Herkese selamlar ! Bilet aldığım günden bugüne, İsrail gezim oldukça ilgi çekti doğrusu. Bu ülkeyi farklı kılan, çekinceler, bilinmezler ve siyasi karışıklıklar diye düşünüyorum.

Ben de sizleri fazla merakta bırakmadan sıcağı sıcağına Tel Aviv’deki gezi notlarımı yazmaya karar verdim. Yalnızca birkaç hafta önce gerçekleştirdiğim bu gezide günümüz İsrail’ine tanıklık ederken, macera dolu yolculuğuma da konuk olacaksınız, artık yolculuk Tel Aviv’e !

Tel Aviv Genel Görünüm / Sahil Şeridi

Tel-Aviv’e Nasıl Gidilir ?

12 Şubat Pazartesi 2018. Herkesin işine, okuluna gittiği serin bir İstanbul gününde, beni İsrail’e ulaştıracak uçağıma binmek için Sabiha Gökçen Havalimanı’na gidiyorum.

Uçağım saat 13.50’te kalkıyor. Türkiye’den İsrail’e ulaşmak için tek seçenek direkt uçuşlar. Neyseki bu iki ülke arasında düşündüğünüzden çok daha fazla sefer var !

Ben bugün Pegasus ile Tel Aviv’e ulaşacağım. Türk Hava Yolları ve Atlas Global’de Tel Aviv’e sefer düzenliyor. Hatta Antalya’dan bile tarifeli uçaklar var. Fiyatları da bence makul. Bu yazımdan sonra artabilecek ilgiyi düşününce belki de son şansınız 🙂

Beni İsrail’e Götürecek Uçağa Binerken

Pasaport kontrolü ardından uçuş ekranlarından ilgili kapıya gidiyorum, o da ne ? Sadece bizim uçuşa özel ekstra bir kontrol yapılıyor. Bu tarz bi kontrole daha önce sadece Amerika uçuşlarında rastlamıştım. Uçağa binmeden toplanılan salonda vize ve pasaportuma tekrar bakılarak çantam didik didik aranıyor !

Neyseki Türkiye’deyiz 🙂 Herkese rutin yapılan bu kısa bir işlem ardından uçağa binmek için hazırım. Herhangi bir rötar yok, yarım saat içinde Tel Aviv’e doğru havalanıyoruz.

Bugün katedeceğim mesafe güneydoğuya 1100 kilometre kadar. Eğer benim gibi sol tarafta oturursanız, uçuş boyunca Antalya ve Kıbrıs Adası’nı net bir şekilde görebilirsiniz.

Tel Aviv Uçağıma Biniş Kartım

İsrail Hakkında Bilgiler

Şimdi sizlere İsrail ve Tel Aviv hakkında bilgiler vermek istiyorum. İsrail Orta Doğu’da yer alan bir devlet. Sınırlarını kuzeyde Lübnan ve Suriye, güneyde Mısır, doğuda ise Ürdün belirliyor. Filistin ve Batı Şeria ile olan kısım maalesef biraz karışık. Başkentleri kendilerine göre Kudüs, ülkemiz ve dünyanın kabul ettiği şekliyle Tel Aviv.

Günümüz İsrail Devleti, Yahudiler’in 19. yüzyıl ortalarında başlayan girişimleri ardından yaşanan bir sürü savaş sonucu 1948’de kurulmuş. 8 milyon nüfusa sahip ülkede İbranice konuşuluyor, alfabeleri de bizden farklı.

İsrail, Orta Doğu’nun ekonomik anlamda en gelişmiş ülkesi denebilir. Kişi başına düşen milli gelirleri Avrupa ortalamasında. Ülke ticaretinin en önemli kalemi elmas sektörü.

İkinci Günün Sonunda Plajdan Çektiğim Fotoğraf / İsrail Bayrağı

Tel Aviv Nerededir ?

Tel Aviv-Yafa ya da Tel Aviv, ticari ve sosyo-kültürel anlamda İsrail’in en önemli şehri. Akdeniz’in doğu sahillerinde bulunuyor. Metropol nüfusu 3 milyondan fazla.

Tarihi milattan öncesine dayanan Antik Yafa Limanı’nda kurulan şehir, bugün daha kuzeyde tüm sahile yayılmış durumda. Tel Aviv neredeyse yıl boyu sıcak iklimi ve geniş plajları ile bu bölgenin en dikkat çeken şehirlerinden.

Bu bilgilerin ardından İsrail yolculuğuma dönüyorum 🙂 Bir buçuk saat ardından uzakta kara gözüktü ! Tel Aviv’e yaklaşırken, sahil şeridinde sırayla dizilmiş yüksek binalar dikkatimi çekiyor, şehrin düzenli gözüken yapısı da çarpıcı.

Tel Aviv Sahilleri / Uçaktan Çektiğim Fotoğraf  / Düzenli Şehir Planı

Ben Gurion Havalimanı

Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı’na inişimizi gerçekleştiriyoruz. Burası İsrail’in dünyaya açılan kapısı. British Airways’in kocaman A380’inden, United Airlines’in 747’sine burada tüm dünyadan havayollarını görmek mümkün.

Uçaktan ayrılıyorum, manzara şaşırtıcı ! Ben Gurion Havalimanı’nın iç dizaynı gerçekten çok hoş, neredeyse turistik bir nokta olarak bahsedeceğim 🙂 Harikalar diyarından kopma dev sütunlar muazzam.

Ben Gurion Havalimanı’na İnerken

İsrail’e Girişte Pasaport Kontrolü

Pasaport kontrolü yapılan hole geldim. İsrail’e girişteki pasaport kontrolünden herkes korkuyor sanırım. Gelmeden önce okuduğum yazılar bende öyle bir algı oluşturdu ki özel odada yarım saat sorguya çekilmeye şaşırmayacağım !

