Görkemli günler ! Bugün Güneydoğu Asya’nın en özel ülkelerinden biri olan Kamboçya’ya ve Siem Reap şehrine yol alacağım. Muhtemelen bu şehrin adını ilk kez duydunuz, ben de rota planlamamdan önce sizden farksızdım. Peki ya Angkor Wat desem ?

İşte dünyaca ünlü bu tarihi noktaya ev sahipliği yapan Siem Reap ve Kamboçya’yı sizler için karış karış keşfediyorum. Siem Reap gezi notlarımın içerisinde, bu şehirde gezilecek yerleri, Kamboçya’daki genel izlenimlerimi ve çokça merak edilen Angkor Wat’la ilgili bilgileri, fotoğraflı serüvenim eşliğinde okuyabilirsiniz.

Kuala Lumpur – Siem Reap Uçuşumun Biniş Kartı

Kuala Lumpur’dan Siem Reap’e

03 Mayıs 2017 Çarşamba. Saat sabahın çok erken saatleri, bugün tam anlamıyla bir maceranın içine yolculuk edeceğim. İlk olarak KLIA Express ile Kuala Lumpur Havalimanı’na ilerleme vakti. Beni Siem Reap’a götürecek uçağım saat 06.50’de kalkıyor.

Havalimanı oldukça kalabalık. Sanırım sabah saatlerinde birçok sefer var. Pasaport sırasında kaybettiğim küçük bir vakit ardından, Air Asia’nın sevimli görünen kırmızı beyaz bir uçağına biniyorum.  

Herhangi bir gecikme olmadan saat 7 civarlarında Kamboçya’ya doğru havalanıyoruz ! Bu sırada etraf hala kapkaranlık. Ben de uykumu çok alamadım doğrusu, uyuklamak için keyifli bir ortam 🙂

Siem Reap Uçağıma Binerken / KLIA

Kamboçya’ya Nasıl Gidilir ?

Bugün katedeceğim mesafe kuzeye doğru yaklaşık 1100 kilometre. Daha çok Güney Çin Denizi ve Tayland Körfezi üzerinde uçacağız. Bu rota için havayolundan başka bir seçeneğiniz yok. Aslında benim için bu rotayı oluşturan da Air Asia’nın bu iki şehir arasında sunduğu yalnızca 10 dolarlık uçak bileti oldu !

Peki Türkiye’den Kamboçya’ya nasıl ulaşabiliriz ? Ülkemizden Kamboçya’ya ulaşmak çok kolay sayılmaz. Bu bölgede Bangkok, Ho Chi Minh ve benim bulunduğum Kuala Lumpur’a THY’nin direkt seferleri var. Bu uçuşlara benim gibi birkaç saatlik kısa bağlantılar ekleyerek başkent Phnom Penh ve Siem Reap’a ulaşabilirsiniz.

Bunun dışında benim dönüş rotamda olduğu gibi Bangkok’tan karayolu ile de ulaşım sağlanabiliyor. Körfez ve Avrupa Havayolları’nın rotasında Kamboçya şehirleri olmadığından buralardan aktarma ile ulaşamıyorsunuz.

Beni Kamboçya’ya Götürecek Uçağımdan / Yanda Bizimkiyle Aynı Bir Air Asia Uçağı

Yeni Başlayanlar İçin Kamboçya

Şimdi sizlere Kamboçya ve Siem Reap şehrini tanıtmak istiyorum. Kamboçya ya da Kamboçya Krallığı, Güneydoğu Asya’nın tam ortasında yer alan orta büyüklükte bir devlet. Sınırlarını Tayland, Laos, Vietnam ve Güney Çin Denizi çevreliyor.

Ülkenin nüfusu 15 milyon seviyelerinde. Resmi dilleri Khmerce ve para birimleri Kamboçya Riel’i. Halkın neredeyse tamamı Theravada Budizmi’ne mensup.

