Bandırma aslında ülkemizin en popüler turizm noktalarından biri değil. Fakat İstanbul’a olan yakınlığı, tarihi binaları, antik şehirleri ve Marmara Denizi’ni kucakladığı körfezi ile kesinlikle Bandırma gezilecek yerlerden biri.

Bandırma nüfusu son yıllarda 150 bine dayanmış Balıkesir ve Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden, ayrıca modern insanları ve kozmopolit yapısıyla bölgenin en gelişmiş yerlerinden biri olarak gösteriliyor.

Ben Bandırma’da doğdum! Öyle sağdan soldan araştırma yok 🙂 Birebir Bandırma’da gezilecek yerleri yaşayarak öğrenmiş birisiyim. Şimdi de 50’den fazla ülkeyi ziyaret edince dedim bir kendi şehrimi anlatayım!

Bandırma’daki Evimizin Balkonu’ndan / Bandırma’da Gezilecek Yerler’den Sayılır mı Dersiniz ?

Bandırma Gezilecek En Güzel 18 Yer

Bandırma’da gezilecek yerler oldukça fazla! Çoğunu ilk kez duyacaksınız, sonrasında da Bandırma gezinizin süresini biraz arttıracağınıza eminim 🙂 Şimdi sizler için Bandırma’da gezilecek en güzel noktaları sıralamaya başlıyorum !

1. Cumhuriyet Meydanı

Bandırma’da ilk olarak gezilmesi gereken yer şüphesiz Cumhuriyet Meydanı. Önce Bandırma’ya geldiğinizi anlamalısınız. Cumhuriyet Meydanı, Bandırma’nın en önemli merkezi ve toplanma alanı.

Bayram ve önemli günlerde tam bir panayıra dönen meydanda yıl boyunca çeşitli etkinlikler ve konserler yapılıyor. Cumhuriyet Meydanı’nın bir diğer özelliği de bir ucunun keyifli şekilde Bandırma Körfezi ve Marmara Denizi’ne açılıyor oluşu.

Ayrıca Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli ve göndere çekilmiş Türk Bayrağı ile eşsiz bir görüntüye sahip.

Bandırma Cumhuriyet Meydanı / Bandırma’da Gezmeye Başlıyoruz !

2. Haydar Çavuş Camii

Cumhuriyet Meydanı’nın hemen yanıbaşında, caddenin öteki ucunda görebileceğiniz heybetli cami Haydar Çavuş Camii oluyor. Bandırma’da görebileceğiniz en görkemli yapılardan biri.Cami 19. yüzyılın başlarında Haydar Çavuş tarafından yaptırılmış.

1873 yılında geçirdiği yangın tahribatı sonrasında yapı restorasyondan geçirilerek yeniden yapılmış ve bugünkü Neo-Klasik detaylar görebileceğiniz bir hal almış.

Haydar Çavuş Camii günümüzde hala Bandırma’da hayatın içinden bir nokta. Özellikle cuma namazlarında Haydar Çavuş’taki yoğun kalabalığı görebilirsiniz. Bu camide namaz kılmak Bandırmalılar için önemli bir ritüel.

Haydar Çavuş Camii / Bana Kalırsa Bandırma Gezilecek Yerler Listesi’nin En Önemlilerinden

3 Bandırma Ortaokulu

Burası benim mezun olduğum okul! Bandırma Ortaokulu, ilçenin en eski okullarından biri. Aynı zamanda içinde bulunduğu bina belki de Bandırma’nın en önemli tarihi yapısı.

Bandırma Ortaokulu Binası, İsteryanos adındaki bir zahire tüccarı olan Rum’un evi olarak biliniyor. Yapının 1800 lerde inşa edildiği düşünülürken konu hakkında net bir bilgi yok. Yapı aradan geçen 200 yılda zamanında eski bir hastane, banka ve savaş zamanlarında çeşitli özel görevler icra etmiş.

Sonralarda uzun bir süre Bandırma Ortaokulu ve Bandırma İlköğretim Okulu olarak kullanılmasının ardından son birkaç yılda belediyeye bağlı olarak farklı bir görev üstleniyor. Yapı muhteşem mimarisi ile Bandırma’da gezilecek yerler listesinde en önlerde.

