Herkese merhaba! Bugün Güneydoğu’nun incisi, hepinizin şöyle bir gitsem dediği Gaziantep’ten söz edeceğim. Aslında hepinizin Gaziantep’i yakından tanıdığını biliyorum. Ancak yarım yarım bilsek de bazı şeyler eksik kalabiliyor.

Ben de Gaziantep’i ziyaret edecekler ya da merak edenler için Gaziantep hakkında bilgiler vereceğim, hem de kısa kısa ve önemli bilgiler. Eğer Gaziantep’e gitmeden bunları bilirseniz bu şehri daya iyi anlayacaksınız.

Tamamı Gaziantep’teki bireysel gezi tecrübelerime dayanarak size Gaziantep’i tanıtmaya başlıyorum, benimle gelin 🙂

Gaziantep Hakkında Kısa Bilgi

Gaziantep ülkemizin Güneydoğu Bölgesi’nde bulunan önemli tarihi, kültürel ve ticari merkezlerinden birisi. Gaziantep özellikle milattan önce 1700’lü yıllara kadar dayanan tarihi ile dünyadaki en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak anılıyor. Günümüzde Gaziantep’in nüfusu 2 milyon barajını aşmış durumda ve son yıllarda gastronomik turizm ile ses getirmekte.

Gaziantep ve Bakırcıları @Mehmet Kirkgoz

1. Gaziantep İsmi Nereden Geliyor?

Gaziantep isminin hikayesi ile fark yaratan şehirlerimizden birisi. Öncelikle herkes bu şehrin Gazi ünvanını neden aldığını az çok biliyordur. Kurtuluş Savaşı’nda halkın gösterdiği mücadele ve saygı değer kahramanlık nedeniyle bu şehre 1921’de Gazi ünvanı verilmiş ve Antep ismi Gazi Antep olmuş.

Antep isminin ise zamanında Gaziantep bölgesinde yaşayan hükümdar Ayni’den geldiği tahmin ediliyor. Bu isim zamanla “Ayıntap” şeklinde ifade edilmiş ve Antep şeklinde dilde bir dönüşüme uğramış.

2. Gaziantep Hangi Bölgede Yer Alıyor?

Gaziantep şu çokça hangi bölgede olduğu karıştırılan illerimizden biri sayılmaz 🙂 Gaziantep, ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alıyor. Zaten Güneydoğu Anadolu’nun da marka diyebileceğimiz şehirlerinden birisi.

Daha geniş bir anlatımla bahsedersek ise aslında Gaziantep konum olarak Akdeniz ile Güneydoğu bölgesi arasında bir konumda bulunuyor. Şanlıurfa, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş komşu illeri arasında.

GAP Turları ile Gaziantep ve bölgedeki tüm şehirleri gezebilirsiniz, detaylar yazı sonunda!
Gaziantep Çarşılarından

3. Gaziantep’in Neyi Meşhur?

Gaziantep denilince aslında neyi meşhur diye sorulmaz 🙂 Gaziantep demek gastronomi demektir, yani bu şehirde aç kalmak yok!

Gaziantep aslında kendine has kültürü, mimarisi ve tarihi ile de meşhur olsa da bu şehri Gaziantep yapan tabii ki Baklavası, Antep Fıstığı, Katmeri, Lahmacunu ve yüzlerce çeşit lezzeti.

4. Gaziantep Nasıl Bir Yer?

Özellikle benim gibi çocukluğu Balıkesir’de geçmiş ve çok fazla Güneydoğu Anadolu’ya gitmemiş biri için Gaziantep çok daha fazla bilinmezlik içeriyordu 🙂

Ben Gaziantep’e gittiğimde gördüklerime oldukça şaşırmıştım. Çünkü tüm bu tarihi, kültürel güzellikleri ve misafirperver halkı yanında Gaziantep’in ne kadar büyük, gelişmiş ve kozmopolit bir şehir olduğunu gördüm. Gaziantep benim gözümde ülkemizde yaşamak isteyebileceğim ve fazlaca imkana sahip, hoş bir şehir.

Gaziantep’ten Hediyelik Olarak Alabileceğiniz Eşyalar / Gaziantep Gezimden

5. Gaziantep’in İlçeleri Hangileri?

Gaziantep iline bağlı olarak toplamda 9 ilçe bulunuyor. Bu ilçeler genellikle şehrin kuzeyinde yer almakta. Kısaca isimlerinden bahsetmek gerekirse Gaziantep ilçeleri; Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli ve Yavuzeli. Gaziantep’e giderseniz bu ilçeleri de keşfetmek oldukça keyifli olacaktır.

6. Gaziantep Hakkında Yorumlar

“Görkem bu başlık da ne :)” Ben bir şehri tanıtırken bu başlığa da önem veriyorum. Çünkü örneğin Gaziantep’e atanan memurlar, oraya giden üniversite öğrencileri bu tarz sorular sorabiliyor.

