Herkese Görkemli Günler ! Bugün Kuzey’in farklı şehri Estonya, Tallinn’de olacağım. Baltık ülkelerine ne zaman gitmek istiyordum, kısmet bugüneymiş.

Gezim kapsamında sırasıyla Finlandiya, Letonya, Litvanya ve Belarus’u ziyaret edeceğim. Tallinn gezimin ardından öteki Baltık Şehirleri’ndeki gezi notlarımı da okuyabilirsiniz.

Tallinn’i keşfetmeye başlıyorum ! Gezi notlarım içerisinde Tallinn’de gezilecek yerleri ve Estonya hakkındaki genel izlenimlerimi serüvenim eşliğinde bulabilirsiniz. 

Tallinn Genel Görünüm

Tallinn’e Nasıl Gidilir ?

09 Aralık 2016 Cuma. Son hazırlıklarımı tamamladıktan sonra Atatürk Havalimanı’na doğru yola koyuluyorum. Bugün Türk Hava Yolları’nın TK 1423 sefer sayılı Tallinn uçağı ile direkt olarak Estonya’ya ulaşacağım.

Her zaman olduğu gibi uçuşumdan 2 saat önce havalimanına varıyorum. Yurtdışı çıkış pulumu aldıktan sonra uçağa doğru ilerliyorum ve saat 13.55′ de havalanıyoruz.

Tallinn ve Estonya’ya gelmenin en kısa ve kolay yolu benim kullandığım direkt uçuşlar. Fakat nispeten pahalı olmasından ötürü, Letonya ve Finlandiya tarafından otobüslerle gelmek daha mantıklı olabilir. Dönemine göre aktarmalı uçuşlar buraya uygun bir seçenekler sunabiliyor.

Yol boyunca keyifli bir manzara var ! Katettiğimiz yaklaşık 2100 km ve üç saatlik kısa sayılabilecek bir uçuşun ardından yerel saatle 17.30′ da Tallinn Lennart Meri Havalimanı’na iniyoruz. Estonya ile normalde saat farkımız bulunmuyor ancak bu sene kış saatine geçiş yapmamamızdan ötürü 1 saat gerideler.

Uçağa Binerken / Atatürk Havalimanı

Estonya’ya Vize Gerekli mi ?

Estonya hakkında genel bilgiler vermeden önce, bu ülkenin Avrupa Birliği ve Schengen üyesi bir ülke olduğundan ötürü Bordo Pasaportlu Türk Vatandaşları’nın vizeye tabi olduğunu hatırlatmam gerekiyor.

Estonya ve Tallinn’den kısaca bahsetmek istiyorum. Estonya, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılan ilk ülke ve bu tarihte bağımsızlığını ilan etmiş. Günümüzde yaklaşık 1.5 milyon nüfusu bulunan bu ülkenin dili Estonca ve para birimi Euro.

Tallinn Şehri Genel Görünüm

Tallinn Nerededir ?

Başkent Tallinn, Baltık Denizi kıyısında bulunan önemli bir tarihi şehir ve liman şehri. Nüfusu sadece 300 bin kadar ve yürüyerek rahatlıkla gezilebiliyor. 1154 tarihinde kurulan bu şehir ikinci dünya savaşı sırasında bir takım zarar görmesine rağmen yapılarının çoğunu koruyabilmiş ve eski kent merkezi Unesco Dünya Mirası listesinde. Günümüzde de tarihi boyunca olduğu gibi önemli bir liman şehri ve ülkenin en önemli ekonomik merkezi konumunda. Ayrıca son zamanlarda yükselen turistik değeriyle ziyaretçilerini bekliyor.

Şimdi seyahatime kaldığım yerden devam ediyorum. Pasaport kontrolü sırasında, gittiğim dönem ülkemizde yaşanan siyası karışıklıklardan ötürü biraz sorgu sualle karşılaşsam da genel olarak iyimser bir tavırla ülkeye alındığımı söyleyebilirim.

