Görkemli günler ! Son zamanlarda Avustralya’da yaşam konusunda sıkça soru alıyordum. Tabi gönül ister ki ülkemizden hiç uzaklaşmasak 🙂 Ama ben yine de Avustralya’ya göç edeceğim diyorsanız, sizin için harika bir röportaj hazırladım.

Görkemliyollar’da tecrübeye dayanmayan yazı olur mu hiç ? Olmaz tabi, bende Avustralya’ya gidiş konusunu bilse bilse tam da bunu 20’li yaşlarının başında bunu gerçekleştirmiş Oya bilir dedim 🙂 Sizi Oya Baga ile tanıştırmak istiyorum. Kendisini instagramda uzun süredir takip ediyorum, hayallerinin peşinde başka bir kıtaya gitmiş ve orada tutunmayı başarmış ! Ayrıca Avustralya’da çalışmakla kalmıyor, geziyor, festivallere katılıyor, etkinliklere gidiyor, yani kısacası Avustralya’yı yaşıyor…

Şimdi Oya’dan dinleyelim Avustralya’yı isterseniz. Ben de sizler kadar heyecanlıyım, çükü hepimiz için örnek oluşturabilecek bir göç hikayesini anlatacak, röportaja başlıyorum 🙂

Oya Baga / Formula 1 Avustralya Grand Prix’inden / Avustralya’ya Göç Hikayesi

Anlatacaklarını hepimiz merak ediyoruz, başlamadan önce kendini anlatır mısın, Türkiye’deki hayatın nasıldı, neler yapıyordun ?

Herkese merhaba ! Ben Oya Baga, Kırklareli doğumluyum, 21 yaşındayım. Lise hayatımın son 2 yılını İstanbul’da bitirme kararı alarak İstanbul’a taşındım. Levent mesleki ve teknik anadolu lisesinde güzellik ve saç bakımı bölümünden mezun oldum, fakat sonrasında üniversite hayatına özel nedenlerden dolayı adım atamadım. Ben de meslek hayatıma erken başlayarak çeşitli güzellik merkezi ve klinikler de çalıştım mesleğimde kendimi kısa sürede geliştirdim. Cilt bakımı, lazer epilasyon, zayıflama, masaj alanlarında kendimi uzmanlaştırdım, arada blog sayfamda bilgilerimi paylaşıyorum. Şu an yaklaşık 3,5 yıl tecrübem var.

Avustralya’ya Göç Hikayesi

Peki nerden çıktı bu Avustralya’da yaşama fikri ? Herkesin ağzında dolanır ama siz nasıl gerçek bi plana dönüştürdünüz ?

Bu fikrin kahramanı Cenk 🙂 birlikteliğimiz başladıktan bir süre sonra Cenk hep yurt dışında yaşamak istediğini hep dile getirirdi, o dönem yavaştan hayal kurmaya başlamıştık zaten Cenk Avustralya’ya gelme planlarını yapıyordu ve benimle gitmek istiyordu ikimizde istekliydik karar verme konusunda çok zorluk yaşamadım herşeyden uzak huzurlu bir hayat istiyorduk sadece 🙂 açıkcası her ne kadar iyi bir konumda olup kendi paramı kazanıyor olsam bile Türkiye benim için yaşanmaz hale gelmişti insanların kaba olması, güler yüzlü olmaması, trafik, kendime vakit ayıramıyor olmak, özel alana saygı olmaması, başıma sorun geldiğinde hakkımı arayamamak, bir kadın olarak özgür hissetmemek gibi sayısız kötü nedenler bu kararı almamıza neden oldu. Küçük kendi içimizde basit bir hayatımız olsun istiyorduk.

Avustralya’da yaşama kararını benimsedikten sonra ilk olarak ne yaptınız ? Yani sizi vizeye kadar götüren yol nasıldı ? Danışmanlık aldınız mı, tanıdıklarınız var mıydı ?