Gaziantep benim yorumuma göre yaşaması keyifli ve kültürel anlamda çok zengin bir şehir. Şehirleri şehir yapan oranın tarihi ve kültürel zenginlikleri oluyor. Çünkü tüm bu zenginlikler insanlarına ve şehrin genel atmosferine yansıyor.

Gaziantep, sevdiğimiz, övündüğümüz oldukça samimi, misafirperver insanlara sahip. Ayrıca bu şehrin insanlarının kendine has güzel deyişleri de var.  Tüm bunların yanında sizi yer yer Avrupa’da hissettirecek kadar modern ve gelişmiş bir görüntüye de sahip.

Zeugma Müzesi Girişindeyim 🙂 Yıllar Önceki Gaziantep Ziyaretimden

7. Gaziantep’te Ne Yenir?

Gelelim şu asıl meseleye! Görkem Gaziantep’e gidiyoruz ama ne yiyip ne içelim 🙂

Öncelikle biraz mesleki bakacak olursam Gaziantep ülkemizde artık turizm ile özdeşleşmiş bir şehir. Yerli ya da yabancı olun farketmez burası gezilip görülmeye değer oldukça güzel bir destinasyon. E tabii ki Gaziantep’e geldiyseniz sıradan şehirler gibi şurayı burayı gezelim değil de tek tek buranın güzel lezzetlerini deneyelim diyeceksiniz.

Gaziantep’te öncelikle Baklava, Lahmacun, Katmer ve Antep Fıstığı gibi lezzetleri denemeniz gerektiğiniz zaten biliyorsunuzdur. Bunun yanında Beyran Çorbası, Künefe, Kahke, Nohut Dürüm gibi lezzetleri de denemeden dönmemelisiniz. Ayrıca bu şehrin köy kahvaltısını da çeşit çeşit lezzetleri ile bir deneyin derim.

Enfes Gaziantep Fıstıklı Baklavası

8. Gaziantep’ten Ne Hediye Alınır?

Gaziantep’te hediyelik konusu da bir garip oluyor 🙂 Çünkü hediyelik denilince akla yenilen şeyler pek gelmez ama konu Antep olunca bu şehrin hediyelikleri de biraz dilimize hitap ediyor.

Gaziantep’e gidiyorsanız Baklava ve Antep Fıstığı almanız gereken, aklınıza gelecek ilk hediyeler olmalı. Bunun dışında buranın yerel baharatları ve salçası da aslında hediyelik olarak alınabilir.

Ayrıca Gaziantep kültürünün bir parçası da bu şehrin Bakırcıları ve Bakırcılar Çarşısı. Yani envai çeşit bakır ürününü el emeği göz nuru olarak burada bulabilir ve hediyelik olarak alabilirsiniz. Bunun yanında Gaziantepli annelerimiz, teyzelerimiz, kadınlarımızın yaptığı el işi ürünler de kesinlikle hediyelik olarak düşünebileceğiniz çok nadide ürünler.

2012’deki İlk Gaziantep Ziyaretimden / Babam, Kardeşim ve Ben

9. Gaziantep’te Nereler Gezilmeli?

Artık Gaziantep 101 tanıtımımızı bitirdiysek Gaziantep’i gezmeye hazırız bence 🙂 Gaziantep denilince hep lezzetlerinden bahsettik ama bu sadece şehri anlamamız ve yaşamamız için önemliydi bence.

Gaziantep’te gezilecek de bir sürü yer var! Bunların başında Bakırcılar Çarşısı, Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Kalesi, Atatürk Müzesi ve Medusa Arkeolojik Cam Eserleri Müzesi gibi noktalar geliyor. Özellikle Zeugma Mozaik Müzesi zaten tek başına Gaziantep’e gitmeye değecek kadar nadide ve dünyaca ünlü bir müze. Ben bu müzeyi ziyaret ettiğimde gerçekten büyülenmiş ve adeta tarihte bir yolculuk yapmıştım.

Gaziantep Nasıl Gezilir & Gap Turları

Gaziantep’te tüm bunların yanında gezilecek daha birçok nokta bulunuyor. Tüm bu yerleri profesyonel bir tur programı eşliğinde gezmeyi düşünürseniz GAP Turu seçenekleri bence hemen aklınıza gelmeli!

Klasik GAP Turları Gaziantep’in yanında çevredeki Şanlıurfa, Adıyaman, Adana gibi şehirleri de kapsadığı için çok daha doyurucu bir gezi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni bir bütün olarak gezmiş ve anlamış oluyorsunuz. Gaziantep’i de içeren GAP Turu için Buradatur’u tercih edebilirsiniz.

Gaziantep hakkında anlatacaklarım da bu yazı için artık bitmiş bulunuyor 🙂 Umarım faydalı olmuştur, eğer Gaziantep geziniz için özel sorularınız olursa lütfen çekinmeden alttaki yorum bölümünden bana sorun, hemen yanıtlıyorum, hepinize mutluluk dolu günler dilerim 🙂

Bu Yazıları da Okumalısınız

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.