Ne zamandır Prens Adaları’nı gezip de bir yazsam diyorum ! Lise yıllarım geçti oysa ama günden güne adalar da değişiyor. Bugün İstanbul’un en şahsına münasır, sakin adası Burgaz’dayım.

Burgazada hep kardeşleri Heybeliada ve Büyükada’nın gerisinde anılmış, belki de güzelliği bundandır. Burgazada hakkında bilgiler vereceğim ve gezilecek yerleri anlatacağım yazıma hoşgeldiniz 🙂

Burgazada Genel Görünüm

Burgazada’ya Nasıl Gidilir ?

30 Temmuz 2018. Her adaya gidiş ritüelinde olduğu gibi doğruca Bostancı iskelesine sürüyorum ! Anadolu yakası insanları için Adalar’a ulaşım buradan 🙂 Hele ki Burgazada’ya gidiyorsanız en sık seferler Bostancı’dan var, ortalama saatte bir Kınalıada – Burgazada rotasında çalışıyorlar.

Burgazada’ya motor ve vapur seferlerinin diğer noktaları ise Kadıköy ve Kabataş. Dönemlik olarak Yeşilköy’den de ulaşmanız mümkünmüş.

Kaptanımız Burgazada’ya Yanaştırıyor 🙂

Burgazada Hakkında Bilgiler

Ada motorumuz kalkıyor… Marmara sularında keyifle yolculuk ederken ben de size Burgazada hakkında bilgiler vermek istiyorum. Burgazada, Prens Adaları’nın üçüncü büyük, batıdan sayarsak da ikinci sıradaki adası. Ada kaplı olduğu Kızılçam ormanları ile ünlü.

17. yüzyıldan itibaren adada Rumlar yaşamaya başlamış. Günümüzde yaptıkları kiliselerle ayakta kalmaya çalışan bu kültür yerini az Yahudi ve Türk kültürüne bırakmış. Şimdilerde kalabalık metropol İstanbul’un tatlı bir kaçamak noktası.

Burgazada Limanı / Adada İlk Göreceğiniz Manzara

Burgazada’da Gezilecek Yerler

Ada motorumuz Kınalıada’ya uğradıktan sonra Burgaz’a yanaşıyor. Ada harika bir manzarayla karşılıyor beni. Rum havasını hissettiren tavernalar ve balık restoranlarıyla süslü sahile varıyoruz.

Burgazada’da gezilecek yerleri sırayla ziyaret etmeye başlıyorum. Neyseki indiğimiz yerde güzel bir tabela var, buradan gezilecek yerlerin yönünü bulmanız çok kolay.

Adada Gezilecek Yerleri Gösteren Tabela

Tarihi Sokaklar

Adada ilk olarak gezeceğim yerler, tarihi köşk ve evlerle dolu sokakları. Sırtınızı limana verip çıktığınız her sokakta kendinizi yıllar evvelinde hissediyorsunuz. Burgazada sokakları adeta huzur kaplı !

Bulutların arasından sızan güneşle beraber adadaki diğer bir gidilmesi gereken noktaya varıyorum; Aya Yani Kilisesi.

Adanın Eski ve Yeşil Sokakları

Aya Yani Kilisesi

Aya Yani, Burgazada’da bulunan bir Ortodoks Kilisesi. Daha adaya varmadan ilk bakışta uzaktan farkedilebilecek kadar özel bir yapı. Geniş kubbesi ve açık rengi ile görülmeye değer.

Diğer bir ismiyle Yahya Peygamber Kilisesi’nin, 1899 yılında kendinden önce bulunan Katholikon’un olduğu yere inşa edilmiş olduğu düşünülüyormuş.

Aya Yani Kilisesi / Burgazada, Adalar

Sait Faik Evi Müzesi

Sırada Sait Faik Abasıyanık Müzesi var. Burgazada ünlü edebiyatçımız Sait Faik’in adası olarak anılıyor. Hayatının önemli bir bölümünü geçirdiği Burgazada’da bulunan evi günümüzde bir müze.

