Çamlıca yıllardan beri İstanbul’u seyredebileceğiniz en güzel noktalardan biri. Fakat artık “Çamlıca Kulesi” ile işin boyutu biraz değişti. İstanbul’u tam tamına 587 metre yukarıdan panoramik olarak seyredebiliyorsunuz 🙂 “Bunu duyan Görkem açılır açılmaz Çamlıca Kulesi’ni gitti gezdi ve sizler için deneyimlerini burada yazmaya karar verdi :)”
Bugün İstanbul şehir silüetinin en yeni ve en ikonik üyesi Çamlıca Kulesi’ne nasıl gidilir, neler yapılır… Çamlıca Kulesi’ne giriş ücreti ne kadar, ziyaret saatleri nasıl? gibi gibi bir sürü soruyu birebir tecrübelerimle yanıtlayacağım.
Çamlıca Kulesi kaç katlı, kaç metre? gibi mimari detaylardan ve enfes Çamlıca Kulesi seyir terasıyla beraber Çamlıca Kule’sinin restoranından da bahsedeceğim tabii ki 🙂 Görkemli Çamlıca Kulesi gezi rehberim başlasın!
Index / Indeks
- 1 Çamlıca Kulesi Hakkında Bilgiler
- 2 Çamlıca Kulesi’ne Nasıl Gidilir?
- 3 Çamlıca Kulesi Ziyaret Bilgileri
- 4 Çamlıca Kulesi Giriş Ücreti, Bilet Fiyatları
- 5 Çamlıca Kulesi Online Bilet – Rezervasyon
- 6 Çamlıca Kulesi’nin Mimari Özellikleri
- 7 Turist Gözüyle Çamlıca Kulesi
- 8 Çamlıca Kulesi Panoramik Seyir Terası
- 9 Çamlıca Kulesi’nden Görülebilecek Yerler
- 10 Online E- Çamlıca Kulesi Panorama
- 11 Çamlıca Kulesi Gezi Önerilerim
- 12 Çamlıca Kulesi’nde Gezilecek Yerler
- 13 Çamlıca Kulesi 360 Restaurant
- 14 Çamlıca Kulesi Soru & Cevap & Merak Edilenler
- 15 Çamlıca Kulesi Yol Tarifi Haritası
Çamlıca Kulesi Hakkında Bilgiler
Yazının ilerleyen bölümlerinde daha ayrıntılı mimari, detaylara gidereceğim ama şimdi genel olarak bi Çamlıca Kulesi’ni tanıtalım.
Çamlıca Kulesi, İstanbul Üsküdar’daki Küçük Çamlıca tepesi üzerinde bulunan bir TV kulesi. Bu yüzden Çamlıca TV Kulesi şeklinde de bahsetmek yanlış olmaz. Eskiden beri Çamlıca’da bulunan irili ufaklı tv, radyo kuleleri, Çamlıca TV Kulesi ile beraber tek bir çatı altında toplanmış.

Çamlıca Kulesi 2011 yılında İBB’nin açtığı bir fikir yarışmasında dereceye giren bir proje ile detaylandırılmış 2015 yılında başlayan çalışmalar 2021 yılının haziran ayında sonuçlanarak hizmete açılmış. ( TV kulesi olarak Eylül 2020)
Bu işlevinin yanı sıra Çamlıca Kulesi, önemli bir İstanbul seyir terası ve İstanbul’un yeni ikonlarından biri olmaya da aday. Çamlıca Kulesi’nin tepesinde deniz seviyesinden tam 587 metre yukarıda bulunuyorsunuz! Kule’nin boyu ise 369 metre. İşte bu yüksekliği ile şehir silüetinde de önemli bir yer şimdiden edindi. Aslında dünya çapında bulunduğum 55’ten fazla ülkede de çeşitli TV kulelerinin o şehrin silüetiyle eşleştirildiğini gördüm. İlk aklıma gelen CN Tower Toronto….
Şimdi Çamlıca Kulesi’ni ziyaret edecekler için bilgiler vereceğim, ardından Çamlıca Kulesi’nin online panorama manzarası :), Çamlıca Kulesi’nin mimari detayları, gezilecek yerleri, çoook merak edilen Çamlıca Kule Restoranı gibi gibi akıp gidecek, dikkatle okuyun derim!

