gerekliydi. Ben de bu kalan süreçte hakkımı kaybetmemek adına yeşilin yanında ikinci bir pasaport çıkarmak istedim.

Bu ikinci pasaport da tabii ki bordo olacaktı 🙂 Başvuruda sadece bordo pasaport alacağınızı söylemeniz yetiyor. Benim bir bordo bir yeşil pasaportum var ve sorun yok. Yakında sadece bordo olacak 🙂

İşte Burada 🙂 / Benim Hem Yeşil Hem Bordo Pasaportum Var!

Çifte Pasaport Kullanımı Nasıl Olmalı?

Son olarak çift pasaport sahibi biri olduğum için size ikinci pasaport kullanımı hakkında birkaç uyarıda bulunmak da istiyorum. Çünkü bu başınıza iş açabilir.

Öncelikle bir ülkeye girerken hangi pasaportla girdiyseniz çıkarken de o pasaportla çıkmalısınız. Birinde onu ver birinde onu ver olmaz 🙂 Ama bir ülkeden çıkıp x öteki bir ülkeye giderken öteki pasaportunuzu kullanabilirsiniz bunda sorun yok. Ayrıca ben iki pasaportunuz olduğunu da pek göstermeyin derim oradaki memura. Çünkü gereksiz yere açıklamanız gerekebilir.

Bu şekilde çift pasaportun nasıl alıncağı ve iki pasaportun aynı anda nasıl kullanılacağı konularına açıklık getirdim sanırım. Eğer sorularınız varsa lütfen çekinmeden bana yorum bölümünden sorun 🙂 Ben keyifle yanıtlıyorum hepsini, şimdilik bu kadar sevgiler!

Yazının Devamı: Pasaport Harçları Ne Kadar ?

İlginizi Çekebilir: Pasaport Kontrolünden Nasıl Kolay Geçilir?

Miami Gezi Vlog’umu Merak Edenler 🙂

33 Yorum Yapılmış

  1. Merhaba kabin memuruyum ben hali hazırda bir tane bordo pasaportum var ve 10 ay sonra süresi dolacak şuan ikinci pasaporta veya gri pasaporta başvursam bana gri pasaport verilirmi

  2. Merhabalar, öncelikle yazı çok açıklayıcı olmuş teşekkürler. 1.pasaportum almanya vizesi için konsolosluktayken UK çalışma vizesine başvurduğum için 2.pasaport ihtiyacım doğdu. İşim gereği sıkça seyahat de ettiğim için 2. pasaportumu aldım. Fakat kullanımı konusunda aklım takılan bir soruyu size sormak isterim. İlk pasaportumla almanyaya girip çıktıktan sonra ikinciyle ingiltere ye girerken ikinci pasaportumda başka ülkeye/giriş çıkış olmadığı için ingilterede olmadığım süre boyunca nerede olduğum ve neden pasaportumda bu ülkeye ait damga olmadığı sorulur mu? Teşekkürler.

  3. Kızımın benden dolayı yeşil pasaportu var.Erasmus icin Fransaya gidecek Fransa yesil pasaport kabul etmiyor. Bordo pasaport için gittik ögrenci belgesi de yanımızda olduğu halde bize pasaport harcı ödettiler.Bu normalmıdir.Kanuni değilse geri alabilirmiyiz?

    • Merhabalar Fahrettin Bey,

      “Fransa yesil pasaport kabul etmiyor” böyle bişey yok, yeşil pasaportu ile erasmus için vizeye başvurabilir. Bordo için de harç ödememe hakkı var ayrıca 25 yaş altında ise…Öğrenci belgesini sunması yeterliydi

      • Merhaba,
        Beyefendi doğru söylüyor, ben de erasmusla Fransa’ya gideceğim ve Fransız devleti yeşil pasaporta oturum vizesi basmıyor. Dolayısıyla dilekçeyle 2 Pasaport sahibi olmamız gerek. Fakat harç ücreti almamaları gerekir. Yazınız yardımcı oldu, teşekkürler 🙂

        • ” Fransız devleti yeşil pasaporta oturum vizesi basmıyor” buna katılmıyorum genel olarak ab ülkeleri yeşil pasaporta d tipi vize veriyor gözlerimle de gördüm 🙂 fransa nın da farklı bi uygulama yaptığını sanmam yüzde 95 olarak. Ama bazen bilgisiz vize memurları yüzünden böyle bi kanı oluşabiliyor.