Müzeyi pazartesi ve salı günleri hariç 10-17 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Dünyayı sevgi kurtaracak, bi insanı sevmekle başlayacak herşey

Sait Faik’in Evi / Burgazada

Gezinti Yolu Caddesi

Adanın rengarenk sokaklarından sahile iniyorum, namı değer Gezinti Yolu Caddesi.

Bu cadde sahilin paralelinde limandan kuzeye doğru ilerliyor. Eğer benim gibi haftaiçi sakın bir sırada giderseniz, ada halkının rutin yaşamına sahne olabilirsiniz; yürüyüş yapanlar, denize girenler ve güneşlenenler…

Gezinti Yolu Caddesinde Yürürken / Burgazada

Burgazada Plajları

Deniz demişken şimdi Burgazada’nın plajlarına gelelim. Sizce Burgazada’da denize girilir mi ? Cevabı açık evet!

Burgazada, Marmara’da denize girebileceğiniz bir yer. Adalar içinde en cömert plajlara sahip olanı. Limandan birkaç yüz metre ileride plajlar başlıyor, bunlardan ilki Çamakya Aile Plajı.

Çamakya Plajı ve Yüzme Uyarısı

Çamakya Aile Plajı

Çamakya Plajı, Burgaz’ın İstanbul’a bakan kısmında diyebiliriz. Küçücük bir koy ama oldukça keyifli bir nokta. Yaz aylarında şezlong ve şemsiye kiralanabiliyor.

Denizi gördüğüm kadarıyla girilebilir seviyede. Çok fazla bir beklentiye girmeye gerek yok, aksi takdirde üzülürsünüz 🙂

Burgazada Çamakya Plajı

Madam Marta Koyu

Adada ilerledikçe ağaçlarla daha bir iç içe kalıyoruz. Şimdi Burgaz’ın arkasındaki Madam Marta Koyu’ndayım.

Madam Marta, Burgaz’da denize girmek için en güzel yer. Nispeten geniş bir kıyı şeridi ve berrak bir denizi var. Açıkdenize bakıyor ve ağaçların yanı başında oluşu insanı iyi hissettiriyor.

Madam Marta Koyu’nda da ücretsiz olarak denize girme imkanınız var, neyseki Büyükada’daki gibi değil ! Buranın adı zamanında bu koyda yaşayıp, insanların sevgisini kazanan Marta isimli bir kadından geliyormuş.

Madam Marta Koyuna Giderken / Burgazada

Kalpazankaya Koyu

Adanın keyifli yollarında yürümeye devam, şimdi en uçtaki Kalpazankaya’ya varıyorum.

Kalpazankaya limandan 2-3 kilometre uzakta bulunuyor. Yürüyerek yarım saatte ulaşabilirsiniz. Bu plaj adından anlaşılacağı üzere taşlık bir koy üzerinde bulunuyor.

Kalpazankaya’da gününüzü geçirebileceğiniz tesisler var. Plaja girişin ücretli olduğunu hatırlatmalıyım. Burada aynı isimde bir restoran da mevcut.

Sait Faik Evi’nden / Burgazada

Aya Yorgi Manastırı

Şimdi Burgazada’nın sahiline paralel olan Gönüllü Caddesi’nden geri dönüyorum. Cadde üzerinde adada görülmesi gereken Aya Yorgi Garibi Manastırı var.

İlk olarak 17. yüzyıl kaynaklarında adı geçen manastır bugünkü haline 1897’de gelmiş. Sevimli bir görünüme sahip yapının aşağı kısmında bir de tarihi yurdu bulunuyor. Maalesef içeri girip gezme şansım olmadı fakat dışarıdan da oldukça muhteşem.

