Hepinize merhaba! Bugün yüksek lisans Erasmus programından söz edeceğim sizlere. Ayrıca doktora yapanlar varsa onlar için de anlatacaklarım olacak. Ben bu yazıyı Erasmus’tan yazıyorum 🙂 Hem de yüksek lisans öğrencisiyim !

Tamamen bireysel tecrübelerimle yüksek lisansta Erasmus yapmanın farklılıklarını ve inceliklerini anlatacağım, ayrıca “tez yılımda erasmus’a gittim” 🙂 Yani işler baya bir karıştı, ama cevapları burada başlıyorum!

İtalya’dan Erasmus’tan Selamlar 🙂 / Caglari’ye Gezmeye Geldim Ama Ben de İtalya’dayım!

Yüksek Lisans’ta Erasmus Yapılır mı?

İlk olarak evet Erasmus+ programı yüksek lisans ve doktorayı da kapsamakta. Yani pratikte lisansta Erasmus yapmaktan hiçbir farklı yok 🙂

Hatta ben İtalya’ya Erasmus’a geldikten sonra gördüm ki aslında Erasmus öğrencilerinin ciddi bir çoğunluğu yüksek lisans öğrencisi! Nedense bizim ülkemizde  Erasmus sadece lisans öğrencileri içinmiş gibi bir algı var.

Bölümünüzün lisans için yaptığı Erasmus anlaşmaları neyse yüksek lisans için de onlar geçerli. Örneğin benim Erasmus yüksek lisans yaptığım Universite Degli Studi di Brescia, ile okulumun anlaşmasında hem yüksek lisans hem de lisans öğrencileri için anlaşma var.

Zaten her üniversite bu Erasmus okullar arası anlaşmaları paylaştığı için inceleyin illa ki göreceksinizdir. Çünkü bazı okullarla Erasmus anlaşması sadece master için ya da lisans için olabilir.

Erasmus Şartlarını Temsilen Size Şöyle Gerçek Bir Erasmus Evrağı Bırakıyorum / Gördüğünüz Gibi Masterda da Erasmus  Var 🙂

Yüksek Lisans Erasmus Hibeleri Ne Kadar ?

Diğer bir merak edilen konu Erasmus hibesi 🙂

Avrupa’da sistem KYK gibi işlemiyor. Erasmus hibeleri yüksek lisans ve doktora için de aynı lisansta olduğu gibi. Ülkesine göre 300 ila 500 euro aylık olarak değişiklik gösteriyor. Erasmus hibesi konusu biraz karışık olduğundan ayrıca bir yazım var, incelerseniz her türlü sorunuza bir cevap olduğunu düşünüyorum.

Lisanstaki Erasmus’tan Ne Farkı var ?

Az öne söylediğim gibi pratikte hiçbir fark yok. Fakat sadece küçük kural değişiklikleri var. Örneğin normalde dönem başına 30AKTS alma zorunluluğu lisans için uygulanırken, yüksek lisansta 15 AKTS ders seçimine izin verilebiliyor.

Ayrıca yüksek lisansın tez yılında da Erasmus yapabildiğimiz için burada prosedürler lisansa göre baya bir değişiyor 🙂 o konuya geleceğim bekleyin !

Erasmus’taki Evimin Manzarası / Erasmus Şartlarını Sağlayın ve Gelin 🙂

Doktora’da Erasmus Var mı ?

Doktora aşamasında da aynen Erasmus var 🙂 Tüm prosedürler aynı sayılır tek bir önemli fark var !

Doktora’da genellikle çoğu zaman tezde geçtiği için tez danışmanı bulmak büyük bir önem arz ediyor. Hatta danışmanlık bir yana laboratuvar kullanımı konusunda bile gitmeden araştırmanızı karşı okula kabul ettirmeniz gerekebilir.

