Görkemli seyahatler ! Bugün bolca tecrübe isteyen ve bilinmezliklerle dolu bir seyahat sigortası meselesinden söz edeceğim ; “seyahat sağlık sigortası“. Aslında ne anlama geldiği bile tam bilinmiyor, istenip istenmediği, zorunlu olup olmadığı da ayrı bir muamma…

Bendeniz 50’den fazla ülkeye gitmiş olan Görkem, sizler için tüm tecrübelerimle “seyahat sağlık sigortasını” anlatacağım, başlayalım 🙂

Hostel Odamdan Sabah Kahvaltısı / Minsk / Seyahat Sağlık Sigortası Gerekliliği Olan Belarus’tan

Nedir, Ne İşe Yarar ?

Hepimizin Türkiye’de bir sağlık sigortası var. Fakat yurtdışında bu sigortalar maalesef ki geçerli değil. İşte yurtdışında geçerli olan sağlık sigortasına da “seyahat sağlık sigortası” deniyor.

Bu sigortalar gittiğimiz ülkede ihtiyaç duymamız halinde oradaki hastane, tedavi masraflarımızı genellikle 30.000 euro gibi yüksek rakamlara kadar güvence altına alıyor. Yani yurtdışında rahatça sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyoruz.

Nereden Alınır ?

Seyahat sağlık sigortası almak düşündüğünüzden çok daha kolay bir işlem. Tamamen online olarak beş dakikada poliçe hazırlanabiliyor. Bildiğimiz sigorta firmalarının tamamında online olarak bu hizmet mevcut. Tek dikkat etmeniz gereken şey, gideceğiniz ülkeyi ve tarihleri doğru olarak seçmek. Ödemenin ardından size karekodlu şekilde geçerli bir pdf halinde poliçeniz sunuluyor.

Bunun dışında eğer bir sigortacınız ya da bildiğiniz bir acente varsa, giderek de kolayca sigortanızı alabilirsiniz, farklı bir prosedür içermiyor.

Kendi Seyahat Sağlık Sigortamdan Bir Örnek 

Sigorta Ücretleri Ne Kadar ?

Bu en çok merak edilen konu, çünkü seyahat sağlık sigortası oldukça korkutucu bir isme sahip 🙂

Ortalama olarak 1-10 günlük için 10-15 euro, 1-3 ay içi 20-40 euro ve 6-12 ay için de 40-70 euro civarlarında bi tutar ödemeniz gerekiyor. Bu verdiğim rakamlar tam anlamıyla ortalama değerler. Daha altına da bulabilirsini üzerine de. En azından fikir vermesi açısından böylece paylaştım.

Bu ücretler aslında olası bir sağlık sorununda ödeyeceğiniz masrafların yanında oldukça cüzi. Çünkü özellikle Avrupa ülkelerinde bir gece hastanede kalmak 300-400 euro’lara mal olabiliyor.

Ne Kadar Süre İçin Yaptırılmalı ?

Seyahat sağlık sigortası genelde yurtdışı gezinizi kapsayacak şekilde yapılsa en mantıklısı olur. Ben genelde 23-28 kasımda gideceksem 22-29 şeklinde alıyorum 🙂

Eğer sıkça yurtdışına giden biriyseniz uzun süreli de almanız mantıklı olacakır. Çünkü süre arttıkça fiyat da ucuzlamış oluyor birim olarak. Tabii şunu da hatırlatmalıyım, bu poliçeler 90 günden uzun kalışları karşılamıyor, ama zaten 90 günden uzun turistik vize alabileceğiniz bir ülke de olmayacak kolay kolay 🙂

Lizbon Sokaklarında Bir Görkem / Schengen Ülkeleri Vize Başvurusunda Seyahat Sağlık Sigortasını Zorunlu Tutuyor

Seyahat Sağlık Sigortası Yaptırmak Zorunlu mu ?

İşte gelelim asıl soruya 🙂 Muamma burada başlıyor !

Seyahat sağlık sigortası aslında çoğu zaman isteğe bağlı birşey. Özellikle vizesiz ülkeler bu sigortayı yaptırma şartı koymayabiliyor. Ayrıca yaptırmasanız bile, sorun çıkması halinde online olarak 5 dakikada yaptırarak ülkeye giriş yapabilirsiniz.

