Görkemli günler! Bugün yurtdışında yaşamak ve mesleğini bir süre bile olsa yurtdışında bir ülkede icra etmek isteyen öğretmenlerimiz için “yurtdışı öğretmenlik” konusunda harika ve oldukça kapsamlı bir yazı hazırladım!

Tamamen güncel olarak 2022’nin başvurularına uygun olacak şekilde yurtdışı öğretmenliğin avantajları, maaşları, hangi ülkelere gidilebileceği, mülakat ve başvuru aşamalarıyla ilgili her türlü bilgiyi sizlerle paylaşacağım.

Ben dünyada onlarca ülke gezdim, ayrıca Avrupa’da bir yıl yaşadım ve öğrencilik yaptım. Hem bu tecrübelerimle yazacağım hem de aslında bu yazıyı zamanla sizler yazdınız, çünkü yıllar içerisinde yurtdışında öğretmenlik yapmış hocalarımızın yorumları ve tavsiyeleri ile birlikte yüzlerce geri dönüş ve paylaşım yapıldı. Ben de tüm bu bilgileri tüm yazıya dağıttım ayrıca yazı sonunda da özel olarak yurtdışında öğretmenlik yapmış kişilerin yorumları var. Yani demem o ki yurtdışında çalışmak isteyen öğretmenler bu yazıyı kaçırmasınlar, başlıyoruz!

*Güncelleme 2022 Kılavuzu Açıklandı! Yazı tamamıyla güncellendi!

Yurtdışı Öğretmenlik Nedir?

Aslında konu gayet açık 🙂 yurtdışında öğretmenlik yapacak kişilerden bahsediyorum. Fakat “yurtdışı öğretmenlik” diye özel bir kalıba sokmamın sebebi bunun MEB tarafından organize edilmiş özel bir program olmasından kaynaklanıyor!

Milli Eğitim Bakanlığı kendi bünyesinde, devlet okullarında çalışan öğretmenler için bir süreliğine yurtdışında öğretmenlik yapma şansı sunuyor. Bu özel program ile bir süre için yurtdışında yaşama, yurtdışında öğretmenlik yapma tecrübesine erişebilirken ayrıca maddi konuda da oldukça avantajlı konuma geçilebiliyor.

Hangi Ülkelerde Öğretmenlik Yapabilirim, Hangi Branşlar Gidebiliyor?

Programın yılına ve ilanına göre değişebilmekle beraber neredeyse tüm Avrupa ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri gibi ülkelerde öğretmenlik yapılabiliyor. 2022 yılı kılavuzunda da yurtdışında görev alacak öğretmenlerin kontenjanları belirlendi. Aşağıdaki tabloda güncel olarak 2022 görev yerlerini görebilirsiniz 

2022 İçin MEB’in açıkladığı ülkeler ve gidecek öğretmen sayıları;

  • Almanya: 159, Fransa: 84, İsviçre: 8,
  • İngiltere, İtalya, Belçika: 62,
  • Arnavutluk, Moldova, Romanya, Batı Trakya: 24,
  • Kuveyt, Katar, İran: 15,
  • Tacikistan, Lübnan, Tunus: 17,
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti: 53,
  • Gürcistan ve Diğer Türk Cumhuriyetleri: 90

2022 Yılında Yurtdışında Görevlendirilecek Öğretmenlik Branşları ve Ülke Kontenjanları Tam Listesi ( büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz)

Yurtdışı Öğretmenlik 2022 Görevlendirilecek Öğretmen Branşları ve Ülkeler Tam Listesi

Başvuru Şartları Neler ?

Yurtdışı öğretmenlik için başvuru şartları yıldan yıla çeşitli farklılık gösterse de 2022 senesinde de genel olarak aşağıdaki şartları sağlamanız gerekiyor. Aslında daha kapsamlı bir başvuru şartı olsa da kısaca özet olarak aşağıdaki gibi, tamamı için yazının sonunu beklemelisiniz 🙂

  • TC Vatandaşı Olmak
  • En az 5 yıl devlette hizmette bulunmak
  • 657 sayılı kanuna tabi olarak MEB bünyesinde çalışıyor olmak ( vekil ve sözleşmeli çalıştırılanlar hariç)
  • Askerliği tamamlamış ya da muaf olmak
  • En az lisans düzeyinde eğitim görmüş olmak
  • Yurtdışı engeli olmamak
  • Herhangi bir sağlık sorunu olmamak ( görev yapmasına engel olacak sorunlar)
  • Herhangi bir kınama v.s ceza almamış olmak
  • Gerekli temsil yeteneğine sahip olmak
  • Son 5 yıl içinde YDS ve YÖKDİL sınavlarında minimum 50 puan almış olmak ( istisnalar var)

MEB Yurtdışı Öğretmenlik 2022 Başvuruları Ne Zaman ?

2022 için güncel olarak MEB yurtdışı öğretmenlik başvuruları 10-18 Ocak 2022 tarihleri arasında yapılacak. Aslında bu süreç toplamda üç ay alıyor ve sonuçlanması Mart 2022’yi buluyor.  Süreç içerisinde “mesleki yeterlilik sınavı” ve “temsil yeteneği sınavı” isimli iki sınava girilmesi gerekiyor. Tüm bu sınav ve değerlendirmelerin sonucunda da yurtdışında öğretmenlik yapacak kişiler belirlenmiş oluyor.

Başvuru Tarihleri: 10-18 Ocak 2022 

Başvuru Ücreti ve Sınav Takvimi Nasıl, Nerede ?

MEB 2022 yurtdışı öğretmenlik programı için 170 TL başvuru ücreti alacak. Sınav takvimine göre ilk olarak mesleki yeterlilik sınavı 13 Şubat 2022’de Ankara’da yapılacak. Daha sonra belirlenen bir tarihte de temsil yeteneği sınavına giriş sağlanıyor. Bu süreçte ilçe milli eğitim kurumlarına evrak teslimleri de yapılması gerekiyor.

Mesleki Yeterlilik Sınavı Tarihi, Saati ve Yeri: 13 Şubat 2022 10:00 Ankara

Mesleki Yeterlilik Sınavı Sonuçları: 4 Mart 2022

Temsil Yeteneği Sınavı: Sonradan duyurulacak

2022 Yurtdışı Öğretmenlik Başvuru ve Sınav Takvimi / kaynak: meb.gov.tr

Yurtdışı Öğretmenlik Maaşları Ne Kadar ?

En çok merak edilen konulardan biri de yurtdışında öğretmenlik yapmak için seçilmiş öğretmenlerin ne kadar maaş alacağı. Aslında bu konuda tam olarak net bir rakam verilmese de geçmiş yıllara ait MEB tarafından yayınlanan belgede referans olarak yurtdışı öğretmen maaşları konusunda fikir sahibi olabiliyoruz.

Almanya, Fransa ve öteki Avrupa ülkelerinde yurtdışı öğretmenlik maaşı aylık 2 bin euro civarında. Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan gibi Türki cumhuriyetlerde 1800 amerikan doları gibi bir ücret ödeniyor. Ayrıca burada yazan tutarlara ek olarak yurt içindeki maaşın da devam edeceğinden bahsediliyor. Rakamları tam olarak telaffuz edemesem de iyi bir koşul sağlayacağı kesin gibi.

Yurtdışı Öğretmenlik Maaşları Ülke Ülke Tam Listesi ( büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz)

Not: Geçmiş yıllara ait MEB’in yayınladığı bir belgedir fikir vermesi açısından konmuştur.

Yurtdışı Öğretmenlik Maaşları Kaynak: mev.gov.tr

Yurtdışında Öğretmenlik Avantajları Neler?

Şimdi gelelim yine bir önemli konuya; yurtdışı öğretmenliğin avantajları, dezavantajları!

Bence bunu sormak bile biraz saçma 🙂 Bu satırları İtalya’da eğitim alırken yazınca daha da iyi anlıyorum. Yurtdışında yaşam ya da çalışma tecrübesi edinmek kesinlikle insanın ufkunu açan birşey. Özellikle geleceğimizi emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz için bence çok daha önemli bir tecrübe olacaktır. Bunun yanında yukarıda bahsettiğim gibi maddi anlamda da getirisi olurken, dil konusunda da büyük bir gelişim imkanı sağlayacağı açık.

Madde madde yurtdışı öğretmenlik avantajları;

  • Yurtdışında yaşam tecrübesi,
  • İngilizce v.b dil yeteneklerinizin artması,
  • Eşiniz ve çocuğunuz için de dil konusundaki pozitif imkan,
  • Çift maaş ve birisini euro gibi döviz üzerinden alacak olmanız, (maddi imkanlar)
  • Ülkemizi yurtdışında temsil etme gururu,
  • Kariyeriniz açısından da önemli bi referans,

Peki yurtdışı öğretmenlik yapmanın dezavantajları;

  • Yurtdışında yaşam zorluğu, (Ben İtalya’da yaşamama rağmen bunu hissettim)
  • En basit işlerde bile zorluk yaşamanız, (musluğunuz bozulsa bir sürü iş 🙂 )
  • Eş ve çocuklarınız için yine uyum sorunu olabilir,
  • Bazı ülkelerde olası maddi sorunlar ( örneğin Almanya’da kiralar çok fazla deniyor)
  • Gideceğiniz bazı ülkeler güvenlik konusunda problemli olabilir,
Köktepe, Almati / Kazakistan Gezimden / MEB Kazakistan’a da Öğretmen Alımı Yapıyor

Yurtdışı Öğretmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır ?

