Görkemli günler! Bugün ülkemizde çalışan sağlık personelinin bir süreliğine yurtdışında çalışma imkanı olduğu “sağlık bakanlığını yurtdışı görevlendirme” programından bahsedeceğim.

Ben dünyada onlarca ülke gezdim ve Avrupa’da da bir yıl yaşadım. Hem bu tecrübelerimle hem de genel olarak sağlık bakanlığının yurtdışı görevlendirme kılavuzundaki bilgiler doğrultusunda, hemşire, doktor, uzman doktor v.b görevlerdeki sağlık personelinin yurtdışı görevlendirme başvurularını ve başvuru şartlarını tek tek anlatacağım, başlayalım!

Yurtdışında Nasıl Sağlık Personeli Olurum?

Öncelikle bu program aslında Sağlık Bakanlığı tarafından “Yurt Dışı Sağlık Tesisleri Görevlendirme” adı altında geçiyor. Bu program ile ülkemizde eğer hali hazırda çalışan bir sağlık çalışanı iseniz, ülkemizin yurtdışındaki sağlik tesisleri, hastanelerinde çalışma şansınız var.

Aslında süreç ilk olarak bu yazıdaki başvuru şartlarını araştırmakla ve genel bilgileri öğrenmekle başlıyor. Ardından yurtdışında sağlık personeli olarak görevlendirilmek istiyorsanız başvurunuzu yapıyorsunuz.

Somali’deki Türk Hastanesi @tika.gov.tr

Hangi Ülkelerde Görevlendirme Yapılıyor?

Sağlık bakanlığının yurtdışı görevlendirme programıyla beraber ülkemizin Afrika ve Orta Doğu’daki bazı ülkelerde bulunan hastaneler, sağlık tesislerinde görevlendirmeler yapılıyor. İşte yurtdışında sağlık personeli olabileceğiniz ülkeler;

  • Bangladeş
  • Sudan Halk Cumhuriyeti / Nyala
  • Somali / Mogadişu
  • Nijer
  • *Başka ülkelerde bulunan teknik yardım birimleri (örneğin Suriye)

Hangi Branşlar Yurtdışına Gidebilir?

Sağlık bakanlığının yurtdışı görevlendirmesi ile beraber aslında aklınıza gelebilecek her alanda görevlendirme yapılıyor. Sonuç olarak gideceğiniz yer de bir sağlık birimi ve oranın aklınıza gelebilecek tüm personel ihtiyaçları için atama sağlanıyor. Örnek vermek gerekirse;

  • Yoğun Bakım Personeli,
  • Diyaliz Personeli,
  • Ameliyathane Personeli,
  • Acil Servis Personeli,
  • Doktor, Hasta Bakıcı, Hemşire

2022 Yılında Yurtdışında Görevlendirilecek Sağlık Çalışanı Branşları Tam Listesi ( büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz)

Sağlık Bakanlığı Yurtdışı Görevlendirme Başvuru Branşları (kaynak: saglik.gov.tr)

Başvuru Şartları Neler?

Başvuru için aslında başvuracağınız yılın şartlarına bakmanız gerekiyor. 2022 sağlık bakanlığı yurtdışı görevlendirme kılavuzunu yazının sonunda paylaştım ancak ana hatlarıyla başvuru şartları şu şekilde;

  • 657 4/A kapsamında devlette çalışıyor olmak,
  • Kendi branşınızda en az 3 yıl çalışıyor olmak,
  • Acil Servis, Yoğun Bakım v.b birimler için sertifikaya sahip olmak,
  • Çalıştığınız birimde sizin yokluğunuzda idare edecek kadar personel olması,
  • 40 ya da 45 yaşını aşmamak ( birime göre değiliyor)

Başvurular Ne Zaman? & Başvuru Ücreti

Sağlık Bakanlığı’nın yurtdışı sağlık tesisi görevlendirme başvuruları genellikle her yılın başında yapılıyor. 2022 yılında 20 Ocak 2022 – 7 Şubat 2022 tarihleri arasında yapılacağı açıklandı.

Sağlık bakanlığı bu program için herhangi bir başvuru ücreti talep etmiyor.

Sağlık Bakanlığı Yurtdışı Görevlendirme Ücretleri

Peki sağlık bakanlığının yurtdışı görevlendirmesinde maaşlar, ek ücretler ne kadar? Aslında bakarsanız bu genel olarak devletin yurtdışı görevlendirme konusunda belirli bir karara dayanıyor.

Öncelikle Türkiye’deki maaşınız devam edecek yani çift maaş alacaksınız. Ek olarak da günlük kadro derecenize göre ortalama 80-100 dolar arasında bir ücret alıyorsunuz.

Yani kaba hesapla fikir fermesi açısından alacağınız aylık maaş 2500-3500 dolar seviyesinde olacak. Yani oldukça iyi bir maddi şart sunduğu ortada.

Yurtdışında Görevlendirmenin Avantajları

Ben de yurtdışında yaşamış biri olarak söylemeliyim ki yurtdışında görevlendirme konusu size eminim ki oldukça farklı bir deneyim yaşatacak. Sonuçta kutsal bir iş yapıyorsunuz ve bunu dünyanın farklı yerlerinde yapmak kişisel anlamda büyük bir kazanım olacaktır.

