Selamlar! Yurtdışında üniversite okumanın ne kadar çok merak edildiğini bildiğimden bugün sizlere “yurtdışı üniversite bursları”ndan bahsedeceğim. Sonuçta çoğumuzun yurtdışında okumak için bir yurtdışı bursluluk programına ihtiyacı var.

Ben de Erasmus programıyla burslu olarak yurtdışında yüksek lisansta bulunmuş biriyim. Birebir kendi tecrübelerim ve araştırmalarımla beraber sizlere en iyi yurtdışı öğrenci burs programlarını tek tek listeleyeceğim.

Yurtdışında Okumak İçin En İyi Yurtdışı Öğrenci Bursları

Aslında yurtdışında üniversite okuyabileceğiniz bir sürü bursluluk programı var. Ama ben şimdi sizlere en iyi imkanları sunan, en çok öğrenci kabul eden ve en bilinen üniversite burslarını anlatacağım. Burada olmayan programları da araştırıp bulmayı unutmayın baştan söylemek istedim; hadi yurtdışı öğrenci burslarını keşfe çıkalım!

Amerika’da Burslu Üniversite Okumak İster Miydiniz? / Manhattan, New York

1. Yurtdışı Hükümet Bursları

Yurtdışı üniversite burslarını aslında birkaç kategoride toplamak mümkün. Bunun en temelindeki bursluluk programlarının ilki yurtdışı hükümet bursları oluyor. Çünkü Türk öğrencilere burs veren ülkeler mevcut.

Belçika, Çin, Amerika, İsveç, Almanya, Ukrayna, İngiltere, Japonya aklınıza hangi ülke gelirse işte tüm bu ülkelerin üniversite bursluluk programları bulunuyor. Bu burslar o devletlerin kendi finansmanı ile sağlanıyor. Ancak yurtdışı hükümet burslarına başvuru genellikle MEB ve konsolosluk sayfaları üzerinden yapılıyor.

Hükümet Bursları İçin: http://abdigm.meb.gov.tr/www/2021-2022-hukmet-burslari/icerik/1490

2. MEB YLSY Programı

Sırada gerçekten benim en önemli gördüğüm yurtdışı üniversite bursluluk programlarından biri var. Çünkü bu programla gerçekten yurtdışında ücretsiz üniversite okumak mümkün.

YLSY MEB’in düzenlediği bir yurtdışı eğitim bursluluk programı. Bu programda size ayda 2.000 euro’ya kadar bir burs sağlanabiliyor. Ayrıca ek olarak ödenekler de yapılıyor. YLSY Bursu ile yurtdışında bir üniversiteye gittikten sonra dönüşte zorunlu olarak belli kurumlarda çalışma zorunluluğunuz bulunuyor. Eğer YLSY yapmış birinin tecrübelerini okumak isterseniz şuradadır.

3. Yurtdışı Üniversitelerinin Bursları

Bu başlık internette pek rastlayamayacağınız türden. Çünkü genelde büyük bursluluk programları anlatılıyor. Ancak yurtdışındaki çoğu üniversitenin kendi organize ettiği de çeşitli bursluluk programları var.

Örneğin benim okulum Universite Degli Studi di Brescia’nın yüksek lisans yapacaklar için çeşitli burslu kontenjanları vardı o dönem için ve ödenekler aylık 1.000 euro’ya yakındı. Brescia’da yaşam masraflarım şurada siz kıyaslayın.

Yurtdışındaki üniversitelerin burslarını araştırmak için tek tek hedef üniversitelerinizi belirleyip başvuru ilanlarına bakmanız gerekiyor. Bu zor ama bulursanız şansınızın yüksek olduğu bi yöntem 🙂

4. TEV Bursu

Yurtdışında üniversite okumak için burs programlarından biri de Türk Eğitim Vakfı’nın yurtdışı bursları. TEV Bursları genellikle yüksek lisans / master, doktora, ve tıp alanında veriliyor.