Bandırma Ortaokulu’nu Sağ Tarafta Görebilirsiniz.

4. Bandırma Eski İskele Binası

İskele Binasının Eski Bir Fotoğrafı

Günümüzde Bandırma Nikah Salonu olarak kullanılan yapı, 1925 yılında inşa edilen Cumhuriyet dönemi yapılarının en güzide örneklerinden birisi.

Yapı “mili mimari akım” adı verilen tarzın güzel bir örneği olarak bilinirken, kubbeleri ve sivri kemerleri ile beraber Selçuklu tarzını da yansıtmayı başarıyor. Her anlamda oldukça değerli bir yapı. Bandırma’da gezilecek yerlerden biri olmasının yanı sıra şehre ilk geldiğinizde sizi heybetle karşılayarak hoşgeldin mesajı veren de bir havası var.

 

Bandırma Eski İskele Binası / Şimdilerde Nikah Salonu

5. Tarihi Duyun’i Umumiye Binası

Gelelim Bandırma’nın bir diğer tarihi mekanına. Yapımı 19. yüzyılda başlayan bu bina Mimar Kemalettin döneminin güzel eserlerinden birisi olarak öne çıkıyor. Yapı yıllarca Duyun-i Umumiye binası olarak hizmet vermiş.

Sonralarda Bandırma’da Balıkesir Üniversitesi’ne bağlı olarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin bir binası olarak hizmet verdi. Son yıllarda yapılan güçlü bir restorasyonla beraber günümüzde hem bir butik otel hem de Bandırma’da gezilecek bir mekan. Yapılan restorasyon ve otele dönüştürülmesi haberlere de konu olmuştur.

Tarihi Duyun’i Umumiye Binası / Fotoğrafı Çektiğim Zaman Tadilattaydı

6. Eski Gar Binası

Duyun-i Umumiye Binası’nın hemen karşısında Bandırma’nın diğer bir tarihi noktasına ulaşmış olacaksınız.

Burası Bandırma’nın tarihi küçük tren garı. Zamanında topraklarımıza gelen Fransızlar tarafından inşa edilen bu yapının üzerinde hala Bandırma ismi Fransızca olarak “Bandırma Ville” şeklinde görülebilir.

Tarihi gar binası da günümüzde “Gar Kafe” adıyla güncel bir hizmet vermekte. Tarihi görünüşü korunurken, yapıyı güncel olarak ziyaret etme şansınız da bulunuyor. Giriş 3 lira diyelim 🙂 Çay da bedava !

Eski Gar Binası / Açısı Pek Güzel Çıkmamış ama Siz Gezin Görün 🙂

7. Bandırma İlçe Halk Kütüphanesi

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan ve Bandırma Ortaokulu’na çok yakın bir konumdaki Bandırma İlçe Halk Kütüphanesi, Bandırma’da tarihi canlı şekilde yaşatan kurumlardan bir tanesi.

Yapı, 1930 yılında Türkiye İnhisarlar İdaresi tarafından yaptırılmış. Cumhuriyetin ilk yıllarının hoş mimari örneklerinden biri olmakla beraber önüne dikilen çınar ağaçlarının bugün yolu ikiye ayıran devasa ağaçlara dönüşmüş olması insana keyif veren bir detay.

Bandırma İlçe Halk Kütüphanesi çalışma saatleri içerisinde ücretsiz şekilde ziyaret edilebilir.

İlçe Halk Kütüphanesi Sağda / Solda Karşıdaki de Bandırma Ortaokulu Binası

8. Bandırma Arkeoloji Müzesi

Bandırma’daki antik şehirleri gezmeden önce Bandırma Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etmenizi öneririm. Müze, bu bölgedeki büyük arkeoloji müzelerinden biri. Özellikle Kyzikos antik kentinden çıkarılan birçok eser burada anlamlı şekilde sergileniyor.