Çamlıca Kulesi’ne Nasıl Gidilir?
Çamlıca Kulesi’ne gidecekler için pek fazla kaynak yok çünkü daha yep yeni bir kule 🙂 Tabii ki Eski İstanbul’u bilenler “Çamlıca’ya gitmeyi biliyoruz” diyebilir ama ben toplu taşıma ya da araçla kısaca Çamlıca Kulesi’ne gitmekten bahsedeceğim.
İlk olarak Çamlıca Kulesi’ne ben trafikten uzak, toplu taşıma ile giderim diyenler için güzel haber! Çamlıca Kulesi M5 Üsküdar-Çekmeköy metrosunun Kısıklı ve Bulgurlu istasyonları ile Metrobüs’ün Acıbadem istasyonları arasındaki bir üçgenin tam ortasında bulunuyor. Yani ister Metrobüs’le isterseniz de metroyla Çamlıca Kulesi’ne ulaşabilirsiniz.
Peki Metro ya da Metrobüs’le Çamlıca Kulesi’ne nasıl gidilir?: Bence en iyi seçenek Metrobüs! Metrobüs’ün Acıbadem durağında indikten sonra sadece 10-15 dakikalık bir yürüyüş yolunuz var. Zaten direkt tabelaları görebilirsiniz. Metro ile gelecekler kendini M5 Üsküdar-Çekmeköy metrosuna atıp Kısıklı ya da Bulgurlu’da inmeli. Bu rotadaki yürüyüş 1.5 km kadar ama keyifli bir manzaranın eşlik edeceğini söylemeliyim.

Marmaray’la Çamlıca Kulesi’ne Nasıl Giderim?: Marmaray’la gelecekler ya Söğütlüçeşme’den metrobüse geçsin ya da Üsküdar’dan M5 metrosuna, sonrası yukarda yazıyor.
Avrupa Yakası’ndan Çamlıca Kulesi’ne Nasıl Gidilir?: Avrupa yakasından geleceklere benim önerim Metrobüs!! Kendinizi metrobüse atın ve kolayca Çamlıca Kulesi’ne ulaşın.
Tüm bunların dışında Çamlıca Kulesi’ne servisler de var. Çamlıca Kulesi Ring Servisleri ile Altunizade Metro-Çamlıca Kulesi ve Büyük Çamlıca Camii-Çamlıca Kulesi arasında seyahat edebiliyorsunuz.
İşte Çamlıca Kulesi Ring Servis Saatleri:
Her yerden anlatamayacağım için 🙂 eğer sorunuz varsa yorum bölümünden yazın keyifle yanıtlayayım 🙂 Özel araçla Çamlıca Kulesi’ne gidecekler içinse yol tarifim ise yazının sonundaki haritada!

Çamlıca Kulesi Ziyaret Bilgileri
Şimdi biraz Çamlıca Kulesi gezi rehberi kısmına geçelim; Öncelikle Çamlıca kulesinde ziyaret edebileceğiniz iki seyir terası bulunuyor bunlar; Seyir Terası 1 (33. Katta) ve Seyir Terası 2 ( 34. Katta). Bunun dışında iki adet de Çamlıca Kulesi restoranı var bunlar; Restoran 1 (39. katta) ve Restoran 2 (40. katta).
Az sonra bahsedeceğim şekilde eğer Çamlıca Kulesi’nde restoran katına çıkmak istiyorsanız önceden Çamlıca Kulesi restoranlarından randevu almanız gerekiyor. Randevusuz geçiş yok.
Eğer amacınız Çamlıca Kulesi seyir terasına çıkmaksa da direkt olarak kuleye gidip biletinizi alabilirsiniz.

