Yeşil pasaportla yurtdışına giderken efsaneye dönüşmüş bir konudan bahsedeceğim bugün 🙂 “6 ay kuralı”

Aslında halk arasında altı ay kuralı olarak geçen şeyin tam olarak ne olduğunu ben de anlayabilmiş değilim. Genelde iki kural üzerinde bir anlam kargaşası yaşanıyor. Bugün sizler için yeşil pasaportta son altı ay kuralı ve altı ay kalış süresi kuralından ayrı ayrı söz edeceğim !

*Koronavirüs güncellemesi aşağıda!

Hususi Damgalı Pasaportumla Gittiğim Dubrovnik’ten / Hırvatistan

Yeşil Pasaport Son 6 Ay Kuralı Nedir?

Aslında son altı ay kuralı tüm pasaportlar için geçerli bir durum. Ülkeler kendilerini ziyaret edecek olan turistlerden minimum bir geçerlilik tarihi olan pasaport sahibi olmalarını istiyor.

Örnek olarak pasaportunuzun geçerlilik tarihi sonu 30 Nisan 2022 olsun. Eğer en az 3 ay geçerlilik süresi isteyen bir ülkeye gidiyorsanız, o ülkeye en geç Ocak 2022’de giriş yapmalısınız. Bazı ülkeler bu tarihi çıkış süresi için de kabul edebiliyor.

Yeşil pasaporttaki problem genellikle Avrupa seyahatlerinde çıkıyor. Çünkü vize alacak kişiler zaten bu kuralı sağlamadan vize alamayacağı için problem çıkma şansı yok. Fakat yeşil pasaport hali hazırda Schengen vizesi gerektirmediğinden bu kurala kendimiz dikkat etmeliyiz.

Yeşil Pasaport ve Görkemliyollar

6 Ay Kalış Süresi Kuralı Nedir ?

Şimdi diğer bir kuraldan söz edeceğim. Bu da yeşil pasaportların Avrupa’daki toplam kalabileceği süreyi gösteren bir kural. Vatandaşlarımız genellikle Avrupa ülkelerini ziyaret ettiğinden bu sanki tüm ülkelerde geçerliymiş gibi bir izlenim var, oysa ki bu 6 ay kalış süresi kuralı yalnızca Schengen bölgesindeki Avrupa ülkeleri için.

Yeşil pasaport sahipleri Avrupa ülkelerinde son 180 günde yani altı ayda maksimum 90 gün kalabiliyor. Bu tanımı anlamak biraz güç 🙂

Kalış Süresinin Geçerli Olduğu Portekiz’den/ Atlantik Sahillerindeyken, Cascais

Avrupa’da Kaç Gün Kalabilirim ?

Örnek olarak 1 Ağustos 2022’de ilk kez Avrupa’ya giden bir yeşil pasaportlu kişi. Orada maksimum 1 Kasım 2022’ye kadar kalabiliyor. Çünkü 90 gün yani üç ay kalış iznimiz var. 1 Kasım 2022’ye kadar kaldığımızı düşünürsek süreçten sonraki 3 ay içerisinde yani örneğin 1 Aralık 2022’de Son 180 gündeki kalış süremiz hala 90 gün olduğundan maalesef Avrupa ülkelerine giriş yapamıyoruz.

Fakat bu kişi 2 Şubat 2023 itibariyle, son 180 gündeki kalış süresi tam 89 gün olduğundan artık geçen her yeni günde hakkı artıyor. Başka bir deyişle 2 Şubat 2023’de tekrardan 90 gün daha kalabilme hakkı elde etmiş oluyor.  Yani esas olan Avrupa’ya gideceğiniz günü esas alarak geçmiş 180 günde Avrupa’da 90 günden fazla bulunmamış olmalısınız, yoksa içeri alınmazsınız !

Verona, İtalya’dan

Yeşil Pasaport Geçerlilik Süresi

Yeşil pasaportun genel geçerlilik süresi de kafa karışıklığı yaratabiliyor. Hususi yani yeşil pasaportlarımız 5 yıllık olarak veriliyor. Pasaportunuzun resimli ilk sayfasında son geçerlilik tarihini bulmanız mümkün.

Orada yazan tarih ne ise pasaportunuzun geçerliliği de o kadardır. Bu bilgi ülkeden ülkeye bir değişiklik göstermez.

Malmö, İsveç Gezimden / Hususi Pasaporta Vizesiz

Hangi Ülkelerde Geçerli ? – Muaf Ülkeler

Yukarıda bahsettiğim son geçerlilik süresi kuralı ise ülkeden ülkeye değişiklik göstermekte. Hatta Avrupa birliği içerisindeki ülkeler bile farklı kurallar uyguluyor. Bu konuda bakanlığın şu sitesinden 2022 için güncel bilgiyi alabilirsiniz.

Diğer bir anlattığım kural olan, 6 ay kalış süresi ise yalnızca Avrupa Birliği, Schengen ülkeleri için geçerli. Diğer tüm ülkeler için bakanlığın şu sitesinden bilgi almalısınız.

Yeşil Pasaportla Altı Ay Kalış Süresi Kuralına Dikkat Etmeniz Gereken İtalya’dan / Floransa

İdeal Geçerlilik Süresi Ne Olmalı ?

Tüm bu kuralları bi tarafa koyacak olursak. Her ne ülkeye gidecek olursanız olun, kurallardaki rakamlar ne yazacak olursa olsun, 6 aydan az geçerliliği olan bir pasaportla seyahati kimseye önermiyorum !

Pasaportunuzun bitiş süresine 6 aydan az kalmışsa, pasaport yenileme yapmalısınız ilgili yazımdan bilgi alabilirsiniz. Unutmayın ki tüm seyahatlerinizde 6-3 arası geçerlilik risk taşır, 3 ay altında ise de bence yola çıkmamalısınız zorunlu haller dışında.

Kubbet’üs-Sahra ile / Kudüs / Yeşil Pasaport’a Buraya da Vize Yok 🙂

Koronavirüs Döneminde Kaç Gün Kalabilirim?

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Koronavirüs pandemisinde Avrupa Birliği Schengen ülkeleri yeşil pasaportla turistik gezilere sınırlarını kapadı. Yani bu süreçte yeniden bir açıklama yapılana dek yeşil pasaport ile Avrupa’ya gidemiyorsunuz. Burada bahsedilen hesaplar normal dönemdeki kuralları içeriyor.

Yeşil pasaportta merak edilen altı ay kuralları ile ilgili yazımı burada bitiriyorum. Yeşil pasaport yazı dizim dahilindeki, yeşil pasaportun avantajları, yeşil pasaporta vizesiz ülkeler, yeşil pasaportla yurtdışına giderken dikkat edilmesi gerekenler ve yeşil pasaportla yurtdışına çıkarken gerekli belgeler başlıklı yazılarımı incelemenizi öneririm, yurtdışında hiçbir şeyi şansa bırakmamak gerek !

Verdiğim bakanlık sitesinden aldığınız bilgilerle ilgili kafanızda soru işareti olursa, yorum bölümünden bana sormanızı rica ediyorum. En geç birkaç saat içerisinde yorumlarınızı, sorularınızı içtenlikle yanıtlıyorum, şimdiden keyifli seyahatler !

Yazının Devamı: Yeşil Pasaport Nasıl Alınır, Kimler Alabilir ?

363 Yorum Yapılmış

  1. Merhaba öncelikle teşekkür ederim emeğinize.
    Ben yeşil pasaport ile Ekim ayında Almanya ya gelip 90gun kaldım ve Ocak ortasında döneceğim. 90. Günde. Sorum şöyle? Ocak 2022 tarihi itabari ile bu hesap güncelleniyormu? Yani 17ocdkta döneceğim.bir hafta sonra geri gelsem girebiliyor muyum? Yılın değişmesi bu altı ayda üç ay kuralını etkiliyor mu? mantıklı gelmese de bu şekilde ülkeye gelen arkadaşlarim oldu ama onlar 90günü tamamlamadan 30aralikta 80.,gün çıkış yaptılar. Şimdi tekrar 90gun kalma planı yapıyorlar. Konu ile ilgili net bir bilgi edinemedim. Eğer sizin böyle bir bilginiz varsa ya da bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.

    • Merhabalar,

      90 gün kaldıktan sonra 90 gün ab dışında kalmanız gerekiyor yeniden giriş yapabilmeniz için. 80 günü tamamlayan arkadaşlarınız da 10 gün kalabilir,

  2. Merhaba Görkem Bey, Ben yl öğrencisiyim, babamın hakkı dolayısıyla yeşil pasaport almayı planlıyorum, nüfus müdürlüğüne gittiğimde eğer çalışmıyorsam alabileceğimi söylediler. İşten çıkıp başvuru yapacağım, sorum şu yeşil pasaport aldığımızda gideceğimiz ülkede bizden otel rezervasyonları, yanımızda para vs istiyorlar mı acaba bir bilginiz var mıdır?

  3. Merhabalar 🙂 Görkem bey ben fransaya gitmek istiyorum. Yeşil pasaportluyum ve 90 gün kalma sürem var bunu biliyorum. Benim sorum şu olacak; ben 90 gün kalıp çıktıktan hemen sonra fransaya tekrar giriş yapabilir miyim?
    Bi nevi gir çık yapıp tekrar fransanda 90 gün kalabilir miyim? Kalamıyorsam uzun kalabilmek için bi yol gösterebilir misiniz? Teşekkürler:)

  4. Merhabalar Şuan yaşım 23 ve haziranda lisans eğitimimden mezun oluyorum. Pasaportumun geçerlilik süresi 2023 görünüyor. Öğrenciliğim devam etmesi için açıköğretimden ikinci üniversite okuyorum.lisanstan mezun olduğumu bildirmem gerekiyor mu? Açıköğretim üniversitesindeki öğrenciliğim pasaportumu kullanmam için yeterli olur mu? Teşekkür ederim ☺️

  5. Merhabalar.23 yaşında yeşil pasaport sahibiyim.Tam 2 senelik daha kullanım hakkım bulunuyor.Sorum şu,normal vizeyle gittiğimde 90 günü aşmama şartım vardı.Yeşil pasaportda da bu durum geçerlimi?Böyle bi durum geçerliyse günü aşma durumunda dönüşte problem yaşarmıyım?

  6. Merhaba,
    Ben 23 yaşındayım, öğrenciyim ve annem sayesinde yeşil pasaportum var. Bu dönem haziran ayında okulum bitiyor. Temmuz’da ise Erasmus+ Staj programı ile İspanya’ya gideceğim. Size sormak istediğim konu şu; yeşil pasaportumun süresi doldu yeniletmek istiyorum ancak mezun olacağım için Temmuz ayında herhangi bir sorun çıkar mı emin olamıyorum. Konu hakkında bilginiz varsa yönlendirirseniz çok sevinirim.

  7. Sevgili görkem.. italya dan sorunsuz bir şekilde ayrıldım.daha önce de belirttiğim gibi yeşil pasaportum ile 3 ayı doldurduğum ve çorana dan dolayı 2 ay daha kalmak zorunda kaldım.ucuslar açılınca elçiliğinde söylediği gibi sorunsuzca türkiye ye uçtum….eger turist ucuslari açılırsa,3 ay sonra italya ya gelmeye karar verirsem,zorunlu kaldığım 2 ay icin ,180 gun kuralını uygularlar mi?. Tesekkurler

  8. Merhaba,

    25 yaşımı doldurduğum için yeşil pasaportumun geçerliliği 29 Ekim’de bitiyor. Bu durumda Italya’ya sehayat etmem imkansız mı? Özellikle turist çekmek istedikleri bir dönemden faydalanılabilir mi?

  9. Görkem bey,4 aydır italya dayim.yesil pasaport sahibiyim.eger turkiyeye uçuşlar açılırsa, gidersem,italya ya dönmek için 3 ay beklemem yeterlimi,yoksa zorunluluktan kaldığım günlerde hesap edilirmi.

    • Merhabalar Cenap Bey,

      Ben daha önceden size cevap vermiştim, kurtarma uçuşları varken dönmemiş olduğunuz için 15 haziran kuralının size işleyeceğini sanmıyorum. Şuan belarus havayolları ile türkiye ye dönmeniz mümkün beklemeniz gerekmiyor.

      • Görkem bey.konsolosluk sözlü ve genel bildiride vize süresi bitenlerin 15 hazirana kadar resmi kurumlara başvurmadan kalabileceklerini iletti.(kurtarma uçuşları ile gitmek istemeyenler icin)

      • Sayın Cenap Vural Karayilanoglu,

        Covid-19 pandemisi nedeniyle İtalya`dan çıkış yapamayan yabancıların durumuna ilişkin olarak İtalyan makamlarınca;

        – 31 Ocak ve 15 Nisan 2020 tarihleri arasında geçerlilik süresi biten tüm belgelerin, sertifikaların, müsaadelerin, imtiyazların, izinlerin ve benzer belgelerin geçerliliklerinin 15 Haziran 2020 tarihine kadar uzatılmış olduğu ve bu kararın oturma müsaadeleri için de uygulanabileceğinin İçişleri Bakanlığı’nca açıklandığı,

        – İtalya`daki acil sağlık durumu nedeniyle, Emniyet Müdürlüklerinin Göçmenlik Bürolarının geçici olarak halka kapalı olduğu ve kısa süreli olarak İtalya’da bulunan yabancıların (hem vize, hem de vize muafiyetiyle) ilave herhangi bir işlem yapmak zorunda olmadığı,

        -Yabancıların mücbir sebeplerle (bağlantıların olmaması gibi) izin verilen sürenin ötesinde İtalya’da kalışlarının devam etmesinin, hâlihazırdaki olağanüstü durum aşılır aşılmaz İtalya topraklarını terketme zorunluluğu saklı tutulmak üzere, ilgili yabancıların yasal konumlarına halel getirmeyeceği bildirilmiştir.

        En iyi dileklerimizle,
        T.C. Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesi, Milano

      • “-Yabancıların mücbir sebeplerle (bağlantıların olmaması gibi) izin verilen sürenin ötesinde İtalya’da kalışlarının devam etmesinin, hâlihazırdaki olağanüstü durum aşılır aşılmaz İtalya topraklarını terketme zorunluluğu saklı tutulmak üzere, ilgili yabancıların yasal konumlarına halel getirmeyeceği bildirilmiştir.”

        Kurtarma uçuşu varken ona binmemek bence mücbir sebep olarak görülmeyebilir italyan makamlarınca ,ben ondan bahsettim nolur nolmaz riskin farkında olun diye.

      • Merhaba Görkem Bey,
        bu soruyu Kaynım için soruyorum. Kayınbabam Din Görevlisi yani Hac & Umre’de görevli. Kaynım Kayınbabam üzerinden Yeşil Pasaport hakkına sahip Yeşil pasaportu var suanda süresi bitmiş, yeniletip süresini uzattığımız takdirde sorunsuz Almanya’ya seyahat edebilir mi? Süreyi uzatması dışında herhangi birsey yapması gerekir mi mesela vize basvurusu gerekli olurmu? Bu konuda yardımcı olursanız cok sevinirim şimdiden Teşekkürler ?

        • Merhabalar Halime Hanım,

          Yeşil pasaportu ile vize almasına gerek olmaz ama pandemi döneminde şuan zorunlu haller dışında ab ülkelerine ziyaret edemez.

    • Ağustos ayında turist amaçlı Polonya’ya giriş yaptım 15 gün kalıp Türkiye’ye dönüş yaptım bu kaldığım sürede üniversiteleri araştırdım Lehçe dilini öğrenmek için 1 ekim 2019 da tekrar Polonya’ya geldim,dil eğitimini aldığım okuldaki kişiler yeşil pasaport sahibi olduğum için vize almam gerekmediğini vizesiz olarak Polonya’ya gelip eğitim alabileceğimi söylediler bende 1 ekim de giriş yaptım,eğitimime başladım,yeşil pasaport ile 90 günlük kalma sürem dolmadan gerekli belgeleri ibraz ederek burada oturum kartına başvurdum 25 haziran 2020 itibariyle okulum bitti oturum başvuruma herhangi bir cevap gelmedi 1 hafta sonra almış olduğum B1 dil belgesi ile üniversite kaydımı yaptıracağım,kaydımı yaptırdıktan sonra Türkiye’ye döneceğim 1 Ekim 2020 de kayıt yaptırdığım üniversite açıldığında geleceğim şuan Türkiye’ye gidişte ve tekrar okul için Polonya’ya döneceğim zaman herhangi bir sıkıntı yaşar mıyım nasıl bir yol izleyebilirim bundan sonraki eğitim hayatımda Türkiye ye giriş çıkışta sıkıntı yaşamamak için ne önerirsiniz ve yeşil pasaportumla öğrenci vizesi alabilir miyim yoksa pasaportumu değiştirip öyle mi öğrenci vizesi almam lazım, bir türlü sağlıklı bir bilgi alamadım yardımcı olabilirseniz sevinirim.

      • Merhabalar Sevgili Ahmet,

        Eğer geçerli bir oturum iznin ya da d tipi schengen vizen yoksa türkiyeye gidersen geri dönemezsin şuanda. Orada resmi olarak işlemlerini halletmeni öneririm. Öğrenciliğin yeşil pasaportla pek ilgisi yok, yeşil pasaport sadece turistik vize muafiyeti sağlar.

    • Almanyada süresiz oturum sahibiyim aynı zamanda yeşil pasaportum var bitimine bir ay kala karayolu ile Türkiyeye gidece-im orada yeni pasaport çıkaracağım giderken sorun yaşarmıyım.

  10. Selam Görkem,
    Ben yaklaşık 5 aydır Finlandiya’dayım Erasmus programıyla ve Finlandiya kuralları gereği oturma izni çıkarmıştım gelmeden önce, yani 5 aylık oturma izni ile burda bulunuyorum. Sorum şu, bu 5 ay bittikten sonra yeşil pasaportumun avantajını kullanarak avrupada gezmeye devam edebilir miyim yoksa benim o 3 aylık sürem dolmuş sayılır mı? Herhangi bir bilgin var mı bu konuda?

    • Merhabalar Sevgili Berk,

      Aslında kullanabilirsin (oturma iznin olduğu için vizeden bağımsız bi olay) normalde fakat koronavirüs nedeniyle şuan oturma iznin bitince schengen dışına çıkman gerekiyor.

