Herkese merhaba! Bugün Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarımız için özel bir sıla yolu yazısı hazırlıyorum 🙂 Almanya’dan Türkiye’ye arabayla nasıl gidileceği, gelineceği konusunu ayrıntılı şekilde ele alacağım.

Bazen bayramlarda bazen de farklı özel günlerde Almanya’dan Türkiye’ye gelecekler için 🙂 Almanya ve Türkiye arasındaki en kolay, hızlı araç rotalarını, dikkat edilmesi gerekenleri ve geçeceğiniz ülkeleri anlatacağım. Tabii ki birebir 55’ten fazla ülkedeki tecrübem ve onlarca kez karayoluyla bu ve benzer yolculuklardaki deneyimlerimle olacak başlayalım!

Almanya’dan Türkiye’ye Arabayla Gitmek

İlk olarak Almanya’dan Türkiye’ye arabayla gitmek düşünüldüğünden çok daha kolay. Çünkü şöyle düşünün ki Kapıkule sınır kapısından Hakkari 2.000 kilometre civarıyken, Münih ise 1.700 kilometre civarında 🙂 Yani Münih daha yakın!

Almanya’dan Türkiye’ye özel araçla gelmenin tabii ki en büyük farklı ve zorluğu bolca sınır geçişi yapacak olmanız. Neyseki bu sınır geçişlerinin en azından yarısı Schengen bölgelerinden olacak ve sadece devam edeceksiniz.

Ayrıca Almanya – Türkiye yolunda seçebileceğiniz de farklı rotalar mevcut. Şimdi detaylı olarak sıla yolunun rotalarına yakından bakalım ve en uygun olanı bulalım!

Avrupa’dan Türkiye’ye Arabayla Nasıl Gidilir?

Almanya’dan Türkiye Rotaları

1. Macaristan, Sırbistan, Kapıkule Rotası ( Budapeşte – Belgrad – Sofya)

Almanya’dan Türkiye’ye arabayla gelmenin en kısa ve en çok tercih edilen rotası bu. Özellikle Kuzey ve Batı Almanya’dan Türkiye’ye gidecekseniz bu rota oldukça işinize yarayacak.

Almanya sınırlarını terk ettikten sonra sırayla Prag, Brno, Bratislava, Budapeşte, Belgrad, Niş, Sofya ve Plovdiv’den geçerek Kapıkule’mize ulaşabiliyorsunuz.

Bu rota Dresden’den itibaren 1700 kilometre, Berlin’den Kapıkule’ye kadar ise 1900 kilometre civarında. Ayrıca rotanın çok büyük bir çoğunluğu otoban. Vinyet konusundan yazının ilerleyen bölümlerinde bahsedeceğim.

1. Rota: Almanya – Türkiye Arabayla Yol Tarifi Haritası;

2. Slovenya, Hırvatistan, Kapıkule Rotası (Salzburg – Ljubljana – Zagreb – Belgrad)

Almanya’dan Türkiye’ye gitmenin bir rotası daha var! Bu rota genellikle Almanya’nın güneyindeki Münih, Stuttgart, Nürnberg gibi şehirlerden Türkiye’ye gidecekler için uygun.

Almanya sınırlarını terk ettikten sonra sırasıyla Salzburg, Villach, Ljubljana, Zagreb üzerinden Belgrad’a ulaşıyorsunuz. Belgrad’tan sonrası yukarıdaki ilk rota ile aynı devam ediyor; Niş, Sofya, Plovdiv ve Kapıkule!

Bu rotada Münih’ten Kapıkule’ye kadar toplamda 1600 kilometrelik bir yol bulunuyor. Yollar yine çoğunlukla otoban, ancak Slovenya geçişi nispeten biraz virajlı olabilir. Eğer Almanya’nın güneyinden Türkiye’ye gidecekseniz bu rotayı tercih edebilirsiniz.

2. Rota: Almanya – Türkiye Arabayla Yol Tarifi Haritası;

3. Makedonya, Yunanistan, İpsala Rotası ( Üsküp – Selanik )

Almanya’dan Türkiye’ye gelirken tercih edilen rotalardan biri de Makedonya ve Yunanistan üzerinden İpsala’ya gitmek oluyor. Aslında bu rota en kısa ya da hızlı rota değil. Fakat genellikle Sırbistan ve Bulgaristan’da gece geçirmek istemeyen ve bu bölgeleri nispeten güvensiz bulan kişiler için çok daha güvenli ve rahat bir alternatif sunuyor.

