Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?

Schengen Vizesi / Vize

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?


Avrupa’ya gitmek herkesin hayallerinde vardır 🙂 Gitmeden önce ben de çokça hayal kurmuştum, hatta hala gitmek istediğim bir sürü yeri var. Fakat Avrupa’ya giderken önümüzde Schengen vizesi engeli var !

Schengen vizesi ile ilgili genel konuları bu yazımdan okuyarak geldiğinizi varsayıyorum. Bugün Schengen vizesi alırken gereken belgelerden bahsedeceğim. Bu belgeler Avrupa’yı gezmek için alınan C tipi Turist Schengen vizesi için olacak. Sizi rahatlatacak şekilde, kült bilgilerden çok mantığı üzerinde duracağım, benimle gelin 🙂

Schengen Vizesi İle Ziyaret Edebileceğiniz Milano, İtalya

Schengen Vizesi Başvuru Formu

Öncelikle Schengen vizesi için gerekli başvuru formunu eksiksiz biçimde doldurmamız gerekiyor. Önceki yazımda başvuracağımız ülkenin hangi aracı kurumla çalıştığını söylemiştim. Bu aracı kurumların sitesinden ve konsolosluk sayfalarından bu formlara ulaşabiliyorsunuz, ulaşamazsanız yorum bırakın ben bulayım !

Schengen’e başvururken tek bir belge var gibi düşünün, o da bu. Dikkatlice doldurulması gerekiyor, hataya yer yok. Güzelce tamamladıktan sonra bu sizin dosyanıza ekleyeeceğiniz ilk gerekli belge oldu 🙂

Sicilya’da Gün Doğarken

Vize Başvuru Dilekçesi

Bu nasıl anlatılır bilemedim şimdi. Hani işe başvururken, bir önyazı yazarsınız ya o hesap !

Başvuracağınız ülke burada sizden, hayallerinizden mantıklı bir çerçevede bahsetmenizi istiyor. İçinizden ne geçiyorsa onu yazın ve gerçekçi temellere dayandırın, sebebini bildirin ve bunu nasıl yapabileceğinizi anlatın.

Burada dikkat etmeniz gereken konu şu, “Fransa’ya gitmek benim hayalim” gibi cümlelerden kaçının. Bunun yerine “Eyfel Kulesi, görmek istediğim yapılardan biri” şeklinde kullanın. İlk cümle sanki saf bir sevgi ve potansiyel göçmen içeriyor gibi durmuyor mu ?

Yurtdışındaki İlk Günümden 🙂 / Schengen Gereken Avusturya

Kimlik, Pasaport ve Fotoğraf İşleri

Schengen vizesine başvururken gerekli belgelerden bir diğeri ise kimliğinizle ilgili bilgileri içerenler. Türkiye Cumhuriyeti Kimliğiniz ve 2 adet olacak şekilde biyometrik fotoğrafınız yeterli.

Geçerli bir pasaporta da ihtiyacınız olduğunu söylememe gerek yok sanırım 🙂

Eğer varsa geçmiş döneme ait bir pasaport ve orada gösterebileceğiniz geçmiş seyahatleriniz size olumlu bir referans olabilir !

Pisa’ya Giderken / Pasaportum ve Biniş Kartım

Seyahat Sağlık Sigortası

Sağlık herşeyden önemli. Aslında bu konudan sitedeki diğer yazılarımda da sıkça bahsediyorum. Yurtdışında, ülkemizdeki sağlık güvenceleri geçerli değil. Orada başımıza gelecek birşey olursa ciddi maddi yükler altına girebiliriz. Bu yüzden de seyahat sağlık sigortası yaptırmamız önemli.

Schengen Vizesi veren ülkeler de bunu sizde temin almak istiyor. Bu yüzden kendinize göre bir firma seçip seyahat sağlık sigortasınızı planladığınız tarihler için yaptırmalısınız, poliçesi ise vize için gerekli belgelerden biri oluverecek 🙂

Schengen Ülkeleri Arasında Serbest Dolaşırken / Yürüyerek Fransa’dan İsviçre’ye

Seyahat Planlaması İçeren Detaylar

Planlı olmayan seyahate vize yok ! Gideceğiniz ülke kendinden emin ve tuttuğunu koparan insanlar istiyor ki kendilerine yük olmasın. Gidiş – dönüş uçak bileti ve otel rezervasyonlarınız çok önemli.

