Merhaba ! Üniversite öğrencisinin halinden, üniversitede okurken 50 ülke gezen Görkem anlar 🙂 Bugün öyle havadan konuşmalar yok, direkt olarak üniversite öğrencileri için yurtdışına gitmekten bahsedeceğim.

Üniversite öğrencileri için amaçlar değişse de birçok farklı yurtdışına gidiş seçeneği bulunuyor. Siz belki amacınıza da karar verememişsinizdir diye öğrencilikte yurtdışına gidiş yollarının tamamını sizler için listeledim, hadi inceleyelim.

Öğrenciyken Gezdiğim Toplamda 50 Ülke 🙂 Şimdi İtalya’da Erasmus Yapıyorum ve Gezmeye Devam / Bari, Puglia, İtalya

Erasmus Programı

Erasmus, yurtdışında öğrencilik denince ilk akla gelen program 🙂 Bunun bir sebebi var tabii, çünkü sayıca en fazla öğrenciyi yurtdışına götüren program Eramus. Ayrıca erişilebilirlik konusu da çok önemli, neyi mi kastediyorum ?

Ailemizi ve maddi şartlarımızı biz seçmiyoruz, daha öğrenciyiz ! Kısıtlı imkanlar yurtdışına gitmemize engel olabilir, fakat Erasmus programı bu şartlardan en az etkileneni. Erasmus ihtiyacı olan öğerncilere hibe burs da veriyor.

Erasmus’un en güzel özelliği gezerken bir yandan da orada yaşıyormuşcasına bir tecrübe yaşatması ve bize yurtdışında öğrenci olma deneyimi sunması. Erasmus seçeneğini benimseyenler ve Erasmus programına başvurmak isteyenler bu konudaki özel yazımı kesinlikle okusun 🙂

İşte Bizim Erasmus Kadromuz 🙂 / Erasmus Brescia / Beni Bulun!

Work And Travel Programı

Macera dolu Amerika ! Hakikaten de öyle, Amerika’ya her gidişimde ayrı bir heyecan yaşıyorum. Uzaklıktan mıdır, filmlerden, resimleden midir bilinmez…

Work And Travel şu korkutucu Amerika vizesini aşmanın öğrenciler için en kolay yolu. E doğal olarak Amerika’ya gitmenin de algısal olarak en rahat seçeneği oluyor. Öğrencilikte yaşanan Amerika tecrübesi de bence insana çok şeyler katıyor.

Kısaca tabir edersek WAT programı Amerika’da hem gezerken hem de çalışıp para kazanma olanağı sunan harika bir sistem. Amerikan Hükümeti tarafından destekli olduğu için de bu konuda oldukça cömertler. 

Tek Başına Dünyanın Öteki Ucuna Gittiğim Batı Amerika Gezimden / Golden Gate Köprüsü, San Francisco / Orada da Üniversite Öğrencisiydim 🙂

Workaway Programı

Bu en çılgın olan 🙂 Workaway üniversite öğrencileri için bence bulunmaz bir sistem. Kısaca yurtdışında gönüllü olarak çalışma prensibine dayanıyor. Sistem üzerinde oluşturduğunuz kimliğinizle, dünyanın çeşitli yerlerinde gönüllü arayan insanlarla birebir iletişime geçiyor ve çalışmaya başlıyorsunuz !

Workaway’i özel kılan unsur, bu çalışmanızın karşılığında kalacak ve yemek için hiçbir ücret ödemediğiniz gibi üzerine para da alabiliyoruz.

Bu sistemde yapılan işler de bazen çok keyifli olabiliyor. Örneğin yurtdışında bir hostelde çalışmaya ne dersiniz ? Hem sosyal ortam, hem İngilizce hem de gezme 🙂 

New York New York 🙂 Üniversite’de Öğrenciyken Amerika Vizesi Almak da Kolay!

Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları

Workaway’i biraz andırmış olabilir 🙂 Fakat buradaki farklılık bu sistemde aracı danışmanlık firmalarına ihtiyacınız olması. Ayrıca uluslararası gönüllü çalışma kampları daha geniş kitleden insanları bir araya getirebiliyor.

Çoğunlukta yaptığınız iş bir sosyal sorumluluk temeline dayandığından üzerine para almıyorsunuz. Sosyal sorumluluk işi olduğundan da mutluluk seviyesi daha yüksek. 

Avrupa Birliği Gençlik Projesi

Aslında bu program da bir çeşit Erasmus oluyor, Erasmus Plus. Avrupa Birliği’nin desteği ile Avrupa’da gönüllü olarak çalışabiliyorsunuz. Bu programa katılmak için üniversite öğrencisi olmak çok büyük avantaj.

