Merhabalar ! Bugün İstanbul’un yanı başındaki doğa ve tatil cenneti Ağva’dayım. Karadeniz sahilleri ile küçük yaşlarda Şile’de tanışmıştım, fakat Ağva’ya gitmek bugüne kısmetmiş.

Bizimkiler eskiden Ağva’ya kamp yapmaya gelirlermiş. Neyseki o eski güzelliğini hala kaybetmediğini duydum ve koyuldum yola. Yazımda Ağva’da gezilecek yerleri keyifli serüvenimle beraber anlatacağım.

Yeşilçay Deresindeki Keyifli Bir İskele / Ağva, Şile

Ağva’ya Nasıl Gidilir ?

04 Nisan. Sabahın erken saatlerinde arkadaşlarım ile beraber Ağva’yı keşfetmeye hazırız. Okuduğum Kocaeli Üniversitesi ve İzmit’ten Ağva’ya ulaşmak özel araç ile çok kolay. Umuttepe’den doğruca Akçaova istikametine gidiyorsunuz. Asfalt ve beton karışık olan 50 kilometrelik bir yol ardından Ağva’ya ulaşıyoruz.

İstanbul’dan Ağva’ya gitmek için, Çekmeköy ve Şile’ye ulaşmanız gerekli. Şile yolunun sonunda Ağva tabelalarını kolayca göreceksiniz. Bu rota Üsküdar – Ağva arasında toplam 90 kilometre kadar. Şile’den sonra tek şeritli bir yol sizi bekliyor. İstanbul Anadolu Yakası’ndan ulaşım süresi 2 saate yakın.

Toplu taşıma ile Ağva’ya gitmek için İETT’nin Üsküdar’dan kalkan 139A otobüsüne binmelisiniz, ücreti 2022 itibariyla tek yön için 25 lira. Ağva – İstanbul otobüsü için sefer tarifesine buradan ulaşabilirsiniz.

Ağva’ya Nasıl Gidilir Ayrıntılı Anlatım!

Ağva’ya Giderken / Son Kilometrelerimiz

Ağva Hakkında Bilgiler

Kısaca Ağva’dan da söz etmek istiyorum. Ağva, İstanbul’un Şile ilçesine bağlı bir sahil kasabası. İstanbul’un kuzeydoğu ucunda, Karadeniz kıyısında bulunuyor.

Ağva tarihi milattan önce 7. yüzyıla kadar dayanıyor. Çevresindeki köylerde kalıntılara rastlamak mümkünmüş. Ağva isminin latince anlamı da “iki dere arasındaki köy” şeklindeymiş. Günümüzde İstanbulluların haftasonu kaçış noktalarından ve ülkemizin turistik değerlerinden biri.

Ağva Feneri ve Karadeniz

Ağva İzlenimlerim

Ağva gezimize dönüyorum. Bir saatlik keyifli bir doğa yolculuğu ardından Ağva’dayız. Gördüğüm manzara oldukça şaşırtıcı, burası tam anlamıyla küçük bir kasaba. Ağva, Şile’nin aksine şehirleşmeden bugüne gelebilmiş. Nüfusu yalnızca 2-3 bin kişi civarında, yazın bu rakam artsa da en fazla 10 bini buluyormuş.

Ağva’ya ulaşır ulaşmaz Göksu ve Yeşilçay Dereleri karşılıyor beni. Bu iki derenin arasında kalan Ağva’da deniz ve nehrin tadını bir arada çıkarıyorum.

Ağva’dan İlk İzlenimlerim

Ağva’da Gezilecek Yerler

Ağva Limanı

Ağva’da gezilecek yerleri keşfetmeye başlıyorum. İlk olarak Ağva’nın küçük limanı var. Burası Yeşilçay Deresi’nin Karadeniz’e döküldüğü nokta. Hemen karşımdaki dik tepe, kendimi tek taraflı bir vadide hissettiriyor. Üzerindeki yemyeşil ağaçların suya yansıması ise tek kelimeyle muazzam.

Ağva limanını boy boy sıralanan balık restoranları süslüyor. Bu restoranlarda keyifli bir akşam yemeği yerken, sohbetinize rakı ve balığın harika uyumunu katabilirsiniz.

Ağva’da gezilecek yerlerin tamamı için bu yazıya!

