Hepinize keyifli günler ! Daha önce uçak biletlerini uygun fiyata bulma konusunda ipuçları versem de genel olarak uçak bileti almayı biraz atlamışım 🙂

Bugün hepimizin sıkça gerçekleştirdiği ve çoğu zaman hayallerini kurduğu dünyaya gitmenin ilk adımı olan uçak bileti alma aşamalarında dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedeceğim, başlıyorum !

Porto Limanı / Portekiz Gezimden

Uçuş Tarihlerinden Emin Olmak

Bu en çok yapılan hatalardan biri ! Çünkü çoğu zaman gitme şansımız olmayan tarihlere biletler alıp sonra da bu uçuşları gerçekleştiremiyoruz. Bunun için öngörüde bulunamadığımız tarihler için bilet almaktan kaçınabiliriz.

Belki de öngörümüz doğru fakat bilet aldığımız tarihler yanlıştır. Bu benim bile başıma geliyor, bazen günlere takılı kalıp farklı bir ayın aynı günündeki uçuşu seçebiliyoruz. Uçak bileti alırken tarih kısmını her aşamada ayrı ayrı kontrol etmek şart.

Minsk – İstanbul Uçuşumun Biniş Kartı

Vize Politikasını İyi Araştırmak

Maalesef ki çoğu ülke vize istediğinden, toplum olarak bu aşama da çok sorun yaşamıyoruz. Fakat yine de vizesiz olduğu için gitmek istediğiniz ülkeler olabilir. Bu ülkelere uçak bileti alırken vizesiz politikanın devam edip etmediğinden emin olmakta yarar var.

Örneğin birkaç yıl önce vizesiz ziyaret ettiğim Rusya artık vize istiyor !

Beni Singapur’dan Kuala Lumpur’a Getiren Uçak / KLIA

Rezervasyon Sırasında Kişisel Bilgileri Doğru Girmek

Zaten gireceğimiz birkaç bilgi var, isim soyisim, doğum tarihi, e-posta ve belki pasaport bilgileri. Belki de bu kadar basit göründüğünden hata yapıyoruz. Dubai seyahatim sırasında yakın arkadaşım kimlikte “Aysıla” olan adını “Sıla” olarak kullanmaya o kadar alışmış ki öyle alıvermiş bileti  !

Sonrasında bu iki harf için, yeniden bilet almak zorunda kaldık, havayolları bir harfe kadar hata kabul ediyor ama fazlasında yapacak birşey yok, şanslıysanız küçük bir ücret karşılığı isim değişiklik yapabilirsiniz.

Rezervasyon aşamasında isminizi pasaportunuzda olduğu gibi tam haliyle girmelisiniz. Ben Türkçe karakter kullanmamaya özen gösteriyorum, “TAYFUN GORKEM YUKSEL” şeklinde alıyorum, bu yabancı ülkelerdeki olası sorunları önleyebiliyor.

Malezya – Kamboçya Uçuşumun Biniş Kartı

Gidiş ve Dönüş Havalimanlarından Emin Olmak

Sanki her şehirde yalnızca bir havalimanı var gibi düşünüyoruz, aslında en güzel örneği İstanbul. Bilet alırken gittiğiniz şehirdeki havalimanını da doğru seçmek önemli bir detay. Bazen şehrin havalimanları birbirinden çok uzak olabiliyor.

Örneğin Barselona’ya giderken, merkezdeki El Prat’ yerine Girona Havalimanı’na bilet alırsanız, indikten sonra 1-2 saatlik bir yolculuğa hazır olmalısınız 🙂

Uzaklık bir yana bu bir karmaşa da yaratabiliyor. Gidiş ve dönüş uçuşunun farklı havalimanlarından olduğunu farketmeyen çoğu insan dönüşte hoş olmayan bir sürpiz yaşıyor !

Üç Ayrı Havalimanı Bulunan Moskovo’dan / Beni İstanbul’dan Getiren Uçağım

Bilet Aldığınız Siteyi İyi Seçmek

İnternetten uçak bileti almak ne kadar kolay ve kullanışlı olsa da bu işi yapacağını iddia eden her site güvenilir değil. Öncelikle bu siteleri ikiye ayırmak gerekli. Birincisi sadece fiyat karşılaştırması yapan siteler. Buralarda içiniz rahat olabilir, onlar sadece size en iyi fiyatı sunmaya çalışıyor, bilet satmıyor.

İkinci kısım olan uçak bileti satan sitelere ise dikkat edilmeli. Bilet alacağınız sitenin TÜRSAB ve IATA sertifikalarının olup kullanıcıya sunulması çok önemli, bu bilgileri ilgili sitenin en alt kısmında bulabilirsiniz.