Şimdi Görkemliyollar’a özel bir sır daha vereceğim. Bu rezervasyonlarınızın yanına, örneğin aylar önceden alınan Eyfel Kulesi biletinizi ya da Opera Garnier’daki keyifli bir oyuna aldığınız biletinin çıktısını eklerseniz, vize çalışanları için ciddi bir olumlu etki bırakacaksınız 🙂

Seyahat Planı Nasıl Yapılır ?

Prag Sokaklarını Keşfederken / Çekya

Davet Mektubu

Bu belge iyi mi kötü mü, gerekli mi değil mi bilemiyorum 🙂 Çünkü işler sandığınız gibi yürümüyor. “Benim davet mektubum var işim kolaylaşır.” diye düşünmeyin.

Burada mesele davet eden kişide. Eğer gittiğiniz ülkede iyi bir sosyo-kültürel düzeyi olan ve herhangi bir suç, risk unsuru barındırmayan birinden davet mektubu alıyorsanız hâşâ.

Eğer davet mektubu alacağınız kişiye kefil değilseniz bu işlere hiç girmeyin !

Sizi olumsuz etkileyebilecek bir diğer yönü de, orada tanıdıklarınızın olması sizin orada göçmen olma şansınızı kolaylaştıran ve ülke için potansiyel göçmenlik riskinizi arttıran bir unsur.

Venedik’ten / İnterrail Gezim 2013

Maddi Yeterlilik İçin Gerekli Belgeler

Bu kısım önemli. Çünkü ütopik bir dünyada yaşamıyoruz, paranız yoksa kimse size acımıyor !

Avrupa ülkeleri Schengen vizesi verirken, sizin kendi ülkelerinde gezdiğiniz süreç için yeterli paranız olup olmadığının teminatını almak istiyor. Bunun için de sizden aktif bir banka hesabı ve özeti isteyecek.

Burada öyle çok yüksek tutarlardan söz etmiyoruz. Örneğin 1 haftalık bir İtalya gezisi için 2.000 Euro gösterebilmeniz yeterli olacaktır. Bu tutar arttıkça olumlu etki yaratacağı kesin.

Fakat vize görüşmesinden önce hesaba yüklü para transferleri yapmaya çalışmayın ! Bunu gördüklerinde, kendilerini yanıltmaya yönelik bir tutum sezecek olan görevliler vizenize red verebilirler. Önemli olan aktif maaş yatan v.s kullanılan bir hesap olması.

Bahsettiğim maddi yeterliliğin size ait olması da şart değil. Çekirdek aileden birisini sponsor olarak göstermek de yeterli olacaktır. Bunun için o kişi başvuruyormuş gibi onun adına maddi belgeler alıp, sadece size sponsor olacağına dair bir mektup yazması gerekli.

Floransa’nın Hoş Köprülerinden Biri

Öğrencilik ve Çalışma İle İlgili Evraklar

Öğrencilik, öğrencilik !

Sunabileceğiniz, iyi bir üniversitenin, iyi bir bölümünden alınmış iyi bir transkript size direk olarak vize kapılarını açabilir 🙂 İşte bu derece önemli vize için…

Vize başvuru belgelerinizin arasına öğrenci belgenizi ve transkriptinizi eklemeyi sakın unutmayın. Vize veren bu ülkeler önce sizin sosyo-kültürel düzeyinizle ilgileniyor !

Bir de çalışma var. Aynı şekilde iyi bir firmadan alınan bir pozisyon belgesi, herşeyi değiştirebilir. Çalıştığınız yerleri kesinlikle belgeleyin. İşiniz iyi ya da kötü veya maaşınız düşük veya yüksek olsun, önemli olan devamlı olan bir işinizin olup olmadığıdır.