Ağva Limanı ve Yürüyüş Yolu

Ağva Tekne Turları

Limandaki tekneler ile birkaç saatlik turlar yapılıyor. Ağva’da nehir turu kesinlikle yapılması gerekenlerden kanımca. Bu turlar için limandaki teknelerin kapısını çalabilirsiniz.

Yeşilçay Deresini ve Ağva’nın doğu koylarını içeren çeşitli seçenekleriniz var. Fiyatlar dönemine göre değişse de 1 saatlik bir tur için ücret genellikle 100 lira civarında, rota üzerinde gezilecek mağaralar da mevcut.

Ağva’daki Gezi Tekneleri / Ağva Limanından

Ağva Feneri

Limanın ilerisinde Ağva Feneri gözüme çarpıyor. Fener Ağva’da görülmesi gereken yerlerden biri. Uç noktasına kadar yürürken sağınızda dere ve denizin birleşimine şahit oluyorsunuz.

Güneşli hava ile bu güzel ortam, insana nefes aldırıyor doğrusu. Sevimli fenerin ileri ucunda Ukrayna var !

Ağva Feneri’nden Karadenizi İzlerken

Ağva Plajları

Ağva Halk Plajı

Mendireğin diğer tarafında ise Ağva Halk Plajı var. Bu plaj o kadar büyük ki gözünüzün alabildiği yere kadar uzanıyor. Ağva denize girmek için iyi bir alternatif sunuyor.

Ağva Halk Plajı’na giriş ücretsiz. Burada şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Karadeniz’in buraya oldukça cömert davrandığını söyleyebilirim. Kumu o kadar ince ki güney sahilleri aratmıyor doğrusu.

Denizin berraklığı ve temizliği de en az Akdeniz sahilleri kadar iyi. İstanbul’un yanı başındakı Ağva’ya deniz tatili için gelmek oldukça mantıklı.

Mendirekten Ağva / Sağda Ağva Halk Plajı

Ağva’da Denize Girmek

Ağva’ya denize girmek için gelenlerin tek dikkat etmesi gereken şey rüzgar. Malumunuz Karadeniz rüzgarlı günlerde denize girmek için pek uygun değil. Akıntılar ciddi bir tehlike oluşturuyor, fakat neyseki belediye bu konuda önlemini almış.

Sezon içindeki Ağva ziyaretlerimde denize girilen alanlar dubalarla çevrilmişti ve can kurtaran ekipleri çoğu yerde görev yapıyordu.

Kurfallı Altı Plajındayken / Dik Kayalıklar ve Berrak Deniz / Ağva, Şile

Ağva Yürüyüş Parkuru

Şimdi sırada Yeşilçay Deresi Yürüyüş yolu var. Limandan başlayan Rıhtım Caddesi’ni takip ederseniz bu güzel yola ulaşacaksınız. Öyle bir yer düşünün ki kuş sesleri ve nehir manzarası sizi büyülesin !

Ağva’da en çok sevdiğim yer burası oldu. Yürüyüş yolundaki doğa ve renkler mükemmel, yer yer sevimli ahşap iskeleler de görebiliyorsunuz. İskelelerden birkaç tanesine gizlice girebilirsiniz 🙂 Biz küçük bir kayık bile bulduk !

Ağva’nın Dere Kenarındaki Yürüyüş Parkuru

Ağva’da Ne Yenir ?

Saatimiz öğleye yaklaşıyor, karnımız biraz acıktı. Sıcak bir ilkbahar gününde Ağva’da hafif ve lezzetli birşeyler yemek en mantıklısı gibi. Merkezdeki butik bir restorana oturuyoruz.

Ağva’da yemek için bolca alternatif var. Merkezde balık, ev yemekleri ve kebap çeşitleri bulmanız mümkün. Biz de butik bir restorana oturup mantı yemeye karar verdik. Küçük bir porsiyon mantı için 20 lira gibi bir ücret ödüyoruz.

Ağva’da Yemek Yediğimiz Yerde Mantımızı Beklerken

Kurfallı Altı Plajı

Sıradaki noktamız Kurfallı Altı Plajı. Bu plaj şehrin 2-3 kilometre kadar batısında kalıyor. Aslında size az önce bahsettiğim Ağva Halk Plajı’nın en uç bölgesi.