Herkesin aklına ilk önce havayollarının kendi siteleri geliyor fakat en iyi fiyatları burada bulacağınızı pek sanmayın!

Günümüzde sıkça artan ve uçak bileti almada işimizi kolaylaştıran bu aracı firmalar bazen, havayolunun kendi sitesinden daha iyi fiyatlar sunabiliyor, içiniz rahat şekilde bu siteleri tercih edebilirsiniz.

Uçaktan Alpler / Lizbon’a Giderken

Ödeme Güvenliğini Sağlamak

Aslında internetten yapılan alışverişler artık daha güvenli ! Çünkü kandırılma ya da dolandırılma şansınız daha düşük, fiyatları karşılaştırma şansınız da var ama bu sizi fazla özgüvenli yapmasın. Çünkü internetin de kötü kullanıcıları var.

Yukarıda bahsettiğim şekilde güvenli bir site seçtiyseniz zaten içiniz rahat olsun. Sistemsel sorunlarda bile bu siteler birkaç dakika içerisinde ödemenizi iade edebiliyor.

Geri kalan, sadece kendi internet ve bilgisayar güvenliğimizden emin olmak. Benim tavsiyem bu tarz işlemleri halka açık, ortak kullanılan bilgisayarlardan yapmamanız. Kişisel bilgisayar ve kişisel internet ağlarınız en güvenlisi.

Bunun dışında günümüzde neredeyse standart hale gelen 3D güvenlik sistemi ile sms onaylı işlem yapmanız ödeme güvenliğinizi arttıracaktır.

Budapeşte’de İlk Dakikalarım / Beni Getiren Wizz Air Uçağı İle

Bilet Aldıktan Sonra Kontrol Etmek

Bileti aldıktan sonra herşey bitmiş gibi heyecanla kapatıyoruz sekmeleri 🙂 bunu yapmayın !

Sonuçta bilgisayar sistemi üzerinden bir işlem yaptınız, sistemsel bir sorun olma ihtimali daima vardır. Bunun farkında olma sorumluluğu da size aittir. Yaşanabilecek bir sorunu havalimanında öğrenmeniz durumunda hiçbir şey mağduriyetinizi gideremez sonuçta, yeni bilet verilse dahi sizin planınız sekteye uğrayacak.

Eski Yafa, Tel Aviv, İsrail

Biletinizi aldıktan sonra PNR ve E-BİLET kodlarınıza dikkat etmelisiniz. Bu kodlar uluslararası geçerliliği olan bilgiler. Eğer havayolunun kendi sitesinden aldıysanız anında bunu görüntüleyebilirsiniz. Aracı firma kullanarak aldıysanız en geç 3-5 dakika içerisinde mail adresinize bilgilendirmesi yapılacaktır.

Aldığınız biletin PNR ve E-BİLET’ine 15 dakika içinde erişemediyseniz, bilet aldığınız yere bunu bildirmelisiniz. Belki de e-posta adresinizi yanlış girmiş olabilirsiniz.

PNR ve E-BİLET’inizi aldıktan sonra içim rahat etsin diyorsanız, google’da şöyle bir arama yaparak açılan sitelerde rezervasyonunuzu kontrol edebilirsiniz 🙂

Ryanair İle Pandemi Döneminde Uçarken / İbiza’dan Brescia’ya Gidiyorum

Koronavirüs Gibi Durumlarda Güncel Seyahat Kurallarına Bakmak

Artık yeni normallerimizden biri dünyadaki pandemiler 🙂

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs Covid-19 pandemisi gibi durumlarda uçak bileti alırken güncel seyahat kurallarını kontrol etmek önem taşıyor.

Bu şekilde yazıyı noktalıyorum, uçak bileti rezervasyonu sırasında aklıma gelen önemli noktalar bunlar. Aklınıza takılanlar için yazının altındaki yorum kısmını kullanabilirsiniz, sevgiyle kalın.

Yazının Devamı:  Pasaport Kontrolünden Nasıl Kolay Geçilir ? 

2 Yorum Yapılmış

  1. Merhaba Görkem. Perşembe günü Malmö’den Gdansk’a uçucağım. Gidiş
    -dönüş şeklinde 2 gece kalacağım. İsveç oturum iznim var. Ayrıca Cigna sağlık sigortam da var. Şimdi bir yazında seyehat sağlık sigortasının gerekli olduğunu yazmışsın. Ama açıkçası anlamadım. Bu sigortasıyı önceden duydum ama bir zorunluluk olduğunu bilmiyordum.Yaptırmam gerekiyor mu acaba. ?

    • Merhabalar Sevgili Yusuf,

      AB içinde böyle bir belgeye ihtiyaç yok bildiğim kadarıyla zaten isveç oturum iznin olduğuna göre sağlık sigortan vardır ab de geçerli

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.