Son günlerde yaşanan Kudüs kriziyle daha da gerilen Türkiye – İsrail ilişkilerini düşününce biraz çekinceli bir havada gidiyorum memurun yanına.

Ben Gurion Havalimanı’nın Modern İç Tasarımı

Selam vererek pasportumu uzattığım memur, yalnızca 10-15 saniye sonra bana pasaportum ve giriş kartımı uzatıyor. 

Aslında yaşanmasını beklediğim bu olmalıydı, o kadar ön yargı ile dolmuşum ki buna şaşırdım. Belki de ben çok şanslıyım diyeceğim ama kontrol salonunda diğer ülkelerden farklı bir durum sezmedim.

Terminalin Bahsettiğim Sütunları

İsrail’e Vize Var mı ?

İsrail’e girişte memur pasaportunuza damga vurmuyor. Üzerinde fotoğraf ve İsrail’de kalabileceğiniz sürenin belirtildiği bir kart ile içeri alınıyorsunuz, bu kartı kaybetmeyin tabii ama çıkışta kimse bana sormadı.

İsrail’e gittik de peki vize var mı bu ülkeye diyeceksiniz, evet var ! İsrail’e olan kısa süreli ziyaretlerinizde turistik vize almanız gerekiyor ama korkmayın. İsrail Vizesi ücretsiz. Yalnızca evrak işinden ibaret olduğunu söyleyebilirim. Benim gibi resmi pasaport sahipleri ise vizeden 90 güne kadar muaflar, yalnızca biletinizi alın ve uçağa binin. 

İsrail Vizesi Nasıl Alınır ?

İsrail’e Girişte Verilen Kart

Terminalden ayrılmadan para çekiyorum. Bu bana hep soruluyor, bence hiç döviz ofisleri ile uğraşmayın nakit kartınızdan para çekin, daha ekonomik ve zahmetsiz !

Yeni İsrail Şekeli, Türk Lirası ile neredeyse aynı kura sahip. 10 şekel, 11 lira ediyor, şehirde para hesabı yapmam oldukça kolay olacak 🙂

Havalimanında Çektiğim Yeni İsrail Şekeli

Ben Gurion Havalimanı – Tel Aviv Ulaşım

Ben Gurion Havalimanı, Tel Aviv’in 10 kilometre kadar doğusunda bulunuyor. Şehre ulaşmak için otobüs ve tren seçenekleri mevcut. Terminalin dışında bir kat yukarı çıkarsanız otobüslerin kalktığı bölüme geleceksiniz. Buradaki elektronik ekranlar ile hangi otobüsün nereye gittiğini öğrenmek çok kolay.

Havalimanından Tel Aviv’e ulaşmanın bence en güzel yolu trenler. Geç vakitlere kadar çalışan bu trenlerle 13.5 şekel karşılığında Tel Aviv Savidor Center İstasyonu’na varabiliyorsunuz. Direkt Kudüs’e geçmek isteyenler ise 485 numaları otobüsü kullanmalı, ücreti 16 şekel ve toplamda 1 saat sürüyor.

Ben rotam gereği havalimanından Kudüs’e gideceğim. Genel İsrail izlenimlerim ile karışmaması açısından Kudüs gezi notlarımı ayrı bir yazıda sizlerle paylaşacağım. Şimdi Tel Aviv’e geçtiğim anlardan devam ederek şehri keşfetmeye başlıyorum !

Otobüslerin Kalktığı Yer / Ekranlar İngilizce Olarak da Gösteriliyor 🙂

Kudüs’ten Tel Aviv’e

13 Şubat Salı. Erken saatlerde uyandığım günde Kudüs’te kalan yerleri gezdikten sonra Tel Aviv’e yolculuk zamanı. Kudüs’ten Tel Aviv’e gitmek için 405 ve 480 numaralı otobüsleri kullanmanız gerekiyor. İkisi de Kudüs Merkez Otobüs Terminali’nden kalkıyor. Ben şehrin güneyindeki Tel Aviv Otobüs Terminali’ne giden 405 numaralı otobüse biniyorum. Bu yolculuk için ödediğim tutar 18 şekel.

Kudüs’ten Tel Aviv’e giden yol oldukça modern ve geniş, zaten İsrail’de arabalar da son model. Yol boyunca keyifli bir manzara var, ben otobüsün en önündeyim !

Bir saatlik bir yolculuk ardından Tel Aviv’in yüksek gökdelenleri gözüküyor ufukta. Kudüs’teki yağmurlu havadan sonra Tel Aviv’e girişte son damlalarla beraber güneş de artık görülebiliyor, harika bir manzaram var.

Şehre girdikten sonra İstanbul’a benzer bir trafik karşılıyor beni, neyseki şehrin güneyindeki terminale gittiğimizden çok fazla vakit kaybetmeden son durağa ulaşıyoruz.

Kudüs’ten Tel Aviv’e Yolculuğum

Tel Aviv Merkez Otobüs Terminali

Tel Aviv Merkez Otobüs Terminali ülkemizdekiler kadar büyük değil. Otobüsten indikten sonra hemen bir x-ray den geçiyorsunuz. İsrail’de toplu bir alana girerken daima bir kontrol ve x-ray var. Burası güvenliğin üst düzeyde tutulduğu bir ülke.

Terminalin alt katları bir alışveriş merkezi gibi, burada her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz mağazalar mevcut, bizdeki eski iş hanlarını da hatırlatmıyor değil.

