Görkemli günler, bugün size bireysel tecrübelerim ile “Erasmus başvuru” konusunu açıklayacağım. Bu yazıyı İtalya’da Erasmus’tan yazıyorum 🙂 Yani tamamı kendi yaşadıklarım! Ayrıca dünya çapında 50’den fazla ülkedeki tecrübelerimi de buraya katarak size bir nevi yurtdışı eğitim rehberliği yapacağım.

Öyle genel bilgiler yok, size adım adım ilk Erasmus başvurusundan en son Erasmus başvuru aşamaları bitinceye dek herşeyi anlatacağım. Ayrıca karışıklık olmaması için adım adım Erasmus başvuru yol haritamı güncel olarak 2022 için sizlere sunacağım. Başlıyorum 🙂

Kalemleri Kağıtları Hazırlayın 🙂 Erasmus Başvurusunu A’dan Z’ye Anlatmaya Başlıyorum 🙂

Erasmus Başvurusu Nasıl Yapılır?

İlk olarak genel birkaç bilgi verip sonra Erasmus başvuru yol haritasına geçeceğim. İlk olarak “Görkem bu Erasmus başvuruları nasıl yapılıyor?” diyenlere cevabım kısaca okuldan 🙂

Yani olur ya düşünürsünüz ki başka bir kurum v.s var mı diye, hayır yok. Tüm Erasmus başvuru işlerimizi kendi öğrencisi olduğumuz kurumdan yürüteceğiz. Bu konuyla da tamamen biz ilgileneceğiz! Erasmus’ta çabalamadan başvuru yok.

Erasmus başvuruları için genellikle üniversiteler duyurular yayınlıyor ve online Erasmus başvuru formları oluyor bu sayede siz de başvurunuzu yapıyorsunuz. Ayrıntılar birazdan…

Erasmus Okulumun Verdiği Su Matarası

Erasmus Başvurusu İçin Neler Gerekli?

Erasmus başvurusu için öncelikle minimum Erasmus şartlarını sağlamanız gerekiyor. Eğer bu şartları sağlayamıyorsanız, vazgeçiyoruz 🙂 Hayır tabii ki ! Kendimizi şartlara uyduruyoruz…

Peki Erasmus şartları neler? Genel olarak not ortalamasının 2.20 üzerinde olması ve İngilizce gibi gereklilikler var. Şuradaki yazımda ayrıntılı olarak Erasmus şartlarını anlattım. Bence bir kontrol edin ve Erasmus’a hazır mısınız öğrenip geri gelin 🙂

Başvuru İçin Yapılması Gerekenler

İlk önce biraz iyi beslenin:) Enerji toplayın ve kararlı olun, çünkü Erasmus başvuruları uzun bir süreç!

Yazının bu kısımdan sonrası size sırayla Erasmus başvurusunun nasıl yapıldığını aşama aşama anlatacak. Ben Erasmus başvuru hikayesini en baştan alıp size Erasmus’a gidene dek eşlik edeceğim;

Erasmus Demek Arkadaşlıklar Demek 🙂

Erasmus Başvuru Yol Haritası

Erasmus’a başvuru yol haritası üniversitelere göre minik değişiklikler gösterebiliyor. Fakat bu yazdıklarım tamamıyla tüm üniversiteler için geçerli bir Erasmus başvuru haritası olacak.

Eğer yol haritasının başlıklarını yazdırmak istereniz diye en sonda sizelere başlıkları da paylaşacağım. 🙂

Erasmus Başvuru Aşaması

1.Kendine Uygun Erasmus Programını Bul

Öncelikle ilk yapman gereken Erasmus programını genel olarak tanıman ve Erasmus program türlerini öğrenmen. Yani sana uygun olan hangisi ? Erasmus stajı mı yapmak istiyorsun yoksa orada bir ya da iki dönem öğrenci mi olmak istiyorsun.

Bunun için şu yazımdan Erasmus’un ne olduğunu ve hangi program çeşitleri olduğunu öğrenebilir ve karar verebilirsin.