Kamboçya tarihi oldukça karmaşık bir ülke. Modern tarihinde sırasıyla Fransız ve Japon işgalleri altında kalan ülke 1979’a kadar süren Kızıl Khmerler ve Pol Pot egemenliğininin sonuna kadar zor günler geçirmiş. Pol Pot döneminde ülkenin pozitif gelişmesine büyük oranda engel olunmuş ve çeşitli katliamlar yapılmış.

Kamboçya Genel Görünüm / Siem Reap

Komşu ülke Vietnam’ın askeri harekatı etkisinde dağılan bu yapı 1993 yılında yerini günümüzdeki Kamboçya Devleti’ne bırakmış. Bunca karışık geçmişin sonucu olarak Kamboçya dünyanın en fakir ve geri kalmış ülkelerinden biri konumunda. Kişi başına düşen milli yıllık gelir 900 doların altında. 

21. yüzyıl başlarındaki atılımla Kamboçya günümüzde yükselen bir görünüm sergilemekte. Ülkenin simgesi konumundaki Angkor Wat, turizminin ana kaynağı olmuş durumda. Başkent Phnom Penh ve Siem Reap ülkenin gelişen tekstil ticaretinin de merkezi.

Siem Reap Caddeleri 

Siem Reap Hakkında Bilgiler

Siem Reap, Kamboçya’nın başkent Phnom Penh ile birlikte en önemli iki şehrinden biri. Toplam nüfusu 200 bin kadar olsa da, 6 kilometre kuzeyindeki Angkor Wat Tapınakları’na görmeye gelen turistlerle bu sayı daha fazla olabiliyor. Şehre Kamboçya’nın turizm başkenti denebilir.

Sieam Reap, Güney Doğu Asya’nın en önemli tatlı su kaynaklarından olan Tonle Sap Gölü’nün de çok yakınında bulunuyor. Bununla beraber şehirde turizmin yanında tarım da ön planda.

Siem Reap’in Turistik Bölgeleri

Kamboçya’ya Vize İstiyor mu ?

Son olarak Kamboçya Türk Pasaportları’ndan kapıda vize istemekte. Öncesi bir işlem yapmadan güncel olarak 30 Amerikan Doları karşılığında havalimanında alabiliyorsunuz. Resmi pasaport sahipleri ise 30 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaflar.

Uçakta kalkışın ardından yanımdaki iki koltuğun boş olmasını fırsat bilip, yatıp uyumuşum ! Hostesin iniş için beni uyandırmasına dek. Adete ışınlandım Kamboçya’ya. Uçakta verimli geçirdiğim zamanım sayesinde oldukça enerjik bir güne başlayabilirim.

Alçalırken aşağıda gördüğüm tablo ilgi çekici. Kamboçya’nın düz, sulak toprak yapısında, dağınık tek katlı evler konuçlanmış. Fakir ama çok sempatik duruyorlar !

Yerel saatle sabah 9’da Siem Reap Uluslararası Havalimanı’na iniyoruz. Burası küçük bir havalimanı. Anadolu’daki minik havalimanlarımıza benziyor, uçaktan yürüyerek terminale gidiyorsunuz.

Siem Reap İçin Alçalıyoruz / Aşağıda Bahsettiğim Tablo

Havalimanının terminal binası oldukça hoş bir görünüme sahip. Kamboçya gibi bir ülkeye seyahat ederken aslında kafanızda çok fakir bir görüntü oluştursanız da Siem Reap Havalimanı ülkenin modern ve güzel mimarilerinden birini sunuyor.

Pasaport kontrolü sırasında biraz şanslıyım ! Çoğunluğunu Avrupalı turistlerin oluşturduğu uçaktan inenlerin tamamı vize için bir sıra içinde, ben ise resmi pasaportun avantajı ile 30 dolar cebimde kalarak birkaç saniyede ülkeye giriyorum.

