Herkese keyifli günler ! Eminim hepiniz gezmeyi benim kadar çok seviyor ve keşfetmek için yeni yollar arıyorsunuz. Bugün onlarca yurtdışı gezimden en ekstrem olanını referans alarak sizlere “bisikletle yurtdışı seyahati” konusundan bahsedeceğim.
Kulağa çılgınca geldiğinin farkındayım 🙂 “Bisikletle yurtdışına gitmek” tam da düşündüğünüz gibi harika bir tecrübe. Uçağa atlayarak ışınlandığınız gezileri unutun !
Index / Indeks
Bisikletle Yurtdışı Turunun Avantajları
Bisikletle yurtdışına çıkma fikrini ilk ortaya attığımda, çıkış noktasının haklı bir sebebi vardı. Oldukça yakın coğrafyalar arasında, sadece sınır farkı bulunduğu için ulaşımın ciddi şekilde pahalı olması. Örneğin Edirne’den yalnızca Burgas, Bulgaristan’a gitmek için, ülke içinde olduğundan çok daha fazla ücretler ödememiz gerekiyor.
Bisikletle yurtdışı seyahati işte tam da burada devreye giriyor 🙂 Eğer biz ulaşım kalemini siler ve yalnızca pedallarımıza güvenirsek bizim için sınırlar kalkmış olur.
Ayrıca gezdiğimiz her bir karış toprağı sonuna kadar görmüş, koklamış ve hissetmiş oluruz. İnsanlarla olan iletişimleri saymıyorum bile !

Ben Hangi Rotayı Takip Ettim ?
Benim bu geziden beklentim Yunanistan sınırımızın birkaç kilometre ötesindeki Alexandroupolis yani Dedeağaç’a ulaşmaktı. Bisiklete ihtiyacım olan kısım ise sınır geçisi ve Yunanistan’daki bölümdü.
Bu istek doğrultusunda sınırımıza en yakın nokta olan İpsala’yı pedallamaya başlayacağım nokta olarak belirledim. İpsala’dan Dedeağaç’a kadar giden tüm yolları araştırıp, bisiklet için en uygun olanını seçtikten sonra yaklaşık 50 kilometrelik rotam belirlenmiş oldu.

Bisikletle Yurtdışına Giderken Nelere Dikkat Edilmeli ?
Kondisyon Konusu
Öncelikle kendinizi iyi tanımalısınız. Sonuçta profesyonel bisikletçiler değiliz. Kendimden örnek vermem gerekirse, ben yaşadığım İstanbul Anadolu Yakası Sahili’nde yıllardır devamlı olarak bisiklete biniyorum. Sahil boyunca Fenerbahçe – Kartal hattında 20-30 kilometrelik parkurlara alışkınım.
Bu yüzden de 50 kilometrelik bir yurtdışı bisiklet rotasına kendimi hazır hissettim. Zaten matematiksel hesaplar ile bu rotanın molalarla bile bir günde çok rahat alınabileceği aşikar.

Rotanın Önemi
Kendimizce bir yol çiziyoruz elbette fakat bunun uygulanabilirliğini de araştırmak gerekli. Bisiklet sürerken bizi en çok etkileyecek şey, yokuşlar ve eğimli yollardır.
Düz bir rotada 50 kilometre gitmek ile dik bir eğimde 5-10 kilometre gitmek sizden aynı eforu alabilir. Bu yüzden Google Earth uygulamasının yükselti gösteren rota modunu kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ben kendi rotamda yükseltileri dikkate alarak, en uygun yolları seçtim.
Bisiklet Ehliyeti
Tabii ki bisiklete binmek için bir ehliyete ihtiyacınız yok, fakat Yunan Pasaport Memuru bana bisiklet ehliyetimi sormuşsa ?
Sınır geçişi sırasında bizi bisikletlerle gören memur, ülkesine tatlı bir espri ile aldı 🙂 O kadar ciddi başladı ki konuşmaya biran gerçek sandım ! Sonrasında gülümsemeler ile harika bir anı kazanmış oldum.