Genellikle gidilen ülkeler çok gelişmiş, zengin yerler değil. Ancak burada da yardım etme ve devletini temsil etme bilinci devreye girecek ve gururlanacaksınız eminim.

Sağlık Bakanlığı Yurtdışı Görevlendirme Başvurusu Nasıl Yapılır?

Şimdi çokça merak edilen başvuru kısmına da geçelim. Eğer sağlık bakanlığının yurtdışı görevlendirmesine başvuru yapmak istiyorsanız izlemeniz gereken yol şu şekilde,

  1. Bulunduğunuz yılın ilanını şuradan kontrol edin (2022 başvuruları için ilan yayınlandı!)
  2. Ardından şuradaki sisteme girerek başvuru formunu doldurun
  3. Buradaki formu pdf biçiminde görev yaptığınız kuruma aktarak onların onayına sunun
  4. Ardından kurumunuzca onaylanan dosyayı yine formu indirdiğiniz sisteme geri yükleyin
  5. Ve başvuru yaptınız! Artık duyurulardan sonuçları takip etmeniz gerekiyor.

Değerlendirme ve Seçim Nasıl Yapılıyor?

Aslında değerlendirme ve seçimde komplike bir durum yok. İlk olarak gideceğiniz yerdeki ihtiyaç branşı, kontenjanı ve sizin başvuru alanınıza bakılıyor.

Tüm Türkiye’den gelen başvurular arasından başvuru şartlarını sağlayan ve kontenjan, branş konusunda uyum sağlayan personel komisyon tarafından değerlendirilerek görevlendirme yapılıyor.

Sağlık Bakanlığı Yurtdışı Görevlendirme Sonuçları

En çok merak edilenlerden biri de yurtdışı görevlendirmenin sonuçlarının ne zaman ve nasıl açıklandığı. Başvurunuzu yaptıktan sonra beklemeye geçmeniz gerekiyor. Sizi başvuru yaptığınız telefondan arayabilirler, kurumunuza bilgi verebilirler ve genel olarak başvuru yaptığınız kurum sitesinin duyurular bölümünde yayınlayabilirler. Net olarak bi açıklama takvimi bulunmuyor.

Sudan’daki Türk Hastanesi @facebook

Sıkça Sorulanlar & Merak Edilenler

Görev Süresi Ne Kadar?

Sağlık bakanlığı yurtdışı görevlendirmelerde süreyi aslında net olarak belirlemiyor. Gideceğiniz kurumun ihtiyacına bağlı olarak belirleniyor. Genellikle 3 aylık bir baz görevlendirme süresi oluyor ancak bu durum şartlara göre uzayıp kısalabilir.

Gideceğim Yerler Güvenli mi?

Genel olarak gideceğiniz ülkeler dünyadaki en güvenli ülkeler değil. Ancak genellikle oradaki hayatınız hastane ve çevresinde geçecek. Çok fazla dışarı çıkmak durumunda kalmayacaksınız.

Konaklama ve Maddi Konular Nasıl?

Sağlık bakanlığı bu görevlendirmelerde kalacak yer olarak lojmanlara ya da hastanede konaklayacak yerlere sahip. Ayrıca yemek de sağlanıyor yani bu konuyu çok fazla düşünmenize gerek olmuyor.

Bu şekilde Sağlık Bakanlığı yurtdışı görevlendirme programı konusunda yazımı bitiriyorum. Eğer sorularınız olursa lütfen çekinmeden sorun elimden geldiği kadar ben ve tecrübeli hekimlerimiz yanıtlayacaklardır. Buradaki bilgilerin bir tanıtım ve fikir vermesi amaçlı olduğunu da hatırlatmalıyım, başvurudan önce resmi kaynakları referans almalısınız, herkese sevgiler!

Not: Sağlık Bakanlığı’nın yurtdışı görevlendirme için 2022 kılavuzu yayınlandı, buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyla beraber bir diğer kamu yurtdışı görevlendirmesi olan Yurtdışı Öğretmenlik yazısını da inceleyebilirsiniz. Orada yurtdışında kamu görevi yapmış deneyimli hocalarımızın yüzlerce yorumları var en azından size farklı bir alan olsada fikir verebilir

7 Yorum Yapılmış

  1. Motivasyonumuzu düşüren seçilenlerin hepsinin torpille olduğu düşüncesinin hakim olması
    Gerçekten kura ile adil mi seçiliyor

  2. Merhaba, yazınız çok açıklayıcı olmuş teşekkürler. Ben 26 yaşındayım. 8 yıldır kadrolu radyoloji teknikeriyim. Yurtdışına çıkıp özellikle yardıma muhtaç ülkelere gidip farklı deneyimler kazanmak istiyorum. Benim branşım içinde ihtiyaç oluyormu acaba? Bu konuda bir bilgiye ulaşamadım.

  3. MERHABA HEMŞİREYİM 76 DOĞUMLUYUM. VE YURT DIŞINDA GÖREV YAPMAK İSTİYORUM. OLAMAZ MIYIM. DETAYLI BİLGİ VEREBİLİRMİSİNİZ

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.