Aslında gelmeden bu konuda biraz endişeliydim. Bakanlık sayfasında vize muafiyetinden söz etse de hiçbir Kamboçya kaynağında bu bilgiyi teyit edememiştim. Görevlinin birkaç saniyelik şaşkın bakışı ardından, vizesiz olarak ülkeye alındım.

Siem Reap Havalimanı Terminali’ne Yürürken

Siem Reap Havalimanı’na Ulaşım

Siem Reap Havalimanı şehrin 7 kilometre kadar batısında. Şehre ulaşmak için toplu taşıma seçeneğiniz yok. Kamboçya’da sıkça göreceğiniz Tuk-Tuk’lar burada tek şansınız !

Gelmeden önce onlarca yazı okudum fakat hiçbiri net bir fiyattan bahsetmemiş. Hep “şu fiyata anlaştık” şeklindeydi. Orada farkediyorum ki bu servisin belirlenmiş bir fiyatı var.

Siem Reap Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmak için 8 Amerikan Doları ödemelisiniz. Taksi durağı gibi bir sistemle çalışıyorlar. Bu sabit fiyatı ödedikten sonra sizi şehirde istediğiniz yere bırakıyor Tuk-Tuk’lar.

Tuk-Tuk Kiraladığımız Arkadaşım Takaki İle / Siem Reap Havalimanı

Kamboçya’da Para Birimi

Amerikan Doları kullanmam dikkatinizi çekmiş olabilir. Kamboçya’da genellikle dolar kullanılıyor. Yerel para biriminin değersizliğinden ötürü burada ABD’de gibi gezebilirsiniz. 

Bu durumu önceden bildiğimden, İstanbul’da tam 50 adet 1 dolar yaptırmıştım 🙂 Şehirde çoğu şeye 1 dolar vererek işin içinden çıkabileceğimi düşünüyorum. Yanınızda bozuk paranız yoksa pazarlıkta eliniz güçlü olamaz !

Şehre giden Tuk-Tuk’ları kaç kişi kiralarsanız kiralayın ücreti sabit. Ben bu parayı tek basıma ödemeyi düşünmüyorum 🙂 O sırada etrafa bakınırken, ben yaşlarda bir Japon dikkatimi çekiyor. Yanına gidip ortak kiralama teklifinde bulunur bulunmaz o da bunu kabul ediyor !

Siem Reap Şehrine İlerlediğim Sıralar / Havalimanına Giden Yol

İlk İzlenimler

Takaki ile sohbet ederek Siem Reap’a doğru ilerliyoruz. Tuk-Tuk’a benim gibi ilk kez biniyorsanız eminim ki çok keyif alacaksınız. Bunu Kamboçya’daki ilk dakikalarımda yaşamak daha da unutulmaz, hem de yanımda o an tanıştığım bir Japon ile !

Şehre giden yol düzgün ve asfaltlı. Siem Reap’a girdikçe etrafta irili ufaklı evler beliriyor. Aslında yol üzerinde hem zengin görüntü veren oteller ve lüks cipler varken, bir yanda da gecekondudan bozma evler ve kıyafeti bile düzgün olmayan insanlar var.

Siem Reap’taki İlk Dakikalarımdan / Tuk-Tuk’tan

Siem Reap’ta Nerede Kalınır ?

15-20 dakika sonra Siem Reap Pub Hostel’e varıyorum. Yazlık ev biçiminde, bar ve havuza sahip keyifli bir hostel. İki gece için toplamda 7 dolar gibi inanılmaz bir para ödeyeceğim. Siem Reap’ta gecelik 1-2 dolara kadar düşen hosteller bulmanız mümkün.

Şaşırtıcı şekilde sanki bir Avrupa şehri gibi çok sayısa hostele sahip bu şehir. Hosteller ya daha modern konseptli ya da benimki gibi Kamboçya atmosferi ile daha uyumlu. Benim önerim buraya gelip de lüks takıntısı içine girmeyin ve Kamboçya’yı yaşayın !