Ne Tür Bir Bisiklet Seçmeliyim ?
Bisiklet seçimi en önemli konulardan biri, çünkü o bisiklet sizin yol arkadaşınız 🙂 Biz Yunanistan’a giderken üç yakın arkadaştık. Üçümüzün de farklı tip bisikletleri vardı.
İnce tekerlekli şehir bisikletine sahip arkadaşım yol boyunca neredeyse hiç yorulmadı. Fakat doğa şartlarına dayanamayıp yağmurda kayma problemi ve yer yer lastik patlaması sorunu ile karşılaştı. Bu tarz bisikletler ile yola çıkacaklar lastiklerini tamir edebilmeli.
Benim gibi orta incelikteki karma yol bisikletine sahip kişiler bence en doğrusunu seçmiş olacak 🙂 İdeal bir yorgunluk / performans oranına sahip olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca sürüş güvenliği konusunda da başarılı.
Diğer arkadaşımın ise daha çok çocuklara hitap eden dağ bisikleti vardı. Bisikleti çok sık kullanmadığından zincir ve fren sorunları yaşadı. Ayrıca asfalt şartlarına göre olmayan dağ bisikleti onu aşırı düzeyde yordu.

Yurtdışında Bisiklet Sürmek Güvenli mi ?
Türkiye’de yaşadığımız malum. Trafikte iki tekerlekli taşıtlara pek saygılı olduğumuz söylenemez, bu yüzdendir ki aklımıza böyle bir soru geliyor. Fakat içiniz rahat olsun !
İpsala Sınırı’nı geçtikten sonra yanımızdan geçen çoğu araç bizim için yavaşladı ve şeridin uzak kısımlarını tercih etti. Geçen araçların bir çoğu ihtiyacımız olan birşey olup olmadığını bile sordu.
Karşı taraftan gelen birkaç otobüs ve tır bize selam etti elleriyle 🙂

Avrupa Bisiklet Yolları
Avrupa genel anlamda bisiklet yolları ile tanınsa da bu durum şehirler arası yollar için çok da geçerli değil. Benim gibi yurtdışında bisikletle yol almak istiyorsanız ince ince araştırmanız şart.
Fakat ben sizler için yakın birkaç öneride bulunacağım. Bunlardan ilki benim de gerçekleştirdiğim İpsala – Dedeağaç rotası. İkinci olarak ise Kırklareli – Burgas. Eğer ben daha uzaklara sürebilirim diyorsanız Balkanları bir tur haline getirmenizde bir engel yok 🙂