Kurfallı Altı’nın en güzel özeliği, öylesine geniş bir kumsalı var ki en kalabalık günlerde bile burada rahatça denize girebilirsiniz. Ayrıca deniz kenarındaki kayalıklar sizi tam anlamıyla doğada hissettiriyor.

Tekrar Ağva’ya dönerken Göksü Deresi’nden geçiyoruz. Ağva’nın batısındaki Göksü kenarında oldukça hoş kahvaltı mekanları var, buralarda sadece çay içip derenin keyfini de yaşayabilirsiniz.

Kurfallı Altı Plajındayken 🙂 Renkli Şemsiyemiz

Kilimli Koyu ve Piknik Alanı

Ağva’nın doğu koylarına doğru ilerliyorum. Burada hepinizin bildiği Kilimli Koyu var. Kilimli Ağva’nın en popüler yerlerinden biri. Koyda denize girmenin tadı başka 🙂

Kilimli’de kamp ve piknik yapabileceğiniz alanlar bulunuyor. İşletmelere verildiği için ücreti karşılığında hizmet alabilirsiniz. Fakat ücretsiz alternatifler de var !

Kilimli’ye inerkenki tepede mangal ve piknik için ücretsiz noktalar keşfedebilirsiniz.

Kilimli Koyu, Ağva

Ağva’da Gün Batımı

Akşamüstü oluyor artık, günün en güzel batacağı yeri Yeşilçay Deresi olarak düşündüm 🙂 Pek de yanılmamışım, güneşin son ışıkları, suya ahenk içinde yansıyor.

Güneşin arkamızda kalmasına üzülmüşken, karşımda Ay selam ediyor !

Bu şekilde küçük Ağva gezimiz sona ermiş oluyor. Ağva’yı ben gerçekten çok beğendim. Neyseki burada yerli sayılırım 🙂 Yakın bir zaman sonra burada ailemizin bir evi olacak.

Ağva’da Gün Batarken / Yukarıda Haffiçe Görünen Ay

Ağva Kaç Günde Gezilir ?

Ağva hakkında çeşitli bilgiler vermek istiyorum. Öncelikle Ağva’da ne kadar süre kalınacağı var. Burayı gezmek için 1 gününüz yeterli. Fakat Ağva öyle bir yer ki doğasına doymadan dönmek olmaz, bir haftasonu kaçamağı size tam yeterli gelecek.

Ağva’da Konaklama

Peki Ağva’da nerede kalabiliriz. Şile’yi de kapsayarak bu bölgenin minik otellerle dolu olduğunu söylemem mümkün.

Ağva merkezinde ise belli başlı birkaç otel var. Kendim kalmadığım oteller hakkında pek yorum yapmıyorum, bu yüzden seyahatin en keyifli aşaması olan “kalacak yer bulma” ve “planlama“yı size bırakıyorum 🙂

Kurfallı Plajındaki Minik Bir Koy

Ağva Pahalı mı ?

Ağva’daki fiyatlardan da söz etmeliyim. Aslında sezon dışı çok pahalı sayılmaz. Fakat yaz aylarında burası tam bir turistik cennete dönüşüyor. Son yıllarda artan taleple beraber, fiyatlar artmış.

Ortalama iki kişilik bir oda fiyatı 250-300 lira. Bir öğün yemek için 4 kişilik bir ailenin 150 lirayı gözden çıkarması gerekli. Şehirdeki zincir marketlerden su ve benzeri ürünleri uygun fiyata alabilirsiniz.

Ağva’nın Ahşap İskelelerinden Biri

Ağva’dan Ne Alınır ?

Ağva’ya kadar gitmişken bir şeyler almak isteyebilirsiniz. El emeği ürünler burada hala yaşatılıyor. Bunun yanında magnet ve biblo tarzı genel hediyelikler bulabilirsiniz.

Ağva Kamp Alanları

Şimdi doğa severler için birkaç kelime edeceğim. Ağva’da kamp yapılacak yerler oldukça fazla. Kurfallı Altı ve Kilimli’de kendinize keyifli yerler bulacaksınız.

Benim kamp tercihim paralı kamp alanlarından çok doğal noktalar olduğundan size önerim, Ağva çevresindeki yolları iyice taramanız. Özellikle köylere giden yollarda hoş noktalar var.

