Herkese görkemli günler ! Bugün fazlasıyla merak edildiğini düşündüğüm Rusya’nın güzel başkenti Moskova’dan bahsedeceğim. 

Rusya uzunca zamandır görmeyi istediğim coğrafyalardan biriydi. Yaptığım plan doğrultusunda ilk olarak Moskova’yı keşfedeceğim. Gezi notlarım içerisinde Moskova’da gezilecek yerleri ve Rusya’dan genel izlenimlerimi tüm hikayesiyle okuyabilirsiniz.

Moskova Nehri ve Rusya Bayrağı

Moskova’ya Nasıl Gidilir ?

20 Mayıs Yepyeni bir geziye başlamak için hazırdım. Beni Rusya’ya götürecek uçağım öğlen 12’de kalkıyor. Çantamı alıp yola çıkıyorum.

Bugünkü uçuşum İstanbul Sabiha Gökcen Havalimanı’ndan. Pegasus Havayolları’nın direkt seferiyle Moskova’ya ulaşacağım. Kontrollerin ardından uçağa geçiyor ve havalanıyoruz !

İstanbul – Moskova arasında katedeceğim mesafe yaklaşık 1700 kilometre olacak. Bu mesafeyi havayolu ile 2.5 saatte geçebiliyorsunuz. Moskova’ya ulaşmanın en kolay yolu bu. Ayrıca Rusya’nın farklı şehirlerine de ülkemizden sıkça tarifeli uçuşlar var.

Moskova’ya Giderken

Alternatif olarak Doğu Avrupa’nın çoğu şehrinden Moskova’ya uzanan tren seferleri mevcut. Maceralı bir yol isteyenler için bulunmaz bir rota olabilir !

Rusya Hakkında Genel Bilgiler

Şehre varmadan önce Moskova ve Rusya hakkında genel bilgiler vermek istiyorum.

Rusya aslında herkesin yakından tanığı, toprakları dünyanın büyük bölümüne yayılan, tarihi epey eskilere dayanan bir ülke. Milattan önceki yıllardan başlayan Rus tarihi ilk kez 862 yılında bir Rus Devleti’ne kavuşmuş.

Geçen yüzyıllarla beraber, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1991 yılında kurulan Rusya Federasyonu, günümüzde Putin’i, Sharapova’sı, Kremlin’i, Kızılmeydan’ı ve ülkemizle olan yakın ilişkileri ile önemli bir ülke konumunda. Ülkenin resmi para birimi Rus Rublesi, dili ise Rusça. 

Moskova Genel Görünüm / Kızıl Meydan

Moskova Nerededir ?

Rusya Federasyonu, 2021 yılı itibariyle 140 milyonun üzerinde insana ev sahipliği yapıyor. Ayrıca dünyanın yüzölçümü bakımından en büyük ülkesi !

Moskova bu kocaman ülkenin başkenti ve dünyanın en önemli ticari, sosyo-kültürel ve siyasi noktalarından biri. Ülkenin batısında, Avrupa’nın kuzeydoğusunda bulunuyor. 10 milyonun üzerindeki nüfusu ile Avrupa’nın İstanbul’un ardından ikinci kalabalık şehri.

1117 gibi yeni sayılabilecek bir zamanda, kendi ismiyle anılan nehrin çevresinde kurulan Moskova, bugünlerde her alanda olduğu kadar turizmin de önemli merkezlerinden.

Rusya’nın Kril Alfabesi / St. Basil Katedrali

Rusya’ya Vize Almak Gerekli mi ?

Rusya Federasyonu’na seyahatlerinizde 2021 itibariyle vize almanız gerekiyor.  Aslında benim ziyaretim sırasında bu vize gerekmiyordu, yani ben vize almadım ancak gezi notlarımı yazdığım şu sıralar artık işler değişti.

Moskova’dayken kafamda “vizesiz gidilebilecek en hoş şehir” şeklinde bir slogan vardı açıkcası ama üzülerek bu sözümü geri almak zorunda kalıyorum.

Yaklaşık üç saatlik bir uçuşun ardından iniş için alçalıyoruz.

İnerken dikkatimi çeken ilk şey Moskova’nın yemyeşil çevresi oluyor. Gözümün alabildiği her yer gür ormanlarla kaplı. Neredeyse ağaçların üzerine iniş yapacağız !

