Görkemli günler! Bugün özel arabasıyla Türkiye’ye giriş yapacaklar için gerekli belgeleri anlatacağım. Hepsi birebir 55’ten fazla ülkedeki tecrübem, defalarca kez Türkiye’ye karayoluyla giriş, çıkıştaki yaşadıklarım sonucunda edindiğim bilgilerle olacak. Ben bisikletle bile Türkiye’ye giriş yaptım 🙂

Öncelikle ülkeler arası seyahat ciddi bir iştir. Belki de Almanya, Fransa, Avusturya gibi noktalardan geliyorsunuz sıla yolundasınız ve Türk vatandaşısınız 🙂 ama yine de dikkat etmeniz önemli! Şimdi sizlere liste halinde arabayla Türkiye’ye girişte ne belgeler gerekli, ne işlemler var listelemeye başlıyorum, yazı sonunda sizin için bir checklist de paylaşacağım, başlıyoruz;

Türkiye’ye Karayolu ile Özel Araçla Giriş

Türkiye’ye karayoluyla giriş yapabileceğiniz İpsala, Kapıkule, Pazarkule, Türkgözü, Sarp gibi bir çok sınır kapısı bulunuyor. Aslında bir ülkeye karayoluyla gitmek, hatta kendi aracınızla giriş yapmak genel olarak uçakla gitmekten çok farklı bir prosedür içermiyor.

Yani öncelikle yurtdışına giderken gerekli belgeleri rutin olarak hazırlamanız gerekiyor. Bunun dışında ise aracınızın Türkiye’ye girişi ile ilgili belgeleri hazırlamalısınız.

Avrupa’dan Türkiye’ye Arabayla Nasıl Gidilir?

1. Uluslararası Sürücü Ehliyeti

Özel aracınızla Türkiye’ye girerken ilk olarak gerekli belge tabii ki sürünün uluslararası ehliyeti olacak. Aslında eğer diğer ülkeler kabul etmişse 🙂 sadece Türkiye Cumhuriyeti Sürücü Belgesi de yeterli olacaktır. Çünkü ülkeler en başta kendi verdiği sürücü belgelerini önemserler.

Özellikel yabancı bir ülkenin sürücü belgesi ile Türkiye’ye giriş yapacaklar bu belgenin uluslararası geçerliliğine ve T.C. tarafından kabulune dikkat etmeli. Özellikle farklı alfabe kullanan belgeler sorun yaratabiliyor.

2. Kayıtlı Ülkeden Araç Ruhsatı

İkinci olarak giriş yaptığınız arabanın, kayıtlı olduğu ülkedeki araç ruhsatı gerekiyor. Bu ruhsatın da Türkiye’de anlaşılabilmesi için, uluslararası bir formatta ve latin harfleri ile yazılmış olması önemli.

Ayrıca araç ruhsatının sahibinin de o an aracın içerisinde olması ya da resmi bir formatta kabul edilecek şekilde vekalet verilmiş olması gerekiyor. Araç ruhsatı sahibinin ehliyeti olmaması ya da sürücü olmaması bir sorun yaratmaz.

3. Yeşil Kağıt (Sigorta)

Türkiye’ye araçla girişte bir diğer belge de tabii ki yeşil kağıt!

Aslında bu yeşil kağıt dediğimiz, yeşil sigorta, yeşil kart gibi isimlerle de anılıyor. Anlamı ise aynı yani sigorta! Bu sigorta Türkiye’de herhangi bir kazaya karışmanız durumunda karşı taraftaki olası hasarı karşılamak için yapılıyor. Bu yeşil sigortayı online olarak sigorta şirketlerinden ve sınırda yaptırabilirsiniz.

İpsala’dan Sonra Karşınıza Çıkacak Otoban 🙂 Ben Bisikletle Aşmıştım!

4. Pasaport ve Kimlik

Sanırım arabamızı ülkeye soktuk 🙂 Ama şimdi kendimiz de Türkiye’ye girmemiz lazım. Bunun için de tabii ki pasaport ve kimlik gerekli!

