Herkese güzel günler ! Bugün, aynı benim gibi öğrenciliğine devam eden arkadaşların nasıl yurtdışına çıkabileceği ve neden çıkması gerektiği konusunda bazı ipuçları vereceğim.

Öğrenci olarak yurtdışı” denince aslında ilk olarak Erasmus ve Work and Travel gibi programlar akla geliyor ancak konumuz daha çok bu programların dışında, sizin planladığınız yurtdışı gezileri olacak.

Old Town Warşova / Polonya

Okurken Gezmek

Aslında çoğumuz öğrenciliği yorucu bir iş olarak görüp, gezi planlarımızın çoğunu ileriye erteliyoruz. Öğrenciliğin sonu geldiğinde ise daha da yoğun olarak iş temposuna girip bu hayallerimizden oldukça uzaklaşıyoruz.

Bunları nereden mi biliyorum ? Etrafımdaki çoğu insan bu durumu yaşıyor ve öğrencilik zamanlarından keşke diye söz ediyor. Evet siz bu hataya düşmeyin. Öğrencilik dünyayı gezmek için en doğru zaman !

Ben şimdiden aylar sonraya uçak bileti alabiliyorum. Çünkü istediğim zaman gitmeyebileceğim bir okulum var, ya çalışıyor olsaydım ?

Dubai Marina Bölgesi ve Ben / BAE

Yurtdışında Öğrenci Olmanın Avantajları

Yurtdışı gezilerinin genelde masraflı olduğu düşünülür. Buna nispeten katılsam da öğrenciler için geçerli olduğunu sanmıyorum !

Evet, öğrenciyken yurtdışında dilediğiniz gibi ekstrem şeylerle tasarruf sağlayabilirsiniz. Gece sabaha kadar yolda yürüyebilir, kamp yapabilir veya uyumadan birkaç gün idare edebilirsiniz. Bunları ancak gençken yapabilirsiniz değil mi ?

Ayrıca çoğu yerde öğrenci olmanızın verdiği avantajla indirimler yakalayabilir ve en başta hostellerde ucuza kalabilirsiniz.

Yurtdışında Öğrenciliğin Avantajını Kullandığım Bangkok’tan / Tayland

Öğrenci Pasaportu Almak

Evet öğrenci olarak pasaport çıkarmak çok daha kolay ve ucuz. Sadece birkaç yıl sonra pasaport çıkarmak için bile yüzlerce lira ödemeniz gerekirken, şimdi yalnızca harç bedelini ödeyerek 2022 için güncel olarak 238 liraya uzun yıllar geçerli pasaport alabiliyorsunuz.

Harçsız öğrenci pasaportu hakkındaki bilgiler ve başvuru aşamaları için yazımı okuyabilirsiniz.

Öğrencilikte Gezdiğim Floransa’dan / İtalya Gezim

Öğrenci Olarak Vize Almak

Gitmeyi istediğiniz, hayalini kurduğunuz ülkeler ve şehirler sizden vize istiyor olabilir. Fakat çoğu öğrenci için vize almak sadece bir prosedürden ibaret !

Amerika dahil çoğu ülke öğrenciliği devam eden kişilere vize verme konusunda çok daha cömert davranıyor. Neden bu avantajı kullanmayasınız ?

Atlantik Sahillerinde Ben / Cascais

Öğrenciyken Para Biriktirmek

Evet herşeyin başı para. Eğer öteki yazılarımı okuduysanız ne demiştim ? Para bu yolda sadece sizin şartlarınızı belirleyebilir asla alıkoyamaz, ama ne kadar fazla olsa okadar iyi olmaz mı ?

Evet, öğrenciyken para biriktirmek de çok daha kolay. En basitinden geçindirmeniz gereken bir ev çoğunlukla olmayacaktır. Ya da boşta kalan vakitlerinizde part time işler bularak çalışmak size çok yorucu gelmez.

Las Vegas Bulvarı’ndayken / Nevada, ABD

Öğrenciler Yurtdışına Çıkmaya Hazır mı ?

Tüm bu bahsettiğim bilgilerle beraber aslında öğrenciyken ne kadar avantajlı olduğunuzun farkında mısınız ? Sanıyorum ki farkına vardınız ve öğrenciyken yurtdışına çıkmak için gerekli ilk adımı tamamlamış oldunuz !

Şimdi sitede verdiğim tüm bilgiler ışığında dünyanın Görkemliyollar’ını keşfetmeye hazırsınız. 

İşte Bizim Erasmus Kadromuz 🙂 / Erasmus Brescia / Beni Bulun 🙂

Erasmus’a Gittim!

55’ten fazla ülkedeki tecrübelerimin yanında 1 yıl Erasmus’la İtalya’da bulundum 🙂 Üniversitede okuyup Erasmus programını düşünenler için hazırladığım ülke önerilerimi de okumanızı tavsiye ederim. Son olarak, göreceğiniz yeni yerlerin size farklı ufuklar katarak ilerideki iş hayatınızda başarının kaynağı olabileceğini biliyor musunuz ?

YLYS Bursu ile İskoçya’da yüksek lisans yapan İrem’le keyifli röportajımızı ve yurtdışında yüksek lisans hakkında tüyoları kaçırmayın!

Yazının Devamı: Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir, Nasıl Alınır ?

İlginizi Çekebilir: Üniversite Öğrencileri İçin Yurtdışı Programları Neler?