Domodedovo Havalimanı / Uçaktayken

Rusya’ya Giriş Formu

Yerel saatle öğlen üçte Moskova Domodedovo Havalimanı’ndayım. Bu ismi ilk görüşte telaffuz etmek oldukça zor ! Domodedovo, Moskova’nın üç büyük havalimanından birisi. Şehrin 45 kilometre kadar güneyinde bulunuyor.

Daha ilk dakikalarda karşıma çıkan Kril Alfabesi işimi şimdiden zorlaştıracak gibi gözüküyor. Pasaport kontrol bölümüne gelmeden önce Immigration Formu’nu dolduruyorum. Bu formda ülkede kaç gün kalacağınız ve neden geldiğiniz gibi konularla alakalı sorular var.

Aslında bu tarz bi formla girilen ülkelerde pasaport kontrolü genelde daha kolay ve kısa oluyor. Çünkü zaten pasaport memurunun soracağı soruları önceden cevaplamış oluyorsunuz, ancak bu sefer bir ilk yaşanıyor !

Beni İstanbul’dan Getiren Uçağım

Formu verdikten birkaç saniye sonra görevli bana Rusça birşeyler söylüyor ancak ben “English?” şeklinde yanıt verdikten sonra tamam işareti yapıp hemen ardından damgayı basıp ülkeye alıyor beni. Açıkcası İngilizce konuşamayan bir pasaport memuru ilk kez görüyorum. Tabii ülkemize gelen turistlerden hiç olmadım !

Domodedovo Havalimanı – Moskova Ulaşım

Domodedovo Havalimanı’nın şehre biraz uzak olduğunu söylemiştim. Buradan şehir merkezine ulaşmanın en iyi yolu trenlere binmek. Havalimanının hemen önünden kalkan bu trenlerle 45 dakikada şehir merkezindeki Paveletskaya istasyonuna ulaşabiliyorsunuz.

Aeroexpress adı verilen bu trenlere binmenin ücreti ise tek yön olarak 420 ruble yani 25 lira civarında.

Tren yol boyunca yer üstünden gidiyor bu sayede gördüğüm manzaralar ile beraber şehrin havasına girmeye başlıyorum !

Domodedovo’dan Şehir Merkezine Giderken Trenden

Moskova Metrosu

Paveletskaya İstasyonu’ndayım artık. İlk olarak önceden rezervasyonunu yaptığım Arbat Bölgesi’ndeki Landmark Hostel’e gidiyorum. Buraya ulaşmak için Moskova Metrosu’nu kullanacağım.

Moskova Metrosu dünyanın en eski ve gelişmiş metrolarından biri. Moskova’da şehrin istediğiniz noktasına bu şekilde rahatça ulaşmanız mümkün. Ayrıca yer altındaki bu istasyonların tasarımları da görülmeli.

Paveletskaya İstasyonu / Sağda Aero Express Treni

Moskova’dan İlk İzlenimler

Hostelime giriş yapıp eşyalarımı bıraktıktan hemen sonra gezmeye başlıyorum.

İlk olarak dikkatimi açık renklerin hakim olduğu hoş binalar ve geniş caddeler çekiyor. Burada fotoğraflayacağım bir karenin Moskova’ya ait olduğunu anlamak zor olmayacaktır.

Kaldığım yer şehrin merkezine yakın olduğu için yürüyerek devam ediyorum. Ancak Moskova’da yürümenin de kuralları var !

Hostel’den Şehir Merkezine Yürürken

Evet yürümek burada ciddi bir iş, çünkü yollarda neredeyse hiç trafik lambası yok ve karşıdan karşıya geçmek için alt geçitleri kullanmanız gerekiyor. Bu alt geçitler de her yerde yok tabii. Olduğu yerleri kaçırırsanız benim gibi yolu uzatmak zorunda kalabilirsiniz.

Moskova’da Gezilecek Yerler

Uzaktan Rus Devlet Kütüphanesi’ni görebiliyorum. Burası şehirde gördüğüm ilk önemli bina oluyor. Yapının fazlasıyla heybetli olduğunu söyleyebilirim. Gün içerisinde ücretsiz olarak ziyaret etmeniz de mümkün.

Rus Devlet Kütüphanesi

Moskova’nın kalbi denebilecek Marshal Zhukov Anıtı’nın bulunduğu meydana varıyorum. Burası 360 derece panoramik bir açık hava müzesi gibi, dört bir yanımda heybetli ve farklı binalar var.

Bunlardan ilki Four Seasons Hotel Moscow. Moskova’nın en önemli noktalarından birinde bulunan bu otel aynı zamanda turistik bir yapı. Mimarisi ve büyüklüğü ile dikkat çekiyor.

