Hostel konusunu Görkemliyollar’da detaylıca anlatmaya karar verirken kafamda yazacağım konuları da belirlemiştim. Hepsi ayrı bir tecrübe ve öneme sahip, ama benim gözümde en farklı ve Görkemli’si bu.

Bugün internetin hiçbir yerinde bulamayacağınız bir yazıyla daha karşınızdayım. Dünya çapında 100’den fazla hostelde kalınca insanda bir “hostel kültürü” oluşuyor. Bu kültürün varolduğu hostellerdeki düzene de “hostel hayatı” diyorum. Şimdi size genel felsefesiyle bu hostel hayatının inceliklerini anlatacağım, başlayalım.

Sao Paulo’da Kaldığım Hostelin Keyifli Ortamı / Brezilya

Hostelin Farklı Ortamı

Herhangi bir hostelden içeri girdiğinizde bahsettiğim değişik havayı hissetmeye başlarsınız. Hosteller ne otellere benzer ne de bizim kültürümüzdeki çeşitli konaklama işletmelerine. Bizde daha misafirperver bir yapı vardır. Bir otele girdiğinizde orada çalışanlar size hizmet etmek için oradadır, Türkiye zaten hizmet sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerinden biri.

Hostellerin misafirperver olmadığını söylemiyorum ama biraz daha farklı. Hostelde her işi kendiniz halledersiniz. Sanki size hazır bir ev verilmiştir, siz de kurallarına göre kalacaksınızdır.

Beni Arjantin’den Brezilya’daki Hostelime Götüren Otobüs / Puerto Iguazu, Arjantin

Hostel Hayatı Nedir ?

Giriş işlemlerimizi halledip odamıza geçirildikten sonra. “Hostel hayatı” başlamış olur. Yani bu kendine has ortamın kurallarıyla hostel kültürüyle süslü bu hayat.

Hostel hayatı kısaca herkesin sadece kendi işine odaklanması diyebilirim. Hostelin herhangi bir noktasında birini gördüğünüzde o sizden bağımsız olarak bir iş yapıyor ve hayatını sürdürüyordur. Bir yanda yemek yapan biri, öteki yanda müzik dinleyerek uzanan biri, öteki yanda belki 2-3 kişi sohbet eder, diğer birinde ise…

Fas’ta Kaldığım Enfes Hostelim

Hostel’deki İnsanlara Bakış

Peki bir evi paylaşırmışcasına yaşayan bu insanlar arasında kendimize nasıl bir yer edinebiliriz ? İlk önce hosteldeki insanlara bakış açımızı net oturtturmalıyız. Burada din, dil, ırk, cinsiyet ya da milliyetçilik gibi konular olmaz. Hostelde kalan herkes temelinde bir insandır.

İşte bakış açısını kazandıktan sonra emin olun ortama daha iyi uyum sağlayacaksınız. Hatta aklınızdaki güvenlik, temizlik gibi endişeler de bir nebze azalacak.

Ardından onlarla iletişime geçebilirsiniz ! Yalnızca bir selam kelimesi yeterlidir, nereli olduğu, nereye gittiği v.s gibi sorularla sohbet ilerleyecektir. Bu sohbet gelmeden önce çeşitli ülkeler hakkındaki düşüncelerinizi de değiştirecek. Çünkü özünde herkesin insan olduğunu ve aynı değerleri taşıdığını göreceksiniz, haberler, gazeteler, savaşlar kimin umrunda, karşınızda sizin gibi bir çift göz var 🙂

Hostel’de Herkese İşte Böyle Gülümseyin / Copacabana, Rio de Janerio

Hostel Kuralları

Hosteldeki herkesin kendince hayatını sürdürdüğü ortamı biraz anladınız diye düşünüyorum tabi yanlış anlamadıysanız 🙂 Biz Türkiyeliler özgürlüğü de kendimize göre takılmayı da yanlış anlayabiliyoruz !

Toplamak gerekirse hostelde kalırken temel olan, insanları rahatsız etmeden kalabilmektir…Yani düşünceli olmalıyız, bunun kişisel gelişim üzerinde de faydası olduğunu düşünenlerdenim, hostellerde odakta hep insan olmalı. Belki de gereksiz gibi gözükecek bu yazıyı ben özellikle yazmak istedim, umarım birşeyler anlatabilmişimdir, sevgi dolu günler 🙂

Yazının Devamı: Hostelde Yabancılarla Tanışabilir miyim ? Hostel Anılarım

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.