Konu İçeisinde: Lise Öğrencileri Yurtdışına Nasıl Gidebilir?

118 Yorum Yapılmış

  1. Abi öncelikle iyi geceler. Ben şuan üniversite okumuyorum lise mezunuyum bu sene bitti okulum derslerim de cok başarili biri degildim açik söylemek gerekirse, ama ben Türkiye de universite okumanin dogru oldugunu sanmiyorum. Marmara, Bogazici, Hacettepe vs.gibi üniversitelerden mezun olmadigin surece iş imkani zor sen de farkindasindir. Abi peki ben nasıl gidebilirim ogrenci olarak beni aydinlatir misin.Para, puan vs bunlari açiklar misin? Başini agrittiysam özur dilerim iyi geceler.

  2. Şu an seyahat etmiyorum. Sadece vize almak için bankada ne kadar para göstermeliyim. Yani vize ve konaklama ücreti hariç. New yorkta arkadaşımı görmek için.

  3. Üniversite eğitimim devam ediyorken (vize sınavları öncesi yada vize sınav döneminde) yurt dışına çıkabiliyor muyum, vize alırken sorun çıkar mı “senin okulun yok mu nereye gidiyorsun?” derler mi ? (Okyanusya, Amerika, Schengen vizesi vb. genel soruyorum)

  4. Merhabalar. Ben 11. Sınıfa geçtim ve üniversitede yurt dışına çıkmak, daha sonra da yurtdışına yerleşmek istiyorum. Ortaokulda kodlama öğrendiğim için erasmusa çıktım. Bu bana üniversitede Erasmusa tekrar katılmada veya yurtdışına çıkarken vize alma, çalışma izni alma gibi işlemlerde fayda sağlar mı? En büyük hayalim yurtdışında yaşamak.

    • Merhabalar Sevgili Efe,

      Erasmus değil ama böyle bir başarıyı o yaşta edinmen fayda sağlayacaktır. Fakat şuan bunları düşünmen için bence çok erken, üniversiteye kadar kendini geliştirmeni ve dil öğrenmeni tavsiye ederim.

  5. merhaba ben ben iki yıllık açıktan öğrenci olarak okuyorum. Hollanda ya kuzenimin düğününe gitmeyi düşünüyorum. bunun için ordaki kuzenim bana davetiye göndericek, ve burdan giderken de babam emekli babama dilekçe yazdırıp bana sponsor olucak 2 haftalık bi gezme planım var. vize çıkmama durumu nedir çıkmama ihtimali var mıdır ?

  6. Merhaba görkem bey bu sene yeni üniverseye gidiyorum hazırlık var zaten İngilizcem orta tam mükemmel yapıp 2.yılımda ingiltereye bir dönemlik gidebilir miyim orda dayımlar teyzemler kısacası anne tarafının hepsi orada bana tüm masrafları karşılayacağını ve beni orda kursa yazdıracagını söyledi dayım bunlar mümkün mü benim yapmam gereken ne var ve orada öğrenciyken dayımlarla çalışabilirmiyim bir dönem yardımcı olursanız sorularıma çok müteşekkir olurum

    • Merhabalar Murat Bey,

      Evet orada dil kursuna gidebilirsin tabii ki. Masraf konusunda da baya şanslısın akrabalarında kalabilirsin. Orada kendine bir dil okulu ayarlatmalısın.

    • Merhaba ben lise 12 ye gectim turizm okuyorum meslek lisesi okul yoluyla veya okuldan mezun olduktan sonra europass bide ustalik belgesi veriyor okulum bunlarim bana ne gibi faydasi olur ?
      Teşekkür ederim

  7. Merhabalar Görkem bey, öncellikle bilgilendirmenizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Ben üniversite 1. Sınıf öğrencisiyim. Ondan önce Amerika’daki Community college’e başvurdum ve benden istenilen evrakları tamamladım ve I-20 belgesi geldi. Bu arada maddi durum konusunda bana sponsor olacak amcam var ve hesapta oldukça yüklü miktarda para var. Vize mülakat aşamasında ne yapmalıyım ? Şuanda okulum bana engel mi ? Sonucta universiteyi bırakıp Community College de başlayacağım, onun için vizedekilerin, birazcık bununla ilgili benimle sıkıntı yaşayacaklarını düşünüyorum. Buna rağmen vize aşamasında ne yapmalıyım.

    • Merhabalar Sevgili Ramazan,

      Aslıda amerika vizesi konusu daha uygun ama kısaca cevaplayayım. Gideceğiniz okulun iyi bir nitelikle olması çok önemli. Ayrıca amca değil de anne babadan kaynak gösterebilseniz daha iyi olurdu. Neden gitmek istediğini ve maddiyat konusunu iyi açıklamalısın mülakatta.

      • Merhaba Görkem Bey,
        Öğrenciyim. Asağı yukarı 1 haftalık bir amerika gezisi için yanımda ne kadar para bulundurmalıyım?

      • Merhabalar Sevgili Sedef,

        Bu çok genel bir soru 🙂 Yani neleri ödedin neleri ödemedin önceden, nasıl bir beklentin var neresine gidiyorsun v.s detay verirsen bi fikir sunabilirim.