Erasmus ve Görkemliyollar

2.Okulunun Erasmus İlanını Oku

Ardından kendi üniversitenin güncel Erasmus duyurusunu bulmalısın. Peki bu duyurular nerede?

Şu okulun ne iş yaptığını bilmediğimiz binalarından birinde bu duyuruyu yayınlıyorlar 🙂 Burası “Uluslararası ilişkiler birimi”. Genellikle int.okuladi.edu.tr seklinde de bir adresleri oluyor.

Fakat en kolay yolu google’da “istanbul üniversitesi uluslararası ilişkiler birimi” ya da “istanbul teknik üniversitesi int” şeklinde aratarak bulmak olacaktır. Ardından bulduğunuz sitenin “duyurular” kısmında “Erasmus öğrenim hareketliliği” olarak görebileceksiniz.

Eğer bulamazsanız yorum yazın ben size linkini atayım 🙂

Pek bu Erasmus İlanları ne zaman veriliyor ?

Genellikle Erasmus başvuruları Aralık-Ocak-Şubat aylarında yapılıyor. Yani bu aylarda kontrol etmelisiniz ama yine de tetikte olup arada bir bakınmakta fayda var.

3. Erasmus Başvuru Şartlarını Kontrol Et

İlgili duyuruyu bulduysak, üniversitemize özel olarak açıklanan Erasmus başvuru şartlarına da kolayca ulaşabilmişizdir 🙂

Bu dosyada yazan şartları kontrol ederek “Erasmus’a başvurabilir miyim” sorusuna cevap arıyoruz. Büyük ihtimalle başvurabilirsiniz diye düşünüyorum çünkü öyle aşırı zor bir şartı yok.

Bazen orada yazan başvuru şartları karışık oluyor ve anlamakta zorlanıyoruz. Bu yüzden Erasmus şartlarını ayrı bir yazıda anlattım, taktikler de verdim göz atabilirsiniz şuradan.

4. Erasmus’a İlk Başvuruyu Yap

Erasmus duyurumuzu bulup şartları da sağladıktan sonra, eğer herşey uygunsa Erasmus başvurumuzu yapabiliriz 🙂

Erasmus başvurusu öyle zor birşey değil yani ilk başvurudan söz ediyorum. Büyük ihtimalle basit kişisel bilgilerimizi soran bir online form olacak ve 2-3 dakikamızı alacak. Bu form basit ama dikkatli ve düzgün doldurulmalı.

Genellikle Erasmus başvuru formundan sonra size online bir onay sayfası ve kod verilir. Bu sayfanın fotoğrafını çekin, yazdırın, selfie çektirin 🙂 bir şekilde kaydedin ve kaybetmeyin.

Şu Karede Acaba Kaç Ülkeden Arkadaşım Var Bilemiyorum 🙂

5. Erasmus Sınavına Katıl

Ardından bir süre sonra Erasmus için zorunlu olarak İngilizce dil sınavı ile ilgili duyuruları takip etmemiz gerekiyor. Dil sınavını Fransızca, Almanca gibi dillerde de verebilirsiniz, ama gideceğiniz okul öyle istiyorsa, ilk duyurudaki kılavuza dikkat!

Yine uluslararası ilişkiler biriminin aynı sayfasını kontrol edip duyurulardan Erasmus İngilizce sınavının tarihini ve muhtemelen katılım listesini göreceksiniz. Kendinizi bulun ve sınava katılın 🙂

“Görkem bu Erasmus sınavı nasıl oluyor, zor mu nasıl geçeriz, taktik ver :)” diyenler için de süpper bir yazım var buyrunuz burada.

Erasmus Bilekliğim 🙂

Erasmus Başvuru Ülkesi Seçimi

6. Sonuçlara Göre Duyuruları Takip Et

Bu aşamada artık başvuru işleri tamam sınavımıza da girdik ve sonuçları duyurularda takip etmeye başladık 🙂

Ve sonuçlar geldi! Sonuçlarda sizin bölümünüzdeki listeyi açın ve bakın bakalım rakipler kimler ve kaç puan almışlar! Artık bu aşamadan sonra az çok Erasmus’a gidebilir miyim ortaya çıkmaya başladı.