TEV Bursları ile Amerika, Fransa, Danimarka, Singapur, İtalya gibi yerlerdeki okullara burslu olarak gidebiliyorsunuz. Bursa başvuru için genel olarak not ortalaması ve dil bilgisi gibi şartlar mevcut.

TEV Yurtdışı Üniversite Bursu: https://www.tev.org.tr/burs-yurt-disi-burslar-genel-bilgiler/tr/15

5. Erasmus Mundus Programı

Sırada Erasmus Mundus programı var. Öncelikle bu program klasik Erasmus+ öğrenci değişim programı değil çok farklı. Bildiğiniz Avrupa Birliği’nin bir yüksek lisans burs programı.

Benim Brescia’daki yakın arkadaşlarımdan biri de bu bursla İtalya’da bulunuyordu. Bu programla yüksek lisans yapan herkese burs verilmiyor ama eğer burs kontenjanına girerseniz aylık 1.000 euro civarında bir hibe burs alabiliyorsunuz. Ayrıca bu programda birden fazla üniversitede dönem dönem okuyarak ortak bir diploma almış oluyorsunuz. Avrupa Birliği tarafından organize edilen oldukça iyi imkanlar sunan bir program olduğunu söylemeliyim. Erasmus Mundus İçin

Brescia, İtalya’da Tabii ki Erasmus Yapılabiliyor 🙂 Ben Burada Erasmus Yapıyorum!

6. Avrupa Birliği Jean Monnet Bursu

Ülkemizde pek de fazla bilinmeyen Avrupa Birliği’nin yurtdışı öğrenci bursları da mevcut. Jean Monnet bursu her yıl belli bir sayıda öğrenciyi yurtdışına burslu olarak gönderiyor.

Jean Monnet bursiyerleri genellile öğrenimleri sonrası da başarılı yerlere ulaşmaları ile öne çıkan bir program. Başvuru için yine not ortalaması, dil bilgisi gibi genel kriterler mevcut.

Jean Monnet Bursu: https://www.jeanmonnet.org.tr/tr-tr/

7. British Council Great Yüksek Öğrenim Bursu

Aslında British Council Great öğrenci bursunu hükümet burslarından biri olarak da düşünebiliriz. Ancak İngiltere bu işi biraz daha kapsamlı şekilde yapan bir ülke.

İngiltere her yıl binlerce öğrenciyi bu şekilde ülkesine burslu olarak alıyor. Yıllık olarak minimum 10.000 pound civarında bir karşılıksız burs alabiliyorsunuz.

British Council Great Bursu: https://study-uk.britishcouncil.org/scholarships/great-scholarships

8. Chevening Bursu

İngiltere hükümetinin burs programlarından bir diğeri de Chevening bursluluk programı. Bu program daha çok master öğrencileri için öne çıkıyor.

Chevening bursu tüm üniversite masrafları, ulaşım ücretleri, vize ücretleri gibi ücretlerin tamamını kapsayan bir program. Yani bildiğiniz sıfır harcamayla yurtdışında üniversite okuyabiliyorsunuz. Ancak güçlü bir hazırlık şart.

Chevening Bursu: https://www.chevening.org/scholarship/turkey/

Brescia’daki Amfimiz 🙂 Anılar Anılar…

9. Fulbright Bursu

Eminim daha önceden Fulbright bursunu duymuşsunuzdur. Oldukça prestijli ve Amerika’ya öğrenci gönderen bir burs programından söz ediyorum.

Genellikle farklı fakrlı dönemlerde doktora, yüksek lisans, doktora sonrası araştırma gibi burslar veriyorlar. Burs verdikleri alanlar biraz daha spesifik olduğu için size uygun olup olmadığını araştırmalısınız.

Fulbright Bursu: https://fulbright.org.tr/

10. Erasmus+ Değişim Programı

Son olarak Erasmus+ değişim programından bahsedeceğim. Bu hepimizin bildiği Erasmus!