Sağda Four Seasons Hotel Moscow

Sırada Rus Devlet Tarih Müzesi Binası var. İngilizce adıyla State Historical Museum, şehirdeki şüphesiz en güzel binalardan biri. 1872 yılında yapılan müze Rus Mimarisi’nin seçkin örneklerinden ve sahip olduğu koyu kırmızı rengiyle büyüleyici !

Buranın hemen yanında bir de Rus Savaş Müzesi bulunuyor. Biraz daha açık kırmızıya kaçan bu yapının da mimarisi görülmeye değer. Aslında Moskova’nın bu bölgesindeki çoğu yapı için aynı şeyleri söyleyebilirim. Avrupa’dan alışık olduğum mimarinin dışında örnekler görmek bende heyecan uyandırıyor doğrusu.

Rus Devlet Tarih Müzesi Binası

Moskova’nın Sıfır Noktası

Bahsettiğim iki müze binası arasından Kızılmeydan’a açılan noktada Moskova’nın Sıfır Noktası yer alıyor. Burası eski zamanlarda Moskova’dan diğer şehirlere olan mesafenin ölçümünün başlangıç noktasıymış. Günümüzde bunun anısına yerde bir anıt mevcut. 

Moskova adıyla bütünleşen ve dünyaca ünlü bir noktadayım artık; Kızıl Meydan.

Rus Savaş Müzesi Binası

Kızıl Meydan ( Red Square )

Kızıl Meydan 15. yüzyıldan beri Rus Devletleri ve Moskova’nın en önemli noktası. Kentin tam ortasında yer alan bu bölgede ilk zamanlarda pazar kuruluyormuş. Meydanın yanı başındaki Kremlin Sarayı yaptırıldıktan sonra burası Rusça “güzel” anlamına da gelen kızıldan yola çıkılarak Kızıl Meydan olmuş.

Kızıl Meydan tarih boyunca önemli siyasi olaylara, törenlere ve idamlara sahne olmuş bir yer. Meydanın genel mimarisi ve çevresindeki heybetli binalardan aslında bu tarihi koklamanız mümkün.

İki Müze Arasından Kızıl Meydan’a Açılan Yol ve Moskova’nın Sıfır Noktası

Bugün de meydanın ortasında kocaman bir sahne var. Sanırım eğlenceli bir konsere sahne olacak burası. Bu konularda gezilerimde genelde şanslıyımdır, bu sefer de bir sürpriz olabilir !

Kızılmeydan’ı bahsettiğim iki müze, Kremlin, GUM Alışveriş Merkezi ve St. Basil’s Katedrali çevreliyor.

Kızılmeydan

Moskova Kremlini

Bunlardan tarihi bakımdan en önemlisi şüphesiz Kremlin.

Kremlin Rusça’da kale, hisar, şato anlamına geliyor ve burası Moskova Kremlini adıyla anılıyor.

Moskova Kremlini ilk olarak 15. yüzyıl sonlarında yapımına başlanan büyük bir alanı kaplıyor. Burası tarih boyunca Rus Çarları’nın ikamet ettği yer olmuş. Zamanla Borovitskaya Kulesi, Beklemişhev Kulesi, Aziz Nikola – Aziz Flor Kapıları ve bazı dini noktaların eklenmesinin ardından, 19. yüzyılda büyük saray inşa edilmiş.

Kızıl Meydan’dan Kremlin Surları

Ayrıca Kremlin’e 1600 yılında eklenen Büyük İvan Çan Kulesi’nde 218 ton ağırlığındaki dünyanın en büyük çanı, Çar Kolokol bulunuyor.

Günümüzde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın ikamet ettiği yer olan Kremlin Sarayı, Moskova’nın simgelerinden biri konumunda.

Kremlin’in Spasskaya Kulesi

Kızılmeydan’dan görebileceğiniz Kremlin’in kızıl renkteki heybetli surları ve başta The Spasskaya Kulesi olmak üzere diğer kuleler gerçekten etkileyici büyüklükte. Bu surlar adete Rusya’nın tarihi ve gücünü yansıtıyor.

Kremlin’i uzaktan görmek oldukça güzel. Yakından incelemek isteyenlerin önceden rezervasyonla bilet alması gerekiyor. Buraya özel bir tur eşliğinde yarım gününüzü ayırmanız şart. İçeride çarlık döneminden kalma önemli parçaları görebiliyorsunuz.

Aziz Vasil Katedrali

Şimdi Kızılmeydan’ın sanki harikalar diyarından kopup gelmiş üyesi Aziz Vasil Katedrali’ndeyim.

