Keyifli günler ! Frig Vadileri’ndeki gezim devam ediyor . Önceki yazımda sizlere İhsaniye, Afyon bölgesindeki Frig Yolu ve Peri Bacaları’nı anlatmıştım, sırada Ayazini Köyü var.

Gezi rehberim içerisinde Ayazini Köyü ve Metropolisi’nde gezilecek yerleri keşfederken Görkemli serüvenime de ortak olabilirsiniz, benimle gelin !

Ayazini Köyü Hakkında Bilgiler

Ayazini Köyü ya da tarihte geçen adıyla Ayazini Metropolisi sahip olduğu doğal ve tarihi zenginlikler ile Afyon’da bir adım öne çıkan bir nokta. Burası Frigler döneminden beri bir yerleşim yeriymiş.

Bu özelliğini Roma ve Bizans dönemlerinde de sürdürmüş. Farklı medeniyet ve kültürlere ev sahipliği yapması ile birçok eser ve yaşayış biçimini Ayazini’de bir arada gözlemleyebiliyoruz.

Ayazini Metropolisi Genel Görünüm / Tarihi Kaya Mezarları

Ayazini Köyü Nerede, Nasıl Gidilir ?

Ayazini Köyü, günün ilk yarısında bulunduğumuz Göynüş Vadisi’nin 5-10 kilometre kadar doğusunda kalıyor. Bir başka deyişle Afyon’dan Eskişehir’e giderken 30. kilometrelerde yolun doğu tarafında biraz içerde bir köy.

Buraya ulaşmak için de özel araç ya da tur şart. Köy merkezine ulaşsanız da gezilecek yerler biraz dağınık. Fakat kondisyonuna güvenenler için de harika bir yürüyüş rotası olabilir 🙂

Ayazini Köyü Genel Görünüm / İç İçe Bulunan Oyulmuş Kaya ve Evler

Ayazini’de Gezilecek Yerler

Ayazini Kilisesi

15 Eylül Cumartesi. Ayazini’de gezilecek yerleri keşfetmeye başlıyoruz. İlk olarak köy girişinde karşımıza çıkan Ayazini Kilisesi var.

Ayazini Kilisesi, kaya içerisine yekpare şekilde oyulmuş etkileyici bir yapı. Kim tarafından ne zaman yaptırıldığı tam olarak saptanamamış. Fakat sahip olduğu kubbeli ve kolonlu yapı milattan sonra 1000’li yıllara tarihlendirilebiliyormuş.

Etkileyici Ayazini Kilisesi

Kilise’nin tamamıyla tüf kayalıklara oyulmuş olması içeride muazzam da bir akustik oluşturmuş. Bugün dahi bunun farkına varabiliyorsunuz. Ayrıca “Apsis’ denen öndeki kubbeli yapısı Kudüs’e bakıyormuş. Kudüs’ü gezdiğim sıralarda da bu tarz bir bilgi edinmiştim doğrusu, Kudüs gezim şuradadır.

Son olarak Ayazini Kilisesi yukarıdan bakıldığında bir deniz kabuğu motifini oluşturuyor. Mimari açıdan iç bölümde de hoş detaylar görebilirsiniz. Hem tarihi hem de mühendislis açıdan benim için önemli bir kilise olmayı başardı…

Ayazini Kiliseis’nin İç Bölümü ve Yıkılmış Sütunlar

Kaya Yerleşimleri ve Kaya Mezarları

Yolumuza devam ediyoruz sırada Ayazini Metropolisi’nin tarihi kaya yerleşimleri var. Ayazini Kilisesi’nden sonra yürüyerek bu yerleşime ulaşabiliyorsunuz. 

Kaya yerleşimlerinde karşınıza en sık çıkacak olan anıt mezarlar. Bu anıt mezarlar daha önce benzerine rastlamadığım düzeyde iyi kaya oymacılığı içeriyor.

Kaya mezarları genellikle oda biçiminde olup bazıları çift katlı şekilde yapılmışlar. Ayrıca bu mezarlarda özel figürler görmeniz mümkün.

Ayazini Kaya Yerleşimlerinden

Aslanbaşlı Kaya Mezarı

Bizim karşımıza çıkan Aslanbaşlı kaya mezarı belki de Ayazini Metropolisi’ndeki en dikkat çekici olanlardan biri. Mezar odasının girişinde tepede bulunan aslan figürü hala farkedilebilecek durumda.

Mezarın daha üzerinde farkettiğim sütunlu başlık da dikkat çekici.

Bahsettiğim Aslanbaşlı Kaya Mezarı

Ayazini Frig Yolu ve Gezi Rotası

Aslında Frig Vadileri’ni keşfederken en büyük sorun, parkurların pek de belli olmaması. Fakat Ayazini Köyü’nde gönüllü çalışan arkadaşlar sizler için taşlardan antik bir Frig Yolu inşa etmiş !