Tez Aşamasında Erasmus

Şimdi hem yüksek lisans hem de doktora için ortak olarak anlatacağım tez aşamasında Erasmus’a gitmek konusuna geldik. Ben de bir tez öğrencisi olarak Erasmus’tayım !

Böyle bir durumda önünüzde iki seçenek var; ya gideceğiniz okulda kendinize bir tez danışmanı bulacaksınız; ya da teze karşılık olarak ekstra ders alıp onu geldiğinizde tez yerine saydıracaksınız.

Erasmus Bilekliğim ve Çok Sevdiğim Minik Hızlı Evim 🙂 “o yavaş bir araba değil hızlı bir ev”

Erasmus’ta Tez Danışmanı Bulmak

Erasmus’ta tez danışmanı bulmak konusu biraz size kalmış. Ben teze karşılık ders aldım! Peki neden?

Çünkü açıkçası daha tezimin konusu genel hatlarıyla oturmamıştı. Ayrıca buraya gelmeden önce hocalarla doğru bir iletişim ortamı bulamadım. Bir de sosyal olaraktan ders almanın daha iyi bir ortam oluşturacağını düşündüm.

Erasmus’ta tez danışmanı bulmak için öncelikle okulunuzu çalışmalarınıza göre seçmelisiniz. Yani araştırma yaptığınız alanda çalışmaları olan hocalar olmalı. Bu hocalarla bir şekilde iletişime geçip onlardan tamam mesajı almalısınız. Yani tamamen şans ve sizin gayretinize kalmış birşey.

Benim Buradaki Hocam Çok Sistemli 🙂 Belki İkinci Dönem Derslerimi Teze Çeviririm / İşte Bir Ders Sahnemiz

Teze Karşılık Ders Almak

Teze karşılık ders almak da benim seçtiğim diğer seçenek. Bu yolla orada 15 kredilik ders alıp 2 yada 3 tane dönemlik. Bu dersleri nottan bağımsız olarak başarılı olarak tamamladığınızda o ülkemizdeki okulda “Tez Çalışması” olarak giriliyor.

Bu yolu seçmenin avantajı, ekstradan derslere girerek bilgi sahibi olmak, sınıfta daha sosyal ve keyifli bir ortam ve tez konusunda stres yaşamadan sadece derslere konsantre olmak. Kötü yanına gelirsek, bu dersleri vermek için boşu boşuna uğraşıyor gibi bir düşünce bazen kafada oluşabiliyor 🙂 Tez hazırlamak için vaktiniz pek kalmayabiliyor açıkçası. İki yolun da artı ve eksileri var ama iki koşulda da bence yüksek lisansta Erasmus yapmak harika bir deneyim!

Yüksek Lisans Erasmus Grubumla / Civil But Environmental Engineers 🙂

Bu şekilde yüksek lisans ve doktora için Erasmus konulu yazımı bitiriyorum. Erasmus yazılarım çok sayıda 🙂 Şuradaki ana yazıdan hepsine ulaşabilirsiniz. Ben hepsini okumanızı öneririm ki zorluk çekmeyin.

Ayrıca sorularınız varsa yorum bölümünden bekliyorum 🙂 keyifle hepsini yanıtlıyorum, hepinize Erasmus’tan sevgiler!

YLYS Bursu ile İskoçya’da yüksek lisans yapan İrem’le keyifli röportajımızı ve yurtdışında yüksek lisans hakkında tüyoları kaçırmayın!

Yazının Devamı: Erasmus Hakkında Bilmeniz Gereken Hereşey

Konu İçerisinde: Erasmus Başvurusu Nasıl Yapılır? Adım Adım Başvuru!

59 Yorum Yapılmış

  1. Merhabalar doktora tez döneminde gidip orda alınan derslerden herhangi birinden başarısız olunursa tezden mi başarısız sayılıyor? Bu büyük bir sorun olur mu yoksa dönünce burda telafi edilebilir mi? Dönem mi uzar?