Terminal Girişindeki X-Ray Sırası

Tel Aviv’de Gezilecek Yerler

Levinski Caddesi’ne çıkıyorum, doğruca sahildeki hostelime yürüyeceğim. Dışarıda hissedilir bir sıcak var. Kudüs’teki 15-16 derecelik havadan sonra Tel Aviv 20 derecenin üzerinde ve yer yer güneşli. Üzerimdeki ince ceket bile fazla !

Yürümeye başlıyorum, Tel Aviv’deki ilk izlenimim buranın tam bir Akdeniz şehri olduğu. Sıcak tonlardaki birkaç katlı evler ve palmiyelerin süslediği caddeler, hemen içimi ısıtıyor.

İlerledikçe karşıma çıkan çeşit çeşit evler ilgimi çekiyor. Bir yanımda Afrika’yı anımsatan salaş binalar varken, bir yanımda sanki Los Angeles’tan kopup gelmiş yazlık evler var. Aralarda yükselen yüksek konutları da görmek hiç sürpiz değil.

Levinski Caddesi / İlk Dakikalarım

Rothschild Bulvarı

Allenby Caddesi’ne geçerek sahile doğru devam ediyorum. Şehrin iç kesimleri daha kalabalık ve modern gözüküyor. Cadde şehrin yaşan noktalarından Rothschild Bulvarı ile de kesişiyor. 

Rothschild, şehrin Lev Halr bölgesini boydan boya geçen sevimli bir cadde. Ortasında İzmit’teki “yürüyüş yolu” konseptinde bir yaya yolu bulunuyor. Etrafında envaiçeşit kafeler ve dükkanlar. Burada yürüyüş yapmak eminim turistik bir aktivite olacaktır.

Rothschild Bulvarı

Great Synagogue Tel Aviv

Ben biraz ilerledikten sonra rotamdaki Allenby’a dönüp şehirde görmek istediğim ilk noktaya varıyorum, Tel Aviv’in Büyük Sinagogu.

Great Sinagog ismi gibi şehrin en önemli dini noktalarından biri. Dışarıdan daha çok bir kütüphane binasını andırdığını söyleyebilirim. İç bölümü ise daha sade. Zaten Sinagog’lar cami ve kiliselere göre daha sade bir yapıya sahip. Buraya kadar gelmişken içeri bir göz atmanızı tavsiye ederim, her yerde bir sinagoga rastlamıyoruz sonuçta.

Tel Aviv’in Büyük Sinagogu

Tel Aviv Kıyı Şeridi

Sinagogtan itibaren şehir iyice bir tatil beldesi edasında, yolun sonunda Akdeniz var. Uçakta gördüm ama sonra kayboldu birden, sahile gitmek için heyecanlıyım.

Sonunda Akdeniz ile başbaşayım, Tel Aviv’e can veren bu deniz ! Şehrin sahil şeridi gerçekten görülmeye değer. Temiz ve geniş caddeye eşlik eden upuzun kumsal, palmiyeler ve yazlık evler harika bir tabloyu tamamlıyor.

Akdeniz’i Görüyorum Sonunda 🙂

Tel Aviv’de Gün Batımı

Şanslı olmalıyım ki tam da gün batımı saati. Burası Akdeniz’in en doğusu demiştim. Yani batıdan batacak olan güneş için ufkunuzda sadece deniz var, bu her yerde rastlayabileceğiniz birşey değil.

Akdeniz üzerinden batan güneşle beraber hostelime yol alıyorum. Hostelim buraya yalnızca 100 metre 🙂 Tel Aviv’e gelip sahilden uzak kalabilir miyim sizce ? Ben Crown Sea Hostel’i tercih ettim. Gecelik 18 Amerikan Doları ödeyeceğim. Orta Doğu’ya göre pahalı olduğu söylenebilir ama İsrail için fena bir fiyat değil.

Kudüs Plajındaki Seyir Noktası

Tel Aviv’de Nerede Kalınır ?

Tel Aviv’de konaklamak için çok seçenek var. Burası dünya çapında toplantı ve organizasyonlara ev sahipliği yapan bir şehir. Çok sayıda otel ve kiralık ev var. Sahilde dünyaca ünlü otel zincirlerinin tamamını görmeniz mümkün. Fakat fiyatları Kuzey Avrupa gibi düşünün. Lokasyon olarak ise benim gibi plaja yakın yerler seçmenizi öneririm.

Hostelimin denizi gören küçük bir bahçesi var. Kendimi ağustos ayında yazlığımın bahçesinde oturur gibi hissettirdi. İçecek birkaç şeyle beraber hostelde kalan insanlarla sohbet ediyorum, neredeyse herkes Avrupalı.

Kaldığım Crown Sea Hostel

Almanya’dan gelen Christina’ya sordum neden Tel Aviv ? En az benim kadar onun için de ilginç bir destinasyonmuş. Zaten ilgisini çekenin de bu olduğunu söyledi, rotasında Kudüs ve Beer Sheva da varmış.

Güne Kudüs’te sabah 6 da uyanarak başlayınca akşam 8-9 civarı uykumun gelmesi normal olmalı. Şimdi temiz bir uyku çekip yarın Tel Aviv’de kalan yerleri keşfedeceğim.

Tel Aviv’de Gün Batımı

14 Şubat Çarşamba. Bugün sevgililer günü ! Benim tutkum gezmek ve tam da onu yapıyorum. Odanın camından vuran güneşle saat 8 de uyanmışım.

Hostelde kahvaltı olduğunu bilmiyordum. İsmini sormamış olsam da güler yüzlü bir çalışan beni kahvaltıya davet ediyor. Çok da büyük bir beklentim yoktu ama kahvaltıları cidden bize benziyor.

Küçük bir salata, yeşil zeytin, peynir ve yumurta ile bahçede hoş bir kahvaltı yapıyorum. Bunlara eşlik eden bir de çay var. Güne böylesine hafif ve besleyici başlamak çok önemli. Uzun ve yorucu bir gün olacak.