Müze pazartesi günleri dışında haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermekte. Bandırma Arkeoloji Müzesi’ne girişler ücretsiz. Müze içerisinde detaylı bilgilendirme sağlanırken, bahçesinde de onlarca tarihi eser bulunuyor.

Görkemliyollar’daki Bazı Yazılar Evet Bandırma’da Yazıldı 🙂

9. Sevgi Yolu

Şimdi Bandırma’nın yaşayan yerlerine geçme vakti. Sevgi yolu Bandırma’da gezilecek, yürüyüş yapılacak en hoş yol. Adı üzerinde değil mi 🙂

Sevgi Yolu ismini Bandırmalılar dışında kimse bilmez kanımca. Cumhuriyet Meydanı ile Bandırma Ortaokulu arasındaki caddeden içeri doğru devam ederseniz Sevgi Yolu’ndasınız demektir. Cadde üzerinde hoş süslemeler, küçük bir heykel ve yeme-içme dükkanları görebilirsiniz.

Bandırma’ya Nasıl Giderim Diyorsanız Ayrıntılar Şurada!

Sevgi Yolunun Başlangıcı / Bandırma Gezilecek Yerler

10. Bandırma Liman Mendireği

Bandırma Liman’ı Türkiye’nin en önemli 10 limanı arasında yer alıyor. Böylesine büyük bir limanın da upuzun bir mendireği var! Bandırma’yı gezmek isteyenler 1 kilometrelik bu mendireğe bir gidip gelmeli ve etrafı seyretmeli.

Bandırma’nın rüzgarı ve dalgası çok meşhurdur. Mendireğe yürürken Bandırma’nın kuvvetli poyrazından nasibinizi almanız olası.

Bandırma’nın Ünlü Boğaz Köprüsü ve Mendireğe Giden Yol

11. Bandırma Sahil Dolgu Alan

2000 li lların uzun bir bölümünde inşaat halinde olan sahil yürüyüş bölgesi yaklaşık 10 yıldır Bandırma’nın nefes aldığı keyifli bir nokta oldu. Burada yürüyüş yaparken Marmara Deniz ile bütünleşebilir, karşıdaki Kapıdağ’ı gözlemleyebilir ve gelen giden gemilere dalabilirsiniz…

Sahil dolgu alana giriş bölgesindeki keyifli çay bahçelerinde çay, kahve birşeyler içmek de en önemli ritüellerden biri. Bunları yapmadan Bandırma’yı gezdim dememelisiniz.

İşte Şu Çay İçebileceğiniz Yerlerden Biri 🙂

12. Son Kurşun Anıtı

Ayyıldıztepe’de bulunan Son Kurşun Anıtı Bandırma’da gezilecek önemli yerlerden biri. Yaşanan Yunan İşgali ve Kurtuluş Savaşı sonrasında Bandırma 17 Eylül 1922’de işgalden kurtarılmış.

Anıtın bulunduğu bölgede yapılan bu güçlü çatışma sonrasında kazanılan zaferin anıtı olarak da son kurşun anıtı 20 metrelik devasa bir boyut ile günümüzde tüm Bandırma’ya hükmeden bir gösterişe sahip.

Fotoğrafta Sol Tarafta Son Kurşun Anıtını Görebilirsiniz / Bandırma Sahil Genel Görünüm

13. Kyzikos Antik Kenti

Bandırma – Erdek yolu üzerinde Düzler civarında bulunan Kyzikos Antik Kenti, Bandırma’da gezilecek antik bir kent. 2-3 bin yıllık tarihi ile Romalılar’dan kalan eserleri görebileceğiniz Kyzikos kesinlikle ziyaret edilmeli.

Kyzikos kalıntıları açıkçası çok gösterişli bir şekilde sergilenmiyor. Bulunduğu bölgede ücretsiz şekilde gezip tarihi parçaları kafanızda bütünleştirebilirsiniz.

Bence Polis Karakolumuz da Bandırma Gezilecek Yerler Listesine Eklenebilir

14. Daskyleion Antik Kenti

Bandırma’nın biraz güneyinde Manyas Gölü’nün güneydoğu tarafından yer alan bu kent tarih meraklılarının ziyaret edebileceği bir diğer nokta. Özellikle son yıllarda keşfedilen Frig ve Lidya eserleri ile beraber popüler bir hal almıştır.