Bisikletle Yurtdışına Nereden Başlamalıyım ?
Aslında bisikletle olmasının haricinde yurtdışına çıkmak aynı ritüelleri içeriyor. Bu konuda yurtdışına çıkmak isteyenlerin nereden başlayacağı, ilk kez yurtdışına gideceklerin nereye gitmesi gerektiği ve nasıl seyahat planlanacağı ile ilgili yazılarımı okuyabilirsiniz.
Tüm bunların dışında nasıl bu kadar çok gezdiğimi öğrenebilir ve kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz.
Son olarak 2021 yazında tekrarlamak istediğim Yunanistan Bisiklet Turum’da bana eşlik etmek isteyenleri beklemekteyim 🙂 Bu yazının yorum bölümünde belirterek bana katılmanızı içtenlikle isterim ! Bol seyahatli günler.
İzninizle 1 alakalı 1 alakasız olmak üzere 2 adet soru sormak istiyorum.
1)Bisikletle o ülkede en fazla kaç gün kalınabilir (Araba gibi kalma kısıtlaması var mı) ?
2)Başka ülkeden bir başka ülkeye gidişte(Misal Türkiye-Yunanistan-Bulgaristan) 2 ayrı pasaport mu çıkarmalıyız ?
Merhabalar Bekir Bey,
Bisiklete özel bir sınır yok normalde kaç gün kalabiliyorsanız o kadar. Hayır tek pasaport yeterlidir
Merhaba, ben de bisikletle balkanlara gitmek istiyorum.başlangıc için yunanistan güzel bir tecrübe olabilir. Eğer uygun olursa.instagram sayfanızı bulamadım gelişmeleri takip için paylaşır mısınız? Teşekkürler
Merhabalar Özlem Hanım,
https://www.instagram.com/gorkemliyollarcom/
Yunanistan türün katılmak isterim bilgilendirirseniz memnun olurum
Merhaba;
2020 Temmuz ya da Ağustos aylarında Yunanistan’a pedallayacak arkadaş arıyorum, uygun olursa birlikte pedallamak isterim.
Teşekkür ederim.
Ben varım
MERHABA BEN ENGELLİ BİRİYİM EN BÜYÜK HAYALİM BİSİKLETLE GEZİNTİYE ÇIKMAKTI AMA OLMADI KAZADA 2 KOLUMU VE BAÇAĞIMI KAYBETTİM ŞİMDİ PROTEZ KULLANIYORUM 35 YIL GEÇTİ HALEN BİSİKLET GEZİSİ AKLIMDA AMA NORMAL BİSİKLET KULLANAMAM ZATEN KAZADAN ÖNCEDE KULLANAMIYORDUM ÜÇ TEKERLİ İKİ KİŞİLİK BİSİKLETLER VAR . EŞİMLE BİRLİKTE BİR İKİ ÜLKEYE GİTMEK İÇİN PLANLAR YAPIYORUM BU ŞEKİLDE ÜÇ TEKERLİ BİSİKLETLE YOLCULUĞUMUZ NASIL OLUR TAVSİYELERİNİZ NE OLABİLİR ( YAŞ 58) SELAMLAR..
Merhabalar Turan Bey,
Öncelikle sizi azminiz için tebrik ediyorum bence bu hayalinizi gerçekleştirirseniz 50 ülkeye giden birinden daha fazla haz alacaksınızdır 🙂
Eğer kondisyonunuza güveniyorsanız normal bisikletten bir farkı olmaz prosedürün aslında. Ama gideceğiniz yol ve planlama konusu dikkatle yapılmalı.
Görkem merhaba. Benim düşündüğüm etkinliği görünce çok mutlu oldum. Bu sene Yunanistan gezisine yer var ise katılabilirim. Mail atarsan ayrıntıları konusabiliriz
Merhabalar Özcan Bey,
Geçtiğimiz yaz yapamadık talihsiz bir sakatlık geçirmiştim ama önümüzdeki yaz için düşünüyorum 🙂 Plan netleşirse ben iletişime geçerim sizinle mail yoluyla, sevgiler…
Abi merhaba ukraynaya bisiklet ile gitmek istiyorum nasıl gidebilirim
Merhabalar Sevgili Emirhan,
🙂 Açıkçası bu biraz zor ama kondisyonun varsa imkansız değil. Dereköy sınır kapısı üzerinden bulgaristana kolayca ulaşabilirsin. Aslında bisikletle yurtdışına giderken ekstra bir işlem yapmak gerekmiyor.
Sen sadece rotana odaklanmalısın, sürülebilecek güvenli yollar bulman lazım, ayrıca yükselti konusu çok önemli. Bu konuda google earth işini görecektir.
Merhaba geçen hafta eriklideyken Yunanistan’a ne kadar yakın olduğumu fark etmem sayesinde sizi keşfettim 🙂 Ama baya geç gördüm muhtemelen bisiklet turunuzu gerçekleştirmişsinizdir .Ben Amerikan vatandaşıyım aynı zamanda o yüzden vize problemim yok .Öğrenci olduğum için maddi sıkıntılarım var sadece. Eğer bütçeme uyarsa size yol arkadaşı olmayı çok isterim ☺️