Aziz Vasil Katedrali

Aziz Vasil Katedrali, Moskova ve Rusya’nın en ikonik yapısı diyebilirim. Gerek konumu ve tarihi, gerekse sahip olduğu özel mimarisi ile oldukça farklı bir yapı.

1551 yılında Ruslar’ın Kazan ve Astrahan Hanlıkları’na karşı kazandığı zaferlerin anısına Korkunç İvan tarafından yaptırılan kilisenin sekiz kubbesi, kazanılan sekiz ayrı zaferi simgelemekteymiş.

Aziz Vasil Katedrali ve Ben

Rivayete göre Aziz Vasil Katedrali, bir İtalyan Mimar’ın tasarımı olup bir daha tekrar etmemesi için kör edilmiş ve sonrasında bu yapı Rus Mimarisi’ne örnek oluşturmuş.

Teknik ve tarihi kısımları geçecek olursak Aziz Vasil Katedrali’nın rengarenk kubbeleri adete bir dondurmayı andırıyor. Gün batmaya yaklaşırken, hafifçe vuran güneş ile bu renkler ayrı bir güzel !

Hava artık kararmaya başlıyor. Mayıs ayı olmasına karşın sıcak ve güneşli bir hava var. Çetin geçen kışları ile bilinen Moskova’da hava bugün 20 derecenin üzerinde fakat etkisini kaybeden güneşin ardından hava azıcık serinliyor ve üzerime uzun kollu birşeyler giyiyorum !

Moskova Nehri

Moskova Nehri

Son olarak Moskova Nehri’nin yanına gidiyorum. Zaten Aziz Vasil Katedrali’nin hemen arkası diyebilirim. Nehir kenarındaki yapıların görüntüleri çok hoş. Ayrıca nehir üzerinde yerel gezi tekneleri de görmek mümkün, burası nehrin yılan biçiminde ortadan ikiye ayırdığı bir şehir.

Bugün İstanbul’dan yaptığım yolculukla beraber benim için uzun ve yorucu bir gün oldu. Artık hostelime dönüp biraz dinlenme vakti. Moskova’da gezilecek yerleri daha tamamlamadım. Yarın Moskova’nın görülmesi gereken kalan noktalarına gidip şehrin havasını iyice içime çekeceğim !

Aziz Vasil Katedrali / Gün Batarken

21 Mayıs Güne Moskova’da uyanıyorum. Lezzetli bir kahvaltının ardından şehri keşfetme vakti !

İlk olarak dün akşam gezmeyi yarıda bıraktığım Kızıl Meydan tarafına yöneliyorum. Bugün Kremlin’in arka tarafında yer alan Alexander Bahçesi var sırada. 

Burası şehrin merkezinde yer alan en büyük ve güzel park. Boylu boyunca Kremlin’in batı surlarını çevreleyen parkın, peyzaj düzeni de hoşça. Ayrıca benim gibi güneşli bir günde ziyaret ederseniz çimlerde oturup biraz dinlenirken bir yandan da Kremlin’i keşfedebilirsiniz !

Alexander Bahçesi

Alexander Bahçesi ve çevresi şehrin canlı bir noktası. Havanın da güneşli olmasıyla beraber bu bölgedeki kafelerin tamamı kalabalık ve neşeli bir ortama sahip.

Moskova’da Alışveriş

Şimdi Kızıl Meydan’a dönüyorum. Gündüz gözüyle daha hoş fotoğraflar yakalamak için buradayım. Ardından meydandaki GUM Alışveriş Merkezi’ne yöneliyorum. Burası kocaman bir alışveriş kompleksi. İçeride ünlü markalardan yerel ürünlere birçok şey bulabilirsiniz.

GUM Alışveriş Merkezi

Moskova’da alışveriş yapmak isteyenler için en önemli nokta burası. GUM Alışveriş Merkezi’nde oldukçu keyifli aktivitelere de rastlamanız mümkün. İçerinin mimarisi de harika.

GUM’un bir kapısı da Nikolskaya Caddesi’ne açılıyor. Bu cadde Moskova’nın en hareketli noktalarından biri. Yol boyunca yerel restoranları ve alışveriş dükkanlarını görebilirsiniz. Nikolskaya’nın bej rengine kaçan binaları  duru bir güzelliğe sahip.