Hostelimin Oraya Geliyorum / Siem Reap

Siem Reap’ta Gezilecek Yerler

Şimdi Siem Reap’ta gezilecek yerlere başlamak istiyorum. Aslında tek bir çatıda bütünleştiğini söylemeliyim, burası Angkor Wat Antik Şehri ve Tapınakları.

Angkor Wat dünya üzerinde görebileceğiniz en büyük antik şehir. 1115-1145 yılları arasında Khmer Kralı II. Suryavarman tarafından yaptırılmış. Bu antik şehrin ve tapınakların en ilgi çeken özelliği, Khmer Krallığı’nın başkenti Phnom Penh’e taşımasıyla terkedilip tam 700 yıl boyunca ormanların arasında yeşillikle bütünleşmesi !

1858’de ağaçların ve sarmaşıkların arasında keşfedilen Angkor Şehri, 20. yüzyılda günışığına çıkarıldıktan sonra günümüze kadar olan süreçte turizmin yükselen bir merkezi olmuş. Angkor Wat, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde ve çoğu insana göre dünyanın yedi harikasından biri !

Angkor Şehri’nin Tapınaklarından Biri

Angkor Wat’a Yolculuk

Angkor Wat, sadece kısa tanıtımı için bile paragraflar yazdığım ve içinde onlarca tapınak, tarihi öğe barındıran bir şehir. Buradaki genel izlenimlerimin ve antik şehrin dokusunun, Siem Reap ve Kamboçya izlenimlerim ile karışmaması için Angkor’dan ayrı bir gezi notunda bahsediyorum. 

Angkor Wat’daki gezi notlarımı şimdi okuyup kaldığınız yerden bu yazıya devam edebilir ya da Siem Reap izlenimlerimin ardından, sayfa sonundaki linkten Angkor Wat gezimin ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.

Angkor Wat, Kamboçya Gezi Notlarım

Angkor Wat’ı Keşfederken Ben / Kamboçya

Siem Reap Şehir Merkezi

Angkor Wat’da geçirdiğim zamanın ardından akşamüstü Siem Reap şehrine dönüyorum. Şehri kuzeyden güneye kesen Sivutha Bulvarı üzerindeyim. Burası Siem Reap’ın en modern bölgesi.

Cadde boyunca ne ararsanız var. Ne alırsan bir milyoncu diye tabir edilen alışveriş dükkanlarından, Asya’nın masaj salonlarına kadar. En dikkat çekici üyeleri KFC ve McDonalds gibi fast-food zincirlerinin mağazaları.

Sivutha Bulvarı / Siem Reap

Artık dünya üzerinde nereye giderseniz gidin bu tarz global markaları görebiliyorsunuz, Kamboçya’da bile ! Gelmeden önce “Kamboçya’da yiyecek birşeyler bulabilir miyim ?” diye sorgularken karşıma çıkana bakın.

Siem Reap’ı ortadan bölen bir nehir var. Şehrin turistik bölümleri genelde batısında kalıyor. Ben de bu bölgedeki ara sokaklarda doğaçlama dolaşıyorum. Burada da neredeyse heryerde dükkanlar var. Hediyelik eşyalar ve yerel Asya lezzetleri, bulabileceğiniz en kolay şeyler.

Siem Reap Merkez Bölgesi

Kamboçya’da Sokak Ekonomisi

Bu dükkanların ortak özelliği çok ucuz olmaları. Siem Reap’da neredeyse herşey 1 dolar !

Kamboçya’da halk gerçekten çok fakir. Angkor Wat turumda bana eşlik eden Tuk-Tuk’çum Samboo, ayda yalnızca 150-200 dolar kazanabildiğinden söz etmişti ki kendini şanslı bile görüyor.

Şehirde 1 Dolar’a Yapabileceğiniz Aktivitelerden Biri / Siem Reap

Siem Reap sokakları da bunu doğruluyor. Thai Masajı’ndan magnetlere, yiyeceklerden içeceklere herşey çok ucuz. Yiyecek içeceği anlarız ama insan emeği gerektiren şeyler de ucuz !

