Görkemli günler ! Yeşil pasaport yazı dizimde yeni bir yazıyla daha karşınızdayım. Son günlerde çıkan haberlerle beraber bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim. Çünkü artık avukatlar da yeşil pasaport alabiliyor 🙂

Avukatlar için yeşil pasaport 2022’in bu günlerinde artık hayal değil… Bu yazıyı sık sık güncellediğimi ve 50’den fazla ülkedeki yeşil pasaport tecrübelerimle kaleme aldığımı belirtmek isterim, başlıyorum !

Avukatların Artık Yeşil Pasaportuyla Vizesiz Gidebileceği Rusya’dan

Avukatlar Yeşil Pasaport Alabilir mi ?

24.10.2019 tarihinde çıkan ve resmi gazetede yayımlanan yasayla beraber artık belirli koşulları taşıyan avukatlar da hususi damgalı pasaport verilebiliyor. Yeşil pasaport alma hakkına erişen avukatların eşi ve 25 yaş altındaki çocukları da bu haktan faydalanabilecek. Fakat bu yasa ile beraber Avukatların yeşil pasaport alacağı netleşse de detayları içeren yönetmelik daha çıkmadı.

Güncelleme: 17 Ocak 2020 tarihinde “Avukatlara Hususi Damgalı Paspaort Düzenlenmesine Dair Yönetmelik” Resmi Gazetede yayımlandı. Uzun zamandır beklenen yönetmelik de çıkmış oldu.

Kanun Çıktı mı ?

Aslında yukarıda bahsettim ama sıkça sorulduğundan üzerine tekrar basıyorum, kanun çıktı ! Ayrıca artık resmi olarak yönetmelik de düzenlendi yani avukatlar için yeşil pasaport başvuru aşamalarından bahsedebiliyorum, devam edin…

İşte Bahsi Geçen Yeşil Pasaport / Vizesiz Gidebildiğim İsveç Gezimden

Avukatlar İçin Yeşil Pasaport Alma Şartları Neler ?

Avukatların yeşil pasaport alması için meslekte 15 yılı doldurması şartı aranıyor.  Bu 15 yıl baroya kayıtlı olma tarihi ile belirleniyor. 15 yıl kıdeme ulaşmış avukatlar başka ekstra bir özelliğe sahip olmasına gerek olmadan bu pasaportu alabilir.

Burada tek açmak istediğim parantez, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki bir suçtan soruşturma geçirmemiş olma şartı aranması. Eğer böyle bir soruşturma geçirilmişse yeşil pasaport hakkı 15 yıl dolsa dahi elde edilemiyor.

Avukatlar İçin İsveç ve Norveç’e de Vize Artık Yok

Nasıl Başvurulur?

Avukatlar için de yeşil pasaport başvuru aslında özel bir adım içermiyor, barolardan imzalanacak matbu talep formu ile nüfus müdürlüklerine başvurulması gerekli.

Fakat ben sizler için aşama aşama başvuru aşamalarını direkt olarak “17 Ocak 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan Avukatlara Hususi Damgalı Paspaort Düzenlenmesine Dair Yönetmelik’teki gibi” sıralayacağım!

Avukatlar İçin Yeşil Pasaport Başvurusu

1. Öncelikle yeşil pasaport almak isteyen Avukat, bağlı olduğu baroya talep için başvurur. Sonrasında yukarıda bahsettiğim terörle mücadele suçlarında yer alıp almadığı konusu kontrol edilir ve Adalet bakanlığı tarafından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bu bilgi gönderilir.
2. Barolar, düzenleyecekleri talep formlarını il nüfus müdürlüklerine gönderir ve bu kişilerin bilgileri nüfus müdürlüğü veritabanına aktarılır.
3.Yukarıdaki şartlar tamamlanmışsa başvuru sahibinin baro levhasında yazılı kıdemine göre hususi damgalı pasaport talep formu düzenlenir.
4. Başvuru yapacak işi bu ıslak imzalı talep formu ile normal pasaport başvuru prosedürlerine göre randevu alır.
5. Evraklar teslim edildikten 1 hafta sonra da yeşil pasaport adresine ulaşır.

