Herkese merhaba! Bugün konumuz “Erasmus şartları“. Çıkarın bakalım kağıtları kalemleri 🙂 “Görkem çok resmi girdin!” Evet öyle oldu.. Ama böyle ilerleyecek gibi değil. Size Erasmus’a katılmak için gerekli olan şartları tek tek eğlenceli şekilde anlatacağım

Şimdi ben bu yazıyı İtalya’da Erasmus yaparken yazarım da nasıl eğlencesiz olur ? Birebir kendi tecrübelerim ile size 2022 için güncel olarak Erasmus’a katılım için nelerin gerekli olduğu ve nasıl Erasmus öğrencisi olabileceğimizi açıklayacağım, başlıyorum…

Görkemliyollar Eramus Yazıları İle Gidebilirsin 🙂 Tüm Erasmus Şartları ve Tüyolarım Burada

Erasmus’a Gidebilir miyim ?

Öncelikle eğer önceden 2 kez gitmediysen 🙂 Evet gidebilirsin !

Erasmus’un şartlarına geçmeden önce ön yargıları kıralım. Bana kalırsa isteyen, emek harcayan herkes Erasmus’a gidebilir. Çünkü öyle atla deve birşey istenmiyor. Ben okulu zar zor zamanında bitirmiş biriyim ve yüksek lisansta Erasmus yapıyorum şuan düşünün 🙂

İşte Bizim Erasmus Kadromus 🙂 / Erasmus Brescia

Erasmus Şartları

Gelelim şartlara. Erasmus’a katılmak için gerekli şartlar aslında üniversiteden üniversiteye değişiyor. Bunun için şu okulumuzun ne iş yaptığı bilmediğimi “uluslararası ilişkiler birimi”nin güncel o dönemli Erasmus öğrenim hareketliliği duyurusuna bakacağız.

Ama şimdi artık bu sayfayı açtınız, belgeleri de hazırlamıyorsunuz sadece ön bilgi almak istiyorsunuz. Ben de bu yüzden size yüzde 95 oranda sizin okulun Erasmus şartlarına uyacak listemi paylaşıyorum.

  • Herhangi bir üniversitede önlisans/lisans/yüksek lisans/ doktora öğrencisi olmalısınız.
  • Güncel genel not ortalamanızın 2.20/4.00 veya üzerinde olması.
  • Erasmus dil sınavından en az 60/100 puan almanız.
  • Daha önce toplamda 12 aydan fazla Erasmus yapmamış olmanız.
  • Bölümünüzün Erasmus anlaşması yaptığı okulların olması ! (buraya dikkat yazının sonunda açıklayacağım)
  • Çok çok çok istekli olmak gayret etmek, pes etmemek !!!

Erasmus’a katılım şartları genel olarak bunlar. Fakat dediğim gibi en doğru bilgi okulunuzun “uluslararası ilişkiler birimi” duyurularında olacak. Belki bu sayfayı bulamadınız, emin olamadınız ya da ne yazdığını anlayamadınız, yorum bölümünde anında cevaplıyorum !

Erasmus Şartlarını Temsilen Size Şöyle Gerçek Bir Erasmu Evrağı Bırakıyorum

Erasmus Öğrenci Seçimi

Diğer önemli bir konu da Erasmus’a gidecek öğrencinin seçilmesi. Aslında Erasmus şartları denince yukarıdakiler yazılıyor ama realitede bu şartları sağlayan herkes Erasmus’a falan gitmiyor !

Ne demiştim başta, biraz istekli olacaksınız ! Eğer biraz aklınızı kullanırsanız 🙂 Aslında bu değerlendirme işinde doğru atı oynayarak kazanabilirsiniz, okumaya devam 🙂

Değerlendirme Nasıl Yapılır ?

Erasmus’a gidecek öğrencinin belirlenmesi genel olarak tüm üniversitelerde aynı mantığı içeriyor. Başvuruda verdiğiniz genel not ortalamasının yüzde 50’si ve gireceğiniz Erasmus dil sınavı’nın ( ingilizce) yüzde 50’si ile toplanıyor ve sonunda Erasmus başarı puanınız belirlenmiş oluyor.

Erasmus’taki Evimin Manzarası / Erasmus Şartlarını Sağlayın ve Gelin 🙂

Burada mantık basit. Peki sonrası Görkem ?

