Daha önceki yazılarımla beraber hostelleri artık tanıdığınızı düşünüyorum. Küçük küçük anekdotlarla hostellerin avantajlarından bahsetsem de “Görkem hostelde kalmalı mıyım?” sorusuna cevap verebilmeniz için hostelde kalmanın avantaj ve dezavantajlarını net bir şekilde sıralamak istiyorum.

Bu yazıda tamamıyla bireysel tecrübelerime dayanan bir listeleme sizi bekliyor 🙂 Hem de bugün 23 yaşında olan Görkem’in gözünden !

Tüm Dünyadan İnsanlarla Tanışabilmek

Bana kalırsa hostellerin en güzel özelliği bu. Bazen tek başıma atlıyorum uçağa, gidiyorum dünyanın öbür ucuna ! Ama yalnız değilim 🙂 Çünkü hosteldeki ortam kendinizi binlerce kilometre ötede bile evinizde hissettirebiliyor.

Siz tek bir ülkeye gidiyorsunuz ama orada dünyanın dört bir yanından gelen insanlarla tanışma şansınız oluyor. Bu şekilde tanıştığım birkaç arkadaşım ülkelerine beni sıkça davet ediyorlar, yakın zamanda neden olmasın ?

Sao Paulo’da Kaldığım Hostelin Keyifli Ortamı / Brezilya

Otellerin Sıkıcı Ortamından Uzak Olmak

Ne kadar lüks olursa olsun otellerin soğuk bir ortamı vardır. Çünkü herşey aşırı düzenli, temiz 🙂 ve çok sıradan. Ayrıca tanımadığımız bir ülkedeysek samimiyetsiz bir algı da yaratabilir.

Oysa hostelde kalanların sıkılacağını pek sanmam 🙂 Hiçbirşey olmasa ortak alandaki bir koltuğa oturur, sadece bir “heey” sözüyle diğer insanlarla sohbete katılırsınız.

Ljubljana Sokakları / Slovenya Gezimden

Oralı Gibi Yaşayabilmek

Bu başlığı biraz açmam lazım 🙂 Mesela İstanbul’daki gündelik hayatımda alışverişe gidiyorum, metroya, bisiklete biniyorum ve çok da turistik olmayan yerlerde çeşitli anlara şahit oluyorum.

İşte hostelde kaldığımda aynı bu ortamı yurtdışına taşıma şansım oluyor. Hosteller genellikle en turistik meydanda olmazlar, şehrin daha yerel bölgelerini tanıma şansınız olur. Ayrıca alışverişe gider ve sonrasında hostelin mutfağında yemeğimi yapabilirim ! Bu bana kendimi birkaç günlüğüne de olsa New Yorklu, Bangkoklu, Dubaili, Tel-Avivli hissettirmeyi başardı 🙂

Almati’de Hayattan Anlara Şahit Olurken / Kazakistan

Kendi Yemeğimizi Yapabilmek

Yemek yapabilmenin kendimi yerel bir insan gibi hissettirdiğini söyledim ama bu konunun maddi boyutu da var 🙂 Hostel mutfaklarını kullanmaya alışık biriyseniz seyahat masraflarınız ciddi derecede düşecektir. Bu demek değil ki hiç dışarıdan yemiyorum 🙂 3 gün kalıyorsam 2-3 öğün dışarda yiyip, kalanları hostelde kendim hallediyorum.

Hostelde yemek yapmanın ve mutfak kullanmanın da ayrıca kuralları var. Bu konuda detay bilgi almak isterseniz yazımı şuraya bırakayım, bir inceleyin.

Hosteldeki Keyifli Kahvaltım / Puerto Iguazu, Arjantin

Hosteldeki Aktiviteler

Hosteller sıradan otellere göre çeşitli olanaklara sahip. Mesela hostelde kalan diğer insanlarla basit masa ve kart oyunları oynayabilirsiniz. Çoğu hostelde akşam saatlerinde herkes gelir ve ortak alanda birşeyler içip sohbet eder.

Ayrıca hosteller bazen çeşitli sosyal organizasyonlarda gerçekleştirir. Mesela birkaç ay önce Slovenya, Ljubljana’da kaldığım hostelde akşam bir klasik müzik konseri vardı !

Türkiye’de Hostel Deneyimi Yaşadığım In House Hostel’in Welcome Board’u

Uygun Fiyat

Biraz da para konuşalım 🙂 Hostellerin ne kadar ucuz olduğunu söylememe bile gerek olmamalı. Ortalamaya vurursak tüm dünyadaki hostellerde 1 gece için 10-20 euro ücret ödersiniz. Bu ülkeye göre ortalamanın biraz üzeri veya altına geçebilir ama genel norm bu.