2022 için MEB yurtdışı öğretmenlik için gerekli başvuru kılavuzunu yayınladı. Şuradan 2022 kılavuzuna ulaşabilirsiniz. Fakat ben kısaca başvuru aşamalarını da sizlere anlatacağım;

  • Öncelikle Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası’na 170 liralık sınav ücretinin yatırılması gerekiyor (veya https://odeme.meb.gov.tr/)
  • Ardından şu adresten elektronik başvuru formu doldurulmalı.
  • Yapılan başvuru çalıştığınız kurum müdürlükleri tarafından kontrol edilerek MEBBİS Başvuru Onay Modülünden onaylanmalı.
  • Sonrasında duyurular takip edilerek sınava giriş yapılmalı ve süreç beklenmeli.

Değerlendirme ve Seçim Nasıl Yapılıyor?

MEB 2022 kılavuzunda belirtildiği şekilde mesleki yeterlilik ve temsil sınavlarında değerlendirme aşağıdaki puan dağılımı usulünce yapılıyor. Mesleki yeterlilik sınavındaki puanlara göre, her alanda belirlenmiş sayıda aday temsil sınavlarına çağırılıyor. 

Ardından temsil yetenek sınavı yapılarak nihai olarak yurtdışında görevlendirilecek öğretmenler seçiliyor.

Kılavuzda Belirtilen Mesleki Yeterlilik ve Temsil Yetenek Sınavlarının Puan Tablosu

Yurtdışı Okutmanlık, Öğretim Görevlisi, Öğretim Üyesi Başvuruları

Yurtdışı öğretmenlik programıyla beraber MEB ek olarak üniversitelerde görev yapan öğretim görevlileri, öğretim üyeleri ve okutmanlar için yurtdışı görev programı açıkladı.

Yurtdışında görev yapmak isteyen öğretim görevlileri için genel olarak program tarihleri ve kuralları benzer olmakla beraber, başvuru şartları ve başvuru şekli biraz farklı. Yurtdışı okutmanlık ve öğretim görevliliği için şu yazıma bakabilirsiniz.

Fransa’ya Gitmenin En Keyifli Kısmı: Eyfel Kulesi / Fransa’da da Yurtdışı Öğretmenlik Yapmak Mümkün!

Sıkça Sorulan Sorular & Merak Edilenler

Gidilecek Ülkeyi Biz Mi Seçiyoruz?

Başvuru sırasında ülke grubu seçiliyor. İngilizce dil belgesi istenen Avrupa grubu, Türk Cumhuriyetleri grubu gibi. Sonrasında da kontenjana, ihtiyaca ve kuraya göre gidilecek tam yer belirleniyor.

Yurtdışı Öğretmenlik Görev Süresi Ne Kadar?

Görevlendirme süresi 1’er yıllık 5 periyot olarak toplam 5 yıl. Minimum bir yıl kalınıyor ve performansa göre 4 yıl daha uzatılıyor.

Dil Belgesi Olmadan Yurtdışında Öğretmen Olabilir Miyim?

Dil belgesi istenmeyen ör: Türk Cumhuriyetleri gibi noktalara başvuruda dil belgesine ihtiyaç yok. Ancak net bilgi için o dönemin kılavuzuna bakılmalı.

Mülakat Nasıl Yapılıyor?

Mülakat genel olarak kendinizi tanıttığınız ve bazı genel sorulara cevap verdiğiniz tarzda ilerliyor.

Mülakat Soruları Ne Tarz Sorular?

Mülakata bazı katılan hocalarımız “kim milyoner olmak ister” tarzı sorular olduğu geri dönüşünü yaptı. Ayrıca kendinizi tanıtınız, neden gitmek istiyorsunuz gibi sorular da oluyormuş. Ayrıca güncel bilgilere de hazırlanmak gerektiği söyleniyor.

Eğer Yurtdışına Gidersem Eşim de Gelebiliyor mu?

Evet eşiniz ve çocuklarınız da görevlendirildiğiniz yere sizle gelebiliyor. Eğer eşiniz memursa direkt olarak görev süresi boyunca ücretsiz izne çıkma imkanı veriliyor.

Maaşım Türkiye’de de Devam Ediyor mu?

Evet görev süresince çift maaş alıyorsunuz.

Yurtdışında Maddi Konularda Sorun Yaşar mıyım?

Genellikle tatmin edici maaşlar oluyor. Örnek maaş tablosu yukarıda mevcut. Ancak Almanya gibi bazı ülkelerde maaşın yarısının kiraya gidebileceğinden bahseden hocalarımız olmuş.

Ayrıca öncesinde maddi olarak hazırlık için belli bir bütçeye sahip olmanız öneriliyor.

Yurtdışı Öğretmenlik Sınavı’na Nasıl Hazırlanmalıyım?

Aslında genel olarak KPSS tarzında bir sınav ancak güncel bilgiler de oldukça fazla soruluyor. Hatta direkt meb yurtdışı öğretmenlik için satılan kitaplar bile var. Öncesinde KPSS’ye hazırlanır gibi bir çalışma yapabilirsiniz.

Yurtdışı Öğretmenlik Sınavı’nda Neler Sorulur?

Genelde son birkaç yıldaki önemli olaylar, ödüller, kitaplar v.b sorular sıkça olabiliyor. Ayrıca temel Türkçe bilgisi ve Türk Kültürü’ne ait önemli konular da soruluyor.

Sizin Yorumlarınız & Gidenlerden Bilgiler

Yaklaşık iki yıldır hocalarımız alttaki yorumlarda bilgi paylaşımı yapıyorlar. Ben de elimden geldiği kadar kılavuz ve sizden gelen geri dönüşlere göre cevap vermeye çalışıyorum. Ancak yorum bölümü biraz karıştığı için, yorumlarda bazı hocalarımızın öne çıkan tecrübelerini burada öne etiketlemek istedim.

Siz de eğer tecrübelenizi ve sorularınızı alt kısımdaki yorum bölümünden sorabilir, paylaşabilirsiniz!

Erdoğdu Hocamızın Yorumları;

Merhabalar güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. Ben yurtdışına öğretmenlik yapıyorum. Eksik kalan kısımları tamamlayayım. Öncelikle maaş Almanya için 1900€ civarı. Kimi konsolosluklar buna ilave yok ücreti de vermekteler. Türkiye maaşınız da alınmaya devam ediyor. Görevlendirme şeklinde gelindiği için 5 yılı geçmemek üzere her yıl görev süreniz uzatılıyor. Sağlık sigortası Türkiye ile bulunduğunuz ülkenin antlaşması var ise burada da geçerli oluyor.(Almanya’da geçerli)Haliyle Türkiye’de mülakat sınavını geçmek gerekiyor. Dil durumu için B2 sertifikası veya dil sınavından en az 50 alınması gerekiyor. Bir öğretmen yurt dışı göreve iki defa gelebiliyor(toplam 10 yıl)Ben 2010 yılında Almanya Stuttgar’a geldim. 2105 yılına kadar görev yaptım. Ardından Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde göreve başladım. Alman kadrosundayım şu an. Maaşım 2450€ MEB dan istifa ettim ve burada yaşıyorum.İlgilenen arkadaşlara başarılar dilerim. Umarım aydınlatıcı olmuştur. Daha fazla bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Mülakat çok alakasız oluyor. Resmen sinirlenme tepkinizi ölçüyorlar. MEB, maliye Bakanlığı ve dışişleri baknlığından temsilciler birer ikişer soru soruyorlar. En önemlisi gitme nedenini iyi açıklamanız ve gergin olmamanız. Torpil konusu biraz tartışılır. Benim kimsem yoktu ama gidebildim. Bu kadar söyleyim. Zaten mülakat sonrası hazırlık için gitmeden önce uyum semineri oluyor. Orada daha detaylı bilgilendiriliyorsunuz. Ayrıca sınav ve mülakat tarihlerinde görevli izinli olduğunuzdan yol ücreti vs tarafınıza ödenir.

Almanya için iki eyalet Türkçe öğretmenini kendisi alıyor. Yani Türkiye’den görevlendirme ile gelen öğretmenler değil kendi seçtiği öğretmenlerle Türkçe derslerini yürütüyorlar. Ben bu şekilde bir kadroya atandım. Bunun için Valiliklerde ilanlar oluyor ve buna başvuruyorsunuz. Sizi görüşmeye çağırıyorlar, göreve uygun iseniz Alman kadrosunda çalışmaya başlıyorsunuz. Türkiye’deki öğretmenlik tecrübesi burada Türkçe öğretmenliği için tanınıyor. Ancak başka branşlar için yeterli olmuyor. Tekrardan bir kaç dönem üniversitede tamamlama eğitimi gerekiyor.

Birer yıllık görevlendirmeler halinde toplam beş yıl çalışabiliyorsunuz. İkinci bir kez daha yurtdışı göreve gitme şansınız da var. Tabi ki bu ilk görevin başarı ile tamamlanmış olması ve aradan iki yıl görev yapılması şartıyla gerçekleşiyor. Bu arada dil sınavını da unutmamak lazım.

Ayşe Balcı Hocamızın Yorumları

Merhaba, eşiniz ve siz devlette ögretmen iseniz, biriniz sınavı kazandığında diğeri ücretsiz izin alarak yanında kalabilir. Eş ve çocukları için oturum izni veriliyor. Hatta lise dönemine denk gelirse yani liseyi gittiğiniz yerde bitirirse çocuklarınız YÖS ile Türkiye de üniversiteye yerleşebilir. Bizzat gördüm, biliyorum. Seminer döneminde Türkiye’ye gidip maaşını 3 ay alıp sonra tekrar ücretsiz izin ile devam ederek 5 yılı tamamladılar.

Leyla Kılıç Hocamızın Yorumları

MEB’in klavuzuna bakıp Bilge Hanımın bahsettiği belgeler kısmına baktım.? Dil belgeleri ile ilgili kısmı aynen aktarıyorum .