7. Gideceğin Erasmus Ülkesini Seç

Şimdi kendine bir Erasmus ülkesi bulmalısın! Erasmus’a gitmek istediğin okulu yine uluslararası ilişkiler sayfasından seçebilirsin, orada anlaşmalar olacaktır.

Erasmus ülkeni seçerken önce şurada anlattığım gibi Erasmus değerlendirmesi yapılıyor. Yani Erasmus sınavı ve not ortalamana göre çıkan listede kaçıncı sıradaysan üniversite seçimi gibi okulları seçiyorsunuz.

Peki nereye Erasmus’a gideyim Görkem 🙂 İlk olarak şu yazımdan Erasmus ülkelerini bir tanı derim, sonrada devam et ve tavsiyelerimi oku! Ayrıca eğer gezi notlarımı da oku ki şehirleri gör onlar da şurada!

İtalya Harika Bir Erasmus Ülkesi

8. Erasmus Danışmanına Gidip Seni Bildirmesini İste

Bu aşamayla beraber artık iplerimizi ele almaya başlayabiliriz 🙂

Çünkü Erasmus’taki kuralı tekrar hatırlatayım, “kimse senin için uğraşmaz, takip etmez” sen uğraşacaksın!

Önce Erasmus bölüm koordinatörü ya da Erasmus danışmanını öğren. Bu senin bölümündeki hocalardan biri olacak. Yani sizin dersinize giren bir meslektaşın karışmasın. Ona git kendini tanıt ve karşı okula Erasmus öğrencisinin sen olduğunu bildirmesini iste.

Bu dakikadan sonra zaman aleyhimize işliyor! Avrupa’daki her okulun başvuru son tarihleri vs. başka asla geç kalmayın 🙂

9. Erasmus Kabul Mektubunu Al

Adının karşı okula bildirilmesindan sonra tahminen 1-2 hafta içerisinde Erasmus Kabul Mektubu’nu alacaksın 🙂 Mektup dedik ama o tanımı öyle yani eline mektup gelmesine gerek yok 🙂 Direkt maile karşılık taranmış olan pdf te ilk başta işini görecek.

Bu kabul mektubu senin Erasmus evraklarının ilki! Bu kabul mektubunun orjinalini de karşı taraf okuluna gönderecek, gelmesi 1 ayı bulabilir ama aklında olsun o belgeyi takip et unutma.

Erasmus’umun İlk Günlerinden / Genel Bilgilerin Verildiği Toplantıdan

Erasmus Başvurusu Evrak İşleri

10. Öğrenim Anlaşmasını Doldur (Learning Agreement)

Artık Erasmus başvurusundaki evrak işlerin başlar!

Öncelikle öğrenim anlaşmasını doldurmalısın, bu hayatımda gördüğüm en uyuz form. Çünkü formun maddeleri çince gibi 🙂 Neyin ne olduğunu anlamak biraz zor. Bence bu formu Erasmus bölüm hocana rica et beraber doldurun.

11. Erasmus Derslerini Seç

Öğrenim anlaşman ayrıca senin Erasmus’ta alacağın dersler de belirliyor. Bunların da önce ne olduğuna karar vermelisin ki formu doldurabil:) Peki derslerimi nasıl bulacağım ?

Bunun için karşı tarafta gideceğin okulun internet sitesini karış karış araman lazım. Mesela ben Universita Degli Studi di Brescia’dayım. “English courses catalogue” şeklinde arattım ve şu linkten gerekli derslerimi buldum.

Derslerini seçme kısmında da kesin ve kesin bölüm hocanın yardımını al çünkü programına uygun dersler seçmen gerekiyor ki geldiğinde o dersleri eşleştir 🙂

Ben gideceğim okulun ders kataloğunu bulamadım diyenler yorum yazarsa ben bulurum!