Tallinn Havalimanı Ulaşım

Tallinn nispeten küçük bir şehir ve Lennart Meri Havalimanı şehirden yalnızca 3.5 km uzakta bulunuyor. Hemen terminalin önündeki otobüs durağından sadece 1 euro karşılığında 2 numaralı otobüs ile şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz. Koşulların iyimser olduğu bir havada macera isteyenler yarım saat gibi bir sürede yürüyerek de Tallinn Havalimanı’ndan şehre ulaşabilir !

Terminalden Çıkış / Tallinn Lennart Meri Havalimanı

Tallinn İklimi Nasıldır ?

Dışarı ilk çıktığım andan itibaren kuzey soğuğunu hissediyorum. Bildiğiniz üzere Tallinn Avrupa’nın en kuzey başkentlerinden bir tanesi. Kış boyunca hava genellikle eksi derecelerde ve gün ışığı süresi oldukça az. Benim gittiğim gün de hava -5 derece civarı ancak yağış olmadığı için kuru bir soğuk var.

Yaklaşık 20 dakikalık bir otobüs yolculuğunun ardından şehir merkezine varıyorum. İlk olarak önceden rezervasyonumun bulunduğu şehrin liman tarafında kalan Fat Margaret’s Hostel’e varıyorum. Gecelik yaklaşık 15 euro gibi bir ücret ödüyorum, Estonya genel olarak Batı ve Orta Avrupa’dan daha uygun.

Tallin’de gezilecek birçok yer bulunuyor. Bunların en güzel özelliği birbirlerine yakın olması, zaten Tallin’de her yer birbirine yakın ve asla bir taşıt kullanmanıza gerek yok.

Tallinn Surları’ndan Old Town’a Giriş

Tallinn’de Gezilecek Yerler

Hostelde kısaca bir süre soluklandıktan sonra şehrin kuzeyinden kent merkezine doğru boydan boya uzanan Pikk caddesinde yürümeye başlıyorum. Caddenin hemen başında İstanbul Surları’nı anımsatan Tallinn’in Surlarından içeri giriyorsunuz, bu bölge artık (old town) eski şehir merkezi.

İlk olarak karşıma çıkan St. Olaf’s Kilisesi. Bu kilise Tallinn şehrinin siluetini oluşturan en önemli yapılardan biri. İhtişamla 124 metre yükselen kulesi karakteristik Estonya Mimarisi’ni direkt olarak yansıtıyor.

Yürümeye devam ediyorum. Cadde boyunca Estonya plakalı araçlar ve Estonya bayrakları dikkatimi çekiyor. Bu benim her ülkede önemsediğim ve beni farklı bir yerde hissettiren detaylar.

Pikk Caddesi / Estonya Bayrağı

Tallinn Old Town

Şehir meydanına doğru yaklaşırken etraftaki hoş restorant ve barlar gözüme çarpıyor. Cuma akşamı olduğu için bu mekanlar oldukça canlı.

Eski şehir meydanına varıyorum artık, diğer bir deyişle Old Town Square. Bu meydan Tallinn’in en ünlü ve turistik yeri. Meydanın dört bir yanında birbirinden güzel Estonya’ya özgü şirin evler bulunuyor. Bu biraz da Baltık Ülkeleri’nin tümünde bulunan bir mimariyi anımsatıyor.

Takvimler aralık ayını gösterdiği için meydanın ortasında kocaman bir christmas ağacı bulunuyor. Ağacın çevresinde hediyelik eşya dükkanları ve ayaküstü atıştırmalık dükkanlarda tadabileceğiniz yerel yiyecekler, bu ülkeye özgü sıcak şaraplar var.

Tallinn’de Ne Yenir ?

Burada atıştırabileceğiniz lezzetler arasında Kremalı Mantar Çorbası ve Tarçınlı Bira bulunuyor. Meydanda bulunan hediyelik eşya dükkanlarından da koleksiyonuma özel birkaç parça daha katıyorum.

Hemen meydan da görebileceğiniz Town Hall Pharmacy yani tarihi merkez eczanesi ise tarihin en eski eczanelerinden biri. Benim bulunduğum saatte açık olmadığı için dışarıdan içeriyi seyretmekle yetinsem de etkileyici olduğu aşikar.

Tallinn Town Hall ( belediye ) binası da bu meydanda bulunan diğer bir hoş yapı. 13. yüzyıl ortalarında inşa edilmiş bina gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri. Hemen üzerinde yükselen kulesi ise Tallinn şehrinin simgelerinden biri.