  4. Merhaba!

    Bu güzel ve aydınlatıcı yazın için çok teşekkür ederim. Aynı senin durumundayım yeşil pasaportum var ve 10 yıllık bordo almak istiyorum. Sebebim şu ki; biri ile work and travel programı için amerikaya diğeri ile erasmus için bir avrupa ülkesine başvurmam gerekecek. Ve büyük ihtimal birini konsolosluğa göndereceğim süreçte ben diğeri ile yurt dışında olacağım.
    Sence bu 2. pasaportu almam için yeterli bir sebep midir?
    Ayrıca gösterdiğin dilekçeyi doldurduğumuzda olumlu ya da olumsuz cevabı o an veriyorlar mı? (Çünkü dilekçemi reddedip yeşil pasaportumu iptal ederek bordo vereceklerse işlemi durdurmam gerekecek)

    Şimdiden teşekkür ederim, kendine dikkat et 🙂

    • Merhabalar Sevgili Bilge,

      Olumlu olumsuz diye birşey yok 🙂 evet yeterli bir sebep alabilirsin yeşil pasaportunu iptal ettirme sakın gerek yok öyle birşeye, sana da başarılar dilerim

      • Selam Görkem Bey,
        Yeşil pasaport ile 180 günde 90 gün kalınıp çıkış yaptıktan sonra Bordo pasaportla aynı ülkeye (180 gün bitmeden) vize alınabiliniyor mu/kalınabiliniyor mu?
        Teşekkür ederim.

        • Merhabalar Süleyman Bey,

          Ekstradan vizeniz var ise onunla seyahat edebilirsiniz. Yeşil pasaport 90 gün izin sunuyor ve onu kullandınız demektir öyle düşünün. Ancak pasaport memuru neden böyle birşey yaptığınızı sorabilir. En mantıklı olan başan 6 ay kalınacaksa 6 aylık uygun vize türünde bir vize almaktır, yoksa zaten vizeniz reddedilebilir.

  5. Gorkem bey merhabalar. Ben ikinci pasaport basvurusunda bulundum. Pasaportum Birlesik Krallik konsoloslugunda 4 aydir ankara anlasmasi icin vize onayi bekliyor ve sureside yaklasik 3 hafta sonra bitiyor. Kendim hali hazirda yurtdisinda yasadigim icin ikinci bi pasaporta ihtiyacim var cunku ulke degistiremiyorum. Konsolosluga gittim ve ikinci pasaportu bana yalnizca ilk pasaportun suresince verebilecegini soyledi gorevli. Yani ikinci pasaport versem bile 3 hafta sonra o da bitecek dedi ve yeni bir pasaport icin basvuru yapmam gerektigini soyledi. Ozetle alinan ikinci pasaportun gecerlilik suresi ilk pasaportun gecerlilik suresine kadar mi vereliyor yoksa ikinci pasaportu 10 yillik alabiliyor muyum? Cevap verirseniz cok sevinirim tesekkurler.

    • Merhaba Sevgili Elif,

      Böyle bi kural bulunmuyor. İkinci pasaportu istersen 10 yıllık alabilirsin. Örneğin benim varolan pasaportuma 1 yıl kalmışken ikinci çıkardığım 2 yıllıktı.

      • Teşekkürler cevapladığınız için. Israrla bunu söylememe rağmen sadece pasaport yenilememi söyledi konsolosluktaki görevli. Demek ki yeterli bilgisi yok. Tekrar teşekkür ediyorum.?

  6. Merhabalar,
    Bordo pasaportum var,
    2.bordo pasaport icin başvuracagim.
    Ancak basvuruya giderken yanimda goturemeyecegim cunku baska bir ulkenin konsoloslugunda vize basvurusu sonucunu bekliyorum.
    2.pasaporta Başvurum kabul edilir mi?