GUM Alışveriş Merkezi’nin İçi

Şehrin biraz doğusuna doğru ilerliyorum. Buradaki binalar eski Moskova’nın günümüzdeki canlandırması gibiler. Bahsettiğim binalar ve taşlı yollarla beraber bu cadde bana Akaretler’den Beşiktaş’a iniyormuşum hissi yaşattı doğrusu. Bana kalırsa fazlaca benzerler !

İki kilometreye yakın uzunca bir yol yürüyorum. Aslında vaktin nasıl geçtiğini pek anlamıyorum Moskova’da şehrin büyüleyici atmosferi ile keşfetmek harika. Burada görmek istediğim Moskova’nın ilgi çekici yapılarından biri olan Kotelnicheskaya Embankment Binası.

Bana Akaretleri Andıran Rusya’nın Doğu Caddeleri

1952 yılında yapılmış ve 52 metre uzunluğundaki bu bina ilgi çekici bir görünüme sahip. Şehrin çoğu noktasından görebileceğiniz yapıyı yakından incelemek ayrı bir keyif veriyor. Bu bina kocaman bir bloğu kaplıyor ve mimarisi ile Moskova’nın tarihi görüntüsünün son örneklerinden diyebiliriz.

Nehir kıyısına iniyorum. Aslında bu çok da kolay olmadı ! Moskova caddeleri bazen okadar geniş olabiliyor ki boş anını yakalayabildiğinizde bir meydanı andırıyor neredeyse.

Nikolskaya Caddesi

Moskova Nehri kıyısında biraz yürüyüşün ardından şimdi metroya binip rotamı şehrin batısına çeviriyorum.

Metro demişken ayrı bir parantez açmalıyım. Moskova Metrosu çok büyük ve çok karışık bir sistem. Aslında büyük şehirlerde metro kullanmaya alışık biri olmama karşın beni burada zorlayan ayrı bir durum var !

Kotelnicheskaya Embankment Binası

Kril Alfabesi

Evet doğru tahmin ettiniz Kril Alfabesi. Şehrin çoğu noktasında olduğu gibi merkezdeki birkaç metro istasyonunun dışında Latin Alfabesi tabelalara rastlamanız mümkün değil. Kril Harfleri ile yönünüzü bulmalısınız. Bu durum işimizi epey zorlaştırıyor.

Benim tavsiyem telefonunuza çevrimdışı bir Moskova Metro Haritası indirmeniz. Google Maps’in çevrimdışı özelliği işinizi görecektir. Bu sayede en azından karşılaştırmalar yaparak yönünüzü bulabilirsiniz.

Metroda Bana Zorluk Yaratan Tabelalar 

Batı Moskova

10-letiya Oktyabrya istasyonunda iniyorum. Burası ünlü Novodevichy Manastırı, Parkı ve Mezarlığı’na en yakın ulaşım noktası. Kısa bir mesafe yürümeden önce şehrin batısının farklı mimarisi dikkatimi çekiyor.

Bu bölgede daha çok sosyalist dönemden kalma konutları görebiliyorsunuz. Bu binaların çoğu baya yüksek ve tek tip şeklinde yapılmış.

Novodevichy’ye Giderken

Burada gördüğüm bir detaydan bahsetmek istiyorum. Moskova’da ünlü fast-food ve kahve zincirlerinin dükkanlarının isimlerini tanımak bile güç. Bu isimler de Kril Alfabesi ile yazılmışlar. Açıkcası dünyanın çoğu noktasında bulunmuş biri olarak ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyorum !

Novodevichy

Yeşilliklerle kaplı bir yolun ardından Novodevichy Manastırı uzaktan göz kırpıyor. Mimarisi ve renkleri Moskova’daki diğer yapılar gibi keyifli ve iç açıcı.

Novodevichy Manastırı

Bu bölgedeki Novodevichy Ponds Parkı şehrin atmosferinden kendinizi doğaya bırakabileceğiniz diğer bir güzel nokta. Parkın içindeki göletle beraber Moskova’nın yenilenen yüzünü temsil eden yeni mimari anlayışla yapılmış gökdelenleri izleyebiliyorsunuz.

Rusya’da Türk İzleri

Bu gökdelenlerin çoğu yüksek ve yanyanalar. İnşaat Mühendisliği okuyan biri olarak yakından takip ettiğim projelerden birkaçını da çıplak gözle görmüş oluyorum. Bu yüksek binalardan bazıları Türk Firmaları tarafından inşa ediliyorlar. Tahmin edebileceğiniz gibi Rusya İnşaat Sektörü’nde Türk’ler büyük bir yere sahip !