  11. Merhaba Görkem Bey,

    Slovenya’ya önümüzdeki Şubat ayında yeşil pasaportumla gidip 60 70 gün arası kalmayı planlıyorum, Bu seyahatimden önce 180 günde 90 günü kullanmamış olacağım. Yani gün sayısı olarak kalış izniyle ilgili bir sıkıntım olmayacak, ancak size sormak istediğim şey şu: yeşil pasaport hakkım 25 yaşına bastığımda doluyor bu da 2021 Ağustosuna tekabül ediyor. Attığınız son geçerlilik linkinde Slovenya’nın karşısında 4 ay yazıyor. Sanırım bu o ülke için pasaportun bitmesine 4 ay kalana kadar pasaportu kullanabilirim anlamına geliyor. Dolayısıyla, ben 2021 Şubat başında gidersem Mart ayının sonunda ( 2 ay ) dönmemde bir sakınca oluyor mu, pasaportumu bu durumda kullanabilir miyim? Soru biraz karışık oldu cevabınız için şimdiden teşekkürler.

  12. Sevgili görkem.su an italya da ,öğrenci oğlumun yanında kalıyorum.yesil pasaport sahibiyim.ancak 3 aylık süresinin dolmasına günler kaldı.. ancak mevcut corona dan dolayı,türkiye ye dönebilmek zor gibi. Isın açıkçası bu durumda da oğlumun yanında kalmak istiyorum. Özel durumlardan dolayı kalma süremi uzatabilirmişim? Ve nasil?…..tesekkurler

    • Merhabalar Cenap Bey,

      Türkiye’ye kurtarma uçuşları yapıldı daha bir hafta önce bir tane daha. Sonuçta İtalya’da kalmanızı gerektirecek bir sebep olmadığından dönmeniz gerekli konsoloslukla iletişime geçebilirsiniz.

      Ben de İtalya’dayım fakat oturma iznim var ve öğrenciliğim devam ediyor.

    • cenap bey merhaba
      sorunu çözebildinizmi bende de benzer bir problem var. sonucu yazarsanız hem ben hem de diğer arkadaşlar faydalanmış olur. selamlar…

      • Özür dilerim,yeni gördüm.halen italya dayim.konsolosluk la yaptığım sözlü ve yazılı haberleşmede 15 hazirana kadar bir başvuru yapmadan italya da legal olarak kalabileceğimi bildirdiler.ancak uçuşlar muhtemelen ağustos ayında başlayacak,bu arada italya hukumetiñin yeni kararını bekliyoruz.

    • cenap bey
      italyadaki konsoloslukla görüşmenizi öneririm zira bu corona olayı yuzunden ne zaman döneceginiz belli degil uçuşlar yok, zaten dönemiyorsunuz uçuşlar acılırken pasaportunuz 1 gün bile geçerliyse dönebilirsiniz ; ancak süresi bittiyse dönüş için konsolosluktan tek seferlik dönüş pasaportu(gecici pasaport) almanız gerekir .

  13. Merhaba Görkem ismim Mehmet.27 Şubat tarihinde Almanya’ya yeşil pasaportla giriş yaptim.Bugün yani 2 Mart tarihinde özel sebeplerden dolayı geri dönmek zorundayım.5 mart tarihinde yeni bilet alıp gitmek istiyorum.Sence pasaport memurları bunun yüzünden sorun çıkarırlar mı?Bu kadar sık giriş çıkış yaptığım için sorun olur mu sence?
    Teşekkür ederim şimdiden cevapların için..

  14. İyi Günler,
    Ben daha önce başkalarında sormuş olduğu ve sizin de yanıtladığınız bir konuyla ilgili konsolosluğu ve vize için çalıştıkları aracı kuruluşu aradım ancak bilgilerin arasında farklılık olduğu için bir kez de size danışmak istedim. Ben yeşil pasaport sahibiyim İtalya’da D tipi ulusal vize ile öğrenci olarak kaldım. Geçen ay Türkiye’ye dönüş yaptım ancak mart ayında yeşil pasaportumla 4-5 günlüğüne tekrardan İtalya’ya turistlik amaçla seyahat etmek istiyorum. Konsolosluğu aradığımda bana İtalya’ya tekrar giriş yapabilmek için 3 ay beklemem gerektiğini çünkü vize sayesinde yeşil pasaport hakkım olan 90 günlük süreden fazla kaldığımı ve bu nedenle hakkımı 3 aydan önce kullanamayacağımı hatta schengen vizesi için de beklemem gerektiğini söylediler. Aracı kuruluşu aradığımda ise vize almama gerek olmadığını söylediler. Konsolosluk daha güvenilir bir kaynak olduğu için vize almam gerektiğini düşünüyorum ancak yeşil pasaportuma vize almak için de 3 ay beklemem gerektiğinden dolayı bordo pasaport çıkartabilir miyim eğer bordo pasaport alırsam yeşil pasaportum hala geçerli olur mu? Veya Yapabileceğim herhangi bir çözüm öneriniz var mı? Ayrıca bu İtalya’ya 3 aydan önce giriş yapamayacağım kuralı diğer Schengen ülkeleri için de geçerli mi? Çünkü benim aldığım vize ulusal vizeydi diğer ülkelere giriş hakkı sağlamıyordu bu nedenle örneğin başka bir Avrupa ülkesine giderken yeşil pasaportumu kullanabilmem gerekmez mi?
    Çok teşekkür ederim
    Saygılarımla.

    • Merhabalar Sevgili Ceren,

      Bahsettiğin italya ulusal vizesinden bende de var. Aslında o vize ile yeşil pasaportun sana sunduğu vize hakkı birbirinden bağımsızdır. Fakat bu çok detay bir konu ve ülkeler farklı prosedürlere sahip olabiliyor.

      Benim düşünceme göre aslında sorun olmaz. Ama italyan konsolosluğu hayır diyorsa o doğrudur. Fakat burada konsoloslukta kimle görüştüğün ve durumu iyi anlatabilmiş olman önemli. Çünkü konsolosluklar genelde hızla pek dinlemeden baştan savma cevaplar verebiliyor.

      • Merhabalar Görkem Bey
        Cevabınız için çok teşekkür ederim.
        İtalya öncesinde başka bir ülkeye daha gideceğim için bu ülkenin konsolosluğunu da bilgi almak amacıyla aradım bana kendi ülkelerine giriş yapabileceğimi söylediler. Açıkçası çok muallakta kaldım. Çünkü konsoloslukların söyledikleri baya çelişkili. Yanlış anlaşılıp sınır dışı edilmekte istemiyorum. Amacım 3-4 gün arkadaşlarımı görmekti.
        Bu arada vize ve yeşil pasaport hakkı ayrı haklar olsa da bildiğim kadarıyla eğer yeşil pasaportla bir ülkede 3 ay kalıp hakkınızın tamamını kullanırsanız vize alabilmek için 90 beklemeniz gerekiyor. Bu durumda İtalyan Konsolosluğunun söylediğinin doğru olması gerekir çünkü vizeyle girdikten sonra pasaport hakkımızı kullanabilmek içinde 3 ay beklemek gerektiği bu durumla benzer.
        Tekrardan cevabınız için çok teşekkür ederim.
        Saygılarımla
        İyi Günler.

  15. Merhaba

    Öncelikle size bir kaç sorum olacak.
    Yeşil pasaport sahibiyim , öğrenciliğim bittiği için yenileyemiyorum. 18.09.2020 tarihine kadar geçerliliği var. Yani ortalama 7 ay daha, Mart ayı başı gibi Almanya’ya gitmeyi planlıyorum. Ülkeden çıkışta ve Almanya’ya girerken herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım, öğrenci olmadığım için veya süresinden dolayı ? ( Öğrenci olmayıp süresi bitene kadar kullananlara güvenerek merak ettim)

    26.09.19 ve 23.11.19 tarihleri arasında Almanya da bulundum, Mart ayında gidebilirsem 90 gün kalabilir miyim? Yoksa diğer gidişimden 31 gün kalma halkım var 180 gün içinde sadece 31 gün mü kalabilirim?

  16. Merhaba.

    Ben 25 yaşına gireceğim. Yeşil pasaportum var süresi 14 Mart 2020de doluyor. Ben 28Şubat-1 Mart arası gidiş dönüş bileti aldım İsveçe 2 gün abimi ziyaret için. Online check in yapamadım sanırım bu geçerlilik süresine az kaldığı sebeplerden ötürü. Şuan haftasonu oldugu için konsoloslugu arayamıyorum. Bu bana kesinlikle bir problem olur mu ? Daha önce de isvece gittim geldim ve hep belirttiğim tarihlerde döndüm. Konsolosluk bunları dikkate alarak bana cıkıs izin verebilir mi sizce? Şuan yapmam gereken en mantıklı adım nedir?

    Lütfen yardımcı olunn şimdiden çok teşekkür ederim..

    • Merhabalar Gülayşe Hanım,

      Bence biletinizi iptal edip ne kadar iade alsanız kardır. 6 gün içerisinde yeni pasaport ve vize başvurusunun yetişeceğini pek sanmıyorum.

      14 mart 2020 son geçerlilik tarihli bir pasaport ile isviçre’ye şuan gidebilmeniz imkansız. Ancak gözden kaçıp belki uçağa binersiniz ve kapıda insiyatif kullanarak içeri alırlar ama büyük ihtimalle uçağa binmenize izin verilmez.

      • Öncelikle çok teşekkür ederim cevapladığınız için.

        Peki türkiyedeki isveç konsolosluğunun buna yapabileceği bir durum olabilir mi ? Durumumu anlatsam, zaten öğrenci olduğumu çalıştığımı bu durumu bilmeden bilet aldıgımı ve dönus biletimi göstermemin vs bir yardımcısı olur mu sizce? Konsolosluktan yazı onay vs alırsam uçağa binmem de bir sıkıntı olur mu yinede?

  17. Görkem Bey, merhabalar. Benim de naçizane bir sorum var. Pasaport sürem (Ummuma Mahsus) 26.06.2020’de doluyor. Fakat 13.02.2020 tarihinde Ukrayna seyahatim var. Ülkeye girişte sizce herhangi bir problem yaşar mıyım?

    • Merhabalar Murat Bey,

      Ben yeniletmenizi öneririm son 6 aya bırakılmamalı asla. Büyük ihtimalle sorun olmaz Ukrayna’da. Ama zaten kimlikle de gidebilirsiniz.

      • Hep ihmalkârlık işte. Mecbur artık bu şekilde gidip geleceğim. Gelir gelmez yenileteyim. Çok teşekkür ederim.

        • Bilgi olması açısından yazayım. Ukrayna Başkonsolosluğu ile görüştüm. 3 aya kadar herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Mutlaka dönüş bileti çıktısı yanınızda olsun dendi.

        • Ekleme 13 Şubat tarihinde ülkeye tek bir soru sorulmadan giriş yaptım. Bunda Birleşik Devletler ve İngiltere vizesi sahibi olmam etkili olabilir.16 Şubat, bugün itibariyle de yurda dönüş yaptım. Okuyan arkadaşların yararlanması açısından yazıyorum. Görkem Bey’e de ayrıca tekrar teşekkür ediyorum.

  18. Iyi günler, Görkem Bey, benim kizarkadasimin yesil pasaportu var. 01.11.2019 tarihinde eline gecti, ve süresi 5 Senelik. Simdi benim kiz arkadasim 06.12.2019 almanya giris yapti ve 90 kalmak istiyor. Internete baktigimda 04.03.2020 Schengen yeri birak mak zorunda.
    Simdi iki sorum:var benim kiz arkadasim nezaman almanyaya geri gelebilir tam bir tarih alabilirsem sevinirim bu bir?
    Ikincisi kiz arkadasim türkiye de ögrenci, acaba almanya gümrük de sorun cikartabilirlermi, okul konusuna ve neden 3 ayligina almanya gelmek istedigini.
    Ücüncü bir sorum var daha, oda sudur. Kiz arkadasim 3 aydan fazla kalmak istiyor, cünkü evlenmenyi düsünüyoruz, nasil yapmaliyim.

    Cok tesekür ederim.
    Saygilarimla.

    • Merhabalar Mert Bey,

      3 ay kaldıktan sonra 3 ay da schengen dışında kalması gerekir ki yeniden gelebilsin. Yeşil pasaport öğrencilik hakkı tanımaz sadece sınırlı saatler için belki bazı ülkeler izin veriyor.

      3 aydan fazla kalmak için vize almak gereklidir.

  19. Ben kamu kurumunda çalışıyorum ve kendim ile oğluma yeşil pasaport aldım. Oğlum 22/02/2020 yılındı Fransada dayısının ve amcamın oğlunun yanında kalacak. 90 gün kaldığında 21/05/2020 yılına dönüş uçak bileti almayı düşünüyorum. 2020 yılında tekrar yurt dışına ne zaman çıkabilir ve maksimum ne kadar kalabilir. Bilgilendirirseniz memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.

    • Merhabalar Kerim Bey,

      Tam 90 günü zorlamayın bence 80-85 lerde kalsın ki garanti olsun hata yapmayın, şubat bu sene 29 🙂

      3 ay kaldıktan sonra 3 ay beklerse yeniden 3 ay gidebilir.

  20. Görkem bey merhaba. Son 6 ay içerisinde 4 defa bulgaristana giriş çıkış yaptım. Toplamda 103 olmuş ve kapıdan almadılar doğal olarak. En son Türkiye ye dönüş tarihim 1 ocak. Tekrar seyahat edecek süremin başlangıcı ne zaman olur acaba. Bilgilendirirseniz sevinirim.

    Teşekkürler.

    • Merhabalar Metin Bey,

      Öncelikle 90 günü aştığınız tespit edilmişsse ceza yemiş olabilirsiniz.

      Normal durumda son 180 günde 90 günü aşmamış olması gerekiyor ben sizin seyahat tarihlerinizi bilmiyorum birşey diyemem. Ama hesaba kitaba gerek olmadan 3 ay beklerseniz tekrar gidebilirsiniz.

      • Sorduğumda herhangi bir para cezası olmadığını söylediler. Sadece sınırı geçemiceğimi söylediler. Net giriş çıkış tarihlerimi bende hatırlamıyorum ama 12-12-41-38 gün kalmışım onu gösterdiler. Sadece bildiğim bu. İlginiz için teşekkürler.

  21. Merhabalar. Biz eşim ve 4,5 yaşındaki kızımıza bisikletle bir Avrupa turu yapmayı planlıyoruz. Bu turun 9 ay sürmesini planlıyorduk. Yeşil pasaportumuz da var. Ama bu 90 gün kuralı bizi çok engeller. Gezginler için bir önerimiz var mı? Uçak kullanmak istemiyoruz. Zira ücretsiz izne ayrılacağız. Bütçemiz kısıtlı olacak. Ve hollandaya varmayı istiyoruz. 3 ayda imkansız bu.

    • Merhabalar Senem Hanım,

      Avrupa Schengen bölgesinde 3 aydan fazla kalamazsınız. Daha uzun süreli olursa bu pek turistik olmaz bence 🙂 Vizeye başvurmanız gerekir. Ya da 3 ay Avrupa’yı gezip sonra 3 ay Schengen dışı biyerde gezip tekrar Avrupa’ya giderek bölebilirsiniz.

  22. Görkem Bey Merhabalar
    Oğlumu Fransa’ya Göndericem Yeğenimin Nişanına eğer kısmet olursa.
    Yeşil Pasaportumuz var ve süresi 17 haziran 2020 de bitiyor.
    6 ay ve 3 ay gibi kuralları sonradan kulaktan kulağa konuşmalardan duydum.
    Uçak Biletimizi internetten aldım Türkiye Ankara çıkışımız. 26.01.2020 dönüş faransa çıkışı ise 11.02.2020 yani 17 günlük bir seyyehat olacak.
    bu durum Fransaya gidişte pasaport süresi sıkıntı yaratırmı.
    şimdiden teşekkürler.

    • Merhabalar Hasan Bey,

      Bir sorun olmaz büyük ihtimalle Fransa 3 ay geçerliliğe kadar kabul ediyor daha geçenlerde burada bi arkadaşımız gidebildiğini teyit etmişti yorumlarda.

      Ama böyle bir durumda ben her halükarda son 6 aya inmeden yenilenmesi taraftarıyım.

  23. Görkem bey dün gece soru sormuştum.Tekrardan bir şeyleri teyit ettirmek istedim deneyimlerinize güvenerek.Esimle ben yeşil pasaportluyuz ve pasaportlarimiz daha yeni.Stuttgart a gitmeyi planlıyoruz 9 günlüğüne.Akrabalarin yanında kalacağız.Davetiye mektubumuz yok ama.Cunku bu seyahat onlara sürpriz olacak.Adres ve tel bilgilerini gostersek yeterli olur mu?Aslında bu tarihler arası Stuttgart ta otel rezervasyonu da yaptırdım.Naylon diye tabir ettiklerinden.Oradaki memur oteli arayıp teyit ettirmek isteyebilir mi?Gidiş-dönüs biletlerimizin çıktısı var.Yanimiza da 1000 euro alacağız.İngilizceye oldukça hakimim.Ne tavsiye edersiniz memurla yüzyüze geldiğimizde ?Ekstra neler sorabilir?Yardımcı olabilir misiniz lütfen.Cünkü çok evhamlı biriyim.Huzursuzum çok.Tesekkurler.

  24. Yunanistandayım kızımın yanında göğüs kanseri çıktı Atina’da Işın tedavisi olacak ben 10 aralıkta geldim Mart 20de dönmem gerekiyor ne yApabilirim cezam ne olur

    • Merhabalar Gülay Hanım,

      Geçmiş olsun öncelikle 🙁

      90 günü geçerseniz para cezası ve ab ülkelerine giriş cezası yiyebilirsiniz. Bence 90 günü aşmayın aşacaksanız da vize başvurusu yapın.

  25. merhabalar,
    erasmus staj hareketliliği kapsamında 20 şubat ile 20 mayıs arasında almanyadan davet mektubu aldım, yeşil pasaportum var ancak 20 haziran günü doğum günüm ve 25 yaşımı doldurmuş oluyorum. Ülkeye gidişimde sizce pasaport anlamında bir problem yaşar mıyım? Eğer yeşil pasaportum ile gidersem vize almam gerekmeyecek, ancak dönüşümden 1 ay sonra pasaportumu kullanamayacağım için almanya buna ülkeye girişimde problem yaratır mı? Sonuçta oradayken pasaport geçerliliğim devam ediyor olacak. yardımcı olursanız çok sevinirim. çünkü çok kısıtlı bir zamanım var eğer yeşil pasaport işime yaramıyorsa bu durumda bordo pasaport başvurusu yapacağım.. İyi çalışmalar.

    • Merhabalar Sevgili Can,

      Öncelikle yeşil pasapor turistik vize sağlar. Erasmus staj öğrenim v.s turistik bir gezi değildir ve her halükarda vize alınması gerekir. Bunun dışında turistik vizeyle gidenler teknik olarak yasadışı iş yapmış olur.

      Ayrıca zaten geçelilik süresi çok az kalmış bence vizeye başvurun zaten erasmus için artık vize başvuru ücreti alınmıyor diye biliyorum.