Aslında bu mantığa göre not ortalaması düşük olanlar biraz umutsuzluğa kapılabilir 🙂 Fakat genelde genel not ortalamaları çok dar bir skalada yoğunlaşıyor. Yani ortalaması efsanevi şekilde 3.50 olan çalışkan arkadaşımız Meltem ile 2.50 olan Görkem arasında 100 lük puan sisteminde (yüzlük dönüşüm okuldan okula değişebiliyor ) 85-75 sadece 10 puan var !

Bu 10 puanı da ikiye bölüyorlar 🙂 Yani totalde 5 puan geride oluyorsunuz. Yani siz İngilizce sınavında Meltem’e göre 11 puan yüksek alırsanız öndesiniz. Ve genelde tecrübelerime göre de herşey İngilizce dil sınavında belirleniyor 🙂 İngilizce’ye çok çalışmak gerek, aşağıda anlatacağım…

Kim Hangi Okula Gidiyor Nasıl Belirlenir?

Sonuç olarak Erasmus puanlarına göre bir listeleme yapılıyor. Bu listeleme herkesin kendi bölümü için. Mesela ben inşaat mühendisliği okuyorum ve tüm sınıflardan karışık inşaat mühendisleri ile yarışıyorum….

Sonra da üniversite sınavı mantığıyle ilk 3 tercihlerimizi iletiyoruz ve Erasmus öğrencisi olarak seçiliyoruz. Mesela eğer listede 30 kişi var ve 10 kişi gidecekse sen 20. sıradaysan bence en tercih edilmeyecek yeri söyleyebilirsin ! Bu sayede şansın artmış olur.

Ben Erasmus İçin İtalya’yı Seçtim 🙂 Okulumuzdan Bir Derslik / Brescia, İtalya

Erasmus Dili Sınavı Nasıl Olur ?

Gelelim Erasmus’un dil sınavına. İngilizce sınavı demedim çünkü bu sınavı Almanca, Franszca, İspanyolca yada İtalyanca’da alabilirsiniz. Bu sınav seçeceğiniz kurumun diline göre belirleniyor. Başta siz atıyorum Almanya’da Almanca mı bir bölüm hedeflediniz. Direkt Almanca sınavına girmeniz yeterli. Fakat Erasmus’taki anlaşmalı okullar genelde İngilizce puanını önemsediğinden çoğumuz Erasmus İngilizce sınavına giriyoruz.

Peki bu Erasmus İngilizce sınavı nasıl oluyor ?

Aslında klasik olarak güncel YDS, YÖKDİL mantığında olduğunu söyleyebilirim. Genellikle’de B1 (Intermediate) bilenler 60-75, B2 bilenler de 75-100 arası bir puan alıyorlar. Fakat bu çok kapsamlı bir konu…

Erasmus için nasıl bir İngilizce gerektiği, İngilizce dil sınavının naısl olduğu ve nasıl hazırlanmamız gerektiği hakkında detaylı ve tecrübelerime dayanan bir yazım var. Erasmus İngilizce sınavına gireceksen kesinlikle okumalısın, ayrıca Almanca, Fransızca gibi diller için de tavsiyelerim var, buradadır…

Brescia’mla Beraber Bir Fotoğrafımız Olmasın mı 🙂 O kadar Erasmus Yapıyoruz

Erasmus’a Gitmek İçin Gerekenler Listesi

Artık Erasmus’a gidiş şartlarını anlattığım yazımın sonlarına geliyorum. Şimdi size özet olarak Erasmus’a gitmek için gerekenleri bir güzel listeleyeyim dedim. Eğlenceli yazdım ama ana fikri gayet ciddidir, dikkate alın !

  • Erasmus’a gitmeyi gerçekten istemek.
  • Erasmus başvuru şartlarını sağlamak.
  • Bolca araştırmak, okumak.
  • İngilizce çalışmak.
  • Süreci takip etmek.
  • Çok çok çok istemek 🙂
Erasmus’taki Evimin Sokağı Şu Sağda Hemen 🙂 Via Paitone Beklerim / Brescia, İtalya

Bölümümün Erasmus Anlaşması Yok Ne Yapabilirim ?

Aslında bu da sıkça yaşanan bir durum. Maalesef ki bölümlerin “işini düzgün yapamayan” bazı akademisyenleri yüzünden bu anlaşmalar yeterli düzeyde olmayabiliyor hatta bazen hiç olmuyor !