Yoluma devam ediyorum. Az önce bahsettiğim nehrin kıyısına varmışım bile. Nehir daha çok sazlığı andırıyor, çok gür bi su beklemeyin. Üzerinde hoş görünümlü birkaç köprü var. Havanın kararmasıyla daha güzel bir manzara oluşturuyor.

Siem Reap Sokaklarından

Siem Reap Budist Tapınakları

Nehrin öteside görmek istediğim birkaç yer var. Bunlar göz alıcı mimariye sahip şehrin Budist Tapınakları, Wat Bo ve Wat Damnak.

Her ikisinin de Bangkok’taki izlenimlerime benzer ama küçük detaylarla ayrılan bir anlayışla inşa edilmiş olduklarını söyleyebilirim. Wat Bo, Kamboçya’da görebileceğiniz bir Khmer Mimarisi örneği.

Wat Damnak ise daha geniş alanda kurulmuş bir tapınak. Bahçesindeki tarihi yapılar ve kültürel öğelerle Siem Reap’ta görülmesi gereken yapılardan biri. Bunun dışında nehir kıyısındaki Wat Preah Prom Rath da sahip olduğu altın kayığı ile gezilmesi gerekenlerden.

Siem Reap Tapınaklarından Biri

Siem Reap Old Market

Tekrar nehrin batı ucuna geçiyorum. Burada Siem Reap’ın en ünlü ve eski marketi var. Psar Chas ya da İngilizce olarak the Old Market, şehrin yaşayan noktalarından biri.

Bu markette aklınıza gelebilecek her türlü ürün var. Kamboçyalılar genellikle buradan alışveriş yapıyormuş. Sebze-meyve ürünleri beklediğimden kaliteli duruyor. Etraf biraz köhne gözükse de Kamboçya atmosferi ile uyumlu.

Bu markette kiloyla böcek bile alabiliyorsunuz ! Bu efsane ülkemizde çok dolaşır fakat Kamboçya’da canlı-cansız böcek yendiği doğru. Ben çok hoşlaşmadığımdan kendilerinden, yalnızca fotoğraflarını çekip hayretle bakabildim.

Siem Reap Old Market

Kamboçya’nın Gece Marketleri

Siem Reap’ta alışverişin turistler için olan noktasında sıra; Night Market

Kamboçya’da bu gece marketleri çok meşhur. Siem Reap gece geç saatlere kadar yaşayan bir şehir. Havanın kararmasıyla etraf ışıl ışıl oluyor birden. Bu gecem marketleri de bunun bir parçası

Siem Reap’da belli başlı gece marketleri var. Bunlardan ikisi Angkor Night Market ve Siem Reap Night Market. İkisini de gece atmosferinde deneyimleminizi öneriyorum. Şehrin daha turistik ve eğlenceli havasını yaşamak için birebir.

Angkor Night Market

Pub Street – Gece Hayatı

Şimdi Siem Reap’ın en ünlü noktalarından birine varıyorum. Burası Pub Street.

Pub Street Siem Reap’ın en ünlü barlar sokağı. Burada onlarca keyifli pub ve gece kulüpleri var. Kamboçya’da eğlencenin adeta merkezi. Pub Street’in neredeyse tamamını turistler oluşturuyor.

Pub Street Caddesi / Siem Reap

Güzel dekore edilmiş sokak tabelası ve rengarenk ışıklı barları ile burası benden tam not aldı. Şimdi en güzel özelliğine geliyoruz. 

Siem Reap Pub Street’de birşeyler içmek neredeyse bedava ! 50’lik birayı 0.25 cent’e içebileceğiniz yerler var. Türk Parası’yla 1 tl’nin altında. Hem de bu fiyatlar mekanlarda geçerli, yanlış anlaşılma olmasın.