*İsviçre (hem fransızca hem almancadan başvuru yapılabilir) : Temsil Yeteneği Sınavı sonucunda başarılı olarak İsviçre’de görevlendirilmeye hak kazanan öğretmenlerden yurt dışına görevlendirme aşamasında Fransızca dil belgesi istenen alan için DELF & DALF sınavından en az B1 düzeyinde Fransızca; Almanca dil belgesi istenen alanlar için ise TestDaF, DSD II, TELC Deutsch veya Goethe Institut sınavlarının herhangi birinden en az B1 düzeyinde Almanca dil belgesi istenecektir.

*Fransa : Temsil Yeteneği Sınavı sonucunda başarılı olarak Fransa’da görevlendirilmeye hak kazanan öğretmenlerden yurt dışına görevlendirme aşamasında DELF & DALF sınavından en az B2 düzeyinde Fransızca dil belgesi istenecektir.

Gördüğümüz gibi “Almanya ve Belçika” da bu belgeleri istiyor diye birşey yok. Yani YÖKDİL’den belgeniz varsa (almanca veya ingilizce 50 üzeriyse) hiç bir sıkıntı olmuyor. Not: yukarda dendiği gibi dil puanı ne kadar yüksekse yerleşme ihtimaliniz yüksek olur yorumları bence pek doğru değil. Dil puanınız hesaplanmıyor. Sınav ve mülakat puanlarının ortalaması alınıyor

Bilge Aydın Hocamızın Yorumları

Bu yıl sınava girmiş,bu sınavı kazanmış,( Fransa) bir öğretmen olarak süreci sınavları koşulları tüm detaylarıyla neredeyse bildiğim için burdaki arkadasların da bu bilgilerden istifade etmesi için yazıyorum çünkü çok yanlış bilinen bilinmeyen tereddütte olan sorular ve insanlar var.2020 ocak ayında meb in yayınladığı klavuzu okuyup sınava basvuru yaptım.Sınava basvuru yaptıgınız zaman dil adına Türkiye’de girdiğimiz yds veya yökdilden 50 almak yeterli.sınav subatta Ankarada oldu bu sınava Yurtdışında görevlendirilecek öğretmenleri seçme sınavı diyoruz aldığınız puan da mesleki yeterlilik sınav puanı olarak adlandırılıyor bu sınav Mart ayının ilk haftası açıklandı ve 76 ile temsil yeteneği sınavına( yani mülakata) hak kazandınız yazısını gördüm bu sınavda basarılı olduğumu göstermişti.

Ama neye göre hangi branşa göre başarılıydım şimdi ona değinicem.Ülke grupları var klavuzda ve daha ilk basvuruyu yaparken bile ülkenizi en basta tercih ediyorsunuz.Avrupa ülkelerine gitmek isteyen arkadaslara söyle söylim.Mesela 1-İngilizce dil belgesi istenen ülkeler grubu ( Almanya,Fransa İngiltere,İsviçre,Belçika,İtalya) var bu grubu tercih ederseniz bu sene 60 kişi aldı sizden sadece yds veya yökdil yani sadece Türkiyenin yapacagı dil sınavından 50 almanız isteniyor baraj olarak eee tabi bu sadece baraj yüksek alan gene hep daha ileride.Branş olarak da sosyal bilgiler türkçe öğretmenliği ingilizce öğretmenliği fransızca öğretmenliği din kültürü öğretmenliği gibi pekçok branştan basvuru yapabilir diye not düşüyor ingilizceyi hemen herkes bildiği için bir almanca ve fransızca diline göre daha cok calışıldığı için bu kez yığılma oluyor herkes mesleki yeterlilik sınavına( şubatta yapılan tarih coğrafya anayasa edebiyat mevzuat 657 1789 nolu eğitim kanunu pasaport kanunu uluslararası kuruluşlar güncel bilgiler vs…)çok çalışıp ve İngilizce dil belgesi istenen ülkeler grubuna yığıldığı için taban puanı en yüksek olan alan bu grup oluyor nitekim 2020 taban puanı 81 ile kapattı ben de bunu bildiğim için bir ingilizce öğretmeni olarak Fransızcam da çok iyi düzeyde olduğu için fransada görevlendirilecek öğretmenler grubunu sectim orda alınan öğretmen sayısı 90 aynı şekilde Almancası olanlar için de üçüncü bir grub olan sadece ALmanya da görevlendirilecek öğretmenler için de 110 kişi alınıyordu.Şimdi madem öyle o halde biz de ALmanya veya FRansa grubunu secelim dicekler olacaktır ancak sorun şu ki bu iki ülke hatta isviçre ve belçika kendi ülkelerinin yaptığı türkiyede ankara ve istanbulda senede 3 kez yapılan sınavlardan ya B1 ya da B2 dil belgesi istiyor bu sınavlar ciddi sınavlar olup 4 asamalı 4 becerinin( konuşma yazma okuduğunu anlama dinleme de ayrı ayrı ölçüldüğü 4 sınav olduğu için bu diplomayı almadan bu ülkelerde malesef görev yapamıyorsunuz mesela ben yds fransızcadan 80 li bi puan alıp basvuru belgeme yazdım ama bu tek basına yeterli değil bir de B2 belgesi lazımdı onu da bu haziranda ankarada delf dalf dedikleri sınavı basarıp aldım B2 belgesini gittiğiniz ülkenin hükümeti istiyor o olmadan görev yapamıyorsunuz.fransızcayı herkes bilmediği için benim de çok iyi olduğu için mesleki yeterlilik sınavından 76 almam mülakata çağrılmama yetti oysaki ingilizce dil belgesi istenen ülkeler grubunu tercih etseydim yds ingilizcem 92,50 olduğu halde gene de mülakata hak kazanamayacktım.biraz stratejik davrandım.her ülke grubu kendi arasında ve o gruba basvuranlarla rekabet edip yarışıyor bu sene fransa ve almanya ülkeleri 60 lı taban puanlarla kapattı( burdaki 60 şubatta girilen mesleki yeterlilik sınavı dil sınavları falan değil) niye mi çok açık değil mi bu dilleri fazla bilen yok bilse de B2 gibi bir dil belgesini almak ciddi bir birikim bilgi gerektiriyor.Ben burdan kazandım işte mülakat normalde nisanda olurken pandemiden dolayı 3 hafta boyunca sürdü benim 8 temmuz carsamba oldu 6 kişilik bir komisyon sizi konuşturuyo torpilim yok kmseyi de tanımam 18 ağustos çarsamba sonucum açıklandı 71 verilmiş bana görevlendirilmeye hak kazandım.

kaynak olarak tek bir kaynaktan çalıştım data yayınlarının 2020 yayını (yeşil bir kitap) Yurtdışında görevlendirilecek öğretmenleri seçme sınavı adlı kitabını çok çalıştım internette de bol bol güncel bilgi çalıştım.gecen hafta cuma yani seminerin ilk haftası beni bakanlıktan aradılar ankaran tebrik ettiler sadece bu sene gönderilecekmiyiz dediğimde( pandemiden dolayı bu seneki hakkımız seneye saklanabilir sınav sonucu 3 yıl gecerli çünkü) bizi twitter dan takip edin duyurular oraya gideceğiniz ülkeyle ilgili oryantasyon programları seminerler ( Ankarada olacak ) sizi bilgilendireceğiz dediler ben de bekliyorum iste bu süreci tüm detayıyla bilin istedim kafanızda soru isareti kalmasın istedim hala soruları olan arkadasla varsa meb in sayfasında ocakta yayınlanan yurtdışı öğretmenlik klavuzunu incelesinler.ama dediğim gibi onlar küçük detaylar yol ücreti masraflar hepsi yazıyor burda uzun uzadıya yazmanın anlamı yok yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.Girecek tüm arkadaslara basarılar diliyorum hersey gönlünüzce olsun:)

Bu şekilde öğretmenlerin yurtdışında çalışması için önemli bir fırsat olan MEB’in bu programından bahsetmiş oldum. Umarım faydalı olabilmiştir, elimden geldiği kadar iyi bir derleme yapmaya çalıştım. Objektif olarak tüm bilgileri iyisiyle kötüsüyle topladım. Çünkü bu konuda internette bir sürü bilgi kirliliği olabiliyor programın artıları ve eksileri ile ilgili.

Eğer yurtdışı öğretmenlik hakkında sorularınız varsa lütfen çekinmeden sorun, ben de yanıtlamaya çalışıyorum. Kıymetli yurtdışı öğretmenlik yapmış hocalarımız da aynı şekilde, herkese sevgiler!

Güncelleme 27 Eylül 2020: 2021 Yurtdışı öğretmenlik programı için henüz bir açıklama yapılmadı. Kılavuz yayınlandığında güncel olarak bilgiler paylaşılacaktır. Ayrıca aşağıdaki yorum bölümünde ben ve hocalarımız güncel olarak konu hakkındaki son bilgileri paylaşmaktadır.

Güncelleme Ağustos 2021: Hocalarımızın yorumları ve genel olarak yurtdışı öğretmenlikle alakalı merak edilenler eklendi, 2022 kılavuzu henüz açıklanmadı, açıklandığında güncellenecek!

Güncelleme 23 Aralık 2021: Yurtdışı Öğretmenlik 2022 Başvuru Kılavuzu yayınlandı! Buradan ulaşabilirsiniz. (güncellenen kılavuzdur)

Not: 2021 kılavuzu beraberinde birçok soru getiriyor. Aşağıdaki yorum bölümüne yazarak bilgi paylaşımı yapabilirsiniz. Konu hakkında bilgili hocalarımız daha önceki yıllarda kıymetli bilgilerini bizimle paylaştılar.

