Bugün Sicilya Adası’ndaki keyifli gezimin başlangıç noktası Catania’dan bahsedeceğim. “Sicilya Gezi Notlarım” dizi şeklinde Catania’nın ardından Taormina, Messina, Palermo ve Malta Adası’nı içerecek !

23 Haziran 2014 Pazartesi. Beni bekleyen uzun bir gün için artık hazırdım. Daha önceden yaptığım program doğrultusunda Güney İtalya’daki Sicilya Adası’na doğru yola koyulma zamanıydı.

Catania Nerededir ?

Uçağım 06.55 gibi erken bir saatte ve Atatürk Havalimanı’ndan hareket ediyor. Genelde uçuşlarımdan 2 saat önce havalimanında bulunurum. Aslında yoğun olmayan saatlerde 1 saat kala bile yetişebileceğimizi bilsek de her ihtimale karşı erkenden gitmek en doğrusu, hele ki böyle bir programın başlangıcıysa !

Öncelikle Catania’dan ( Katanya ) bahsetmek istiyorum. Catania, İtalya’daki Sicilya Adası’nda bulunan nüfusu yaklaşık 400 bin civarında olan önemli bir şehir. Sicilya Adası’nın doğuya bakan İyon Denizi sahilinde yer alıyor. Catania önemli bir limana, tarım arazilerine ve turistik açıdan yükselen bir değere sahip.

sicilya-malta-ataturk-airport
Atatürk Havalimanı

Catania’ya Nasıl Gidilir ?

Catania’ya benim gibi Türk Hava Yolları’nın direkt seferleriyle ulaşabilirsiniz, bu en kısa ve kolay yol. Ayrıca Roma başta olmak üzere İtalya’nın kuzey bölgelerinden sıkça tren seferleri mevcut. Catania Havalimanı’na Avrupa’nın önde gelen düşük maliyetli havayolları da seferler düzenlemekte !

Planladığım şekilde Atatürk Havalimanı’na ulaşıyorum. Gün daha yeni aydınlanıyor. İlk işim biniş kartımı ( Boarding Pass ) bastırmak. Ardından  15 TL ödeyerek aldığım “Yurt Dışı Çıkış Pulu” ile beraber pasaport kontrolüne yöneliyorum.

Catania’ya Giderken Vize Almanız Gerekli mi ?

Bildiğiniz üzere İtalya ve Malta, Avrupa Birliği üyesi ve Schengen Anlaşması’na dahil ülkeler. Bu yüzden Türk Vatandaşları, normal bordo pasaportlar ile Sicilya’ya vize almak zorunda. ( Schengen Vizesi ). Aynı şekilde Malta Adası’için de gerekli. Diplomatik, Hizmet veya Yeşil Pasaport sahipleri ise 90 güne kadar bu ülkelere vizesiz seyahat edebiliyor. Bu konudan sitede ayrıca bir başlık altında söz edeceğim.

Bkz: Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları

Boarding Pass
Boarding Pass

Pasaport kontrolünü geçtikten sonra, Türk Hava Yolları’nın TK 1393 sefer sayılı Catania ( Katanya ) uçağı için 205 nolu kapıya doğru gidiyorum. Uçuş yaklaşık 1 saat 45 dakika sürecek.  Toplam katedeceğimiz mesafe ise 1240 km. Ters taraftan bakacak olursak İstanbul-Van arası 1270 km. Yani İstanbul’a hiç de uzak olmayan bir yerde bulunuyor Catania.

Uçağım planlanan saatte havalanıyor. Bu uçuşu THY tek koridorlu Airbus A320 uçağı ile gerçekleştiriyor. Ben ise, 8F cam kenarı koltuğuma oturup açık havayla beraber yolculuk boyunca manzaranın keyfini çıkarmaya başladım bile !

sicilya-malta-selanik-ucak
Selanik Üzerinde Uçarken

Aslında benim için macera uçaktan içeri adımımı attığın an başlamış oldu. Çoğu insan tek başına seyahat ederken yalnız kalacağını düşünse de gerçek pek öyle değil. 

