İstanbul’u anlatırken binlerce yıllık tarihi ve ev sahipliği yaptığı Osmanlı, Bizans gibi imparatorluklardan kalan saray, eserlerden bahsederiz. Bugün size belki de geleceğin tarihi İstanbul’u anlatılırken sayılabilecek “Taksim Camii“den bahsedeceğim.

Taksim Camii İstanbul’un 21. yüzyıl eserlerinden biri. Daha çiçeği burnunda bir yapı, çok yakın bir zaman önce açıldı. Bu da demektir ki Görkemli gezginler için yeni bir İstanbul’da gezilecek yer daha çıktı. Şimdi siyasi v.b tartışmalardan uzak şekilde İstanbul turizminin yeni üyesi de diyebileceğimiz Taksim Camii’ne nasıl gidileceği, ziyaret saatleri, mimarisi v.b özellikleri hakkında bilgiler vereceğim.

Taksim Camii Hakkında Bilgiler

Taksim Camii aslında 2000’li yılların başından itibaren Taksim’e mimari uygunluğu v.b açıdan çeşitli siyasi tartışmalara konu olmuş ve 2017 yılında yapımına başlanarak 2021 yılı Haziran ayında ibadete açılmış bir cami.

İstiklal Caddesi ile Taksim Meydanı’nın birleştiği yerde bulunuyor. Temel olarak Art Deco olarak da adlandırılan bir mimari stille yeni bir cami tarzı ortaya konmaya çalışılmış. Aslında ülkemizin klasik kubbeli camii anlayışı ile de harmanlandığını söyleyebiliriz. Ayrıca Selçuklu döneminden de izler bulmak mümkün.

Taksim Camii Genel Görünüm ve Avlu Detayları

Taksim Camii’ne Nasıl Gidilir?

Taksim Camii’nin nerede olduğu sorusunu zaten yanıtlamaya bile gerek yok 🙂 Taksim Meydanı’nda yer alıyor ve meydanın herhangi bir yerinden bu heybetli yapıyı kolayca görebilirsiniz.

Taksim Camii’ne gidecekler direkt olarak Taksim’e ulaşmalı. Taksim’e de M2 Yenikapı-Taksim-Hacıosman metrosuyla ulaşabilirsiniz.

Taksim Camii Genel Görünüm

Anadolu ya da Avrupa yakasından Marmaray ile geliyorsanız Yenikapı’dan, Metrobüs ile geliyorsanız Mecidiyeköy’den Taksim metrosuna aktarma yapabilirsiniz. Ayrıca Kabataş’tan Taksim’e füniküler ile ulaşmanız mümkün.

Eminönü, Karaköy ve Beşiktaş’tan Taksim Camii’ne güzel bir havada yürüyerek de gidilebilir.

Taksim Camii Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti?

Taksim Camii’den yer yer Taksim Mescidi şeklinde de bahsedildiğini gördüğümden bu ismi de anarak ziyaret konusuna girmek istiyorum. Taksim Camii normal ibadete açık bir cami şeklinde işletiliyor.

Yani vakit, bayram v.b namazlarınızı burada kılabilirsiniz. Doğal olarak Taksim Camii’ne girişler ücretsiz.

Taksim Camii Kubbeler ve Avlusu

Taksim Camii Yapılışı – Tarihçesi

Bildiğiniz gibi Taksim Camii yeni açılmış bir yapı. Yani pek bir tarihçesi de yok. Fakat 21. yüzyılın başlarından beri, yapılacağı yer, yapılacağı stil ve çevreye uygunluk konusunda çeşitli tartışmaların ortasında kaldığını söyleyebilirim. Bunun sebebi pek tabii ki İstanbul’un kalbi sayılabilecek bir noktada yapılmış olması.

Tüm bu gelişmelerin sonucunda da 2017 yılında başlayan inşa ile beraber 2021 yılında Taksim Camii ibadete açılmış oldu.

Taksim Camii İnşaat Halinde / @Sabri Aydemir

Bir Turist Gözüyle Taksim Camii

Ben aslında Görkemliyollar’da işin daha turistik yönünü ele almaya çalışıyorum. İçinde yaşadığımız şehirde de birer turist olabiliriz. Tüm dünyada dini nitelikli yapılar aslında turistlerin de gözdesi konumunda oluyor. Dini niteliğiyle beraber ihtişamlı detaylar ve mimari özellikler gösteren yapıları keşfetmek bence çok keyifli.