Çamlıca Kulesi Ne Zaman Açık?
Çamlıca Kulesi pazar günleri dışında haftanın altı günü hizmet veriyor ve açık. Haftaiçi günleri sabah 10 akşam 21, cumartesi günleri de sabah 10, akşam 21 saatleri arasında Çamlıca Kulesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Aslında kulenin seyir terasından İstanbul’un gece ışıklarını izlemek de keyifli olurdu 🙂 New york’ta öyle bir deneyimim olmuştu 🙂 belki ilerde gece de ziyaret edebiliriz.
Çamlıca Kulesi Giriş Ücreti, Bilet Fiyatları
En çok merak edilenlerden olan Çamlıca Kulesi’nin giriş ücreti de 2021 yılı için güncel tam 60 lira, öğrenci 30 lira olarak belirlenmiş.
Çamlıca Kulesi’nin bilet fiyatları tarifesi sıra beklemek istemeyenler için hızlı geçiş 100 lira.

Turistlere Fiyatlar Daha Yüksek
Sonunda biri benim sesimi duymuş 🙂
Gittiğim onlarca ülkede hep yabancı olduğum için bir sürü turistik etkinliğe daha fazla para ödemek zorundayken Türkiye’de genelde fiyatlar aynı oluyordu. Çamlıca Kulesi’nde kral biziz!
Çamlıca Kulesi’ni ziyaret edecek yabancı turistlerin ise 120 lira ödemesi gerekli. Hızlı geçiş hizmeti istiyorlarsa da 200 lira olarak belirlenmiş. Bildiğim kadarıyla restoran için fiyat farkı yok.

Çamlıca Kulesi Online Bilet – Rezervasyon
Çamlıca Kulesi gezimi planlarken içimden “ya online bilet alınabiliyor mu?” demiştim. Çünkü aklıma dünyanın en yüksek binası Dubai Burj Khalifa’ya çıkarken aylar öncesinden aldığım bilet geliyor:) (Dubai Burj Khalifa deneyimi merak edenler şuradan okuyabilir)
Cevabımız evet! Çamlıca Kulesi biletlerini internetten online olarak alabiliyoruz. Ayrıca Çamlıca kulesi restoranı için de rezervasyonlar online olarak yapılıyor.
Çamlıca TV Kulesi biletinizi şuradan alabilir, rezervasyon yapabilirsiniz. Rezervasyon sırasında ziyaret saatinizi seçerseniz sıra da beklememiş olursunuz. Çünkü malum birkaç asansör var ve yüzlerce kişiyi aynı anda almaları imkansız 🙂 Paris’e gidenler Eyfel’den bunu bilir…

Çamlıca Kulesi’nin Mimari Özellikleri
Şimdi Çamlıca Kulesi’nin mimari özelliklerine gelelim. Sizleri sıkmamak için kısa kısa bilgiler vereceğim 🙂 Ben de bi İnşaat mühendisi olarak bu bilgileri okurken keyif alıyorum.
- Çamlıca Kulesi tam 369 metre yüksekliğinde.
- Çamlıca Kulesi 49 katlı bir betonarme yapı.
- Bulunduğu Küçük Çamlıca Tepesi de yerden 200 metre yukarıda olunca, Çamlıca Kulesi toplamda deniz seviyesinden 587 metre yukarıda bulunuyor. ( dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa Dubai’nin 828 metre olduğu düşünülürse 587 hiç fena bi rakam değil )
- 100 farklı radyo, tv yayını aynı anda yapabilecek teknolojiye sahip şekilde donatılmış.
- Çamlıca Kulesi’nin mimarı Melike Altınışık
- Kulenin mimarisinde İstanbul’un tarihi simgelerinden biri olan “Lale” çiçeğinden yola çıkılmış.
- Kulenin seyir terasının ve restoranının bulunduğu kısım dışarıdan açacak olan bir lale tomurcuğu havası verecek şekilde tasarlanmış.
- Kulenin içindeki panoramik iki asansör İstanbul’un iki kıtası Asya ve Avrupa’yı simgeliyormuş.