Sonuçta bölümünüzün Erasmus anlaşmasına sahip olması da Erasmus şartlarından biri. Böyle bir durumda da Erasmus’a gidebilirsiniz 🙂 Fakat çooook daha fazla isteyeceksiniz…

Aslında Erasmus anlaşmalarına bireysel olarak da vesile olabilirsiniz. Avrupa’daki çeşitli okulların, sizin bölümlerindeki bu işe bakan akademisyenlere mantıklı bir biçimde mailler atarsanız bireysel kabul alarak programa dahil olabilirsiniz.

Ya da bölümünüzdeki Erasmus koordinatörü olan hocanızı bulup ona durumu anlatıp anlaşma girişimleri konusunda ricada bulunabilirsiniz. Bu imkansız bir yol gibi gözükebilir ama yapanlar var !

Erasmus Demek Arkadaşlıklar Demek 🙂

Erasmus’a Nasıl Başvururum ?

Son olarak Erasmus şartlarını sağlayıp Erasmus öğrencisi seçilmeyi anladığımıza göre sıra Erasmus’a başvurmaya geldi. Erasmus’a başvurmak için yapacağınız tek şey okulunuzun Erasmus ilanlarını takip etmek ve orada gösterilen şekilde başvuru yapmak.

Fakat ben size oldukça kapsamlı bir Erasmus başvuru yazısı hazırladım. Orada baştan sonra tüm Erasmus başvuru aşamalarını ve nasıl yapılacağını anlattım, ayrıca kendi okulunuza göre de nasıl kontrol edeceğinizi anlatıyorum, ben şiddetle okumanızı tavsiye ederim.

Evet bu şekilde Erasmus şartlarını anlattığım yazımın sonuna geliyorum. Erasmus konulu 15’i aşkın yazımı okumanızı öneririm, şu ana yazıdan tüm yazılara ulaşabilirsiniz. Sorularınız için de yorum bölümünden anında cevap veriyorum 🙂 Erasmuslu günler !

Yazının Devamı: Erasmus Hibesi Ne Kadar, Alabilir miyim?

41 Yorum Yapılmış

  1. Merhabalar, tüm yazılarınızı çok severek okudum gerçekten çok da yardımcı bilgiler paylaşıyorsunuz bunun için ayrıca teşekkürler. Ben bu sene başvuracağım ama merak ettiğim şey gittiğimiz ülkede cep harçlığı hariç yeme+içme+kalma ücretleri okul tarafından karşılanıyor biz hiçbir ücret ödemiyoruz değil mi ? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    • Merhabalar Sevgili Harika,

      Erasmus ücretleri diye aratırsan sitede ayrıntılı biçim de yazıyorum 🙂 Sana sadece hibe veriliyor ve okul bedava onun dışında kendin ödemen gerekli

  2. Merhaba,diyelim ki bu seneki üni notum 2.20’nin altında diğer senelerde 2.20 ve üstü not ortalamasıyla erasmusa girebilir miyiz? Yani sadece bi sene erasmus şartlarının altında bi not alıp diğer seneki erasmus hakkımızı kullanabilir miyiz?

  3. Merhaba benim de bir sorum olucak acaba iki yıllık üniversiteye gittiğimiz zaman da Erasmus yapabiliyor muyuz benim İngilizcem gayet iyi B2 kursunu da görsem kesin gdierim ama iki yıllıktayim

  4. Merhaba,
    Erasmusla Avrupaya çıkanlar çıktıkları ülkede parmak izi veriyorlar mı
    Ve erasmusa başvurmak için kaçıncı sınıf olmamız gerekiyor böyle bi şartı varmı

    • Merhabalar Sevgili Abdullah,

      Zaten pasaport çıkarırken parmak izi veriliyor ek bi prosedür yok. Genellikle 2 ve 3. sınıflar başvurabiliyor ama okuldan okula değişir tabii ki

  5. Merhaba size bir sorum var
    Erasmus kapsamasinda baska bir ulkeye universite icin giden birisi ailesinden bir bireyide yaninda goturebiliyormu?!

  6. Merhaba, Erasmus programını kazandım ancak “Değerlendirmeler sonucu Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği Programı kapsamında yerleşen öğrencilerin HİBE ile desteklenebilmesi, Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize yeterli mali kaynağın tahsis edilmesine bağlıdır. Yeterli hibe olmaması halinde önceki yıllarda daha az sayıda öğrenci gönderen bölüm
    öğrencilerine öncelik verilecek; daha fazla sayıda öğrenci göndermiş bölümlerden toplam başarı puanı sıralamasına göre kontenjan kesintisi yapılabilecektir. Hibe desteği alamayan öğrenciler hibesiz olarak faaliyetten yararlanma hakkına sahiptir. ” uyarısı var. Hibeyi kazanıp kazanmadığım henüz kesinleşmemiş yani. Haftasonu olduğu için de ulaşamıyorum. Geçen senelerden benim bölümümden kimseyi göndermemişler. Bu sene de bölümde kazanan tek kişi benim. Benimle birlikte aynı okulu kazanan kişi sayısı 5 ve puanım hepsinden yüksek. Ortalama puanım ise 75. Fakültede 30 kişi kazanan arasından 15. sıradayım. Sizce bu hibeyi kazanma şansım var mıdır acaba?

