Görkemli günler! Ya da İngilizce mi giriş yapsaydım 🙂 Bana kalırsa Erasmus sınavını geçmek istiyorsanız bu yazı sizin için “necessary”. Çünkü ben de bir Erasmus öğrencisiyim ve sizi bekleyen tüm bu prosedürlerden ben de geçtim, buna Erasmus İngilizce sınavı da dahil…
Ayrıca yüksek lisans yaptığım için YDS, Yökdil, IELTS gibi sınavlara da hakimim. Amacım bugün sizlere Erasmus sınavını tanıtmak ve Erasmus sınavını geçmenizi sağlamak 🙂 tabii ki birebir kendi Erasmus sınavı tavsiyelerim ile, başlayalım!

Index / Indeks
- 1 Erasmus Sınavı Hangi Seviyede?
- 2 Erasmus Sınavından Kaç Puan Alırım?
- 3 Erasmus Sınavı Yüzde Kaç Etkili ?
- 4 Erasmus Dil Sınavı Ne Zaman?
- 5 Erasmus Sınavı İçin Tavsiyeler
- 6 Erasmus Örnek Sınav Soruları
- 7 Erasmus Sınavı İçin Bilinmesi Gereken Kelimeler
- 8 Fransızca, Almanca, İspanyolca ve Fransızca Sınavları
- 9 Sınavı Nasıl Geçerim?
İlk olarak sınavı bir amaç değil araç olarak görmekte fayda var. Aslında bu bir Erasmus sınavından çok sizin için bir dil düzeyi belirleme sınavı. Yani ne kadar İngilizce bildiğini en azından kağıt üzerinde görmek istiyorlar.
Erasmus sınavları tüm üniversitelerde benzer seviye ölçeğine göre hazırlanır. Genellikle Erasmus İngilizce sınavları B1 (Intermediate) seviyesinde olur. Bu da aslında genel olarak YDS ve Yökdil gibi sınavlara göre oldukça kolay olduğu anlamına gelir. Eğer YDS’den 70 almışssan bence Erasmus sınavından en az 80 alırsın 🙂

Şimdi size Erasmus dil sınavının hemen hemen puan ve seviye aralıklarını paylaşacağım. Sınavın hemen hemen B1 seviyesinde olduğunu söylemiştim. Bu da demek oluyor ki;
Genellikle B1 düzeyinde İngilizce bilenler Erasmus sınavından 60-75 arası bir puan alıyorlar. B2 (Upper Intermediate) seviyesindekilerin ise 75-100 aralığında bir puan alması beklenir. Örnek olarak Cambridge’in sitesinden basit bir seviye testine girebilirsiniz linki şurada.
Ama bu bir yazılı sınav olduğu için eğer YDS ve Yökdil’deki soru taktiklerini bilirseniz aslında B1 İngilizce ile de 80-90 almanız mümkündür.

Erasmus İngilizce dil sınavı genel Erasmus başarı puanınıza yüzde 50 katkı sağlamakta. Kalan yüzde 50’de not ortalamanızdan geliyor. İngilizce sınavını yükseltmeniz, not ortalamanıza göre bence çok daha kolay 🙂
Yani Erasmus sınavı aslında Erasmus’a gidecekleri gerçekten belirleyen sınav!
Erasmus sınavından genelde minimum 60 puan almanız gerekiyor. Fakat bu bölüm ve gideceğiniz üniversiteye bağlı olarak 70 ya da 80 puanlara kadar çıkabilir.

Erasmus dil sınavlarını her üniversitenin uluslararası ilişkiler birimleri kendileri düzenliyorlar. Erasmus başvurularının genellikle ocak-şubat aylarında olduğu düşünülürse dil sınavı da mart-nisan aylarında yapılıyordur.
Genel başvuru ve dil sınavı tarihleri için, Erasmus başvurusu nasıl yapılır yazımı şiddetle okumanızı öneririm. Çünkü orada detayı detayına herşeyi anlatıyorum.
Erasmus sınavı hiç korkulacak bir sınav değil. Korkmanız gereken rakipleriniz 🙂
Türkiye’de herşeyde olduğu gibi yine öğrenciler olarak Erasmus için de birbirimizle yarışıyoruz. Gönül ister herkes Erasmus’a gidebilsin ama bu maalesef imkansız. Bu yüzden de ne kadar çok İngilizce çalışssanız o kadar iyi.
Erasmus sınavına çalışırken genel olarak grammer kurallarını şöyle bir gözden geçirin. Fakat bence yoğunlaşmanız gereken akademik kelime bilgisi ve okuduğunuzu anlama yeteneği. Ayrıca şimdi bahsedeceğim örnek sorulara da iyi çalışın!