Resmini de paylaştığım bu yolları takip ederek, Ayazini Metropolis’inin kaya ev ve mezarlarını içeriden keşfedebilirsiniz. Yol boyunca mezarlar ve evler arası bağlantılar da mevcut, bu sayede kendinizi geçmişte hissetmeniz hiç zor değil.

Takip Edebileceğiniz Gezi Yolu / Ayazini Metropolisi

Avdalaz Kaya Yerleşimi

Kendinizi bu keyifli yolla beraber Avdalaz Kaya Yerleşimi’nde bulacaksınız. Kaya mezarlarının dışında bu yerleşimin ana parçası tabii ki yaşayanlar için olanlar 🙂

Friglerin yaşadığı ve yer yer üç katı bulabilen bu kaya evleri gerçekten insanı büyüleyecek nitelikte. Yalnızca birer oyuk ve oda göreceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz !

Avdalaz Kaya Yerleşimi ve Etkileyici Katlı Tasarımı

Avdalaz Kaya Evleri’nde oturmak için oyulan özel kayalar, aydınlatma ve eşya koymak için yapılmış özel nişler sıkça görebilirsiniz. Ayrıca ilk alaturka tuvaletin kullanıldığı yer de burası 🙂

Evler arası geçişleri sağlayan oyuklar ve merdivenlerle beraber burası devasa bir yer altı şehrini anımsatıyor insana.

Evlerin İç Bölümü / Maalesef Tahribatlar da Mevcut…

Ayazini’nin Frig ve Günümüz Mezarlığı

Şimdi ilginç bir noktaya gideceğiz. Az önce kaya mezarlarından bahsetmiştim. Şimdi Ayazini Mezarlığı’ndayız, ilginç olan bu mezarlıkta kaya mezarları da var !

Doğru tahmin ettiiniz, Ayazini Köyü’nde binlerce yıl önceden gelen bir gelenek devam ettirilmiş. Frig, Roma ve Bizans dönemindeki kaya mezarlarına bugün de yeni mezarlar eklenmiş ve kullanılmaya devam ediyor.

Bu mezarlıkta keşfedeceğiniz kaya mezarlarının yanında minik şapeller de görmeniz mümkün. Ayazini Metropolis’i Bizans ve Roma zamanlarında önemli bir dini merkezmiş. 

Ayazini Günümüz Mezarlığı ve Arkasındaki Kaya Mezarları

Yazılı Şapel

Mezarlığın biraz yukarılarına çıkarsanız Yazılı Şapel’i görebilirsiniz. Burası farkedebileceğiniz kadar net Yunan yazısıyla bu adı almış ve “Yaşasın Yunan Kralı Konstant” yazıyormuş…

Aslında burası Frigler zamanında da bir tapınak olarak kullanılmış. Şapel’deki Meryem Ana figürlerinin yerinde Kibele tasvirleri olduğunu tahmin etmek pek de zor değil.

Yazılı Şapel’in İçinden

Freskli Şapel

Bir de Freskli Şapel’imiz var 🙂 Bu kilisede de içinin fresklerini çok belirgin olmasa da hala fark edebiliyoruz. Böylesine bir kaya oymasında renkli figürler görmek insanı hayrete düşürüyor…

Bu bölgede son olarak Kral Mezarı’ndan bahsedeceğim. Bahsedilmeyecek gibi de değil 🙂 Özellikle girişindeki sütunlu kapısı ve üzerindeki alınlığı insanı hemen yanına çekiyor.

Freskli Şapel’in İç Bölümü

Kral Mezarı

Özellikle alınlıkla kapıyı ayıran bölümdeki yatay süslemeler günümüzde de ihtişamını koruyor. Dikkatli baktığınızda alın bölgesindeki Medusa başı figürünü de görebilirsiniz.

Dışarıdan bakmak olmaz ! Kral mezarının iç odasına giriyoruz. Bu mezarı özel kılan unsur iç bölümdeki duvarda yer alan Medusa başı tasviri. Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar tamamı sağlam duruyormuş, fakat günümüzde bi bölümü maalesef ki tahrip olmuş…

Kral Mezarı ve Dikkat Çeken İşlemeleri / Sağda Murat Abi

Günümüzün Ayazini Köyü

Şimdi tarihe kısa bir mola ! Günümüz Türkiye’sinin Afyonkarahisar’a bağlı Ayazini Köyü’nden bahsedelim. Aslında tüm köy bu kaya yerleşimleri ile iç içe. Bir yanda yığma köy evlerini görürken birkaç metre ötesinde Frig ve Bizans yerleşimlerini görebiliyoruz.

Köyde az da olsa yaşayan bir nüfus hala var. Evlerin çoğu görsel olarak sizi etkileyecek güzellikte. Hatta biri var ki bence gidin görün 🙂 

Camisiz köy olurmu hiç ! Ayazini Camii’de tüm ihtişamıyla yükseliyor. Minaresinin ucundaki mavi kubbe tasvir edebileceğim hoş bir detay.