*Talep Formuna Buradan Ulaşabilirsiniz

Yeşil Pasaportunuz da Olsa Bu Harç Pulunu Almayı Unutmayın 🙂

Yazımı burada noktalıyorum yeni bir kanun olduğundan Avukatlar için yeşil pasaport konulu tüm güncellemeleri burada paylaşacağım, sizlerinde yorum bölümünden varsa sorularınızı iletmenizi bekliyorum. Yeşil pasaporttan genel olarak bahsettiğim ve başvuruyu anlattığım yazım buradadır, ayrıca yeşil pasaportun avantajları da burada, başka bir yazıda görüşmek üzere 🙂

Son Güncelleme: Ocak 2022 avukatlar için yeşil pasaport verilmesine ilişkin yönetmelik belirlendi

Yazının Devamı: Yeşil Pasaportun Avantajları Neler? (avukatlar artık bu pasaportun inceliklerini öğrenmeli!)

12 Yorum Yapılmış

  1. Peki emekli avukatlar icin durum nedir? Emekli ise ve barodan ayrildi ise ne olacak?

    • Merhabalar Feride Hanım,

      Hemen gördüm ve yanıtlayalım 🙂

      Eğer mesleğinizde baroda 15 yılı doldurduysanız yine baronıza gidip aynı işlemleri yapabilirsiniz ayrılmış olsanız bile hakkınız var yeşil pasaport almaya.

  2. Avukatım, yeşil pasaport almak istiyorum. İstenen belgeleri yazar mısınız lütfen?

  3. Merhaba Görkem Bey ,

    Avukatların aileleri için başvuru süreciyle ilgili bilgilendirme yapabilirseniz çok sevinirim.

    • Merhabalar Seren Hanım,

      Normal yeşil pasaport başvuru kuralları geçerli özel bir durum yok. Öteki yazılarımdan bulabilirsiniz, matbuu talep formu dolduruluyor orada eş ve çocuklar için olan kısım da var.

  4. Merhaba Görkem bey,
    ben bir avukat eşi olarak, eşimin önce yeşilpasaport almasını nı mı bekleyeceğim? Yoksa ondan önce ben başvuruda buluna bilirmiyim? Aynı anda da başvuru yapabiliyormuyuz?

  5. Görkem bey hala il nüfus mudurluklerine yazı gelmediğini beklediklerini söylüyorlar sizce ne zaman gelir bilginiz varmı yeşil pasaport almak istiyoruz lutfen yardımcı olun bugün 10 ocak yeni yılada girdik 24 ekimden beri bekliyrz ne zaman basvurabiliriz?

    • Merhabalar Halil Bey,

      Aslında uygulamanın başlamış olması gerekiyordu ama süreç baya uzadı. Benim bu konu hakkındaki son görüşmemde Ocak ayı içerisinde verilmeye başlanacağı söylenmişti. Bekleyip göreceğiz…

  6. Merhaba, yayınlanan kanundaki ifade “Buna (avukatlara yeşil pasaport verilmesi) ilişkin usul ve esaslar, Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığının olumlu görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca yürürlüğe konulan
    yönetmelikle belirlenir.” şeklinde olduğundan ve araştırdığım kadarıyla söz konusu yönetmelik henüz yayınlanmadığından kafam karışık. Yazınızdan da şuanda alınıp alınamadığından emin olamadım. Gerekli koşulların karşılanması halinde şuanda yeşil pasaport alabiliyor muyum? Teşekkürler.

    • Merhabalar Mert Bey,

      Açıkçası konunun uzmanı bu sefer siz avukatlarsınız 🙂

      Avukatlara yeşil pasaport verilmesinin önünü açan kanun çıktı buna binayen bu yazıyı kaleme aldım. Nüfus müdürlüklerinden aldığım bilgi de alınabildiği yönündeydi. Sadece yönetmelik düzenlemesi için kısa bir süre beklemeniz gerekiyor olabilir.

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.