Pub Street’te Bira Fiyatları

Ben de bu mekanlardan birine oturup biramı yudumlarken, hemen yanımda oturan bir grup bana ses ediyor !

Alkolun de etkisiyle oldukça kısa bir sürede tanışıp sohbete başlıyoruz. Onlar Chris, Matt ve Hannah. İkisi Kanada, Vancouver’dan biri de Birleşik Krallık, Manchester. İyi anlaşmış olmalıyız ki birkaç farklı mekanda da eğlenip, Kamboçya’da eğlencenin doruklarına çıkıyoruz !

Bu şekilde biten gecenin sonunda hostelin havuzundaki gece partisi bana cidden sürpiz oldu ! Daha kendime gelememişken bir de burada unutulmaz anlar yaşıyorum, Kamboçya süprizlerle dolu.

Eğlendiğim Mekanlardan Biri ve Siem Reap’ın Işıkları

04 Mayıs 2017 Perşembe. Tropik bir Kamboçya gününe uyanıyorum. Kimse değmesin keyfime ! Hostelimin bulunduğu bölgenin atmosferi çok güzel, tam bir yazlık kasaba gibi.

Dört bir yandaki gür ağaçlar, kum-çakıl karışımı bir yol ve samimi restoranlar. Doyurucu bir kahvaltı için hostelin 50-100 metre ilerisindeki butik bir restorana oturuyorum, Khmer Hidden Home Restauran.

Hostelimin Çevresi

Kamboçya’da Ne Yenir ?

Kahvaltı’da omlet ve tropik meyveler ilk tercihim. Bunun yanında bana Kamboçya usulü soğuk çay da ikram ettiler. Karşımda restoran sahiplerinin minik kızı da oyuncaklarıyla oynuyor, sevimli bir yer 🙂

Kahvaltı sonrası Siem Reap’ta gezmeyi düşündüğüm son yerlerdeyim. Hostelimin çevresindeki sakin sessiz bu atmosfer gezimin bir parçası. Dar sokaklar ve müstakil evler… Buradaki evlerin önünde  genelde lüks arabalar var. Burası Siem Reap’ta hali vakti yerinde olanların mekanı olmalı.

Siem Reap’taki gezilecek yerleri böylece tamamlıyorum. Günün kalanında yeniden Angkor’a gideceğim. Şimdi yazıyı toparlamak ve bazı gezi ipuçları vermek istiyorum.

İkram Edilen Kamboçya Usulu Soğuk Çay

Siem Reap’e Neden Gidilmeli ?

Öncelikle Siem Reap’a gelmelisiniz. Zaten gelmeyin dediğim yer sanırım olmadı 🙂 Fakat burayı daha da çok öneriyorum. Angkor Wat konusuna zaten fazla girmedim, bu antik şehir Siem Reap’a gelmeniz için yeterli bir sebep.

Bunun yanında Siem Reap’ın sunduğu farklı, otantik atmosfer, eğlenceleriyle birleşince burayı Angkor Wat’sız bile ziyaret edilebilir kılıyor. 

Hostel Çevresindeki Yazlık Sokaklar

Kamboçya Güvenli mi ?

Peki Kamboçya’ya gitmek güvenli mi ? Gelmeden önce kime Kamboçya desem, “ne işin var orada ?” şeklinde ön yargıyla yaklaştı doğrusu. Bunu söyleyenlerin çoğu da buranın güvensiz olduğunu düşünmekte fakat bu doğru değil !

Kamboçya güvenle seyahat edebileceğiniz ülkelerden birisi. Dünya karmaşasının da odağında değil, kendi hallerinde yaşıyorlar. Tahminin aksine çok fazla turist var. Önceki akşam tanıştığım Hannah, 18 yaşında kız başına İngiltere’den gelmiş ! Hem de 100 metre uzaktan ben turistim diyor, tam bir İngiliz görüntüsünde. O bile korkmadan burada gelip gezebilmişse sorun ne sizce ?