Hosteldeki Kahvaltım

Tel Aviv’de Denize Girilir mi ?

Kahvaltıdan sonra ilk işim mayomu giyip, havalumu alıp plaja gitmek. Evet bugün 14 şubat ve ben denize gidiyorum 🙂 Öyle soğuktan titreyeceğimi falan sanmayın. Hava 25, deniz suyu sıcaklığı ise 21 derece. Bu kadar güney enlemlerde bir de güneş vurunca siz düşünün.

Tel Aviv’e gelip denize girmeden dönmek büyük kayıp olur. Burası plajları ve deniz turizmi ile ön planda bir yer. Akdeniz’de gördüğüm tek okyanusvari plaja sahip nokta doğrusu.

Kudüs Plajı’na Giderken

Tel Aviv Plajları

Tel Aviv’de deniz girebileceğiniz birçok plaj bulunuyor. Bunların başında Jerusalem yani Kudüs Plajı ve Bograshov var. Bu plajlar şehrin en hareketli noktalarında olduğu için daha güzel bir ortamı var.

Şehrin kuzeyindeki Gordon ve Frishman plajları daha çok lüks otellerin olduğu bölümde olduğundan plaj aktiviteleri daha fazla. Güneyde kalan Banana Beach daha çok sörf yapanlar için uygun. 

Denize Girdikten Birkaç Dakika Sonra 🙂 / Tel Aviv

Kudüs Plajı – Jerusalem Beach

Ben hostelimin oradaki Jerusalem Plajı’ndayım. Gündüz gözüyle plaj bir başka. Altın rengi kumu gerçekten büyüleyici. O kadar ince ki burada saatlerce güneşlenmeye hayır demeyeceksiniz.

Kumsal tahmin edeceğinizden geniş. Bilenler için tam bir Santa Monica diyebilirim. Gözetleme kuleleri, yer yer plaj kafeleri, seyir noktaları ile herşey tamam.

Kudüs Plajı ve Tel Aviv Sahili

Vakit kaybetmeden kendimi Akdeniz’e bırakıyorum. Sabah erken saatler olduğu için çok fazla denize giren yok. Deniz epey sıcak ve yüzmek gerçekten keyifli. Denize girmekten çok dalgalarla oynamak daha güzel 🙂 Suyu sığ ama dalgalar kocaman.

Denizden çıkınca hemen duş alıyorum. Tel Aviv plajlarında her türlü hizmet var. Duş alanları, soyunma kabinleri, büyük güneş çadırları, spor aletleri ve lavabolar her şey ücretsiz, hatta wifi bile var !

Kudüs Plajı ve Akdeniz Suları

Tel Aviv’de Şehir İçi Ulaşım

Biraz ferahladıktan sonra hostele gidip üzerimi değişip Tel Aviv’i gezmek için yola koyuluyorum. Rotamda Old Jaffa var. Burası şehrin en güney noktası. Ulaşım için yürümek bence en güzeli.

Ulaşımdan söz etmişken açmak istdim. Tel Aviv öyle çok geniş alana kurulmuş bir şehir sayılmaz. Gidebileceğiniz en uzak mesafa 5-6 kilometredir. Bu da güzel bir havada geze geze kolayca yürünür. 

Eski Yafa’ya Doğru Yürüyeceğim Keyifli Sahil Yolu

Tel Aviv’de Bisiklet Kiralamak

Fakat daha sevimli bir alternatif de var, Tel Aviv’in şehir bisikletleri. Tel Aviv’de bisiklet kullanımı oldukça yaygın. Şehir neredeyse düm düz ve bisiklet yolları var. Merkezi tüm noktalarda makinelerden bisiklet kiralayabiliyorsunuz.

Bisiklet kiralamak için önce günlük 17 şekel kullanım bedeli ödemelisiniz. Ardından 30 dakikaya kadar kullanımlarınız hep ücretsiz oluyor. Süre arttıkça ek ücretler de çıkabiliyor, bence makul.

Kiralayabileceğiniz Şehir Bisikletleri

Tel Aviv’de otobüsler de diğer bir seçenek. Yollar geniş ve tek şerit olduğundan nereye gittiklerini anlamanız pek zor olmaz. Ücretleri 5-6 şekel kadar. Devamlı kullanmak için pahalı ama birkaç kez binilebilir.

Sahilden güneye yürümeye başlıyorum. Eski Yafa’ya kadar keyifli bir yürüyüş yolu ve parklar var. Burası bolca fotoğraf çektirmek için ideal. Sağımdaki denizde sörf yapan insanları izlemek harika !

Eski Yafa’ya Doğru Giderken / Arkamdaki Uçta Yafa Limanı

Eski Yafa Bölgesi

Sonunda Old Jaffa’ya varıyorum. Burası Tel Aviv’in en eski noktası. Tarihi milattan önce 7500 lere dayanan bu liman ve bölge çeşitli mitolojik hikayelere de konu olmuş dünyanın en eski bölgelerinden biri. 16. yüzyılda Osmanlı egemenliği altında kalmış.

20. yüzyılın ortalarına dek siyasi sorunların ortasında kalan eski şehir 1950 yılında Tel Aviv ile birleştirilmiş. Bu tarihten sonra şehrin adı Tel Aviv Yafo şeklinde anılıyor.

Eski Yafa Bölgesi

Al-Bahr Camii

Eski Yafa her türlü toplumdan izler taşıyan bir nokta. Gezmeye başladığım sıralarda okunan ezan beni biranda Osmanlı günlerine götürdü. Bu tecrübeden birkaç dakika sonra bir kilisenin çan sesine şahit oldum.