Çamlıca Kulesi’nin Mimarı Melike Altınışık, Heval Zeliha Yüksel ile söyleşisinde Çamlıca Kulesi’nden şöyle bahsediyor;
“Çamlıca TV ve Radyo Kulesi, aslında doğasının bir yansıması. Bulunduğu topografya, yapının formuna yansıtıldı. Kule tasarımının girdilerinin başında hâkim rüzgar yönü, manzara odakları ve iletişim sistemlerinin ana taşıyıcı ile kurduğu güçlü bağ yer alıyor. Herhangi bir kent dokusundan bağımsız bir duruşu var. Gözün pek alışık olmadığı, organik bir yapısı var. Aslen kendi içinde bir simetri aksı var. Önü-arkası yok, simetrinin aksını kullanarak manzaraya göre derforme olma durumu var. Asya’ya bakan yüzü farklı, Avrupa’ya dönük olan kısmı başka”

Turist Gözüyle Çamlıca Kulesi
Şimdi teknik konuları geride bırakarak 🙂 Çamlıca Kulesi’ni bi turist gözüyle yorumlamak istiyorum. Burada daha çok Çamlıca Kulesi’nde yapılacaklardan, manzarasından ve gezilecek yerlerinden bahsdeceğim;
Öncelikle Çamlıca Kulesi yakınına gittiğinizde sizi şaşırtacak bir yüksekliğe sahip. En tepesini görmek için boynunuzun limitlerini zorlamalısınız 🙂 Fütüristik olarak yorumlanabilecek, değişik bir görüntüsü var. Aslında daha çok turistlere yönelik bir İstanbul aktivitesi olarak da düşünüldüğünden kendinizi başka bir ülkede turistik bir noktayı geziyor gibi hissedebilirsiniz.
Çamlıca Kulesi’nin İçi
Kule’ye giriş yaptığınızda dışarıdaki yenilikçi yapının devamını içeride de görüyorsunuz. Girişteki iç tasarım bana Bakü’deki Haydar Aliyev Kültür Merkezi’ni anımsattı. Hemen girişte “360 Kule Cafe & Restoran” için rezervasyon masasını ve Çamlıca Kulesi Seyir terası için bilet gişesini görebilirsiniz.
Ben şanslı günümdeyim ki sıra beklemeden rezervasyonsuz anında biletimi alıp yukarı çıkıyorum!


Çamlıca Kulesi’nin Panoramik Asansörü
Aslında genelde benzeri yüksek yapılarda ( New York Rockefeller Binası, Dubai Burj Khalifa) asansörler kapalı oluyor ve biranda yukar ışınlanmış oluyorsunuz. Fakat Çamlıca Kulesi’nin asansörü keyifli bir İstanbul manzarası sunuyor. Yukarı doğru çıkarken başınızı döndüren bir manzaraya yavaş yavaş ulaşmaya hazır olun.
Baş dönmesi konusunda ciddiyim 🙂 Asansör baş döndürüyor tabii biranda 380 metre yukarı çıkıyoruz 🙂

Çamlıca Kulesi Panoramik Seyir Terası
Birkaç dakika içerisinde Çamlıca TV Kulesi’nin enn yukarılarına çıkıyorsunuz. İlk bakışta insanı sersemletecek kadar yüksektesiniz… Tam anlamıyla bütün İstanbul ayaklarınızın altında.
Çamlıca Kulesi seyir terasında yaklaşık 270 derecelik panoramik bir İstanbul manzaranız var. Aslında burası 360’a tamamlanabilirdi belki, ya da daha geniş bir iç mekan sunulabilirdi. Burj Khalifa yada Toronto CN Tower ile kıyasladığımda turistik açıdan eh bi kademe eksikler gördüm doğal olarak. Hatta CN Tower’da dışarıda açık alanda yürüyebiliyorsunuz bile 🙂 tabii ki bu özel bi aktivite
Çamlıca Kulesi’nden tam olarak tam olarak gözükmeyen tek yer boğazın nazlı kızı “Kız Kulesi”

