Herkese merhaba! Bugün yurtdışında öğretim görevlisi olmak isteyenler için “MEB Yurtdışı Okutmanlık” programından bahsedeceğim. Eminim aranızda yurtdışında öğretim görevlisi olmak isteyen bir sürü kişi var… Yurtdışında görev yapmak gerçekten bir sürü avantaj sunabilirken kişisel olarak da önemli bir kazanım olarak değerlendiriliyor.

Bugün 2022 yurtdışı okutmanlık programına başvuru, hangi ülkelere gidilebileceği, maaşlar ve değerlendirme hakkında genel bilgiler vereceğim. Tüm bu verdiğim bilgileri onlarca ülkedeki gezi ve Avrupa’da öğrencilik tecrübemle harmanlayacağımı da hatırlatmalıyım.

Yurtdışı Okutmanlık Nedir?

Aslında halk arasında yurtdışı okutmanlık ya da yurtdışı öğretim üyesi olarak adlandırdığımız bu programın ve sınavın genel adı “yurtdışında görevlendirilecek öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve okutman seçme sınavı”

Tahmin edebileceğiniz gibi bu MEB tarafından organize edilen bir program. Her yıl kontenjanla belirtilen sayıda öğretim üyemiz ya da öğretmenimiz yurtdışında öğreti görevlisi ya da okutman olarak çalışma fırsatı yakalıyor. Bu programın fazlaca talep görmesinin tabii ki en büyük sebeplerinden biri maddi olarak avantajlı şartlar sunması.

İşte Brescia! Ben de Burada 1 Yıl Üniversite’de Okudum 🙂

Başvuru Şartları Neler?

Başvuru şartları aslında her yılın başvuru kılavuzuna, ilanına göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak ben bugün 2022 senesi için de geçerli olarak şekilde başvuru şartlarını listeleyeyim;

  • Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak,
  • Sınava başvuru itibariyla öğretmen ya da üniversitede öğretim elemanı olarak 5 yıl çalışmış olmak. (kabaca anlattım detaylar için yazı sonundaki kılavuza bakabilirsiniz, istisna v.b durumlar var)
  • Gerekli alanlar için doktora mezunu olmak,
  • Askerlik hizmetini tamamlamış olmak ( ya da muaf)
  • Yurtdışına gitmekte bir engelin bulunmaması,
  • Herhangi bir disiplin v.b ceza almamış olmak,
  • Gerekli temsil yeteneğine sahip olmak,
  • Görev yapmayı engelleyecek sağlık sorunu olmaması,
  • Gerekli programlar için dil şartını sağlayabilmek

Hangi Ülkelerde Öğretim Görevlisi Olabilirim, Hangi Branşlar Gidebilir?

Yurtdışı okutmanlık programı ile Avrupa ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, KKTC gibi ülkelere gitme şansınız bulunuyor. Ancak bu durum her yıl kontenjan ve ihtiyaca bağlı olarak değişebilir. Bu yüzden başvurduğunuz yılın kılavuzunda açıklanan bilgiler önemli.

Yurtdışında öğretim görevlisi olarak görev yapacaklar çoğunlukla Türk Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri, Dil Bilim, Edebiyat gibi branşlardan seçiliyor. Çünkü genellikle bu branşlardaki ihtiyaç daha fazla oluyor. Şimdi size fikir vermesi açısından en son açıklanan kontenjanları paylaşayım;

2022 Yılı İçin Yurtdışında Görevlendirilecek Okutman, Öğretim Görevlisi ve Öğretim Üyesi Sayılarının Ülke Kontenjanları ve Branşlarının Tam Listesi ( büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz )

Yurtdışı Okutmanlık Kontenjanları / Kaynak: meb.gov.tr

MEB Yurtdışı Okutmanlık 2022 Başvuruları Ne Zaman?

Milli Eğitim Bakanlığı genel olarak her yılın sonlarına doğru yurtdışı okutmanlık programı için kılavuzunu ve başvuru şartlarını açıklıyor. Başvuru ve sınavlarla beraber sürecin sonuçlanması toplamda 3-4 ay alabiliyor.  Başvurunun ardından Mesleki Yeterlilik Sınavı, Temsil Yeteneği Sınavı gibi sınavları geçmeniz gerekli.

Başvuru Tarihleri: 10 – 18 Ocak 2022

Sınav Takvimi & Başvuru Ücreti Ne Kadar?

MEB Yurtdışı Okutmanlık programı için 2022 yılında 170 liralık bir başvuru ücreti ödemeniz gerekiyor

Yurtdışında öğretim görevlisi yapmak için adayların sınav takvimi de öncelikle mesleki yeterlilik sınavı ile başluyor ve sonuçlara göre temsil yeteneği sınavı ile devam ediyor.

Yurtdışı Okutmanlık Maaşları Ne Kadar?

Peki yurtdışında okutmanlık yapacaklar ne kadar bir maaş alacak en önemli konulardan biri bu 🙂 Maaş konusunda size net bir rakam vermem imkansız çünkü her yıl değişiklik gösterebiliyor gittiğiniz ülkeye göre.