Merhaba İlayda !
Açıkçası turu maalesef ki yapamadık 🙂 Çünkü bahar ayında ciddi sayılabilecek bir bilek sakatlığı geçirdim. Fakat şuan iyiyim !
Bu konuda hevesli güzel de bir çoğunluk var neden olmasın, instagram dan beni takip edersen haberdar olabilirsin. Yol parası vermiyoruz daha ne olsun 🙂
Bu yaz böyle bir etkinlik denk gelirse bende katılmak isterim yeşil pasaportum var hazırım diyebilirim
Merhabalar Ahmet Bey,
Ben mail listeme sizi kaydettim, inş böyle bir organizasyon yapmamız durumunda iletişime geçeceğim 🙂
Hayalimde sizin gibi yurt dışı gezileri yapmak var bu sebeple internette araştırma yaparken blogunuza rastladım. Yaza doğru eğer pasaport çıkarabilirsem tura katılmayı çok isterim detayları gelecek zamanda konuşalım lütfen 🙂
Merhabalar Sevgili Fatih,
Harika olur! Umarım ben de senin gibi ortak hayallere sahip arkadaşlarımızı bir araya getirebilirim 🙂 İnstagram’dan takip edersen bilgin olur, keyifli günler !
yesil pasaport la yunanistana gecerken schengen vizesi ihtiyaci olur mu ?
Merhbalar Talha Bey,
Yeşil pasaportla Yunanistan’a giderken vize almanız gerek yoktur. Yeşil pasaportun schengen de 90 güne kadar turistik vizesi zaten var. Bisikletle giderken de durum aynı. Yeşil pasaporta vizesiz ülkelere aşağıdan bakabilirsiniz.
https://www.gorkemliyollar.com/yesil-pasaporta-vize-istemeyen-ulkeler/
2018 Temmuz ayından itibaren ben de bir bisiklet turuna katılmak istiyorum.
Merhabalar, 2019 yılı için yaz aylarında tekrarlamak istiyorum, etkinlik için bu yazıyı takip etmenizi öneririm 🙂 Memnun olurum katılmanıza…
Abi ben isterim valla neler gerekiyo geçiş için
Bordo pasaportum var abi
Merhabalar Ferhat Bey,
Bordo pasaportunuz var ise Yunanistan’a giderken Schengen vizesi almanız gerekiyor. Schengen vizesi almakla ilgili yazım buradadır, sizi mail listesine ekleyeceğim 🙂
https://www.gorkemliyollar.com/schengen-vizesi/
Ben de size eşlik ederek, Yunanistan a bisikletle gidebilirim.
Merhabalar Davuthan bey,
Bu yaz kendi eğitim çalışmalarım ve varolan gezi planlarım nedeniyle, bisikletle Yunanistan turunu daha gerçekleştiremedik 🙂 Fakat bu konuda istekli küçük bir grubumuz oluştu, sizi de mail listesine ekleyerek gelişmelerden haberdar edeceğim. Keyifli günler !
Pasaportsuz sadece gezmek için girebiliyormuyuz
Merhaba,
Sonuçta Yunanistan’a gidileceği için pasaportsuz giriş yapılamıyor. Hatta Schengen vizesine de ihtiyaç var. Gerekeli belgeleri aşağıdaki yazıdan kontrol edebilirsiniz
https://www.gorkemliyollar.com/yurtdisi-seyahati-icin-gereken-belgeler-nelerdir/
Ustam güzel olmuş bir sorum olacak ben ipsaladan Bulgaristan a gideceğim ama otoyolları kullanamiyorsak nasıl gideceğiz ben araçla gittim yunanistan a geçince direk oto yola bağlaniyor
Merhabalar, İpsala’dan 3-5 kilometre otobanda gittikten sonra Dedeağaç’a giden bir sahil yolu da var. Hatta havaalanının oradan bağlanıyor. O yol bisiklet için oldukça uygun, rota görseli yazı içerisinde var 🙂
Gorkem selam,
Ben ve yakin bir kiz arkadasim tura katilmayi dusunuyoruz. Detaylar uzerine konusabilirsek cok sevinirim 🙂
Merhaba Hale ! Ayrintilari yakin zamanda sen ve bizimle beraber yola cikmayi isteyen arkadaslarla paylasacagim.
İlerleyen günlerde İstanbul’da bununla ilgili bi bulusma planliyorum orada seni ve arkadasini da gormek isterim. Simdilik bolca rota arastirma ve heyecan bekliyorum 🙂