Çamlıca Kulesi’nden Görülebilecek Yerler
Şimdi gelelim Çamlıca Kulesi Seyir Terası’ndan görülebilecek o güzel İstanbul semtlerine, eserlerine,
- İlk olarak İstanbul boğazı 🙂
- Boğaz Köprüleri’ni de kolayca seçebilirsiniz. ( zaten Boğaziçi Köprüsü hemen yanı başınızda 🙂 )
- Tarihi Yarımada: Fatih, Sultanahmet ( tarihi yarımada 2 boyutlu gibi gözüküyor o kadar yüksekteyiz ki )
- Sultanahmet, Ayasofya….
- Galata Kulesi, Galata Köprüsü ve Haliç
- Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş ve Kabataş…
- Anadolu Yakası’nda Fenerbahçe ve Kadıköy Sahilleri..
- Tabii ki İstanbul’un en tatlı üyeleri Prens Adaları…
- Dragos, Maltepe ve Pendik’e kadar görmeniz mümkün.




Online E- Çamlıca Kulesi Panorama
Çamlıca Kulesi’nin ve seyir terasının güzel panorama İstanbul manzarasını online olarak da görme şansınız var 🙂
“Benim Çamlıca Kulesi’ne gitmeye vaktim yok Görkem :)” diyenler için bu güzel manzarayı İBB’nin kendi panorama İstanbul hizmeti ile izleyebilirsiniz. İşte E-Çamlıca Kulesi Panoraması şuradadır.

Çamlıca Kulesi Gezi Önerilerim
- Online panorama var ama siz gidin derim 🙂 gerçekte yaşamak başka!
- Biletinizi önceden online olarak alın ki sıra beklemeyin.
- Sakın yağmurlu günlerde gitmeyin 🙂 yoksa benim Rio, Brezilya’daki ünlü İsa Heykeli’nde düştüğüm duruma düşersiniz, bulutlardan hiçbirşey gözükmez…
- Çamlıca TV Kulesi ile beraber aşağıdaki Çamlıca Topkapi Köşkü’nü de gezin ( Beltur’a çevirmişler uygun fiyatlı yeme içme seçenekleri var)
- Toplamda 3-4 saatinizi ayırsanız komple olarak yeterli olur.
- Fırsatınız olduğu bir gün 360 kafe restoranı da deneyim edin ( fiyatlar biraz pahalı olabilir )


Çamlıca Kulesi’nde Gezilecek Yerler
- Çamlıca Kulesi Seyir Terası ( seyir terasına çıkmadan Çamlıca Kulesi gezilmez 🙂 )
- Çamlıca Kulesi Restoranı ( restoranı da gezmek keyifli olacaktır)
- Çamlıca Topkapı Köşkü ( hemen kulenin alt tarafında bulunuyor Beltur da var gitmenizi öneririm)
- Çamlıca Kulesi İçerisindeki PTT Dükkatı ( hediyelik bir şeyler alabilirsiniz )
- Küçük Çamlıca Korusu ve Tepesi ( kulenin bulunduğu yerdeki koru ve rekreasyon alanı komple gezilmeli)
- Küçük Çamlıca Mescidi ( yine kulenin komşu olduğu minik cami de görülmeye değer )

Çamlıca Kulesi 360 Restaurant
Bahsettiğim gibi Çamlıca Kulesi içerisinde iki ayrı katta panoramik iki adet restoran barındırıyor. Bu restoranın ismi 360 Kule Kafe ve 360 Kule Restoran şeklinde. Bu iki restoran için de önceden randevu almanız gerekiyor.
Çamlıca Kulesi Restoranı’na şuradan online rezervasyon yaptırabilirsiniz. Ayrıca eğer müsait bi anını yakalarsanız gittiğinizde girişin oradan da rezervasyon alıyorlar.