Cenkle bunun kararını verdikten sonra ilk işimiz yavaştan para biriktirmek oldu. Dürüst olmak gerekirse baya stresli bir süreçti. Cenk İTÜ maden mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra IELTS sınavına girdi ilk deneme de başarılı olmadı tekrar sınava girdi istediği puanı yakaladı. Maalesef bir tanıdığımız yoktu bu yüzden kimseye danışmadık biz zaten karar verdikten sonra belirli kişiler hariç gideceğimizi kimseye söylemedik 🙂

Avustralya’ya gitmeden önce orada tutunmak için bir yol haritanız vardı diye düşünüyorum. Neler hayal etmiştiniz, nasıl hayatta kalacaktınız ?

Plan yapsak bile istediğimiz miktarda para toplayamadığımız için çok korkuyorduk Avustralya’ya gitmeden kalacağımız yeri ilk 4 dört günü couchsurfing yoluyla yer ayarladık sonra 1 haftalık airbnb’den oda tuttuk biriktirdiğimiz para gerçekten az olduğu için sadece 11 gün kalacak yerimiz vardı.

Çalışma vizesi almak için kısaca hangi şartları sağlamanız gerekti?

Avustralya devletinin mühendislere verdiği 476 numaralı yeni mezun mühendis vizesi ile geldik. Danışmanımız bize gelmek için en kolay vize türünün olduğunu söylemişti.

Oya ve Cenk / Avustralya’yı Gezerken

Avustralya’da İlk Günler

Avustralya’daki ilk günlerini anlatır mısın 🙂 Yepyeni bi dünyadaydın neler hissettin ?

Bu soruyu çok sevdim 🙂 bütün duygularımı aynı anda hissettiğim başka bir an daha hatırlamıyorum bu kadar heyecanlı hemde korku içinde olmamın tek nedeni yeni bir ülkeye taşınıyoruz diye değildi çünkü Avustralya benim ilk gittiğim ülke oldu ayrıca hayatımda ilk kez uçak deneyimi yaşamıştım benden daha heyecanlısı olamazdı herhalde 🙂

İlk 4 gün evinde kalacağımız Avustralyalı Richard bizi karşıladı evine gittik, zaten jetlag yaşıyorduk, oldukça yorgunduk her neyse sabah oldu şehir merkezini dolaşmaya başladık ikimizde aşırı heyecanlı, meraklı gözlerle etrafa bakıyorduk. Kendimi tam anlamıyla bebek gibi hissediyordum çünkü dil yok, herşey yeni, keşfedilmesi, öğrenilmesi gereken o kadar şey var ki aynı zaman da içimde korku da vardı içimden ‘’ya olmazsa’’ ‘’ya tutunamazsak’’ ‘’ Oya çok az para biriktirdin ne yapıyorsun burada ‘’ gibi binlerce soru vardı kendime soru soruyor cevap vererek motive etmeye çalışıyordum sonra dedim ki sakin ol birlikte herşeyin üstesinden gelirsin sadece ana odaklan stres yapma dedim 🙂 diğer günler Richard ve kız arkadaşı Sandy bizi Avustralya’nın sahillerine götürdü gezdirdi evinde bizim için yemek hazırladı o 4 günü dolu dolu geçirdik.

Oya’nın güzellik önerilerini paylaştığı blog sayfası ve instagram hesabını da sizlere sunayım.

oyaninguzellikonerileri.wordpress.com – instagram.com/oyabagaa

Avustralya’da İş Bulma Konusu

Avustralya’daki kariyerine odaklanalım 🙂 Öncelikle iş bulma hikayeni merak ediyorum, ardından bir Türk olarak Avustralya’da çalışmanın ne gibi artı ve eksi yönleri var ?