  7. Merhabalar yazı için teşekkür ederim.
    2017 yılında çok basit bir şekilde yeşilimi iptal ettirmeden bordo almıştım ikisini de kullandım sorun olmadı. Benim sorunum bordo varken bordo almak. Diyelim ki aldım, iki pasaportu da yabancı bir ülkeye sokabilir miyim? Mesela 1. Pasaportla İspanyaya girdim, 2. İle İspanyadan çıkıp başka bir ülkeye gidebilir miyim? Pasaport memuru, ama bu şu tarihte çıkmış, giriş damgası yok, yeniden nasıl çıkış yapıyorsunuz der mi?

    Eğer başınıza böyle bir şey geldiyse ve paylaşırsanız çok sevinirim

    • Merhabalar Esra Hanım,

      İki bordo alabilirsiniz fakat daima ülkeye girdiğiniz pasaporta çıkmalısınız ( türkiye dışında). İspanya ya çıkışta başka pasaport verirseniz sizi sorguya alırlar 🙂

  8. Selamlar, teşekkürler yazınız için çok yardımcı oldu. Yeşil pasaportum var ve öğrenciyim, ikinci bir pasaportu Bordo almak durumunda kaldım harçsız alabiliyor muyum ?

  9. Merhaba 2021 Temmuza kadar geçerli olan yeşil pasaportum var 25 yaşıma temmuzda gireceğim. Erasmusu kazandım ve temmuza kadar gidip dönerim diye düşünüyordum. Ama pandemiden dolayı ne kadar geç gidersem o kadar iyi. Hollanda ya da Belçikayı düşünüyorum. Sadece ülkelerin pasaport geçerlilik süresine dikkat etmem yeterli mi yoksa son altı ay direk olarak yeşil pasaportu kullanamıyor muyum?

  10. Merhaba,
    Ailemden dolayı yeşil pasaporta sahibim ama makedonyada universite okumak istiyorum.
    Kayıt için oturma izni gerekli oturma izni de sadece bordo pasaportla sağlanıyormuş.
    Bordo pasaport için başvuru yaparsam kaç gun içinde işlem tamamlanır.

  11. Bende bu şekilde almak istiyorum kıbrısta yaşadım şimdi trakyadayım pasaportumun daha 6 senesi var ondan iptal etmeden yunanaistana gitmek istiyorum kktc mührü varsa vize kabul etmiyormuş bunu belirtsem alabilirim sanırım

  12. Merhaba Görkem,

    Süper bir yazı olmuş, çoğu sorumu cevapladı teşekkürler! Yalnız benim durumum da şu, yüksek lisans için yurtdışına gitme ihtimalim olabilir, bu nedenle pasaportumu yenilememi istediler. Yeşil pasaportumun şu anki süresi yetmiyor ancak iptal etmek de istemiyorum, bu nedenle ikinci bir pasaport olarak bordoyu alayım dedim. Dilekçede sebep olarak bunu göstermem geçerli olur mu sence? Sen ne yazmıştın 🙂 Teşekkürler!

    • Merhabalar Sevgili Beyza,

      Rica ederim! Tamam işte tamamen aynı sebepten aldım ben de 🙂 Dilekçe formalite sadece aynen buraya yazdığını yazarsan tamamdır “yeşil pasaportumun süresi yetmediğinden … ” gibi bi cümle zaten kimse okumayacak bile.

  13. merhba benimde aileden yesil pasaportum var
    cift pasaport için basvurursam öğrenci belgesi ile harcsiz cikartabilirmiyim ikinciyi bide mesela abd ye giderken yeşil pasaportla vizeye basvurucam damga yeşile basılacak yeşildeki sayfaların bitmemesi için bordo pasaportuda vize istemeyen ülkelerde kullanabilirimiyim ??

    • Merhabalar Murat Bey,

      Anlattığınız mümkün ama neden bunu istediğinizi anlamadım, ben çok sık seyahat ediyorum ama benim bile sayfası bitmedi açıkçası 🙂

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.