  2. Merhaba,

    Ben de yüksek lisansda erasmusta tez dönemimdeyim. Bizim okulda 30 akts seçtirdiler. Derslerden kalma durumunda bir sıkıntı yaşarnır mı bir bilginiz var mı diye sormak istedim.

    • Merhabalar,

      Bizim okul kısmını anlamadım 2 okulun var 🙂 Ancak zaten tezdeysen erasmusta ders alacaksan onlar ekstra aldığın dersler olacak etkilemeyecek tez çalışmanı

  3. Merhaba size danışmak istediğim bir soru vardı. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şu anda yüksek lisansta 4.dönemimdeyim. Pandemi nedeniyle bir dönem uzatma hakkımı kullanacağım. Tezimi bitirmek üzereyim ancak Erasmus yapmak istediğim için sunumumu yapmıyorum. 5. Dönemde Erasmusa başvuru yapmam mezun olmak açısından bir sorun oluşturur mu? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim ??

  4. Merhaba,
    Ben 2. dönemimi yani ders aşamasını bitirdim, tez yazmaya başlayacağım. Bu seneki erasmus başvurularını da kaçırdım maalesef. Tez konumu belirleyip buradaki danışmanımla tez yazmaya başlayacağım. Fakat tez yazma aşamasının ortasında erasmusa başvurup gidebilme imkanım var mı acaba bunu merak ediyorum? Yani bir sonraki erasmus için başvursam, tezin kalanına da orada devam edebiliyor muyum?

  5. Merhaba görkem şuan multidisipliner bir yüksek lisans programında okuyorum. Okuduğum yl tezsiz program ben erasmusla yurtdışına nasıl gidebilirim.yani bu durum sorum olur mu ve ilaveten orada tezli olarak mezun olabilir miyim.

    • Merhabalar Sevgili Mehmet,

      Bildiğim kadarıyla tezsiz programlarda erasmus yok ama eğer varsa normal şekilde gidebilirsin. Tezli ye dönüşüm olabileceğini pek sanmıyorum komple farklı bir prosedür

  6. merhaba gelecek yıl tez dönemine geçicem erasmus yapmak istiyorum orda yaptığım tez burda geçerli sayılmıyor mu onu anlamadım okuduklarımdan erasmusun bana getirisi ne olacak onu açıklayabilir misin? iyi çalışmalar

  7. Merhabalar Görkem, yazın için teşekkürler. Ben seneye güz döneminde Erasmus’ a başvurmayı düşünüyorum. Orada ders alırsam döndüğümde bir de tez yapmak yazmak zorunda mıyım?

  8. Merhaba yüksek lisansa kabul olduktan ne kadar sonra hemen mi erasmusa başvurmamız gerekiyor yani tez yılı erasmus yapmak için ne zaman başvurmak gerekiyor

    • Merhabalar Sevgili Aslı,

      En yakın olacak şekilde Erasmus başvuru tarihlerini takip etmeniz gerekiyor. Öğrenciliğiniz başladıktan sonra ilgili tarihlerde başvurabilirsiniz. Genellikle ocak-şubat aylarında oluyor başvurular

  9. merhaba yüksek lisans yaparken erasmus yapmak için dönemin bir farkı var mı istediğimiz dönem gidebilir miyiz?

  10. Merhaba. Yazınız için teşekkürler.
    Şu an yüksek lisans yaptığım bölümün yurtdışında hiçbir üniversiteyle ikili anlaşması yok. Ama bölüm koordinatörüm ben gitmek istediğim için fakültemizin başka bir bölümünün anlaşmasını benim bölümüme tanımladı ve ben o bölüm üzerinden başvurumu yaptım. Şu an asil olarak kazandım, karşı taraftan da istedikleri evraklara dair bir mail aldım. Learning agreement anlaşmasını hazırlayıp karşı okula yollayacağım. Ancak farklı bölüm olması, karşı okul için bir sorun teşkil eder mi? Hocam tez döneminde gideceğim için seminer vb. gibi dersler seçersem sorun olmayabileceğini söylemişti ama kendisi de emin değil. Bu konuda herhangi bir bilginiz varsa bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.
    İyi akşamlar dilerim.