Erasmus programı burada bahsettiğim diğer tüm bursluluklardan farklı olarak sizi yurtdışında bir üniversiteden mezun etmiyor. Ama 1 dönem ya da 2 dönem olarak yurtdışında üniversite eğitimi ve bursu alabiliyorsunuz. Erasmus programıyla ayda 600 euro’ya kadar hibe desteğiyle neredeyse hiç para harcamadan burslu olarak üniversite okumak mümkün.

Eğer halihazırda bir Türk Üniversitesi’nde öğrenciyseniz ve buradaki programlar size uymuyorsa en azından Erasmus’u bir denemenizi öneririm. Erasmus ücretleri, Erasmus hibesi ve Erasmus başvurusu ile ilgili bilgileri kapsamlı yazılarımdan alabilirsiniz.

Erasmus: https://www.gorkemliyollar.com/erasmus/

Yurtdışı Bursları Aylık Ne Kadar, Neleri Kapsar?

“Görkem peki bu yurtdışı eğitim bursları ne kadar oluyor, neleri kapsıyor?”

Genellikle yurtdışı eğitim bursları ülkesine göre değişmekle beraber o ülkenin asgari ücretine yakın bir ücret oluyor. Yani ortalama olarak Amerika, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde burslar aylık 1000-2000 dolar seviyesinde oluyorken Avrupa ülkelerin de de öğrenci bursları 1000-1500 euro bandında oluyor.

Ayrıca bu burslar sizin vize ücretleriniz, uçak biletleriniz, okul ücretleriniz, ek harcamalar gibi konuları da ayrıca kapsayabiliyor. Yani bu şekilde yurtdışında ücretsiz üniversite okuyabiliyorsunuz. Size ek olarak verilen aylık burslar da o ülkeler için yeterli düzeyde oluyor.

YLSY Bursuyla Yurtdışında Okuyan Birinin Hikayesi!

YLSY Bursuyla Yurtdışında Okuyan Birinin Hikayesi!

Yurtdışı burslarından bahsetmişken size yurtdışında YLSY bursu ile ücretsiz olarak üniversite okuyan bir arkadaşımızın da hikayesini paylaşmak istiyorum. Belki bu sizin heveslenmenize, çalışmanıza ve kazanmanıza faydalı olur.  Röportajımızdan küçük bır kısım;

“Glasgow üniversitesinin o görkemli mimarisinden başlamak istiyorum. Kampüsü gördüğünüz an, çalışma şevki otomatik yükleniyor. ? Öğrencilik nasıl? Avantajları ve dezavantajları var. Bir kere sizin gibi tonla international öğrenci var. Bu yüzden herkes bu duruma alışık ve sizi anlayışla karşılıyor. Herkes ilk başta şundan korkuyor. Ya dersleri anlamazsam? Sınavlar? Nasıl başa çıktın? Arkadaşlar, ilk başta dersleri anlamayı beklemeyin zaten ? Ielts den 7 de alsanız ilk gittiğinizde tek kelime bir şey anlamıyorsunuz.”

YLSY Bursu ile yurtdışında okuyan İrem’le röportajımız için buraya!

Peki Nasıl Burs Kazanırım, Nasıl Yurtdışında Ücretsiz Üniversite Okurum?

Son olarak “iyi anlattın programlar iyi hoş ama nasıl kazanacağınız bu bursları” diyorsanız 🙂 Sizin için 11 adımda yurtdışında ücretsiz üniversite okumak adında bir yazı hazırladım. Genel olarak iyi bir hedefinizin olması, gerekli şartları karşılamanız gerektiğininden falan filan bahsediyorum! Eminim faydalı olacaktır bir göz atın gelin.

Bu şekilde yurtdışı üniversite burslarını ve en iyi imkanları sunanlarını anlattığım yazımı bitiriyorum. Bu yazıyla beraber yurtdışında nasıl ücretsiz üniversite okunacağını anlattığım ve genel hatlarıyla YLSY programından bahsettiğim yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim. Eğer sorularınız olursa lütfen çekinmeden sorun, hepinize sevgiler!

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.