Ezan sesini duyduğum yer Al-Bahr Camii. Bu camii 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Yafa’nın girişinde ilk olarak o karşınıza çıkacak. Minaresi ve girişindeki Arapça yazıları ile onu kolayca farkedebilirsiniz.

Al-Bahr Camii

İsrail’de Osmanlı İzleri

Yafa’nın eski bir liman olduğundan söz ettim. Hemen girişte, Osmanlı’dan kalma bir gümrük binası da tarihi olarak görebilecekleriniz arasında.

Limanda dolaşıyorum, bu bölgedeki mimari Afrika ile Orta Doğu arasında geçiş izleri taşıyor. Daracık taş sokaklarda kum rengi binalar var. Gördüğüm bir aradan içeri giriyorum.

Eski Yafa’daki Osmanlı Duvarı

Yafa’nın Sanat Galerileri

Eski Yafa’da bu tarihi binalar arasında dilediğiniz gibi dolaşabiliyorsunuz. Eminim ilk olarak karşınıza sanat galerileri çıkacak.

Günümüzde Yafa’da bu daracık sokaklarda onlarca butik sanat galerisine rastlayabiliyorsunuz. O kadar fazlalar ki eminim bir tanesine girip tabloları ve eserleri incelemek isteyeceksiniz. Etrafın atmosferi ile birleşen eserler sizi mest edecek.

Ara sokaklardan tepeye doğru çıkmaya kararlıyım. Merdivenlerin arasından yükselen palmiyeler ve mavi camlı evler göz alıcı, hava da bugün bana cömert davranıyor, şortumla gezmediğime pişmanım !

Dar Sokaklardaki Sanat Galerileri

Abrasha Park ve Wishing Bridge

Yafa’nın tepesindeki Abrasha Park’a çıkıyorum. Burada mükemmel bir Tel Aviv manzarası var. Yalnızca yanınıza atıştıracak birşeyler alın ve parktan şehri izleyin. Bende böyle yapıyorum, İstanbul’dan getirdiğim sandviçlerim hala taze 🙂

Parkın en ünlü üyeleri Wishing Bridge ve St. Peters Kilisesi, neyseki ikisini de tek karede yakalayabildim. Köprü üzerinde balık figürleri de görebiliyorsunuz. Parkın tepesindeki beyaz Mısır Anıtı’nı da hemen farkedeceksiniz.

Wishing Bridge ve St. Peters Kilisesi

Yafa Limanı ve Saat Kulesi

Tekrar liman seviyesine iniyorum. Burada hoş restoranlar ve sevimli tekneler var. Yürüyüş yaparken tarihi dokuyu iyice incelemeye devam ediyorum.

Yafa’da gezeceğim son yer Osmanlı Dönemi’nden kalma Yafa Saat Kulesi. Yapı, Osmanlı’nın bu bölgede yaptırdığı 7 saat kulesinden biriymiş. Kireç taşından yapılmış kulenin tepesinde 1948 Arap – İsrail Savaşı’na itafen bir de plaket bulunuyormuş.

Abrasha Park’tan Tel Aviv

Yafa’da anlatacaklarım bu kadar, keşfedebileceğiniz daha onlarca güzellik var, size bırakıyorum 🙂 Şimdi şehir merkezine doğru yürüme vakti. Evet yine yürüyeceğim ama biraz içerlerden !

Eski Yafa’dan kuzeye ilerlerken karşıma ilk olarak yüksek, modern oteller çıkıyor. Sonrasında daha kendi halinde bölgelere varıyorum. Bu sokaklarda keyifle dekore edilmiş güzel bir ev bulup fotoğrafını çekıyorum.

Yafa Limanı’ndaki Hoş Bir Tekne

Carmel Market

Birkaç sokak ötede Tel Aviv’de gezilmesi gereken bir yer var; Carmel Market.

Öyle süsleyip püslemeye gerek yok, burası tam bir sokak pazarı. Avrupalılar’a değişik geliyor olabilir ama bize baya tanıdık 🙂 Pazarda kıyafetten, gıdaya ne ararsanız var.

Market turistik bir anlam kazandığından, hediyelik eşya dükkanları da bulabiliyorsunuz. Ben gözüme birkaç meyve kestirdim 🙂 Kilosu 5 şekelden yarım kilo muz ve biraz çilek aldım. Böylesine bir havada meyveler en güzel seçenek.

Carmel Market

White City – Beyaz Evler

Carmel Market’in sonunda küçük bir meydana varıyorsunuz. Burada oturup dinlenmek için sandalyeler var 🙂 Meydanla birlikte Tel Aviv’le özdeşleşmiş Beyaz Evleri de gözlemleyebilirsiniz.

Orjinal adıyla White City, Tel Aviv’in Bauhaus adı verilen mimari ile yapılmış zarif evlerini kapsıyor. Nazilerin güç kazanmasıyla ülkesini terkedip buraya gelen Alman Mimarlar’ın dizayn ettiği bu evler, bu tarzın en karakteristik üyeleri. 

Beyaz Şehir, Tel Aviv’in merkezi denebilecek Dizengoff Merkezi ve çevresini kapsıyor. Bu bölgedeki 4000 yapı UNESCO tarafından korumaya alınmış ve tescillenmiş.

Beyaz Şehrin Başladığı Nokta ve Birkaç Ev / Bahsettiğim Sandalyeler

Dizengoff Merkezi – Tel Aviv’de Alışveriş

Kuzeye doğru yürümeye devam. Beyaz Evler’i keşfederken Dizengoff Merkezi’ne gelmişim bile. Burası şehrin en büyük alışveriş kompleksi. İçeride İsrail’de alışveriş namına herşeyi bulabilirsiniz.