    • Merhabalar Sevgili Fatma,

      Başka bir bölüm olması sorun yaratmaz bence. Zaten yüksek lisans multidisipliner bir çalışmayı esas alır genellikle. Ne kadar kolay ders seçsen o kadar iyi : ) bence onda da sorun olmaz dil dersleri seçen arkadaşlarım olmuştu.

      • Yanıtınız için çok teşekkürler. Peki sizce Avrupa’daki okullar önümüzdeki yıl erasmus öğrencisi alır mı? Mart ayında Almanya’ya gidecektim ama online olursa ve okul kabul etmezse diye korkuyorum açıkcası.

  11. Merhabalar; Yuksek lisans 5. dönemdeyım yani ek suremı kulanıyorum tez ıcın ve bu donem erasmusa basvurabılır myım… burdada tezımı yazdım fakat hala sunmadım erasmus ıstedıgımden . Bu surecte nasıl bır yol ızleyebılrılm cevaplarnz ıcın sımdıden tesekkur ederım .

  12. Erasmus ile gittiğimiz üniversitede ya da ülkede kalmak hakkında yazınız var mıdır?

  13. Merhaba sevgili görkem. Yazın çok faydalı ayrıca çok sempatik ve içten olmuş teşekkürler. Ben de 15 gün kadar sonra oğlumu Almanya ya gonderecegim Erasmus için . sence Erasmus lisansta mi yüksek lisansta mi yapmak daha faydalı görüşün nedir. Hoşcakal

  14. Merhaba,
    Bu sene Bahçeşehir Üniversitesinde yüksek lisansa başlıyorum. Yüksek lisansta erasmus yapmayı çok istiyorum. Deneyimlemiş biri olarak size sorum ilk sene yani ders döneminde erasmus mümkün mü? Böyle bir örnek gördünüz mü? Ve tez döneminde gittiğinizde bakılan ortalama yüksek lisansın ilk senesindeki ortalama değil mi? Benim lisans ortalamam çok düşük ve hesaba katılıyor mu onu öğrenmek istedim. Yardımınız için teşekkür ederim.

    • Merhabalar Sevgili Lara,

      Böyle birşey teknik olarak imkansız gibi duruyor 🙂 Çünkü başvurular bir sene önceden alınıyor.

      “Ve tez döneminde gittiğinizde bakılan ortalama yüksek lisansın ilk senesindeki ortalama değil mi? ” aynen öyle. Lisans önemli değil.

  15. Merhaba
    Yazınız bayağı tatmin ediciydi. Ben de yükseklisans ogrencisiyim ve tez aşamasında erasmusta gidecem. Gideceğim okulda tez aşamasında ders veriliyor. Fakat Turkiyedeki Erasmus koordinatörüm gideceğim okulda da tez çalışması yapmamın teknik olarak zorunlu olduğunu belirtti. Gideceğim okula tez danışmanı verebilmeleri için mail göndermeyi düşünüyorum. Sizce nasıl bir mail gondermeliyim?

    • Merhabalar Sevgili Arjin,

      Eğer böyle bir zorunluluk varsa ilgili bölüm hocalarına bireysel olarak mail atıp araştırma alanına göre tez konusunda yardımcı olmalarını isteyebilirsin. Ayrıca eğer erasmus danışmanın belliyse (karşı kurumda) o da hocalarla bağlantına yardımcı olacaktır.

