Schengen Vizesi Hakkında Merak Edilenler

Schengen Vizesi / Vize

Schengen Vizesi Hakkında Merak Edilenler

Bizler için Avrupa kapılarının anahtarı olan Schengen vizesi hakkında merak edilenlerden bahseceğim sizlere. Yazıdaki soru başlıklarını, vize başvurusu sırasında bilinmesi gerekenlerden yola çıkarak hazırladım.

Sizlere anlattığım tüm bilgileri 40’tan fazla ülkedeki tecrübelerim ile kaleme alıyorum, faydası olması dileğiyle başlıyorum 🙂

Schengen Vizesi Kaç Günde Alınır ?

Schengen vizesi 2019 itibariyle bir hafta içinde sonuçlandırılıyor. Bu süre siyasi koşullara göre ve kişiden kişiye değişebilir. Konsolosluk size bir süre garantisi vermiyor.

Ben her ihtimale karşı en az 1 ay evelinden başvuru yapmanızı öneriyorum. Bu sayede rahat biçimde vizenizi alabilirsiniz 🙂

Schengen Vizesi İle Gidilen İsviçre Sokaklarında / Basel

Schengen Vizesi Kaç Günlük Verilir ?

Schengen vizesi için belirlenmiş net bir süre yok. Başvurunuza göre birkaç günlükten, yıllarca geçerli olana kadar vizeler verilebiliyor. Genellikle Schengen vizesine ilk kez başvuranlara yalnızca belirttikleri seyahat günleri için vize veriliyor. Daha sonraki başvurularda süre artabiliyor.

Yakın çevremde 2 yıllık Schengen vizesi alan bir duydum !

Bologna İstasyonu’nda / İtalya

Hesabımda Ne Kadar Para Olmalı ?

Bu konu efsanelere gebe 🙂 Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Önemli olan hesaptaki paradan çok, hesabın doğal bir akış içinde olması. 100 bin lira bulunup da birden çekilen ya da yatırılan bir hesaptansa, maaşın yattığı düzenli bir birikim hesabındaki 50 bin lira daha çok iş görecektir !

Peki minimum ne kadar olması derseniz, 2019 itibariyle 1 haftalık bir gezi için 2000 euro’ya yakın bir tutar bulunmalı hesabınızda. Bu para sizin oradaki harcamalarınızı temin edebilmeniz için.

Verona’daki Hoş Detaylardan Biri

Schengen’de İlk Giriş Yapılacak Ülke Prosedürü

Schengen vizesine başvurken, ilk olarak hangi ülkeye gidecekseniz o ülkeden vize almanız gerekiyor. Ben Almanya’dan Schengen alıp İtalya’ya gideyim yok 🙂

Bu kural çok katı değil ! Yani giriş yapabilme şansınız var, fakat kapıdan geri de dönebilirsiniz.

Tüm bunların yanında farklı bir ülkeye giriş yapmak, sizin seyahat planlamanıza uymadığınızın bir göstergesi olacak ve sonraki vizelerinizde olumsuz bir etki yaratacaktır. Scghengen bölgesine girdikten sonra serbest dolaşım içinde ülke değiştirmeniz sorun değil.

Berlin’den / Schengen Bölgesi

Tek Vize İle Kaç Kez Giriş Yapabilirim ?

Bu aslında alacağınız vizenin türüne göre değişkenlik göstermekte. Schengen vizesinin “single, double ve multiple entry” olanları var. İngilizce olarak söylüyorum çünkü vizeniz üzerinde bu yazmakta 🙂

Eğer tek girişli bir vizeniz varsa yalnızca bir kez Schengen bölgesine girebilirsiniz. Çift girişli ise iki kez, çok girişli ise de geçerlilik süresi içinde istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz.

Burada karıştırılan şey, önemli olan Schengen bölgesine giriş çıkışların olması. Örneğin İspanya’ya gitmişsseniz, Fransa ve Portekiz’e dilediğinizce gidebilirsiniz. Ancak tekrar Türkiye’ye dönerseniz veya Rusya’ya giderseniz geri döndüğünüzde 2. kez giriş yapmanız gerekir.

Schengen’e Dahil Olmayıp AB Üyesi Hırvatistan ve Dubrovnik Gezimden

En Fazla Ne Kadar Kalabilirim ?

Bu da yanlış bilinenlerden biri. Öncelikle Schengen vizenizin geçerlilik süresi kadar orada kalabilirsiniz. Eğer bu geçerlilik süresi 6 aydan fazla ise farklı kurallar da devreye giriyor.