  8. merhaba. ben universite ögrencisiyi hollandaya gitmet istiyorum yardımcı olurmusunuz birinci derecede akramba var bunun faydası olurmu acaba bilgilindirirseniz sevinirim

      • abi ben lisede dil bölümü seçtim 12.sinifim ve hayalim hep yurtdışında yaşamak oldu. Yabancı dilim var ama ailemin maddi durumu benim yurtdışına çıkmam için yeterli değil. Bu hayalin gerçekleşmesi için ne yapmam gerek?

      • Merhabalar Sevgili Elifnaz,

        Dil öğrenmeli hatta 2. si 🙂 sonra çok ders çalışmalısın üniversite de iyi bir bölüm okursan yüksek lisansta yurtdışında okumak bence senin için daha gerçekçi bir plan olur. Yüksek lisansta genelde burslu oluyor çünkü yurtdışı programları.

  9. Vize başvurumu 23 ağustosta yaptım uçuş tarihini 5 eylüle yazdım okulum 16 eylülde açılıyor buna okulların açılması engel olurmu?

  10. Merhaba abi, ben Yusuf Kaya şu anlık üniversiteye hazırlanıyorum ve en büyük hayalim hatta tek hayalim.yurtdisina gitmek iki tane arkadaşım var onlarin babaları şuanda Fransa’da ve arkadaşlarım yaklaşık 72 bin TL ödeyerek bı iki hafta sonra gitcekler v ikiside beni yanına almayı çok istiyorlar senden tek ricam nasıl gidebilirim nasıl daha kolay olur daha mantıklı nasıl gidebilirim şimdiden çok teşekkürler

  11. Görkem bey merhabalar. üniversite de mühendislik öğrencisiyim 4. Sınıf ve not ortalamam 2.70 civarı ki mühendislikte kötü değil biliyorsundur? ben amerika turist vizesine başvurdum ve randevum var babamın bankada doviz tl olarak karışık 25 30 Bin civarı parası var yeni gelen miktarlarda oldu tabi bunun içinde. Ve annem babam ikiside emekli ve babam çalışıyor hala. Annemin ve babamın üzerine evler araziler 2016 model araba vb. Şeyler var. Yurtdışuna çıkmadım daha önce ve buna konsolosluğun çok takılmadığınıSöylediler. Sence şansım nedir ya içimi rahatlatan Bi açıklamaya ihtiyacım var ? şimdiden teşekkürler.

    • Merhabalar Sevgili Eyüp,

      Yalnızca burada yazanlara bakarak bir yorum yapmam zor 🙂 Amerika vizesi yazı dizimi incelemeni öneririm öncelikle linkini de aşağıya paylaşıyorum.

      Öğrenci olmak vize alırken bir avantajdır, sponsor olarak ailenizi de rahatça gösterebilirsiniz. Fakat son sınıfta olman göçmen riskini nispeten arttıracaktır, ben bunu bertaraf edecek konulara çalışmanı öneririm.

  12. Görkem bey bir üniversite bitirdim ikinci üniversitemi okuyorum hazırlık sınıfındayım yurt dışına gitmek istiyorum turist olarak 30 yaşındayım pasaport almakta sıkıntı yaşarmıyım.

    • Merhabalar Mehmet Bey,

      Pasaport almak her Türk vatandaşı için yasal bir haktır. Ancak öğrenci pasaportundan söz ediyorsanız 25 yaşı geçtiğiniz için maalesef alamıyorsunuz yani harç ücreti ödemeniz gerekiyor.

  13. merhaba ben açık öğretim lise okuyorum bu öğrencilik durumu ile öğrenci pasaportu alabilir miyim ?? fransaya gitmek istiyorum.. bu arada yaşım 27

  14. Merhaba. Ben misafir ogrenci olarak 1.dereceden akrabalarimin yanina gitmeyi dusunuyorum fakat 4.sinifim okulum uzuyor. Eylul ayinda gitmeyi dusunuyorum oraya. Okul uzayinca ogrenci vasfiyla halen yurtdisina cikma hakkim olabilir mi? Okulumun uzamasi engel olur mu?

    • Merhabalar Necla Hanım,

      Misafir öğrenci kısmını pek anlamadım, bi programdan mı söz ediyoruz ? Öğrencilik yurtdışına giderken gerekli bir kural değil. E devlet üzerinde aktif öğrenciliğiniz bulunduğu sürece öğrenci olarak sayılırsınız.

  15. aarkadaşımla balkan turuna çıkmak istiyoruz haziran gibi, çantamızı alıp gideceğiz ne yapmamız gerekiyor, önerebileceğiniz bir şeyler var mı?

    • Merhabalar Sevgili Merve,

      Balkan turu harika bi fikir 🙂 Eğer Schengen vizeniz ya da yeşil pasaportunuz varsa kesinlikle Sofya Ekspresi ile başlayın derim. Hatta balkan flexi pass ile trenle boydan boya dolaşabilirsiniz.

      Vize ile uğraşmayalım derseniz de uçakla gidiş üsküp dönüş belgrad tarzı iki nokta seçip tren ve otobüslerle gezebilirsiniz.