İşte Benim Öğrenim Anlaşmam 🙂

12. Öğrenim Anlaşmasını Her İki Okula da İmzalat

Doldurduğumuz öğrenim anlaşmasını iki okula da imzalatmanız gerekiyor. Bu iş de ikinci işkence 🙂 Eğer devlet okulunda okuyorsanız imzalatacağınız kişileri, hocaları yerinde bulmanız neredeyse imkansız oluyor!

Bu formda adı geçen kişiler tek tek imzalayacak. Ardından imzalanmış öğrenim anlaşmasını tarayıp pdf halinde karşı okula göndereceksiniz. Ayrıca imzalanmasını rica edip geri gönderilmesini isteyeceksiniz ( kibarca :)).

Sonra size gelen imzalatmış pdf dosyasını da okulunuzun Erasmus ofisine teslim edeceksiniz, bu zorunlu bir işlem.

Peki bu belgemi karşı okulda kime, nereye göndereceğim ?

Kabul mektubunu aldıktan sonra karşı okuldaki Erasmus danışman hocan seninle iletişim kuracaktır. Kurmadıysa sen sor soruştur! İşte Erasmus’la ilgili herşeyi baştan sona o danışmanınla yürüteceksin. Öğrenim anlaşmanı da ona mail atman gerekiyor.

Erasmus Evrak İşleri Ders Çalışmaktan Bile Zor Olabilir 🙂  / Brescia’daki Odam

13. Erasmus İçin Gerekli Evrakları Teslim Et

Öğrenim anlaşman senin en zor hazırlayacağın Erasmus belgen olacak. Bu tamamlandıktan sonra okulunun istediği tüm gerekli Erasmus belgelerini teslim etmelisin. Peki bu belgeler neler ?

Erasmus Gerekli Belgeler Listesi

  • Kabul mektubunun kopyası
  • Öğrenim anlaşmasının imzalı kopyası
  • Vesikalık fotoğraf
  • Pasaport kopyası
  • Sağlık sigortası ve vize kopyası
  • Banka hesap cüzdanı fotokopisi

Erasmus için gerekli tüm belgeleri anında teslim etmen gerekmiyor. Vize ve pasaport evraklarını en son yurtdışına çıkmadan teslim edebilirsin. Ama yine de son tarihlere dikkat et kaçırma!

Erasmus Hibesiyle Gezmek de Münkün 🙂 Erasmus Arkadaşlarımla Cinque Terre’ye Gidiyoruz!

14. Erasmus Hibesi İçin Sözleşmeni İmzala

Sırada Erasmus hibesi konusu var. Büyük ihtimalle Erasmus hibesi alacaksındır. Genellikle büyük bir çoğunluğa veriliyor. Bununla ilgili de bir sözleşmeyi sana okulun sunacak ve sen de imzalayacaksın.

Ayrıca Erasmus hibesi alacağını garanti eden bir evrak da istemeyi unutma! Bu evrakı birazdan vizede kullanacağız.

Erasmus hibesi ne zaman alınır ne kadar yatar v.s düşünceleriniz varsa şu yazımı okuyun derim çünkü baştan sonra Erasmus bursu ile ilgili herşeyi anlattım…

İtalya’dan Erasmus’tan Selamlar!

Erasmus’a Gitmeden Önce Hazırlıklar

15. Erasmus Konaklama Konusuna Yoğunlaş

Artık Erasmus’a gideceğimiz kesin! Hatta az çok tarihler bile belli olmuştur. Çünkü kabul aldığımız üniversitenin akademik takvimi açıklanmış oluyor çok önceden, oradan öğrenmişssinizdir sanırım 🙂

Sırada Erasmus’un tam anlamıyla baş belası olabilen çok önemli bir konusu var konaklama!

Ben Brescia’da okul yurdunda kalıyorum ve ekonomik olarak da oldukça az bir miktar veriyorum. Eğer yurda kabul alamazsan işler sarpasarabilir. Bu uzun bir konu olduğundan birebir tecrübelerimi ve taktiklerimi sizin için şuraya yazdım, bunu okumayan aşağı sakın inmesin, önemli!