Dizengoff, iki parça halinde bir caddenin iki ucunu kapsıyor. Son zamanlarda ülkemizde de yaygınlaştığı gibi alışveriş merkezi üzerinde yüksek bir de rezidans var.

Saatim akşam üzerine yaklaşıyor. Isınan havayla beraber plajda biraz dinlenmek istiyorum. Jerusalem Beach’e yakın bir noktada marketten birkaç şey alıp sahile gidiyorum.

Karakteristik Beyaz Evlerden Biri / @Sizedoesntmatter’den Alınmıştır

Plaj sabahki izlenimime göre çok daha hareketli ! Denize girenlerden tutun, çeşitli sporları yapanlara ve benim gibi denizi izleyenlere oldukça renkli bir atmosfere bürünmüş. Kısa bir süre sonra güneş de denizin tam üzerine geliyor. Bu sefer daha güzel bir manzara bile batıyor güneş.

Havanın kararmasıyla şehrin atmosferi çok bozulmuyor doğrusu, kıyıdan şehrin kuzeyine doğru yürüyorum. Karanlığa aldırış etmeden plaj voleybolu devam ediyor !  Fakat ilerledikçe etraf biraz tenhalaştı. Aslında planımda en uçtaki Eski Tel Aviv Limanı’nı görmek olsa da dönüş yoluna koyulmaya karar veriyorum.

Tel Aviv’de İkinci Günün Batımı

Yüksek Binaları ile Tel Aviv

Arlozorov Caddesi’nden doğudaki Savidor Center İstasyonu’na doğru devam ediyorum. Caddedeki nezih ortam dikkatimdan kaçmıyor. Hafta içi ve akşam olmasına karşın koşu yapanlar bile var.

Caddenin sonuna doğru, ışıklara bürünmüş gökdelenler karşıma çıkıyor. Tel Aviv akşamları büyüleyici bir görüntüye sahip, burası şehrin finans bölgesi denebilir.

Şehrin Doğusundaki Yüksek Binalar

Bulunduğum Savidor Center İstasyonu, Tel Aviv 2000 Otobüs Terminali’nin de yanıbaşında. Buradaki otobüs terminalinden Kudüs’e ulaşabiliyorsunuz. Yazının başında söz ettiğim 480 numaralı diğer otobüsün Tel Aviv’deki varış noktası burası.

Bu şekilde Tel Aviv’de gezilecek yerleri de tamamlamış oluyorum. Savidor Center’dan trenle Ben Gurion Havalimanı’na geçeceğim, oradan sabaha karşı uçuşum İstanbul’a. Benim İsrail’deki serüvenim bu şekilde tamamlanmış oldu. Şimdi şehir hakkında eklemek istediklerimden bahsedeceğim.

Savidor Center Tren İstasyonu / Havalimanına Giderken

Tel Aviv’e Neden Gidilmeli ?

Toplarlamam gerekirse Tel Aviv, sevdiğim şehirler arasına girmiş güzel bir nokta. Evet gezilecek onlarca yeri yok ama bu şehrin atmoferi görülmeye değer.

Tel Aviv’e farklı bir deneyim yaşamak için gelebilirsiniz. Burası plajları ile de önemli bir tatil noktası. Ayrıca İsrail ile ilgili ön yargılarınızı da kırabilirsiniz.

Görülmesi Gereken Yafa Sokaklarından Biri
Carmel Market’e Giderken Dikkatimi Çeken Sevimli Ev
Akşam Tenhalaşsa da Nezih Duran Sokaklar

Tel Aviv Pahalı mı ?

Birde İsrail’de turist olma ekonomisini açmak gerek. Burası net şekilde pahalı bir ülke. Çoğu şey Türkiye’den minimum 3 kat pahalı. Bir öğün yemek için restoranlarda 100 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Basit bir yarım litle suya markette bile 3-4 lira vermeye hazır olun.

Yazı başında zaten milli gelirlerinin bizden kat kat fazla olduğunu anlatmıştım. İsrail’e gelirken özenli bir seyahat planı şart yoksa ciddi bir maddi yük altına girebilirsiniz.

Beş Liradan Fazla Para Verdiğim Su 🙂

Tel Aviv Kaç Günde Gezilir ?

Benim gezim size biraz kısa gibi gelebilir ama pek öyle sayılmaz. Tel Aviv’i gezmek için bir tam gün yeterli kanımca. Ben burada deniz tatili yapacağım diyenlere sınır yok !

Tel Aviv’de vakti bol olanlar müzelere yönelebilirler. Benim gezdiğim günlerde hava o kadar güzeldi ki kendimi binalara kapatamadım 🙂 Eretz, Sanat ve Bauhaus Müzeleri gidilmesini tavsiye ettiğim yerler.

Eski Yafa ve Akdeniz ile  / Tel Aviv, İsrail

Kudüs Plajı’nın Oradaki Restoran – Bar

Tel Aviv’e Ne Zaman Gidilir ?

Tel Aviv’e sen gittin şubatta, biz ne zaman gidelim ? Buraya bir tarih vermem zor çünkü yıl boyu sıcak bir şehir. Hatta benim ziyaret ettiğim günlerden bir hafta önce 30’lu dereceleri gördüğünü biliyorum.

Yazın ülkemizde sıcak, bence gelmişken kışın gelin ki sizi farklı bir atmosfere soksun, hem çok sıcakta gezmek de eziyete dönebilir, burası Kıbrıs’tan bile 300 kilometre güneyde.

Şehrin Yazlık Atmosferini Temsilen Bir Fotoğraf

İsrail’de Ne Yenir ?