  16. Görkem Merhaba!
    Öncelikle seni yeni keşfettim ve bir yaşıtın olarak seninle gurur duydum 🙂
    Lisans eğitimim sırasında Erasmus Staj Hareketliliği ile Universita Degli Studi di Milano’da bulunmuştum. İnanılmaz güzel insanlarla tanıştığım ve akademik olarak kendimi geliştirdiğim bir süreçti. Şimdi Yüksek Lisans’a kabul edildim ve daha kayıt bile yaptırmadan Erasmus’a tekrar gidebilir miyim diye araştırmaya başladım. Aslında kafamda birçok soru var sormak istediğim ancak, ilk olarak anladığım kadarıyla farklı sebeplerden tezine başlamak yerine ders seçmişsin bu durum Türkiye’ye döndüğünde tezini hazırlamakla alakalı bir soruna yol açtı mı (dönem uzatmak vs.)? Ayrıca Norveç ile ilgili bir yazını inceledim, maddi olarak minimum koşullarda yaşayarak Erasmus hibesi ile geçimimi sürdürebilir miyim sence deneyimi olan biri olarak ne düşünürdün?

    • Merhaba Sevgili Ece,

      Ben de Lombardiya’da bir sene kalmış biri olarak tahmin edebiliyorum 🙂 Soruna yol açmadı ama teze odaklanmamı biraz zorlaştırdı açıkçası. Norveçte Erasmus hibesi ile biraz zor tabii ki bu yerel koşullara da bağlı. Yani İtalya’da 150 euro ya yurtta da kalan var 500 euro ya evde de.

  17. Merhaba bir soru sormak istiyorum . öğrenim sözleşmemın kendi okul kısmına ders karşı okul kısmına tez çalışması yazdım. eğer orada bir dersten kalırsam kendi okuluma geldiğimde tez dönemini mi yoksa ders dönemini mi tekrar etmem gerekecek?

  18. MERHABA
    Yazınız için teşekkür ederim, yüksek lisans öğrencisiyim tez aşamasındayım erasmusa gidip tezi orada yazsam türkiyede ulusal tez merkezine yüklenir mi? hemde türkiyedeki danışman hocam tezde adı geçer mi?

  19. Merhabalar, gelecek sene bir aksilik olmazsa bahar dönemi erasmus yapmayı planlıyorum. Bu yıl ders dönemim bitiyor yani teze geçiyorum. Tez döneminde bahar yarı yılı erasmusa gitmek tezi nasıl etkiler? Savunması vb. Uzatma yaşanır mı?

  20. yüksek lisans yapmayı düşündüğüm üniversite (yani Türkiye’deki üniversitem) bir devlet üniversitesi ve websitesi pek güncel değil.
    Yüksek lisansın ilk yılında Erasmus’a gidebebiliyor musun? Kaç dönem gidebiliyorsun? 1 mi 2 mi?
    Teşekkürler,

    • Merhabalar Sevgili Özgün,

      Teknik olarak ilk yılda Erasmus’a gitmen imkansız başvuru v.s işlerinin tamamlanmasıyla en erken ikinci sene başında gidebilirsin diye düşünüyorum.

    • Yök kendisi Erasmus için şarları arasında ” 2 dönem (yani bahar döneminde yüksek lisansa başladıysan sene olarak değil dönem olarak sayıyorum diyor) bitirmiş olmak ve o 2 dönemin 2,5 minimum Gano ile geçmiş olmak” benzeri bir ibare mevcut. araştırmanda fayda var. Birinci(ders yılını) bitirmiş olmak gerekiyor yani

  21. Dostum yazın için teşekkürler. Benim merak ettiğim tezli yüksek lisansın ilk senesinin ikinci döneminde gidersem eğer ingilizce seviyesi nasıl olmalıdır? Çünkü alacağım dersleri anlayamaz isem vermekte sıkıntı olacaktır. İngilizce seviyesi sence nasıl olmalı birde geçme puanları onlarda kaç oluyor genelde ?

  22. Merhaba,

    Yazı için çok teşekkürler. Kendi adıma bir yerde bende kafa karışıklığı oluştu; normalde tez döneminde bir dönemde 30 kredi alıyoruuz, erasmus’ta 15 kredi tez için sayılıyrsa 15 kredi tez ile alakalı,15 kredi erasmustaki derslter ile alakalı mı oluyor?

