Herkese merhaba, Emirgan Korusu’na bahar gelince çiçekler açar! Bugün sizlere İstanbul’da çiçek, böcek, doğa denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Emirgan Korusu’nu anlatacağım. Çocukluğumun geçtiği Emirgan Korusu’na nasıl gidilir, ne yapılır, ne edilir hepsini anlatmaya başlıyorum, benimle gelin.

Emirgan Korusu Hakkında Bilgiler

Önce sizlere Emirgan Korusu hakkında kısa bilgiler vererek başlayayım. Emirgan Korusu, İstanbul Avrupa yakasında boğaz manzarasıyla anılan yemyeşil bir koru. Burası baştan sona İstanbul’un simgesi lalelerle yakından ilişkili.

Her yıl bahar mevsimi gelmesiyle beraber koruya yüzlerce lale dikiliyor ve bizlere görsel bir şölen sunuluyor.  Ayrıca Emirgan Korusu, hafta sonunun keyfini çıkartacakların da favori noktalarından birisi.

İşte Masalsı Ortamı ile Emirgan Korusu!

Emirgan Korusu Nerede, Nasıl Gidilir?

Emirgan Korusu tabii ki adı üzerinde Emirgan’da 🙂 Emirgan da Sarıyer’in semtlerinden biri. Elbette koruyu bu kadar güzel kılan da tabii ki İstanbul Boğazı kıyılarındaki harika konumu. Peki Emirgan Korusu’na nasıl gideriz?

Emirgan Korusu’na gitmeye karar verdiyseniz ilk olarak ulaşımın rahat olduğunu söyleyebilirim.

Özel aracınızla gelmek isterseniz sahil yolundan Sarıyer yönünü takip ederek tabelalara bakarak kolaylıkla bulabilirsiniz. Toplu taşımayla gelmek isterseniz de Sarıyer yönüne giden tüm belediye otobüsleriyle koruya ulaşım mümkün. Anadolu Yakasında gelecekler de vapurla Beşiktaş’a geçerek yine sahil yolundan gelebilirler. Ya da siz de benim gibi yürümeyi tercih edebilirsiniz. 🙂 Emirgan’a metro, marmaray v.s çook ayrıntılı şekilde ulaşım yolunu şuradan öğrenebilirsiniz.

Emirgan Korusu’nun Laleleri / @Meric Tuna

Korunun Tarihine Biraz Dalalım!

Şimdi biraz Emirgan Korusu’nun tarihinden söz edelim ki tüm bu güzellikler daha da bir anlamlı olsun 🙂

Emirgan Korusu 17. yüzyılda Padişah 4. Murat tarafından yaptırılmış. Bu zamandan itibaren aslında ilk olarak Feridun Bahçeleri ismi verilmiş ancak sonrasında günümüzdeki ismini almış. Ayrıca 19. yüzyıldan itibaren, koruyu bugün güzel bir biçimde süsleyen köşkler yaptırılmış. Emirgan Korusu’nda gezerken hem tarihin hem de doğanın keyfini ayrı ayrı çıkarabilmek harika.

Ziyaret Saatleri & Giriş Ücretli mi?

Emirgan Korusu’nu gün içerisinde her saat ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Fakat benim önerim erken saatleri tercih etmeniz. Hem korunun güzelliğinin tadını çıkartırsınız hem de şu günlerde kalabalıktan uzaklaşmış olursunuz.

Koruya girişin ücretli olup olmadığını da merak edebilirsiniz. Benden size iyi haber 🙂 Emirgan Korusu’na giriş ücretsiz. Koruya özel aracınızla gelmek isterseniz ki ben pek tavsiye etmem 🙂 İspark’ın standart tarifesinde bir ücret ödeyerek aracınızı park edebilirsiniz.

Korunun İçinden / Parklar ve Orman  / @İbrahim Emul

Emirgan Korusu’nda Gezilecek Yerler

Emirgan Korusu gezilecek de bir çok farklı şeye ev sahipliği yapıyor. Koruyu ziyaret ettiğinizde bir çok doğa güzelliğine şahit olmak mümkün. Özellikle lale zamanı geldiğinizde 120 den fazla lale ve bitki türünü görme fırsatı yakalıyorsunuz. Farklı türde lalelerle yapılan konseptlerse oldukça etkileyici.

Korunun içerisinde bol bol heykel ve standlar bulunuyor. Korunun tepelerinde ise iki şahane gölet ve göletin üzerinde taşlardan yapılmış mağaralar yer alıyor. Gölette yüzen tatlı su balıkları ve ördekler de göleti ayrı güzel kılıyor. Tüm bunların yanında bir de köşklerimiz var 🙂

Koruda Pembe Köşk, Sarı Köşk ve Beyaz Köşk olmak üzere 3 tarihi köşk bulunuyor. Aralarında en çok rağbet göreni yazıda birazdan bahsedeceğim Sarı Köşk.

Emirgan Korusu Genel Görünüm / Gölet ve Köşkler

Ayrıca Emirgan Korusu’nda piknik yapmak isteyenler için piknik alanları, çocuklar için eğlenceli parklar ve doğayı keşfetmek için Emirgan’ın yemyeşil bir ormanı bulunuyor. Korunun içerisinde İstanbul Lale Müzesi ve Araştırma Merkezi de yer alıyor. Emirgan’ın rengarenk lalelerine hayran kalıp lale alışverişi yapmak isterseniz koruda canlı lale satış noktaları ve Bahçe Market de var.