  26. Merhabalar öncelikle yazılarınızı ilgiyle okuyorum.Benim Fransa lyon 17 ocak girişli 24 ocak Brüksel çıkışlı Lyon-Genevre-Bern–Amsterdam-Brüksel planım var. Yeşil pasaportumun 25 yaşıma gelmem nedeniyle 02.07.2020 tarihinde bitiyor.Hali hazırda AB hukuku öğrencisiyim. Acaba seyahatimde geçerlilik tarihi itibariyle bir sıkıntı yaşar mıyım? Otel biletlerim-sağlık sigortam ve uçak biletlerimi ve öğrenci belgem hazır bekliyorum.Dış işlerinin sitesinde 3 ay yazmış.Ama bazı yerlerde 6 ay öneriyorlar.Ayrıca Lyon konsolosluğuna yazdığımda 3 ay diye belirttiler.Şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhabalar Furkan Bey,

      Teşekkürler 🙂

      Keşke buna dikkat edip 20 gün önce planlasaydınız gezinizi. Son 6 ay her zaman risklidir ama büyük ihtimalle sorun olmaz Fransa 3 aya kadar kabul edebiliyor.

      • Çok Teşekkür Ederim Görkem Bey,
        Biletimi gidişi İsviçre veya Almanya olarak değiştirsem daha mı iyi olur?
        Birde çıkış Belçika 6 ay geçerlilik süresinden bahsediyorlar. Çıkışta herhangi bir problem olur mu?

      • Hocam dün itibariyle Lyin’a giriş yaptım sadece dönüş biletimi görmek istediler.Rahatlikla geçtim teşekkür ederim tekrardan.

  27. Merhaba Görkem Bey,
    Babamdan dolayı yeşil pasaport sahibiyim, şu anda öğrenciyim fakat aynı zamanda çalışıyorum. Yurtdışına çıkmayı düşündüğüm tarihte işten çıkmış olacağım. Bu durumda gidiş dönüş bileti rezervasyon bilgileri dışındaki belgeleri hazırlamak durumunda mıyım?

  28. Görkem Bey Merhaba,

    Work and Travel programı için Amerikan vizesine başvurucağım. Yeşil pasaportumun geçerlilik tarihi yaş kısıtı nedediyle 31 Aralık 2020 tarihinde sona eriyor. Amerika’da olmayı öngördüğüm tarih 15-30 Haziran 2020. Pasaportumun geçerliliğinin 6 aydan az olması sorun yaratır mı? Yeşil pasaportun avantajlarından sonuna kadar faydalanmak istediğim için bordo pasaport çıkartmaya sıcak bakmıyorum. Hem bordo hem yeşil pasaport taşınabilir mi? Alternatif çözüm önerilerinizi ve tavsiyelerini paylaşırsanız sevinirim.

    Yanıtınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Merhabalar Berke Bey,

      Bordo pasaport çıkartmalı ve amerika vize başvurunuzu onunla yapmalısınız. Zaten hak sahibi değil de oğlu olduğunuz için o kadar da bi artısı yok sizin için vize konusunda.

      Bordo pasaportunuzu yeşili iptal etmeden 2. pasaport olarak çıkarabilirsiniz. Amerika’ya da bordo ile gidersiniz.

  29. Gorkem Bey Merhaba,
    Babam yesil pasaportlu ve 1 ocakta Ingiltereye yanima geldi. Yazilarinizda 180 gun icinde 90 gun bulunma hakkimizdan bahsetmissiniz.Benim sorum babam diyelimki 1 marta kadar yanimda kaldi. Bu durumda 90 gunu doldurmasi icin 1 ayi daha kaliyor ve mesela 1 haziran da yanima geldi ve kalan 30 gunu da yanima gelip kullandi. Tekrar en erken yanima ne zaman gelebilir bu durumda?Bir temmuzda yeniden 90 gunluk hakki elde ediyor mu? Yani 1 temmuzda yanima gelip 90 gun kalabilir mi? ( cok onemli cevaplarsaniz sevinirim)..
    Cok tesekkurler

    • Merhabalar Ayşe Hanım,

      Yeşil pasaport 6 ay kalış kuralı Schengen ülkeleri için geçerlidir. İngiltere’ye olan girişler vize ister ve vizenin türüne bağlıdır kalış süresi.

  30. İyi günler Görkem Bey ,

    Öncelikle çifte pasaportum var . Biri yeşil biri ise bordo pasaport . Bordo pasaportuma Çekya’dan erasmus için gerekli olan D tipi vize aldım yeşil pasaportumu ise hiçbir şekilde kullanmadım.

    Bordo pasaportumdaki vize bitince ülkeye geri döneceğim . Ancak bordo pasaportumdaki vize bittikten 1 ay sonra tekrar yurtdışına -schengen- çıkmam gerekiyor. Bu durumda yeşil pasaportumu kullanmam bir sıkıntı oluşturur mu ?

    Bu tip bir durum için herhangi bir yerde bilgi de bulamadım. Bilgi alabileceğim nereler vardır, eğer sizinde bildiğiniz bir şey ise yardımcı olursanız çok memnun olurum. Teşekkürler.

    • Merhabalar Elif Hanım,

      Hayır bir sorun olmaz, o pasaportunuzun vizesi ayrı diğerinin vizesi ayrıdır. Yeşil pasaportunuz ile gidebilirsiniz tabii ki. Ama ben olsaydım konsolosluğa ulaşıp en azından teyit ederdim hangi ülkeye gidecekseniz.

  31. Merhaba, Fransa’ya gitmek istiyorum ve 90 günğ geçmeden uzun bir süre kalacağım. Yeşil pasaport alma hakkım var. Her yıl 90 gün kalma hakkı elde diyor? Yani her yıl gitsem 90 günü geçmeden uzun süre kalabilir miyim?

  32. Yanıtınız için teşekkür ederim görkem bey 🙂
    Hayır yeşil pasaportlu değilim ve öğrenci pasaportu çıkarmıştım 25 yaşında bitiyor vize için online başvurumu kabul edip gun verdiler ama ondan dolayı bir sıkıntı yaşamam diye düşünmüştüm ve ben konsolosluk ile görüştüğümde turkiye sorun cikarmaz ise bizim açımızdan sorun olmayacağını soylediler vizem çıkarsa uçakta ya da kapıda soeun yasar mıyım

  33. Görkem bey merhabalar
    Ben (gidiş) 09.01.2020 (dönüş) 19.01.2020 tarihleri arasinda erasmus projesi ile romanyaya gideceğim pasaport geçerlilik sürem 08.07.2020 tarihinde sona eriyor online vize başvurum kabul edildi 08.01.2020 tarihine randevu verdiler pasaport geçerlilik sürem ile ilgili sorun yaşar mıyım vize alırken ya da sınırda, uçağa binerken ? Önceki yorumumda geçerlilik tarihini yanlış yazmışım diye düşündüm:)

    • Merhabalar Serhat Bey,

      Keşke yeniletseymişsiniz, zaten Erasmus olduğu için para ödemeyecektiniz…Ben anlamadım yeşil pasaportunuz yok mu zaten?

      Eğer yoksa da Romanya bildiğim kadarıyla 6 ay geçerlilik istiyor biraz sıkıntılı olmuş birşey diyemeyeceğim. Sorun çıkma ihtimali var, heleki Rumenler bu konularda maalesef ki pek yardımcı değiller.

      • Yanıtınız için teşekkür ederim görkem bey ?
        Hayır yeşil pasaportlu değilim ve öğrenci pasaportu çıkarmıştım 25 yaşında bitiyor vize için online başvurumu kabul edip gun verdiler ama ondan dolayı bir sıkıntı yaşamam diye düşünmüştüm ve ben konsolosluk ile görüştüğümde turkiye sorun cikarmaz ise bizim açımızdan sorun olmayacağını soylediler vizem çıkarsa uçakta ya da kapıda soeun yasar mıyım

  34. Merhabalar Görkem bey. Ben 24 yaşındayım ve 06/07/2020 tarihi itibariyle de 25 yaşında olacağımdan ötürü pasaportumun son geçerlilik tarihi de bu tarih. Ailemle birlikte kudüse turistik bir gezi planlıyoruz 23/01/2020 tarihinde ve 4 gün kalacağız. Bu tarihten itibaren, pasaportumun son geçerlilik süresine 166 gün kalmış oluyor. Sorum şu; bu son geçerlilik süresi olarak ülkenin istediği tam olarak 180 gün mü ? Bu halde gitmeye kalksam ciddi bir sorunla karşılaşır mıyım ? Teşekkür Ederim.

  35. Merhaba Görkem Bey, babamdan ötürü yeşil pasaport sahibiyim ve 24 yaşındayım, temmuzda pasaportumun geçerlilik süresi dolmuş olacak. Ocak ayının 21inde Almanya’ya gitmeyi ve 15 gün içerisinde dönmeyi düşünüyorum. Şu anda çalışıyorum fakat ocakta ayrılacağım sigortam bitmiş olacak. Herhangi bir sorun yaşar mıyım?

  36. Merhaba 24 Ocak 2020 tarihinde Fransa’ya gideceğim 26 Ocak 2021 pasaportunun geçerlilik süresi sizce bir sorun çıkar mı teşekkürler…

  37. Görkem Bey merhabalar, yeşil pasaportumla Avusturya’ ya gitmek istiyorum. Pasaportu babam üzerinden aldım ve öğrenciyim. Bu sene haziran ayında mezun olacağım için pasaport hakkım o ayda bitiyor zannedersem. Ocak ayının sonlarında seyehat etsem 1 haftalığına sıkıntı olur mu? Mezuniyet tarihine bu kadar dikkat ediyorlar mı? Teşekkür ederim

  38. merhaba görkem yazını okudum gayet bilgilendirici teşekkürler.Ben şu anda ingilterede erasmustayım bordo ve yeşil pasaportum var. İngiltere vizesine bordo pasaporumla başvurmuştum. Yeşil pasaportumun süresi 17 nisan 2020 de bitiyor. Schengen bölgesine ocak ayından sonra gezi yapmayı planlıyorum. Önceden yapmam gereken herhangi bir vize işlemi var mı? yeşil pasaportumun bitmesi ülkelere olan girişimi engeller mi?
    Teşekkürler.

  39. Merhabe bn türk vatandaşiyim avusturyada kaliyorum bordo passabortum var, 29.12 den 13.1 kadr türkiye gitmek isdiorum fakat passabortum ve oturma iznim 5 cay’in 14de bitior gìriş çıkışlrda bir sorun olur mu, teşekür ederim.

  40. Merhabalar, adım Zerrin Tan
    Görkem bey, pasaportum yeşil. Ve süresi 17 şubat 2020 de son buluyor… 17 Ocak 2020 de Bulgaristan’a çıkmam gerekiyor.. Pasaportumun süresini uzatmalımıyım? Bulgaristan sınır da sıkıntı olur mu?? Uzatırsam devlet süresi bitmeyen bir pasaportu uzatmayı kabul eder mi? Şuan 11. 11.2019.. Yaklaşık 2 ay var… Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim..

    • Merhabalar Zerrin Hanım,

      Kesinlikle uzatmanız gerekiyor yoksa yurtdışına çıkışınıza dahi izin verilmeyebilir. Tabi ki ederler…

      Biran önce yeniletmelisiniz, keyifli seyahatler 🙂

  41. Merhaba Görkem Bey,
    Yeşil Pasaportumla 89. Gün Hollanda’dan Türkiye’ye döneceğim.89 günü doldurunca bi sorun olmaz değil mi?
    Bir de Almanya’dan giriş yapmıştım Hollanda’dan çıkacağım bi sorun olmaz sanırım..
    Teşekkür ederim..

    • Merhabalar Mete Bey,

      Hayır her iki sorunuzda da bir sıkıntı bulunmuyor fakat hesabı iyi yapmalısınız 1-2 günlük bile gecikme cezaya sebebiyet verebilir.

  42. Merhaba Görkem Bey
    Yeşil pasaportumla 16.06.2019 ile 10.09.2019 tarihleri arasında İtalya’da bulundum. Bir sonraki Avrupaya gidişim hangi tarihten sonra olabilir? 12.12.2019 tarihinde bir seyahat düşünüyorum Avrupaya girebilir miyim?
    Teşekkürler

    • Merhabalar Utkan Bey,

      Aradaki gün sayısını tam hesaplayamadım ama 4-5 gün daha hakkını var şuan herhangi bir tarihte gidebilirsiniz.

      Daha uzun süreli kalmak için ise 16.12.2019 itibariyle gidebilirsiniz. (3 ay kalabilirsiniz bu tarihte gidip )

      Fakat üst üste bu kadar uzun süreli kalmanızın sebebinizi açıklamanızı isteyebilir pasaport memuru. Çünkü 1 senede 6 ay bir ülkede bulunmak pek geziye girmiyor 🙂

  43. Merhaba 15.08.2019 tarihinde Hususi Pasaportumla Almanya’ya giriş yaptım.Sınırdaki görevli polis dönüş biletimi görmek istedi ve ben de gösterdim.Dönüş biletimi 01.11.2019 tarihine almıştım.Fakat biraz daha kalmalıyım.Pasaport polisine gösterdiğim bilet tarihinden daha sonra çıkış yapsam 90 gün sınırını aşmadan Türkiyeye geri dönsem bir sorun yaşar mıyım?Bir de pasaport giriş mührünü kağıdın ortasına değil de en aşağıya yarım olarak basmış.Bu çıkıştaki görevli polis memuruna bir işaret falan olabilir mi yoksa paranoya mı yapıyorum? ? Teşekkürler

    Teşekkürler

  44. Merhabalar.. Yeşil pasaport sahibiyim ve suan erasmus için yurtdışındayım geçici oturma izni aldım ve 5 ay kadar burda olacağım sorum şu 90 gün geri sayımı ben ülkeden çıktıktan sonra mı başlayacak yoksa ben burda 90 günü tamamladıktan sonra mı? Şimdiden çok teşekkürler

    • Merhabalar Tunahan Bey,

      Sanıyorum ki ayrıca schengen vizeniz var eğitim için. Bu durumda 90 günlük turistik kalış hakkınızı kullanmamış olursunuz. Oturum izni sonunda 90 gün daha kalabilirsiniz. (erasmus için vize almış olma şartı ile )

      • Anladım fakat ben ayrıca bir vize almadım sadece ülkeye girdikten sonra yabancı polisinden oturma izni aldım yani 90 günlük hakkımı kullanmış mı sayılıyorum?

        • Oturma izni sonunda schengen disina cikmaniz zorunlu. Tekrar girdiginizde yesil pasaport hakkinizi (180günden kalan haklarinizi) kullanabilirsiniz.

  45. OĞLUM 07.01.2003 DOĞUMLU YEŞİL PASAPORTUNUNUN GEÇERLİKİL SÜRESİ 28.05.2020. Fransa ve İsviçre’ye gidebilir mi? Çok teşekkürler, kolay gelsin

    • Merhabalar Özlem Hanım,

      Her iki ülke de 3 ay geçerlilik süresi istediğinden şubat ayına kadar gidebilir. Fakat en güzeli yeni bir pasaport çıkarması 🙂

  46. Yeşil pasaportumun geçerlilik süresi 18 Eylül 2023. Almanyaya 29.09.2018-05.10.2018 tarihi 20.04.2019-28.04.2019 tarihi ile 22.08.2019-09.09.2019 tarihleri aralıklarında seyehat yaptım. 90 gün kuralına göre ne kadar hakkım ne zamana kadar vardır. Teşekkür ederim.

    • Merhabalar Hamdi Bey,

      İlk iki seyahatiniz üzerinden zaten baya bir süre geçmiş. Son sefer 20 gün kadar kalmışsınız daha 70 gün daha kalış izniniz olur hemen hemen.

  47. Görkem Bey Merhaba
    Oğlum benden dolayı 07.05.2020 son kullanım tarihli yeşil pasaport sahibi ve okulunu bitirdi.25 yaşını 20 Temmuz 2020 de dolduruyor.Ocak Şubat Mart 3 ay Almanya Berlin de dil okuluna gitmek istiyor.1Ocak çıkış 31 Mart dönüş sorun yaşarmı. Yada turistik seyahat olmadığı için 3 ay dil okulu sorun olurmu.
    Şimdiden teşekkürler..

    • Merhabalar Nizameddin Bey,

      Yeşil pasaport dil okuluna kalma izni sunmaz sadece turistik bir vize sunar. Bu konudaki prosedürü araştırmanızı öneririm.

  48. Merhaba

    Yeşil pasaportumun süresi 29 ocak 2020 de doluyor.17 kasımda dubai ye gidecegim 23 kasım donüş rarihim. Ayrıca 9 ocakta prag gidiş 12 ıcak dönüş
    Cıkışlarımda sıkıntı olur mu? Birde passaportumun süresi dılmadan yeniden çıkartabilirmiyim?

    • Merhabalar Sevgili Ayten,

      Her iki geziyi de gerçekleştiremezsin maalesef ki. Pasaportunu yeniletmen gerekiyor. Bu işlemi kolayca yaptırabilirsin 1-2 hafta içerisinde.

  49. Merhabalar Görkem bey
    6 Nisanda 25 yaşımı doldurduğum için yeşil pasaportumun son geçerlilik süresi 5 Nisan 2020 yazıyor Avusturya ya gitmek istiyorum fakat giderken özel araçla kara yolunu tercih edeceğim Ekim 10-15 gibi gitmeyi düşünüyorum dönüş biletimi aldım 8 Kasım’a Avusturya için 3 ay kuralı var diye baktım listede fakat giderken Macaristan ve Sırbistan dan geçmememiz gerekiyor galiba oralarda 6 ay kuralı geçerli bu durumda bi sorun yaşar mıyım? ne önerirsiniz en son hangi tarihte çıkış yapmalıyım ?

    • Merhabalar Esra Hanım,

      Evet yaşama ihtimaliniz çok yüksek. Eğer direkt olarak Avusturya’ya gitseydiniz kurtarırdı ama ilk olarak giriş yapacağınız ülkelerin kuralı 6 olduğu için ucundan da olsa kaçırıyorsunuz tarihleri.

  50. Merhaba 09.12.2019 tarihinde yesil pasaportum bitiyor 25 yasina giriyorum , schengen bolgelerindeki pasaport gecerlilik suresi ulkeye giris tarihini mi cikis tarihini mi kapsiyor , bu konuda kesin bir bilginiz var mi ? Avusturya konsoloslugundan gelen resmi mailde yesil pasaport ile gecerlilik surelerinde seyahat edebilirsiniz sinir polisine bagli seklinde bir mail geldi iyice kafam karisti. Ikinci sorum ise 09.12 son tarihli pasaportumla 18.06 – 04.07 tarihlerinde avusturya yada pragdan girip italyadan cikacagim , Turklere uygulanan bu kati kurallardan sonra 5 aydan fazla bir sure pasaportum gecerliligi varken alinmama ihtimalim var mi

    • Merhabalar Batu Bey,

      Bu konuda uygulama net. Avusturya seyahat süreniz + 3 ay geçerlilikte bir pasaport talep ediyor minimum olarak. Yani teknik olarak o pasaportla artık Avusturya’ya giriş yapmanız imkansız. Zaten daha Türkiye’de uçağa alınmazsınız.