Benim hiç ingilizcem olmadığı için ilk zamanlar yardım kuruluşu olan Redcross isimli yardım kuruluşunda gönüllü olarak çalıştım İngilizcemi geliştirip konuşabilmek için, yaklaşık bir 3 gün sonra tesadüfen Cenk şehir de dolaşırken Massage Therapist aranıyor ilanını gördü bana gelip söyledi ben biraz bu konuda umutsuzdum ‘’boşverelim görüşmeye gittiğim de ingilizce konuşamadığımı gördükleri zaman kabul edilmem dedim.’’ beklentim düşüktü görüşme de yönetici ingilizcenin kötü olması önemli değil eğer tecrüben varsa çalışabilirsin dedi. Yaklaşık 2 gün denemeden sonra direk işe alındım bunu gerçekten hiç beklemiyordum tecrübem olduğu için işe alındım.

Avustralya’da çalışmanın benim için en büyük artısı kendime vakit ayırıyor olmak ben part-time şeklinde çalışıyorum hem kazandığım para bana fazlasıyla yetiyor hem de zamanım kaldığı için kendime vakit ayırabiliyorum. Mesela yıllık 18.000 bin avustralya dolarını kazanana kadar ödediğiniz vergi haziran ayında toplu olarak size geri ödeniyor eğer daha üstü kazancınız varsa 18.000 bin üzeri vergi geri ödenmiyor, böylece düşük gelirli insanlar için yüksek gelirlilerle arasındaki fırsat eşitliği bir nebze olsun sağlanıyor. Eksik bir yönünü kendi açımdan baktığım da açıkcası yok eski çalıştığım yerlere göre daha iyi bir konumdayım.

Senin gözünden Avustralya’da iş bulma imkanları nasıl ? Yani ben İstanbul’dan kalkıp Sydney’de çalışacağım diyen birine ne dersin ?

Bu kişinin mesleğine tamamen değişiklik gösteren bi durum burada çok fazla hikaye duydum tecrübesi, ingilizcesi olup istediği işi bulamayan da var ya da tam tersi sadece tecrübesi olup iş bulan veya bulamayan da var. İş çok var aslında ama sorun şu ki eğitimli insanlar geldiği için eskiden yaptığı işi bulamayan çok kişi var bu yüzden hayal kırıklığı yaşayıp dönen kişilerde gördüm. Şu tavsiyeyi verebilirim gelen kişinin her şeye hazırlıklı olması lazım her işte çalışmayı göze almalı diye düşünüyorum yani bunu umutsuzluğa kapılın diye demiyorum asla ama geldiği gibi kendi mesleğini bulamayabilir her ülkeden gelen insanlar olduğu için çok fazla rekabet var.

Avustralya’ya Göç Eden: Oya ve Cenk

Avustralya’da Yaşam Şartları

Avustralya’daki yaşam şartlarınızı da merak ediyorum ilk bir yıllık süreçte beklediğiniz gibi oldu mu gerçekten orada çok daha refah seviyeniz yüksek mi ?

İlk zamanlar parasal açıdan zorluk çeksekte gerekten durumu kısa sürede toparladık ve Avustralya benim hayallerimden kat kat daha güzel bir ülke çıktı. Dediğim gibi kazandığımız para hem bize yetiyor hem de kenara atabiliyoruz aynı zaman da buradan ailemize destek oluyoruz ortalama bir maaş ile hem gezebilir hem de etkinliklere katılmak mümkün.

Özellikle bir kadın olarak çok özgür hissediyorum sokaklarda gezerken korkmuyorum bu benim için gerçekten çok önemli. İnsanlar birbirine saygılı şehirde gerçekten huzur var istediğini giy kimse sana karışmaz özel hayatına burnunu sokmaz kişisel alana saygı var. Avustralya göçmen yoğunluğu bir ülke olduğu için her ülkenin yemeğini burada bulmak mümkün diğer ülkelere gitmeden bile birçok ülkenin kültürünü, yemeklerini öğrenme şansım oldu. Mesela bazen sıkılıyoruz alıyoruz yanımıza piknik için malzemeler gidiyoruz parka uzanıp dinleniyoruz gerçekten keyifli oluyor 🙂 duruun daha bitmedi ! 🙂 çeşitli müzik,dans festivalleri insanların vakit geçireceği büyük ferah parkların olması bizi çok mutlu ediyor.