    • Merhabalar Sevgili Mert,

      Bu yıl ulusal ajans erasmus hibeleriyle ilgili olarak yeni bir hesaplama yapacak bildiğim kadarıyla. Oyüzden okullar net rakam veremiyorlar hibe bütçesi için. Haziran ayına kadar netleşecektir hibe durumun.

  7. Merhaba öncelikle Erasmus konulu bilgilendirici yazılarınız için teşekkür ederim. Benim merak ettiğim ve hakkında pek bir şey bulamadığım soru şu: ortalamayı sağlıyor olup alttan 1-2 ders varsa ne bileyim örneğin birinci sınıftan, ikinci sınıftan bu gitmekte bir engel midir? alttan şu an bir iki dersim var ve yaz okulunda da veremezsem ne olacak merak ediyorum

  8. Merhaba blogunuz çok faydalı, yazdıklarınız bayağı yardımcı oldu ama aklıma takılan bir kaç konu var bu senenin erasmus sınavının online olması durumu nasıl etkiler sizce? lisansım bitmeden erasmus yapmak istiyorum ama her şeyin online yürütülecek olması kafamı biraz karıştırıyor. Ve 4. Sınıfta erasmus yapmak mantıklı mı sizce? :/

    • Merhabalar Sevgili Emine,

      Erasmus yapmaya her türlü değer 🙂 Ama korona dönemindeki zorlukları kabul etmen gerekli ayrıca okulunun uzamasını da göze almalısın

    • Online olması çok saçma oldu. Çoğu kişi kopya vs. gibi şeylerle dil sınavından yüksek puanlar aldı. Şahsen benim üniversitemde hiç önlem almadılar. Ayrıca sözlü mülakat bile yok şimdilik. Tamamen rezalet. Bu durumda hiç adil bir yarış olmadı. Bari ders ortalama etkisini vs. yükseltselerdi…

  9. Benim de okudugum bolumun erasmus anlasmasi yok. Kendim arastirip okul bulmami ve yazismayi yapacaklarini soylediler. Nereden baslamam gerektigini bilmiyorum. Oncelikle hangi ulke hangi universiteyi arastirmaliyim? Buldugum universite ile bolum kredisi uyacak mi? Hepsinin ders programina ulasamiyorum.

    • Merhaba Sevgili Zeynep!

      Öncelikle büyük ihtimalle uyum sorunu yaşanmayacaktır. Ülkemizdeki çoğu üni ve bölüm avrupa ile benzer bir ders içeriğine sahip. Pandemi döneminde bu işi halletmek çok kolay değil. Fakat üniversitenin başka benzer dal bölümlerin anlaştığı okulları deneyebilirsin ilk olarak en azından

  10. Merhaba.
    Ben de iki hafta sonrasında erasmus sınavına gireceğim. İspanya’yı istiyorum fakat anlaşma listemizde yer almıyor. Bende koordinatörümüz yardımıyla 20 kadar okula mail attım ve attırdım. Lakin şu süreçte öğrenci almaya yanaşmıyor hiçbir okul. Ben yine de pes etmeyerek tekrar başka okulları buldum. Sence çok mu imkansızı istiyorum? Sonradan pişman olmamak adına elimden geleni yapıyorum. Ek olarak bir yıldırda ispanyolca öğrenmek için uğraş veriyorum. Ve de bahara kalır demişsin. Kazanırsam bu da geçerli midir? Yani bahara mı kalır?
    Son olarak bu süreçte kendimi en fazla çalışırken ne yönden kasmalıyım?
    kendimi YDS videoları, dediğin gibi kelimeler, konularla destekliyorum. Çok fazla o belirttiğin listelerde kelime var. Eleme yapmaya çalışıyorum kolaylık olsun diye. Ekstra tavsiyelerin var mı?
    ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.