Sistemin en büyük avantajı cebinizden 1 kuruş dahi çıkmadan yurtdışına gidebilmeniz. Sadece pasaportu siz çıkartacaksınız 🙂 onu da halledin. Zaten öğrenci pasaportu yazıma bakarsanız harçlar da ücretsiz ! 

Erasmus ve Görkemliyollar 🙂

Yurtdışında Staj

Staj bir çalışma olarak görülse de aslında üniversite eğitimimizi pekiştirme yeri diyebiliriz. Bu yüzden stajyerler de öğrencidir 🙂 Yani yurtdışında staj yapmak, öğrencilikte yurtdışına çıkmak için harika bir yol!

Hem mesleki bilgilerimizi geliştirirken hem de dil ve kültür öğrenebiliyoruz. Yurtdışında stajın önündeki en büyük engel staj yapacak yer bulma konusu. Bu konuda çok zengin seçeneklerimiz olduğunu söylemem ama yok da diyemem !

Yurtdışında staj konusunda size yardımcı olacak birçok kurum, kuruluş bulunuyor ayrıca siz ne güne duruyorsunuz ? Ben kendi kendine yurtdışında staj ayarlayan çok insan tanıdım. Ayrıca yine Erasmus stajı bu konuda en etkili çözüm, yazım burada.

İkisinde de Staj Yapabilirsiniz 🙂 / Norveç mi, İsveç mi ?

Yurtdışında Dil Okuluna Gitmek

Üniversite öğrencileri için yurtdışına gitmenin diğer bir yolu da dil eğitimi almak. Günümüz dünyaında artık İngilizce başta olmak üzere birkaç dili iyi seviyede bilmemiz gerekiyor.

Bunun en iyi yolu da o ülkede dil kursuna gitmek. Çünkü yurtdışında geçen sürede öğrenme hızımız inanılmaz derecede yüksek oluyor. Dil okuluna gidelim de Görkem nasıl yapacağız ?

Öncelikle bu seçenekler arasındaki en maliyetlilerden biri olduğunu hatırlatmalıyım. 

Amerika’nın Kalbinden / Washington DC / Yurtdışında Dil Okulu Denince Akla İlk Gelen Ülke!

Uluslararası Spor, Sanat ve Akademik Yarışmalar

Üniversite yıllarımız hayatımızdaki en sosyal ve üretken olabileceğimiz dönemler. Eğer bu zaman dilimini verimli şekilde kullanır ve kendinizi bir konuya adarsanız birden bire uluslararası bir kişilik kazanabilirsiniz.

Örneğin ben küçük yaşlarımda profesyonel olarak yelken yapıyordum. Başarılı olduğum için tüm masraflarım da Türkiye Yelken Federasyonu tarafından karşılanıyordu, yılın her dönemi Bodrum, Çeşme, İstanbul v.s yarışlara gidiyorduk. Sonra bırakmak zorunda kaldım, ama devam eden çoğu arkadaşım uluslararası yarışmalarda ülkemizi temsil etti.

Yurtdışına bu yolla gitmek için illa milli sporcu olmamıza gerek yok. Liseden bir arkadaşımda üniversite yıllarında tanıştığı Kendo sporu ile birçok kez Uzakdoğu’ya gitti. Ya da siz üniversitedeki bölümünüzle ilgili bir yarışmaya katılmışsınızdır, onun sonucunda da uluslararası bir yarışmaya gitme şansı elde etmişsinizdir, neden olmasın ?

Öğrenciyken Gittiğim Güneydoğu Asya Gezimden / Angkor Wat, Siem Reap, Kamboçya

Turist Olarak Kendi Planladığımız Gezilerle

“Görkem rehberlik hocası gibi tüm projeleri anlattın da ben özgürce gezmek istiyorum!” Şimdi sizin zamanınız geldi 🙂 Ben de yurtdışına çıkmaya böyle başladım. Kural, proje, sistem tanımadan ben hayallerimi gerçekleştireceğim dedim.

Kendi gezimizi planlamak çok ayrı bir keyif. Bu yurtdışı gezisinde yalnızca bizim istediklerimiz olmuş oluyor, ayrıca bolca macera ! Bunun için iyi araştırma şart, ayrıca biraz birikim yapmanız lazım. Önce sen nasıl 50 küsür ülkeyi okurken ve zengin olmadan 🙂 gezdin diyenler şu yazıma göz atsın.

Sen bize direkt yurtdışına gitmeyi anlat ilk nasıl başlarız diyenler de buradan detaylı şekilde bilgi alabilir, hatta yurtdışına gidebilir. Bu şekilde üniversite öğrencileri için yurtdışına gidiş rehberimi de bitirmiş oldum. Sorularınız benim için çok önemli en geç birkaç saate yanıtlıyorum, yorum kısmı hemen altta, sevgiyle kalın !