Eski Şehir Meydanı / Ayaküstü Atıştırmalık Dükkanlar

Toompea Tepesi

Gezmeye devam ediyorum. Şimdiki durağım St Mary’s Katedrali ve Toompea Tepesi. Tallinn yarısı tepelerden oluşan bir şehir. Şehrin bu tepelik bölümünde seyir terasları bulunuyor. Buralardan şehrin yükselen siluetini çıplak gözle izleyebiliyorsunuz. Bu Tallinn’de yapılması gereken şeylerin başında geliyor bence !

Dar sokaklar ve merdivenlerin ardından St Mary’s Katedrali’ne varıyorum. Bu beyaz ihtişamlı yapı, barok ve gotik mimarinin karışımı ile 13. yüzyıl ortalarında inşa edilmiş. Zaten Tallinn’deki çoğu eski yapı bu dönemde yükselmiş ve Tallinn’in tam bir orta çağ deneyimi yaşattığını söyleyebilirim.

Eski Şehir Meydanı / Hediyelik Eşya Dükkanları

Alexander Nevsky Katedrali

Az daha ilerlediğimde ise şehrin belki de en farklı yapısı olan Alexander Nevsky Katedrali’ni görüyorum. Katedral şehrin kalanından bağımsız olarak 20. yüzyılın hemen başında inşa edilmiş. Zaten isminden ve o dönemki siyası durumdan anlayacağınız üzere Rus mimarisini net bir şekilde görebiliyorsunuz. Moskova seyahatimde gözlemlediğim St Basil Katedrali’ni hafif de olsa anımsattı bana.

Şimdi sırada Toompea Kalesi var. Bu kale 11. yüzyılda şehrin aynı isimdeki tepesine kurulmuş tam anlamıyla bir orta çağ kalesi. Tarihi boyunca birçok savaş görmüş ve birçok kez el değiştirmiş bu kale son restorasyonları ile beraber günümüzde Estonya Parlamento Binası olarak da hizmet veriyor. Gün içerisindeki saatlerde bu kaleyi rezervasyon ile ziyaret edebiliyorsunuz.

Alexander Nevsky Katedrali

Kalenin bir köşesinde bulunan Pikk Hermann yani Hermann Kulesi ise şehrin en önemli noktalarından sayılıyor. Üzerinde bulunan Estonya bayrağı denizden 95 metre yukarıda ve şehrin en tepesinde.

Tallinn Seyir Terasları

Toompea bölgesinde ilerlemeye devam ediyorum. Şehrin bu bölgesi eski yapılardan oluşuyor. Bahsettiğim gibi tepede olduğundan bir çok seyir terası var. Ben de bu teraslardan Tallinn şehrini seyre dalıyorum. Bu teraslardan az önce gezdiğim çoğu yeri seçebiliyorsunuz.

Estonya Parlamento Binası

Hemen Toompea bölgesinin arkasında küçük bir gölet ve şehir parkı bulunuyor. Ben havanın soğukluğu ve akşam saatlerinden ötürü şehir merkezine doğru yöneliyorum ancak vakti olanlar burayı da ziyaret edebilir.

Şehrin yaşanılan asıl merkezine varıyorum. Bu bölgedeki en önemli yerler Özgürlük Meydanı, Tammsare Park, Viru Gate ve devamındaki Viru Caddesi.

Seyir Terasından Tallinn

Tallinn Nasıl Bir Yer ?

Öncelikle şehrin genel olarak yaşanılan bölgesinin de oldukça sakin ve sessiz olduğunu söyleyebilirim. Bunu genel olarak geçirdiğim iki gün boyunca deneyimledim. Tallinn dünyadaki en yaşanılabilir ve güvenli şehirlerden bir tanesi. Özellikle akşam saatlerinde bazen benim bile geçmekte düşündüğüm alt geçit gibi tenha noktalarda çoğu bayan açık kıyafetlerle bile rahatça gezebiliyor. Bu yönden kendinizi rahat ve güvende hissedebileceğiniz yaşam standardı yüksek bir yer Tallinn.