Uçakta yanıma, ilk bakışta İtalyan olduğunu anladığım genç bir bayan oturdu. Uçuş sırasında tanışıp, biraz sohbet etme şansı buldum. İsmi Federica. Catania’da yaşıyormuş. Erasmus için altı aydır İstanbul’da bulunuyormuş ve evine dönerken bu uçuşta rastlaşmışız.

Böyle zamanlarda insanlarla sohbet etmeyi seviyorum. Bana kalırsa kültürleri tanımak insanları tanımaktan geçiyor. Okuduğumuz yüzlerce satır kirli raflarda kalırken, yaşadıklarımız ve gördüklerimiz aklımızdan hiç çıkmıyor.

Yol boyunca Federica bana Katanya ve çevresi hakkında birçok bilgi verdi. Bu tatlı sohbetin ardından iniş için alçalmaya başladık.

sicilya-malta-catania-fontanarossa-airport
Catania Fontanarossa Havalimanı’na Teker Koyarken / THY ile / Arkada Etna Yanardağı

Yerel saat ile sabah sekizde Catania Fontanarossa Havalimanı’na inişimizi gerçekleştirdik.

Körüğümüze yanaştıktan sonra uçaktan ayrılıyorum. Havalimanı orta büyüklükte. Pasaport kontrolünde olabilecek sıraya karşı hızlı adımlarla ilerliyorum. Genellikle Türkiye’den gelen yolcular, vizeye tabi olduğundan, bu sıralar uzayıp vakit kaybı yaratabiliyor.  Bu yüzden uçaktan indikten sonra biraz hızlı davranmak genellikle zaman kazandırıyor.

Sicilya İklimi Nasıldır ?

Havalimanından dışarı çıktığımda sabah erken saatler olmasına karşın sıcak hava kendini hissettiriyor. Bildiğiniz üzere Catania, Akdeniz İklimi’nin etkisinde ve yazın oldukça sıcak bir şehir. Sıcaklık genellikle 30-35 santigrat derece civarında seyrediyor.

Catania Havalimanı Ulaşım

Fontanarossa Havalimanı’ndan şehre ulaşım için Public Transport dediğimiz yerel ulaşım sistemi kullanılıyor. Hemen terminalin önünden kalkan şehir içi otobüslerle yaklaşık 20 dakikada Catania Centrale ( Merkez ) tren istasyonuna ulaşıyorum. Bu yolculuğun bedeli sadece 1 euro. Genel olarak Sicilya, Kuzey İtalya’ya göre daha uygun.

20140623_090727
Catania Centrale Tren İstasyonu / Yanında Havalimanı Otobüsü

Otobüsten indiğimde ilk dikkatimi çeken Catania’nın Italya’nın gördüğüm diğer şehirlerinden farklılığı oldu. Kuzeye göre daha fakir ama sıcak gözüken Sicilian Barok Tarz’da evler , şehrin kalanı için ipuçları veriyor. Bu bana gelmeden önce araştırma yaparken rastladığım Goethe’nin sözünü anımsattı.

‘Sicilya’yı görmeden İtalya’yı gezmek, İtalya’yı hiç görmemektir. Çünkü herşeyin sırrı Sicilya’da gizlidir.’

20140623_092310
Catania Sokakları ve Barok Mimariye Sahip Evler

Catania’da Gezilecek Yerler

Gelmeden önce her günün ve her şehrin planını yaparım. Bugün de Catania’da gezeceğim yerler için bir plana sahip olsam da bunu her zaman biraz doğaçlama yapmak en keyiflisi. Başlıyorum Catania sokaklarında kaybolmaya !

İlk durağım Teatro Massimo Bellini.

20140623_092345
Teatro Massimo Bellini

Şehrin en ihtişamlı yapılarından biri olan bu tiyatro 31 Mayıs 1890 yılında açılmış. Binanın ismi Catania’lı bestekar Vincenzo Bellini’den geliyor ve ilk oynanan eser de ona ait Norma adlı esermiş.