Zamanında Pers uygarlığının önemli bir valiliği olan Daskyleion Antik Kenti ayrıca 2600 yıllık antik mutfağı ile de görülmeye değer.

15. Kuş Cenneti Milli Parkı

Kuş Cenneti, Bandırma’nın sahip olduğu en değerli doğal güzellik denebilir. Manyas Gölü çevresindeki bu milli parkın özel habitatında 266 çeşit kuş ve 118 çeşit bitki barınıyor…

Özellikle mevsim geçişlerinde özel kuş türlerini gözlemleyebilirken, milli parkın kuş müzesi ve gözetleme kulesi gibi yerlerini de gezerek doğayla bütünleşebilirsiniz. Manyas Kuş Cenneti’ni ziyaret edecekler şu yazımdan detaylı bilgi alabilir.

Gözetleme Kulesi’nden Dürbünle Etrafı İzleyen Ben

16. Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali

2021 yılında 32.si düzenlenecek olan Bandırma Uluslararası Kuşcenneti Kültür ve Turizm festivali her yıl Bandırma’yı tamamen bir karnaval havasına çeviriyor. İki haftaya yayılan etkinlikler, konserler ile beraber şehir de gezmek için özel bir ortama bürünüyor.

Festival eskilerde haziran ayında yapılırken son yıllarda Eylül’ün ilk veya ikinci haftasında gerçekleşiyor. Bu festivalde Bandırma’da gezilmesi gereken etkinliklerden biri.

29. Festival’den Çektiğim Bir Fotoğraf / Cumhuriyet Meydanı

17. Manyas Kuş Gölü

Manyas Kuş Gölü ismini aldığı Kuş Cenneti milli parkıyla beraber Bandırm’da gezilecek yerlerin başında geliyor. Göl etkileyici doğal güzelliği ve barındırdığı kuş habitatı ile ön planda.

Manyas Kuş Gölü’nü milli parktan bağımsız olarak da gezebilirsiniz. Gölün bazı kısımlarına özel araçla kolayca gidebiliyor. Fakat burada suya girilmediğini de hatırlatmalıyım.

Kuş Cenneti Genel Görünüm / Manyas Kuş Gölü / Bandırma Çevresinde Gezilecek Yerlerden Biri

18. Erdek

Bandırma’da gezilecek yerlere Erdek’i de eklemesek olmaz. Erdek çoğunuzun bildiği gibi Marmara Bölgesi’nin en önemli tatil merkezlerinden birisi. Sahip olduğu temiz kumsalları ve güzel denizi ile ziyaret edilmesi gereken bir yer.

Bandırma’dan Erdek’e gitmek isteyenler özel araçları ile 25 dakikada Erdek’e ulaşabilir. Ayrıca Bandırma liman bölgesinden kalkan minibüslerle de 2021 için 9 liraya Erdek’e ulaşabilirler.

Erdek’te Ben 🙂 / Bence Erdek’in Denizi ve Günbatımını Hafife Almayın / Balıkesir

18+1 Çamlık Parkı, 18+2 Cumartesi Pazarı

Yorumlarda sevgili Pınar hanımın önerilerini de yazıya eklemek istedim, işte buradadır 🙂

“Sevgili Görkem, Öncelikle hemşerin olarak yazın için eline sağlık diyorum. Çok beğendim.
Bandırma’da ailemin yanına her gittigimde ziyaret ettiğim noktalardan1-2 tanede ben eklemek isterim. Aklınizda bulunsun:)
– Çamlık Parkı: Burayı kesfedene kadar, sabah koşu ve yürüyüşlerinde Mendirek’te serseme dönüyordum.
-Cumartesi Pazarı: ilk gördüğümde çok şaşırmıştım. Plaka okumalı otoparkına girip market arabasını alarak asansorle ilk katına çıkarsın, pazarcılar buradadır, eğer köylü pazarına gidip köylü kadınlardan günlük yumurta zeytinyağ salça yabani semizotu ve diğer bahçe sebzeleri almak istersen yürüyen merdivenle ikinci kata çıkarsın. Böyle modern koy pazari başka yerde goremezsin
Ocaklar köyünü kesfettikten sonra yıllardır Erdek’e denize gitmiyorum. Tatlisu’da içme suyunu aldıktan sonra denize karşı çınar ağaçları altında çay içmek de ayrı keyiftir. Kapıdag köyleri hakkında bir yazı da çok güzel olurdu. Yeni yılda yollarının açık gezdigin yerlerin bol olmasını dilerim.”