  16. Merhaba,Ben Adila Gürcistan vatandaşıyım Istanbul da psikoloji bölümü 1.sınıfda okuyorum Yurtdışına gitmeyi orada okumayı çok istiyorum.1.dönem notum 2.77 galiba bu burs kazanmak için çok az aile büdcemizle gidemem sizce burs kazana bilmek için hangi yolları denemeliyim? Bununla ilgili araştırma yapıyorum ama bilgili olarak birde sizden sorma istedim henüz yeniyim ama şimdiden kendimi hazırlamak istiyorum inglizceden de kursa gidiyorum şimdiden cevabınız için teşekkürler

    • Merhabalar Sevgili Adila,

      Sen zaten yurtdışındasın anladığım kadarıyla 🙂 O yüzden prosedürler Türk vatandaşlarından farklı olmalı. Türkiye’deki değişim programları genelde yerel öğrencileri yurtdışına gönderiyor. Bence sen bir okulda danışmanınla görüş bunun dışında maddi destek alman gerekebilir, iyi şanslar !

  17. Merhaba Görkem bey ben üniversite son sınıf öğrencisiyim Avusturya’ya gezme amaçlı gitmek istiyorum.yarın dayım davetiyemi yollayacak 1 aylık vize istedik. Oradaki masraflarımı dayım karşılayacak. Benim de kendi hesabımda 3 bin liram var. Vize başvurumu yapmadan önce 2-3 bin daha mı hesabıma para yatırmalıyım. Yani vize almamı olumlu etkiler mi ? Ve vize almamı olumlu yönde etkileyecek şeyler nelerdir? Uçak rezervasyonumu falan da yapıcam

  18. Görkem bey, benim almanyada teyzem var ve yanına gitmek istiyorum. Üniversite 1. Sınıf öğrencisiyim. Ama çok fazla miktarda param yok vize alırken sorun olur mu. 2 yada 3 ay kalmayı düşünüyorum. Teşekkürler

    • Merhabalar Erdinç Bey,

      Eğer 2-3 ay kalmayı düşünüyorsan para evet sorun olur. Schengen vizesi başvurusunda az da olsa seyahatine yetecek kadar bir parayı teminat göstermen gerekecektir. 2-3 ay için de bunun ne kadar yüksek olabileceğini tahmin edersin…

      Bence süreyi biraz kısalt az da olsa bir miktar gösterebil yeterlidir. Zaten öğrenciliğine devam ediyorsun vize alman sorun olmaz 🙂

      Schengen vizesi yazılarıma bir bak derim;

      https://www.gorkemliyollar.com/schengen-vizesi/

  19. Ya merhaba ben şuan üniversiteyi açıktan okuyorum ve almanya da teyzem var bu öğrenci pasaport ve vizesini alarak gidebilirim acaba ?

  20. Kardeşim ben mimarlık bölümü son sınıf öğrencisiyim şubatta fransaya 20 günlük turistik bir gezi yapmayı düşünüyorum.Babamın fransada 10 yıllık oturma ve çalışma izni var vize başvuru yaptığımda bunu belirtmemde yarar var mı ? Bir de başvuru yaparken hesapta ne kadar para göstersek iyi olur

    • Merhabalar Sevgili Murat,

      Bence belirtmende bir mahsur yok, sonuçta 1. derece yakının olduğundan zaten onlar da buna kolayca ulaşabilir. Hatta söylememen şüpheli algılanabilir.

      Schengen başvurularında 20 günlük bir seyahat için 2-3 bin euro kadar göstermen yeterli olacaktır. Daha fazlası varsa tabii ki daha iyi olur.

      • Ben vize vermenin kolayı zoru olduğunu çok düşünmüyorum 🙂 Zaten ilk o ülkeden giriş yapman lazım bence Fransa’da sıkıntı olmaz. Uğraşırım dersen Yunanistan ve Macaristan en kolay gözüken ülkeler.

        • Kardeşim çok teşekkür ediyorum belgeleri hemen toplayıp gelecek hafta vize başvurusunda bulunacağım ekstra olarak göstermemi tavsiye ettiğin bi belge var mı ben orda kalacak yer olarak babamın kira sözleşmesini falanda ekleyeceğim vizeyide alır almaz buraya haber veririm 🙂

  21. MERHABA GÖRKEM BEY Bİ KONUDA YARDIMINIZI İSTİYECEGİM AİLE DURUMUM PEK İYİ DEĞİL VE ŞUAN ÖNLİSANS 2 YILLIK ÜNÜVERSİTE OKUYORUM ALTTAN DERSİM OLDUGU İÇİN 3 . YILIM OLACAK BU VE HİÇ YURT DIŞINA GİTMEDİM ALMANYAYA GİTMEK İSTİYORUM BU KONUDA TAVSİYENİZ VE YAPMAM GEREKEN VB GİBİ YARDIMCI OLABİLİRSENİZ SEVİNİRİM SEVGİLERLE.

  22. Ben lise 3 öğrencisiyim en büyük hayalim dünyayı gezmek görmek azda olsa insanları ile vakit geçirmek 18 yaşında değilim yurt dışında bi tanıdık akraba fln yok yalnız veya arkadaşla farketmez yurt dışına çıkma ihtimalim varmı ?yani yaş sıkıntı çıkarırmı ?

    • Merhaba Sevgili Can,

      Teknik olarak 18 yaşından önce ailenin izni olmadan yurtdışına çıkamıyorsun. Fakat bu yaşlar ileride gezeceğin yerleri planlaman ve kendine bir yol haritası yaratman için harika zamanlar. Ben ilk bu yaşlarda düşünmeye başlamıştım…

      Ayrıca lise öğrencileri için yurtdışı gönüllü gençlik kampları oluyor, cüzi ücretlerle 1-2 ay orada kalıp hem gezim hem de bir iş yapıyorsun. Biraz araştır ve ailene bahset eğer olumlu karşılarlarsa böyle bir tecrübeyle de başlayabilirsin, iyi şanslar !