Çamlıca Kulesi hizmete açıldıktan sonra aslında en çok konuşulan konulardan biri Çamlıca Kulesi’ndeki restoranın fiyatları oldu. Fiyatların yüksek olduğunu ben de söyleyebilirim. Fakat bu tarz özel noktalarda maalesef ki fiyatlar bu şekilde… Benim önerim bütçeniz yeterli değilse, seyir terasının keyfini sürdükten sonra aşağıdaki Beltur işletmesinden daha uygun fiyatlı seçeneklere yoğunlaşın.
Çamlıca Kulesi’nin kafe bölümünde çay, kahva, poğaça tarzı seçenekler mevcutken restoran kısmında serpme kahvaltı ve ızgara köfte gibi seçenekler bulabiliyorsunuz.
Çamlıca Kulesi 360 Restoranın Fiyat Listesi;

Çamlıca Kulesi Soru & Cevap & Merak Edilenler
Çamlıca Kulesi İletişim Bilgileri: Telefon: +90 216 326 50 00 / Restoran: +90 216 440 40 40 / E-posta: iletisim@camlicakule.istanbul
Çamlıca Kulesi Kaç Katlı?: Çamlıca TV Kulesi 4’ü yer altında olmak üzere toplamda 49 katlı.
Çamlıca Kulesi Kaç Metre?: Çamlıca Kulesi zemin kotundan itibaren 369 metre yüksekliğinde. ( zemin altı ile beraber 387 metre)
Çamlıca Kulesi Nerededir?: İstanbul Anadolu Yakası, Üsküdar İlçesi’deki Küçük Çamlıca Tepesi’nde bulunuyor.
Çamlıca Kulesi Ne Zaman Açıldı?: Aslında Eylül 2020’de TV vericisi olarak hizmete giren kulenin seyir terasını da içeren resmi açılış tarih 29 Mayıs 2021 tarihi.

Çamlıca TV Kulesi’ne Gitmeye Değer mi?: Kişisel fikrim sunduğu güzel panoramik İstanbul manzarası ile gittiğiniz zaman size gittiğinize değer bir his sunuyor. Ben tavsiye ederim 🙂
Çamlıca TV Kulesi’nin Mimarı Kim?: Çamlıca Kulesi’nin mimarı Melike Altınışık. Yukarı’daki mimari bilgiler bölümünde Melike Altınışık’ın kule hakkındaki yorumu da mevcut.
Özel Araçla Çamlıca Kulesi’ne Nasıl Gidilir?: Özel araçla Çamlıca Kulesi’ne gidecekler bence kısaca Google Maps’e Çamlıca Kulesi yazsınlar ya da bildikleri yoldan Küçük Çamlıca’ya gitsinler 🙂 Kısaca Altunizede Köprü yoluna girin ve Altunizade’den Çamlıca yönüne yukarı sapın. Ayrıca hemen aşağıdaki haritayı inceleyin!

Çamlıca Kulesi Canlı Yayın Var mı?: İBB’nin panoramik manzarayı internete sunduğu bi platform var ama bildiğim kadarıyla canlı yayın şimdilik yok 🙂 varsa bana yorum bölümünden yazın.
Kule’nin Üzerinde Ne Kadar Süre Kalınabilir?: Çamlıca Kulesi seyir terasında bilgime göre 1.5 saat kadar kalabiliyorsunuz. Bence yeterli bi süre… Ayrıca girişte eşyalarınızı vestiyere vermeniz gerekebilir.
Çamlıca Kulesi Yol Tarifi Haritası
Çamlıca Kulesi’ne özel araçla ulaşacaklar ya da yerini harita üzerinde görmek isteyenler için kendi oluşturduğum Çamlıca TV kulesi haritası; (haritayı şu linkten telefonunuza indirebilirsiniz)
Evet, bu şekilde Çamlıca Kulesi ya da Çamlıca TV Kulesi hakkındaki uzuuun, kapsamlı gezi rehberimi burada bitiriyorum. Umarım Çamlıca Kulesi gezilerinize rehberlik edebilecek bilgili sunabilmişimdir 🙂
Eğer Çamlıca Kulesi hakkında sorularınız varsa lütfen çekinmeden aşağıdaki yorum bölümünden bana sorun 🙂 Hepsini keyifle yanıtlıyorum. Bu yazıyla beraber İstanbul’un bir diğer 21. yüzyıl yapısı Taksim Camii yazımı da okumanızı öneririm. Hepinize sevgi dolu günler!
Şu ana kadar okuduğum en kapsamlı rehber olmuş, emeğine sağlık sevgili Görkem.