Herkese merhaba! Bugün çokça merak edilen “YLSY” konusundan bahsedeceğim. Eminim aranızda yurtdışında yüksek lisans (master) yapmak isteyen binlerce kişi var. MEB YLSY Bursu ile beraber bu hayallerinize ulaşmanız çok daha kolay olabilir.

Ben de yurtdışında İtalya’da bir sene yüksek lisans için bulundum ve dünya çapında onlarca ülke gezdim. İşte şimdi tüm bu tecrübelerim ve araştırmalarım ile izlere YLSY Bursu ile yüksek lisans yapmak konusunu ayrıntılı şekilde anlatmaya başlıyorum!

MEB YLSY Bursu Nedir?

Öncelikle YLSY Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir bursluluk programı. Bu burs yurtdışında yüksek lisans yapacak öğrenciler için veriliyor. YLSY Bursu’nda amaç aslında ülkemizin kurumları için daha kalifiye ve eğitimli bireyler yetiştirmek. Zaten bu amaç doğrultusunda YLSY Bursu ile yurtdışında yüksek lisans yaptıktan sonra karşılığında ülkemizde de çeşitli kurumlarda görev yapmanız gerekiyor.

YLSY Burs Porgramı oldukça detaylı bir sürece sahip olduğu için şimdi size başlıklar altında git gide YLSY’yi anlatıyor olacağım 🙂

Dünyaca ünlü MIT’de Görkem  / Boston / Siz neden MIT’de YLSY ile Master Yapmayasınız?

Başvuru Şartları Neler?

Öncelikle YLSY başvuru şartlarını size liste halinde paylaşmak istiyorum ki ona göre başvurup başvuramayacağınıza bir karar verin;

  • T.C. Vatandaşı olmanız,
  • En az 4 yıllık bir üniversite lisans programı mezunu olmanız,
  • Lisans mezuniyet ortalamanızın 2.50 üzerinde olması,
  • Son 5 yıl içerisindeki ALES sınavlarının herhangi birinden en az 75 almanız,
  • Herhangi bir kınama v.b ceza almamış olmanız,
  • O yıl açıklanan kontenjanlardaki yaş şartlarına uyuyor olmanız,
  • Askerlik konusunda ertelenmiş ya da yapılmış olması,
  • Sağlık açısından yurtdışında yüksek lisans yapmaya uygun olmak
  • *Ayrıca ek olarak programa göre ek şartlar olursa onları sağlamalısınız!

YLSY Bursu İçin Yabancı Dil Şartları

Öncelikle “benim ingilizce sınav puanım yok” diyenler için iyi haber! Çünkü YLSY Bursu başvuruları için herhangi bir İngilizce dil şartı yok. Yani herhangi bir İngilizce dil belgesi, sınav sonucu v.b göstermeden başvuru yapıp YLSY Bursu kazanabilirsiniz!

Ancak bursu kazandıktan sonra İngilizce şartı var! YLSY Bursu’nu kazandıktan sonra, belirlenen seviyede başvurduğunuz programa uygun olarak İngilizce ve Almanca şartını karşılamanız gerekli. Eğer İngilizce sınav sonucunuz yoksa bakanlık yurtdışı dil kursları düzenliyor!

YLSY İngilizce Sınav Puanı Ne Kadar Olmalı?

YLSY dil yeterliliğini sağlamak için aşağıdaki sınavlardan karşılığında yazdığım kadar bir not almanız gerekiyor. Son iki yıl içindeki bu sınavların sonuçları kabul ediliyor;

IELTS: 6.0, CAE: B, CPE: C, FCE: C,

TOEFL – IBT: 70, TOEFL – CBT: 211, TOEFL – PBT: 548,

Hangi Ülkelerde Master Yapabilirim?

YLSY Programı ile Avrupa’dan Amerika’ya, Yeni Zelanda’dan Kanada’ya kadar birçok ülkede burslu olarak yüksek lisans yapabiliyorsunuz.

İşte size YLSY Bursu ile gidebileceğiniz ülkeler listesi;

ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya,İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Belçika, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hong Kong, Hollanda, İngiltere, Japonya, Kanada, Norveç, Singapur, Yeni Zelanda

*Kontenjanlara ve şartlara göre ekstra farklı ülkeler eklenip çıkabilir

Hangi Üniversiteleri Seçebilirim?