Özgürlük Meydanı tahmin edebileceğiniz gibi Tallinn’in önemli noktalarından. Bu noktada ülkenin önemli günlerinde kutlamalar ve törenler yapılıyormuş. Etrafında anıtlar ve hoş detaylar bulmanız mümkün.

Parnu Caddesi Üzerinde Yürürken

Buradan, şehrin ana caddelerinden biri olan Parnu üzerinde yürümeye devam ediyorum. Yol boyunca önceki izlenimlerimden farklı olarak daha yenilikçi ve katlı binalar görebiliyorum. Ancak yüksek binaların tek tük ve otellerden ibaret olduğunu söyleyebilirim. Zaten havalimanından şehre giderken otobüsten de bu manzaraları görebiliyorsunuz.

Tallinn’de Alışveriş

Hemen bu cadde üzerinde Tammsaare adında küçük bir park bulunuyor ve hemen karşısında Viru Keskus adında şehrin sanıyorum tek alışveriş kompleksi. Tallinn’de alışveriş yapmak isteyenler burayı incelemeli. Çok büyük olduğunu söyleyemem ama içinde mağazalar ve giriş katında bir süpermarket bulunuyor.

Parnu Üzerindeki Otellerden Biri

Bu süpermarketten gerekli gördüğüm birkaç şeyi alıyorum yanıma. Genellikle yurtdışı seyahatlerimde süpermarketleri sıkça kullanıyorum. Bu şekilde hem halktan insanları gözlemleyebiliyor ve bir kaç gün olsun Tallinnli gibi yaşayabiliyorsunuz, hem de uygun fiyatlarla gıda alışverişi yapıp bir yandan da ülkenin genel ekonomik durumuyla ilgili fikir sahibi olabiliyorsunuz.

Estonya insanının beklenenin aksine sıcakkanlı olduğunu da söyleyebilirim. Bulunduğum turistik bölgelerde ve özellikle eski şehir meydanındaki ayaküstü atıştırılan yerlerde tanıştığım insanlarla uzunca süre sohbet ettim. Ayrıca hosteldeki insanlar da epey misafirperverdi.

Viru Caddesi

Şimdi son olarak bahsedeceğim nokta Viru caddesi. Viru, Tallinn’in en önemli turistik caddesi. Bizdeki klasik söyleyişle onların İstiklal’i. Hemen bu caddenin benim bulunduğum noktadaki yani park tarafındaki girişinde Viru Gate isimli tarihi bir kale giriş kapısı bulunuyor. Bu kapı Viru caddesine açıldığı için Viru Kapısı denmiş. Bu kapının hemen yanında ağırlıklı olarak çiçekci dükkanları bulunuyor.

Viru Kapısı / Solda Çiçekci Dükkanları

Viru caddesi öyle aman aman uzun bir cadde değil. Tallinn şehri boyutlarında bir cadde ve yol boyunca güzel restoranlar ve mağazalar var. Yolun sonunda başta da uğradığım eski şehir meydanına varıyorsunuz.

Bu noktadan sonra saatin de artık gece yarısına yaklaşmasıyla beraber ben hostelime doğru geldiğim şekilde yöneliyorum. Bugün benim için uçuşumla beraber yorucu bir gün oldu. Aslında uçağım akşamüstü inmesine karşın Tallinn okadar pratik ve küçük bir şehir ki kısa bir sürede neredeyse tüm gezilecek noktalarda bulundum.

Viru Caddesi’nin Sonu ve Tekrar Eski Şehir Meydanı

Görebileceğiniz ekstra noktalar olarak ben şehrin kuzeyindeki liman bölgesini sayabilirim. Ben ertesi gün sabah Helsinki’ye yapacağım seyahat esnasında zaten bu bölgeyi gezmiş olacağım.

Toparlamak gerekirse Tallinn beklentimi tam anlamıyla karşılamış bir şehir. Kısa bir süre için size tam bir orta çağ simulasyonu sunuyor. Ayrıca yaşadığınız şehrin kalabalık ve karışıklığını biraz olsun üzerinizden atıyorsunuz.

Tallinn’deki Hoş Restoranlardan Biri

Tallinn’e Ne Zaman Gidilmeli ?