İsrail’de sen üç gün kaldın ne yedin ne içtin ? Aslına bakarsak doğru düzgün birşey yemediğim ender ülkelerden biri. Genelde damak tadıma uymayan yerlerde dışarıdan çok yemem ama burada asıl neden fiyatlar.

Önceden hazırlıklı olduğumdan yanımda bolca sandviç ve poğaça getirmiştim. Kudüs’te geçirdiğim günlerde zaten hostelde kahvaltı ve akşam yemeği vardı. Tel Aviv’de de sandviçleri meyve sebze ile zenginleştirip kaliteli şekilde beslendim zaten kahvaltımı biliyorsunuz 🙂

Siz belki daha lüks gezmek istersiniz. Şehirde büfe tarzı restoranlar oldukça yaygın. Buralarda öğünü 30-40 liraya çıkarabilirsiniz. Servis olan yerlerde 100 lirayı gözden çıkarın ! 

Sahildeki Kaliteli Restoranlardan Biri

Tel Aviv Çevresinde Gezilecek Yerler

Tel Aviv’e geldik bu bölgede nereleri daha görmeliyiz diyebilirsiniz. İsrail rotanıza katmanız gereken en önemli şehir Kudüs, orası bir başka ! Zaten üç büyük dinin de kutsal kabul ettiğini biliyorsunuz buna bir de onlarca tarihi güzellik ekleyin işte size mükemmel bir şehir.

İsrail, kuzey komşusu Lübnan ile maalesef pek iyi ilişkilere sahip değil. Birkaç yüz kilometre ötedeki Beyrut’a ulaşmak için ülkemize geri dönmeniz daha mantıklı 🙂

Tel Aviv’in Modern Yüksek Binaları

Eski Yafa’nın Hoş Sokaklarında / Tel AvivOrta Doğu’nun Kaliforniyası’ndan şimdilik bu kadar. Yazı içerisinde genel İsrail izlenimlerimi de aktarmaya çalıştım. İlerleyen günlerde Kudüs’teki gezi notlarımı da tamamlayacağım, okumanızı şimdiden tavsiye ederim, sevgiyle kalın !

24 Yorum Yapılmış

  1. Merhabalar Görkem,

    Senin kaldığın crown sea hostele bakayım dedim de gecelik ne kadar pahalı öyle ? fiyatlar dolar üzerinden olduğu için mi öyle acaba, hangi siteden rezervasyon yaptın ?

  2. Merhaba Gorkem bey
    ben israil’e turist vizesi almak istiyorum
    sigorta kaydim ve maas bordrosu yok
    bu durumda bana vize verirler mi?
    kalacagim otelin rezervasyonu var
    gidis donus ucak biletim var
    bankada yeterli bakiyem var
    cevabiniz icin simdiden tesekkurler…

  3. Merhaba Bende yakında Telaviv’e gideceğim. Geri dönüşte havalanında kaç saat önce bulunmanız gerekiyor. Bu radaki Havaalanları gibi 2 saat mi?

    • Merhabalar Enes Bey,

      Aslında normal prosedürlerden bir farkı yok en azından kendi tecrübemde böyle oldu. Fakat bazı Türk Vatandaşları çıkışta ekstra güvenlik önlemi ve sorularla karşılaştığını söylüyor bu yüzden benim önerim 2.5-3 saat önceden gitmek olur Ben Gurion’a.

  4. Merhaba, İsrail’i iyi bilen biri olarak yazınızı çok başarılı ve yararlı buldum. Sadece bir şeyi düzeltmek isterim.
    Türkiye’de yaşayan museviler, askerliğini Türkiye’de yapan, 500 senedir bu ülkede yaşayan insanlardır ve İsrailli değil tamemen Türklerdir, Türk vatandaşıdırlar, çoğunun başka vatandaşlığı da yoktur.
    İsrailli ise İsrail’de yaşayan kişilere denir.
    Yani “Türkçe konuşabilen, Türkiye’de yaşayan İsrailliler” yanlış bir tabir.
    Sadece sizin değil, bir çok kişinin yaptığı bu hatayı düzeltmek istedim.

    Seyahat dolu günlere…

    • Merhabalar Ceyda Hanım,

      Yorumunuz için teşekkür ederim 🙂 Ben orada zaten çifte vatandaşlığı bulunan ya da İsrail vatandaşlığı olup Türkiye’de yaşayanlardan söz ettim, benim konuştuğum insanlar arasında böyle bir kesim vardı.

      Ayrıca böyle kelimelere takılı kalmak en büyük hatamız, yazı genelinde orada anlatmak istediğim gayet netken tırnak içinde bir ifadeye yorum yazmak, kendi kendimizi ötekileştirmekten fazlası değil diye düşünüyorum. Bu ülkenin vatandaşı olan herkes, ne inanışı ne kökeni olursa olsun bir ve kardeştir, sorgulanmasına gerek yok bu net bir kavram.

  5. Merhaba yazınız gayet kapsamlı teşekkürler bilgiler için israili bende gezmek istiyorum ama birkaç sorum var size cvplarsanız sevinirim 🙂 vize almak için konsolosluğa gittiğimde banka hesap dökümanımı göstermem gerekiyormu? Eger sigortasız calısıyorsam bir sorun cıkarmı? bir hafta için 5 bin tl yeterli olurmu? Ve son olarak vize için konsolosluğa gittiğimde gidiş dönüş ucak biletını gostermem yeterlimi yoksa hotel rezervasyonuda istiyorlarmı?

    • Merhabalar Gamze Hanım,

      Rica ederim 🙂 Evet banka hesap dökümü gerekiyor, bir hafta için 5 bin tl de yeterli gibi gözüküyor. İsrail vizesi almak prosedürden ibaret denebilir o yüzden çok çekinmenize gerek yok.