Eğer giriş yapacak kişi Türk Vatandaşı ise yalnızca kimlik, değil ise de pasaport ile Türkiye’ye giriş yapabilir. Eğer T.C. vatandaşı iseniz hiçbir belge olmasa bile biraz uzun bir prosedürden sonra giriş yaparsınız illa ki 🙂

5. Vize

Yabancı vatandaşlar Türkiye’ye giriş yaparken pasaportunu kullanıyor ancak bir de vizeye ihtiyaçları olabilir. Bu yüzden hangi ülkenin vatandaşı ise Türkiye’ye girişteki vize politikasını iyice araştırıp buna göre gerekiyorsa vize almalı.

Bazı durumlarda online ve kapıda vize de gerekli olabilir. Bu işlemi sınır kapısında da halledebilirsiniz. Ama benim önerim önceden halledin!

6. Vinyet (Vignette) (HGS & OGS)

Araçla Türkiye’ye girişte tam olarak bu belge gerekmese de sornasında otoyolları kullanabilmek için Vinyet almak oldukça önemli. Zaten yol boyunca geçtiğiniz Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerde de vignette almak gerekiyor.

Ülkemizdeki otoyolları kullanmak için de otoban girişlerinden HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) kartını alabilirsiniz. Ülkemizdeki otoyollarda pass sistemi değil rotaya göre fiyatlandırma uygulanıyor.

Avrupa’dan Türkiye’ye gelirken geçeceğiniz ülkelerdeki vinyet ücretleri ve elektronik vinyet için yazıma bakabilirsiniz.

Malmö’de Yollara Düşmüşüm! / İsveç’ten Dönerken Yol Tabelaları ile Ben 🙂

7. Şirket Aracı İçin Gerekli Belgeler

Eğer Türkiye’ye giriş yapacağınız araç şirkete ait bir araç ise birkaç ek belge de gerekecektir. Bu belgeler kısaca, aracın şirkete aitliğini ve sizin şirketle bağınızı gösteren belgelerle birlikte izin belgeleri olacaktır. Kısaca şirket aracı ile Türkiye’ye girişte gerekli ek belgeler;

  • Şirketle ilişkiğinizi gösteren resmi belge,
  • Şirket tarafından aracın yurtdışına çıkarılma iznini gösteren belge,
  • Aracın şirket ruhsatı,

Not: Şirket aracıyla Türkiye’ye girişte kalış süresi de maksimum 90 gün olarak güncellendi.

8. Kiralık Araç İçin Gerekli Belgeler

Bunun dışında Türkiye’ye giriş yapacağınız araç kiralık da olabilir. Eğer kiralık bir araçla Türkiye’ye gidecekseniz de önemli belge istekleri var. Kısaca kiralık araçla Türkiye’ye girişte istenen ek belgeler;

  • Araç sahihibi kiralayıcı firma ile yaptığınız araç kiralama sözleşmesi,
  • Kiralayıcı firmanın aracı yurtdışına çıkarmanızı onayladığını gösteren belge, (sözleşmede de yazabilir)

Not: Kiralık araçla Türkiye’de ancak kiralama süresi kadar kalabilirsiniz. Sonradan uzatmanız işe yaramaz.

9. Araç Sahibi Emekli İse Gerekli Belgeler

Türkiye’ye araçla girerken eğer araç sahibi kişi yurtdışından emekli ise de birkaç farklı kural var. Emekli olan kişiler araçlarını Türkiye’de daha uzun süre tutabiliyor.

Bu yüzden emekliler “resmi olarak emekliliklerini gösteren” bir belgeyi de Türkiye’ye girişte sunmalı. Eğer sunulmaz ise bu avantajdan faydalanılamıyor.

10. Diğer Belgeler

Son olarak Türkiye’ye araçla girişte ek belgeler de istenebilir. Bunlar eğer araç size ait değilse araç sahibinden vekalet, 18 yaşından küçük biri yurtdışına çıkıyorsa izin belgeleri v.b şekilde olabilir.

Bu yüzden genel olarak yurtdışına giderken gerekli belgeler yazımdan tüm gerekli belgeleri ayrı ayrı okumanızı öneririm. Ancak o yazı Türk vatandaşları için yazıldı. Yani sizin ülkenizin kuralları farklı olabilir ancak fikir vermesi açısından önemli.