Süresi ne kadar olursa olsun turistik Schengen vizesinde 6 ayda 90 günden fazla kalış izniniz bulunmuyor. Bu demek değil ki 90 gün sonra gelip bir gün Türkiye’de kalıp tekrar gidelim 🙂

Kalış süreniz o gün için, son 180 günde 90 günü geçmemiş olmalı !

Michelangelo’dan Floransa ve Ben

Vizem Var, Yeniden Schengen’e Başvurabilir miyim ?

Aslında genel olarak başvuramazsınız. Sadece Schengen vizenizin geçerlilik süresinin sonu yaklaşmıssa bu başvuruya izin veriliyor. Yeniden başvuru yaptığınızda aynı prosedüre tabisiniz. Fakat sunmanız gereken belgeler konusunda daha esnek olabilirsiniz.

Pasaportumun Geçerliliği Bitti Ama Vizem Devam Ediyor

Böyle bir durumu ben de Amerika vizemde yaşamıştım. Eğer vizenizin geçerlilik süresi devam ediyorsa, korkmayın hala vizeniz var !

Yapmanız gereken şey, Avrupa’ya giderken yeni pasaportunuzun yanında vizesi bulunan eski pasaportu da götürmeniz. İkisini birden sunduğunuz zaman, ülkeye kolayca alınacaksınız 🙂

İsviçre’de Gezerken / Basel

Schengen Başvurum Reddedildi, Ne Yapmalıyım ?

Bu cümleyi de son zamanlarda sıkça duymaya başladım. Vize reddi düşünülenin aksine ciddi bir sorundur. Ülkeler genellikle red sebeplerini belirtmezler, fakat sizin tahmin etmeniz de zor olmaz.

Vize redlerinin büyük bir kısmı aslında başvuruda yapılan teknik hatalardan meydana geliyor. Yanlış ya da aldatıcı belge beyanları ya da seyahat planının netleşmemiş olması gibi. Bunun dışında yeterlilikleri sağlayamıyor da olabilirsiniz.

İlerleyen günlerde vize reddi yaşayanlar için ayrı bir yazı kaleme alacağım ve bu durumda izlenmesi gereken yoldan bahsedeceğim. Şimdilik vize alırken dikkat edilmesi gerekenler başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ediyorum. Çünkü o yazımdan yola çıkarak, kendinizdeki eksikliği görebilir ve sorunun kaynağını bulabilirsiniz.

Berlin, Almanya / İnterrail 2013 Gezim 🙂

Bu şekilde Schengen vizesi ile ilgili sıkça sorular soruları yanıtlamış oldum. Eğer aklınızda daha fazla soru varsa lütfen yorum bölümünden bana bunları ulaştırın. Çok kısa süre içerisinde, içtenlikle yanıtlamaya gayret ediyorum.

Eğer okumadıysanız, Schengen vizesi nasıl alınır ve Schengen için hangi evraklar gereklidir isimli yazılarıma da göz atmanızı tavsiye ederim 🙂

Yazının Devamı: Vize Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ? →

İlginizi Çekebilecek Yazılar
 İnstagram'da Serüvenime Ortak Olun !

17 Yorum Bırakılmış

  1. Ben univesiteyi
    almanyada okuycam da lisans egitiminden sonra orda çalişabilir miyim?

  2. meryem sayman says:

    selamlar,biz ailece schengen basvurusu yapacagiz,esim kizim ve ben.merak ettigim red alanlarin genel olarak yaptigi hata nedir?

    • Merhabalar Meryem Hanım,

      Başvuru öncesinde reddi düşünmemelisiniz bence. Eğer başvuruyu düzgün yapar ve şartları sağlarsanız zaten Schengen vizesini de alırsınız.

      Schengen vizesinden red alanlar genellikle şartları sağlayamayanlardır. Genel schengen vize başvuru yazıma bir göz atarsanız dediğimi anlayacaksınızdır.

      https://www.gorkemliyollar.com/schengen-vizesi/

      • Meryem sayman says:

        Çok teşekkürler..kızımla benim ingiltere vizemiz var ara ara gidip geliyoruz bu bizim avantajımıza olurmu bilemedim ama eşim in ilk yurtdisi deneyimi olucak schengen e ilk defa ailece başvuracağız bunun için anladigim kadarıyla ilk gideceğimiz ülkenin yani ispanya nin konsolosluğuna basvuracagiz

  3. Süleyman KARAAĞAÇ says:

    2014 de mult 6 ay,2015 de mult 6 ay ve 2015 de mult 1 yıl vize aldım.Tümü yunanistan izmirden aldım.Geçen yıl yunanistan da sıkıntı vardı.Bu yıl bir haftalık otobüsle avrupa turuna katılacağız.Tabi vide red olursa tur ücreti yanıyor.ne dersiniz vize da sıkıntı olurmu.yorumunuz ve öneriniz ne olur.tşk..