YLYS Bursu ile İskoçya’da yüksek lisans yapan İrem’le keyifli röportajımızı ve yurtdışında yüksek lisans hakkında tüyoları kaçırmayın!

Yazının Devam: Yurtdışına Çıkmak İstiyorum, İlk Nereden Başlamalıyım?

17 Yorum Yapılmış

  1. Workaway’in üye ücretini ödeyip kabul aldık diyelim. Mesela isveç ya da abd için.
    Arkadaşımın evinde kalacağım demek mi gerekiyor ?
    Malum Türk pasaportuyla vize almak çok zor. Üstüne bir de sırf randevu için para ödüyorsun.

    • Merhabalar Sevgili Fatih,

      Workaway de vizeli ülkelere giderken biraz zorluk yaşayabilirsin açıkçası, gönüllü bir proje ile gittiğini v.s açıklaman gerekecektir.

  2. merhaba
    WAT projesinde gelir olarak türkiyeye ne kadar gelir ile dönüyorsun minimum veya maximum

    • Merhabalar Sevgili Merve,

      Bu size kalmış bi konu ucu çok açık 🙂 2 işte birden çalışan ve hep biriktiren arkadaşım vardı o ciddi bir bütçe ile dönmüştü 3-4 bin dolar gibi ama genellikle kar etme işi biraz zor bence gitmişken adı üzerinde gezmek de gerekiyor

  3. Reis kolay gelsin sana bir sorum olacak work and travel yaptiktan sonra ABD de nasıl kalabilirim cevap verirsen canını yerim

  4. Merhabalar, ben yazın yurtdışına çıkmayı planlıyorum fakat bunu kendi başımamı yapsam yoksa bir projeye dahil olarak mı gitsem emin değilim. Örneğin; Aisec ile yazın 1.5 ay Hindistan-Mısır gibi ülkelere gidip gönüllü projelere katılmak mı yoksa kafamıza göre istediğimiz yerleri gezmek mi daha mantıklı sizce? Aisec ile gittiğim zaman yine 5 bin TL den fazla masraf çıkıyor (proje ücreti, uçak bileti vs)

  5. Merhaba , bn havacilik bölümü okuyorum onlisans 2 . Sınıfım sizce bu bölümden yurtdışına ilerleyebilir miyim hangi tür programlar uygun olur??.kafam karışık yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler ?

    • Merhabalar Sevgili Gökhan,

      Bölümün ile ilgili çok fazla şey bilmiyorum eminim sen daha çok bilgilisindir 🙂 Fakat havacılık konuları uluslararası standartta olduğu için birçok ülkede çalışma imkanı sunar.

  6. Merhaba,
    Ben universite 1.sinif ogrencisiyim ve yurt disinda akrabam var ve bu yaz onun yanina gitmek istiyorum. Acaba ne yapmam gerekli? Su anda ogrenci pasaportum var, hangi yazinizi okumami tavsiye edersinizzz 🙂

  7. Merhaba ben yurt dışında yaşamak istiyorum ve çıkmanın en kolay yolu öğrencilik dönemi gibi gözüküyor staj için yurt dışına çıktığımda orda yaşamak için nasıl bir adım atabilirim bu sorumu açıklayıcı şekilde cevaplarsanız çok sevinirim Teşekkür ederim.

    • Merhabalar Sevgili Mehmet,

      Eğer mezun olduktan sonra bir staj ayarlarsan sonrasında zaten sana iş teklif edebilirler. Önemli olan orada çalışma, oturma iznine sahip olmanda. Bu şekilde zaten oradaki herhangi bir işe de başvurabilirsin.

      • Sorunda bu Görkem abi orda oturma ya da çalışma izni nasıl alabilirim bilmiyorum bunun hakkında bilgi verirsen çok daha iyi olur biraz boğdum seni sorularım ile ama çevremde yanıt alabileceğim kimse yok. Teşekkür ederim.

  8. Merhaba arkadaşlarım sporcu ve maçlar için yurt dışına çıkıyorlar, çok özeniyorum hem sevdiğin bir sporu yapıp hem yurtdısına gitmek harika bir fırsat. Bende bu yolla yurt dışına çıkmak istiyorum. 20 yaşındayım, şuan bir sporda milli olma olasılığım çok çok zor. Bir yazınızda arkadaşınızın kendo sayesinde yurt dışına çıktığını yazmışsınız. Sizin de yurtdışı basamağınız yelkenliymiş. 20 yaşındayım ve hangi sporlar beni yurtdısı hedefime ulaştırır bir bilginiz var mı? Biraz araştırma yaptım internetten ama maalesef pek bir sonuç bulamadım. Sizin de bir fikrinizi almak istedim. Teşekkür ederim

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.