Temizlik bizim gibi titiz bir toplum için hep ön planda olmuştur. Bırakın hostelde kalmayı, misafirliğe gitsek bile temizlik konusundan çekiniriz, “e şimdi bambaşka bir ülkeye gideceğiz ne olacak Görkem?

Bugün sizlere hostelde temizlik konusundan bahsedeceğim. Bu yazıya mikropların girmesi yasak 🙂 Tamamı bireysel tecrübe, yöntem ve çözümlerimden oluşan yazıma başlıyorum.

Hostellerde Temizlik

Bana bireysel olarak “hosteller temiz mi” diye sorarsanız ben size “evet, temiz” derim. Çünkü hosteller pratikte otellerden farkı olmayan birer konaklama işletmesi. Yani hostellerde de temizlik görevlileri var !

Fakat detaya inince işler değişiyor. Çünkü ben de dahil, çoğumuzun temizlik algısına göre hosteller pis denebilir, en azından pis olmaya aday… Ne mi demek istiyorum ? Hostellerde temizlik konusunda dikkat etmemiz gereken şeyler var 🙂

Fas’taki Hoselimin Kahvaltısı / Fas Temizlik Konusunda En Dikkatli Olmamız Gereken Ülkelerden

Ortak Banyo ve Tuvalet Nasıl Kullanılmalı ?

Birinci sınıf temizlik dersi gibi yapmayacağım. Ama özetlemem gerekirse bireysel temizliğinize hostelde kaldığınız süreçte ekstra önem vermelisiniz.

Banyo ve tuvaletlerde gereksiz yerlere dokunmayın ve teması en aza indirin. Ayrıca bu noktalarda yerlere çıplak ayakla kesinlikle basmayın. Ben duş için yanınızda basit bir terlik taşımanızı öneriyorum.

Tuvalet için de söyleyeceklerim benzer. Fırsatınız varsa klozet ve çevresini ıslak mendil vb. ile kolayca temizleyerek sonrasında kullanabilirsiniz. Hostellerde ortak banyo ve tuvalet kullanımı ile ilgili özel bir yazım bulunuyor buradan ulaşabilirsiniz.

Brezilya’daki Hostelimin Ortak Banyosu

Yatak ve Çarşaflar Temiz mi ?

Genel olarak buna cevabım daha ılımlı. Çünkü yatak her ne olursa olsun bize ait ve çarşaflar da çamaşır makinesinde yıkanıyor, yani temiz…

Yine de ben hostele giriş yaptıktan sonra size verilen çarşafları bi kontrol etmenizi öneririm. Çünkü gözden kaçmış olma ihtimali de var, kontrol edin zaten büyük ihtimalle tertemiz kokacaktır.

Yatak çevresi ise nispeten kirli olabilir. Çünkü sizden önce kalan kişi biraz pis bir arkadaş 🙂 ise etrafa yemek çöplerini bırakmış olabilir. Buna yapacak fazla birşey yok, kendimiz temizlemek zorundayız. Tabii aşırı bir kirlilikten söz etmiyorum, öyle bir durumda hostel görevlisine durumu anlatırsanız temizleyeceklerdir.

Kaşta Kaldığım Hostelin Yatakhanelerinden

Hostelde Hastalık Bulaşır mı ?

Bence normal yaşantımızda, okulda, iş yerinde, evde hastalık bulaşma riski neyse hostelde de çok benzer. Önemli olan yukarıda da dediğim kişisel temizlik kurallarına özen göstermekte.

Ben 5 kıtada 50 ülkede hostelde kaldım ve ciddi bir sağlık sorunu hiç yaşamadım. Yalnızca Fas’ta küçük bir alerji rahatsızlığı yaşadım. Onun da faturasını hostele kesemem…

Sarı Humma Hastalığı Riskinin Bulunduğu Brezilya’dan

Hosteller Ne Sıklıkta Temizleniyor ?

Hostellerdeki mantığın otel gibi olduğunu söylemiştim. Genelde günde bir kez ortak alanlar ve oda temizleniyor, fakat yatağımız ve çarşaflarımız yenilenmiyor. Çarşafları yenileyen hosteller de yok değil ama çok az…

Bazı hostellerde ortak alanların devamlı temizlendiğine de şahit oldum. Böyle bir tecrübe için, temiz bir hostel seçmek gerekiyor.

Temiz Bir Hostel Nasıl Bulunur ?

Bu hostel rezervasyonu yaparken önemsenmesi gereken konulardan biri. Özellikle yorum ve puanlar hayati önem taşıyor. Genel puandan da söz etmiyorum, temizlik için özel bir puanlama sistemleri de mevcut.

Temiz bir hostel bulmak isteyenler bu yazımı kesinlikle okumalı 🙂

Iguazu Şelaleleri / Arjantin

Temizlik İçin Görkemli Önlemler

Evet Görkem’in bireysel temizlik önerileri de var. Bunların başında ortak alanları öğlen saatlerinde kullanmak geliyor 🙂 Öğlen 1-2 saatleri, o gün kalanların çıkış yaptığı ve yenilerin geldiği bir saat. Bu dakikalar genelde hostelin temizliğinin yapıldığı anlardır. Bu sayede ortak alanları temizlik sonrası ilk siz kullanabilirsiniz !

Bir de yatağınızın üzerini örtmek var. Siz tüm gün şehri keşfedeceksiniz, kim bilir o odada neler oluyor ? İlla ki yatağınıza ucundan da olsa dokunan hatta oturan bile olabilir ! Bu yüzden hostelden gün içi ayrılırken yatağınızı çarşaf ile toplayıp örtmenizi öneririm.

Son olarak havalandıma konusu. Ben buna çok önem veriyorum…Eğer odada temiz bir hava olmazsa tüm önlemler boş. Özellikle öğlen saatlerinde odanızın camını sonuna kadar açın, bırakın havalansın !

Hostelde temizlik hakkında diyeceklerim bitti. Yorum ve sorularınızı her zaman olduğu gibi bekliyorum. Görkemli hostel yazı dizim kapsamındaki tüm yazıları incelemenizi tavsiye ederim, keyifli günler 🙂

Yazının Devamı: Hostelde Banyo ve Tuvalet Kullanımı Nasıl ?

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.