Novodevichy Parkı / Moskova’nın Modern Gökdelenleri

Moskova’da Nazım Hikmet’in Mezarı Nerededir ?

Novodevichy Mezarlığına varıyorum. Sanırım çoğunuz bu ismi duydunuz. Bu mezarlıkta edebiyatımızın en özel isimlerinden Nazım Hikmet de yatıyor.

Novodevichy Rusya ve Dünya Tarihi için de önemli bir mezarlık. Burası Nazım Hikmet’in yanı sıra Anton Çehov ve Nikolay Gogol gibi ünlü yazarların da ebedi istirahatgahı.

Novodevichy Mezarlığı

Gün içerisinde burayı ücretsiz olarak gezebilir ve Moskova’ya kadar gelmişken Nazım Hikmet’i ziyaret edebilirsiniz. Nazım’ın dediği gibi, “…uzak bir şehir ve şarkı vardı, şarkı nihaventti.”

Şimdi metroya atlayıp tekrar şehir merkezine doğru yol alıyorum. Sırada Cathedral of Christ the Saviour var.

Bu yapı şehrin en güzel kiliselerinden biri. Russian Revival yani Rus Canlanması adı verilen mimari bir stille 19. yüzyılda yapılan kilise Moskova’da atlanmaması gereken güzelliklerden.

Cathedral of Christ the Saviour

Bu bölgeden sonra şehrin merkezinde ziyaret etmek istediğim son bir nokta var, Bolşoy Tiyatrosu.

Teatral’naya metro istasyonunun önüne geliyorum. Önümde geniş bir cadde ve ortada zarif bir çeşme bulunuyor, arkasında ise heybetle yükselen Bolşevik Tiyatrosu güzel bir manzarayı tamamlıyor doğrusu.

Bolşoy Tiyatrosu Moskova’nın en anlamlı yapılarından. 1825 yılında tamamlanan tiyatro Rus Kültürü’nün önemli bir parçası olan sahne sanatlarının Moskova’daki merkezi konumunda. Burayı ziyaret etmek isteyenler bu linkten, etkinlik programını kontrol edebilir ve Moskova’da harika bir tiyatro deneyimi yaşabilir.

Bolşoy Tiyatrosu

Moskova Gece Hayatı

Moskova’da gezilmesi gereken önemli noktaları tamamlamış oldum. Hostelime gidip biraz dinlendikten sonra bu akşam Moskova’nın hareketli gece hayatında biraz eğleneceğim !

Rusya denince akla ilk olarak gelen şeylerden biri şüphesiz eğlence. Ruslar eğlenmeyi seven ve en ünlü içecekleri votka olan bir toplum. Ülkenin başkenti Moskova’nın gece hayatı konusunda sanırım tahminleriniz vardır!

Moskova’da gece dışarısı oldukça renkli. Aslında belirli bir bölgeye bakmadan herhangi bir köşe başında güzel pub ve restoran-barlara rastlayabilirsiniz. Çoğunda keyifli bir akşam geçirmeniz olası.

Alexander Bahçesi Çevresindeki Kafeler

Özellikle Kuznetsky Most Metro İstasyonu’nun çevresindeki bölgede herkes eğleniyor. Bende bu bölgedeki müzikli bir bara oturup yerel kokteyllerden birini içiyorum.

Ruslar Sıcakkanlı mı ?

Bulunduğum bar ülkenin meşhur olduğu şekilde zarif bayanlarla dolu. Çoğu Rus, ülkemiz insanlarına karşı sıcakkanlılar. Ancak buradaki en dikkat çeken nokta Moskova’da neredeyse kimsenin İngilizce bilmemesi. Bilmemekten kastım sıradan günlük sohbetlere yapacak kadar bile bilmiyorlar !

Anlaşmaya gerek bile kalmadan kendi yaşlarımda bir rus kız gelip beni dansa kaldırdı ! Dışarıdan turist olduğum aşikar olduğundan sanırım ayrı bir dikkat çekiyorum bugün. Rusya’da böyle şeyler yaşayabiliyorsunuz çünkü ülkede eğlenmeyi gerçekten çok seviyorlar  !

Hava Kararınca Moskova Sokakları

Neden Moskova’ya Gitmeli ?

Toparlamam gerekirse Moskova, fazla uzağa gitmeden farklı bir deneyim arayanlar için uygun bir rota. Genel anlamıyla ülkemizde bilinmese de gördüğünüz gibi şehrin özellikle merkezi kısımları atmosferik bir deneyim sunuyor.