  23. Merhabalar,
    Küçük yaşımdan beri hep gezmek, bir yerlere gitmek farklı insanlar tanımaken büyük ilgi alanım olmuştur. Şuan 17 yaşımdayım ve 18 ime geldiğimde üniversiteye geçmeden önce bir rota izlemek istiyorum. Yeşil pasaportum var, daha önce Çek Cumhuriyetine ( Prag) gittim ve seneye kendi oluşturduğum bir Avrupa rotası izlemek istiyorum 85 günlük bir rota acaba Avrupada ülkeler arası geçiş sorun olur mu ve bu hayalimi gerçekleştirmem için ne yapmam gerekiyor ? Yardımcı olursanız çok ama çok sevinirim..

    Ayrıca Ufkumu daha da açıyorsunuz ? her şey için teşekkürler

  24. Ailemiz sayesinde alcağımız yeşil pasaport mu daha çok iş görür öğrenci pasaportu mu? Bir de ne kadar masraf oluyor yani kyk kredisinden artırıp birkaç part-time la olur mu?

    • Merhaba Sevgili Şenol,

      Öğrenci pasaportunun tek avantajı harç ücreti ödememektir. Yeşil pasaportta zaten standart olarak harç ücreti ödenmediğinden dolayı tabii ki yeşil pasaport çıkarman en güzeli 🙂 Yeşil pasaport çıkarmakla ilgili yazımı okumanı tavsiye ederim, yalnızca cüzdan bedeli ödüyorsun 100 tl civarı…

      https://www.gorkemliyollar.com/yesil-pasaport/

  25. Merhaba. Üniversite 3. Sınıf öğrencisiyim. Ben yazın Hollandaya ablamın yanına seyahate gitmek istiyorum. Fakat bunun için nerden başlamalıyım ne gerekli masraf ne olur hiç bir deneyimim yok. Fakat siz deneyimlerinizle bana yardımcı olursanız minettar kalırım.

      • Teşekkürler istek yapılınca kolay gidiliyormuş fakat hollanda vizesi için Ankaradaki konsolosluğa gitmem gerekiyor sanırım. Almanya konsolosluğu var burda acaba istek yapmak mı daha kolay olur yada Almanyaya vize alıp ordan gitmek mi?

        • Kolay olup olmaması tartışılır 🙂 Schengen vizeleri konsolosluğa direkt başvuru ile alınmıyor, yetkili aracı firmalardan başvuru yapmanız gerekli.

          Bence nereye gidecekseniz oranın vizesini direkt almanız daha iyi, kolayı zoru pek farketmez. Aşağıdaki yazımdan Schengen vizesi hakkında bilgiler alabilirsiniz.

          https://www.gorkemliyollar.com/schengen-vizesi/

  26. iyi günler görkem bey ben lise 3 öğrencisiyim Almanya gitmek istemiyorum avantajım akrabam orda onlarda kalacam nasıl gidebilirim bana biraz bilgi verebilir misiniz

  27. Merhabalar bende öğrenciyim lisede ancak okullar şuan açık banada almanyadan dayım tarafından davetiye geldi bir aylık ve çarşamba günü vizeye gireceğim okulların şuan açık olması vize almamda bir dezavantaj oluşturur mu ? Cevaplarsanız çok senivirim. Şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhabalar Ebru Hanım,

      Eğer okul işleyişinizi bozmayan bir gezi ise sorun olmaz. Fakat okul döneminde birkaç ay Almanya’da kalacağınızı söylerseniz tabii ki olur 🙂

  28. Merhaba Görkem, ben üniversite 2.sınıf öğrencisiyim , arabayla amsterdam’a gitme imkanım var.pasaportumda geçtiğim her ülke benden vize ister ama hepsi ayrı masraf, öğrenci vizesi alarak hepsinden geçme imkanım var yok sengen mi almalıyım ne tavsiye edersin cevaplarasan cok sevinirim..

    • Merhaba Sevgili Ali,

      Öğrenci vizesi zaten Schengen’den ayrı düşünülemez. Eğer turistik olarak Avrupa’da gezecekseniz Schengen vizesine turistik amaçla başvurmalısınız.

      İlk seferde aracınızla yurtdışına çıkmak iyi bir fikir değil. Çünkü ayrıca Bulgar vizesine de başvurmanız gerekecek. Bence uçakla bir schengen ülkesine gidip o bölge içinde bir gezi planlamalısın.

  29. Merhaba ben 10. sınıfa geçtim ve 11. sınıfta ya da 12. sınıfta yurtdışına çıkmak istiyorum. Ancak masrafı ben karşılayamam. Yani benim bir projeye ihtiyacım var. Dil sıkıntı değil. İngilizce biliyor gibiyim ve o zamana kadar geliştiririm. Ancak bu tarz projeler biliyor musunuz lise için? Gerçekten kararlıyım ancak. Cevap verirseniz sevinirim?.