Şimdi Taksim Camii’nin mimari özellikleri, hat yazıları, gezilecek yerleri gibi detayları inceleyelim derim🙂

Taksim Camii’nin Mimari Özellikleri

  • Minarelerinin uzunluğu 61 metreymiş.
  • Klasik Beyoğlu mimarisi, Art Deco ve Selçuklu mimarilerinden izler görmek mümkün. (dışarıdan bi izleyin 🙂 )
  • Ana kubbenin çapı 28 metre ve yerden 9 metre yukarıda bulunuyormuş.
  • Çatı ve kubbelerin kaplaması çinko titanyum alaşımlı özel bir madde kullanılarak yapılmış.
  • Ayrıca cephelerdeki mermerler özel olarak Demre, Bursa ocaklarından seçilmiş Aero Cream denen özel bir taştan oluşuyormuş.
  • Yapının mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman.
Taksim Camii’nin Avlusundan

Caminin Hat Yazıları

  • Camide Hattat Nakkaş Adem Turan ve Hattat Davut Bektaş’ın hat eserleri bulunuyor.
  • Ana kubbe göbeğinde Fatiha suresi,
  • Ana kubbe kasnağında ise Al-i İmran suresi,
  • Giriş kubbesi göbeğinde İhlas suresi,
  • Ana kapı üzerinde ise Nisa suresinden ayetler görmek mümkün. (daha sayamadığım ayetler de var gidin inceleyin derim 🙂 )
Taksim Camii’den Kareler / Taksim Camii’ne Nasıl Gidilir Diyenler Yazıyı İyice Okusun Derim 🙂

Taksim Camii’nin Önemli Detayları

  • Caminin girişinde, tavan ve yer kaplamalarında Selçuklu’dan motifler mevcut
  • Klasik cami anlayışıyla beraber Art Deco ve Selçuklu öğeleri de bulmanız mümkün.
  • Cami içerisinde Manisa’da Taksim Camii için özel dokunan bir halı bulunuyor.
  • 8.5 metre uzunluğundan mihrabı bulunan cami de mihrap üzerinde Esma’ül Hüsna ve Kelime-i Tevhid yazıları bulunuyor.
  • Taksim camiini toplamda heybetli 60 avize ışıklarıyla aydınlatıyor. (hepsini sayamadım ama baya bir var 🙂 )
  • Mühendislik açıdan “top-down” denilen sistemle yapılan ilk camii olarak geçiyor. Bu sayede inşası sırasında etrafına minimum zarar ile inşa edilmesi hedeflenmiş. ( bir inşaat mühendisi olarak ben de yeni şeyler öğreniyorum 🙂 )
  • Taksim Camii, Aya Triada Rum Ortodoks Klisesi’nin de yanında bulunmasıyla kozmopolit bir ortamda yer alıyor diyebiliriz.
Taksim Camii Kubbesi ve Detayları

Taksim Camii’nde Gezilecek Yerler

  • Dijital İslam Kütüphanesi ( camii ile beraber bir kütüphane de kurulmuş, gezebilirsiniz )
  • Sergi Salonu ve Kütüphanesi ( sergi salonunda ilerleyen zamanlarda çeşitli etkinlikle görebiliriz )
  • Camii’nin Avlusu ( avludaki detaylar keşfetmeye değer )
  • İç bölümdeki özel hat sanatı eserleri
  • Çevresindeki Aya Triada ve Surp Ermeni Katolik Kiliseleri

Taksim Camii’ne Gideceklere Gezi Önerilerim

Taksim Camii İç Kısmı ve Dışarıdaki Çeşmeler

Taksim camiinin kısa kısa tüm detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştım. Yapının bilgilerini, kendim de ziyaret ederek, süzgecimden geçirerek betimlemeye çalıştım biraz olsun. Şimdi kısa kısa birkaç soru cevap yapma vakti

Taksim Camii Açıldı mı?: Evet Taksim Camii Haziran 2021 itibariyla açıldı ve ziyaretlere, ibadetlere açık. Günün herhangi bir saatinde Taksim Camii’ni ziyaret edebilir, gezebilirsiniz.

Taksim Camii’nde İlk Namaz Ne Zaman Kılındı?: Taksim Camii’nde ilk namaz 28 Mayıs 2021 tarihinde kılındı. Bu aynı zamanda caminin açılış tarihi olarak da kayıtlara geçmiş.

Taksim Camii’ni Kim Yaptırdı?: Bu soru sıkça sorulduğu için cevaplıyorum 🙂 21. yüzyılda yaşıyoruz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından yani hepimiz tarafından yaptırılmış bir kamu eseri olarak açıklanabilir.

Harita Üzerinde Taksim Camii

Şimdi “Taksim Camii nerede, nasıl gidilir” diyenler için harita üzerinde de göstereceğim;

Evet bu şekilde İstanbul’un 21. yüzyıl eserlerinden olan Taksim Camii yazımı burada bitiriyorum. Taksim Camii’ne nasıl gidilir, nereleri gezilmeli, mimari detayları neler, ziyaret saatleri v.b gibi sorularınızı yanıtlamaya çalıştım.

Taksim Camii hakkında sorularınız varsa lütfen çekinmeden aşağıdaki yorum bölümünden sorun 🙂 Hepsini keyifle yanıtlıyorum Bu yazıyla beraber İstanbul’un tarihi semti Balat hakkındaki yazımı da okumanızı tavsiye ederim.

Ayrıca İstanbul’un 21. yüzyıl yapılarından bir diğeri Çamlıca Kulesi’ni de incelemenizi öneririm yazım işte burada, herkese sevgiler!

Yazının Devamı: Balat Gezi Rehberi: Her Daim Rengarenk

Çamlıca Kulesi: 587 Metreden Panorama İstanbul!

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.