YLSY Bursu programında size başvurduğunuz alanlarda yurtdışında yüksek lisans yapma şansı sağlanıyor. Ancak yurtdışında hangi üniversiteyi seçeneceğiniz size kalmış 🙂

Yani demem o ki YLSY bursu ile gidilecek okuldan kabulu sizin almanız gerekiyor. Bu zorlu bir süreç gibi dursa da bu sınavı kazandıktan sonra, hem de bursluyken kabul almak o kadar da zor değil!

YLSY Bursu’yla gidilebilecek üniversitelerin aşağıdaki değerlendirmelere göre son 3 yıl içerisinde ilk yüzde 60’lık sıralamada bulunması gerekli;

  • Times HigherEducation (THE),
  • Academic Ranking of World Universities (Shanghai),
  • QS World University Rankings-Top Universities

Hangi Alanlarda YLSY İle Yüksek Lisans Yapılabilir?

YLSY Bursu için master alanları aslında stratejik olarak devletin açtığı kontenjanlara ve kurumlara göre belirleniyor. Burada genellikle geleceğe dönük önemli alanlar öne çıkıyor. Ayrıca bu alanlar ve kontenjanlar da her sene değişmekte.

Kısaca bu alanlar mühendislikler, finans ve muhasebe, ürün ve teknolojiler, siber güvenlik, enerji verimlliği v.b alanlar olarak sıralanabilir. (ayrıca bunun gibi onlarca alan)

Ben şimdi referans olması için 2021 yılındaki YLSY kontenjanlarını ve alanlarını sizlerle paylaşayım: YLSY Kontenjan Tablosu

Ayrıca geçtiğimiz yıl kurumlara göre kontenjan tablosu da şu şekilde; (üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz)

Kurumlara Göre YLSY Kontenjanları @meb.gov.tr

YLSY Burs Miktarları Ne Kadar?

En çok merak edilenlerden biri de YLSY bursunun ne kadar olduğu. Malumunuz yurtdışında yüksek lisans yapmak maliyetli bir iş.

YLSY Bursu ülkelere göre değişse de ortalama olarak aylık 1500 euro bandında oluyor. Bu tabii ki gittiğiniz ülkeye göre ve o başvuru dönemindeki kararlaştırılan tutarlara göre değişecektir.

Örneğin geçtiğimiz yıllar için Amerika’da YLSY bursu aylık 1780 dolar, iken İngiltere’de ise 1200 pound şeklinde olmuş.

YLSY Burs Miktarları Ülke Ülke Tam Listesi ( büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz)

Ülkelere Göre YLSY Burs Miktarları / Kaynak @meb.gov.tr

Not: Referans olması açısından 2016 yılındaki tutarlar paylaşıyorum ancak genel olarak benzer düzeyde ilerliyor

Burs Geri Ödenir mi & Çalışma Şartları

YLSY Bursu bilinenin aksine karşılıklı bir burstur. Yani devlet bursu ile yurtdışında yüksek lisans yapıyorsunuz ancak karşılığında da ilgili kurumlarda çalışma zorunluluğunuz var.

  • Eğer bursu yurt içinde aldıysanız öğrenim süresi kadar,
  • Bursu yurt dışında aldıysanız da öğrenim sürenizin iki katı kadar mecburu olarak ilgili kurumda çalışmak zorundasınız.

MEB YLSY Bursu Hangi Harcamalarımı Karşılar?