    • Merhaba Sevgili Kevser,

      Aslında projelere Türkiye’de başlaman en iyisi. Okulunda bu işlerle ilgilenen bir koordinatör öğretmenin illa ki vardır. Çeşitli spor ve bilim organizasyonlarında başarılı olanlar yurtdışına da sıkça gidiyor.

      Ama ben sırf gezeceğim diyorsan, gençlik kamplarını öneririm sana. Ailene konudan bahsedip gerekli bütçeyi söyleyebilirsin. Öyle çok bir para da değil, danışmanlık şirketleri var bu konuda senin için birkaç haftalık bir gönüllü çalışma ayarlıyorlar, yaşın için de uygun.

      • Anladım çok teşekkür ediyorum. Benim ağabeyim bu tarz lisede projeler yaparak 6 farklı ülke gezdi lisede. Üniversitede de 3 farklı ülke daha gezdi. Ancak ben ağabeyime bunlarla ilgili sorular soramıyorum. Çünkü biraz ilgisiz alakasız ailesiyle. Benim ağabeyimden bişdiğim şeyler yalnızca o hocalarına bir proje yapmak istediğini söylemiş sonra nasıl oldu bilmiyorum internetten arkadaşlarla görüşmeye başlamışlar. Ve ağabeyim yurtdışına gittiğinde onların evinde kalmış. Bir kaç ay sonra o yabancı çocuklar bizim eve gelip 2 gece kaldılar. Ama ben hocalarıma bunu nasıl söylemeliyim? Neyi dayanak göstermeliyim bilmiyorum. Mesela hocam ben bir proje yapmak istiyorum. Ancak bunları devlet nasıl karşılayacak? Devletle nasıl irtibata geçebilirim? Bununla ilgili detaylı fikirlerinizi söyleyebilir misiniz?

        • Okuldaki rehberlik birimine giderek bu isteğini iletebilirsin, çekinecek bir şey yok. Abin aslında doğru bilgiler vermiş. İllaki okulunda bu işlerle ilgilenenler vardır. Senin devletle irtibata geçmen gerekmez 🙂

      • Bu arada genlik kamplarına başvurdum ancak kabul edilmedim. Ve bu gönüllü sosyal yardım kurumlarının gezileriyle ilgili detaylı bilgi verebilir misiniz?

        • Yaşından ötürü kabul edilmemiş olabilirsin genelde 18-22 yaş aralığını tercih ediyorlar. Zaten bu kamplar gönüllü işleri de içeriyor, bence aracı kurumlarla görüşmeli ailen bu konuda.

  30. Merhaba! Ukraynada üniversite ögrencisiyim , 10 gün İngilterde yaşayan dayımın yanına tatile gitmeyi düşünüyorum. Ama gösterebileceğim herhangi bir banka dökümüm yok aynı şekilde annemin ve babamında , dayım bana sponsor olabilir mi nasıl bir yol izlemeliyim lütfen yardımcı olabilirmisiniz ? Vizeye ukraynadan başvuracağım ve Henğz vizeye başvurmadan strese soktu bu beni (

    • Merhabalar,

      İngiltere vizesi almanız gerekiyor, nereden başvuracağınızın çok önemi yok. Fakat banka hesap dökümü önemli bir kalem. Öğrenci olduğunuz için aileden birinin size sponsor olması sorun olmayacaktır. Fakat 2018 itibariyle en aşağı bi 3-5 bin pound gösterebilmenizi öneririm.

  31. Mrb kolay gelsin a.ö öğrencisiyim öğrenci olarak yurt dışına gidebilir miyim neler yapmam gerekiyor ör ingiltere almanya

  32. Ben 17 yaşındayım kırmızı pasaporta sahıbım meksiko city ye gitmek istiyorum tek başıma nasıl yapabilirim ?

    • Merhaba sevgili Ahmet,

      Öncelikle araştırman ve hayallerin çok hoşuma gitti. Meksika’ya gitmek için biraz para biriktirmelisin, ardından vize alman gerekiyor.

      Vize başvurusu gibi işlemler için 18 yaşını doldurmuş olmalısın yoksa ailen bunu gerçekleştirebilir. Bence o bölgedeki vizesiz ülkeleri de başta görmeyi tercih edebilirsin, Brezilya ve Arjantin gibi. Şimdiden keyifli seyahatler !

  33. Ben lise mezunuyum üniversiteye başlamadan bir ay önce avusturya viyanaya gidip gezmeyi istiyorum orda akrabalarım var ama nasıl bir yol izliyeceğimi bilmiyorum anlatırmısınız rica etsem …teşekkürler

    • Merhabalar Mehmet bey,

      Avrupa’ya gitmek icin schengen vizesi almaniz gerekli. Liseden mezun olup da bir universiteye kaydinizin olmamasi sizi potansiyel bir gocmen olarak gosterebilir onlarin gozunde. Eger yetenin uzerinde bir maddi gucunuz yoksa ve daha once yurtdisina cikmamis ya da schengen vs vide almamissaniz sansinizin cok yuksek oldugunu soyleyemem.

      Schengen icin asagidaki yazimi inceleyebilirsin;

      https://www.gorkemliyollar.com/schengen-vizesi/

  34. Merhabalar, bende 2 yıllık bitirdim açıktan 4 yıllığa tamamlıyorum. Bulgaristan Çifte vatandaşlık var ve yurt dışına Londra Norveç gibi ülkeleri gezmek pahalıya mal olur mu. Çifte vatandaşlık bir avantaj olur mu?

