Herkese merhaba! Bugün yurtdışında ücretsiz üniversite okumak konusunu enine boyuna anlatacağım. Baştan anlaşalım “gerçekten hiç para harcamadan yurtdışına üniversite okumak”tan bahsediyorum! Yani öyle yurtdışında devlet üniversitesi yıllık sadece 2.000 euro ödüyorsunuz kalma etme hepsi toplam masraf 30.000 euro gibi yazılardan değil 🙂

Bu yazıda hiçbir birikimi olmayan, maddi imkanı olmayan öğrencilerin yurtdışında nasıl bedava olarak üniversite okuyabileceğini anlatıyorum ve ücretsiz yurtdışı eğitime giden yolları madde madde sıralıyorum. Ayrıca ben de bir öğrenciyim ve dünya çapında 55 ülke gezip 1 yıl da İtalya’da yüksek lisans tecrübem oldu, bunlar da bize yardımcı olacak.

Yurtdışında Birikimsiz Ücretsiz Üniversite Okumak

Öncelikle eğer hiçbir para harcamadan yurtdışında üniversite okuma hayaliniz varsa bunun pek de kolay olmadığını hatırlatayım. Çünkü yurtdışında lisans ya da yüksek lisans farketmez, üniversite okumak masraflı bir iş. Ancak yurtdışında sıfır birikimle üniversite okumanın yolları var!

Pek tabii ki bu yollar çeşitli burs v.b programlardan geçiyor. Eğer bir burs ya da yurtdışı öğrenim programına seçilebilirseniz gerçekten hiç para harcamadan yurtdışında okul okuyabilirsiniz ki okuyan birini tanıyorum 🙂 Yazı sonunda tecrübelerini dinleyeceksiniz.

Ancak öyle ben başvurayım da bana yurtdışı üniversite bursu çıksın gibi bi durum yok. Baştan sonra bi planımız olması lazım ve hazırlık yapmamız gerekiyor. Şimdi “yurtdışında ücretsiz üniversite nasıl okunur” diyenler için madde madde yurtdışında üniversite okumak için gerekenleri anlatmaya başlıyorum;

Mesela Boston’daki MIT’de Okumak İstemez miydiniz? / Ben Kısa Bir Süre Bulundum 🙂

Yurtdışında Ücretsiz Üniversite Okumak İçin 11 Adım!

1. Yurtdışında Okumak İstediğine Emin Ol

İlk olarak bi yola çıkmadan önce kararlı olmak gerekiyor. Yani hepimiz bazen laf olsun torba dolsun “ya yurtdışında mı üniversite okusam” diyoruz ama bunu gerçekten bir hedef haline dönüştüren çok az.

Eğer yurtdışında üniversite okumak bide bunu ücretsiz yapmak istiyorsanız baştan kararınız net olacak. Çünkü ben yurtdışında yaşadığım için biliyorum bu o kadar da kolay bir şey değil. İpleri tamamen ellerinize alıyorsunuz ve sorumluluk tamamen sizde. Ayrıca gittiğiniz yer benim gibi İtalya bile olsa sonuçta farklı bir kültür olduğu için bazı konulara alışmak zor olabilir ya da ailenizi özleyebilirsiniz. Yani ilk madde bu işe emin ol!

2. Okumak İstediğin Bölüme Karar Ver!

Eğer yurtdışında ücretsiz olarak üniversite okuma konusuna baş koyduysak bunun adını da koymamız lazım. Yani mühendislik olur, tıp olur böyle birşey yok! En azından genel hatlarıyla hangi bölümleri okuyacağınızı belirlemelisiniz.

Atıyorum bilgisayar mühendisliği istiyorsunuzdur da mekatronik olmuştur gibi hadi olabilir. Ama daldan dala atlamadan net bir bölümde karar kılmalıyız. Yüksek lisans ve doktor için de araştırma alanları aynı şekilde belli olmalı. Sebebi sonraki aşamalarda ortaya çıkacak.