Not2: Yurtdışı öğretmenlik ve yurtdışı okutmanlık iki farklı program. Karıştırılmaması için iki programında kılavuzlarını ayrı ayrı burada paylaşıyorum. Yazı genel olarak yurtdışı öğretmenlik programını anlatıyor. (2022 Yurtdışı Öğretmenlik Kılavuzu /  Yurtdışı Okutmanlık, Öğretim Üyesi, Öğretim Görevliliği İçin Şuraya)

Uyarı! Burada bahsettiğim tüm bilgilerin temel kaynağı MEB.GOV.TR deki yurtdışı öğretmenlik kılavuzu ve hocalarımızın yorumlarıdır. İllaki yer yer küçük hatalar da olabilir. Bu yazıyı bir tanıtım, bilgilendirme gibi düşünüp resmi işlemlerde resmi kılavuzları ve okul müdürlüklerini referans almalısınız.

Kesinlikle Okumalısınız! Yazının Devamı: Avrupa’nın En Yaşanılır Şehirleri Hangileri ?

164 Yorum Yapılmış

  1. Branşım matematik . Gurcistan ve Turk Cumhuriyetlerinde kontenjan hakki sunulmus bunun icin de yabanci dil sinavi gereklimi? orada ogretmenlik yapmis olan arkadaslarimizdan detayli bilgi almak isterim.

  2. Hocam, katar için yds ye girmem gerekiyor mu? İngilizce öğretmeniyim. Teşekkür ederim şimdiden

  3. Merhaba görkem hocam, ben mebde 7 yıllık İngilizce öğretmeniyim, rusya da görev yapmak mümkün mü, listede göremedim ama maaş tablosunda gördüm.ben rusyada çalışmak istiyorum. Teşekkürler

  4. Hocam merhaba,sınavı kazandıktan sonra ülkeyi ve şehri seçebiliyor muyuz? Teşekkürler…

    • Merhabalar Gülistan Hocam,

      Yazı içerisinde yazdığım gibi ülke grubunu seçiyorsunuz sonrasında ihtiyaca göre görevlendirme oluyor. Ancak mülakatta özel olarak isteğiniz varsa belirtebilirsiniz, dikkate alınabilir

  5. Görkem Hocam müthiş bir yazı olmuş, elinize sağlık. Ben özel bir şirkette çalışıyorum. Görev gereği 4 seneliğine Almanya Stuttgart’a gitmem gerekiyor. Eşim kadrolu sınıf öğretmeni, istifa etmek istemiyor. Aslında ücretsiz izin de işimizi çözecek ancak böyle bir lüksümüz yok anladığımız kadarıyla. İzin yönetmeliğinde;

    “ (4) Özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine aylıksız izin verilenler de dâhil olmak üzere burslu olarak ya da bütçe imkânlarıyla yetiştirilmek üzere yurt dışına gönderilen; sürekli görevle yurt içine ya da yurt dışına atanan veya en az altı ay süreyle yurt dışında geçici olarak görevlendirilen memurlar veya diğer personel kanunlarına tâbi olanlar ile yurt dışına kamu kurumlarınca gönderilmiş olan öğrencilerin memur olan eşleri ve yabancı bir memlekette veya uluslararası bir kuruluşta görev almak üzere izin verilenlerin memur olan eşlerine görev veya öğrenim süresi içinde aylıksız izin verilebilir.”

    diye bir madde var aslında. Bu konuyu görüşmek için il veya ilçe mem ile görüşeceğiz. Ancak olumsuz olması durumunda yurtdışında öğretmenlik için bir başvuru yapacağız. Diyelim ki olumlu bir şekilde mülakata kadar geldik, o zaman ülkeden ziyade il için nokta atışı Stuttgart olması için açıkça durumumuzu açıklayacak eşim. Konu ile ilgili yorumlarınızı alabilir miyiz? Teşekkürler.

    • Merhabalar Ahmet Bey,

      Durumunuz yurtdışı öğretmenlik programına seçilmesine etki etmeyecektir eşinizin. Ancak eğer seçilirse avrupa grubundaysa almanya olması için belki yardımcı olabilirler.

  6. Görkem hocam bilgiler için cok teşekkur ederim. Ben 2022 icin hazırlanmak istiyorum. Branşim türk dili edebiyatı, neredeyse hiç dil bilgim yok , martta yapilacak yök dil sinavina kadar basvurular acilirsa dil puanini bekliyorlar mi yoksa basvuru esnasinda mi dil puanini beyan mi etmek gerekir

  7. Selam, konaklamayla ilgili bir sorum olacaktı. Ben konaklayacağım yere application fee dedikleri ücreti ödedim ayrıca depozito da isteyebilirler sanırsam güvenmeli miyim ? Böyle şeyler oluyor mu yani?

  8. Merhaba, Almanya istiyorum ama almanca bilgim hiç yok. Yds ingilizce olarak da başvurulabilir mi yoksa yds almanca mı istiyor

  9. Merhaba Gorkem Bey,
    Ben Almanca Ogretmenı olarak gorev yapmaktayım su anda 657 ye tabııyım ama sozlesmelı kadroya gectıkten sonra 5 yılmı calısmam gerekıyor yurtdısı ıcın yoksa sozlesmelı suresı buna tabıı mı..almanca anadıl sevıyesınde ..

    • Merhabalar Serap Hocam,

      Bildiğim kadarıyla sözleşmeli süreniz sayılmıyor ama tam net değil. Eğer hocalarımız biliyorsa lütfen cevaplasınlar buradan.

      İleri seviye dil bilginiz bu programda büyük avantaj sağlayacaktır.

  10. Uyari cezası sınava engel midir
    Ayrıca okullarda eğitim Türkçe ile sağlaniyordur değil mi hocam

    • Merhabalar Selim Hocam,

      Başvuru şartlarında :”Herhangi bir kınama v.s ceza almamış olmak” gibi bir madde var. Yukarıdan bakabilirsiniz. Sanırım uyarı da buna dahil olmalı

  11. Merhaba Görkem Bey;bilgiler için teşekkür ederi.Ben Gürcistan ve Türk Cumhuriyetleri için mülakata hak kazandım.Türk cumhuiyetleri olarak nereleri tam olarak kapsıyor bilginiz var mı? Alanımda sadece 3 alım var

  12. Merhaba. Öncelikle bu bilgiler için teşekkür ederim. Biz eşimle bu sınava girmek istiyoruz. Herkes bireysel başvuru yapıyor diye biliyorum. İkimizin de sınavları kazandığını varsayalım. Bu durumda eşimle nasıl aynı ülkeye hatta birbirine çok uzak olmayan bölgelere görevlendirilebiliriz? Herhangi bir tercih yapıyor muyuz? Ülke şeklinde veya şehir şeklinde. Tercih bize sunulmuyorsa görevlendirilirken aynı yere görevlendirimemizi mi sağlıyorlar? Cevap verirseniz sevinirim. Sağlıcakla kalın.

    • Merhabalar Mehmet Bey,

      Tercihinize göre görevlendiriliyorsunuz fakat yine de direkt olarak ülke seçme şansınız olmuyor bildiğim kadarıyla. Hocalarımız yanıtlayabilir

    • Genelde esleri ayirmiyorlar, ayni yere gorevlendiriyorlar. Mulakatta esinizin de kazandigini, ayni bolgede gorevlendirilmek istediginizi belirtin.

  13. Hocam merhaba,
    Çok güzel bir içerik hazırlamışsınız öncelikle bunun için teşekkür ederim.

    Yurt dışında görev yapmak bir süredir istediğim bir şey ancak öncelikle 5 senenin dolmasını bekledim.
    Almanya bana çok cazip geliyor ancak problem şu ki hiç Almancam yok, bunun için eğitim almaya başlayacağım.
    Sorum şu;
    YÖKDİL /YDS sınavı hangi seviyeyi kapsıyor. A1, A2, … Açıkçası net bir şey bulamadım. Sizin bilginiz varsa ve yanıtlarsanız sevinirim.
    Teşekkürler.

    • Merhabalar Sümeyra Hocam,

      Yökdil/YDS sınavlarındaki 50 seviyesi genellikle B1 olarak nitelendirilebilir. Ancak almanya da yurtdışı öğretmenlik yapmak en azından B2 seviyesi Almanca bilmek gerekir diye düşünüyorum. (zorunluluk değil)

  14. Merhabalar

    Tabloda ingilizce öğretmenliğinden iki kişi alındığını gçrdüm, yanlış anladığımı umuyorum.

    • Merhabalar Pınar Hocam,

      Ayrı ayrı ülkelerin kontenjanlarında 2 şer den sanırım 10-15 adet kontenjan var ingilizce öğretmenliği için ama sınırlı sayıda.

  15. Merhaba hocam, çok açıklayıcı ve samimi bir dille anlatmışsınız, çok teşekkür ederim. Merak ettiğim bir konu da, bütün süreçlerden geçtikten ve yurt dışına gitmeye hak kazandıktan sonra vaz geçip gitmeme hakkımız var mı?

    • Merhabalar Cennet Hocam,

      Rica ederim…Olması gerekiyor, yedek kontenjanlar da oluyor. Fakat sözleşmenizi imzaladıktan sonra yaptırımları olacaktır.

    • Gorevi kabul etmemeniz durumunda 3 sene sinava giris hakkiniz olmuyordu.Son durumu bilmiyorum.

  16. merhabalar öncelikle çok faydalı biller vermişssişniz çok teşekkür ederim. Ben bir soru soracaktım. Ben rehber öğretmeniyim eşim de okul öncesi öğretmeni. Birimizin sınavları kazanması yeterli mi ikimiizn de gitmesi için yoksa her ikimizde aynı ğülkeye başvurup geçme şartlarını sağlamamız mı lazım. Örnek vereyim ben isviçre için sınavları ve mülakatı geçtim eşim geçemedi ama benim geçmemden yaralanıp benimle gelebiliyor mu yoksa. İkimizn branşını d akapsayan ülke çok az da o yüzden sormak istedim. Şimdiden teşekkürler

  17. merhaba Müzik Öğretmeniyim seneye bu sınava girmek istiyorum. Avrupa ülkelerinden yalnızca Tablo1 Almanya müzik gösteriyor. Yanında yabancı dil olarak Almanca yazıyor. O zaman dil sınavından Almanca için mi 50 puanını aşmak gerekli? Bir de Gürcistan ve Türk Cumhuriyetleri için Müzik branşının yanına Dil yazılmamış. Dil belirtilmemiş branşlar istisna olarak mı görülüyor. Dil puanına gerek yok mudur o ülkeler için?