    • Bulgaristan vatandaşlığınız var ise Schengen bölgesine vize almanız gerekmez, serbest dolaşım hakkınız var. İngiltere ve Norveç pahalı ülkeler olsa da sitedeki diğer yazılarla uygun yolla nasıl gezebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Kısaca çifte vatandaşlık büyük bir avantaj.

  35. Merhaba almanya da amcalarim ve kuzenlerim var oraya gitmek istiyorum ne yapabilirim universite ing. Ogretmenligi hazirlik okuyorum.

    • Merhabalar, sanırım gezmekten söz ediyorsun 🙂 Planını programını yapıp vizeye başvurman gerekli. Makalede anlattıklarımdan da anlayabileceğin gibi üniversite öğrencisi olduğun için zorluk yaşama şansın az. Vize için gerekli şartları sağlamalısın sadece.

      Orada okumak ya da geçiş yapmak gibi bir planın varsa da, akrabalarından destek alman gerekli. Oradaki okulların kabul şartları ve program koşullarını en iyi onlar araştırıp öğrenebilir. Türkiye’den kullanacağın aracı firmalar da var ama bu biraz masraflı bir seçenek olur

    • Tabii olabilir 🙂 Şimdilik yabancı dilini geliştirmelisin. Son sınıfta da yurtdışında okumak için gerekli sınavları takip etmen gerekli. Baban eğer oradaysa çok daa kolay olacaktır

  36. Merhabalar yine ben . Benim size ulaşmam mümkün müdür ? Kafamdaki sorular bitmiyor 🙂

      • Peki 🙂 Öncelikle şunu söyleyeyim. Oraya herhangi bir destekle gitmeyecem. Tamamen kendi birikimimle gitmeyi düşünüyorum. O sebepten vize başvuru ücretidir uçak biletidir onlar hariç kenarda 3-5 bin birikimim olacağını zannetmiyorum. Tabi ki bir bütçe olacak ama o kadar değil. İkinci olarak kararlı bir şekilde ne zaman gidip ne zaman döneceğimin belli olduğu bir vize başvurusu yapsam ailemi hesaba katmam daha mantıklı değil mi ? Sonuçta ordan gelecek bir belge işimi daha da kolaylaştırır gibime geliyor. Vize başvurusu yapmadan önce atıyorum 2018in ekim aylarında gitmeyi düşünüyorum ama şimdiden uçak bileti almak istiyorum ki bütçeme daha yararlı olur gibi. Vize başvurusu yapmadan şu kadar önce uçak bileti alamazsın gibi bir olay var mı.Tam anlatamadım sanırım ama anladığınızı umuyorum 🙂 Eğer yoksa şimdiden aldığımda çıkmayacak bir vize için almış olma ihtimalim de var gibi :/ Şimdilik bu kadar sorularım . Aklıma geldikçe sorarım . Teşekkürler şimdiden.

        • Vizeye başvururken uçak bileti almış olmanın faydası olur kanımca fakat oradan belge alman konusunda kafamda soru işaretleri var. Ben olsam katmazdım.

          Evet şimdiden herşeyi planlayabilirsin tam tamanı 🙂

        • Onlar ordan böyle böyle yeğenimizi 10 günlüğüne buraya getirmek istiyoruz diyip başvuru yapsalar nasıl olur peki ?

        • Tabii edebilirsiniz falat benim tavsiyem atıyorum liseyi bitirdikten sonra üniversite için, ya da üniversite bitince yüksek lisans için gitmek. Çünkü zorunlu haller ve kısa süreli programlar dışında yurt dışında devam etmek biraz güç.

  37. Merhabalar. Üniversite 2. sınıf öğrencisiyim. Almanyadaki teyzelerimi ziyarete gitmek istiyorum.Vize pasaport hakkında bilgim sıfır diyebilirim. İnternetten okuduğum kadarıyla vize vermeyebiliyorlarmış.Vermezlerse ne sebepten vermezler ? Ya da başvuru ücreti hariç bir birikmiş göstermemi isterler mi ? Ne yapmamı önerirsin .

    • Merhabalar, öncelikle sitedeki seyahat rehberi konulu yazılardan genel tanımları öğrenebilirsin.

      Almanya’ya vize alman çok zor olmayacaktır öğrenci olduğun için. Fakat benim önerim teyzenleri hiç tesaba katmadan turist olaraktan başvuru yapman. Bazen gideceğin ülkede tanıdık olması oraya göçme potansiyelini doğurduğundan vizede sorun çıkarabiliyorlar.

      Schengen ülkeleri birikmiş bir tutar istiyor maalesef ki ama öyle on binler değil. Orada 1 hafta kalacağım dediysen hesabındaki 3-5 bin tl yeterli olacakktır.

      Vize İçin asağıdaki yazımı inceleyebilirsin. Şimdiden keyifli seyahatler !
      https://www.gorkemliyollar.com/vize-alirken-nelere-dikkat-etmeliyiz/

  38. görkem bey ben üniversite 3 . sınıfım beden eğitimi okuyorum ve yurt dışında ya kendi bölümümle ilgili okumak istiyorum ama en önemlisi çok istedeğim dil eğitimi için gitmek istiyorum. sizce nasıl yani hangi yollarla daha güvenilir daha kolay gidebilirim vede hangi ülke ve şehrine gitmeliyim dil eğitimi için. bunu çok istememin sebebi çok iyi bir kariyer yapmak. bilginiz varsa mutlu olurum. şimdiden teşekkürler

    • Bence gitme sebebinizi iyi secmeniz gerekli, ben sizin yerinizde olsam yuksek lisans konusunu one cikarirdim. Cunku zaten okurken ingilizceniz de istemeden gelisecektir hem de dil egitimine harcadiginiz paralarla, okumus olursunuz.