Bu rota’da yukarıdaki ilk iki seçenekteki gibi Belgrad’a kadar gidiyorsunuz. Sonrasında ise Sofya’ya devam etmek yerine Üsküp, Selanik ve Dedeağaç üzerinden İpsala sınır kapısına ulaşıyorsunuz.

Özellikle Kapıkule’nin yoğun olduğu bayram günlerinde İpsala üzerinden Türkiye’ye giriş yapmak size oldukça avantaj sağlayabilir. Ayrıca bu rotadaki yol da oldukça keyifli ve rahat. Hatta düşünün ki ben Dedeağaç, İpsala rotasında bisikletle gitmiştim 🙂 şuradan bakabilirsiniz.

3. Rota: Almanya – Türkiye Arabayla Yol Tarifi Haritası;

4. Romanya Üzerinden Türkiye Rotası

Son olarak Almanya’dan Türkiye’ye Romanya üzerinden de ulaşım mümkün. İlk iki rota seçeneği ile benzer şekilde Budapeşte’ye kadar geldikten sonra direkt olarak olarak Timișoara ve Vidin üzerinden de Sofya’ya gidebilirsiniz. Bu rotada Sırbistan’ı es geçerek direkt olarak Macaristan’dan Bulgaristan’a Romanya üzerinden ulaşmış oluyorsunuz.

Bu rota Sırbistan üzerinden Bulgaristan’a devam etmeye göre yolu yaklaşık 100 kilometre uzatıyor. Ancak en büyük avantaj Romanya da Avrupa Birliği üyesi bir ülke olduğundan gümrük v.b konularda sınır geçişleriniz çok daha kolay oluyor. Yani Almanya’dan Türkiye’ye kadar AB üyesi ülkelerden geçerek ulaşım sağlamış oluyorsunuz. Bu rotayı da düşünebilirsiniz.

4. Rota: Macaristan – Romanya Üzerinden Arabayla Yol Tarifi Haritası; (Bu rotanın Budapeşte’ye kadar olan kısmı aynı yalnızca Budapeşte sonrası farkı haritada gösteriyorum)

Almanya’dan Türkiye’ye En Kısa Yol Hangisi?

Gelelim Almanya’dan Türkiye’ye en kısa karayolu ulaşım yolunun hangisi olduğuna!

Almanya’dan arabayla Türkiye’ye gelecekler eğer birden fazla şoför ile direkt olarak en kısa ve hızlı şekilde Türkiye’ye ulaşmak istiyorlarsa bence ilk rotayı tercih etsinler yani; Prag, Brno, Bratislava, Budapeşte, Belgrad, Niş, Sofya ve Plovdiv’den geçerek Kapıkule’mize ulaşın!

Şehir Şehir Almanya’dan Türkiye’ye Araçla Gidiş Yolları

Münih’ten Türkiye’ye Nasıl Gidilir?

Münih’ten Türkiye’ye arabayla giderken kullanmanız gereken en mantıklı rota bence ikinci sırada bahsettiğim “Slovenya, Hırvatistan, Kapıkule Rotası (Salzburg – Ljubljana – Zagreb – Belgrad)”

Hamburg, Berlin, Bremen, Hannover, Leipzig ve Dresden’den Türkiye’ye Nasıl Gidilir?

Almanya’nın kuzey ve doğusundaki bu şehirlerden Türkiye’ye giderken kullanmanız gereken ana rota ilk sıradaki “Macaristan, Sırbistan, Kapıkule Rotası ( Budapeşte – Belgrad – Sofya)” olmalı.

Dortmund, Düsseldorf, Köln ve Frankfurt’tan Türkiye’ye Yol Tarifi

Almanya’nın batı sınırlarındaki şehirlerden Türkiye’ye gideceklere de önerim; “Macaristan, Sırbistan, Kapıkule Rotası ( Budapeşte – Belgrad – Sofya)” olacak.

Nürnberg, Stuttgard, Augsburg’dan Türkiye Yolu

Almanya’nın güney bölgelerinden ülkemize ulaşmak için isterseniz ilk sıradaki rotayı tercih edip Viyana üzerinden bu rotaya katılabilirsiniz. İsterseniz de Slovenya üzerinden geçen ikinci rotayı takip edebilirsiniz.

Almanya’dan Türkiye’ye Arabayla Giderken Gerekli Evraklar Neler?