  18. Hocam merhaba. Yazınız için teşekkürler. Yazdığınız kriterlere baktığımda MEB’da 5 yıldır öğretmen değilim. Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Formasyonum, Yabancılara Türkçe Öğretimi sertifikam ve İngilizce puanım var. İngiltere’’ye gitmek istiyorum. MEB’de olmadığım için öğretmenlik yapamaz mıyım?

  19. klavuzu inceledim. okul öncesi öğretmenliği branşı için yurtdışı öğretmenlik isviçre ve fransızca bilmek şartıyla oluyor bir bunu anlayamadım.

  20. merhaba. Benim size şöyle bir sorum olacak. Ben ingilizce öğretmeniyim. Yurtdışında ingilizce öğretmenliği için CELTA şartı varmı yoksa sadece YDS den alınan puan mı gerekli? Cevabınız için şididen teşekkürler.

    • Merhabalar Selen Hanım,

      Açıkçası kılavuzda celta şartından söz edilmiyor diye biliyorum. Yani büyük ihtimalle böyle bir gereklilik söz konusu olmayacaktır. Fakat bazı ülkeler ek şartlarda kendine özgü olarak böyle bir belge talep edebilir

      • Merhaba görkem bey cevabınız için teşekkür ederim. Size iletişim bölümünde ayrı bir soru yazdım. Onu da cevaplarmısınız rica etsem.

  21. Merhaba, Suudi Arabistan ya da Katar bölgesine başvurmayı düşünmüştüm ama bir tanıdığım tesettürlü olmamamın mülakatta dezavantaj olacağını söyledi. Bu konuda fikriniz nedir, bu bir kriter olabilir mi? Bir de Türk Dili ve Edebiyatı branşında Avrupa, S. Arabistan, Katar, Türki Cumhuriyetler dikkate alınırsa hangisine girme ihtimali daha yüksek olur (başvuru oranı bakımından)? Teşekkürler

    • Merhabala Sezen Hocam,

      Açıkçası bu konunun en azından başvurularda bir etkisi bulunmuyor. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu tarz bir ayrım yapılması söz konusu olamaz. Fakat gidilen ülkelerde uygulanan kurallar varsa buna uymak durumunda kalınabilir.. Fakat öellikle Suudi Arabistan’da bahsettiğiniz gibi bir durum olma olasılığı yüksek.

  22. hocam merhaba ben İngilizce branş öğretmeniyim 25 yıllık öğretmenim İngiltereye gitmek için dil belgesi almak gerekir mi birde yaş sınırı var mıdır

    • Merhabalar Ayhan Hocam,

      Kendi branşınız olduğu için eminim ki yeterlilikleri fazlasıyla karşılıyorsunuzdur ancak başvuruda bir puanlama sistemi kullanılacağı için dil sınavı sonucu almanız gerekli olduğunu düşünüyorum.

  23. Yurtdışı öğretmenliğinde Almanya çok istiyordum yds den de 80 puan aldım ancak İlköğretim matematik alımı hiç yok. Ben Türkçe ve İngilizce branşlarında öğretmenlik yapmak için başvurabiliyor muyum? Yoksa branş sınırlaması mı var

  24. Ben en çok barınma konusunu merak ediyorum. Öğretmenlere kalacak yer ayarlıyorlar mı. Türki Cumhuriyetlerde geçim pahalı mı. Bı iki sorumu yanıtlarsanız sevinirim.

    • Merhabalar Arif Hocam,

      Bildiğim kadarıyla kendiniz bulmanız gerekiyor. Fakat zaten sunulan maaş ile çok büyük bir sorun olmayacaktır bu kalem. Ben bireysel olarak Kazakistan’da bulundum ve yaşamın çok da pahalı olmadığını ortlalama Türkiye ayarında olduğunu tecrübe ettim. Tabi konut kiraları v.b bilgim çok fazla yok

  25. MErhabalar, yurtdışı öğrt sınavı başvuruları başlıyor yarın, fakat sormak ıstedıgım yökdil-2 sınavı ertelendıgı ıcın giremedık, ve sımdı nasıl başvuracagız?? Bu konuyla alakalı magdurıyet yaşıyoruz bu durumda, bir bılgınız var mı acaba ?

    • Merhabalar Pelin Hanım,

      Bu konuda mağduriyet yaşayan çok kişi oldu fakat bir açıklama gelmedi. Büyük ihtimalle gerçekleştirilen önceki yds yökdil puanları dikkate alınacaktır.

      • önceki derken, biraz daha açabilirmisiniz acaba? çok ama çok uzgunuz bu sebeple başvuramadığımız ıcın ve sızın sıtenızden başka bu konuyla ilgilenen yok diyebilriim:(

        • Önceki yds ve yökdil sınavlarından söz ediyorum… Fakat örneğin ist üni doktora başvurularında bu mağduriyetten ötürü dil şartını kaldırıp eğitim süresince ilerde dil belgesi alınabilmesini onayladı. Ancak yurtdışı öğretmenlik te böyle bir istisna yapılır mı bilemiyorum bence biraz zor

  26. 8 yıldız özel okul da çalışıyorum acaba özel okul öğretmenleri için de geçerli mi bu durum?

    • Merhabalar Ayşe Hocam,

      Şuan yurtdışı öğretmenlik 2021 kontenjanlarında yer almıyor ancak 2022 v.b gelecek yıl ya da farklı programlarda yer alma ihtimali var kanımca.

      • Saygıdeğer Görkem hocam, ben daha önce Fransa’da 5 yıl görev yaptım, kendim Fransızca öğretmenliği bölümü mezunuyum, yokdil belgem var, fakat Delf B2 seviyesi gerekliymis, Fransa’da 120 kişi görevlendirilecek kılavuza göre, merak ediyorum delf B2 belgesi olan 120 öğretmen mevcut mu acaba? Yani 50, 60 değil 120 kişi, bilmediğimden soruyorum, teşekkür ederim.

        • Merhabalar Tolga Hocam,

          Yökdil belgesinin iş görebileceğini düşünüyorum dediğiniz gibi çok detaylı özel bir belge istenmiş. Bence normal olarak başvurunuzu yapıp yökdil belgesi sunmayı deneyebilirsiniz.

  27. Merhabalar. emeğinize sağlık yardımcı oluyorsunuz. Ben rehber öğretmenim. Benim branşta Avrupa ülkelerine kontenjan göremedim bu konuda yardımınızı rica ediyorum. Ben özelikle Almanya’yı istiyorum. olabilme ihtimali nedir? şimdiden teşekkürler.

    • Merhabalar Kamer Bey,

      Benim de kontrol ettiğim kadarıyla sadece Türkçe ve Türk dili vb. branşlar için kontenjan var. Eğer kontenjan yoksa maalesef gidebilme şansınız yok gibi gözüküyor

      • Merhaba,
        Öncelikle teşekkür ederim paylaşımınız için. Benim merak ettiğim eğer herhangi bir dil sınavona girmemişsem ya da belgem yoksa bu sınava giremiyor muyum? Ya da sonrasında dil sınavına girme hakkım var mı?

      • Merhabalar Zehra Hanım,

        Maalesef dil belgeniz olması gerekiyor, dil istemeyen istisna kontenjanlar dışında. Bildiğim kadarıyla sonradan girişiniz kabul edilmiyor

      • İyi akşamlar Görkem hocam, siz Fransa ne kadar delf B2 belgesi istese de yine de yökdil belgenizi komisyona sunun demişsiniz ama, Belçika da görev yapan bir arkadaşım var, eşinin yokdil belgesi olduğundan Fransa’da görev yapıyor, fakat Belçika da görev yapan eşi nin delf B2 belgesi olmadığından Fransa’da görev yapan eşinin yanına gitmesine izin vermemişler, Fransa’da görev yapan eşinin de delf B2 belgesi olduğundan sen Fransa’da bize lazımsın demişler ve Belçika daki eşinin yanına gidememiş, yani kısacası Fransa delf B2 belgesi konusunda taviz vermiyor, yani Fransa’da görev yapmak isteyenlerden mutlaka delf B2 belgesini şart kosuyorlarmis, 120 tane delf B2 belgesi olan öğretmen bulmaları neredeyse imkansız

        • Tekrardan merhabalar hocam,

          Verdiğiniz bilgi için çok teşekkürler. Fransa da yurtdışı öğretmenlik yapmak isteyenler için çok kilit bir bilgi. Bu programda genel şartlar dışında ülkelerin kendi koydukları özel şartlara da dikkat etmek gerekiyor

  28. Merhaba Erdoğdu bey,
    Almanya için yazdığınız yorumu okudum.
    Acaba hangi eyaletleri bu şekilde öğretmen alıyor ve her sene alım yapıyorlar mı?
    Nereden takip edebiliriz?

  29. hocam bende tablo 7 de gürcistan ve diğer türk cumhuriyetleri yazıyor.tam olarak hangi ülke olduğunu nerden bilebiliriz.

  30. Merhaba bu yıl YDS sınavına girmedim.Branşım Fen bilimleri.2021 için düşünüyorum başvurmayı.Ders çalıştınız mı?Eğer çalıştıysanız hangi kaynakları tavsiye edersiniz?

    • İyi günler beş yıl görev yapmış sayılması için kadrolu mu olmak gerekiyor yoksa yeni başlayıp beş yılı doldurunca da sayılıyor mu?