Bandırma Gezilecek Yerler Haritası

Son olarak Bandırma’da gezilecek yerleri sizler için tek tek Google Maps’te işaretledim 🙂 

Aşağıda resmini göreceğiniz haritadan gezilecek yerlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca fotoğrafın altındaki linkten haritayı telefonunuza indirerek Bandırma’da gezilecek yerlere elinizle koymuş gibi gidebilirsiniz !

Haritayı şu linkten telefonunuza indirebilir ve Bandırma’da gezilecek yerleri kolayca bulabilirsiniz.

Bandırma’da gezilecek yerleri burada bitiriyorum. Bahsettiğim tüm gezilecek yerlere özel olarak vakit ayırmanızı öneririm. Eğer Bandırma gezinizle ilgili sorularınız olursa yorum bölümünden sorabilirsiniz ! Keyifle yanıtlıyorum 🙂 Sıradaki yazımı da okumanızı öneririm, sevgiler !

Yazının Devamı: Manyas Kuş Cenneti Gezi Rehberim ( Kesinlikle Okumalısınız! )

Merak Edebilirsiniz: Bandırma’ya Nasıl Gidilir?

4 Yorum Yapılmış

  1. Sevgili kardeşim,

    Balıkesir’den İzmir Tire’ye toplu taşıma ile gitmek istiyorum. Önerilerini iletir misin?

    Selamlar

    • Merhabalar Ahmet Bey,

      Bandırma ya da Balıkesir’den şehirlerarası otobüslerle İzmir’e geçip oradan da otogardan Tire otobüslerine binmenizi öneririm. Bu iki otobüse de kolayca ulaşabilirsiniz sıkça sefer gerçekleştirilen hatlar

  2. Sevgili Görkem, Öncelikle hemşerin olarak yazın için eline sağlık diyorum. Çok beğendim.
    Bandırma’da ailemin yanına her gittigimde ziyaret ettiğim noktalardan1-2 tanede ben eklemek isterim. Aklınizda bulunsun:)
    – Çamlık Parkı: Burayı kesfedene kadar, sabah koşu ve yürüyüşlerinde Mendirek’te serseme dönüyordum.
    -Cumartesi Pazarı: ilk gördüğümde çok şaşırmıştım. Plaka okumalı otoparkına girip market arabasını alarak asansorle ilk katına çıkarsın, pazarcılar buradadır, eğer köylü pazarına gidip köylü kadınlardan günlük yumurta zeytinyağ salça yabani semizotu ve diğer bahçe sebzeleri almak istersen yürüyen merdivenle ikinci kata çıkarsın. Böyle modern koy pazari başka yerde goremezsin
    Ocaklar köyünü kesfettikten sonra yıllardır Erdek’e denize gitmiyorum. Tatlisu’da içme suyunu aldıktan sonra denize karşı çınar ağaçları altında çay içmek de ayrı keyiftir. Kapıdag köyleri hakkında bir yazı da çok güzel olurdu. Yeni yılda yollarının açık gezdigin yerlerin bol olmasını dilerim.

    • Merhabalar Pınar Hanım,

      Teşekkür ederim güzel sözleriniz için 🙂

      Cumartesi pazarının bu yönünü anlatmak hiç aklıma gelmemişti, eklemeleriniz için çok teşekkür ederim tekrardan 🙂

      Kapıdağ köyleri çok detaylı bir konu olduğundan ilerleyen günlerde ayrı ayrı yazılar yazmayı düşünüyorum…Mutlu yıllar!

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.