Emirgan Korusu’nda Gezilecek Noktalar

  • Korunun 100’den fazla çeşit laleleri ve bunlarla yapılmış çeşitli konseptler,
  • Göletler ve mağaralar,
  • Pembe Köşk, Sarı Köşk ve Beyaz Köşk,
  • Koru içerisinde görebileceğiniz heykeller,
  • İstanbul Lale Müzesi
  • Eğer alışveriş yapmak isterseniz Bahçe Market
Sonbahar’da Korunun Keyfi Bir Başka 🙂

Yapılabilecek Aktiviteler

Şimdi de size Emirgan Korusunda yapabileceğiniz çeşitli aktivitelerden bahsedeceğim!

Meditasyon Yapmak

Etraf bu kadar cıvıl cıvılken temiz havayı içinize çekip meditasyon yapmadan olmaz. Yalnız yeşil papağanlar biraz başınızı ağrıtabilir bir süre sonra alışıyorsunuz 🙂

Yürüyüş Yapmak

Biraz meditasyondan sonra yürüyüşe ne dersiniz? Siz de sağlıklı yaşam tutkunuysanız Emirgan Korusu çok doğru adres. Koruda yürüyüş yapmak için yemyeşil bir orman ve koşu parkuru bulunuyor. Bir de korunun en sakin saatlerinde gelmişseniz tadından yenmez.

Piknik Yapmak

”Amaan yürüyüşü napayım ben göbeğimle mutluyum” diyorsanız da doğanın içinde piknik yapmak gibisi yok. İtiraf etmeliyim ki koruda en keyif aldığım bu aktivite. Yalnız hafta sonu yer bulmak istiyorsanız erkenden piknik çantanızı kapın ve Emirgan’ın yolunu tutun 🙂

Emirgan Korusu’nun Patika Yolları

Emirgan Korusu’nda Kahvaltı & Kahvaltı Ücretleri

Koruyu kahvaltı için tercih edecekseniz size Sarı Köşk’ün meşhur kahvaltısını denemenizi tavsiye ederim. Uygun fiyatlarda lezzetli bir kahvaltı yaparak boğaz manzarasını izleyebilirsiniz.

Ayrıca Pembe ve Beyaz Köşkte’de kahvaltı yapabilirsiniz. Kahvaltılar genellikle haftaiçi serpme haftasonu da yoğunluğa göre açık büfe olarak veriliyor. Ücretleri de gayet makul, zaten İBB işletiyor öyle düşünün 🙂

Fotoğraf Çekmek

Emirgan Korusu’na Nisan-Mayıs aylarında gelirseniz korunun lalelerle beraber renk cümbüşüne döndüğünü göreceksiniz. Bol bol doğa fotoğrafı yakalamak için daha iyi bir yer yok. Doğa fotoğrafları çekmekten kendi fotoğraflarınızı çekmeyi de unutmayın. 🙂

Doğal Hayatı İzlemek

İstanbul’un metropol caddeleri, plazaları ve kalabalığı bizi biraz yoruyor biliyorum. Hepimizin görmek istediği bol yeşillik Emirgan Korusu’nda var. Korudaki bol yeşillik, koşuşturan sincaplar,  göletteki kuğular ve halinden memnun kedileri izlerken huzur bulacaksınız.

Gelin Damat İzlemek

Son olarak Emirgan Korusu’ndan bahsetmişken gelin damatlarından bahsetmesem olmaz. Koru düğün fotoğrafları için oldukça popüler noktalardan birisi. Koruya geldiğiniz ilk andan itibaren çokça gelin damat göreceksiniz şaşırmayın. Kendinizi bir düğüne gelmiş gibi bile hissedebilirsiniz 🙂

Emirgan Korusu Genel Görünüm ve Köprüsü

Emirgan Korusu Gezi Önerilerim

  • Nisan, Mayıs aylarını tercih ederseniz Emirgan’ı lalelere bürünmüş hale göreceksiniz.
  • Hafta sonu gelmenizi önermiyorum. Çok fazla kalabalık oluyor. 🙂
  • Erken saatlerde gelmenizi tavsiye ediyorum. Otopark için kolayca yer bulursunuz hem de kalabalığa kalmazsınız 🙂
  • Emirgan’ın lale festivali dönemini takip ederseniz o dönemde güzel etkinlikler oluyor 🙂
  • Piknik için tercih edin derim!
  • Sarı Köşk’te kahvaltı yapabilirsiniz, yapın 🙂
  • Emirgan Korusu’ndan sonra sahilini, kafelerini de görmenizi öneririm.
  • Yukarıda bahsettiğim aktivitelerden en azından birkaçını yapın…
Emirgan Sahil’e de Bir Göz Atın!

İstanbul Lale Festivali de Burada!

Emirgan Korusu her yıl bahar aylarında İstanbul Lale Festivali’ne de ev sahipliği yapıyor. Bu festivalde çeşitli etkinlikler görmeniz mümkün. Özellikle pandemi sonrasında dört gözle bekliyor olacağız.

İstanbul Lale Festivali, Emirgan Korusu ile beraber Göztepe 60. Yıl Parkı’nda da düzenleniyor. Tabii ki bu festivalin en önemli organizasyonlarından biri de çekilen sanatsal lale fotoğrafları 🙂 İşte size birkaç güzel Lale fotoğrafı bırakalım…

İşte Bu Lalelerin Festivali de Düzenleniyor / @Hakan Taş
@Rumeysa Aydın’ın Muhteşem Bir Fotoğrafı

Haritada Emirgan Korusu

Emirgan Korusu hakkında söyleyeceklerim bitti artık 🙂 İstanbul’da yaşıyorsanız bu cennet koruyu görmeden olmaz. Eğer Emirgan Korusu hakkında sorularınız olursa lütfen aşağıdaki bölümden bana sorun, yanıtlayayım, kendinize iyi bakın!

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.