Sigortanın zorunlu olduğu durumlar da var. Bunlar genellikle vize başvuruları yani en genel olarak “Schengen ve Amerika vizesi”

Schengen ve Amerika Vizesi İçin Sağlık Sigortası

Öncelikle her türlü Schengen vizesi başvurunuzda seyahat sağlık sigortası ihtiyacınız olduğunu hatırlatayım. Bu bir zorunluluk ! Hatta uzun süreli Schengen vizesi almak istiyorsanız ben uzun süreli yaptırmanızı tavsiye ederim. Schengen vizesi yazım burada bir bakın.

Amerika vizesinde aslında böyle bir zorunluluk yok. Seyahat sağlık sigortası istenen belgeler arasında değil, fakat ben yine de yaptırmanızı öneririm, çünkü sağlık güvencesi de önemli bir teminat.

Kendi Seyahat Sağlık Sigortamdan Bir Örnek / Sadece Doğumgünümü Bırakmışım 🙂 / Eğitim İçin Kesintisiz Olan Sigorta Türünden

Erasmus, Eğitim İçin Seyahat Sağlık Sigortası

Erasmus ve eğitim için seyahat sağlık sigortası yaptıracaklara küçük bir parantez açmam şart. Çünkü ben de Erasmus yaptığım hatta şuan İtalya’da olduğum için bu durumu oldukça ciddi biçimde tecrübe ettim.

Standart seyahat sağlık sigortaları maksimum 90 günlük kalış süresi için geçerli oluyor, yani 1 yıllık da yaptırsanız kesintisiniz 1 sene geçerli olmuyor. Bu yüzden Erasmu ya da eğitim için yurtdışına gidecekler, “yurtdışı eğitim sağlık sigortası” ya da “yurtdışı öğrenci sağlık sigortası“almalı. Bunun için en yakın bir sigorta acentesine gidin ve bu dediğim konuyu üstüne basarak hatırlayın ardından kolayca sigortanızı alabileceksiniz.

Vizesiz Bir Ülkeye Giderken Gerekir mi ?

Az önce biraz bahsettim, vizesiz ülkeler genelde seyahat sağlık sigortası istemiyor. Fakat zorunlu olarak isteyenleri de var !

Vizesiz bir ülkeye giderken, seyahat sağlık sigortası isteyip istemediğine emin olmalısınız. Vizesiz ülkelere gidiş konusunda özel bir yazım da mevcut, buradan ülkelere giriş şartlarını ve seyahat sağlık sigortası gerekliliğini öğrenebilirsiniz.

İtalya’nın Gizli Cennetlerinden Garda Gölü / Seyahat Sağlık Sigortası Alarak Gittiğim İtalya’dan

Yeşil Pasaport İçin Gerekli mi ?

Son olarak yeşil pasaport konusu var. Aslında farklı bir prosedür içermiyor, vizesiz olarak gidebildiğiniz ülkelerde genelde böyle bir zorunluluk yok. Fakat ben her daim seyahat sağlık sigortası alınmasını öneriyorum, çünkü sağlık herşeyden önemli ve oldukça cüzi cretler karşılığında alabildiğiniz birşey.

Yeşil pasaport ile en çok merak edilen Avrupa ülkeleri konusu. Aslında Almanya dışında hiçbir ülkenin kontrol ettiğini birebir tecrübe etmedim. Yani zorunlu olarak isteniyor diyemem ama son zamanlardaki Türk vatandaşlarına karşı çok da iyimser olmadıklarını düşünürsek ben her ihtimale karşı yaptırabilirsiniz derim. Ayrıca en kötü ihtimalle havalimanında da yaptırabileceğinizi unutmayın.

Koronavirüs Pandemisi Seyahat Sağlık Sigortası

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Koronavirüs pandemisinde yurtdışına giderken “covid-19 kapsamlı” bir seyahat sağlık sigortası yaptırmanız gerekiyor.

Pandemi sürecinde bu sigortayı yaptırmanız çok önemli!

Benden şimdilik bu kadar, yurtdışına çıkarken gerekli belgeleri şuradan, yeşil pasaporta özel belgeleri de buradan öğrenebilirsiniz, sevgiler 🙂

Yazının Devamı: Pasaportsuz Yurtdışına Nasıl Çıkılır ?

16 Yorum Yapılmış

  1. Merhaba ben,esim ve cocugum Danimarka ya ablamin yanina gidecegiz. Yesil pasaportlarimiz var ancak pasaport kontrol noktasinda baska ne isterler ne sorarlar.