Almanya’dan Türkiye’ye gelirken en önemli konu olan rota konusunu hallettiğimize göre şimdi Türkiye’ye girişte sınırda istenen evrakları kontrol etmek kaldı. Tüm spesifik durumları da yazdığım “Türkiye’ye arabayla girişte gerekli belgeler” yazımdan tüm bu belgeleri okumanızı öneririm ki eksik belge kalmasın.

Almanya’dan Türkiye’ye Gelirken Sıkça Sorulanlar & Merak Edilenler

Malmö’de Yollara Düşmüşüm! / İsveç’ten Dönerken Yol Tabelaları ile Ben 🙂

Almanya’dan Türkiye’ye Arabayla Kaç Saatte Gidilir?

Almanya’dan Türkiye’ye arabayla yolculuk, çıkış yaptığınız şehre göre değişse de ortalama 18-25 saat arasında değişecektir. Sınırda harcadığınız süreler de bu rakama oldukça etki ediyor.

Almanya’dan Türkiye’ye Özel Araçla Yolculuk Kaç Gün Sürer?

Tabi yukarıda yazdığım süre direkt birkaç şoförle yapılacak yolculuklar için geçerli 🙂 Eğer hiç durmadan gidecekseniz Almanya’dan Türkiye’ye 1 günde gidebilirsiniz. Ama tek şöfor ise en azından 1 gün konaklama yapmanız gerekeceği için yol ortalama 2 gün sürer.

Almanya’dan Türkiye Yolu Kaç Kilometre?

Almanya’dan Türkiye’ye yol ortalama 1600-2000 kilometre arasında değişiyor. Münih’ten Kapıkule 1700 kilometre civarı iken Berlin’den Kapıkule toplamda 1900 kilometre.

Almanya’dan Türkiye’ye Giderken Otoyol Ücretleri, Vinyet Ne Kadar?

Almanya’dan Türkiye’ye giderken tabii ki geçtiğiniz ülkelerdeki otoyolları kullanabilmek için ücret ödemeniz gerekiyor. Bunlar da vinyet dediğimiz otoban kullanım kartları oluyor. Olası geçebileceğiniz ülkelerdeki vinyet ücretlerini sizle şöyle paylaşayım;

  • Avusturya için vinyet ücreti 9 euro ( 10 gün geçerli )
  • Bulgaristan için vinyet ücreti 15 euro ( 1 ay geçerli )
  • Slovakya için vinyet ücreti 14 euro ( 1 ay geçerli )
  • Slovenya için vinyet ücreti 30 euro ( 1 ay geçerli ) ( slovenya rotası biraz pahalı 🙂 )
  • Çekya için vinyet ücreti 18 euro ( 1 ay geçerli )
  • Macaristan için vinyet ücreti 30 euro ( 1 ay geçerli )
  • İsviçre için vinyet ücreti 35 euro ( 1 yıl geçerli )
  • Sırbistan için vinyet ücreti yaklaşık 15 euro ( rotaya göre değişebiliyor )

Detaylı vinyet ücretleri, elektronik vinyet nasıl alınacağı ve benzeri soruların cevapları “vinyet ücretleri” yazımda!

Almanya ile Türkiye Arasında Kaç Ülke Var?

Almanya ile Türkiye arasında en kısa yolda toplamda 4 ülke var. Bunlar Avusturya, Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan. Yani Almanya’dan Türkiye’ye giderken en az 4 sınır geçmeniz gerekli. Fakat Avusturya ve Macaristan Schengen üyesi olduğundan direkt geçiyorsunuz. Yani pratikte sadece Sırbistan ve Bulgaristan sınırları önemli.

Bunun dışında farklı rotalarla beraber Almanya ile Türkiye arasında Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkeler bulunuyor.

Sınır Geçişleri İşte Böyle Oluyor /@İmre Tomosvari

Aracım Türkiye’de Ne Kadar Süre Kalabilir?

Almanya’dan Türkiye’ye arabayla geleceklerin bilmesi gereken bir diğer konu da aracın Türkiye’de kalış süresi olmalı.

Size ait bir araçla beraber Türkiye’de en fazla 6 ay kalabiliyorsunuz. Sonrasında 6 ay yurtdışında bulunursanız yeniden 6 ay giriş yapabilirsiniz. Kiralık araçlarda da bu durum benzerken, iş araçlarında süre 90 güne kadar düşüyor, emeklilerde ise süre 1 yıla kadar uzuyor. Eğer sorularınız olursa lütfen alttaki yorum bölümünden sorun ve size özel yanıtlayayım!

Benzin Masrafı Ne Kadar Tutar?

En çok sorulanlardan biri de “Almanya – Türkiye arasında araba ne kadar benzin harcar?”