  31. Merhaba,
    Eşim sınıf öğretmeni, yds den 50 aldı, 2021 için kılavuzun yayınlanmasını bekliyoruz, geçen sene 9 Aralık 2019 da kılavuz yayınlanmıştı. İngilizce dil belgesi isteyen Avrupa ülkelerine başvuracağız inşaallah. Hak kazanırsak Avrupa da hangi branşta görev alacak acaba? Bir de Almanya çıkma ihtimali nispeten daha mı yüksek?

  32. Her ülke için dil belgesi gerekmiyor.burdaki yazılarda şart kosulmus sanki meccburi gibi.kılavuzda yazıyor hangi Ülkelerin dil belgesi istediği.ayrica en şanslı branş Türkçe öğretmenliği.Avrupa haricinde herhangi bir dil belgesi istemiyor.

  33. Merhaba Görkem Bey

    4 yıllık bir özel okul tecrübem var ve şu an çalışmıyorum. Sınava sadece devlet okulunda çalışanlar mı başvurabiliyor? Yoksa bizde başvurabilir miyiz? Şimdiden teşekkür ederim.

  34. İyi günler arkadaşlar her ülke için yds den 50 alma şartı aranıyor mu ? Matematik öğretmeniyim Avrupa ülkelerine gitmek bizim branşta zor mu?

    • Merhabalar Pınar Hanım,

      Evet YDS’den en az 50 puan almış olmanız gerekiyor. Matematik en şanslı branşlardan biri sayılmaz ama Avrupa’da da kontenjan açılma ihtimali olabilir.

    • Merhabalar yurt dışına gitmede özel eğitim öğretmenlerinin şansı ya da kontenjanı nr kadar belli mi tessekkürler..

  35. Türki cumhuriyetler kaç puanla kapattı bilgisi olan paylaşabilirsiniz mi? Teşekkürler

  36. Değerli bilgiler için çok teşekkürler bilge hanım. Peki İtalya ya gitmek içinde yds/yökdil harici nde Fransa ve almanyada olduğu gibi İtalyan devletinin uyguladığı farklı bir dil belgesini almma gereki mi? Teşekkürler. Bu konu ile ilgili bilgisi olan varsa paylaşırsa çok sevinirim.

    • Merhabalar Kübra Hanım,

      Hemen İtalya’dan yanıtlayayım sizin için 🙂 İtalyan devletinin en azından master ve doktora programlarında böyle özel bir talebi bulunmuyor kurumlara bırakılıyor. Fakat öğretmenlik için kılavuz dikkatlice okunmalı

    • Rica ederim Kübra Hanım.60 kişi istedikleri ülke gruplarnda italya da var ve orda ingilizce yds veya yökdil yeterli oluyor

      klavuzu açın ve iyice okuyun herşey cok daha iyi anlaşılacaktır.Başarılar sizinle olsun…

      • Merhabalar. 2021 de bu sınavı kazanıp londra ya gitmek istiyorum. Ülke seçme şansımız var mı yoksa sadece ülke grubu mu seçebiliyoruz.
        Mülâkat tam olarak neyi ölçüyor?
        Çok tesekkür ederim

      • Merhabalar Nimet Hanım,

        Ülke seçebilirsiniz ama açılan kontenjana bağlı olacaktır. Mülakat konusunda yorumlarda deneyimlerini paylaşan hocalarımız var

  37. Bu yıl sınava girmiş,bu sınavı kazanmış,( Fransa) bir öğretmen olarak süreci sınavları koşulları tüm detaylarıyla neredeyse bildiğim için burdaki arkadasların da bu bilgilerden istifade etmesi için yazıyorum çünkü çok yanlış bilinen bilinmeyen tereddütte olan sorular ve insanlar var.
    2020 ocak ayında meb in yayınladığı klavuzu okuyup sınava basvuru yaptım.Sınava basvuru yaptıgınız zaman dil adına Türkiye’de girdiğimiz yds veya yökdilden 50 almak yeterli.sınav subatta Ankarada oldu bu sınava Yurtdışında görevlendirilecek öğretmenleri seçme sınavı diyoruz aldığınız puan da mesleki yeterlilik sınav puanı olarak adlandırılıyor bu sınav Mart ayının ilk haftası açıklandı ve 76 ile temsil yeteneği sınavına( yani mülakata) hak kazandınız yazısını gördüm bu sınavda basarılı olduğumu göstermişti.Ama neye göre hangi branşa göre başarılıydım şimdi ona değinicem.Ülke grupları var klavuzda ve daha ilk basvuruyu yaparken bile ülkenizi en basta tercih ediyorsunuz.Avrupa ülkelerine gitmek isteyen arkadaslara söyle söylim.Mesela 1-İngilizce dil belgesi istenen ülkeler grubu ( Almanya,Fransa İngiltere,İsviçre,Belçika,İtalya) var bu grubu tercih ederseniz bu sene 60 kişi aldı sizden sadece yds veya yökdil yani sadece Türkiyenin yapacagı dil sınavından 50 almanız isteniyor baraj olarak eee tabi bu sadece baraj yüksek alan gene hep daha ileride.Branş olarak da sosyal bilgiler türkçe öğretmenliği ingilizce öğretmenliği fransızca öğretmenliği din kültürü öğretmenliği gibi pekçok branştan basvuru yapabilir diye not düşüyor ingilizceyi hemen herkes bildiği için bir almanca ve fransızca diline göre daha cok calışıldığı için bu kez yığılma oluyor herkes mesleki yeterlilik sınavına( şubatta yapılan tarih coğrafya anayasa edebiyat mevzuat 657 1789 nolu eğitim kanunu pasaport kanunu uluslararası kuruluşlar güncel bilgiler vs…)çok çalışıp ve İngilizce dil belgesi istenen ülkeler grubuna yığıldığı için taban puanı en yüksek olan alan bu grup oluyor nitekim 2020 taban puanı 81 ile kapattı ben de bunu bildiğim için bir ingilizce öğretmeni olarak Fransızcam da çok iyi düzeyde olduğu için fransada görevlendirilecek öğretmenler grubunu sectim orda alınan öğretmen sayısı 90 aynı şekilde Almancası olanlar için de üçüncü bir grub olan sadece ALmanya da görevlendirilecek öğretmenler için de 110 kişi alınıyordu.Şimdi madem öyle o halde biz de ALmanya veya FRansa grubunu secelim dicekler olacaktır ancak sorun şu ki bu iki ülke hatta isviçre ve belçika kendi ülkelerinin yaptığı türkiyede ankara ve istanbulda senede 3 kez yapılan sınavlardan ya B1 ya da B2 dil belgesi istiyor bu sınavlar ciddi sınavlar olup 4 asamalı 4 becerinin( konuşma yazma okuduğunu anlama dinleme de ayrı ayrı ölçüldüğü 4 sınav olduğu için bu diplomayı almadan bu ülkelerde malesef görev yapamıyorsunuz mesela ben yds fransızcadan 80 li bi puan alıp basvuru belgeme yazdım ama bu tek basına yeterli değil bir de B2 belgesi lazımdı onu da bu haziranda ankarada delf dalf dedikleri sınavı basarıp aldım B2 belgesini gittiğiniz ülkenin hükümeti istiyor o olmadan görev yapamıyorsunuz.fransızcayı herkes bilmediği için benim de çok iyi olduğu için mesleki yeterlilik sınavından 76 almam mülakata çağrılmama yetti oysaki ingilizce dil belgesi istenen ülkeler grubunu tercih etseydim yds ingilizcem 92,50 olduğu halde gene de mülakata hak kazanamayacktım.biraz stratejik davrandım.her ülke grubu kendi arasında ve o gruba basvuranlarla rekabet edip yarışıyor bu sene fransa ve almanya ülkeleri 60 lı taban puanlarla kapattı( burdaki 60 şubatta girilen mesleki yeterlilik sınavı dil sınavları falan değil) niye mi çok açık değil mi bu dilleri fazla bilen yok bilse de B2 gibi bir dil belgesini almak ciddi bir birikim bilgi gerektiriyor.Ben burdan kazandım işte mülakat normalde nisanda olurken pandemiden dolayı 3 hafta boyunca sürdü benim 8 temmuz carsamba oldu 6 kişilik bir komisyon sizi konuşturuyo torpilim yok kmseyi de tanımam 18 ağustos çarsamba sonucum açıklandı 71 verilmiş bana görevlendirilmeye hak kazandım.kaynak olarak tek bir kaynaktan çalıştım data yayınlarının 2020 yayını (yeşil bir kitap) Yurtdışında görevlendirilecek öğretmenleri seçme sınavı adlı kitabını çok çalıştım internette de bol bol güncel bilgi çalıştım.gecen hafta cuma yani seminerin ilk haftası beni bakanlıktan aradılar ankaran tebrik ettiler sadece bu sene gönderilecekmiyiz dediğimde( pandemiden dolayı bu seneki hakkımız seneye saklanabilir sınav sonucu 3 yıl gecerli çünkü) bizi twitter dan takip edin duyurular oraya gideceğiniz ülkeyle ilgili oryantasyon programları seminerler ( Ankarada olacak ) sizi bilgilendireceğiz dediler ben de bekliyorum iste bu süreci tüm detayıyla bilin istedim kafanızda soru isareti kalmasın istedim hala soruları olan arkadasla varsa meb in sayfasında ocakta yayınlanan yurtdışı öğretmenlik klavuzunu incelesinler.ama dediğim gibi onlar küçük detaylar yol ücreti masraflar hepsi yazıyor burda uzun uzadıya yazmanın anlamı yok yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.Girecek tüm arkadaslara basarılar diliyorum hersey gönlünüzce olsun:)

      • Müzik öğretmeniyim eşim çocuklarım Alman vatandaşı
        Dil sınavına ertelendiği için giremedik.
        Bu sene istisnai durumlar olur diye düşünüyordum fakat olmadı.sizin düşünceleriniz nelerdir.