  2. Görkem bey iyi akşamlar, Mayıs ayı içerisinde Almanya ya (düğün, ziyaret amaçlı) gitmeyi düşünüyorum. Yeşil pasaportum var ve kamu görevlisiyim. (ilgili kurumumdan izin alacağım) Yurt dışı harç pulu nu yatıracağım, peki Covid kapsamlı veya başka bir Seyahat Sigortası yaptırmak zorunlu mudur. Başkaca hangi belgelere ihtiyaç vardır. Tşk. ederim.

    • Merhabalar Ramazan Bey,

      Benim bildiğim almanya için zorunlu değil ama bu kurallar her dk değişebiliyor ben yaptırmanızı öneririm zaten çok bir ücreti yok

  3. Görkem merhaba,

    Seyahat sağlık sigortası konusu dediğin gibi ciddi bir mesele ve ben üstüne basa basa 1 senelik olması gerekiyor dediğim halde sigortada 90 gün geçerlidir ibaresi varmış ve bu bana söylenmedi. Ben de bu sigortayla vize aldım ve 19 Eylül’de İtalya’ya gideceğim. Sorum şu ben gitmeden sigorta poliçemi iptal edip yeni bir sigorta poliçesi hazırlatabilir miyim? Bir önceki sigorta şirketi hatasının farkında ve iptal edebileceğini söylüyor. Vize esnasında poliçe numarası bir yere kayıt edilmiş midir? Bana neden bu poliçeyi iptal ettin gibi sorular sorarak sıkıntı çıkarırlar mı? Bir bilgin var mı?

  4. Yeşil pasaport ile Almanyaya gideceğim. Orda staj yapacağım, staj yapacağım firma davetiye gönderdi bana. Staj yapmanız için vize ve sağlık sigortası belgeleriniz olması lazım dediler. Vizeyi yeşil pasaport olduğum için almıyorum fakat sağlık sigortası dedikleri şey ‘seyahat sağlık sigortasıdır’ galiba değil mi? Ülkeye girişte sağlık sigorta belgem ve firma davetiyesini gösterince herhangi bir sıkıntı yaşar mıyım? Ekstra olarak ne gerekiyor cevaplarsanız çok sevinirim

    • Merhabalar Sevgili Kamil,

      “Vizeyi yeşil pasaport olduğum için almıyorum” !! vize alman gerekiyor… Zaten vize için seyahat sağlık sigortası lazım pandemiye uygun şekilde.

      • Yeşil pasaportu olanların da mı vize alması gerekiyor? Sanki öyleymiş gibi cevap vermişsiniz anlamadım son olaylardan sonra bi güncelleme mi geldi yoksa?

  5. Merhaba, ben nisan ayında Ukrayna’ya gitmeyi düşünüyorum pcr testi istemiyorlar değil mi?

    • Merhabalar Sevgili Mert,

      Bu kurallar günden güne değişebiliyor ben şuan yurtdışına çıksaydım kesinlikle havalimanında bir pcr yaptırırdım nolur nolmaz. Zaten Türkiye”ye dönüşte de teste ihtiyacın var

  6. Merhabalar Görkem Bey.28 Ocak tarihi itibarıyla Belgrad için uçak bileti almış ve kalacak yerimizin rezervasyonunu yaptırmıştık.şimdi uçağa binmek için dönüşte corona testi isteniyor ve kişi başı 150 euro olduğunu öğrendik.Yani rakam çok üç kişiyiz bir de.Bu yapılan yurt dışı seyahat sağlık sigortasıyla bu test yapılır mı acaba bilginiz var mıdır?Kalacak yer iptali ve uçuşu askıya almayı düşünüyoruz gitmek de çok istiyorduk…

    • Merhabalar Sevgi Hanım,

      Bu bahsettiğiniz 2021 yılında yeni yürürlüğe girdi. Sanıyorum ki kapsamayacaktır çünkü bu öngörülen bir masraf… sigorta ön görülemez durumlar içindir. Benim de tavsiyem gezinizi ileriye almanız yönünde olacaktır.

  7. Görkem bey yeşil pasaport sahibiyim ve kamu kuruluşunda hekim olarak çalışıyorum. Viyana da işim ile ilgili olarak sınava gireceğim ve elimde sınav için davet mektubum var.bu durumda uçuş ile ilgili bir puruz olabilir mi?

    • Merhabalar Selen Hanım,

      Şuanda özel sebepler haricinde AB’ye giriş yasak koronavirüs kaynaklı. Bunu havayolu ve konsolosluğa sormalısınız. Koronavirüsü kapsayan seyahat sağlık sigortası da kesinlikle yaptırılmalı

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.