Ayazini Köyü / Solda Ayazini Camii’nin Hoş Minaresi

Köyün Candan İnsanları

Tam da caminin yanında birkaç amca ve bir teyzeye rastlıyoruz. Önce çaktırmadan fotoğraflarını çekmeye çalışsam da sonra gelin çekin tabii diyorlar 🙂

Bize poz veren Ayazini’nin sempatik eşrafı gönlümü çaldı doğrusu. Zaten köyde yaşayanların çoğu da böyleymiş. Zaten köyde gezerken size doğru gülümseyen bakışları farkedince tüm ortam değişiyor…

Ayazini Köy Halkından Bir Kare 🙂

Ayazini Köy Evleri ve Konaklama

Önceki Frig Vadileri yazımda bahsettiğim köy evleri projesinin de aslında öncelikli merkezi burası ! İşte bu samimi ortamda, kültürel öğeleri keşfederken aynı zamanda bu tatlı insanların misafiri olacaksınız.

Frigya gezinizde konaklamayı sağlayacak bu güzel seçenek için çalışmalar sürüyor… Yakın zamanda ayrıntılarını sizlerle paylaşacağım.

Ayazini’deki Sevimli Evlerden Biri

Avdalaz Kalesi

Tarihe verdiğimiz mola bitti 🙂 Şimdi Ayazini Köyü’nün birkaç kilometre ilerisindeki Avdalaz Kalesi’ne gidiyoruz. Burası gezeceğim son nokta olacak.

Avdalaz Kalesi eşini benzerini pek göremeyeceğiniz cinsten bir yer, adeta binlerce yıllık bir apartman !

Avdalaz Kalesi Üzerinden

Avdalaz Kalesi, Bizanslılar döneminde hem koruma amaçlı bir kale hem de bir yerleşim yeri olarak inşa edilmiş. Kale 3-4 katlı var. İlk katında mezar odaları bulunurken, üst giriş bölgesinde büyük bir sarnıç varmış.

Kalenın tepesine kadar tırmanabileceğiniz merdivenler de bulunuyor. Çıktığım yol boyunca oda ve çeşitli oluşumları çıplak gözle keşfetme şansım oluyor. 

Kalenin Tepesinden Manzara / Hafifçe Sızan Güneş

Tepeden Frig Vadileri Manzarası

Avdalaz Kalesi fotoğraf sevenler için de harika bir nokta. Özellikle tepesinden tüm Frigya’ya hitap edercesine pozlar vermeniz mümkün. Tam da bulunduğum sırada bulutların arasından süzülen güneş manzarımızı pek bir güzelleştirdi.

Bu şekilde Ayazini Köyü’ndeki gezimiz bitmiş oluyor. Frig Vadileri ve Ayazini Köyü için bir gezi rehberi niteliğinde gezilecek yerleri anlattığımı düşünüyorum. Ben bu küçük ama zengin tarihe sahip köyü fazlaca beğendim. Yeri de o kadar kolay ki, Afyon’a giderken birkaç saat olsun uğrayın derim, yalnızca İhsaniye tarafındaki Frig Vadileri ile yetinmeyin derim.

Avdalaz Kalesi’nde Ben 🙂

Gizemli Frigya Yazı Dizim

Eğer okumadıysanız günün ilk yarısını anlattığım ve Frig Vadileleri’nden genel olarak bahsettiğim yazımı kesin okumalısınız. Çünkü bu iki yazı birlikte bir anlam taşıyor, Frig Uygarlığı ayrı ayrı düşünülemez 🙂

Ben artık biraz dinleneceğim, sırada Afyonkarahisar’ı gezmek var. Eminim ki gezilecek bir sürü yer var. Sizler için Afyon’daki gezi notlarımı da birkaç güne kadar tamamlayacağım, hepinizin okumasını tavsiye ederim, benden bu kadar, sevgiyle kalın 🙂

Yazının Devamı: Afyonkarahisar, Türkiye Gezi Notlarım ( Yakında ! )

Önceki Yazı: Frig Vadileri ve Peri Bacaları Gezi Notlarım

3 Yorum Yapılmış

  1. Merhaba Görkem Bey,
    Öncelikle bu bilgilendirici yazı için teşekkür ederim. Gerçekten çok faydalı oldu. Arkadaşlarımla beraber Frig vadisi gezisi yapmayı düşünüyoruz. Ayazini Köyü’nü gezmek için kaç gün ayırmak yeterli olur? Cevaplarsanız çok sevinirim. İyi akşamlar.

    • Merhabalar Melike Hanım,

      Rica ederim ne mutlu 🙂 Bence harika bir fikir ! Ayazini Köyü ve Avdalaz Kalesi bir gün içerisinde gezilebiliyor. Fakat Frig Vadileri için 2-3 gün ayırabilirsiniz toplamda, iyi akşamlar.

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.