Aynı ortalamada otelleri karşılaştırırsak bu fiyat 50-100 euro bandına çıkar. Tabi hostellerin en büyük avantajı tek başına olan seyahatlerde ortaya çıkıyor. Çünkü otellerde oda başına bir ücretlendirme olunca, siz eğer tekseniz iki kişilik para vermiş oluyorsunuz, hostellerde ise yatak parası ödüyorsunuz !

Bled Gölü’nün Eşsiz Manzarasını Fotoğrafladım 🙂 / Slovenya Gezim

Dünya Görüşü Edinebilmek

Dünya görüşü, vizyon, kişisel gelişim gibi konulardan pek bahsedilmez. Ama bu benim Görkemliyollar’da çok önemsediğim bir konu. Daha ülkemizde kadın ve erkek yanyana otobüs bileti alamazken, hostellerde aynı ranzanın alt ve üst katında erkek ve kadının kalabilmesinden söz ediyoruz ! Hem de daha önce hiç tanışmamış kişiler.

Hostelde hiç kalmamış insanlar bunu kültürel öğelerle birleştirerek “olur mu öyle şey ?” “o da nasıl iş ?” “Avrupalılar sapıtmış?” gibi tepkiler verebilir, bu tepkileri normal buluyorum. Ama hostelde kalmaya başladıktan sonra insanlara sadece insan olarak bakmayı öğreniyorsunuz. Cinsiyet, milliyet, renk v.s ayrımı olmaksınız hostelde kalan herkes birer insan !

Gördüğüm En Farklı Yerlerden Biri / Tel Aviv, İsrail

Dezavantajları Var mı ?

Hostelde kalmanın avantajlarını güzelce anlattık 🙂 Bu hostellerin dezavantajlı durumları da yok mu acaba ? Doğru bildiniz, hostelde kalmanın dezavantajları da var. Bunları da aynı şekilde listelemeye başlıyorum;

Ortak Banyo ve Tuvalet

Hostelde kişisel bir oda değil de yatakhanelerde kaldığımız aşikar. Bu yüzden de bize ait bir tuvalet, banyo olmuyor. İşte bu bence koca bir dezavantaj.

Çünkü ne kadar önemsememeye çalışsak da bunlar hepimiz için mahrem ve özel alanlar olduğu için tanımadığımız insanlarla paylaşmaktan çekiniyoruz. Belki de en büyük çekincemiz temizlik !

Rio De Janerio’daki Manzaralı Hostelim 🙂

Genel Temizlik Konusu

Hostellerde temizlik konusunu anlattığım detaylı bir yazım var, hatta hiçbiyerde bulamayacağınız temizlik önerilerim de var, şuradan ulaşabilirsiniz. Ben yeri gelmişken şimdi üzerinden şöyle bir geçeceğim.

Hosteller her ne kadar göreceli olarak temiz olsa da, en temizi bile insanın içinde pis algısı yaratabiliyor. Ayrıca seçtiğiniz hostel gerçekten pis de olabilir ! Bu hostellerde kalmanın en büyük dezavantajlarından biri.. ama doğru hostel seçme yöntemleri ile böyle bir sürpriz yaşamayabilirsiniz, yazımdan taktikleri alın 🙂 otellerde de aynı riskin olduğunu da unutmayın…

Köktepe, Almati / Kazakistan Gezimden

Uykusuzluk Sorunu

Görkem uykuyu çok sever ama yurtdışında pek az uyur 🙂 çünkü seyahatlerde fazla uyunmaz ! Oradaki her dakikamız kıymetli ve boşa harcamadan şehri keşfetmeliyiz. Bu hiç uyumayacağız demek değil, tabi “uyuyabilirsek” 🙂

Hostelde kalıyorsak, bizimle beraber odada kalan insanlardan potansiyel olarak rahatsız olabiliriz. Gece horlayan mı dersiniz, sabah alarmı çalan mı ya da geç saate kadar ışığı kapatmak istemeyenler mi ? Şans faktörü olsa da sonuçta her zaman istediğimiz gibi bir ortamın olmayacağı aşikar. Bu yüzden hostelde kalanlar bu sorunlara karşı çözüm üretmek ya da tahammül edebilmek zorunda.

Bu şekilde hostelde kalmanın avantaj ve dezavantajlarını bitirmiş bulunuyorum. Eğer bu konuda kararsızlık yaşayanlar varsa yorum bölümünden bana ayrıntılı olarak sorabilir. Çünkü gideceğiniz yere göre de hostel yorumlarım değişiklik gösterebilir. Hosteller konusunda yazı dizimin tamamını okumanızı öneririm, sevgiler!

Yazının Devamı: Hostel Olanakları Neler ? Hostelde Yemek Yapmak

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.