Moskova’dan Ne Alınır ?

Buraya kadar gelmişken Rusya’nın ünlü yerel parçası Matruşka ve diğer yöresel ürünlerden alabilirsiniz. Bunların çoğu oldukça uygun fiyatlı. Özellikle metro istasyonlarının bağlantı tünellerinde fazlaca hediyelik eşya dükkanı var.

Aziz Basil Katedrali ve Rusya Bayrağı

Rus Votkası

“Rus Vodkası’na” da ayrı bir parantez açacağım. Rusya’da votka ayrı bir önem taşıyor. Onların kültüründe bu önemli bir içecek ve şehirde neredeyse sudan fazla tüketiliyor !

Moskova’da süpermarketlerden uygun fiyata yerel markaların votkalarını bulabilirsiniz. Bunların çoğu koleksiyon anlamında da değerlendirilebilir. Ben de bir adet koleksiyonuma katmış bulunuyorum.

Geniş Moskova Caddeleri

Moskova Pahalı mı ?

Moskova aslında çoğu değerlendirmede dünyanın en pahalı şehirlerinden biri. Ancak buranın büyük bir metropol olduğunu hatırlatmam gerekiyor. Yani her bütçeye uygun bir yer bulmanız mümkün. Bana İstanbul seviyesiyle benzer geldi açıkçası fiyatlar.

Moskova’ya kadar gelmişken ülkenin turizm anlamında belki de daha ünlü olan St. Petersburg şehrini ziyaret etmelisiniz. Ben devam eden okul dönemimdeki kısıtlı vaktimden ötürü yalnızca Moskova’yı gezme şansı buldum.

Novodevichy Parkı

Moskova Çevresinde Görülmesi Gereken Şehirler

Pek yakın olmasa da Moskova’dan St. Petersburg’a hızlı trenlerle kısa sayılabilecek bir sürede ulaşabilirsiniz.

Moskova’ya yakın diğer bir önemli kent Belarus’un başkenti Minsk. Baltık Ülkeleri gezim kapsamında ziyaret ettiğim bu keyifli şehrin aslında Avrupa ve Rusya arasında güzel bir geçiş kültürü yansıttığını çıplak gözle görebilirsiniz.

Rus Devlet Tarih Müzesi Binası ve Ben / Kızıl Meydan

Moskova İklimi

Benim ziyaret ettiğim Mayıs ayının sonlarında hava oldukça sıcak ve güneşliydi. Moskova’yı ziyaret etmek için en doğru zaman aslında ilkbahar ve yaz ayları. Daha birkaç ay öncesine kadar burada hava -20 derecelerde seyrediyormuş. Bu şehri karlar altında da görmek keyifli olabilir.

Moskova gezi notumu burada noktalıyorum. Satır aralarında gezinize rehberlik edecek birçok ipucu verdiğimi düşünüyorum. Moskova’nın batısındaki bir diğer önemli başkent Minsk ve Beyaz Rusya’yı incelemenizi öneriyorum, sevgiyle kalın !

20 Yorum Yapılmış

  1. Merhaba Görkem,

    Kasım’ın ilk haftası 2-6 Kasım arası Moskova’ya tek başıma seyahat planlıyorum. 28 yaşındayım. Kızıl meydana yakın bir yerde otelde kalacağım ama tek başıma sıkılmaktan çekiniyorum açıkçası malum biraz soğuk insanlar. Bana herhangi bir tavsiyede bulunabilir misin? Seyahati başka bir tarihe erteleyebilir ya da kısaltabilirim.

    • Merhabalar Merve Hanım,

      Moskova’da sıkılmanız bence imkansız, sokakları size oldukça keyif verecektir. Ayrıca yemyeşil bir şehir.

      Kasım ayında biraz soğuk olabilir ama bence her mevsim gidilir. Kızılmeydana yakın biryerde kalmanız en mantıklısı. Akşamları şehrin uzak tarafları biraz güvensiz olabiliyor. Vaktiniz varsa St. Petersburg’a da 2 günlük gidip gelebilirsiniz aslında. Hızlı tren ile kısa bir sürede ulaşmanız mümkün.

    • Merhabalar Osman Bey,

      Yazımı dikkatli okursanız 🙂 Rusya’ya vizesiz gittiğimi göreceksiniz.

      Rusya vizesi için gereken voucher belgesini bildiğim kadarıyla, rezervasyon yaptığınız otelden talep ediyorsunuz ve onunla vizeye başvuruyorsunuz.