  4. Hande Kara says:

    Merhabalar,
    Italya için 2 yıllık schengen başvurusunda bulunmak istiyoruz. Aracı kuruma evrakları teslim ettikten sonra Konsolosluktan da mülakata çağıracaklar mı? Özellikle İtalya ve Fransa’dan 1 yıllık birçok vizemiz var fakat ilk defa iki yıllık için başvuru yapacağız. Cevap için teşekkür ederim.

    • Merhabalar Hande Hanım,

      Süreli olarak Schengen başvuru yapmanız için 2 yıl boyunca gidip geleceğinizi gösterecek bazı argümanlarınız olmalı. Başvuru süreli olmaz 🙂 Siz şu tarihlerde gideceğim dersiniz onlar da gereken vizeyi verirler.

  5. Yaren gezici says:

    Merhabalar maddi yeterlilik gösterebilmem için çekirdek aileden biri bana sponsor olursa birkac farklı hesap göstermek avantaj sağlar mı ?

    • Merhabalar Yaren Hanım,

      Önemli olan hesap sayısı değil toplam tutar 🙂 Bi avantaj ya da dezavantaj gibi bakmamak lazım banka hesabı konusuna. Geziniz için yeterli bir teminat görerebiliyor musunuz gösteremiyor musunuz tüm merak ettikleri bu.

  6. peri nisir says:

    Merhaba Görkemm.
    Yazılarını tek tek okudum. Çok pozitif ve iç rahatlatıyorsun. Ama maalesef benimde kişisel bi sorum olacak. Anlayışınız için şimdiden teşekkürler.

    Hollandadan çocukluk arkadaşımdan davetiye gelecek. Ben düzenli 1 yıldır çalışıyorum. Maaşım hesabımdan yatıyor. Ama hesabımda hiç para biriktirmedim. Bu 2 aylık maaşıma dokunmadan nisan başındada Hollandaya vize başvurusu yapmak istiyorum hesapta 5 bin kadar bir para olacak. Seyahat süresi 3 gün olacak. Tüm iş izin belgelerim hazır olacak.

    Bu hafta da aracımı sattım. Satış belgelerini vs sunup dilekçe yazabilirim.

    Seyahatim nisan sonu 3 günlük olacak.

    1-) Hesabımdaki para yeterli olur mu. Yoksa diğer hesabımdaki araç paramı 50.000 tiyi göstermeli miyim. Gösterirsem gidip dönmeyecek gibi bir şüphe uyandırır mı ?
    2-) İlk kez Schengen’e başvuracağım. Aslında aynı zamanda haziran tatilimde de gitmek istiyorum. Onu da dilekçeye yazsam maaş hesabım yeterli olur mu. ya da araba paramı da göstersem mi ?
    3-) Haziran ayı içinde iş yerinden izin belgesine gerek var mı ?

    • Merhabalar Peri Hanım,

      Teşekkür ederim güzel sözleriniz için 🙂

      Araç parasını da gösterebilirsiniz zararı olmaz hatta yeterliliği karşılamış olur. İzin belgesi şart değil ama olsa daha iyi.

  7. Bedirhan Dinç says:

    Görkem bey merhabalar 🙏☺️ sizlere sorum şu olacak: Seneye Nisan ayında vizemi alıp Almanya’ya gidecem 90 günlüğüne.. Vize bittiği zaman tekrardan vize çıkarmak için yani Almanya da kalmak için tekrar Türkiye ye mi gelmem gerekiyor vize başvurusu için? Yakın ülkelerdeki konsolosluklardan olmuyor mu? Şayet Türkiye ye gelmem gerekiyorsa tekrardan kaç günde çıkar yeni vizem? Şimdiden sevgiler saygılar 🙏☺️

    • Merhabalar Bedirhan Bey,

      Vizeni direkt olarak Almanya’da da uzatabilirsin ama bunun için geçerli bir sebebin olması gerekir. Turistik maksatla 90 günden uzun vize vermezler kolay kolay.

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*