Bu sorunun cevabını İskoçya’da YLSY ile yüksek lisans yapan birisi anlatsın! (yaptığımız ylsy röportajından)

“Sıfır birikimle İngiltere’ye yerleştim!’ İskoçya ve İngiltere’nin prosedürleri aynı. Aynı krallık içindeler. İskoçya’yı çok bilmeyen, İngiltere diye aratıyor. Videonun başlığı o yüzden böyle. Soruya gelecek olursak, gerçekten ilk gittiğimde hiçbir birikimim yoktu. Ielts ücretlerinden tutun, uçak biletimizi bile devlet ödedi. Tek harcamam 10 yıllık pasaportuma verdiğim miktardı. Devlet, siz daha gitmeden UK ülkeleri için 2 burs parası olan 2,600 pound u hesabınıza yatırıyor. Ev depozitosu için Berkay 800 pound kadar bir ücret ödemişti. İlk başta en büyük masrafımız bu olmuştu. Devlet her şeyinizi karşılıyor”

Başvuru Tarihi & Başvuru Ücretleri ve Sınav Takvimi

MEB YLSY Bursu başvuruları her yıl genellikle eylül – ekim aylarında yapılıyor. YLSY 2022 yılı için henüz takvim açıklanmadığınden tarihler net değil. Ancak size referans olması açısından geçtiğimiz yılın YLSY başvuru tarihlerini paylaşayım;

Başvuru Tarihleri: 21-01 Ekim 2021 (2022 için tarih açıklanmadı)

YLSY Bursu’na başvururken geçtiğimiz yıl 65 lira ödemeniz gerekiyordu. 2022 YLSY başvuru ücreti daha açıklanmadı ancak 65-100 lira arasında olması bekleniyor. Bu ücreti (odeme.meb.gov.tr) den online olarak kredi kartıyla yapabiliyorsunuz.

YLSY Başvuru Ücreti: 65 TL ( 2022 için muhtemelen 65-100 TL arası açıklanmadı)

Sözlü Sınav Tarihi: Bu tarih sonradan açıklanıyor başvuru sonrası duyuruları takip etmeniz gerekli

Yurtdışında YLSY ile Yüksek Lisans Yapmanın Avantajları

Bu başlığı yazmak bile saçma 🙂 çünkü yurtdışında yüksek lisans yapmak gerçekten harika bir tecrübe ve şans. Ben de İtalya’da 1 sene Universita Degli Studi di Brescia’daydım. Tecrübelerimi şuradan okuyabilirsiniz.

Ben şimdi madde madde yurtdışında YLSY ile yüksek lisansın avantajlarını yazayım;

  • Kariyeriniz için oldukça avantajlı bir referans,
  • Yurtdışındaki önemli okullardan mezun olabilmeniz,
  • Neredeyse hiç bir ek maliyet olmadan yurtdışında öğrencilik şansı,
  • Yurtdışında yaşam tecrübesi,
  • Başka bir ülkede okumak gerçekten vizyonu geliştiriyor,
  • Döndükten sonra işiniz hazır 🙂

YLSY’ye Nasıl Başvurulur?

YLSY Bursu için başvuru göründüğü kadar zor bir işlem değil. Şimdi size YLSY bursuna başvuru aşamalarını tek tek anlatayım;

  • Öncelikle o yılın ilanını şuradan takip etmelisiniz
  • İlan yayınlandıktan sonra okuyup kontenjanları ve size uygunluğunu teyit etmelisiniz
  • Ardından (http://rebus.meb.gov.tr) üzerinden online olarak başvuru yapıyorsunuz.
  • Başvuruyla beraber tercih işlemlerinizi tamamlamanız gerekli.
  • Ardından değerlendirmeye göre sözlü sınava çağırılıyorsunuz.
  • Sonrasında da nihai olarak YLSY Burs kazanma durumunuz belli oluyor.

YLSY Bursu Tercihleri

YLSY Bursu tercihleri programın en kritik konularından biri. Tercihlerinizi yine başvuruda kullandığınız (rebus.meb.gov.tr) üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz.

Tercih yaparken paylaşılan öğrenim grupları listesi içerisinden terchlerinizi seçmeniz gerekiyor. Toplamda 30 tercih yapabiliyorsunuz. Tercih yaparken başvuracağınız alana uygun bir lisans mezuniyetiniz olduğuna ve genel şartları sağladığınıza emin olmalısınız.

Tercih yaparken sıralama ÖSYM mantığı şeklinde işliyor. Yani hangisini en çok istiyorsanı en üstte o olmalı, sonra aman karışıklık olmasın!

YLSY Sözlü Sınavı

YLSY Bursu’nu kazanmak için başvuruda sunduğunuz ALES ve mezuniyet ortalamasının yanında bir de sözlü sınavı geçmeniz gerekiyor.