      • Merhabalar İsmail Bey,

        Bu ay içerisinde yapılacak olan YÖKDİL sınavı da ertelendi. Dil puanları konusunda istisnai olarak bir düzenleme yapılabilir diye düşünüyorum

    • Bu bahsettiğiniz Almanca veya Fransızca için B1 veya B2 belgesinin zorunluluğu yazmıyor ama klavuzda..MEB’in bu konuda açık ve net olması gerekmiyor mu? Benim de Almancam var fakat bahsettiğiniz B1 belgem yok. Yani şayet görevlendirildiğiniz ülke bile istese MEB’in bunu klavuzda belirtmesi gerekirdi.

      • Düzeltme:

        MEB’in klavuzuna bakıp Bilge Hanımın bahsettiği belgeler kısmına baktım. Keşke milletin kafasını karıştırmadan daha güzel anlatabilseydiniz 🙂 Dil belgeleri ile ilgili kısmı aynen aktarıyorum .

        *İsviçre (hem fransızca hem almancadan başvuru yapılabilir) : Temsil Yeteneği Sınavı sonucunda başarılı olarak İsviçre’de görevlendirilmeye hak kazanan öğretmenlerden yurt dışına görevlendirme aşamasında Fransızca dil belgesi istenen alan için DELF & DALF sınavından en az B1 düzeyinde Fransızca; Almanca dil belgesi istenen alanlar için ise TestDaF, DSD II, TELC Deutsch veya Goethe Institut sınavlarının herhangi birinden en az B1 düzeyinde Almanca dil belgesi istenecektir.

        *Fransa : Temsil Yeteneği Sınavı sonucunda başarılı olarak Fransa’da görevlendirilmeye hak kazanan öğretmenlerden yurt dışına görevlendirme aşamasında DELF & DALF sınavından en az B2 düzeyinde Fransızca dil belgesi istenecektir.

        Gördüğümüz gibi arkadaşımızın dediği “Almanya ve Belçika” da bu belgeleri istiyor bilgisi tamamen yanlış. Yani YÖKDİL’den belgeniz varsa (almanca veya ingilizce 50 üzeriyse) hiç bir sıkıntı olmuyor. Not: yukarda dendiği gibi dil puanı ne kadar yüksekse yerleşme ihtimaliniz yüksek olur kısmı tamamen uydurma. Hiçbir şekilde Dil puanınız hesaplanmıyor. Sınav ve mülakat puanlarının ortalaması alınıyor 🙂

        saygılarımla 🙂

    • İngilizce grubundaki ülkelere başvuru ne kadar zor? Kaçla kapattı bilginiz var mı? Mesela 93 YDS puanım var, bu ne kadar avantajdır?

    • Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz hocam. Siz başvurada stratejik davranmışsınız, sizden tavsiye alabilir miyim bu konuda? Edebiyat öğretmeniyim. Dil puanım 82. hangi ülke grubuna başvurursam daha avantajlı olurum?

  38. Merhaba Görkem Bey yurtdışına gttiğimizde orada enfazla 5 yılmı görev yapabiiyoruz emekli olana kadar kalamıyoruz galiba geçici oluyor galiba

  39. Görkem bey, evli olanlar için süreç nasıl işliyor? Eşim de ben de İngilizce öğretmeniyiz. Benim 5 senem dolduğunda başvuracağım fakat görevlendirilmem durumumda eşimi de yanımda getirebiliyor muyum? Sanırım, bazı görevlendirilmelerde eşlerden biri, diğerinin yanına şartsız bir şekilde gidebiliyordu. Bu görevlendirmelerde de bu durum söz konusu mu acaba ?

    • Merhabalar Dilara Hanım,

      Açıkçası bu konuda net bi bilgim yok. Fakat büyük ihtimalle eşlere yönelik bir ekstra bir kolaylık yoktur. Yani sadece sizin oradaki bulunmanızı kapsar. Yani normal x turistik vize alıp gelebilir sadece.

    • Merhaba, eşiniz ve siz devlette ögretmen iseniz, biriniz sınavı kazandığında diğeri ücretsiz izin alarak yanında kalabilir. Eş ve çocukları için oturum izni veriliyor. Hatta lise dönemine denk gelirse yani liseyi gittiğiniz yerde bitirirse çocuklarınız YÖS ile Türkiye de üniversiteye yerleşebilir. Bizzat gördüm, biliyorum. Seminer döneminde Türkiye’ye gidip maaşını 3 ay alıp sonra tekrar ücretsiz izin ile devam ederek 5 yılı tamamladılar.

  40. Merhabalar güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. Ben yurtdışına öğretmenlik yapıyorum. Eksik kalan kısımları tamamlayayım. Öncelikle maaş Almanya için 1900€ civarı. Kimi konsolosluklar buna ilave yok ücreti de vermekteler. Türkiye maaşınız da alınmaya devam ediyor. Görevlendirme şeklinde gelindiği için 5 yılı geçmemek üzere her yıl görev süreniz uzatılıyor. Sağlık sigortası Türkiye ile bulunduğunuz ülkenin antlaşması var ise burada da geçerli oluyor.(Almanya’da geçerli)
    Haliyle Türkiye’de mülakat sınavını geçmek gerekiyor. Dil durumu için B2 sertifikası veya dil sınavından en az 50 alınması gerekiyor. Bir öğretmen yurt dışı göreve iki defa gelebiliyor(toplam 10 yıl)
    Ben 2010 yılında Almanya Stuttgar’a geldim. 2105 yılına kadar görev yaptım. Ardından Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde göreve başladım. Alman kadrosundayım şu an. Maaşım 2450€ MEB dan istifa ettim ve burada yaşıyorum.
    İlgilenen arkadaşlara başarılar dilerim. Umarım aydınlatıcı olmuştur. Daha fazla bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

    • Merhaba hasan bey. Teşekkürler bilgilendirme için. Seneye ben de düşünüyorum ancak ülke konusunda çok kararsızım ve süreçle alakalı hiçbir bilgim yok. Ayrıca sınava girmeden ülke seçiyormuşuz sanırım değil mi? Kontenjanlara bakınca almanya seçmek en mantıklısı görünüyor ama, İngiltere ya da italya’da yaşama düşüncesi daha cazip geliyor. Oradaki yaşam koşullarından bilginiz var mı? Bir arkadaşım Avrupa’da geçinmenin zor olduğunu söylemişti. 1900 euro almanya için yeterli bir ücret mi? İngilizce öğretmeniyim bu arada.

      • Merhaba Görkem Bey, ben beden eğitimi öğretmeniyim Almanya ya gitmek istiyorum yds den 65 aldım şansım sizce nasıl?

      • Merhabalar Ahmet Bey,

        Alt limiti sağlamış oluyorsunuz fakat bi avantaj dez avantaj sağladığını söylemek doğru olmaz. Mülakat ve kontenjan konuları daha önemli bildiğim kadarıyla.

    • Merhabalar Görkem bey, Hasan bey cevaplarsanız sevinirim.
      Ben de sınava girmek istiyorum. Sınava nasıl ve hangi kaynak ile çalışabilirim.
      Sınav başvuru tarihini bulamıyorum. Nereye başvuracağım. Fransa istiyorum ama alım sayısı az, bu konuda hangi ülkeyi tavsiye edersiniz Almanya mı Fransa mı.
      Burda sosyal bilgiler öğretmeni olarak çalışıyorum, branş sayılarını nasıl öğrenebilirim. Çok teşekkür ederim selamlarımla.

      • Merhabalar Derya Hanım,

        Şuan 2021 için başvuru ile ilgili bi takvim açıklanmadı beklemeniz gerekiyor. Kontenjanlarda aynı şekilde güncellenecektir. Çalışma konusu için burada belki daha önce sınava girenler varsa yanıtlar diye düşünüyorum.

    • Ülkeleri nasıl seçiyoruz.Branşa göre mi ülkeye yönlendiriyorlar.Ben arapça öğrermeniyim.Yds sınavına ingilizce mi olmak zorunlu yoksa branşım arapçadan mı girmem gerekir

      • Merhabalar Cansu Hanım,

        Açılan kontenjana göre belirleniyor. Kişisel fikrim yine de ingilizce yds de vermeniz gerekir eğer ana dili arapça bir yere gitmiyorsanız.

    • Hasan erdoğdu ile nasıl iletişim kurabilirim acaba?okursa bana bir iletişim yolu verebilir mi?

    • Hasan Erdoğdu Bey, ben bir üniversitede yabancılara Türkçe öğretmeniyim , Almanya’da çalışmayı çok istiyorum, sizden detaylı bilgi alabilmem mümkün mü ?

    • Hasan Bey, Almanya’da öğretmen kadrosuna geçmek için ne gibi bir yol izlediniz? Tesekkurler

    • Merhaba Hasan bey. Almanya’da tercih edilebilicek şehirlerle ilgili ne tavsiye edersiniz? Ekonomik olarak ve yaşam standardı bakımından en önde gelen 3 şehir yazar mısınız mesela? Çünkü mülakatta bunun bilgisi de isteniyormuş yani hangi ülke hangi şehir istiyorsunuz şeklinde, ben hiç bilgi sahibi değilim:( Yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler?

  41. Merhabalar yurt dışında 6 ay – 1 yil arasi ogretmenlik yapip ülkeye geri mi dönüyoruz?
    yoksa devam edebiliyor muyuz ? iyi günler

    • Merhabalar Emre Bey,

      Genel olarak bi değişim programı sonuçta. Süresi değişkenlik gösterebilir ama sonunda dönmeniz gerekli tabii ki. Devam etme gibi durumlar sizin bağımsız çabalarınızla olabilir ancak.

    • Birer yıllık görevlendirmeler halinde toplam beş yıl çalışabiliyorsunuz. İkinci bir kez daha yurtdışı göreve gitme şansınız da var. Tabi ki bu ilk görevin başarı ile tamamlanmış olması ve aradan iki yıl görev yapılması şartıyla gerçekleşiyor. Bu arada dil sınavını da unutmamak lazım.