    • Merhabalar Sevgili Sebil Nur,

      Öncelikle bence anlaşma yapmaya çalışma var olanlardan dene 🙂 Bu dönemde anlaşma yaptırman çok zor okullar arası. Dil konusunda da bir sınır yok herkes istediği sürece herşeyi yapabilir.

      • Seçeneklerin değişmesini istiyorum. Fakat dediğin gibi olacak sanırım. Yine de geri dönüş sağladığın için teşekkür ederim. Yolun açık olsun.

        • Merhabalar ?
          Bilgilendirici yazı için tesekkürler. Benim 2 hafta sonra online erasmus sınavım var. Yükseklisans 1. Sınıfım. Ortalamam 4. Bölümümün anlasması yok, okulla konuştum staj için başvurabilirmişim. Lakin dil bilgim yeterli değil. Okulumun önceki asil listesine baktığımda 30-40 la kazananlar olmuş. Bu da beni biraz umutlandırdı. Böyle bişey mümkün mü? Yani 30-40 alıp yurtdışına staja gidilebilir mi? Bu arada gideceğim ülkenin dili ingilizce degil.
          İyi günler?

        • Merhaba Sevgili Zeynep,

          Dil sınavından en az 60-70 alınması gerekiyor okuluna göre değişmekle beraber. Bence çalışarak alabilirsin 🙂

      • Merhaba yeniden. Sözlerin üzerine içime bir karamsarlık çökmüştü bu bir gün içinde. Fakat bugün sonunda beklediğim haberi aldım. Koordinatörümüz anlaşma sağlamış daha önce İspanya da bulmuş olduğum bir okul ile. Gerçekten çok mutluyum. Bir kere daha asla pes edilmemesi gerektiğini öğrendim. Burada paylaşmak istedim sevincimi.

        Bir şeyi gerçekten isterseniz bunu yapmanıza hiçbir engel mani olamaz.

        Teşekkür ederim yer verdiğin için.

  11. Merhaba Görkem
    Cevabın için teşekkürler. Artık yıldan kastım dört yıllık lisans eğitiminde beşinci yılımda erasmus yapıp yapamayacağım.

    • Merhabalar Sevgili Merve,

      Ben yüksek lisans gibi düşündüm az önce nedense 🙂 o yüzden 3 dedim evet 5. yıl da da yapabilirsin ama teknik olarak okulu uzatıyosan ortalaman düşüktür, keyfi olarak da uzatamazsın dersin kalır yani biraz zor gibi ama bi engel yok.

      • Merhaba Sevgili Görkem,
        Şuan 3. Sınıf inşaat mühendisliği öğrencisiyim. Ortalamam 1,91. Bölümün kontenjanının boş olması halinde bu ortalama ile gidebilir miyim?

  12. Merhaba,

    Ben de Erasmusla ilgili evrak teslim sürecindeyim, okulum maalesef henüz hibe listesini açıklamadı ve gerçekten hibelendirme algoritması ne şekilde işleniyor asla bilgi verilmiyor. Eğer bilginiz varsa; ulusal ajans hibeleri kendilerine göre belirlediği bölüm kontenjanına göre mi gönderiyor, yani mesela matematik bölümünden 5 öğrenci gitmeli şeklinde mi gönderiyor, yoksa mevcut tercih sayısına göre mi bu aklımı çok kurcalıyor. Okuduğum bölümden 4 kişi tercih yapmış, başka bölümlerden 20 kişinin hibelendirilmesi ve 4 kişilik bölümden3 veya daha az kişinin hibelendirilmesi durumunda, bununla alakalı itiraz edebileceğim bir platform bulunuyor mu bilginiz varsa yanıtlarsanız çok mutlu olurum.

    • Merhabalar Sevgili Canan,

      Aslında listelerin çoktan açıklanmış olması gerekirdi neredeyse yola çıkacaksınız ayrıca vize için de o teminat önemli. Bence pandemiden dolayı bi gecikme olabilir.

      Hibenin dağıtım konusu ajansın okula açtığı kontenjana göre oluyor ve bu bölümlere eşit olarak dağıtılıyor genelde oransal olarak. Fakat önümüzdeki güz dönemi çoğu okul uzaktan eğitim yapacağı için Avrupa’da şuan 2020-2021 güz dönemi için erasmus biraz zor gözüküyor.

  13. Acaba orada iletişim nasıl sağlanıyor? Mesela ingilizce konuşamıyorsun ya da konuşulanı anlamıyorsun, bu nasıl sıkıntılar çıkarır ?

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.