Aralık ayında güneş sabah 9 da doğup, öğlen 3 sıralarında batıyor. Güneş süresi az ancak bu şehir geceleri de ayrı güzel. Ben çoğu yeri, ayrı bir yazıda bahsettiğim seyahat planlamamdan ötürü gece gezdim ancak gündüz de gözlemleme şansı buldum Helsinki’ye ve Riga’ya geçtiğim günlerde.

Sizlere de önerim az günışığına ve kuzey soğuklarına rağmen Tallinn’i kışın ziyaret etmeniz. Çünkü burası tam bir kış şehri. Keşke olarak tek içimde kalan bu sevimli şehri karlar altındarememiş olmak. Bu kısımı da sizlere bırakmış oluyorum !

Tallinn’de ben toplamda 2 gece kaldım ama bunun birinde şehri gezdim. Bence bir tam gün gezmek için yeterli. Ancak önerim 2 gün olacaktır sizlere.

Yıllara Göre Toompea Kalesi’ne yani Tallinn’e Hüküm Süren Devletler

Estonya İnsanları Sıcakkanlı mı ?

Estonya insanı yukarda biraz ipucu verdiğim gibi sıcakkanlı ve Türk İnsanı’na karşı olumlu yaklaşım içinde. İhtiyacınız olan her yerde insanlarla iletişime geçebilir ve sorular sorabilirsiniz. Estonya’da eğitim oldukça üst seviye olduğundan ötürü halkın ingilizcesi gayet iyi. Ben yine de yanınızda çevrimdışı Estonca bir sözlüğünde olmasını öneriyorum.

Şehirde ağırlık olarak coğrafi yakınlığından ötürü Rus ve Fin turist bulunuyor. Hostelde beraber kaldığım ve tanıma fırsatı bulduğum öğrenciler de çoğunlukla Rus kökenliydi. İstanbul’dan direkt olarak geldiğim THY uçağında da büyük bir çoğunluk yabancıydı ve iki gün boyunca hiç Türk’le karşılaşmadım. Şehirde de ülkemizi çağrıştıran hiçbir şey göremedim doğrusu.

Baltık Denizi ve Tallinn’in Konumu

Tallinn Çevresinde Görülmesi Gereken Şehirler

Tallinn’e haritadan da göz gezdirdiğinizden farkedeceksinizdir ki. Finlandiya’nın Başkenti Helsinki’nin sadece 80 km güneyinde bulunuyor. Bu iki güzel şehri ayıran Baltık denizini geçebileceğiniz Feribotlar mevcut. Bende ikinci günümde rotamı Helsinki’ye çevireceğim. Sizlere önerim başta Helsinki, Estonya’nın bir diğer önemli şehri Tartu ve yaklaşık 300 km güneyde bulunan bir diğer Baltık Ülkesi Letonya’nın başkenti Riga’yı da ziyaret etmeniz.

Tallinn Pahalı mı ?

Tallinn genel anlamıyla uygun bir şehir. Ülkemize kıyasla Euro’dan ötürü biraz daha pahalı olsa da, avrupanın kalan bölümüne göre uygun olduğunu söyleyebilirim. Marketlerde 50 cente su, kilosu 2-3 euro’ya meyve, sebze ve restoranlarda 10-15 euro ya karnınızı doyurabiliyorsunuz.

Tallinn Sokakları / Dikkat Çeken Rus ve Fin Bayakları

Tallinn Gece Hayatı

Tallinn gece hayatı tatminkar düzeyde. Daha çok sakin, kendi halinde publardan ve restoran-kafelerden oluşuyor. Özellikle haftasonu Tallinn’deki gece eğlenceleri tavan yapıyor denebilir.

Hemen kuzeyindeki Helsinki’den Finliler, haftasonları eğlenmek için Tallinn’e geliyorlarmış. Finlandiya’ya göre Estonya’nın daha uygun olacaği aşikar ! Bu şekilde ilk planda Tallinn hakkında bahsetmek istediğim şeyleri bitirmiş oldum.

