Bugünün rotasında ülkemizin önemli doğal güzelliklerinden biri olan Manyas Kuş Cenneti var. Özellikle bu bölgede doğup büyüyen biri olarak sizleri bu eşsiz yerle tanıştırırken Manyas Kuş Cenneti’nde gezilecek yerleri de sizlere anlatacağım.

Manyas Kuş Cenneti Nerededir ?

Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, Güney Marmara’da Bandırma’nın 15 kilometre kadar güneyinde bulunuyor. Parkın adını aldığı Manyas Gölü Marmara Bölgesi’nin dört büyük gölünden bir tanesi.

Bölgenin sahip olduğu ılıman geçiş iklimi ile beraber burası yüzlerce kuş türünün göçleri süresince uğradığı noktalarından biri.

Kuş Cenneti Genel Görünüm

Manyas Kuş Cenneti Hakkında Kısa Bilgi

İsminden de anlayabileceğiniz üzere burası sahip olduğu özel habitat ile görülmeye değer 266 kuş, 118 bitki ve 23 balık türü barındırıyor. Sadece milli park değil Manyas Gölü’nün çevresindeki çoğu noktadan kuşları ve diğer canlıları seyredebilirsiniz.

Kuş Cenneti Milli Parkı Girişi

Manyas Kuş Cenneti’ne Nasıl Gidilir ?

Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, Bandırma – Balıkesir Karayolu’nun 20. kilometresinde yer alıyor. Buraya ulaşmak için özel bir aracınız olması şart.

İstanbul – İzmir Karayolu üzerinden ulaşmak isteyenler, Susurluk bölgesindeki kavşaktan Bandırma – Çanakkale yönüne sapmalı.

Kuş Cenneti Tabelası

Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı Giriş Ücreti

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı olarak işletilen ve koruma altına alınan parka girişte 2022 için 20 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Öğrencilerden alınan tutar ise 10 TL.

Manyas Gölü Çevresinden

Manyas Kuş Cenneti Ne Zaman Ziyaret Edilmeli ?

Milli Parkı pazartesi günleri dışında haftanın kalan günlerinde sabah 9 ile akşam 6 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz.

Kuş Cenneti’nde fazlaca kuş türü görebilmek için kuşların göç dönemleri olan nisan ve mayıs aylarını tercih etmelisiniz.

Gözetleme Kulesinden

Manyas Kuş Cenneti’ndeki Başlıca Kuş Türleri

Tepeli Pelikan (Pelecanuscrispus),
Karabatak (Phalacrocoraxcarbo),
Küçük Karabatak (Phalacrocoraxpygmeus),
Gece Balıkçılı (Nycticoraxnycticorax),
Alaca Balıkçıl (Ardeolaralloides),
Gri Balıkçıl (Ardea cinerea),
Küçük Ak Balıkçıl(Egrettagarzetta)
 Çeltikçi (Plegadisfalcinellus),
Kaşıkçı (Platalealeucorodia),
Bıyıklı Sumru(Sternahybridus),
Tepeli Batağan(Podicepscristatus)
Canlı Olarak Gözlemlediğim Kuşlar

Manyas Kuş Cenneti’nde Ne Yapılır ?

Kuş Cenneti Milli Park Bölgesi’ne giriş yaptıktan sonra korumaya alınan bölgedeki doğayı deneyimleyebilirsiniz.

Park dahilindeki müze ve gözetleme kulesi ilgi çeken diğer noktalar.

Parkın İçindeki Yürüyüş Yolları

Kuş Cenneti Müzesi

Milli Park içerisinde bir de küçük müze barındırıyor. Buraya girerken ekstra bir ücret ödemiyorsunuz. Burada önemli kuş türlerini yakından inceleyebilir ve bilgi alabilirsiniz.

Kuş Cenneti Müzesinden

Kuş Cenneti Gözetleme Kulesi

Bana kalırsa parkın en keyifli noktası burası. Tahtadan hoş bir görünüşü olan bu kuleye çıkarak tepeden kuş türlerini inceleme şansınız oluyor. Buraya gelirken parkın müze bölgesinden ücretsiz dürbün kiralama olanağınız var. Dürbün ile gözetleme kulesinden doğayı izlemek harika !

Gözetleme Kulesi

Manyas Kuş Cenneti’nde Konaklama

Maalesef milli park çatısı altında herhangi bir konaklama şansınız mevcut değil. Bu bölgenin 20 kilometre kuzeyindeki Bandırma şehrinde konaklayabileceğiniz seçenekler var.

Gözetleme Kulesi’nden Dürbünle Etrafı İzleyen Ben

Manyas Kuş Cenneti’nin Geleceği

Gözlemlediğim kısa süreçte bu bölgenin geçmişe göre doğallıktan biraz olsun uzaklaştığını gördüm. Özellikle Manyas Gölü çevresinde görebileceğiniz çöpler kuş türlerini zaman geçtikçe buradan uzaklaştırabilir !

Siz de gezinizde bunun bilincinde olarak etrafı temiz tutmaya özen gösterin lütfen. Atatürk’ün dediği gibi;

Kuş Cenneti Milli Parkı’ndan

Pandemi Döneminde Ziyaret

Manyas Kuş Cenneti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir milli park olduğundan dolayı, Milli parkların hizmet verdiği zamanlarda ziyaret edebiliyorsunuz. Şimdilik güncel olarak kapanma dönemleri dışında sınırlı şekilde ziyaretçi kabulu yapılabiliyor.

Manyas Kuş Cenneti’nde gezilecek yerleri anlattığım gezi rehberimi burada bitiriyorum artık. Eğer sorularınız varsa lütfen çekinmeyen alttaki yorum bölümünden bana sorun 🙂 Keyifle teker teker hepsini yanıtlıyorum. Bu yazıyla beraber Bandırma’da gezilecek yerleri de okumanızı öneririm, sevgiyle kalın!

Yazının Devamı: Bandırma’da Gezilecek Yerler Nereler ?

6 Yorum Yapılmış

  1. Mrb.nisan ayının içinde manyas gölünün etrafında bisiklet faaliyeti planliyorum.daha once bu bolgeye hic gitmedim.golun kenarinda kamp yapmaya uygun alan varmi.bu konuda bilgi verirseniz cok sevinirim.

    • Merhabalar Özgür Bey,

      Bu ucu açık bir konu, kamp konusunda tecrübeli arkadaşlar illa ki bir yer buluyor 🙂 Ama öyle aleni şekilde burası çok uygundur diyebileceğim bir yer yok Manyas Gölü çevresinde. Bisikletle gezmek de eminim çok keyifli olacaktır, çünkü çevre çok kalabalık değil ve yoğun bir araç trafiği yok.

  2. Görkem bey daha önceden yazılarınızı okumuştum ama Balıkesir bölgesinde büyüdüğünüzü ilk kez okuyorum 🙂

    Yerel bi insandan Manyas kuş cennetini okumak tavsiyeler almak daha bir güzel oldu. 2019 için de bir gezi planlıyorum, ilk bahar ayları sanırım en uygunu olur değil mi ?

    • Merhaba Meral Hanım,

      Balıkesir, Bandırma evet 🙂 Teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Manyas Kuş Cennetini ziyaret için en güzel aylar mevsim geçişleri yani bahar ayları… Çünkü kuşların göç mevsimleri oluyor ve bu sayede daha fazla kuş çeşidini görebilirsiniz.

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.