Venedik’te Gondol Turu Yaparken / Eskidenler 🙂 İnterrail Gezim 2013

Bu şekilde Schengen Vizesi için gereken evrakları bitirmiş oluyorum. Schengen vizesi ile ilgili genel bilgileri paylaştığım ve Schengen vizesi ile ilgili sıkça sorulanları yanıtladığım yazılarımı okumanızı tavsiye ederim.

Umarım belgelerin tamamının isteniş mantığını anlamışssınızdır. İnternette o kadar çok sabit bilgiler var ki sanarsınız herkes aynı 🙂

Her zaman dediğim gibi eğer Görkemliyollar’da bu yazıyı okuyorsanız siz de benim gibi tatlı turistlerdensiniz onlar için. Bizim alamayacağımız vize yok, keyifli günler !

Yazının Devamı: Schengen Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ? →

İlginizi Çekebilecek Yazılar

 İnstagram'da Serüvenime Ortak Olun !

18 Yorum Bırakılmış

  1. İyi günler. Ben üniversitede artık son sınıfa geçiyorum ve okulum bitmeden yurtdışına gidebilmek adına planlamalarıma başladım fakat aklımda bazı sorular var ve bu konuda size danışmak istedim. Ben Roma dan başlayarak yaklaşık 20 günlük bir avrupa turu planlıyorum. Bu planlama içerisinde interrail bileti almaya karar verdim lakin bunu vize çıkmadan önce yapmak istemiyorum. Gidiş dönüş uçak bileti rezervasyonumu da thy üzerinden ücretsiz yapacağım lakin avrupa içi seyahat planımı hazırladığım zaman ayriyeten bir ulaşım planım olmaması bana sıkıntı yaratır mı ? Yani şu anda almak istediğimde avrupa içi ücretsiz bir uçak , otobüs veya tren rezervasyonu alamıyorum. Bu nedenle seyahat planımın yanında sadece gidiş ve dönüş uçak biletimin olması sizce yeterli olur mu ? Yardımcı olursanız çok sevinirim. 🙂

    • Merhabalar,

      İnterrail yapacağınızı belirtirseniz yalnızca tren-interrail şeklinde plana ekleyebilirsiniz, sizden zaten dah ayrıntılı bir plan beklenmez.

      Şu dönemde vize almadan önce çok harcama yapmamanızı öneriyorum, çünkü Schengen ülkeleri bu tarz Avrupa turu planlarında vize vermekten çekinebiliyor.

      Öğrenci belgeniz, transkriptiniz ve 20 gün için en az 10.000 tl bulunan bir hesap karnesi yanınızda bulunsun. Şimdiden keyifli seyahatler diliyorum 🙂

  2. Reyhan ceylan says:

    Henüz 13 yaşındayım,gezmek ve öğrenmek için
    Schengen vizesi almak istiyorum bunu devletten aldığım bursu kullanarak yapıcam ama herhangi bir gelirim yok yani banka özeti için bana schengen vizesi verirler mi verirlerse
    Eğer schengen vizesi her ülke için geçerlimi yani
    Vizenin geçerliliği boyunca istediğim ülkeye gidebilir miyim yoksa her ülke için ayrı ayrı mi lazim

  3. slm benim adıma ev var ama evin üzerine kredi çektim acaba başvurumda tapuyuda eklesem kredi çekilmiş diye olumsuz olarak yansırmı başvuruma..

  4. İsa kahraman says:

    Merhaba Schengen vizesi polonya için sağlık raporu gerekiyor mu?

    • Merhabalar İsa Bey,

      Schengen ülkeleri sizden sağlık raporu istemez. ( Eğer bulaşma riski taşıyan bir hastalık barındırmıyorsanız ) . Ancak seyahat sağlık sigortası yaptırmanız gereklidir. Kısa ve uygun fiyatlı bir işlemdir, Türk sigorta firmaları tarafından gerçekleştirebilirsiniz.

  5. Öğrenciyim ve Hollanda’ya gideceğim. Öğrenciler için de gelir belgesi isteniyor mu?