Erasmus’taki Derslerimden Birinden / Brescia, İtalya

16. Uçak Biletini Al

Sırada en heyecanlı an var 🙂 Ben biletimi Milano’ya almıştım çünkü Milano Bergamo Havalimanı buraya sadece 40 kilometre!

Uçak biletini alırken dikkatli olmak lazım. Çünkü havayolu firmaları biliyor o tarihler gidiş geliş çok ve fiyatlar tavan…Nerdee öğrenci indirim falan…

Bence uçak biletini eylül ayında gidecekler fazla gecikmeden en geç haziran temmuz civarı alsın. “Peki nasıl ucuz Erasmus uçak bileti bulacağız Görkem?” Ucuz bilet bulmak Erasmus falan dinlemiyor dediğim gibi.

Şu yazımdan ucuz uçak bileti bulmanın inceliklerini öğrenin derim. Hala bulamadıysanız mesaj atın ben bulmaya çalışayım.

Burası Benim Erasmus Şehrim 🙂 Brescia, İtalya / Burası Milano Bergamo Havalimanı’na Çok Yakın Olduğu İçin Şanslıyım!

17. Erasmus Vize Başvurusunda Bulun

Erasmus öncesi son aşama Erasmus için vize almak olacaktır. Aslında bu büyük ihtimalle yani Balkan ülkelerine gitmiyorsan Avrupa’nın Schengen vizesi olacak. Aslında şurada Schengen vizesi alış aşamalarını anlattım, önce bir okuyabilirsiniz fakat o yazı daha çok turistik vizeler için.

Erasmus vizesi genel vize başvurularından farklı detaylar içeriyor. Vermeniz gereken belgeler, yapmanız gerekenler falan biraz farklı ve acenteler dahil birşey bilmiyor çoğu zaman! Ben birebir yaşadım ayrıca 50’den de fazla ülkeye gitmiş biriyim…

Ben benim gibi Erasmus yapan arkadaşlarıma bir Erasmus vizesi nasıl alınır yazısı hazırlamaz mıyım 🙂 Hazırladım işte burada kesin ve kesin okumanız gereken bir diğer yazım da bu şuradadır.

18. Erasmus’a Gidecekler İçin Tavsiyelerimi Oku

Buraya gelenler bir kahve alsın derim 🙂 Yanına da poğaça bence güzel gider!

Çünkü keyifli mi keyifli, önemli mi önemli Erasmus tavsiyelerimi okuyacasınız. Erasmus tavsiyelerim bu yazıya sığmaz tabii ki! İyi ve kötü neler yaşamadım ki, hala da yaşıyorum.

Bence bu yazımdan Erasmus tavsiyelerini Erasmus’a giden birinden okumak paha biçilemez birşey katacak size, işte buradadır…

Erasmus’a Gidecekler İşte Böyle Biryerde Kalmalı Derim 🙂 / Brescia’daki Odamın Manzarası, İtalya

Erasmus Başvuru Yapılacaklar Listesi

Arkadaşlar sizler için özet olarak Erasmus başvuru yapılacaklar listesi hazırladım ki kafalar karışmasın. Bu sürümün çıktısını alıp yanına tik ve notlar koyarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. İşte Erasmus başvurusu için liste;

Erasmus Başvurusu Yapılacaklar

1.Kendine Uygun Erasmus Programını Bul
2.Okulunun Erasmus İlanını Oku
3. Erasmus Başvuru Şartlarını Kontrol Et
4. Erasmus’a İlk Başvuruyu Yap
5. Erasmus Sınavına Katıl
6. Sonuçlara Göre Duyuruları Takip Et
7. Gideceğin Erasmus Ülkesini Seç
8. Erasmus Danışmanına Gidip Seni Bildirmesini İste
9. Erasmus Kabul Mektubunu Al
10. Öğrenim Anlaşmasını Doldur (Learning Agreement)
11. Erasmus Derslerini Seç
12. Öğrenim Anlaşmasını Her İki Okula da İmzalat
13. Erasmus İçin Gerekli Evrakları Teslim Et
14. Erasmus Hibesi İçin Sözleşmeni İmzala
15. Erasmus Konaklama Konusuna Yoğunlaş
16. Uçak Biletini Al
17. Erasmus Vize Başvurusunda Bulun
18. Erasmus’a Gidecekler İçin Tavsiyelerimi Oku