  51. Görkem Bey yurt dışına çıkarken 90 günlük kalma izninin tamamlanmasına kaç gün kalmışsa problem olur. Örnek olarak 87 gün kullanılmış 3 gün kalmışsa kapıda problem olur mu? Farz edelim ki problem olmadı çıktık 6 gün kaldık o zaman hangi prosedür uygulanır. Sonuçta yurt dışındayken 90 gün sınırını geçersek dönüşte problem olur mu?
    Teşekkürler.
    Halil İbrahim UZUN

    • Merhabalar Halil Bey,

      Eğer 90 günü doldurmamışsanız herhangi bir problem olmaz. Fakat süre aşımı olursa, para cezası ya da sonrasında giriş yasağı gibi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

  52. Merhaba Görkem Bey,
    Benim iki sorum olacak. Öncelikle yesil pasaportumun bitiş tarihi 05.09.2019
    29.05.2019 tarihinde Almanya’ya uçmayi düsünüyorum. Sorun yasar miyim?

    Almanya’dan Fransa’ya, Fransa’dan ise Ispanya’ya geçecegim, 09.06.2019 tarihinde Ispanya’dan buraya dönüs yapmak istiyorum. Pasaportumda üç aydan az zaman kalmis olmasi çikis yaparken problem yaratir mi? Almanya’dan mi dönmem dogru olur? Önerilerinizi bekliyorum. Değerli vaktinizi ayırdğınız için çok teşekkürler.

    • Merhabalar Sezgi Hanım,

      Teknik olarak Almanya’ya 3 ay kalaya kadar giriş yapabilirsiniz. Oradan sonra bahsettiğiniz tarihte İspanya’dan dönüşünüz de sorun olmaz. Fakat imkanınız varsa yeniletmenizi öneririm çünkü orada 3 ay yazması kesin olarak içeri alınırsınız anlamına gelmiyor. Hele ki Almanya son zamanlarda TC pasaportlarına en sıkı denetim uygulayan ülkelerden biri.

  53. Merhabalar görkem bey tekrar ben ☺ iki hafta sonra amsterdama gidiyorum öğrenciliğinizi kontrol edemiyorlar havaalanında demiştiniz bu durum hâla aynı mı ayrıca pasaportumun dışında başka bir belge gerekiyor mu şimdiden teşekkür ederim.

  54. Merhaba,
    Benim yeşil pasaportum var ve normalde 25 yaşıma kadar kullanabilmem gerekir fakat bu sene yeni sigortalı bir işe başladım. Pasaportum geçersiz mi sayılıyor? Bununla ilgili bir düzenleme de yapılıyor olması lazım diye biliyorum aynı zamanda.

    • Merhabalar Sevgili Eda,

      Yeşil pasaportu 25 yaşına kadar öğrenciliğin devam ettiği koşulda kullanabiliyorsun. Öğrenci olduğun takdirde sigortalı çalışman sorun yaratmayacaktır.

  55. Görkem bey merhaba,
    Yeşil pasaportumun bitiş tarihi 21 temmuz 2019. Yani bitimine yaklaşık 3 ay kalmış bulunmakta. İtalyaya gibi planım var. Sorun olur mu?

    • Merhabalar Enes Bey,

      Evet olur o pasaportla şuan için hiçbir Avrupa ülkesine giriş yapamazsınız en az 3 ay geçerlilik süresi şartı var hepsinde. Pasaportunuzu yenilemeniz gerekli.

  56. Merhaba görkem bey 1 ay sonra yeşilpasaportla yurtdışına isveçe çıkacam kafamda bir soru var pasaportum geçerlilik tarihi 25 ağustos 2021 ne kadar bir sorun çıkmaz değil mi. Bir de çıkış iznine gerek varmı 2 sene önce öyle bir şey vardı da . şimdiden teşekür ederim..

  57. Sayın Görkem Bey,

    yazdıklarınızı dikkatle okudum ve öncelikle verdiğiniz tüm bilgileriniz için teşekkür ederim. Soracağım soru aslında basit, fakat somut bir bilgi alamıyorum. Sorum şu ki, Hususi pasaport ile 90 günden fazla almanyada kalabilmek mümkün mü? Örneğin 1 ocak 2019da almanyaya giriş yaptıysam, kalma sürem 90 gündür yani 31 Mart 2019’a kadar. Almanyada ülkeyi terk etmeden ek olarak 90 gün daha kalabilmem mümkünmüdür, yani 29.06.2019’a kadar? Mümkünse, herhangi bir konsolosluğa veya yabancılar dairesine başvurmam gerekiyor mu? Vereceğiniz bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim.

  58. Merhaba ben 18 yaşındayım ve bu sene 15 -16 Haziranda üniversite sınavına gireceğim daha sonra ailemle yurtdışına çıkmak istiyoruz ve hepimizin yeşil pasaportu var ama bizim planladığımız tarihte ben liseden mezun olmuş ve başka bir okula kayıt yaptırmamış oluyorum bu sorun yaratır mı ?

    • Merhabalar Sevgili Gökçe

      Şanslısın hemen gördüm 🙂 Hayır sorun yaratmaz, sadece geçerlilik tarihine dikkat etmelisin eğer sonu geldiyse okulun bitmeden yenilet.

  59. Merhaba,
    4 ay yeşil pasaportla vize alıp Almanya ülkesinde erasmus stajı yaptıktan sonra Türkiye’ye dönüp tekrar Almanya’ya vizesiz olarak 2 ay gelebilir miyim acaba ayni hafta içerisinde vizem bittikten sonra yani?

    • Merhabalar Hatice Hanım,

      Pratikte Erasmus için aldığınız vizenin normal 90 günlük hakkınızdan ayrı düşünülmesi gerekiyor yani yaklaşımınız doğru. Fakat bu detay konular AB içinde bile ülkeden ülkeye değiştiğinden dolayı konsolosluktan bu bilgiyi teyit etmenizi öneririm.

  60. Merhaba Görkem Bey,
    Yeşil pasaportun süresi mart 2020’de bitiyorsa , haziran 2019’da Fransa’ya gidilebilir mi? 1 yıl süre bilgisi var internette bu doğru mu?Teşekkürler…

    • Merhabalar Hale Hanım,

      Evet Fransa 1 yıl geçerliliği olan pasaport isteyen bir ülke. Yani Haziran 2019’da Fransa’ya o pasaportla giriş yapamazsınız. Fakat örneğin sınır komşusu İspanya 4 ay istiyor. Bileti Barselona’ya alıp girdikten sonra trenle Fransa’ya geçebilirsiniz.

  61. merhaba ben şuan 25 yaşındayım 3 ay sonra tam yaşımı doldurmuş olacağım yeşil pasaport ile üç ay kaldıgı için seyahat edemez miyim ? yardımcı olursnaız sevinirim

    • Merhabalar Elif Hanım,

      Maalesef 3 ay geçerliliği olan bir yeşil pasaportla hiçbir ülkeye giriş yapamazsınız. Artık yeni bir bordo pasaport çıkartıp onunla plan yapmalısınız.

  62. Görkem bey merhaba benim yeşil pasaportumun geçerlilik süresi 18.01.2020de bitiyor haziranda amsterdama gidip temmuzda döneceğim ayrıca öğrencliğim sona erdi bunlardan dolayı havaalanında sıkıntı yaşar mıyım cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler

    • Merhabalar Selda Hanım,

      Hollanda çıkış tarihi itibariyle 3 aylık bir geçerlilik istiyor bu da demektir ki haziranda gidip temmuzda dönmenize bir engel yok.

      Öğrenciliğiniz bitti ise etik olarak pasaportu teslim etmeniz gerekir fakat bu kontrol edilmediğinden kullanabilirsiniz.

  63. Merhabalar Görkem Bey,

    Benim 2 sorum olacak.

    Birincisi, Ben 23.10.1994 doğumluyum. 25 yaş altı olduğum için yeşil pasaport kullanabiliyorum. Ancak 2017 yılında bir devlet kadrosuna atandım. Pasaportumu hala kullanabilir miyim ?

    İkincisi de eğer kullanabiliyorsam 22.10.2019 tarihinde geçerlilik süresi dolacak. 21 Mayıs çıkış 26 Mayıs dönüş olmak üzere bu Pasaport ile Portekize gidiş geliş yapabilir miyim ?
    Teşekkürler.

    • Merhabalar Mustafa Bey,

      Eğer devam eden bir öğrenciliğiniz yoksa pasaportunuzu iade etmeniz gerekir etik olarak ancak bu kontrol edilmiyor pratikte.

      Portekiz 3 ay geçerlilik süresi isteyen bir ülke mayıs ayında pasaportunuzu kullanabilirsiniz.

  64. Merhabalar Görkem Bey,

    Ben 5 Ekim 2018 tarihinde yeşil pasaport ile Finlandiya ‘ya giriş yaptım üç aylık vize hakkımı üç ay fazlasıyla doldurdum ve 2 Şubat 2019 ‘da burda oturum için başvuru yaptım
    Çok önemli bir sebepten dolayı 2 hafta sonra Türkiye ye dönmem gerekecek Türkiyeye gittiğimde ne gibi problemlerle karşılaşırım ve Üç ay sonra tekrardan Finlandiya’ya dönebilirmiyim ?

    • Merhabalar Güven Bey,

      Ben çok anlayamadım biraz kopuk kopuk yazmışsınız. Eğer yeşil pasaportunuz ile 3 ay kalış süresine ek bir 3 ay daha kalıp döndüyseniz tekrar girişte büyük ihtimalle içeri alınmazsınız. İlgili ülkenin konsolosluğundan cezai v.s işlemleri sorgulatmanızı öneririm.

  65. Merhabalar Görkem Bey.Oğlumun benim üzerimden aldığı yeşil pasaportun süresi 11/11/2019 tarihinde sona eriyor.(25 yaşını dolduruyor) 17 Haziran’da Amsterdam’a gidip,ardından Brüksel’e geçip Paris’ üzerinden de dönüş yapmayı düşünüyoruz.(29 Haziran 2019) Fransa 1 yıl pasaport süresi istiyor.Oğlumun ise yeşil pasaport süresinin bitimine yaklaşık 4,5 ayı kalmış oluyor.Havaalanında Fransız gümrüğün tutumu-yaptırımı ne olur.Teşekkürler.

    • Merhabalar Ferhat Bey,

      Eğer tespit edilirse uçağa dahi alınmazsınız. Fransa’da da insiyatif olarak alınma şansınız olabilir ama büyük ihtimalle geri gönderirler….

      Bence 3 ay geçerlilik isteyen bir AB ülkesine bilet alıp oradan Fransa’ya geçmelisiniz.

  66. Merhabalar Görkem bey,

    benim annem yeşil pasaport ile Türkiye’den Almanya’ya 22.01.2019 tarihinde giriş yaptı ve yaklaşık 90 gün kalacak. Geri dönüşü yani 21.04.2019 tarihine denk geliyor. En erken hangi tarihte geri Almanya’ya giriş yapabilir?

    Şimdiden teşekkürler.

  67. Merhabalar Görkem Bey.

    Babamdan dolayı yeşil pasaporta sahibim, 25.01.2020 son kullanma tarihi ve bu yaz 22 Temmuz’da Macaristan’a gideceğim. 25 Temmuz’da çıkış yapacağım, oradan Viyana’ya geçeceğim ama Macaristan için altı ay yazmakta bu kurala göre 25 Temmuz’da sürem bitiyor. Sizce herhangi bir problem olur mu çünkü son gün çıkış yapacağım ondan sonra Viyana’ya geçeceğim orada zaten üç ay yazıyor sonra da Prag’a geçeceğim orası da üç ay. Macaristan’dan 24 Temmuz’da çıkış yapmak daha mı mantıklı olur? Bir de bu yaz okulum bitiyori mezun oluyorum. Öğrencilik konusunda herhangi bir sıkıntı oluyor mu bu konu hakkında bir fikrim yok. Cevaplarsınız sevinirim.

    Teşekkürler

    • Merhabalar Buse Hanım,

      Aslında böyle kuralları zorlamamak en iyisidir 🙂 Fakat sizin yeniletme şansınız olmadığı için mecbur zorlayacaksınız. Ben Macaristan’a 22 Temmuz 2019 da girişte sorun olacağını sanmam. Ama bence 3 gün kalacağınızı söyleyin daha fazla kalacak olsanız da.

      Dönüşte zaten sorun olmaz, sonuçta vize sürenizi aşmış olmuyorsunuz herhangi bir yaptırımı olmaz sadece uyarırlar en fazla. Mezun olduktan sonra yeşil pasaportunuzu etik olarak iade etmeniz gerekir ama pratikte kullanabiliyorsunuz, kontrolü yok.

  68. Merhaba Görkem bey,
    Fransa’da görevli MEB öğretmeniyim. 5 yıl süreli görevimin 4. Yılını çalışıyorum. Oturumum var. Yeşil pasaportumuz var. Ailem için (eşim ve çocuklarım) Eylül 2018 ayının 15 i gibi oturuma başvurduk ama Türkiye ile Fransa arasındaki diplomatik pürüzlerden dolayı oturumumuz çıkmadı hala. 1 Eylül 2018 de araçla Fransa’ya giriş yaptık . 16 Şubat 2019 da Türkiye ye uçakla döndük. Havaalanından çıkarken polis oturum sordu sadece benimkini verdim ailemin yok onlar turist dedim öyle çıktık geldik. Ailem oturumsuz yeşille yaklaşık 5 buçuk ay kaldı. Çıkışta sorun çıkarmadılar. 3 Mart’a dönüş bileti almıştım. Dönüşte girişe izin verirler mi acaba,(pek ümitsizim ama) çıkarken birşey demediler çünkü? Pasaportlara çıkış mührü de vurmadı polis. Pasaportların geçerliliği 2020. Bir de pasaportları yeniletsem denesem ilk defa Avrupa ya giriyorlar gibi, bilgisayar sistemlerinde bizdeki gibi sıkı kayıt tutuluyor, takip yapılıyor mu acaba? Bahsettiğiniz 180 e 90 gün hesabını biliyorum ama şimdiye kadar hiçbir sıkıntı yaşamadık gerçi hiç ihlal de yapmadık…

    • Merhabalar Ali Bey,

      Oturum izni dışında yasal olarak kesintiniz 90 gün kalış izni var yeşil pasaportun. 5.5 içinde ülke içindeki resmi bir makam bunu belirleseydi sınırdışı edilirdiniz, görevlinin ceza vermesi de kendi insitatifindedir. Fakat birşey dememiş olması ceza vermediği anlamına da gelmez. 3 Mart’ta giriş yapmanızın imkanı yok oturum izni ya da vize dışında. Ayrıca eşiniz ve çocuklarınız ihlal yaptığı için belki önümüzdeki 1 yıllık süreçte de giriş yapamayabilir.

  69. …gorkem bey merhaba..
    …on yildir yesil oasaport sahibi oldugum icin shengen ulkelerine gidip geliyirum..ve her gidiste uc ay kaliyirum ve bu surekli boyle..uc ay tc deyim uc ay fransa da..
    …ne var ki muzisyen olmam nedeniyle bazen uc aydan daha fazla kalmam gerekiyor..
    …yesil pasaoirtla uzun sureli oturum icin basvuru yapabilir miyim..yaparsam alti aylik ya da bir yillik oturum alabilme sansim var mi..
    …selamlar..

    • Merhabalar Mahir Bey,

      Evet yapabilirsiniz ki geçerli bir sebebiniz var gibi gözüküyor. Elbette ki yardımcı olacaklardır fakat bu oturum izni şeklinde olmayabilir, direkt vize verebilirler. Yeşil pasaportla da Schengen’e başvurabilirsiniz 🙂

  70. Merhaba,
    Yeşil pasaportumun süresi 1 mayıs 2019’da bitiyor. Ancak ben 15 şubat 2019 günü için roma’ya uçak bileti aldım. Pasaportumun süresi 3 ay 15 günden az. Ancak pasaportumu yeniletcek vaktimde yok uçağım 2 gün sonra.
    Ne yapmalıyım, bir ihtimal gidebilir miyim kapıda görevlilerin insiyatifi ile sizce?

    • Merhabalar Ayşe Hanım,

      Kesinlikle yeniletmeliydiniz, fakat iş işten geçmiş. Online check in yapıp kontrole takılmadan uçağa binebilirseniz belki insiyatif ile İtalya’ya alınma şansınız olabilir ama çok yüksek derecede riskli.

  71. Merhaba Görkem bey,
    Ben şuan Romanya’da yaşıyorum. 4 aydır buradayım. Yeşil pasaportum var ama uzun süre kalacağım icin D tipi uzun dönem vize alarak Romanya’ya giriş yaptım. 1 ay sonra vizemin süresi dolunca Türkiye’ye geri döneceğim ama merak ettiğim konu döndükten sonra eğer tekrar yurtdışına çıkmam gerekirse Romanya için vize aldığımdan dolayı yeşil pasaportumu kullanarak çıkış yapabilir miyim? Veya 28 şubatta dönüş yaptiktan sonra hangi tarihte tekar kullanmaya başlayabilirim.

    Yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkürler 🙂

    • Merhabalar Hilal Hanım,

      Bu çokça merak edilen bir konu. Eğer Romanya’dan aldığınız vize sizin kaldığınız 4 aylık dönemi kapsıyorsa muhtemelen yeşil passaport ile oluşan hakkınızdan düşmeyecektir.

      Bu da demek oluyor ki 90 gün kalış süreniz aynen devam eder ve gidebilirsiniz. Fakat bu konular ülkeden ülkeye değişiklik gösterebildiğinden ben konsolosluğa sormanızı öneririm.

  72. Merh annem yesil pasaport sahibi normalde 90 gun kalmasi lazim ama biz yanlis hesaplama yuzunden 2gun geciyor yani 92gun oluyor.ne gibi problem yasar

    • Merhabalar Zeliha Hanım,

      Keşke dikkat etseydiniz, aslında birkaç gün için sorun çıkarmayabilirler fakat bu tamamen şans. Para cezası ve giriş yasağı gibi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz, en iyisi fazla süreyi zorlamadan dönüş yapmak 🙂

  73. Merhaba Görkem Bey,

    Benim Yeşil Pasaportum 29 Mayıs’ta geçerliliği sona eriyor ve ben 10 Mart’ta İspanya’ya gitmeyi planlıyorum. Belirttiğiniz linki incelediğim zaman; http://www.mfa.gov.tr/resmi.tr.mfa İspanya için en az geçerli 4 aylık pasaport olduğu görünüyor. Yani ben yeşil pasaportla giriş yapamıyor muyum?