Old Markette Satılan Yemelik Böcekler

Kamboçya’da Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamboçya’da tek dikkat etmeniz gereken, burası devlet olanaklarının çok ileride olduğu bir yer değil. Sağlık ve polis hizmetleri ne durumda şüpheli. Bu kurumlara ihtiyacınız mümkün olduğunca olmasın !

Dikkatli beslenin, eşyalarınızı çalınabilecek koşulda ulu orta bırakmayın ve zehirli olabilecek canlılardan uzak durun. Burada görebileceğiniz canlılar hiç de masum değiller.

Siem Reap Sokaklarından

Kamboçya’ya Ne Zaman Gidilir ?

Kamboçya yıl boyu da ziyaret edebileceğiniz bir ülke. Güneydoğu Asya rotamdaki diğer ülkeler gibi yıl boyu sıcak. Bize göre yaz ayları burada daha nemli ve serin geçse de bu bile bize göre sıcak !

Siem Reap’da aniden bastıracak yağmurlara ve güneşin sizi bayıltabilecek etkisine hazırlıklı olmalısınız.

Siem Reap ve Angkor Wat toplam 2 günde gezilebilmekte. Bu süre ideal. Ben daha çok macera yaşayıp bu eğlenceli ortamın tadını çıkaracağım diyorsanız daha fazla da kalabilirsiniz. Malum burası çok ucuz !

Yağmur’dan Islanan Kamboçya Yolları / Angkor Wat’a Giderken

Siem Reap Çevresinde Gezilecek Şehirler

Daha fazla vakti olanlar başkent Phnom Penh ve Bangkok’u ziyaret etmeli. Ayrıca benim gibi uygun uçuşlarla beraber Malezya ve Singapur’a kadar yol alabilirsiniz. 

Tabii Vietnam ve Laos’u da unutmamak lazım. Güneydoğu Asya rotamda bu seferlik yer verememiş olsam da gelecek planlarımda düşündüğüm keşfedilmeyi değer ülkelerden, hem de Kamboçya’ya çok yakın.

Akşamüstü Gezdiğim Siem Reap Nehir Kenarı ve Işıl Işıl Köprüsü

Kamboçya Tuk-Tuk’ları – Şehir İçi Ulaşım

Son olarak Kamboçya Tuk-Tuk’ları ve şehir için ulaşımdan söz edeceğim. Siem Reap’ta Angkor Wat ve Havalimanı dışında yürüyerek ulaşamayacağınız yer sayısı çok az.

Tuk-Tuk’lara şehrin nerdeyse heryerinde kolayca rastlayabiliyorsunuz. Genellikle 2-3 dolar vermek onlara yeterli oluyor. Mesafe ve bütçenize göre bir fiyatlandırma yapabilirsiniz.

Siem Reap Tuk-Tukları’ndayken / Kamboçya

Siem Reap, Kamboçya’daki gezi notlarımı böylece tamamlıyorum. Bu şehirde gezilecek noktalardaki izlenimlerimi sizlere her yönüyle anlatmaya çalıştım. Bu şehre ve Kamboçya’ya anlam katan Angkor Wat Antik Şehri’nde geçirdiğim iki günü yazdığım gezi notlarımı da kesinlikle okumalısınız.

Güneydoğu Asya’daki rotam Siem Reap ardından, karayolu ile önce Poi Pet, Kamboçya’ya oradan da trenle Bangkok, Tayland’a olacak. Herkese esenlikle dolu günler diliyorum !

4 Yorum Yapılmış

  1. Merhaba, yolculuğunuz esnasında kamboçyada tesettürlü birine rastladınız mı?
    Yalnız gideceğim, endişelerim var
    Teşekkürler

  2. Sitenizde Google adsense reklamlari yok mu, ben mi goremiyorum?Ufak da olsa katki yapmak isteriz bu guzel bilgiler icin…

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.