Normal zamanlarda içinin gezilmesine izin verilmiyor ancak uygun fiyatlarla gelmeden bulabileceğiniz oyun biletleriyle hem güzel bir deneyim yaşayabilir hem de bu yapının içini keşfedebilirsiniz. Benim bulunduğum gün bir oyun denk gelmediği için dışarıdan bakmakla yetiniyorum.

Catania Sokak Pazarı

Catania çok büyük bir şehir olmadığından yürümek hem en iyi hem de en keyifli yol. Şehrin sokaklarında yürümeye devam ediyorum. Karşıma biraz şaşırdığım biraz da ülkemizden alışık olduğum bir görüntü çıkıyor. Sokak Pazarı !

20140623_094730
Catania Pazarı

Avrupa’da Sokak Pazarları’na pek alışık değilim. Ancak şunu söylemem gerekiyor ki Sicilya’nın ülkemize benzer çok yönü var ve geldiğimden beri kendimi evimde hissediyorum sanki…

Pazarda meyve sebzeden tutun, kıyafet, hediyelik, balık.. herşeyi bulmak mümkün. Farklı tarzda ürünlere rastlıyorum. En çok dikkatimi çeken fiyatlar oluyor.  Tarım ülkesi diye nitelediğimiz Türkiye’den bu sabah gelmiş olan ben, pazarda kendimi kaybediyorum. Meyve ve sebze fiyatları gerçekten ülkemizden uygun ve ürünler kaliteli.

20140623_094745
Catania Pazarında Meyveler

Uçakta iniş sırasında biraz görme şansı buldum. Catania çevresi oldukça bereketli topraklara sahip. Şehrin çevresinde bolca tarım arazisi yer alıyor.  Pazarda da bunun yansıması olarak, Şeftali ve Kayısı gibi meyveler kilosu 1.5 euro ( 4.5 tl ) dan satılıyor. Domates gibi sebzelerin fiyatları ise çok daha uygun. Bu fiyatlar ülkemizdekinden genel olarak daha düşük. Aradaki 3 kat gelir farkını saymıyorum bile..

Yürümeye devam ediyorum. Catania’da yürürken tarihi kalıntılar görebilirsiniz. Bunlar Roma döneminden kalma. Şehrin farklı noktalarında çevrilmiş halde duruyor.

20140623_093916
Şehirdeki Antik Kalıntılar

Hava çok sıcak ! Ama Catania genel olarak yeşil sayılabilecek bir şehir.  Sokaklar çeşmelerle dolu. Hem serinlemek hem de su içmek için uygun. İçimizi rahatlatan o güzel sesi paha biçilemez. Bu kaynakların çoğu Etna dağının eteklerinden geliyormuş.

Etna Caddesi

Catania’da çoğu sokağın ucu Via Etna’ ya  ( Etna Caddesi ) çıkıyor. Bu cadde şehrin en işlek caddesi. Alışveriş mağazaları ve turistik dükkanları barındırıyor. İsmi tahmin edeceğiniz üzere Etna Yanardağı’ndan geliyor. Bu cadde dümdüz takip edildiğinde Etna’ya kadar gidiliyormuş. Caddenin ucuna doğru bakınca yükselen heybetli Etna hoş bir görüntü oluşturuyor.

20140623_102139
Via Etna’nın Başlangıcı / Yolun Ucunda Yükselen Etna

Giardino Bellini

Karşıma Etna’yı alıp Via Etna’dan yürümeye devam ediyorum. Sol tarafımda hoş bir park görüyorum, Giardino Bellini.

Giardino Bellini Catania’nın en büyük parkı. Hoş bir peyzaj düzenine sahip parkın geçmişi çok eskilere dayanıyor. Şehirdeki ünlü şahsiyetlerin heykelleri de bu parkı süslüyor. Bu yıl başında park yeniden düzenlenmiş ve şuanki görüntüsüne kavuşmuş. Bu sıcakta biraz dinlenmek ve yorgunluk atmak için güzel bir yer.

20140623_095643
Giardino Bellini

Basilica della Collegiata

Via Etna’dan şehrin merkezine doğru dönüyorum. Yolun sonunda Catania Katedrali ve en ünlü meydani Piazza del Duomo var. Ama öncesinde karşıma Basilica della Collegiata çıkıyor.