  74. Merhaba Görkem Bey,
    Bir tur şirketiyle İtalya ya gidecektim.Yeşil pasaportumun geçerlilik süresi 3 ay 15 günden az olduğu için gidemedim.Bu bilginin tur şirketi tarafından verilmesi gerekmezmişsin.Tur şirketinin sorumluluğu nedir?
    Şimdiden teşekkür ediyorum

    • Merhabalar Yasemin Hanım,

      Açıkçası bu konu sizin tur şirketiyle aranızdaki sözleşmeye bağlı. İşini iyi yapan tur şirketleri bu konuda sizi uyarır. Onlar da uyarmalıydı ama siz de dikkat etmeliydiniz.

      Tur şirketleri size sadece danışmanlık eder, yardımcı olur. Tüm işleri onlar kontrol etmek zorunda gibi bir anlayış yok. Şanssız bir durum olmuş, dediğim gibi ki tarafta hatalı, muhtemelen de sözleşmede onların sorumluluk üstlenmediğine dair bir madde vardır, bi sonuç alacağınızı sanmam.

  75. Merhabalar öncelikle teşekkür ediyorum.oglum 7 temmuz -1 ağustos 2018 tarihleri arasında yeşil pasaportla almanyada kaldi .26 ocakta 2019tekrar almanyaya getirmek istiyoruz .almanyaya giriş yapabilirmi .6 ay dolmadığı için tedirginiz.

    • Merhabalar İbrahim Bey,

      Zaten toplamda 20 gün civarı kalmışsınız Schengen bölgesinde. 26 Ocak 2019’da gönül rahatlığı ile gidebilirsiniz. Hatta toplamda 90 gün kalma hakkınız var.

  76. merhaba görkem bey
    yesil pasaportla 90 gun kalma hakkimiz varken suan italyada bazı sebeplerde dolayi 100 gündür buliyorum eger geri Türkiye donerken sıkıntı cikarmi

    • Merhabalar Hüseyin Bey,

      Evet çıkar… Yorumlarda sıkça cevapladığım gibi eğer vize sürenizi aşarsanız Schengen giriş yasağı ve para cezası yaptırımları ile karşılaşabilirsiniz.

  77. Merhaba, pasaportum 22 nisan 2019 tarihine kadar gecerli,almanyaya seyahat ettigimden 3 ay kuraliyla 22 ocak sayabiliriz. 17 ocak tarihinde almanyaya giris yaptim,donus ucagim 23 unde, ancak girerken pasaport kontrolunde bana 23 unden once bir tarihte yeni bilet alacagima dair soz verdirttiler gecerliligi bitecegi icin. Ulkeye coktan girmis oldugumdan donus biletimin tarihinde de pasaportumun ilk suresi bitmis gunu oldugundan ben sikinti yasar miyim emin olamadim. Sizce 23 undeki donus biletimi yakip 22 sine almali miyim, veya riske atmaya deger mi?

    • Merhabalar Deniz Hanım,

      Prosedüre göre 22 sinde dönüş yapmanız gerekiyor. Aslında içeri girdikten sonra dönüş için çok da sorun çıkarmazlar.

      Fakat size “23 unden once bir tarihte yeni bilet alacagima dair soz verdirttiler ” böyle birşey demişlerse dikkate almanızı öneririm. Sonrasında Avrupa’ya giriş yasağı ya da para cezası gibi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

  78. Merhabalar hac umre temmuz ayindan baslayip ağustos 2019 a kadar surecek olan hac icin pasaport cikartacam 1 yıllık pasaport yerine 6 aylik pasaport cikarmak istiyorum mumkunmudur mumkunse ne zaman basvuru yapmam gerekir bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler simdiden

    • Merhabalar Tahir Bey,

      Suudi Arabistan ülkeye girişte en az 6 aylık geçerli pasaportu zorunlu tutuyor. Bu da demek oluyor ki umre ziyaretinizde en az 1 yıllık geçerliliği olan pasaporta başvurmalısınız.

      Süresinin boşa gitmemesi ve vize işlemleri için süreci düşününce, pasaportu çıkarman için en uygun dönemin mayıs-haziran ayları olduğunu düşünüyorum, şimdiden Allah kabul etsin 🙂

      • Merhaba Görkem bey benim yeşil pasaportumun bitiş tarihi 26 Ağustos 2019 Amerika’ya gitmeyi planlıyorum en geç hangi tarihte çıkmalıyım Türkiye den vize aldım pasaport süresini uzatmamda sorun olurmu?

      • Merhabalar Deniz Hanım,

        Teknik olarak Amerika Birleşik Devletleri 6 ay olarak belirlemiş bu kuralı. Fakat şuan sizin son geçerliliğe yaklaşık 8 ay kaldığı için ben yenilemenizi öneririm.

        Yeni pasaportunuz ve vize olan eski pasaportunuzla birlikte seyahat etmeniz gerekiyor.

  79. Merhaba benim sorum şu: Annem yesil pasaport sahibi belcika da kalma suresi 90 gun tekrar belcikaya gelmesi icin 90 gun turkiyede kalmasi lazim. Peki bu sureyi nasil uzata bilirim? Şimdiden teşekkür ederim

    • Merhabalar Öner Bey,

      Aynen dediğiniz gibi 90 gün Belçika’da kalırsa yeşil pasaportla. Schengen bölgesi dışında en az 3 ay geçirmesi gerekiyor. Süreci uzatmak için Schengen vize başvurusu şart.

  80. Merhabalar
    Misafir öğretim üyesi olarak Eylül ayında Çekyaya gideceğim ve toplamda 5 ay kalacağım. Yeşil pasaportum ile direk 5 ay kalma hakkım sanırım yok. 5 ay kalırsak ne olur?

    • Merhabalar Onur Bey,

      Yeşil pasaport ile maksimum 90 gün kesintisiz kalabilirsiniz. Fazlası için Schengen vizesine müracaat etmeniz gerekiyor.

      Eğer yasa dışı olarak kalmaya kalkarsanız süre geçtiksen sonraki ilk tespitinde anında sınırdışı edilirsiniz. Ayrıca farkedilmese bile geri dönerken pasaport kontrolü esnasında para cezası ya tekrar giriş yasağı almanız olasıdır.

      • Cevabınzı için çok teşekkür ederim. O zaman en mantıklısı gitmeden mi vize almak yoksa ordayken 3ay bitmeye yakınken mi vize almaktır?

        • Görkem bey tekrar merhabalar,

          Haziran ayında yeşil pasaportumla 4 gün Romanyaya gideceğim. Sonrasında ise Eylülde Çekyaya gideceğim 3 aylığına. Bu durumda Çekya da 3 aydan 4 gün eksik mi kalmam gerekir 90 gün kuralına uymak adına.

          Çok teşekkürler

  81. Merhabalar. Benim sorum ;

    Annem 25.08.18 de warsowa ya giris yapti ve 1.10.18 de cikti ( 38 gun yapiyor).
    Buna gore hala 52 gun kalis hakki oluyor ve gun itibariyle gelse (15 ocak diyelim) bu hakki kullanabilir , dogru mudur ( yaklasik 30-35 gun kalis yapilmak isteniyor)?
    Diyelim ki dogru->bu durumda 30-35 gun kalip ayrildiktan sonra( 15 subat -20 subat) bir sonraki gelisinde 90 gun kalmasi icin en erken gelmesi gereken tarih ne oluyor ? 20 subattan sonrasi icin mi 3 ay hesaplamamiz gerekiyor? ( yani 20 haziran en erken???)
    Tesekkurler

    • Merhabalar Tuğba Hanım,

      Öncelikle ilk dediğiniz gibi 15 Ocak 2019’da 52 günlük hakkı duruyor Schengene giriş için. Zaten bu süreçte hakkı yenilenmeye de başlayacağından kesintisiniz 90 gün kalabilir.

      Eğer 15 Ocak 2019’da 30 gün daha kalırsa, sonrası için de yine 50-60 gün civarında bir süresi kalmış oluyor. Önemli olan gitmeden önce son 180 günü bir kontrol edin 90 günü aşmamışssa toplam sorun olmaz.

  82. Öncelikle okuduğum kadarıyla cevaplamışsınız emeğinize sağlık .yeşil pasalortla İsviçre de 3 ay kalip avusturyaya geçip kısa süreli kaldıktan sonra tekrar giriş yapabilirmiyiz. Yani gir çik ile sureyi uzatabilir miyiz? Teşekkürler

    • Merhabalar Fehmi Bey,

      Rica ederim elimden geldiği kadar 🙂 Pratikte İsviçre ya da Avusturya diye bir ayrım yok. Tamamı Schengen serbest dolaşım bölgesinin içinde yani tek bir çatı altında kalıyor.

      Burada bahsedilen süreler Schengen bölgesinde kalabileceğiniz toplam tutardır. Yani İster Avusturya’da ister İsviçre’de kalın toplamda 90 günü geçemezsiniz.

  83. Görkem bey merhaba. Benim yeşil pasaport bitiş tarihim 25 yaşımı doldurduğum gün gözüküyor. Yani 14 aralık 2019. Önümüzdeki hafta 22 ocakta hollandaya gideceğim fakat şu an sigortalı bir işte de çalışıyorum. Öğrenciliğim geçen yaz temmuz sonu bitti. Çoğu yerde yeşil pasaportun bitim tarihine kadar çıkıp çıkmayacağım net olarak yazmıyor. Sizce nahoş bir süprizle karşılaşır mıyım? Teşekkürler ayrıca böyle bir site yarattığınız işin

    • Merhabalar Sinan Bey,

      Etik olarak öğrenciliğiniz bittikten sonra yeşil pasaportunuzu teslim etmeniz gerekir yani kural böyle. Fakat pratikte kontrol edilmediği için 22 Ocak 2019’da Hollanda’ya gidebilirsiniz, herhangi bir sürpriz olmaz 🙂 Bu arada rica ederim

  84. Hocam tekrar rahatsız ediyorum kusra bakmayın 21 Temmuz da Almanyaya giris yapıp 15 eylülde cıkış yapmıştım ve 25 Aralıkta tekrar giriş yaptım.6 ay kuralı dahilinde seyahatim kac gün daha devam edebilir?

    • Merhabalar Atilla Bey,

      Est her zaman sorabilirsiniz 🙂 25 Aralık itibariyle toplam 90 gün daha Schengen’de kalabilirsiniz. Sanırım 2019 Mart 25 yapıyor…

  85. Merhabalar, benim yeşil pasaportum var ama Erasmusa gideceğim için haziran sonunda biten 5 aylık öğrenci vizesi aldım İspanyaya. Ağustosta sadece yeşil pasaportumla tekrar yurtdışına çıkabilir miyim biliyor musunuz?

    • Merhabalar Zeynep Hanım,

      Bu çok sorulan bir konu. Normalde bu iki hakkınızın çelişmemesi gerekiyor. Yani Erasmus için aldığınız Schengen öğrenci vizesi, yeşil pasaporttaki ile çok farklı. Büyük bir olasılıkla Ağustos’ta yeşil pasaportunuzla Schengen bölgesine giriş yapabileceksiniz. Fakat net bilgi için konsolosluğu aramanızı öneririm çünkü vize detayınızı bilmiyorum.

  86. Gorkem bey,oglum italya da ogrenci.yesil ve bordo pasaportum var.yesil pasaportum um ile italya da 85 gun kqldim.su qn bordo pasaportum um ile,90 gun uzeri vize bqsvurusu yapsam ve bana verseler,yesil pasaportum kqlis suremi doldurmama ragmen, bordo pasaportum ile 90 gun daha kalqbilirmiyim.tesekkurler.

    • Merhabalar Cenap Bey,

      Genel prosedür olarak yeşil pasaportunuzdaki 90 gün hak ile alacağınız Schengen vizesindeki hak birbiri ile çakışmaz. Yani 90 gün kaldıktan sonra Schengen vizeniz ile de kalabilirsiniz, yeşil pasaport hakkınız çok ayrı olur. Fakat detay için ben daima konsoloslukları aramanızı öneriyorum bazen ülkeden ülkeye farklı uygulamalar yaşanabiliyor.

  87. Görkem önce böyle bir hizmet vediğin için teşekkür ederim Allah sağlığınızı daim eylesin benim de sizin bilginize ihtiyacım var benim yeşil pasaportum var bununla Almanya ya giriş yapıp 1 aylığına gidip döneceğim iki ay sonra bir buçuk aylığına tekrar gideceğim bu bu son giriş yapmaka problem yaşarmıyım cevabını bekliyorum teşekkür ederim

    • Merhabalar Ali Bey,

      Est elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum 🙂 Toplamda 90 gün kesintisiz kalma hakkınız olduğundan ötürü iki seyahati de sorunsuzca gerçekleştirebilirsiniz, iyi yolculuklar.

  88. MERHABA
    24.06.2018-19.09,2018 TARİHLER ARASINDA ALMANYAYA GİTDİM TEKRAR GİDEBİLİR MİYİM
    BİDE ÇALIŞMAYA BASLADIM YEŞİL PASAPORT İPTAL OLURMU

    • Merhabalar Engin Bey,

      3 Aylık kalış sürenizi doldurmuşsunuz Almanya’daki süreçte. Fakat üzerinden bir 3 ay daha geçmiş olduğu için şuan dilediğinizce Schengen’e giriş yapabilirsiniz. Toplamda yine 90 gün kalış hakkınız olur.

      Öğrenci olduğunuz ve 25 yaşının altında olduğunuz sürece kullanabilirsiniz.

  89. iyi günler görkem bey, hususi pasaportla bulgaristana 18 ağustos 2018 de giriş yaptım ve 21 Aralık 2018 de Türkiye’ye geri giriş yaptım ama dönüşte gümrük kapısında herhangi bi sıkıntı çıkartmadılar.Arkadaşım fazladan kaldığı günler için para cezası ödedi.Şimdi yeni yıla girdiğimiz için acaba o 90 gün kalma süremiz sıfırlanıyor mu ? 7 ocakta yola çıkmayı düşünüyoruz. Arabayla gideceğimiz için tedirginiz kapıdan geçememe ihtimalim var mı ?

    • Merhabalar Aleyna Hanım,

      Yeşil pasaportla Bulgaristan’da kalmanız gereken süreyi epeyce aşmışsınız. Dönüşte dikkat edilmemiş olabilir fakat kısmı bir yaptırım ile karşılaşmanız söz konusu.

      Normalde 21 Aralık 2018’de çıktıktan sonra 21 Mart 2019’a kadar giriş hakkınız olmuyor. Ancak sizin vize aşım durumunuzdan ötürü 21 Mart 2019’da da içeri alınmamanız ya da para cezası durumuyla karşılaşma olasılığınız var. Yani kısacası 7 Ocakta gitmenizin imkanı yok… Ancak ekstra bir vize ile giriş yapabilirsiniz.

  90. ıyı gunler.annemın yesıl pasaportu var suresı 28 mart bıtıyor.yarına ucak bıletı aldık cenaze var acıl gıtmek gerekıyor.acaba sıkıntı yasar mı ucusa ızın verırlır mı.cok acıl cvp lutfen

    • Merhabalar Engin Bey,

      Başınız sağolsun öncelikle…Keşke nereye gideceğini de söyleseydiniz. Avrupa’da birkaç ülke dışında genel uygulama son 3 ay geçerlilik isteme yönünde.

      Bu yüzden de büyük ihtimalle sıkıntı çıkabilir havalanında 2019 itibariyla olan seyahatlerinde…

  91. Merhabalar kardeşim. Bütün yorumları okudum ama kendi aradığım cevabı bulamadım cünkü n karışık durum bende galiba. Ben 2 senedir Almanya’ya düzenli olarak 3 ay Almanya sonra dönüp Türkiye’de 3 kalarak giriş çıkış yapıyorum. Fakat söyle bi sorunum var benim bi arkadasım aynı şekilden yeşil pasaport aldı gelip 3 ay kaldı Türkiye’ye dönüp yalnızca 1 ay kaldıktan tekrar Almanya’ya dönüş yaptı ve bi sorun yaşamadı girişte. Ben aynı şeyi denedim Almanya’da 87 gün kalıp Türkiye’ye döndüm ve 1 ay kaldımtekrar girş yapmak istedim ama bana Almanya’ya girişte 3 gün kalabilcegim söylndi aynı şeyi arkadasım yaptı ve Hala Almanya’da ben ise 3 gün kalıp döndüm. Bu nasıl oluyor bunu ögrnmk istiyorum arkadasım şuan nasıl orda kalabiliyor Türkiye’de 90 gün geçirmeden? Ve ben 87 günden sonra 3 gün daha kaldım ya şimdi son çıkışımdan itibaren mi hesaplama yapmam lazım ? Yani 87 gün kalıP çıktıktan sonraki tarihten mi 3 ay hesaplamam lazım yoksa en son geçirdiğim 3 günden sonra mı Türkiye’de 90 gün kalmam lazım. Yardımcı olursanız sevinirim

    • Merhabalar Mustafa Bey,

      Sorunun cevabı açık arkadaşınız size eksik ya da yanlış bilgi vermiş 🙂 Ya oturma izni ya vizesi vardır ya da dediğini yapmamıştır 🙂 Kurallar net ve açık siz bahsettiğim şekilde 2019 için dikkate alabilirsiniz.

      • Görkem bey söyle size tarihleri versem sizde bana bidaha Almanya’ya giriş yapabileceğim tarihi söyleseniz.10/08/2018 tarihinde giriş yaptım Almanya’ya.04/11/2018 tarihinde cıkıs yaptım yani 87 gün kaldım. Sonrasında 10/12/2018 tarihinden giriş yaptım. 12/12/2018 tarihinde çıkışı yaptım yani 90 günüm doldu. Şimdi benim bidaha Almanya’ya gidip 90 gün kalmam icin hangi tarihe kadar beklemem lazım lütfen hesaplama yaparak yardımcı olabilirmisiniz. Teşekkür ederim simdiden

  92. Merhabalar görkem bey, öncelikle insanlara yardım sağlayarak iyi bir iş çıkarıyorsunuz çalışmalarınızın devamını dilerim, soruma gelince şuan Litvanya da erasmus eğitim programı dahilinde bulunmaktayım yeşil pasaportum ve d tipi schengen vizem var, 1 Şubatta schengen vizemin süresi doluyor, ekstra olarak yeşil pasaportumun bana vermiş olduğu 3 ay süre dahilinde Türkiyeye dönmeden schengen ülkelerinde kalmaya devam edebilir miyim yoksa 5 aydır dışarıda olduğum için bu hakkım yanmış mı sayılıyor, cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    • Merhabalar Şamil Bey,

      Teşekkür ederim güzel sözleriniz için 🙂 Bu soru daha önceden birkaç kez daha sorulmuştu, çok detay bir konu.