Bu tabii ki seçtiğiniz rotaya ve sizin aracınızın verimliliğine bağlı olsa da ortalama 2-3 depo bir benzin harcayacaksınız. Yani yaklaşık 200-300 euro arasında bir benzin masrafınız olabilir. Bunu en iyi siz hesaplayabilirsiniz, araba sizin 🙂

Sınır Geçişleri Ne Kadar Sürer?

Aslında burada Almanya – Türkiye arasındaki en kısa ve hızlı rotaları anlattım. Ama bir de sınır geçişleri var. Temel olarak Sırbistan ve Bulgaristan sınırlarını atlatmanız gerekiyor. Giriş ve çıkışlarla beraber toplam 3 sınır geçiyorsunuz.

Eğer bayram v.b özel yoğun günlere denk gelmezseniz aslında sınır işlemlerinizi ortalama 1 saatte bitirebilirsiniz. Hatta direkt bile geçme şansınız var 🙂 Ama siz ortalama 1-2 saat gibi hesaplayın ki sorun olmasın. Bayram zamanlarda sıla yolunun sınır geçişleri oldukça fazla zaman alabilir aman dikkat!

Uçakla Gelmek Mantıklı mı?

Bir de uçakla mı gelip araba kiralasak sorusu olabilir 🙂 Aslında eğer 2 haftayı geçmeyen bir Türkiye ziyareti yapacaksanız ben uçakla gelmenizi öneririm çünkü git gel 4-5 gün arabayla yol çekmeye bence değmez.

Ancak eğer arabayı full dolduracak kadar çok kişi ve valiz v.b yükle geliyorsanız ya da uzun süreler kalacaksanız aracınızla gelmenizi öneririm.

Almanya’dan Türkiye’ye Gelirken Nerede Benzin Alalım?

Tabi ülkeler geçince benzin, mazot fiyatları da her ülkede farklı olduğundan herkes en uygun yerde benzin almaya çalışıyor. Bu konu aslında her zaman değişiyor.

Örneğin son zamanlarda kur farklı ile Türkiye’de benzin biraz daha uygun olabilir. Ancak genellikle balkan ülkelerinin nispeten daha uygun benzin fiyatlarıyla bilindiği bir gerçek.

Görkemli Dünya’yı Keşfedin!

Almanya – Türkiye Yolunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Son olarak Almanya’dan Türkiye’ye arabayla gideceklere, dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğim, bunu bir check-list gibi düşünün!

  • Türkiye’ye arabayla girişte gerekli belgeleri kontrol edin,
  • Araç bakımlarınızı yaptırın,
  • Rotayı iyi belirleyin,
  • Tek bir şoför ile tüm rota direk olarak imkansız 🙂 dinlenerek gelin!
  • Yol boyunca farklı ülkelerde farklı hız limitleri olacaktır, dikkat edin.
  • Sevdiklerinize gidiyorsunuz, yavaş gidin, geç olsun güç olmasın!
  • Araçla son 1 yıldaki 180 gün sınırına dikkat edin.
  • Genel olarak yurtdışına giderken gerekli belgeleri tamamlayın.
  • Yol boyunca geçtiğiniz yerleri Görkemliyollar’daki yazılar rehberliğinde gezebilirsiniz! 🙂

Almanya’dan Türkiye’ye Gitmek Serbest mi?

Koronavirüs Covid-19 pandemisi nedeniyle ve başka olabilecek önemli sebeplerle zaman zaman Almanya’dan Türkiye’ye seyahat yasakları olabiliyor. Ayrıca geçiş yaptığınız ülkelerde de yasaklar olabilir. Tüm bunların dışında Türkiye Kapıkule ve İpsala’daki sınır geçişlerini askıya da alabilir. Bu yüzden yola çıkmadan önce seyahat kurallarını kontrol etmeniz gerekiyor.

Şuan için Almanya’dan Türkiye’ye arabayla gitmek serbest. Sadece ek olarak Covid-19 aşı, test v.b evraklarınızı hazır etmeniz gerekli.

Bu şekilde Almanya’dan Türkiye’ye arabayla nasıl gidileceğini anlattığım yazımı bitiriyorum. Eğer bu rotada sorularınız olursa lütfen çekinmeden aşağıdaki yorum bölümünden sorun, hepsini yanıtlıyorum. Ayrıca vinyet ücretleri ve araçla Türkiye’ye girişte belgeleri de kontrol edin derim, herkese keyifli yolculuklar!

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.