Erasmus Arkadaşlarımla Cinque Terre Gezisindeyiz 🙂

Erasmus başvurusu oldukça dikkat istediği için ben de dikkatlice ve uzunca her detayıyla anlatmaya çalıştım 🙂 Umarım beğenmişsinizdir. Ben böyle bir kaynak bulamamıştım hep bölük pörçüktü ve anılardan fazlası yoktu. Bu yüzden size hazırlamak istedim.

Sorularınız olacaktır, alttaki yorum bölümünden bana kesin olarak sorun hepsini canlı kanlı Erasmus’tan yanıtlayacağım. Ayrıca Erasmus hakkında böyle ayrıntılı toplamda 10’u aşkın yazım var. Şuradan genel erasmus yazıma ulaşabilirsiniz ardından da orada herşeyi bulacaksınız madde madde. Başka bir yazıda görüşmek üzere herkese sevgiler!

Yazının Devamı: Erasmus Dil Sınavı Nasıl Geçilir? Tavsiyelerim ve Örnek Sorular!

23 Yorum Yapılmış

  1. Tecrübelerin için teşekkürler. Hususi pasaportum var, Erasmus için Polonya’ya gideceğim. Konsoloslukta vize yaptırmak gerekiyor mu?

  2. kendi derslerime uygun dersleri 35 sayfa ders arasında nasıl bulucammm ve learning agreement’te table a dediği şeyi nasıl doldurucam yardımm :(( öğretmenim acil hemen doldurup yolla diyor ama insan bi yardım eder..

    • Merhabalar Sevgili Ceyda,

      Bunu kafana göre yaparsan yanlış olur, kesinlikle hocan ile bir online meeting ya da telefonla görüşme ayarla ve beraber seçin. Ama öncesinde olası seçenekleri indirge ona seçenek sun v.b. Eğer o hocan bölümdeki erasmus koordinatörün ise yardımcı olmak zaten onun görevi…

  3. Merhaba
    Lisede erasmus+ yapılabilir mi ? Yapılabiliyorsa aşamalarını anlatır mısın ?

    • Merhabalar Sevgili Ahmet,

      Lisede erasmus öğrenim programı yok burada anlattığım gibi. Ama çeşitli yetkili ajanslar ile erasmus gönüllülük projeleri oluyor. Bununla ilgili yakında bi yazı yazacağım, takip etmeni öneririm

  4. Görkem Merhabalar, 2 gün önce Erasmus+Staj duyurusu aldım ve nedir diye araştırırken kendimi yazılarında buldum.İlk defa gördüğümden aşamalar beni şimdiden yordu diyebilirim. Bir yandan o kadar merak ediyorum ve ilgileniyorum ki tarifsiz :)) Okulum Erasmus Staj Başvuru süresini 04.06.2021-24.06.2021 olarak ayarlamış. Bu süreçte belgeleri de istiyor ve başvurmak için kabul mektubunu almış olmamız gerekiyor.20 günden az vaktim var ve bu süreçte yetişebilir miyim bilmiyorum. Staj tarihi 1 ağustos 2021 *31 mayıs 2022 olarak belirtilmiş ve en az 60 gün en fazla 180 gün olarak belirlenmiş. Dil sınavından minumum 75 bekleniyor ve şartlara uyum sağlıyorum. Bursa Uludağ Üniversitesi Ön lisans öğrencisi grafik tasarım bölümündenim. Öğretmenlerime mail attım ama dönüş alamadım 2 gündür. Zaten 20 günüm var. Geri dönüş yaparsan bu öğrenci erasmus öğrencisi olabilir :))

    • Merhabalar Sevgili Nesibe Şeyda,

      20 günde biraz zor 🙁 Erasmus stajı bulmakla ilgili yeni bir yazı kaleme alacağım ama daha bitmedi…Bence bu kadar acele bi başvuruda öğrenim hareketliliğini tercih etmelisin.