      Kişisel fikrim ve genel vize işleyişine göre 3 ay daha kalabileceğinizi düşünüyorum. Çünkü 5 aylık dönem aldığınız Schengen vizesi hakkı ile oradaydınız. Benim önerim litvanya konsolosluğunu arayarak teyit etmeniz yönünde olur ama yüzde 90 dediğim gibi 3 aylık hakkınız gitmemiş olacaktır.

  93. Görkem kardeşim diyelim ki ben yurt dışındayım ve zorunlu olarak 90 günü geçtim 1 hafta yada 10 gün bununla ilgili bir bilgiye sahipmisin çok merak ediyorum şu an almanyadayım ve sanırım zaman geçti acil cevaplarsan sevinirim saygılar

    • Merhabalar Zekeriya Bey,

      Öncelikle zorunlu olarak 90 günü geçmek gibi bir durum olamaz. Eğer orada kalmanızı gerektirecek önemli bir şey varsa vizenizi uzattırmak için yetkili birimlere başvurmalısınız.

      90 günü geçtiyseniz çıkış pasaport kontrolünde muhtemel olarak para yada giriş cezası alacaksınızdır.

  94. Merhabalar;
    Ben yılbaşı için bu Pazar gitmek üzere Sırbistan’a bilet almıştım ve geçenlerde konsolosluğu arayıp yılbaşı için 6 aylık pasaport alsam geçerli mi diye sorduğum da “evet geçerli” yanıtını aldım. Fakat kafamı kurcalayan, pasaport sürem Türkiye’de de işlediğine göre gittiğim zaman yaklaşık 5,5 ay geçerli olmuş olacak. Ülkelerin geçerlilik süresine baktığımda sırbistan da 6 ay yazıyor diye aldım. Yine de Bu yüzden sizce sıkıntı yaşar mıyım hala anlamış değilim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    • Merhabalar Aylin Hanım,

      Sırbistan sizin de arayarak teyit ettirdiğiniz gibi en az 6 a geçerli pasaport istiyor. Zaten ben 6 aydan az geçerliliği kalmış pasaportların kullanımını önermiyorum.

      5.5 ay kaldıysa kurallara göre Sırbistan’a giriş yapamazsınız. Fakat uygulamada bazen esneklik gösterilebiliyor. Benim önerim fırsatınız varsa derhal yeni bir pasaport çıkarmanız olur.

  95. 90 gün sınırını aşmanın ceza miktarları nelerdir.mesela para ve tekrar giriş süresi vb.

    • Merhabalar Adnan Bey,

      Bu konuda net bir prosedür bulunmamakla beraber, olası cezalar para cezası ve giriş yasağıdır. Bu cezalar ihlalin şekli ve süresine göre değişebilir tabii.

      Ayrıca iki cezayı da aynı anda alabilirsiniz, ben böyle bir suça yeltenmemenizi öneriyorum, belki ömür boyu yasak bile alabilme ihtimaliniz var.

  96. Merhaba öncelikle konuya şöyle başlıyım babam fransalı ve 20 yıldır fransada ikamet ediyor annem türk ben fransaya taşınacağım fakat annemi fransaya oğlu olarak davet edebilir miyim bu arada annem babamla resmi olarak evli lütfen yardımcı olun hiç bir yerde bu konuya dair bir cevap bulamadım

    • Merhabalar Sevgili Barışcan,

      Biraz karmaşıkmış durum 🙂 Anladığım kadarıyla sen de Fransız vatandaşısın. Bu da demek oluyor ki annene davetiye gönderebilirsin ve bu oldukça geçerli bir davetiye olur.

      Ayrıca annen bir fransız ile resmi olarak evli ise zaten kolayca babanın yanında oturma izni alabilir.

      • ama annem babamla görüşmüyor ve bende babamla hiç görüşmedim malesef bu yaz fransada 0 dan bir hayata başlayacağım cebimde 300-400 euro ile orda ev tutup işe gireceğim annemi 2-3 ay gibi kısa bir sürede alabilir miyim vatandaşlık başvurusu yapmadım daha ve devlet ailelere ne kadar kira yardımı yapıyor bilginiz var mı veya oranın vatandaşı olarak devlet bana ev ve iş konusunda yardımcı olucak mı ayriyetten annem fransızca öğrenemeyecek düzeyde yazmakta bile zorluk çekiyor bu nasıl olacak annem fransızca öğrenemezse onu sınır dışı ederler mi? Çok teşekkür ederim bilginiz için Allah sizden razı olsun

  97. Merhabalar , Yeşilpasaport ile kesintisiz 90 gün kalabilirsiniz demişsiniz. Almanya’da 90 gün kalsam ordan Fransa’ya geçsem 90 günde orada kalabilir miyim? Ayrıca orada bir iş ortaklığı kurunca yeşilpasaportum zarar görür mü?

    • Merhabalar Fırat Bey,

      Schengen Bölgesinde komple olarak 90 gün kalabilirsiniz. Fransa ya da Almanya’da olmanın herhangi bir farkı yok.

      Bunlar çok ayrı konular. Yeşil pasaport koşullarını sağlarsanız alabilirsiniz tabi iki.

  98. Merhabalar ben 03.10.2018 tarihinde Avusturya’ya geldim ve 31.12.2018 tarihinde benim 90 günlük sürem bitmiş oluyor. Ben 22.12.2018 tarihinde burdan çıkış yaparsam geriye kalan 9 günümü herhangi bir tarihte tekrar avrupaya girerek kullanabilir miyim? Ya da 31.12 tarihinde turkiyeye giriş yapsam 90 günlük iznim bittiğinde yeni yılda da tekrar giriş yapabilir miyim bu 90 günlük süre her yıl yenileniyor mu..
    Yardımcı olursanız sevinirim .
    Teşekkür ederim

    • Merhabalar Hilal Hanım,

      Aynen anlattığınız gibi 90 günlük süreci istediğiniz şekilde bölebilirsiniz giriş çıkışı limiti bulunmamakta. Kalış hakkınız da 03.04.2018’de yenilenir tam 6 ay geçtiğinde.

  99. Yesil pasaportum yenile21 kasim 2017 .mayis 2018 4 gunluk lizbon gezisi simdide 2019 ocak sonunda fransaya gidecegiz oglumla vize sıkıntı si yasarmiyim. ayıca oğlumun yeşil pasosu 25 yaş gereği 11mart 2019 doluyor yenileme aynı tarih yurtdışı biletimiz 2019 ocak sonu bizleri doğru bilgilendirir misiniz.

    • Merhabalar Saime Hanım,

      Klavye azizliğine uğramışız biraz 🙂 ama anladığım kadarıyla sizin kalış süresinden ötürü bir sorununuz yok.

      Fakat oğlunuz eğer pasaportunu yenilemezse Fransa’ya giriş yapamaz. Fransa en az 1 yıl geçerli pasaport istiyor.

  100. Hocam oncelikle iyi günler
    Yeşil pasaportumla 21.07.2018 tarihinde almanyaya giriş yaptım ve 15.09.2018 tarihinde çıkış yaptım.6 ocak 2019 tarihinde tekrar gittigimde kaç gün kalma hakkım oluyor(6 Subata kadar kalmayı dusunuyorum)?Ve tekrardan 2019 Temmuz da gittiğimde kaç gün kalma hakkım olucak?Ben işin içinden çıkamadım yardımcı olabilirmisiniz?

    • İyi Günler Atilla Bey,

      Toplamda yaklaşık 2 ay gibi bir süre Schengen bölgesinde kalmışsınız. Yani 1 ay daha vaktiniz var demektir. Fakat 21 Ocak tarihi itibariyle bu süre günden güne artacağından, 6 Ocak’taki seyahatinizde kesintisiz 90 gün kalabilirsiniz.

  101. Yeşil pasaportumun süresi 8 Eylül’de doluyor. Amerika’ya Şubat ayında girip, 30 Nisanda çıkmak istiyorum. Altı aylık süre Amerika’ya girişte mi çıkışta mı başlıyor? Teşekkürler.

    • Merhabalar Duygu Hanım,

      Giriş tarihiniz itibariyle 6 aylık geçerli bir pasaporta sahip olmanız gerekiyor. Yani bir sorun bulunmamakta, fakat ben yinede imkanınız varsa yenilemenizi öneririm.

  102. Yeşil pasaportumun süresi 30 Nisan 2019 tarihinde bitiyor. 2 Aralık 2019 tarihinde de bir konferansa katılmak için 4 günlüğüne Vietnam’a gideceğim. Biletlerimi aldım. Ne yapmalıyım?

    • Merhabalar Özdemir Bey,

      Yeşil pasaport ile Vietnam’a vizesiz giriş yapabilirsiniz. Fakat kontrol ettiğimde Vietnam’ın en az 6 ay geçerli pasaport istediğini görüyorum.

      Kısacası 2 Aralık 2019’da Vietnam’a gitmek için pasaportunuzu yeniletip süresini uzatmanız şart.

  103. Merhaba,
    Size erasmusa yeşil pasaport ile gidecek biri olarak bir sorum olacak. Daha önce de benzer bir soru sorulup sorulmadığını kontrol etme şansım olmadı.
    Umarım cevaplarsınız.
    Ben de italya için 90 gün üzeri vize talep ettim ve 5 ay italyada öğrenim görücem. gidiş tarihim şubat ve dönüş tarihim ise haziran ayı içinde. Ben erasmus için aldığım vize bitiminde döneceğim, ancak yazın dil kursu için tekrar bir kaç ayımı orda geçirmek istiyorum. Ancak Haziran ve temmuz ayı için yeşil pasaportumun bana tanıdığı 90 gün ü kullanmam için yine 6 ay kuralı geçerli olacaksa bu durum benim için üzücü bir şekilde sonuçlanacak gibi duruyor. Sizden iyi haberlerinizi bekliyorum?? 🙂 şimdiden teşekkürler.

    • Merhabala Sevgili Ayşe !

      Öncelikle bu tarz bu soru tam olarak sorulmamıştı diye hatırlıyorum 🙂 Hatta ben yeşil pasaporta vize alınır diye diretirken bazı firmaların tersi bilgi verdiğini söyleyenler olmuştu bu sayede yeşil pasaporta bir tür schengen alınabildiğini de teyit etmiş olduk.

      Genel uluslararası vize prosedürlerine göre konuşuram, senin aldığın 5 aylık vize ayrıca bir hak olmuş oluyor. Yani orada öğrenci statüsünde bulunuyorsun. Bunun yeşil pasaport hakkından gelen 90 günlük süreden düşmeyeceğini düşünüyorum.

      Yani bence mutlu haber var 🙂 Ama bunun için konsolosluğu arayıp bilgi almak en iyisidir. Eğer net bilgi alırsan bizimle de burada paylaşır mısın cevap olarak ?

      • Tekrardan merhaba,
        Bu kadar kısa sürede dönüş yaptığınız için teşekkür ederim. Ben de emin olmak için konsolosluktan bilgi almayı umuyordum, yararlı bir açıklamaya ulaşırsam tabi ki paylaşırım

  104. İyi akşamlar Görkem bey ben Bülent taş Ben de Eşimden dolayı yeşil pasaport aldım ve bu yeşil pasaportla şu anda almanya da çalışıyorum 3 ay çalışıp Türkiye’ye izine geleceğim yani ben izine geldiğimde Türkiye’de 3 ay kalmam mı gerekiyor Yoksa gidip 15 gün kalıp tekrar çalışmaya gelebilir miyim bir sorun olur mu beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim şu anda çalışıyorum çünkü almanya’da Geri döndüğümde sorun yaşamak istemiyorum mümkünse Saygılar iyi akşamlar

    • Merhabalar Bülent Bey,

      Yeşil pasaport ile 90 gün kalış süreniz bittikten sonra en az 90 gün Türkiye’de kalmanız gerekiyor. Fakat resmi bir pasaportla orada çalıştığınız tespit edilirse Schengen bölgesine giriş yasağı ve para cezası alabilirsiniz, bunu da söylemeliyim.

  105. 2 Ekim 2018 de belçika ya girdim 180 günde 90 gün oturum iznim olmama rağmen ben 3 ay hesabı ettiğimde 2 ocak 2019’a tekabül ediyor 90 gün ancak takvimden tarihleri tek tek saydım da 30 Aralık 90 güne tekabül ediyor tekrar girişimde bu bana problem olur mu

    • Merhabalar Feyzullah Bey,

      Esas olan gün sayısıdır, son 180 günde 90 günü aşmamalısınız. Eğer aşım olursa giriş yasağı ve para cezası almanız muhtemeldir. Yani en geç elle saydığınız tarihte dönmelisiniz.

  106. 12/09/18 trihinde fransa da 4 gun,20/10/18 ile 20/11/18 tarihleri arasi italya da 1 ay yesil pasaportum ile kaldim.20/12/18 tarihunde Italya ya gidip,12/02 /19 tarihine kadar kalmati dusunuyorum yaklasik toplamda 85 gun civari.benim ikincu 90 gunum 12/03/19 tarihundemi baslayacak.tesekkurler

    • Merhabalar Cenap Bey,

      Toplamda 35 gün Schengen bölgesinde kalmışsınız. 20 Aralık 2018’de İtalya’ya giderseniz 55 gün daha kalabilirsiniz.

      55 günün üzerine çıkmak için hesapladığınız gibi 12 Mart 2019’u beklemeniz gerekmekte. Fakat o tarihte de size 4 gün eklenir.

      • Cevabınız için teşekkürler.ancak halen anlamadım.ilk giriş tarihim 12/09/18. 6 ay sonrası 12/03/19 tarihine denk geliyor bu zamana kadar 85 gun kaldığımı varsayarsak,12/03/19 tarihinde giris ile 5 gun kalabileceksem,demekki geriye donuk 180 gun hesaplaniyor.

        • O zaman 3ay yurt disi sonrasi 90 gun turkiye de olsak,geriye donuk 180 gun hesaplansa yine yurt disina cikamiyoruz.

  107. eşim yeşil pasaport sahibi 8 aydan beri Almanya’da bulunmakta Orada herhangi bir sorunla karşılaşmadı Şimdi Türkiye’ye geri gelmek istiyor çıkışını İsviçre’den yapacak Türkiye’de herhangi bir sorunla karşılaşır mı ceza alır mı Teşekkürler

    • Merhabalar Haydar Bey,

      Ben okurken bile gözlerime inanamadım….Maksimum kalış süresi 3 aydır. Ve dediğiniz 8 aylık süre inanılmaz. Demekki pasaport gereken bir yere hiç gitmemiş ki farkedilmemiş. Şuan eşiniz kanun namında kaçak olarak oradadır.

      Çıkış yaparken kesin olarak bir sorunla karşılaşır, schengen bölgesine giriş yasağı ve para cezası gelebilir. Bence İsviçre değil de daha ılıman bir ülkeden çıksa daha iyi. İsviçre’de para cezası daha yüksek olabilir.

      • Gorkem bey merhabalar ben özge korkmaz .almanyada dil okuluna gelmek istiyordum bu nedenle 13 eylul 2018 tarihinde istanbuldaki almanya konsoloslugundan vize basvurusunda bulundum ancak dil okulum 1 ekim tarihinde acilacagi icin yesil pasaportumu geri aldim islemlerin devam edecegi tarafima söylendi ve 30 eylul 2018 tarihinde yesil pasaportum ile almanya köln sehrine geldim 22-24 aralik arasi daki bir tarihte turkiyeye geri dönücem ocak basinda tekrar geri gelebilirmiyim ?eger gelebilirsem kac gun kalabilirim?? simdiden tesekkür ederim

        • Merhabalar Özge Hanım,

          Toplamda 80-85 gün gibi bir süre Schengen bölgesinde kalmış olacaksınız 20-25 Aralık civarlarında. 2019 ocak ayında en fazla 5 gün daha kalabilirsiniz. Daha fazlası için nisan ayını beklemeniz gerekiyor.

  108. Merhaba Görkem bey yeşil pasaportum ocak ayında dolacak bir Aralıkta Fas a gitmek istiyorum sizce sıkıntı olur mu

    • Merhabalar,

      Evet olur, 3 aydan kısa süre geçerliliği kalmış yeşil pasaportla yola çıkmamalısınız. Derhal vakit kaybetmeden yenilemenizi öneririm, yoksa zaten sizi uçağa bindirmezler…

  109. merhaba.. 2 aydır fransadayım. Aralık ayında türkiyeye gidip yılbaşından hemen sonra yani 90 günden kalan 10 gün için fransaya gitmeme ebgel varmıdır..10 gğn yerine 3 ay daha kalsam yeşil pasaporta ve bana nasıl bir yaptırım uygulanır..selamlarç

    • Merhabalar Sevgili Ümit,

      Net tarihler vermediğiniz için pek anlayamadım ama toplamda 90 günü aşmamanız gerekiyor son 180 günde. Eğer süreyi aşarsanız, bir daha Schengen bölgesine girmeniz bir süre için yasaklanabilir ayrıca para cezaları da olabiliyor…

      • Merhaba, benim yeşil pasaportum var ve 3 Temmuz’da Almanya’ya giriş yaptim, 6 Agustos’tan 11 Eylül’e dek ise İngiltere’deydim öğrenci vizesi ile, 11 Eylül’de Almanya’ya tekrar giriş yaptim ve 3 gün sonra Türkiye’ye geçtim, 22 Eylül’den 25 Ekim’e kadar da İngiltere’deydim. 25 Ekim’den 21 Ocak’a kadar Almanya’da kaldım, arada bir haftalık Hollanda’ya gectim. Havaalaninda cikis yaparken para cezasi kestiler ve fiş verdiler, yeniden gelebilirsin ama beklemen gerek ya da vize alman gerek dediler. Pasaporta tutanak numarasını tükenmez kalem ile not aldilar ama, bu vize icin bir problem yaratir mi? En erken ne zaman gidebilirim Şengen ülkelerine tekrar.. Teşekkür ederim simdiden

  110. Merhaba Görkem Bey,

    Aklıma takılan bir soruyu soracaktım size. Yeşil pasaport sahibiyim fakat 21-25 ekim arasında 4 günlüğüne Budapeşte’ye gidip Türkiye’ye geri döndüm. Tekrar schengen bölgesine giriş yapabilmek için 3 ay beklemek zorunda mıyım? Yoksa böyle bir kural yok mudur? Çünkü geçtiğimiz ocak ayı içerisinde pasaportumla hem Sofyaya ve Üsküp’e gidip Türkiyeye döndükten 20 gün sonra yine Budapeşteye gittiğimde sorun olmamıştı. Beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim!

    • Merhabalar İrem Hanım,

      Yeşil pasaportla Schengen bölgesine giriş çıkışta bir sınırlama bulunmuyor. İstediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz. Önemli olan son 180 günde 90 günden fazla kalmamanız. Keyifli seyahatler ! Budapeşte notlarımı okumanızı tavsiye ederim 🙂

  111. Merhaba Görkem Bey,

    Çok güzel anlatmışşınız, teşekkurler.