      Yuksek lisans icin bireysel arastirma ve basvuru gerekli, araci firmalar ya da turkiyedeki programlarla erasmus dusunulebilir. Sizin sececeginiz spor dali ya da ilerlemek istediginiz konuya gore ulke sehir degisebilir. Fakat hem dil hem de akademik anlamda amerika, ingiltere ve kuzey avrupa en iyi secenekler. Fakat fiyat dengesi iyi onemli bu ulkeler biraz pahali.

      Bence oncelikle okulunuzdaki hocalarla gorurup egitimle ilgili yurtdisi seceneklerini degerlendirin 🙂 keyifli gunler ve basarilar !

  39. Görkem bey bende fransaya gitmek istiyorum fakat yaş 24 ben okulu açıktan okuyorum ben nasıl gide bilirim öğrenci olarak orda amcam var ama onun durumu sıkıntılı kısaca beni nasıl gide bilirim öneriniz ne olur

    • Öncelikle benim gibi siz de daha çok gençsiniz kaybedilen birşey yok 🙂 Ben vize başvurularında tanıdıkları işleme katmayı pek önermiyorum. Bu sizi basit bir turistten, potansiyel bir göçmene çeviriyor. Çünkü orada tanıdıklarınız var ve barınıp hayata tutunmanız daha kolay 🙂

      Açıktan da okusanız öğrencilik hakkınız var ise vize de sorun yaşayacağınızı sanmam. Belirli bir miktar nakdi de göstermeniz istenebilir. Öyle yüksek tutarlar değil sadece oradaki atıyorum 1 haftanıza yetebilecek kadar bir para.

      Bunun dışında onlara net gidiş ve dönüş tarihi, net kalacak yer ve belirlenmiş bir seyahat planı sunarsanız vize almamak için bir sebebiniz yok. Bu konuda sitedeki seyahat rehberi konulu bölümdem tüyolar alabilirsiniz. Şimdiden yolunuz açık olsun !

      • Aynı şekilde bende ailemi göstererek İngiltereye gitmeyi düşünüyorum. Öğrenciyim ama İngiltere için vize alma işlemleri daha zor diye duydum. Ne önerirsiniz.

        • Merhaba sevgili Beyza, aileni gostermekten kastin sponsor ve destekci olarak sa tabii ki oyle olmali. Eger ogrenciysen ve gerekli sartlari sagliyorsan almanda bir engel olacagin li sanmam, bu konuda vize alirken dikkat edilmesi gerekenler yazima goz atabilirsin

  40. Yurtdışına çıkmayı çok istiyorum ve yazdığıklarınız beni çok mutlu etti. Bir öğrenci olarak en çok nereyi öneriyorsunuz?

  41. Ben lise 3 e gidiyorum dayim fransada insaat muhendisi bu yaz bende gitmek istiyorum nasil gidebilirim bilgilendirebilir misiniz

    • Öncelikle yurtdışında bir akrabaya sahip olman bence bir şans 🙂 Fransa’ya seyahatte schengen vizesi alman gerekiyor, bununla ilgili olarak ailen ve dayın sana yardımcı olacaklardır.

      Sanırım daha 18 yaşını geçmedin. Bu yüzden tek başına seyahat etmemeni öneririm. Bazı ülkelere girişte bu sorun olabiliyor, fakat kendine ait pasaportun var ise ülkemizden çıkışta bir sorun yaşamazsın, zaten pasaportunu ailenin onayı ile almış olacaksın.

      Gitmeden önce de bolca şehirleri araştırmanı öneririm, Fransa’nın her bölgesinde ilgi çekici noktalar bulabilirsin.

      Tüm bunların dışında, lise öğrencileri için yurtdışı değişim programları da olabiliyor. Okulunda bununla ilgili projeler olma ihtimlı var. Eğer yoksa da yurtdışı kampları senin yaş dönemin için güzel bir alternatif olabilir. Bu söylediklerimi de araştırabilirsin, güzel günler !

  42. Tayfun bey yurtdışına öğrenci programları ile mi gitmeliyiz sizce yoksa kendimiz bir plan yapalım ? vakit bulamamaktan korkuyorum değişim programları ile gidince teşekkürler şimdiden

    • Başta’da söylediğim gibi ben daha çok kendi planladığımız gezilerin taraftarıyım 🙂 Ancak bu demek değilki öğrenci değişimleri ile de gezemeyiz. Bu programlar kültürleri tanımak ve bir an olsun kendinizi oralı gibi hissetmek için harika bir şans ! Ancak şehirleri keşfetmek ve kendinizi adamak için yeterli enerji ve vaktiniz olmayabilir bunları göze almalısınız. Ben öğrenci programlarını akademik gelişim için kullanmanızı öneririm özet olarak 🙂

  43. Detaylı bilgilendirme için teşekkürler. Öğrenci olarak yurt dışına çıkmanın hayali bile güzel.

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.