Türkiye’ye Araçla Girişte Gerekli Evraklar Listesi

Şimdi bir check-list yapmanız açısında kısaca Türkiye’ye arabayla girişte gerekli evraklar listesi;

  • Uluslararası sürücü ehliyet,
  • Kayıtlı ülkeden araç ruhsatı,
  • Yeşil kağıt ( yeşil sigorta),
  • Pasaport ve kimlik, (yalnızca biri yeterlidir 🙂 )
  • Gerekiyorsa vize, (yabancı vatandaşlar için vize gerekliliğini araştırmalısınız)
  • Vinyet, otoyol kartları, ( vinyet ücretleri için )
  • Şirket aracı ise şirketten belge, (ayrıntılar yukarıda şirket aracı bölümünde)
  • Kiralık ise kiralık sözleşmesi, (ayrıntılar yukarıda kiralık araç bölümünde)
  • Araç sahibi emekli ise emeklilik belgesi
  • Araç sahibi arabada değilse vekalet,
  • Covid v.b durumlar için gerekliyse PCR testi sonucu ve aşı kartı
Sınır Geçişleri İşte Böyle Oluyor /@İmre Tomosvari

Türkiye’ye Araçla Girişte Sıkça Sorulanlar

Aracım Türkiye’de Ne Kadar Kalabilir?

Türkiye’ye arabayla geleceklerin bilmesi gereken bir diğer konu da aracın Türkiye’de kalış süresi olmalı.

Size ait bir araçla beraber Türkiye’de en fazla 6 ay kalabiliyorsunuz. Sonrasında 6 ay yurtdışında bulunursanız yeniden 6 ay giriş yapabilirsiniz. Kiralık araçlarda da bu durum benzerken, iş araçlarında süre 90 güne kadar düşüyor, emeklilerde ise süre 1 yıla kadar uzuyor.

Sağdan Direksiyonlu Araçla Türkiye’ye Giriş Yapabilir miyim?

Türkiye’ye sağdan direksiyonlu araçlarla girişte bir engel bulunmuyor. Yalnızca sürücü olarak ekstra dikkatli olmalısınız.

Sınır Geçişleri Ne Kadar Sürer?

Eğer bayram v.b özel yoğun günlere denk gelmezseniz aslında sınır işlemlerinizi ortalama 1 saatte bitirebilirsiniz. Hatta direkt bile geçme şansınız var ? Ama siz ortalama 1-2 saat gibi hesaplayın ki sorun olmasın. Bayram zamanlarda sıla yolunun sınır geçişleri oldukça fazla zaman alabilir aman dikkat!

Kalış Süresinin Aşarsam Ceza Var mı?

Eğer aracınız Türkiye’de izin verilen kalış süresini aşarsa, idari v.b cezai işlem uygulanacaktır. Hatta bu detaylara, süreye v.b göre araca el koyma durumuna kadar bile gidebilir.

Görkemli Dünya’yı Keşfedin!

Türkiye’ye Araçla Giriş Serbest mi?

Koronavirüs Covid-19 pandemisi nedeniyle ve başka olabilecek önemli sebeplerle zaman zaman Türkiye’ye seyahat yasakları olabiliyor. Ayrıca geçiş yaptığınız ülkelerde de yasaklar olabilir. Tüm bunların dışında Türkiye Kapıkule ve İpsala’daki v.b sınır geçişlerini askıya da alabilir. Bu yüzden yola çıkmadan önce seyahat kurallarını kontrol etmeniz gerekiyor.

Şuan için Türkiye’ye arabayla gitmek serbest. Sadece ek olarak Covid-19 aşı, test v.b evraklarınızı hazır etmeniz gerekli.

Bu şekilde Türkiye’ye arabayla, karayoluyla girişte belgeleri detaylı şekilde anlattım. Eğer sorularınız olursa lütfen çekinmeden sorun, hepsini detaylı şekidle yanıtlıyorum, herkese sevgiler!

4 Yorum Yapılmış

  1. Merhabalar, ben moldova vatandaşıyım ayni zamanda tc vatandaşıyım çift vatandaşıyım istanbulda hikamet ediyorum,ben ucakla moldovaya şimdi gitsem, dönüş kendi moldov aracımla dönsem, giriş yapabilirmiyim,ve kaç ay burda arabayla kalabilirim.tesekur ederim.

    • Merhabalar Özlem Hanım,

      Eğer aradaki Romanya ve Bulgaristan için vizeniz var ya da vize zorunluluğunuz yoksa getirebilirsiniz. Yazıda bahsettiğim gibi normal şartlarda 6 ay kalış süresi var

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.