Sözlü sınava kimler çağırılır?: Sözlü sınava ilk yapılan değerlendirme sonucunda kontenjanın 3 katı kadar aday çağırılıyor (her programa göre ayrı ayrı) (değerlendirme ayrıntıları aşağıda)

Sözlü sınav nasıl yapılıyor? : Sözlü sınavda size 100 üzerinden bir puan veriliyor. Tamamen adı üzerinde sözlü olarak çeşitli konulardan soruları yanıtlamanız isteniyor.

Peki sözlü YLSY sınavında nasıl bir ölçüm yapılıyor, nelere çalışmalıyım?

  • Alanınıza uygun bilgi seviyeniz,
  • Kendinizi ifade etme gücünüz,
  • Akademik çalışmalara olan yatkınlık durumunuz,
  • İletişim becerileri ve akademik çalışmalara açıklığınız konuları irdeleniyor.

Değerlendirme, Seçme Nasıl Yapılıyor? & YLSY Puan Hesaplama

YLSY Bursu’nu kazanmak için elbette ki katı bir değerlendirme sistemi var. Çünkü eminim her sene binlerce aday bu burs programına başvuruyor. Şimdi kısaca değerlendirme ve seçme işlemini size özetleyeyim;

  • Sözlü Sınava Çağırılmak İçin

İlk olarak seçtiğiniz öğrenim kategorisinde sözlü sınava çağırılmanız için ön değerlendirmede YLSY başvuru puanınız hesaplanıyor. ALES’in yüzde 40’ı ve lisans mezuniyetinizin yüzde 20’si dikkate alınıyor formülü şöyle;

YLSY Başvuru Puanı = ALES(%40) + Lisans Mezuniyet Not Ortalaması (%20)

  • Sözlü Sınav Sonrası Değerlendirme

Sözlü sınav sonrasında ise puanlama sistemi, sözlü sınavın yüzde 40’ı, ALES’in yüzde 40’ı ve lisans mezuniyet notunun yüzde 20’si şeklinde oluyor.

YLSY Yerleştirme Puanı = Sözlü Sınav(%40) + ALES(%40) + Lisans Mezuniyet Not Ortalaması (%20)

  • Final Değerlendirmesi ve YLSY Burs Kazanımı

YLSY yerleştirme puanınız belli olduktan sonra eğer puanınız 70 üzerindeyse başarılı ilan ediliyorsunuz ve ilk baştaki yaptığınız tercih sırasına göre tüm adaylarla beraber sıralanıyorsunuz. Sonrasında kontenjan sayısına göre ilk sırada yer alan adayla YLSY Bursu’nu kazanmış oluyorlar.

YLSY’ye Gidenlerin Yorumları & Deneyimleri

Şimdi YLSY Bursu’nu enine boyuna anlattık ama şimdi gidip gören yaşayanların tecrübesi de başka birşey! Sizler için İskoçya’da YLSY Bursu ile master yapan İrem ile oldukça güzel bir söyleşi & röportaj gerçekleştirdim.

“…Teoman konserine bile gitmeye zorlanırken, orada Lana del Rey konserine gitmek cebinizi yakmıyor….”

“….Uçak Biletlerini Bile Devlet Ödedi….”

İrem ile YLSY hakkında yaptığımız röportajı okumayanlar çok şey kaybedecek, şuradan ulaşabilirsiniz!

“…İskoçya’da yaşam huzurluydu diyebilirim…”

Artık YLSY Bursu hakkındaki kapsamlı yazımı bitiriyorum. Umarım faydalı olabilmişimdir. Eğer sorularınız olursa lütfen çekinmeden alttaki yorum bölümünden sorun, yanıtlıyorum hepsini. Hepinize YLSY burs başvurularında başarılar dilerim, görüşmek üzere!

Uyarı: Burada verdiğim bilgiler tanıtım ve bilgilendirme amaçlıdır, resmi başvurularda resmi kaynakları (meb.gov.tr) kullanmalısınız.

Not: YLSY 2022 Başvuru kılavuzu henüz yayınlanmadı! 2021 kılavuzuna şuradan ulaşabilirsiniz.

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.