Üniversitedeki her derste olduğu gibi 🙂 Erasmus ingilizce sınavına çalışırken de geçmiş örnek soruları görmek, çözmek ve kendimizi test etmek önemlidir. Ben sizler için üç üniversitenin örnek Erasmus sınavı sorularını aşağıda paylaştım, üzerine tıkladığınız anda indirebilirsiniz.
Yıldız Teknik Üniversitesi Erasmus İngilizce Sınav Örneği (yanıtları) (indirmekte sorun yaşayanlar şu linke bakabilir)
Ayrıca ben YDS ve YÖKDİL denemelerini de çözmenizi öneririm. Bu sınavlar biraz daha yüksek seviyede ama fazla İngilizce göz çıkarmaz 🙂 Daha zora alışırsanız Erasmus sınavından 100 puan bile alabilirsiniz.

Sıra Erasmus sınavı için gerekli olan kelimelere geldi. Aslında bu kelimeleri kendiniz bulacaksınız 🙂
E size sınav seviyesini söyledim, benzer sınavları da söyledim 🙂 Yani google’da “B1-B2 İngilizce kelimeleri” ya da “YDS kelime listesi” şeklinde aramalar yaparsanız aslında ezberlemeniz gereken kelimeleri de bulmuş olacaksınız.
Bu yazıda Erasmus sınavı derken İngilizce’ye yoğunlaştım. Fakat Erasmus’a gidenlerin yüzde 10-20 kadarının farklı dillerden sınava girdiğini biliyorum. Bu dillerden sınava girecek arkadaşlar pek yarış içinde sayılmaz 🙂
Sadece A2 seviyesinde bu dilleri biliyor olsalar en azından alt limit olan 60 puanı alacak kadar yaparlar diye düşünüyorum sonuçta doğru yanlışı götürmüyor 🙂

“Son olarak Görkem Erasmus sınavını nasıl geçerim?” diyenlere tavsiyem belli 🙂
Çok çok çok çalışın! Zaten Erasmus’a gitmenin çok fazla emek gerektirdiğini her yazımda söylüyorum. İngilizce sınavı da bunların bir parçası. Ama sonuna kadar değecek, isterseniz şuradan Erasmus’un size katacaklarını ve avantajlarını kendi tecrübelerimden bir okuyun.
Erasmus sınavı hakkındaki yazımı burada bitiriyorum 🙂 Tüm yorum ve sorularınızı aşağıdaki bölümden beklemekteyim! Erasmus hakkındaki genel yazıma şuradan ulaşabilirsiniz, orada herşeyden bahsediyorum ve diğer yazılarımın da linkleri var. Ayrıca direkt Erasmus başvurusunun nasıl yapılacağını merak ediyorsanız şu yazımı incelemelisiniz, hepinize sevgi dolu günler !
Yazının Devamı: Erasmus Avantajları ve Zorlukları Neler ? Tecrübelerim 🙂
paylaştığın sınav örneklerinin cevaplarını nerden bulabilirim acaba sen de var mı?
Merhabalar,
YTU için cevapları da ekledim 🙂
merhaba istanbul ticaret üniversitesinde okuyorum 1. sınıfım şuan erasmusa başvurucam fakat 1 sene boyunca kalınca okulun tam burs vermediğini duydum doğrumu bu
Merhabalar Sevgili Esra,
Hibelendirme okul kontenjanları ve senin erasmus başarı puanına göre değişiyor. Ben de bir yıl kaldım ve 1 yıl boyunca hibe aldım
Merhaba ben bir şey sormak istiyorum, okuduğum bölüm için üniversitenin sunduğu ülkeler sadece Almanya ve Macaristan’daki okullar; benim kendimi geliştirebileceğim tek dilse İngilizce. Bu durumda ben Almanca sınavına mı tabii tutuluyorum? Almanya için öyle olsa bile Macaristan’da durum böyle mi 🙁 Açıkçası kafam çok karıştı, sorularıma cevap bulursam çok sevinicem 🙂
Merhaba Sevgili Asya,
Dil konusu ülkeye değil okulun eğitim diline bağlı. Muhtemelen macaristan’daki okul ingilizce eğitim veriyordur. Örnek olarak ben İtalya’da erasmus yaptım ama okulum ingilizceydi ve ana dili ingilizce olmayan bir yer olmasına karşın dilimi çok geliştirdim.