Aya Yorgi Manastırı / Arkada Gözüken Yurt Binası

Burgazada Öğretmenevi

Gönüllü Caddesi’nden devam ederken Burgazada Öğretmenevi’ni görüyorum. Bence Burgazada’da gezilecek yerlerden sayılır. İhtişamlı ahşap binası adaya hakim bir noktada bulunuyor.

Burgazada Öğretmenevi, Burgaz gezinizin sonunda iki çay içmek için harika bi yer. İşletme halka da açık 🙂

Burgazada Öğretmenevi ve İhitşamlı Köşkü

Burgazada Camii

Hava akşamüstüne yaklaşırken adanın manzarası daha bir güzelleşiyor. Genelde kiliseleri görmek için gelinse de bu adanın bir de hoş camisi var.

Burgazada Camii, limanın yanı başında bulunuyor. Adanın süphesiz en güzel yapılarından, geçerken şöyle bir bakmayı unutmayın derim.

Burgazada Camii

Burgazada’da Ne Yenir ?

Son olarak Burgazada Limanı’ndayım. Burada kendinizi tam bir balıkçı kasabasında hissedeceksiniz. Teknelerin seslerine, martılar ve dalga eşlik edecek. Tam bu sırada karnınız acıkabilir, peki ne yiyeceğiz ?

Burgazada’da ne yiyeceğiz denmez 🙂 Buraya gelen bir rakı balık yapar !

Sahilde bir sürü küçük restoran var. Akşamları keyifli bir ortama evsahipliği yapıyorlar. Fiyatlar eh biraz pahalı, yalan yok. Fakat Burgazada’nın keyfine değmez mi ?

Burgazada Limanı ve Balık Restoranları / Adada Akşamüstü

Burgazada’da Konaklama

Artık dönüş vakti. Burgazada’da gezilecek yerleri tamamladım, eklemek istediğim birkaç şey daha var. Öncelikle bu adada nerede kalınır ?

Burgazada’da kalma fikri bence mükemmel ! Adada ismini vermek istemeyeceğim butik oteller var, araştırın bulun 🙂 Kendim kalmadan bir öneri yaparsam olmaz. Fakat otellerde yazın yer bulmak zor olabiliyor. Önceden rezervasyon şart, gecelik oda ücretleri 200-300 lira aralığında değişiyor.

Adada Bisiklet Kiralanabilecek Dükkanlardan Biri

Burgazada’da Piknik ve Mangal

Günübirlik Burgazada’ya gelenler piknik ve mangal şansını da merak etmiştir. Açıkçası Burgazada’da mangal yapmak biraz zor. Mesire alanları için Heybeliada daha iyi bir seçenek.

Buraya gelecekseniz, piknik sepetinizi hazırlayın !

Burgazada’nın Rengarenk Sokakları ve Ben 🙂

Adada Bisiklet Kiralamak

Ada planlarının vazgeçilmezi bisikletler de Burgazada’da mevcut. Birkaç sokak gezdiğinizde hemen bisiklet kiralayabileceğiniz bir dükkan görebilirsiniz.

Haftaiçi bisiklet kiraları günlük 25-30 lira arasında. Haftasonu bu fiyatlar biraz daha artabiliyor. Ayrıca adada faytonla gezme alternatifiniz de var. Ayrıca son zamanlarda çıkan haberlere göre yakın zaman sonra adalarda bisiklet kiralama fiyatlarında belediyenin belirleyeceği sabit bir fiyat uygulamasına geçilecek.

Burgazada gezi rehberimi bu şekilde noktalıyorum 🙂 Heryeri anlatmak olmaz, ben gezemedim ama vaktiniz olursa adanın tepesindeki tarihi kiliseyi de görmeyi unutmayın, aklınızdaki soruları yorumlardan bana iletebilirsiniz, sevgiyle kalın 🙂

Moda’da Yapılacaklar & Gezilecek Yerler, Kadıköy Rutinleri!

2 Yorum Yapılmış

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.