  6. Gamze Biçer says:

    Almanya ya müzisyen olarak çalışmaya gideceğim bunun için extra bir belge almak lazım mı kültür bakanlığı bunun için bir müzisyen kimliği veriyor diye duydum yada normal çıkış yapabilir miyim gelir belgesi bunun için de geçerli mi

    • Merhabalar Gamze Hanım,

      Zorunlu değil ama ekstra belgeler sunmanız avantajınıza olacaktır. Kültür bakanlığından alacağınız belge ya da orada müzik ile ilgili bir iş yapacaksanız onu gösterebilecek bir örnek iyi olur.

      Ülkeye giriş çıkışla bahsettiğimiz belgelerin bir alakası yok, tek esas pasaporttur.

  7. Merhabalar Görkem Bey,

    Standart bir turist vizesi almak istiyorum fakat daha önce yurt dışı deneyimim olmadı ve öğrenci değilim. Gerekli evrakları tamamladığımı farz saysak vize alamama gibi bir durum söz konusu olabilir mi ?

    • Merhabalar Mete Bey,

      Vize işini kimse kimseye garanti edemez. Fakat Schengen vizesi almak için daha önce bir ülkeye gitme şartı bulunmuyor. Aynı şekilde öğrenci olmak da gerekli değil.

      Eğer yeterlilikleri sağlarsanız alırsınız, bu yeterlilikler maddi, göçmen potansiyeli ve seyahat planı şeklinde sıralanabilir.

  8. buse kara says:

    iyi günler bir kaç sorum olacak müsadenizle. ben erasmusla şubat haziran arası italyaya gitmeye hak kazandım. vize başvurusunda bulunacağım fakat aklıma takılan sorular var. maddi yeterlilik belgesi olarak anne veya babamın maaşının yattığı hesap özeti yeterli olur mu? yoksa bir hesapta toplu paranın görünmesine gerek var mı? varsa bu para 4 ay için ne kadar olmalı? bunun dışında sağlık sigortasının fiyatı ne civarda olur? en önemlisi vize işlemleri için maddi yeterlilik dahil ne kadar para gerekli? yarımınızı bekliyorum. şimdiden teşekkürler.

    • Merhabalar Buse Hanım,

      Aslında 4 ay gibi bir süre için Schengen vizesi alırken iyi bir tutarı gösterebilmek gerekir. Fakat Erasmus ile gideceğin için daha esnek olur bu iş. Büyük ihtimalle anne ve babanın maaş bordroları yeterli olur. Fakat yine de bankada birkaç bin euro gösterebilsen zararı olmaz 🙂

      Sağlık sigortası pahalı birşey değil, ülkemizdeki sigorta firmalarının tamamı bunu yapıyor ve ücretleri seni yormayacak düzeyde diyeyim.

  9. Hande nur says:

    Merhaba öğrenciyim ve 23 günlük turist vizesiyla hollandaya gideceğim. Bana sponsor olacak kişinin 3 aylık hesap hareketi dışında hangi belgeyi vermem gerekiyor? Baya bir araştırma yaptım ama kafam çok karıştı..(Sponsor olacak kişi esnaf bu arada) Ayrıca sponsor olacak kişinin hesabında azamî bulunması gereken miktar var mı? Bi de spinsor dilekçesini kendim doldurursam başıma iş alire mıyım 🙂 ?

    • Merhabalar Sevgili Handenur,

      Schengen vizesinde bu belge işlerine aşırı kafa yormana gerek yok 🙂 Sen varsa gelir belgesi ve banka hesap dökümü beyan etsen yeterlidir. Ayrıca sponsor olacak kişinin kaleminden bir de durumu anlatacak dilekçe yazdırsan tamamdır.

      Umarım sponsor olacak kişi yakın birisidir sana 🙂 çünkü en çok yapılan hatalardan biri alakasız kişileri sponsor göstermek olabiliyor. 23 günlük bir Schengen vize başvurusu için ben 3-5 bin euro öneriyorum en azından.

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*