Burada özellikle 2.el eşya olayının yaygın olmasını çok seviyorum evdeki eşyaları,giydiğim kıyafetleri hep 2.el mağazalardan alıyorum normal markalar gibi kaliteli ama daha ucuzlar burada bu kültürün yaygın olması harika Avustralya’lılar da tüketim çılgınlığı yok en zengininden tutun en fakiri bile 2.el eşya almaktan çekinmiyor ayrıca oraya kullanmadığınız eşyaları bağış yapmak mümkün. Avustralya benim için harika bir yer.

Avustralya’da paranın ötesinde sokaklarında, havasında bi huzur olduğu doğru mu bunu hissedebiliyor musun ?

Kesinlikle hayatım da hiç olmadığım kadar mutlu ve huzurluyum 🙂

Melbourne Sokaklarından

Adapte Olmak, Zorluklar ve İngilizce

Yeni bir işin, hayatın oldu adapte olmakta en çok zorluk yaşadığın şey neydi ? İngilizce konusu da var gitmeden ne durumdaydı, şimdi nasıl ?

Ciddi anlamda zorluk yaşadığım tek şey ingilizce öğrenmek, konuşmak oldu. İngilizce konusunda zerre temelim,bilgim yoktu aslında hala iyi sayılmam fakat ilk zamanlar hiçbir şey bilmiyordum, insanları anlamıyor, konuşamıyordum hani Avustralya aksanına zor diyoruz ya tek bununla bitmiyor burada yüzlerce farklı milletten insan var herkesin aksanı farklı hem ingilizcem yok kendi kendime çalışarak öğrenmeye çalışıyorum hem de anlamaya çalışıyorum 🙂 işin ilk günleri eve moralim bozuk bir şekilde geliyordum Cenk sağolsun çok destek oldu ama benim için herşey sil baştan olduğu için adapte olmakta zorlandım

Umutsuzluğa kapıldığın ya da “ben neredeyim, napıyorum” dediğin oldu mu ?

Bunu ilk zaten uçak kalkarken kendi kendime söylüyordum ‘’ ben ne yapıyorum??’’ diye nedenini bilmiyorum ama bunu kendime söylediğim oldu arada boşlukta hissettiğim oldu ama gelme nedenlerimi düşündükçe kısa sürede toparlandım

Avustralya’da Türk algısı sence nasıl ? Yani Türk olduğunu söylediğindeki tepkileri merak ediyorum. Sana yardımcı oluyorlar mı 🙂

Bu konuda şanslıyım sanırım hiiiç kötü bir şey duymadım Türk olduğumu söylediğimde çok seviniyorlar şaşırıyorlar hatta 🙂 çoğunluğun söylediği şey yemekleriniz çok güzel oluyor 🙂

Öneriler, Oturma İzni ve Vatandaşlık

Röportajın 2. Bölümünde Avustralya’da turist olmak, oturma izni ve vatandaşlık konularını ele aldık. Buradan okumaya devam edebilirsiniz…

İkinci Bölüm: Avustralya Gezi Önerileri, Oturma İzni ve Vatandaşlık Üzerine →

3 Yorum Yapılmış

  1. bir kadın olarak çok özgür hissediyorum kısmını abartılı bulduğumu söylemeliyim. neticede ülkemizde de İstanbulu baz alırsam (her yerinde olmasa da) kimse kimseye karışmıyor. Onun haricinde güzel ve örnek olabilecek bir hikaye gördüm.

  2. Merhabalar Görkem
    ben bıraktığın instagram adresi üzerinden oya ya ulaşamadım da aça kulanıcı adını değiştirmiş veya farklı bir hesap açmış olabilir mi rica etsem bana mail veya farklı bir iletişim kaynağı vetebilir misin Oya ile iletişim için

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.