Ağva Yeşilçay Nehri

Ağva’da Mangal ve Piknik Yerleri

“Ben doğayı kirletmeden mangal yapmak istiyorum !” diyenlere de Kilimli ve Kurfallı Altı’nı öneriyorum. Hem denize girebilir hem de mangal keyfi yaşayabilirsiniz.

Fakat Ağva genellikle çok rüzgarlı. Bu yüzden ateş yakarken dikkatli olmakta fayda var, alevlerin gür bitki örtüsüne yayılması işten bile değil !

Ağva’ya Ne Zaman Gidilmeli ?

Benim yorumum Ağva’ya bahar aylarında gelmeniz yönünde. Bu dönemlerde tam bir kasaba havası var, insanlar az ve doğa fazlaca gür.

Tabii İstanbul’dan kaçıp denize girmek de isteyenlerimiz var, onlar mecbur yaz aylarında gelmeli 🙂 Fakat hava sıcaklıktan ibaret değil, yazın da rüzgarın az olacağı günleri tercih edersek denize doyasıya girebiliriz.

Kilimli Koyu Çevresinde Mangal Yapan Görkem 🙂 / Yurtdışı Pozlarıma Alışıksınız Ama… 🙂

Ağva’ya Gideceklere Tavsiyelerim

  • Ağva plajlarındaki incecik kumun keyfini çıkarın.
  • Çevre köyleri ve doğayı keşfedin.
  • Yeşilçay deresi etrafında yürüyün.
  • Mümkünse hafta içi ziyaret edin.
  • Bölgedeki koyları keşfedin.

Ağva Çevresinde Gidilecek Yerler 

Ağva’ya kadar gelmişken en başta Şile’yi ziyaret etmelisiniz. Şile, Ağva’nın büyük abisi diyebiliriz 🙂 

Ağva’nın 5 kilometre güneyindeki İsaköy ve 15 kilometre güneyindeki Hacıllı Köyü keşfedilmeye değer. Buralardaki mağara, şelale ve dereleri bulmak size kalmış. Ters taraftan Kefken, Kerpe ve Pembe Kayalıklar’a da gitmenizi öneririm.

Ağva gezi rehberimi noktalıyorum, kısa ve net bir anlatım kullanmaya çalıştım. Ağva gezi tavsiyelerimi paylaştığımı düşünüyorum. Aklınızda kalanları yorum bölümünden bana sorabilirsiniz. En geç birkaç saat içerisinde dönüş yapıyorum 🙂

Ayrıca bu yazıdan sonra Ağva’da gezilecek en güzel yerleri okumanızı öneririm. Ağva’ya nasıl giderim diyorsanız da şurada! Hepinize keyifli günler !

6 Yorum Yapılmış

  1. ağvayı gidip görmeyenler için çok güzel bir yazı neler kaçırdığınızın farkına varın ve gidip gezin 🙂

  2. Ağva’yı yaşatan bir yazı…okuyanlara minik bi tavsiye de benden olsun Ağva taraflarından Şile bezinden yapılmış birçok kıyafet eşya alınabilir gerçekten güzel şeyler yapıyorlar.

    • Merhabalar Sevgili Gökçe,

      Beğenmenize sevindim. Eklemeniz için de teşekkür ederim, çok doğru dediniz şile bezi adı üzerinde 🙂 Şile’yi gezeceklere hoş bir tavsiye oldu.

  3. Görkem merhaba,
    Karadeniz sahilleri denize girmek için biraz tehlikeli. Ağva bu konuda nasıl, denize girmek için uygun mu? Bu konuda ne düşünüyosun?

    • Merhabalar Sevgili Sinan,

      Ağva ve diğer Karadeniz şehirlerinin kanayan yarası 🙂 Ben kişisel olarak söylendiği kadar korkulmaması gerektiğini düşünüyorum.. Önemli olan bilinçli şekilde denize girmek. Yani rüzgarsız havaları tercih etmek, sınırlı alanların içinde kalmak ayrıca boyunuzu aşacak yerlere gitmemek !

      Eğer kurallara uyulursa Ağva’nın keyifli dalgaları ile deniz girmek harikadır, fakat yüzme bilmeyen ve bilinçsiz insanlar için maalesef ki tehlikeli…

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.