    Emin olmadığım bir nokta var. Bana da yardımcı olur musunuz?
    Annem 18.05.2018-09.06.2018 tarıhlerı arasında 25 gün burada Hollanda da bizimle kaldı. Akabinde 04.09.2018/ 25.10.2018 tarihleri arasında da 55 gün bizimleydi.
    Şimdi kalan günü 13 gün. 15.11.2018 tarihi itibariyle buraya tekrar gelirse
    13 gün sonra çıkması mı gerekır? 6 ayın sıfırlandığı tarih 09.06.2018 tarihinden sonra ki 6 ay oluyor değil mi?

    • Merhabalar Demet Hanım,

      Rica ederim…15.11.2018 tarihinde gelirse toplamda 10 + 25 = 35 gün kalabilir. Çünkü ilk girişinin üzerinden tam 6 ay geçmiş oluyor. Önemli olan son 6 aydaki kalış süresinin 90 günü geçmemiş olması.

    • Merhaba Görkem Bey,

      Benim Hususi Pasaport ile Almanya’ya giriş tarihim 25 Haziran 2018. Türkiye’ye döndüğüm tarih ise 17 Eylül 2018. Benim bu sonuçlar altında bir sonraki giriş hakkım Aralık ayında başlıyor mu? Yoksa her 3 aylık kaldığımdan sonra 6 ay mı geçmesi gerekiyor ?
      Mesela 1 Nisan 2019 tarihinde tekrar Almanya’ya giriş yapmış olsam. 1 Ekim tarihinde tekrar giriş yapabilir miyim ? Şimdiden çok teşekkür ederim.

      • Merhabalar Sevim Hanım,

        3 ay aralıksız kalmış iseniz 3 ay Türkiye’de beklemeniz gerekiyor. Sonrasında hakkınız birer gün olarak zamanla artmış olacak.

        Giriş çıkışın bir önemi yok. Önemli olan gün sayısı. Sizin 6 günlük kalan sürenizin üzerine eklenmesi için 25 Aralığı beklemeniz gerekli.

  112. Merhaba lar ben iş için ırak dohuk (ıkby)bölgesine gideceğim fakat pasaport çikartirken 6 aylik basvuru yaptim orda çalişma izni alacağim 6 aylik pasaport sorun olurmu giriş yapıp çalişma veya ikame izni alindiktan sonra konsolosluktan yeni pasaport alabilirmiyim veya 6 aylik pasaportla ıraka (ıkby) girişte sorun yaşarmiyim

    • Merhabalar Mustafa Bey,

      Resmi makamlardan kontrol ettiğim kadarıyla Irak en az 6 ay geçerliliği olan pasaport istiyor ülkeye girişte. Bu yüzden en az 1 yıllık bir pasaportla giriş yapmanızı öneririm.

      Sınır kapısında bazen istisnalar olabiliyor fakat ben 6 aylık pasaportla gitmenizi önermiyorum. Konsolosluktan evet alabilirsiniz.

  113. merhaba 23 yaşındayım. babamdan dolayı yeşil pasaporta sahibim. 04.03.2019 tarihinde süresi doluyor. Ocak gidiş 1 mart dönüş olacak şekilde hollandaya bilet aldım. Bir sorun olur mu ?

    • Merhabalar Burcu Hanım,

      Evet sorun olur, Hollanda’dan en geç 4 Aralık 2018’te dönmeniz gerekiyor. Sonraki bir tarihte o pasaportunuz ile giriş yapamazsınız. Zaten daha Türkiye’de sizi uçağa bindirmezler.

  114. Merhaba görkem bey. Yeşil pasaport sahibiyim eşimden dolayı. Almanyaya ilk 27/06/2018 de girdim ve ertesi gün çıkış yaptım. Daha sonra tekrar almanyaya 14/08/2018 de geldim almanyada 15 gün kaldım ve almanyadan trenle isviçreye geçtim. 02/09/2018 tarihinde isviçre baselden türkiyeye çıkış yaptım. 07/10/2018 tarihinde tekrar almanyaya geldim ve hala burdayım. Bir iş eğitimi için geldim. Süre olarak ne kadar daha durabilirim. Ocak 2019 ortasına kadar eğitim sürecek. İlginiz için teşekkürler.

    • Merhabalar Barbaros Bey,

      Kabaca 50 gün civarında kalmışsınız Avrupa’da. Yani 40 gün daha kalabilirsiniz demek oluyor bu. Sonrasında 27 Aralık’ta 2 gününüz daha ve 14 Şubat’ta 18 günününüz daha olur. Ocak 2019’a kadar kalmak istiyorsanız vize ya da oturum izni almanız gerekiyor.

      • Selam görkem bey ben Barbaros ceylan cevabınız için çok teşekkür ederim. Almanyadayken vize yada oturum iznini alabiliryim bununla ilgili bilgi verebilirmisiniz. En son ne zaman çıkmam gerekiyor peki almanyadan ceza yada bir sıkıntıyla karşılaşmamam için. İlginiz için tekrar çok teşekkür ederim

        • Oturma izni göçmenliğe girer. Eğer daha fazla kalmak istiyorsanız evet vize başvurusu yapmanız gerekiyor. Bunu da gitmeden yapmanızı öneririm.

  115. Gorkem bey,oncelikle sunmus oldugunuz bilgi icin Tesukurller
    Benim pasaportumun sure si 2 yil toplam sure icerisinde schengen bolgesinde kaldigim gun sayisi 85 gun en son kara yolu ile yapmis oldugum seyhat de gumruk memuruna rica da bulundum schengen bolgesinde ne kadar daha kalabilirim diye bana son 5 gununuz kaldigini soyledi simdi ogrenmek istedigim sey pasaportumun bitis tarihi agustos 2019
    6 ay kalma suresi nasil oluyo anlmis degilim

    • Merhabalar Emrah Bey,

      Toplam Schengen’de ne kadar kaldığınızın bir önemi yok. Son 180 gün içerisinde kaç gün kaldığınız önemli. Eğer son 180 günde 85 gün kaldıysanız, 5 gün daha hakkınız var demektir. Bu hakkın yenilenmesi için de ilk giriş yaptığınız tarihten 180 gün sonrasını beklemelisiniz.

  116. merhabalar babamdan dolayı yeşil pasaport sahibiyim 23 yaşındayım pasaportumun gecerlilik süresi 24 Temmuz 2019…sorum şu anadolu üniversitesi 4. sınıf öğrencisiyim ve 2 hafta sonra Almanya ziyaretim olacak. Bu dönem dersim olmadıgı icin kayıt yenileme yapmadım bu yüzden sistemde pasif gözüküyorum. seyahatim sırasında pasaport kontrolünde bir sorun yaşar mıyım? Yoksa çok ince bir ayrıntı mıdır bu ?

    • Merhabalar Alperen Bey,

      Eğer e devlet üzerinde öğrencilik hakkınız yoksa ( öğrenci belgesi çıkartamıyorsanız) yasal olarak yeşil pasaportu kullanma hakkınız bulunmuyor. Fakat uygulamadaki boşluktan ötürü bu kontrol edilmiyor şimdilik. Yani Almanya’ya gidebilirsiniz fakat bunun kanuna aykırı olduğunu bilmelisiniz.

  117. 15.03.2019 da yeşil pasaport sürem doluyor , kasım ayı içinde gidiş dönüş İtalya turu yapabilir miyim kültür gezisi , annemle gideceğim o da yeşil pasaportlu ama onun dolmuyor ben yaş engeline takılıyorum :(( şimdiden teşekkürler

    • Merhabalar Sevgili Duygu,

      Kasım ayında seyahatin için bir engel bulunmamakta 🙂 Fakat yılbaşından sonra maalesef ki aktif olarak kullanamayacaksın. Keyifli seyahatler !

  118. Merhaba Görkem Bey benim sorum şöyle bir sorum olacak ben Kasım veya Aralık ayında Yeşil Pasaport alsam Fransa’ya direk seyahat edip 90 gün kalabiliyor muyum ? sonrasında gelip Türkiye de ne kadar kalmam gerekiyor ki tekrardan Fransa’ya gidebilecek şartları sağlayayım

    • Merhabalar Ali Bey,

      Çıkardığınız andan itibaren Fransa’da 90 gün kalış hakkınız bulunuyor. Tekrar giriş yapabilmek için en az 3 ay beklemelisiniz.

      • Merhaba Fransada 97 gün kaldım süremi geçirdim 90 gün sonra yeşil pasaportumla giriş yapabilirmiyim bir cezası varmıdır acaba

      • Merhabalar Sevgili Azize,

        Sanıyorum ülkemize geri dönmüşsünüz, aslında size çıkışta bu vize aşım durumu tebliğ edilmiştir diye düşünüyorum. Gözden de kaçmış olabilir.

        Normalde 90 gün ülkemizde kalıp ardından yeşil pasaportunuzla yeniden Fransa’ya giriş yapabilirsiniz ama hakkınızda bir cezai işlem yapılmış olabilir, ben gideceğiniz ülkenin konsolosluğunu aratıp sorgulatmanızı öneririm.

  119. Selam Görkem, yeşil pasaportumun bitiş tarihi 27 Şubat 2019. 8 Kasım’da Avusturya’ya gitmeyi düşünüyorum. Sıkıntı çıkar mı?

    • Merhabalar Sevgili Ege,

      Avusturya’nın uygulamasına göre en geç pasaportunun bitimine 3 ay kala ülkeden çıkış yapmış olman gerekiyor.

      Bu durumda da 27 Şubat 2019’da süresi dolacak pasaportunla en geç 23-25 Kasım 2018 civarı çıkış yapmalısın. Bu da demektir ki 8 Kasım 2018’de gidebilirsin ama maksimum 15 gün civarı kalabilirsin 🙂 Keyifli seyahatler !

      • Son bir soru daha İtalya için aynı durum nasıl? 3.5 ay sanıyorsam. Avusturya 2 gün sonra 3-4 gün İtalya düşünüyorum.
        Teşekkürler.

        • İtalya için 3 ay 15 gün şeklinde o süreç yani sizi kurtarmıyor. Fakat Schengen bölgesine girişi Avusturya’dan yapacağınız için sorun olacağını sanmam, fakat prosedürde süreyi aşmış olursunuz İtalya için.

  120. Merhaba, annemde yeşil pasaport var ve Azerbaycan’a yanıma geldi.

    21 Haziran tarihinde Bakü’ye gelmişti. 20 Temmuz’da buradan Tiflis’e gidip 2 gün sonra Bakü’ye döndük.

    20 Ekim’de de tekrar Bakü’den Türkiye’ye dönecek. Bu durumda cezai yaptırım oluyor mu. Bu sürenin aşılması durumunda cezai yaptırım nedir

    • Merhabalar Ferhat Bey,

      Yeşil pasaport ile Azerbaycan’da vizesiz kalınabilinecek maksimum süre 90 gündür. Giriş çıkış yapmanızın bir önemi yok. Yalnızca 21 Haziran ve 20 Ekim arasındaki günlerden Tiflis’teki 2 sini çıkarırsınız.

      Yaklaşık olarak 20-25 Eylül tarihlerinde bu sınırı doldurmuş oluyorsunuz. Vize aşımı her ülkede farklı yaptırımlarla cezalandırılabilir. Havalimanında vize aşım / ihlal ofisi vardır Bakü’de. Pasaport kontrolü öncesi oraya gitmesini öneririm annenizin. Yoksa pasaport kontrolünde olumsuz bir durum ortaya çıkabilir.

      Olası yaptırımlar da para cezası, ülkeye giriş yasağı ve vize almada zorluk v.s şeklinde olabilir.

  121. Görkem Bey yazınız için çok teşekkür ederim. Kafamın karıştığı bir nokta var. Ben 1 temmuz-30 eylül 2018 tarihlerinde Avusturya’daydım yeşil pasaport ile. 25 Aralık 2018 de Litvanya’ya gitmeyi planlıyorum. Bu 6 ay kuralına göre Litvanya’ya o tarihte giriş yapamayacağım anlamına mı geliyor? Yani 2 ocaktan itibaren mi girebiliyorum? Pasaport bitiş süresi 8 mayıs bu arada.
    Eğer cevaplayabilirseniz çook sevinirim.
    Saygılarımla..

    • Merhabalar Anıl Bey,

      Rica ederim öncelikle. Yazdıklarınıza göre 90 gün kalmışssınız Schengen bölgesinde. Bu durumdan ötürü hesapladığınız gibi Ocak 2019’a kadar giriş yapamazsınız Zaten Türkiye’de uçağa bindirmezler bunu tespit edip büyük ihtimalle.

      Sonrasında da geçerlilik tarihi son 4 aya indiğinden yeniletmenizi öneririm, keyifli seyahatler 🙂

  122. Merhabalar Görkem bey. Yeşil pasaportlu bir emekliyim. Eşimle birlikte kamper minibüsümüz ile uzun turlar yapma hayalindeyiz. Schengen bölgesinde geçireceğimiz 90 günden sonraki 90 gün geçince tekrar 90 gün hakkımız oluşuyor mu yoksa 180 gün mü geçmesi lâzım? Yani, mesela, 1 mayısta schengen bölgesine giriş yapsak 90 gün olan 1 ağustosta geri dönsek, 1 aralıktan sonra tekrar 90 gün giriş yapabilir miyiz? Ayrıca, bilginiz varsa, aracımızı geri getirmesekte mesela ispanyada yaşayan oğlumuza bıraksak, bir sonraki çıkışımızda oradan yolumuza devam etsek mümkün mü? Teşekkürler.

    • Merhabalar Mehmet Bey,

      Yeşil pasaport ile 90 gün Schengen bölgesinde kaldıktan sonra. 90 gün dışarıda kalırsanız tekrar 90 gün daha kalma hakkınız olur. Yani 90 gün geçmesi gerekiyor. Fakat bu izni kıtı kıtına doldurmayı pek tavsiye etmem, ek sorulara maruz kalabilirsiniz.

      Aracın kalacağı süre çok ayrı bir prosedür. Onun için ekstra bir izin almanız gerekir büyük ihtimalle. Normalde sizle beraber dönmesi gerekiyor 90 günde.

      • Tam anlayamadım. Geriye dönük 180 gün içinde maksimum 90 gün kalma hakkımız varsa Mehmet bey 90 gün kalıp döndükten 90 gün sonra tekrar çıkmak istediğinde hiç hakkı olmaması gerekmiyor mu? Yani 90 gün Schengen de kaldıktan 180 gün daha geçmesi gerekmiyormu tekrar 90 gün daha çıkmak için.

        • Şöyle söyliyim 90 Schengen bölgesinde kaldıktan sonra, 90 gün de Türkiye’de geçirince son 180 günde tam 90 gün Schengen’de kalmış olacaksınız.

          Ertesi gün ise son 180 günde 89 gün Schengen’de kalmış oluyorsunuz 🙂 Yani hakkınız her gün açılıyor bu da demek oluyor ki 90 gün daha kalabilirsiniz. Fakat yukarıda vurguladığım gibi bu hakkı tam limitte kullanmamak gerekir.

        • Yani 90 gün Almanya da kaldım. Geri döndüm. 100 gün Türkiye de kaldım. Son 180 gün geriye dönük bakıldığında 80 gün Almanya da kaldığım için 10 gün daha kalabiliyorum. Ancak 90 gün kaldıktan sonra bir daha 90 gün kalabilmek için aradan 180 gün geçmiş olması gerekiyor değil mi?

        • Öyle değil yukarıda anlattığım gibi siz kısaca 90 gün kalıp 90 gün de beklemeniz gerektiğini bilseniz daha çok işinize yarar 🙂

  123. Merhaba katar doha ya gezi icin ve o ulkeyi tanima amacli olarak gidicem orada kaç ay kalabilirim yani 6 ay kesintisiz kalabilirmiyim?

    • Merhabalar Esma Hanım,

      Yeşil pasaportunuz ile Katar’da kesintisiz olarak maksimum 90 gün kalabilirsiniz. Yani ekstra bir vize başvurusu yapmaz iseniz. Tekrar bir 90 gün kalmak için 3 ay Türkiye’de kalmalısınız.

  124. Tekrar Merhaba Görkem Bey. Şu soruyu unutmuşum.: Yeşil pasaport normal pasaport gibi kullanılabilir mi. yani ben daha uzun süreli kalış için konsolosluk tan vize alacağım, umuma mahsus pasaport almak zorunda mıyım yoksa yeşil pasaport a örneğin 1 yıllık vize basılır mı.

    • Merhabalar Mahmut Bey,

      Evet tabii ki vize alabilirsiniz. Fakat zaten 90 günlük doğal vizeniz olduğu için konsolosluğun istediğiniz süre için vize verme ihtimali daha yüksek olacaktır. Normal şekilde başvuru yapabilirsiniz.

      • Ben bir keresinde konsolosluğa sormuştum (oturum için yeşil pasaport a vize basılır mı diye). Umuma mahsus pasaport almalısınız demişti Fransa konsolosluğu vize şirketi VFS global.. Oturum için yada shengen için fark eder mi ki?

        • Fransa vizesi veren VFS globala sordum, yeşil pasaport a shengen vizesi basılmaz diyor bordo pasaport alıp öyle başvurun dediler

        • Açıkçası bunu size söyleyen ne kadar biliyor, bi fikrim yok 🙂 Benim çıplak gözle yeşil pasaportta schengen görmüşlüğüm var. Fakat güncel uygulamada minik bir değişiklik olmuş olabiir, bu konuda bir araştırma yapıp yazıya en yakın zamanda bir güncelleme yapacağım !

  125. Merhaba. 17/06/18 de yeşil pasaport ile 13/07/18 tarihine kadar kaldım. 1 Kasım 2018 de takrar gidecek olsam kaç gün kalma hakkim olacak. Teşekkürler

    • Merhabalar Mahmut Bey,

      Eğer Schengen ülkelerinden söz ediyorsanız, 30 güne yakın bir süre kalmışsınız. 60 gün daha kalabilirsiniz.

      17 Aralık’tan sonra buna 30 gün daha ekleyebiliyorsunuz. Yani toplamda kesintisiz 90 gün kalma şansınız var.

  126. Merhabalar Görkem Bey,

    annem emekli Devlet memuru yesil pasaportu var ve yillardir Almanya ya gelip gidiyor. Ben isim geregi 7 sene önce Almanya ya geldim ve süresiz oturumla burada yasiyorum. Annemi yanima getirip 3 aydan fazla kalmasini saglamak istiyorum. Cok arastirdim ama dogru yere henüz ulasamadim. Bilginiz varsa yardimci olursaniz cok sevinirim. Yesil pasaporta vize almak mümkün müdür? Böyle bir durumda ne tür bir vizeye basvurmaliyiz (ulusal, turist?)