3. Nasıl Hazırlanırım?

Şimdi sırada hazırlık aşaması var. Hazırlık konusu çok detaylı ama özetle çok çalışmamız gerekli. Yabancı dilimizi geliştirmek olur, yazılım dili öğrenmek olur, piyano çalmak olur 🙂 farketmez. Kendinizi geliştireceğiniz herhangi bir konuda atılım yapmamız gerekiyor.

Tabii ki bu geliştirme konusunu da kesinlikle belirlediğimiz bölümle uyumlu olmalı. Bana kalırsa mesleğiniz ne olursa olsun programlama ve yabancı dil öğrenmeniz az çok gerekecek. Bunun dışında bölümünüzle ilgili bilgisayar programları v.b şekilde hazırlıklara başlayabilirsiniz.

4. Burs Programlarını İncelemeler Başlasın!

Şimdi artık burs kovalamaya hazırız! Aslına bakarsanız ülkemizde ücretsiz olarak yurtdışında üniversite okumak için bir sürü burs programı bulunuyor. Burslu olarak yurtdışına gitmek demek, ücretsiz yurtdışınde okumak demek! Hatta bazı burs programlarında neredeyse 1 kuruş bile harcamanız gerekmiyor. Bu konuda tecrübeli bir misafir de yazı sonunda bizlerle olacak 🙂

Tamam burs programları çok ama demekki işimiz de uzun. Çünkü bu burs programını araştırıp bulmalıyız. Ne kadar ekmek o kadar köfte! Ama hadi yine iyisiniz ki ben sizler için “yurtdışı üniversite bursları“nı özel olarak bir yazıda yazdım. Bence bu yazıyı bir okuyup yurtdışında ücretsiz üniversiteye giden yolu öğrenin sonra da o yazımdan burslara bakın.

5. Gerekli Şartları Karşıla

Burs programlarını inceledikten sonra aslında şu hazırlık aşamasındaki konular daha bir önem arz eder hale gelecek. Çünkü bi bakacağız “bu şartlar benim için çok zor!” İşte bunu dememek için ön hazırlık önemli.

Ancak ön hazırlığımız kötü olsa da bu aşamada artık şartlar önümüzde. Dil mi gerekiyor, çalışıp öğreneceksiniz ya da ekstra şartlar mı var, bir şekilde o şartları karşılamak için elimizden geleni yapacağız. Emin olun çalışmanızla karşılayamayacağınız bir şart olmayacak.

Olası Başvuru Şartları Neler Olacak?

  • En azından B2 seviyesinde dil bilgisi (IELTS, TOEFL tazı bi sınav sonucu gerekecektir)
  • Mezuniyet not ortalamanızın yeterliliği (bunu yüksek tutmak önemli)
  • Motivasyon & niyet mektubu istenebilir (işte kendinizi geliştirmeden kastım da bu, yazacak şeyler lazım:)
  • Burslarda yaş şartı olabiliyor genelde
  • Ek olarak yüksek lisansta bazı alanlar için özel sertifika, iş deneyimi gibi konular olabilir.
Brescia Üniversitesi’neki Kartım 🙂

6. Yabancı Dil Ne Durumda?

Aslında klasik Türkiye Cumhuriyeti öğrencileri için şartların en zorlu bölümü İngilizce ya da Almanca v.b dil konusundan oluyor. Yani başta bildiğimiz gibi “bile bile lades” Ama artık bu aşamaya geldik yapacak birşey yok, o zaman en kısa sürede bu dil şartını karşılamak için farkı kapatacağız.

Yabancı dil öğrenmek tamamen bir tabu! Öğrenmek istenince ve işin sonunda yurtdışında ücretsiz bir üniversite okuma imkanı olunca işler çok daha kolay olacaktır eminim. Yurtdışında ücretsiz olarak üniversite okumak için en azından B2 düzeyince bir İngilizce bilmek gerekiyor.