    Teşekkürler..

  23. merhabalar öncelikle yazın çok yararlı olmuş.bu konuda bilgi sahibi misin bilemiyorum ama acaba tezsiz yüksek lisans yaparken de erasmus öğrenci olmak mümkün mü?

    • Merhaba Sevgili Sude,

      Bildiğim kadarıyla tezsiz yüksek lisansta da erasmus var. Fakat genelde okulların anlaşmaları tezli programlar için olduğundan tezlide şans daha çok, ama yinede bunu okulundaki uluslararası ilişkiler birimine sorabilirsin, eğer yanıt alırsan buraya cevap vermeni rica edeceğim 🙂

  24. Merhabalar,
    Ben de maliye alanında yüksek lisans yapıyorum. Önümüzdeki güz dönemi erasmus için Polonya’ya gideceğim inşallah. Fakat gideceğim üniversitede ingilizce ders verilen bölümler arasında sadece ekonomi var. Bölümlerin farklı seçilmesi bir sıkıntı yaratır mı ?

  25. Merhabalar, yaziniz cok bilgilendiriciydi tesekkurler! Tez calismasi secersek bir donemde mi yazmis oluyoruz tezi yoksa diger donem kendi okulumuzda mi devam ediyoruz acaba?

    • Merhabalar Sevgili Betul,

      Tezin Erasmus ile pek bir ilgisi yok. İstediğin zaman istediğin şekilde yazabilirsin. Sadece Erasmus’taki hocandan tez çalışması yapmıştır gibi bir kağıt alman gerekli.

  26. selam
    Lisans son sınıf öğrencisiyim ve uzatmak yerine yüksek lisansta erasmus yapmayı düşünüyorum.iki yıllık yüksek lisans sürecinde birinci yıl başvurup ikinci yılında erasmus mu yapıyoruz?Yüksek lisans erasmusu ile ilgili çok az bilgi var şimdiden teşekkürler.

    • Eğer ki lisans mezuniyet ortalaman 2,5 tan yüksekse yüksek lisansa da güz döneminde başladıysan hemen ilk döneminde de erasmusa başvurabilir ve 2. döneminde yani son ders döneminde erasmus yapabilir ve döndüğünde tezine başlayabilirsin

  27. merhabalar ben de yükseklisans 1.sınıf öğrencisiyim.önümüzdeki eylül ayında corona engel olmazsa polonyaya erasmusa gideceğim. yükseklisansla ilgili erasmus yazısı bulmakta zorlandım baya bundan dolayı yazın için teşekkür ederim. sorum şu olacak bütçe kısıtlaması mı artık neyse bizim üniversite sadece bir dönem gönderecek ve ben tez çalışmasını daha mantıklı buluyorum.makine mühendisiyim kaç ders alırım bir dönemlik ? ya da tez çalışması ( ders seçimi ) yerine orada bir danışman la tez yapıp bitirirsem polonya da çalışma vizesi falan hak kazanır mıyım ya da hocanın yanında asistan olarak kalabilme de kolaylık olur mu 🙂 yani avrupa da vize ,iş bulmada, çalışma izni konusunda (orada tez bitirdim mi) daha kolay olur mu? avantaj ve dezavantajlarını biraz daha açabilme şansınız var mı ? ( ki benimde senin gibi tez konu ve çalışma daha belirgin değil 🙂 ) iyi günler teşekkür ederim…

    • Merhabalar Sevgili Mustafa,

      Sorduğun hiçbir sorunun muhattabı ben değilim 🙂 Erasmus bir öğrenci değişim programıdır, derse gidilir tez çalışması yapılır ve gelinir kalan amaçların bu programı kötüye kullanma niyetin olduğunu gösterir. Alacağın ders sayısı v.s da bu sana okuluna kalmış birşey.

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.