    • Merhaba Esra Hanım,

      Evet vize almanız mümkündür. Eğer turistik olarak sizi ziyaret edecekse normal turistik Schengen vizesine başvurması gerekiyor.

      Zaten 90 gün doğal vizesi olduğundan uzun vize verme ihtimalleri de gayet yüksek. Sadece bu konuya değinen bir dilekçe ile başvurun. Schengen vizesi almakla ilgili yazıma göz atmanızı öneririm, keyifli günler !

  127. Iyı günler Görkem bey, size bir takım sorularım olacaktı. Simdi benim yeşil pasaportum geçerlik tarihi 01.subat. 2019 lakin ben Almanyaya seyahat için bilet aldım ve gidiş tarihim 24 Kasım 2018 dönüş tarihim ise 18 Aralık 2018 bu durum benim yurt dışına çıkışım da engel teşkil eder mi sizce ne yapmalıyım Konsolosluğu aradım birkaç kez ulaşamadım sizin bu konudaki öneriniz nedir acaba?

    • Merhabalar Ayşe Hanım,

      Bence derhal pasaportunuzu yeniletmelisiniz. 3 aydan az olan geçerlilik sürelerinde eğer farkedilirse daha Türkiye’den uçağa alınmazsınız.

      Eğer Almanya’ya kadar gitmeyi başarırsanız sizi insiyatif olarak içeri alabilirler ama bu çok düşük bir ihtimal, riske atılmaz.

  128. Merhaba,

    Yeşil pasaportumun son gecerlilik tarihi 31.12.2018 pasaportum bitmeden son bir Amsterdam turu yapmak istiyordum. Bu sebeple 4.12.2018 / 8.12.2018 tarihleri arasına uçak bileti ve otel aldım. Pasaport suremın bitmesine cok az süre kalmıs oluyor. Ama halihazirda türkiyede çalışıyorum ve donus biletim de var. Sorun yaşar mıyım?

    • Merhaba Sena Hanım,

      Eğer pasaportunuzu yenilemezseniz uçağa dahi bindirmezler. Bence boşa daha fazla masraf yapmayın hatta imkanınız varsa bileti iptal edin.

      3 aya kadar yine bir ihtimal ama son 20 günde imkansız.

  129. Merhabalar yeşil pasaport sahibiyim öğrenciliğim fiilen sona erse de ilişiğimi kesmedim okuldan 30 ekim İtalya biletim var 21.04.2019 son geçerlilik tarihi 25 yaş doluyor sıkıntı yaşar mıyım ve ayrıca pasaport harici herhangi bir belge gerekli mi sigorta banka hesabı kalacak yer provizesi vs.

    • Merhabalar Talha Bey,

      Verdiğiniz bilgileri tam anlamadım. 25 yaşınızın dolduğu günden daha geçerli bir pasaport vermezler zaten. Şuan geçerli olan pasaportunuzla İtalya’ya sorunsuzca giriş yapabilirsiniz, öğrenci olduğunuz sürece.

  130. Iyı Akşamlar.
    5 yıl süreyle Isvicre’de oturumlu olarak yaşadım.
    13 eylül 2018 de Oturumun bitti ve Turkiyeye döndüm.
    Ama 30 eylulde isviçre plakalı arabamı bırakıp dönmem gerekiyor.5 Ekimde ısvicre’den uçak dönüş biletimi aldım.
    Sorum şu:
    Yeşil pasaportumla Isvicreye arabayla gidebilir miyim.?
    Teşekkür ederim.

    • Merhabalar Tevfik Bey,

      Yeşil pasaportunuz oturma izni ile ayrı bir prosedür içindedir. Oturma izni bittikten sonra İsviçre’de kalmadıysanız, bu sefer yeşil pasaport ile gitmenizde bir sakınca yoktur.

  131. merhabalar haftaya yeşil pasaportla yurt dışına cıkacagım süresinin dolmasına 2 yıl var ortalama olarak bir avrupa ülkesinde 90 gün vizesiz kalabiliyoruz gidecegim ülkeden başka bir ülkeye gidip tekrar o ülkeye döndüğümde vize süresi sıfırlanıyor mu yoksa ne kadar kaldıysak ordan mı devam ediyor

  132. Yesil pasoportu olan birisinin hollandada temelli kalmasi icin ne gibi prosudur uygulamasi lazim ne yapmasi lazim

    • Merhabalar Emine Hanım,

      Aslında prensipte yeşil pasaportlu birinin temelli kalmayı düşünmemesi gerekir 🙂 Temelli kalmak için yani orada yaşamak için oturma izni veya vatandaşlık almalısınız. Bu da her ülkenin konsolosluklarında göçmen vizesi adı altında detaylanıyor. Arayıp ya da sitelerinde gezip bilgi alabilirsiniz, yeşil pasaporta özel bir durum yok.

  133. Merhabalar. Ben yeşil pasaport sahibiyim. Geçen yıl erasmusa Almanya’ya gittim. Ilk 6 ay için ulusal vize almıştım. Daha sonra ikinci dönem içinde Almanya dan ayrılmadan bir altı aylık daha oturum izni aldım. Bu izin 30 eylül 2018 tarihinde doluyor. 11 ekimde 4 günlüğüne yeniden almanyaya gideceğim bu sefer vize almadım. Yeşil pasaportumu kullanarak gitmek istiyorum, acaba bu konuda bir sıkıntı çıkar mı?

    Teşekkür ediyorum

    • Merhabalar Mucahit Bey,

      Anladığım kadarıyla iki 6 aylık dönem için de yeşil pasaportunuz olmasına karşın vize almışsınız. Bu durumda yeşil pasaport ile geçerli olacak turist vizeniz ile ilgili bir süre yememişsiniz. Yani seyahatinizde bir engel gözükmüyor.

      Fakat oturma izni birkaç prosedüre bağlı olarak çeşitlenebileceğinden, Almanya konsolosluklarından birini arayıp, durumunuzu detaylandırıp net bilgiyi teyit etmenizi öneririm.

  134. merhaba , ben italyaya gitmeyi düşünüyorum 15 ekimde sonra 17 sinde falan Fransa ya geçicem 1 gün için geri döncem , bende yeşil pasaport var ve süresi 2019 mart 29 da bitiyor , italya için baktım dış işleri bakanlığından pasaport bitiminden önce italya 3 ay 15 gün diyor ama fransa 1 yıl diyor yani fransaya giremiyor muyum ?

    • Merhabalar,

      Teknik olarak giremezsiniz fakat serbest dolaşım olduğundan ötürü İtalya’dan sonra kimse kontrol etmeyecektir. Ama bu işlerin en garanti yolu pasaportu yenilemek !

      • Pasaportu yenileyemiyorum çünkü 25 yaşa giriyorum, İtalya açısından sorun yok gibi çünkü 3 ay 15 gün diyor ama Fransa için karışık gibi fakat dediğin gibi kontrol etmiyorlar bi kere ispanyadan Portekize geçtiğimde pasaporta bir şey vurmamışlardı.

        • Herhangi bir sorun olacağını sanmam, ilk girdiğiniz ülkenin prosedürü önemli. İtalya açısından zaten sorun yok. Ben ihtimale karşı söyledim, sizin durumda bu minicik olumsuz riski almaya değer.

        • Merhabalar benim de merak ettiğim bir konu olarak İtalya için sorun yok demişsiniz fakat 3 ay 15 günün yanında “İkamet/Vize süresinin sonu itibariyle (*)” ibaresi var. Bunun yeşil pasaport için anlamı ne? Pasaport süremin bitişine 5 ay kala sıkıntı yaşar mıyım?

        • Merhabalar Gül Hanım,

          Benim sorun yok dediğim başka bir konuydu 🙂 İtalya ziyaretlerinde çıkışınızda 3 ay 15 gün olmak üzere geçerli bir pasaporta sahip olmanız gerekiyor. Yani 5 ay kalmış bir pasaportla İtalya’ya gidebilirsiniz.

  135. Gorkem bey yesil pasaporta sahibim ve evlenecegim kişinin yanina gitmek istiyorum 3 ay orada kalmak istiyorum. Almanyaya giderken herhangi bir para talebi yapıyorlar mi okuduğum kadarıyla 45 euro gibi bir muhabbet varmış.(90 gun icin 4000 bin euro ya tekabul ediyor sanırım) Ancak ben turist olarak gideceğim özel bir amaçla değil bir bilginiz var mi ? ( annemin üstünden aldim pasaportumu im)

    • Merhabalar sevgili Ege,

      Bahsettiğiniz hesaplamalar Schengen vize başvurusu için geçerli olabilir. Yeşil pasaport ile Almanya’ya giderken herhangi bir ücret ödemenize gerek yok, yalnızca pasaportunuz ve siz !

      • Merhaba

        Ben 1 yılık İrlanda gitmek istiyorum ve yeşil pasaportum var,ilk kez yurtdışına çıkıcam sadece 3 ay mı kalabiliyorum?

  136. merhabalar görkem bey ben 04-02-18 den 15-07-18 e kadar d tipi öğrenci vizesi aldım erasmus için 26 haziran da ise ülkeden çıkış yaptım sorum şu yeşil pasaport um ile 90 gün kalma hakkım bu vize ile kaldığım süre içinde mi sayılıyor ekimde polonya ya gelmek istiyorum vizesiz yeşil pasaport um ile bu mümkün mü mesela

    • Merhabalar Hasan Bey,

      Normalde öğrenci vizenizin ayrı bir prosedürde olması gerekir. Yani yeşil pasaportunuzla 90 günlük vize hakkınız dolmadı. Fakat bu ince bir konu olduğundan ülkeden ülkeye farklılık yaşanabilir, en doğrusu konsolosluklar görüşmekte, ama benim tecrübelerime göre sorun olmaz.

    • Merhaba, Bu konuyla ilgili konsolosluktan bilgi alabildiniz mi Hasan Bey? Ben de aynı durumdayım da. Teşekkür ederim.

  137. Merhaba Görkem Bey,

    Fransa’nın hususi pasaport ile girişlerde kabul ettiği geçerlilik süresi ne kadardır? 1 yıl olduğunu duydum ama sizden de bilgi almak istedim. Çünkü konuyla alakalı birkaç deli sorum daha var.

    20 – 26 Eylül 2018 tarihleri arasında Paris’e bir ziyaretim olacak. 2013 yılında aldığım geçerlilik süresi Kasım 2018’e kadar olan yeşil pasaportum ile 20 Eylül gidiş 26 Eylül dönüş olmak üzere 6 günlük bu seyahati gerçekleştirmede herhangi bir sıkıntı ile karşılaşır mıyım? Pasaportumun süresini uzatmak için yeni bir pasaport başvurusunda bulunmalı mıyım? Bu yeni pasaport en geç 19’una kadar elime ulaşır mı?

    Eğer yeşil pasaport yenileme süreci söz konusu ise farklı bir durumla daha karşı karşıya kalıyorum. Şöyle ki, Temmuz 94 doğumluyum; Temmuz 2019’da 25’i dolduruyorum ve yeşil pasaport hakkım düşüyor. Bu yüzden alacağım yeni yeşil pasaportun geçerlilik süresi sanırım 1 yıl değil en fazla 6 ay olacak. Bu durumda yine aynı soru, belirttiğim tarihlerdeki seyahatimde giriş çıkışta herhangi bir sıkıntı ile karşılaşır mıyım?

    Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler!

    • Merhabalar sevgili Sena,

      Oncelikle Kasim 2018 son gecerlilik tarihli pasaportunla Fransa’ya gitmeyi denememelisin, muhtemelen daha Turkiye’de ucaga binmenize izin verilmeyecek.

      Yas durumundan oturu yeni bir basvuru durumunda size temmuz 2019 a kadar bir pasaport verilecek. Fransa’nin 1 yil gecerlilik istedigi dogru fakat pratikte 10 ay kalmis bir pasaport geri cevireceklerini sanmam yani giris yaparsiniz buyuk ihtimalle.
      .
      Bugun 12 Eylul eger bugunlerde bir randevu alabilirseniz 2 haftaya kadar yeni pasaportunuz elinize ulasir. Zaten baska bir seceneginiz olmadigi icin hizli bir bicimde yeni bir pasaport edinmelisiniz, iyi sanslar !

  138. Merhaba Görkembey
    23.08.2018de yeşil pasaportla Almanyaya giriş yaptım.08.10.2018de çıkış yapacağım.Bir iş dolayısıyla 03.02.2019 tarihinde Almanyaya tekrar giriş yapabilirmi yim? Şimdiden teşekkür eder iyi günler dilerim.

    • Merhabalar Mustafa Bey,

      Toplamda 45-50 gün gibi bir süre orada kalmış oluyorsunuz. 03.02.2019 tarihinde Almanya’ya tekrar giriş yapabilirsiniz hatta öncesinde de 40 günü aşmamak kaydıyla sorun yaşanmayacaktır.

      Hatta ikinci gidiş tarihinizde 6 ay sınırını doldurduğunuzdan toplamda 90 gün daha kalabilirsiniz

  139. Merhaba, öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Biraz kafam karıştığı için sorumu kendi özel durumum üzeriden somut bir şekilde sormak istedim. Benim ailem yeşil pasaport ile daha önce 18 Nisan tarihinde Almanya’ya giriş yapıp 6 Haziran tarihinde çıktı, yaklaşık 49 gün civarı kaldılar. Eylül sonu benim bazı ihtiyaçlarımdan dolayı tekrar gelmeleri gerekiyor. Bu durumda Eylül’de tekrar giriş yaptıkları günden geriye doğru 180 gün sayıp, 90-49=41 gün daha kalabilirsiniz mi diyorlar? Bazı sitelerde çıkış yapılan günden geriye 180 gün sayılmasından bahsedilmiş. Bu durumda daha uzun bir süre kalabiliyorlar ki bu benim şu an ihtiyacım olan durum. Aydınlatabilirseniz çok memnun olurum! Şimdiden teşekkürler

    • Merhabalar Alev Hanım,

      Aslında kafa karıştırıcı bi durum yok 🙂 Kalış süreniz son 180 günde 90 günü aşmamalı. Yani yaptığınız hesap doğru. 18 Ekim 2018 tarihine kadar toplamda 41 gün kalma izinleri var. 20 Ekim’de geri dönerlerse 43 gün kalma izinleri olmuş olur.

      Bahsettiğiniz giriş çıkış v.s bi önemi yok. İyi günler !

      • Görkem bey iyi günler eşim benden dolayı yeşil pasaportlu 5 ekim 2017 tarihinde almanyaya gitti 4 ocak 2018 tarihinde Türkiye ye döndü bir ay kaldı 5 şubat 2018 günü tekrar almanyaya geldi frankfurt hava alanında giriş yapamadı izin vermediler. Bize dediler 3 ay almanyada kalmışsa 3 ayda Türkiye de kalma şartı var ve 60 yaşındaki kadını tekrar apar topar yeniden kızım bilet alıp geri geldi Türkiye ye .mersinde pasaport şivesine sordum biz bilemeyiz dediler. Bu konuda resmi makamlar birşey bilmiyor aydınlarıysanız sevinirim teşekürler.

        • Merhabalar İsmail Bey,

          Keşke gitmeden önce bu yazıyı okusaydınız. Size aktarılan kural doğru. Eşiniz zaten 90 gün Almanya’da kalmış. Tekrar giriş yapabileceği en erken tarih 6-7 mayıs 2018 olur. Resmi bakanlıktan aldığım bilgidir.

  140. MERHABA, Annemi ki 70 yaş üzeri 10.12.2018 tarihinde dolacak yeşil pasaportu ile almaya’ya 29.08.2018 tarihinde gönderdik. dönüş bileti olarak ise 03.10.2018 tarihi belirledik. Uçuş Sun express ile yapılacaktı ve Sun express .03.10.2018 tarihli uçuşu kabul etmedi. dediler ki vize yani yeşil pasaportta süre dolmadan 180 gün öncesi dönüş yapmalısınız dediler ve bize 09.09.2018 tarihli bilet aldırdılar. aksi halde geçiş vermediler. pasaport kontrolde şef ile konuştuğumda ise 30 günden fazla çıkışlarda 180 gün süre aranıyor dedi ve dönüşünüle 34 gün dedi siz 29.09.2018 alırsanız yeter dedi. ama sun express pasaport kontrol şefinin yanlış bildiğini almayada polisin sorun çıkaracağını söyledi mecburi uçuşumuzu 09.09.2018 olarak pegasusdan aldık. Sun express görevlisi pegasus’a burun kıvırdı. ve almanyada herhangi bir polis kontrolü yaşamadan giriş yaptı annem. şimdi biz 09.09.2018 uçuşunu iptal ettik ve il aldığımız 03.10.2018 tarihli bilet ile dönüşünü gerçekleştirecek türkiye’ye girişte nasıl bir sorun yaşarız onu bilemiyoruz. Elbet ülkeye almamaları gibi bir durum olmaz fakat para cezası ve/veya pasaport yenilemede bir sorun yaşanır mı merak ediyoruz konu ile ilgili bize yardımcı olabilirseniz sevinirirm. ben yazınızı okudum ancak çıkarım yapamadım. sizi yoracağım ama şimdiden teşekküerler.

    • Merhabalar Ceren Hanım,

      Anlatım biraz karışık olmuş 🙂 Fakat bence dönüşte herhangi bir sıkıntı olmaz. Ülkenize dönemezsiniz diyecek halleri yok. En fazla çıkışta pasaport görevlisi size son geçerlilik tarihinin yakınlaştığını hatırlatır ve damgayı basar.

      Olabilecek tek sorun tekrar AB seyahati yaparsa anneniz bu kural dışı durumdan dolayı ülkeye almak istemeyebilirler. Bunun için de bahsi geçen tarihte en geç dönmelisiniz.

    • Merhabalar. Ben sizin 6 ay kuralınızı okudum gayet iyi anladım teşekkürler yalnız ben ıhtımal 3 aydan fazla yurt dısında kalabilme durumum var 3 ay sonunda hala orda kalmaya devam edersem ceza olarak ne kadar oderım veya ne gıbı bır problem yasarım yasaları olarak.

        • 30 günü bir kaç gün fazlası aşacak turkıye ye donunce havaalnında çok sorun olurmu ulkeme girişte ayrıca. Odeyecegım para miktarında bır bilginiz varmı peki eger cok yuksek degılse para cezası kalan gunleri para odeyerek kalmayı dusunuyorum

        • Bakın böyle bir mantık yok 🙂 “cezası kaç paraysa ödeyeyim”

          Bir daha avrupaya ölene dek girişinize izin verilmeyebilir, zaten bu yazıyı okusalar kesin böyle bir ceza verilirdi 🙂

          Kalış süreniz 90 gündür ve geçmeyin geçecekseniz vize alın.

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.