7. Biraz Birikim Yapılabilir Sanki!

Şimdi biz hiç para harcamadan yurtdışında bedava olarak üniversite okumanın yollarındayız tamam… Ama yolun başında paramız yoktu 🙂 Bu süreçte az da olsa bir şekilde birikim yapabiliriz.

Ben öğrenciyken part-time 7 ay çalışmıştım. Ya da harçlıkları biriktiririz, KYK v.s bir sürü şekilde para biriktirebiliriz. Az olur, çok olur farketmez 100 lira bile 100 liradır 🙂 Bence yinede azıcık birikim de yapalım.

8. Dört Koldan Başvurular Yapılsın 🙂

Artık bursları araştırdık, şartları karşıladık sıra geldi başvurulara! Başvuruları kaçırmamak çok önemli. Çünkü her programın başvuru dönemi birbirinden farklı. Hatta üniversiteler bile kendileri burs verebiliyorlar ve bunun tarihlerini bulmak için adeta deep web’de gezmek lazım 🙂

Bu başvurulardan çoğu kişi haberdar bile olmadığı için eleniyorlar. Siz araştırın, bulun bir takvim oluşturun ve başvuruları yapın!

9. Görkem’e Gidilen Ülkeden Bir Kart Yollayın!

Burada okunması 5-10 dakikalık bir yazı var. “ooo ideal dünyayı anlatıp sallamışsın” diyebilirsiniz 🙂 Ama olay o her madde için aylar harcayabilmekte. Yani emek harcamadan olmaz, ama emin olun her emeğin de bir şekilde burda olmasa başka yerde karşılığını görürsünüz.

Demem o dur ki aranızdan bazıları kesin yurtdışında ücretsiz olarak üniversite okuma şansına erişecek. O kişiler bana kart atmayı unutmasın!

10. En Kötü İhtimalle Yüksek Lisans’a Bırak

Hayatta bazen işler istediğimiz gibi gitmek (her zaman) ama bu kötü anlamda olmaz. Bazen kötü hazırlanırız sonu iyi olur, umutlu olun! Yani iyi hazırlansak bile lisans ya da yüksek lisansta yurtdışında bir kabul alamamış olabiliriz. Fakat o zaman çok daha iyi hazırlanıp bir sonraki kademe yüksek lisans ve doktora için düşünebiliriz!

Hem bu sefer tecrübeliyiz, yenilirsek de daha iyi yeniliriz…

Yurtdışında Ücretsiz Olarak Üniversite Okuyan Biriyle Tanışın!

11. Yurtdışında Ücretsiz Olarak Üniversite Okuyan Biriyle Tanışın!

İnsan önünde bir örnek gördüğü zaman çok daha hevesleniyor ve umudu artıyor bu işlere. Ben de sizler için YLSY Bursu ile İskoçya’da ücretsiz olarak yüksek lisans okuyan İrem’le olan röportajımızın küçük bir kısmını paylaşmak istiyorum;

“Soruya gelecek olursak, gerçekten ilk gittiğimde hiçbir birikimim yoktu. Ielts ücretlerinden tutun, uçak biletimizi bile devlet ödedi. Tek harcamam 10 yıllık pasaportuma verdiğim miktardı. Devlet, siz daha gitmeden UK ülkeleri için 2 burs parası olan 2,600 pound u hesabınıza yatırıyor. Ev depozitosu için Berkay 800 pound kadar bir ücret ödemişti. İlk başta en büyük masrafımız bu olmuştu. Devlet her şeyinizi karşılıyor.”

Bakın bakalım ne olmuş 🙂 Yani yurtdışında ücretsiz üniversite okumanın bir yolu varmış, size canlı örnek! Bence YLSY Bursu ile yurtdışında ücretsiz olarak üniversite okuyan İrem’le olan röportajımı bi okuyun derim.

Bu şekilde yurtdışında ücretsiz nasıl üniversite okunacağını anlattığım yazımı bitiriyorum. Umarım biraz olsun faydalı olabilmişimdir. Eğer sorularınız olursa lütfen çekinmeden alttaki yorum bölümünden sorun, hepinize keyifli günler!

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.