      • Merhabalar , benim branşım okul öncesi öğretmeni ben oraya gidince kendi branşımı mı yapcağım yoksa Türkçe dersine mı gireceğim . Uçak masrafını ve orda kalacağımız yeri kim karşılıyor. Oraya gitmek için ingilizcemiz mükemmel mı olması gerekiyor yoksa orta bir ingilizce yeter mi .

      • Merhabalar Meryem Hanım,

        İngilizce için YDS’den 50 şartı aranıyor onun dışında masraflarınızla da siz ilgileniyorsunuz sonuçta size bir maaş veriliyor.

  42. Merhaba, yazınız çok açıklayıcı ve yalın olmuş teşekkürler. Ben de bu programa başvurmak istiyorum. Yurtdışında en fazla kaç yıl öğretmenlik yapılabiliyor? Benim 2 kedin var, yurtdışında öğretmenlik yapmaya hak kazanırsam kedilerimi de yanıma alabilir miyim?

    • Merhabalar Sevgili Hezan,

      Bu anlaşmaya göre değişir ama standart olarak 6 ay ya da 1 sene oluyor benim bildiğim. Evcil hayvanlarınızı yurtdışına götürebilirsiniz fakat biraz prosedürleri var uğraşmanız gerekecek.

    • Görev süresi bir yıllık görevlendirmeler halinde en fazla beş yıl. Kedilerinizin aşı ve kimlik kartları olmalı.

    • Merhabalar Ali Bey,

      Bildiğim kadarıyla yeni dönem başında gidilmesi gerekiyor ama bu gidilecek ülkenin takvimine bağlı. Örneğin İtalya’da eylül ayı itibariyle eğitim öğretim normal olarak başlayacak.

    • Bu sene kazananlar maalesef gidemeyecekler. Burada görev süresi dolan öğretmenlerin süreleri bir yıl uzatılacak.

      • Ben önümüzdeki sınavlara hazırlanmak istiyorum. Ama 5. Yılım 2021 mart ayında doluyor. Başvuramaz mıyım? İlla tam beş yıl mı olmak zorunda

      • Merhabalar ben daha bu yılki sınava girdim.64 aldım.başvuru formu doldururken almanya işaretlememe izin vermedi ben de ingilizceden seçmek zorunda kaldım.ama şimdi mülakata çağrılanların taban puanlarına baktım da almancadan taban puan 60 iken ingilizce 81 imiş.yani bu uçurum haksızlık.ben de almanca seçebilseysdim mülakata çağrılmış ve belki de kazanmıştım.seneye tekrar gireceğim.almanca seçmek içğn ne yapmam lazım.anlamadım sorun ne branşım İngilizce olduğu için mi acaba ?teşekkürler.

  43. Selamlar çok çok güzel bir yazı olmuş. Az önce mevzuatı okudum ve neredeyse hemen hemen her şeyden bahsedilmiş. Bu konu uzun zamandır isteyip araştırdığım bir şeydi. Ne yazık ki yeterli kaynak ya da bu konuda tecrübeli biri yok. Teşekkür ederiz 🙂

    • Merhabalar Özgü Hanım,

      Bu alanınıza ve yabancı dil bilginize bağlı. Fakat genelde öğretmenlik yapabilmeniz için farklı bi alan olmalı, yani atıyorum Türkçe öğretmenini Amerika’da bulamazsınız 🙂 Ama matematik öğretmeniyseniz bence onlar kendi öğretmenlerini tercih ederler. Fakat tabii ki seviye arttıkça uzmanlaşıldıkça üniversite hocalığı gibi matematik de olsa şans artar.

      • Öncelikle cevap için teşekkür ederim. Fizik öğretmeniyim. Yabancı dilim İngilizce. Araştırmaya devam edeyim. İyi günler dilerim.

      • Almanya için iki eyalet Türkçe öğretmenini kendisi alıyor. Yani Türkiye’den görevlendirme ile gelen öğretmenler değil kendi seçtiği öğretmenlerle Türkçe derslerini yürütüyorlar. Ben bu şekilde bir kadroya atandım. Bunun için Valiliklerde ilanlar oluyor ve buna başvuruyorsunuz. Sizi görüşmeye çağırıyorlar, göreve uygun iseniz Alman kadrosunda çalışmaya başlıyorsunuz. Türkiye’deki öğretmenlik tecrübesi burada Türkçe öğretmenliği için tanınıyor. Ancak başka branşlar için yeterli olmuyor. Tekrardan bir kaç dönem üniversitede tamamlama eğitimi gerekiyor.

    • Merhaba,
      Gideceğimiz ülkenin dilini bilmemiz mi gerekiyor ve mesela diyelim ki Fransa’ya gitmek istiyorum, Dil sınavında Fransızca’ya mı gireceğim?

    • Selamlar, paylaşımınız için teşekkürler. Ben de nasipse İran’da öğretmenliğe başvurmak istiyorum. Yalnız İran için YDD den Farsça dil puanı mı almam gerekiyor? MEB in başvuru kılavuzunda dil ile ilgili bir kategoride İran ı göremedim.

  44. Merhaba Görkem Bey
    ben ingilizce öğretmeniyim, görev yaptığım ülkede türk okullarında aynı şekilde ingilizce öğretmenliği mi yapacağım ? hangi okulda çalışacağımız nasıl belirleniyor? teşekkürler şimdiden

    • Gittiğiniz ülkenin okullarında Türkçe ve Türk kültürü öğretmenliği yapacaksınız. Eğer Türk cumhuriyetleri, KKTC, Romanya Gibi MEB bağlı okullara görevlendirilirseniz kendi branşınızda derslere gireceksiniz. Burada alımlar branşlara göre oluyor. Ama ben Avrupa tavsiye ederim.

      • Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Arkadaşın açıklamasına göre ingiltere çok zor görünüyor.yds puanım 85 .Bir de bu yıl sınavın yapılıp yapılmayacagı muamma gibi.Takipteyim en güncel bilgiler için.

    • Merhaba.yabancı dil konusunda yetersizim.Branşım sosyal bilgiler. Sadece türk cumh.için 2022 sınava hazirlansam boşa kürek çekmiş olur muyum

  45. Merhabalar,
    Yazınız için teşekkürler. Ben herkesin merak ettiği ve benim de aklımı kurcalayan bir soru soracağım. Yurt dışı öğretmenlik konusunda torpil, kayırma gibi bir durumun olduğu hissine kapıldınız mı? Herhangi bir sendikaya üye olmak bir engel ya da fayda sağlıyor mu? (Meslek hayatım boyunca hiçbir sendikada olmadım bu arada ve olmayı da düşünmüyorum.) Kazananlar gerçekten hakkıyla mı kazanıyor? Açıkçası bu sebeplerden ötürü içim rahat olmadığından yurt dışı öğretmenlik istesem de çaba gösterme konusunda isteksizlik hissediyorum. Ankara’ya çok uzak bir yerde de yaşadığımdan okul dönemine denk gelen sınav ve mülakat zamanlarında git gel yapacaksam bu işin hakkıyla yürütüldüğüne dair bende bir netlik oluşması lazım. Maalesef etrafımda böyle bir deneyim yaşayan da yok. Cevap verirseniz gerçekten çok sevinirim. Bir de yazılı sınava ve mülakata nasıl ve hangi kaynaklardan hazırlanılabilir sizce? Mülakatta nelere hazırlıklı olunmalı? Teşekkür ederim şimdiden.

    • Merhabalar Merve Hanım,

      Söylediğiniz şeylerin olmadığını düşünüyor ve temenni ediyorum, ülkemize ve devletimize güvenmek zorundayız. Eğer bu düşüncelere kapılmanızı destekleyen bir argümanınız varsa da lütfen bunu paylaşmaktan çekinmeyin. Ben sınavlara hakkıyla hazırlanmanızı öneririm. Çünkü bu düşüncelere çok fazla kapılmak öğrenilmiş çağresizlik gibi birşeye dönüşebiliyor.

      • Arkadaşlar merhaba Türki cumhuriyetler içinde dil şartı var mı? Tablolarda göremedim ama

    • Mülakat çok alakasız oluyor. Resmen sinirlenme tepkinizi ölçüyorlar. MEB, maliye Bakanlığı ve dışişleri baknlığından temsilciler birer ikişer soru soruyorlar. En önemlisi gitme nedenini iyi açıklamanız ve gergin olmamanız. Torpil konusu biraz tartışılır. Benim kimsem yoktu ama gidebildim. Bu kadar söyleyim. Zaten mülakat sonrası hazırlık için gitmeden önce uyum semineri oluyor. Orada daha detaylı bilgilendiriliyorsunuz. Ayrıca sınav ve mülakat tarihlerinde görevli izinli olduğunuzdan yol ücreti vs tarafınıza ödenir.

    • sorularınızla ilgili genişşş bir yazı yazdım hemen yukarıda bir göz atın isterseniz başarılarrr

      • Arkadaşlar her ülke için belge gerekiyor mu mesela ben arap ülkelerine gitmek istiyorum bunun icin yabancı dil belgesi isteniyor mu ayrica eşim de ogretmen o sinavi kazanmasa nasil bir yol izlenir

      • Merhabalar Görkem bey. Ben almanyada gorev yapmak ıstıyorum. Sadece yds yada YÖKDİL den en az 50 almam yeterlı olacak mı . . Tabıkı dıger yazılı ve mulakat sınavını gectıkten sonra benden ayrıca baska bır dil sınavıma gırmemı isterler mı ?

        • Merhabalar Seda Hocam,

          Büyük ihtimalle yeterli olacaktır ancak sonradan bazı özel şartları olan ülkeler için mülakat v.b de olma ihtimali var.

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.