Genellikle maaşlar Avrupa ülkelerinde 1800 euro civarında oluyor. Ayrıca Türkiye’deki maaşınız da aynen devam ettiği için çift maaş almış oluyorsunuz. Şimdi size referans olarak geçtiğimiz yılların maaş tablosunu fikir vermesi açısından paylaşacağım;

Yurtdışı Okutmanlık Maaşları Listesi (büyütmek için üzerine tıklayın)

Not: Geçmiş yıllara ait MEB’in yayınladığı bir belgedir fikir vermesi açısından konmuştur.

Yurtdışı Okutmanlık Maaşları Kaynak: mev.gov.tr

Yurtdışında Öğretim Üyesi Olma Avantajları Neler?

Yurtdışında öğretim üyesi olmak bence çok önemli bir deneyim. Ben de İtalya’da yüksek lisans için bir yıl bulununca bunu daha iyi anladım, kesinlikle insanın vizyonunu genişleten bir şey.

Kısaca yurtdışında okutman & öğretim üyesi olmanın avantajları;

  • Yurtdışında yaşama deneyimi,
  • Dil bilginizin artması,
  • Maddi yönden avantaj, (çift maaş alıyorsunuz)
  • Akademik kariyeriniz için oldukça önemli olacaktır
MEB programından bağımsız olarak yurtdışındaki akademisyan maaşları için şuraya bakabilirsiniz

Yurtdışı Okutmanlık & Öğretim Üyesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle o yılın başvuru kılavuzunu esas almalısınız. 2022 yurtdışı okutman kılavuzuna şuradan ulaşabilirsiniz. 2022 kılavuzu yayınlandı! Kısaca başvuru aşamaları şöyle ilerliyor;

  • Sınav ücreti yatırılıyor, (bankalar ya da meb.gov.tr aracılığıyla)
  • Şuradan elektronik olarak başvuru yapılıyor,
  • Başvurular kurumunuz tarafından kontrol edilerek onaylanıyor,
  • Ardından da duyuruları takip ederek işleyiş bekleniyor.

Nasıl Değerlendirme Yapılıyor?

Değerlendirme genel olarak temsil yeteneği ve mesleki yeterlilik sınavları ile yapılıyor. Bu sınavlardan aldığınız puanlar oldukça önemli.

Mesleki yeterlilik sınavında; Türkçe, Tarih, Öğretim ve Yöntem Teknikleri, Genel Kültür gibi konulardan sorumlu oluyorsunuz. Temsil yeteneği sınavında da Türkçe, Tarih, Genel Kültür, Bakanlık Mevzuatı, Göreve Uygunluk gibi konular devreye giriyor.

Sıkça Sorulanlar & Merak Ettikleriniz

Yurtdışı Okutmanlık Görev Süresi Ne Kadardır?

Yurtışındaki okutmanlık & öğretim elemanı görevlendirmeleri başka 1 yıllık olarak yapılıyor ve duruma göre toplamda 5 yıl olacak şekilde uzatılabiliyor.

Yurtdışında Maddi Durumum Nasıl Olur?

Bazı ülkelerde verilen maaşın ancak yeterli olabildiği ve maddi açıdan çok avantajlı olamayabileceği önceki gidenlerin aktardığı bilgiler. Ancak genelde çift maaş olması sayesinde olumlu bir maddi etki yaratacağını düşünebilirsiniz.

Genel olarak yurtdışında akademisyen nasıl olunur konulu yazıma da bir bakın derim

Yurtdışı Öğretmenlik Programı Nedir?

Bu programla birlikte karıştırılmamasını istediğim yurtdışı öğretmenlik programı da bulunuyor.  Aslında genel olarak başvuru ve işleyiş benzer olsa da ayrı bir kılavuzu bulunuyor ve değerlendirme kategorisi farklı. Yurtdışı öğretmenlik programı MEB bünyesinde görev yapan öğretmenler için bir program. Ayrıntılı bilgi için şuraya bakabilirsiniz.

Bu şekilde MEB yurtdışı okutmanlık & öğretim görevliliği konusundaki yazımı bitiriyorum. Eğer sorularınız olursa lütfen çekinmeden sorun, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum, herkese başarılar!

Güncelleme: Yurtdışı okutmanlık 2022 kılavuzu açıklandı! (2022 kılavuzu şurada)

Uyarı! Burada bahsettiğim tüm bilgilerin temel kaynağı MEB.GOV.TR deki yurtdışı okutmanlık kılavuzu ve hocalarımızın yorumlarıdır. Yer yer küçük hatalar da olabilir. Bu yazıyı bir tanıtım, bilgilendirme gibi düşünüp resmi işlemlerde resmi kılavuzları ve okul müdürlüklerini referans almalısınız.

Okumalısınız! Yazının Devamı: Avrupa’nın En Yaşanılır Şehirleri Hangileri ?

İlginizi Çekebilir: Yurtdışında Akademisyen Nasıl Olunur?

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.