Gezinize rehberlik edecek Tallinn Gezi Notları’mı bu şekilde sonlandırıyorum. Ben seyahatimin ikinci gününde kuzeye demir alıyor olacağım. Yarın rotamda Helsinki ve Finlandiya var. Buradaki gezi notlarımı da okumanızı tavsiye ediyorum, sevgiyle kalın !

15 Yorum Yapılmış

  1. Merhaba Görkem Bey,
    Mayıs ayında 8 gecelik Stockholm, Tallin, Helsinki, Riga ve Vilnius gezisi düşünüyorum. Yüzeysel değil de müzelerle fazla oyalanmadan doyurucu bir gezi olsun istiyorum. Sizce nasıl bir program yapmalıyım ve doyurucu olması bakımından şehir eksiltmemi önerir misiniz ?

    • Merhabalar Eyüp Bey,

      Doyurucudan herkesin anladığı başkadır 🙂 Fakat ben olsaydım Stockholm’ü aradan çıkarırdım orası daha özel bir şehir ayrıca vakit ayırılmalı ayrıca da uzak sayılır.

      Benim rotam Helsinki-Tallinn-Riga-Vilnius-Minsk şeklinde olmuştu önerebilirim bu şekilde. Stocholm de ısrarcıysanız da oradan başlayıp gemiyle Helsinki’ye gidebilirsiniz.

  2. Görkem bey merhaba ben erasmusla Tallinn’e gideceğim şubat ayında sizce ne kadar bir harcamam olur ?

    Öyle çok lüks yaşayan biri değilim haftada bir iki gün dışarı eğlenmeye çıkarım gidince, teşekkür ederim şimdiden

    • Merhabalar Sevgili Berk,

      Bu tamamen sana kalmış 🙂 Kalma yerine, okuluna ve sosyal yaşantına göre değişir. Eğer detay verebilirsen sana daha çok yardımcı olabilirim. Fakat tahminim ayda 1000 euro’yu gözden çıkarman yönünde…

  3. restoranlarda 10 – 15 euro ya karnınızı doyurabilirsiniz diye yazmışsınız. yani bir öğünde 80 – 100 lira türk parası verip yemek yiyeceksek çok pahalı değil mi?
    ben mi yanlış anladım acaba!!!

    • Merhabalar Erkan Bey,

      O zamanlar Euro 7 lira değildi tabii 🙂 Fakat Avrupa’da restoranda 10-15 euro’ya karın doyurmayı hala ucuz olarak niteleyebilirim. Batı ve Kuzey Avrupa’da bu rakamları bulmanız imkansız. Maalesef ki günümüzde Avrupa seyahatleri biraz masraflı..

  4. Görkem bey tallinn’e şu sıralar uygun uçak biletlerine rastlıyorum, tallinn’in nasıl bir yer olduğunu öğrenmek düşüncesiyle girdim ve çok beğendim, sizce benzer fiyatlara hırvatistan bölgesine mi bilet alalım estonyaya mı, ne dersniz ?

    • Gülnur Hanım, bana kalırsa şüphesiz ki Tallinn’e gitmelisiniz. Burası hem daha uzak hem daha farklı bir coğrafya. Yakın bir zaman sonra Dubrovnik’e gideceğim 🙂 fakat bahar ayları için yaptım bu planı. Tallinn’i dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

  5. Yaklaşık 10 gün sonra tallinn gezime çıkacağım. Sizinle benzer bir zamanda ziyaret ediyorum, şehrin kış atmosferi için önerebileceğiniz farklı detaylar var mı teşekkürler

    • Öncelikle sıkıca giyinmelisiniz ! baltık bölgesinin soğuğu bir başka gerçekten. Bu dönemde siz de christmas etkinliklerine rastlayacaksınızdır orada. Özellikle old town meydanındaki sıcak şaraplardan yazıdaki gibi tekrar öneriyorum. Bunun dışında estonya ve tallinn in doğal ortamı da kışın kar altında bir başka güzel olur diye düşünüyorum 🙂

  6. Tayfun bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, önümüzdeki haftaki gezim için önemli notlar aldım sayenizde.

  7. Yazınız oldukça bilgilendirici. Benim bi sorum olucak, talinde 3 gün geçirmeyi planlıyorum bu süre size göre çok mu fazla olur ?

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.