      Zorunlu olup olmadığı konusunda emin değilim ama Görkemliyollar kurallarına göre 🙂 otel rezervasyonu olmadan hiçbir vizeye başvurulmaz 🙂

      Aşağıdaki yazımdan İsrail vizesi ile kapsamlı bilgi alabilirsiniz.

      https://www.gorkemliyollar.com/israil-vizesi/

  6. Merhabalar

    İsrail vizesini aldıktan sonra nette araştırma yaparken sizin Tel Aviv gezi notlarına denk geldim. Çarşamba günü kısmetse Ben Gurion havalanına doğru yolculuk başlıyor. Tel Avivdeki Ana Otobüs terminalinden hostelime sorunsuz giderim fakat Havalanından tel avivdeki otobüs terminaline hangi otobüse binerek ulaşabilirim kaç saate bir Terminale gider bilet fiyatları nedir ? bununla ilgili bi bilgiye ulaşamadım. yardımcı olursanız sevinirim ilk gidişim olacak Yafo daki Abraham Hostelinde kalacağım.

    Teşekkürler şimdiden. nice seyahatler dilerim

    • Merhabalar Tufan Bey,

      Kontrol ettiğim kadarıyla Tel-Aviv ile Ben Gurion arasında yalnızca shuttle otobüsleri var, normal otobüslerle aktarma yapmanız gerekli onlar da sık değil.

      Benim tavsiyem trenle gitmeniz yönünde. Tel-Avivv merkez otobüs terminali için trenin “Tel Aviv Ha’Hagana” durağında inebilirsiniz hemen yanıbaşında zaten. En fazla 20-30 dk süren bir yolculukla ulaşabiliyorsunuz ücreti de 10 şekel kadar.

  7. İsrael gerek sahilleriyle gerek yaşam olanaklarıyla harika bir ülke filistinle yaşananlardan dolayı ülkemizce pek sevilmiyorlar diye düşünüyorum ama biz turistiz bizi ilgilendiren kısmı bu gerisini dert etmemeliyiz.

    • Merhabalar,

      Siyasi konulara göre bir saptama yapmak çok güç, yani bu konular bizi biraz aşıyor. Fakat dünyanın her yerindeki güzellikleri, kültürleri görmek hakkımız ve harika bir vizyon…Bu yüzden İsrail’e gitmeyi herkese öneriyorum 🙂

  8. Merhaba,
    2 yıl önce Lübnan’a girmiştik pasaportumuzla. Şimdi aynı pasaportla İsrail’e girmek sorun yaratır mı acaba, bu konuda hiç bilginiz var mı?

    • Merhabalar Çiğdem Hanım,

      Evet yaratır. Bence pasaport cüzdanınızı yenileyin. Lübnan ile İsrail malumunuz pek iyi ilişkiler içinde değil. İsrail gibi bir ülkede bu durum riske değmez.

  9. Merhaba gezgin kardeşim.
    İsrail i iyi bilen biri olarak kaleminden okurken çok beğendim.
    Benim blog sayfamdan da istersen bir de benim kalemimden hatıralarını tazele. btseyahat.com. Sloganım BTS Bir Tutkudur Seyahat… Yazılarını takip edeceğim. Nice yeni coğrafyalarda uyanman dileği ile.

    • Merhabalar, teşekkür ederim düşünceleriniz için. Sanırım İsrail’de yaşamış ya da ailevi bağları olan birisiniz isminizden anladığım kadarıyla, sizin gözünüzden de okuyacağım tabii, ben de keyifli geziler diliyorum size 🙂

  10. Merhaba Görkem, instagramda sizi takibe aldıktan sonra gezi notlarınızdan birkaçına göz gezdirdim. Şunu açık yüreklilikle itiraf edeyim, bundan sonraki seyahatlerimizi sizin rehberliğinizde yapabiliriz. Biz ( eşim ve ben) orta yaşlı emekli bir çiftiz. 5,6 yıldır yurtdışı gezilerimizi kendimiz planlayarak yapıyoruz. Birçok seyahat sever ve gezgini takip ediyorum. Onların gezi yazılarını okuyarak ve tecrübelerinden faydalanarak seyahat planlarımızı yapıyoruz. Bundan sonra sizin yazılarınızdan çok faydalanacağım kesin. Seyahat planınızda yakın zamanda Odessa ve Moldova ya gitmiş olduğunuzu gördüm. Ancak henüz bu seyahatinizle ilgili yazınızı yazmadığınızı gördüm. Bizim 18 martta Odessaya oradan da Kişinev’e seyahatimiz olacak. Biz gezinizle ilgili paylaşımınızı dört gözle bekliyoruz. Bizi en çok ilgilendiren konu ise; Odessa’dan Kişinev’e hangi seyahat aracını önerirsiniz. Bu konuda yardımlarınızı bekliyoruz. Size bol gezmeli bir yıl diliyoruz. Sevgilerimizle

    • Merhabalar, yanıtım biraz geç oldu kusura bakmayın birkaç gündür oldukça yoğundum 🙂

      Öncelikle teşekkür ederim güzel sözleriniz için, çıktığınız yolda keşfettiğiniz her yerde size keyifli anlar dilerim.

      Odessa ve Kişinev seyahatimden daha yeni geldim 🙂 Birkaç ay içinde gezi notlarını tamamlarım ama size sanırım yetişmez. Burası konusu sayılmaz ama şöyle söyleyeyim karayolu kullanmanız gerekli, otobüs biletlerini Odessa’dan Kişinev yönü içni internetten alabiliyorsunuz

  11. Çok kapsamlı ve bilgilendirici bir rehber olmuş. Kalemine sağlık sevgili Görkem. İsrail gezisi planlıyorum ve bu rehberin mutlaka faydası olacaktır.

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.