  2. Görkemcim merhabalar,

    Rusya’ya yakın zamanda vize kalkacağı ile ilgili haberler okudum bu durumla ilgili bilgin var mıdır ? Sen vizesiz gitmişsin gezi yazından anladığım kadarıyla.. bize ne zaman, sağolasın şimdiden

    • Merhabalar Şevket Bey,

      Evet bu konuda sıkça haberler geliyor fakat 2019’a kaldı diyebiliriz. Şuan için uygulamada bir değişiklik yok. Fakat 2019 yılı içerisinde Rusya’ya vizesiz gidebilme ihtimalimiz var.

      Bu uygulama kademeli olarak önce yeşil ve ardından bordo pasaporta öngörülüyor… Evet ben vizesiz gidebildim 🙂

      • Rusya vizesi kalktı diye dakikalarca haber yapan tv kanallarımız acaba vize harçlarına gelen zammı neden haber yapmaz. Haberin hemen ardından ertesi günü Konsolosluğa gittik ZAM! Şaka gibi 🙂

      • Vize işlerinde kaynak haberler olmamalıdır, Rusya ve Türkiye’nin resmi bakanlık ve vize işleri sayfalarından almalısınız bilgiyi.

        Bana sorsaydınız size söylerdim Rusya vize harç ücretinin arttığını 🙂 Vize kalkma haberindeki pay da şöyle; Rusya iş için ziyaret ettiğini belgeleyebilen Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırdı, o da Tırcılar gibi özel birkaç meslek grubunu içeriyor.

  3. Merhaba sevgili dost Görkem.
    Gelecek hafta Moskovaya gidecegiz,bircok gezi notlari okudum fakat metroyu tam olarak anlamis degilim. Daha dogrusu ben kirmizi hattin Kuzey tarafinda bir otelde kalacagiz. Merkezden metroya geldigimizde trenin kuzey ve guney hattini nasil rahat buluruz? Selamlarimla.

    • Merhabalar Ali Bey,

      Metroyu anlamanın tek zor tarafı kril alfabesi kullanılması. Gitmeden önce çevrimdışı bir Moskova metro haritası indirmenizi tavsiye ederim ( kril ve latin dönüşümü olan ) o zaman sorun yaşamazsınız.

  4. Merhabalar Görkem Bey;
    Gelecek hafta Moskova da olacağım. Hangi döviz cinsini almalıyım.

    • Merhabalar Mustafa Bey,

      Türkiye’de Rus Rublesi bulabilirseniz en iyisi olur tabii, fakat pek sanmıyorum 🙂 Euro veya Usd işinizi görecektir. Ya da TL banka hesabınızdan Rusya’da para çekip direkt olarak Ruble edinebilirsiniz.

  5. merhaba görkem bey, moskova’yı görmek için üç gün yeterli bir süre midir?
    üç gün de st.petersburg’u görme planımız var.Sizin fikrinizi merak ediyorum şimdiden teşekkürler 🙂

    • Merhabalar İrem Hanım,

      Üç gün yeterlidir, turistik anlamda aşırı zengin bir kent sayılmaz Moskova. Fakat özümseyerek görmek görmek için 2-3 gün en güzel süreler.

      St. Petersburg’a gitme şansım olmadı maalesef 🙂 Baltık seyahatimde çok yakınındaydım ama o sırada vize geldi ani şekilde. Fakat yakından tanıdığım bir kent, orası Moskova’ya göre turistik açıdan çok daha ileride. Üç gününüz dolu dolu geçecektir 🙂 Şimdiden keyifli seyahatler

  6. Merhaba,sitenizi yeni keşfettim, gezilerinizi keyifle okudum. Moskova da 15 yaşımdaki oğlumla dünya kupası maçına gideceğim,otelimiz kızıl meydanın 14 km güney doğusunda ,metroyla gece geç saatte otele dönmemiz gerekecek, güvenlik sorunu yaşar mıyız. Öneriniz olur mu?

    • Merhabalar ! Moskova büyük bir metropol, İstanbul ne ise Moskova’yı da öyle düşünün. Fakat dünya kupası zamanında zaten şehir daha bir aktif ve cıvıl cıvıl olacaktır. Bu yüzden ben güvenlik sorunu yaşayacağınızı sanmam.

      Ama benim önerim daha merkezi bir yerde kalmanız olur.

  7. Görkem bey açıkcası aklımda hiç olmayan bir şehirdi yazınızı okumadan önce. Benim bi sorum olucak sizce şuan vize almaya değer mi moskova ya gitmek için ?

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.