Basilica della Collegiata 1768 yılında Sicilian Baroque ( Sicilya Barok ) tarzında yapılmış bir bazilika. 1693 Sicilya Depremi ardından tahrip olan şehrin yeniden yapılanması sırasında inşa edilmiş. İçinin freskleri görmeye değer.

dsc_3017_1000
Basilica della Collegiata

Duomo Meydanı

Via Etna’dan devam ediyorum ve sonunda şehrin en ünlü meydanı Piazza del Duomo ve simgesi Catania Katedrali’ne ulaşıyorum.

Pizazza Del Duomo şehrin en geniş meydanı ve en merkezi noktası. Çevresi barok mimariye sahip binalarla çevrili. Meydanın ortasında kentin simgesi olan Fontana dell’Elefante ( Fil Heykeli ) bulunuyor.

DEMANIO - 20061212 CATANIA : Piazza Duomo con Palazzo degli Elefanti, sede del Municipio. ORIETTA SCARDINOSCARDINO
Fontana dell’Elefante / Piazza Duomo

Katanya Katedrali

Fontana dell’Elefante 1735 yılında yapılmış bir çeşme. Üzerinde fil heykeli barındırıyor. Filin yüzünün döndüğü kısımda şehrin bir diğer simgesi Catania Cathedral bulunuyor.

Catania Katedrali 11. yüzyılda yapılmış şehrin en büyük kilisesi. Bu kilise Catania Aziz’i Agata’ya itafen yaptırılmış. 1693 yılındaki depremde yıkılan bu yapı yeniden inşa edilmiş ve şuanki görüntüsüne kavuşmuş.

dsc071051
Catania Cathedral

Castello Ursino

Meydana ulaştığımda saat öğlene yaklaşıyor ve güneş yüzünü en sıcak şekilde gösteriyor. Şehrin en turistik noktası olan bu meydan oldukça kalabalık. Ayrıca burada hediyelik eşya dükkanları ve şehre özgü ürünler bulunuyor.

Ben yoluma devam ediyorum. Şehirdeki son noktam Castello Ursino

Castello Ursino 1239-1250 yılları arasında inşa edilmiş bir orta çağ kalesi. Yapıldığı dönemde deniz kenarında olan bu kale Etna’nın 1669’da püskürttüğü lavlar sonucunda şuan denizden 1 km içeride bulunuyor.

Castello Ursino

Ayrıca 1693 yılındaki Sicilya Depremi’nden sağlam çıkan az sayıda yapıdan biri olan bu kale hala tüm ihtişamıyla yükseliyor. Yanında Museo civico al Castello Ursino adında bir de müzesi bulunuyor.

Gezmeyi planladığım yerleri bitirdim. Kalan azıcık vaktimde şehrin sokaklarını daha fazla keşfediyorum ve Taormina’ya doğru yolculuk için en başta bulunduğum Catania Merkez Tren İstasyonu’na yöneliyorum.

Catania Centrale İstasyonu ve Ben / Taormina’ya Doğru Giderken

Catania Çevresindeki Sicilya Şehirleri

Toparlayacak olursam Catania gerek mimarisi gerek insanları ve sahip olduğu kültür ile beni oldukça etkiledi.

Catania’da ne yapılır ? Daha fazla vakti olanlar Etna Yanardağı’na yürüyüş için turlara katılabilir. Catania’da denize girilir mi ? Şehrin merkezine birkaç kilometre uzaklıkta denize girilebiliyor. Uzunca plajlara sahip. Akdeniz’in ortasında bir adada bulunan bu şehrin denizi hakkında şüpheniz olacağını sanmıyorum.

Buraya kadar gelmişken Sicilya Adası’nın rotamdaki Taormina, Palermo gibi şehirleri kesinlikle gezilmeli. Ayrıca Siracusa’da ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

Şimdi günün kalanı için yolculuğum Taormina’ya. Sicilya’da gezilecek yerlere sonraki sayfadan devam edeceğim!

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.