      Bazı okullar kazandıktan sonra da staj yeri bulmana izin verebiliyor ama senin okulun içi emin değilim

  5. Merhabalar, tecrübelerinizi aktardığınız bu güzel ve tatlı blogu yeni keşfettim. Çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz ve eminim ki çoğu gezgin ve öğrenciye cesaret veriyorsunuz. Benim kişisel olarak bir sorum olacaktı, acaba boyunuz kaç ? Şahsen 170cm boyundayım ve farklı milletlerden insanlarla yanyana geldim, 190 boyunda birisini görünce bir değişik oluyor insan 🙂 Şimdiden çok teşekkür ederim 🙂

    Ayrıca yazılarınızda “her şey ve ya da” kelimelerini sıkça yanlış kullandığınızı fark ettim. Buda dipnot olsun 🙂

    • Merhabalar Sevgili Ali,

      Ahaha ilk kez böyle bir soru alıyorum 🙂 Boyum 178, bence insanları dış görünüşle düşünmemek gerekir. Önemli olan içindeki sizsiniz.

      Eleştirin için teşekkür ederim 🙂 düzeltmeye çalışacağım, ister istemez bazen hatalar olabiliyor

  6. Merhaba. Erasmus’a başvurduğumuzda sınavlardan sonra bize ait bir hesapta euro cinsinden belirli bir miktar para bulunması gerekiyor mu ? Bunu 2011 yılında yazılmış bir blogda gördüğümü de belirteyim 😀

    • Merhabalar Sevgili Furkan,

      Yazılarımın hepsini okumanı öneririm cevabı var 🙂 Ülkesine göre değişen bi durum ama genel olarak paraya ihtiyacın olacak.

  7. Merhaba sevgili görkem ben akdeniz üniversitesinde ingiliz dili ve edebiyatı bölümü öğrencisiyim.Pandemiden dolayı bu yılı hazırlık eğitimi alarak değerlendirmeyi uygun gördüm ve derslerim pek ağır değil.Haliyle ben de erasmusu araştırmaya başladım çünkü çok fazla boş zamanım var.Okulumun ve bölümümün anlaşmalı olduğu üniversiteleri inceledim ve bir tane favorim bile var.Ama hangi yıl erasmus programına başvurmanın daha uygun olacağına emin olamadım.Senin önerilerin nelerdir benim için ?

    • Merhabalar Sevgili Hazal,

      Sanırım hazırlıkta başvuramıyorsun. Ortalamanı yüksek tutup birinci sınıfın ilk dönemi sonunda başvurmalısın. Eğer şimdiden hedefi koyarsan eminim ki erasmusa gidersin 🙂 peşinde olmaya devam et

  8. Merhaba ben 1. sınıf öğrencisiyim. İkinci sınıfta yani 2021/22 güz döneminde gitmek istiyorum. Başvurumu şimdimi yapmam gerekiyor? Ayrıca kaldığım bir ders var ve ortalamamı düşürüyor. Bütünleme sınavımız olmadığı için yaz okulunda vereceğim. Başvuru sırasında bu durum bir sıkıntı çıkarırmı?

  9. Merhabalar!
    Bu bahar döneminde Parma Universitesinde okuyacağım diye ummaktayım. Şöyleki nominasyona girdim kabul aldım. Geç yazdıkları için ve Noel zamanına denk geldiği için benim okul kapandı! Mektubu alamadım ? Tüm dokümanları hallettim psaportumdan learning agreement a kadar ( bu hafta parmadaki hocayla bu learning agreement üzerine konuşacağız bu arada) ama hala mektubum gelmedi? Galiba bizimle tam olarak ocak ortasında ilgilenicekler. Bana akil hocalığı yapar mısın?

    • Merhabalar Sevgili Tuğçem,

      Gelmedi kısmını pek anlamadım, elektronik ortamdan göndereceklerini umuyorum böyle bi dönemde. O belge olmadan vizeye başvuramazsın çok önemli. Ne yap et parmadaki danışmanını darla 🙂 ve o kabul mektubunu al derim.

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.