Görkemli günler! 2019 yazı gelip geçiyorken kapsamlı bir “hostel rehberi” oluşturmak istedim. Böyle bir rehberi yazsa yazsa Görkem yazar 🙂 Dünya çapında 5 kıta ve 50’den fazla ülkede birebir hostelde kalmış ve hostel deneyimi yaşamış 23 yaşındaki bendeniz, sizler için tüm konulara açıklık getireceğim.

Bu yazıda daha çok size temel hostel felsefesinden söz edeceğim. Neden hostel’de kalıyoruz, hostellerde bizi neler bekliyor, nasıl bir düşünce ve amaçla hostellere gitmeliyiz ?

Sao Paulo’da Kaldığım Hostelim / Güney Amerika Gezim, Brezilya

Hostel Ne Demek ?

Öncelikle ne üzerine konuştuğumuzu bi anlayalim. Kısacası bir konaklama seçeneği, ucuz ve eğlenceli ! Ben dil bilimci değilim 🙂 Ama kendime has açıklamama göre bildiğimiz hotel’in İngilizce’de ev sahibi ve konuk ağırlamak anlamlarına gelen “host” kelimesine geçmiş hali.

Yani adından bazı ipuçları veriyor, hostelde daha bir ev ortamı ve sıcaklık söz konusu. Hostellerde bir odayı ya da bir evi birden fazla kişiyle paylaşıyorsunuz hem de tanımadığınız !

Ben daha önce Hostel’i hiç duymadım diyorsanız bu konuyu daha detaylı anlattığım bir yazım var, ayrıca kimlerin hostelde kalabileceğinden de bahsettim bir göz atın.

Hostel Yatakhanelerinden / Bu Hostel Türkiye’de! / Kaş Gezimden

Neden Hostel’de Kalıyoruz ?

“Görkem yurtdışında otel mi kalmadı, neden hostelde kalıyorsun ?” Cevabı çok net ben daha 23 yaşındayım 🙂 Yani sizdenim, gencim…Gittiğim ülkelerde farklı kültürlerden, tüm dünyadan insanlarla tanışmak istiyorum.

Yurtdışına gitmeyi sadece tarihi yapı ve müzeleri görmekten ibaret düşünmemek gerekli. Oradaki insanlar canlı bir kültür kitabı gibi…Siz sadece İspanya’ya gitmişsiniz, Valencia’da bir hostelde kalıyorsunuz ama sohbet ettiğiniz insanlar Amerika’dan, Avustralya’dan, Japonya’dan ! Hem de hepsi bizim gibi, dünyayı gezmek, keşfetmek isteyen insanlar. Bu yüzden hostel…

Kamboçya’da Tanıştığım Takaki İle Tuk-Tuk Kiraladık / Siem Reap

Hostel Deneyimi

Hostel deneyimi denince “yurtdışına gittim” “yabancılarla arkadaş oldum” “sabaha kadar eğlendik” v.s gibi sözler akla geliyor 🙂 Ben daha geniş pencereden ele alacağım.

Bana kalırsa Hostel’de kalma deneyimi müthiş bir kişisel gelişim. Bambaşka bir ülkede, daha önce görmediğiniz insanlarla aynı odada kalabilmek insana inanılmaz bir dünya vizyonu katıyor. İnsanları sevmeyi, onlara bakınca olumsuz ön yargılar duymamayı öğreniyorsunuz…

Girişi böyle yaptım 🙂 Hostel deneyimi deyince size kitap yazsam yine de bitmez anlatacaklarım. Birebir hostel tecrübelerimi, tavsiyelerimi ve bunun size kattıklarını öğrenmek istiyorsanız tüm hostel yazı dizimi okumanızı tavsiye ederim !

Adriyatik Sahillerinde Meyve Keyfi / Trieste, İtalya

Hostel’de Kalmanın Avantajları

Bu yazıda sıradan şeyler yok ! Herkes hostelde kalmanın birkaç avantajını biliyor, benim için en dikkat çekici olan avantajı, kendinizi birkaç günlüğüne olsun oralı gibi hissettirmesi.

Bangkok’a mı gittim?, evet 🙂 Hostelde mi kaldım?, o da evet 🙂 O zaman hayatımın birkaç gününü bir Taylandlı gibi yaşadım. Güne Thai motifleriyle başladım, kendi alışverişimi yaptım, mutfağında kahvaltımı hazırladım ve dahası.

Hostel’de kalmanın avantaj ve dezavantajları için detaylı güzel bir yazı yazdım. Hostelde kalma konusunda kararsiz olanların özellikle okumasını tavsiye ederim, bu linkten ulaşabilirsiniz.

Hostelde Konakladığım Slovenya’dan / Ljubljana

Hostel’de Hangi Olanaklar var ?

Tüyoları yukarıda verdim! Hosteller, sıradan otellerde bulamayacağınız olanaklara da sahip. En basitinden kendi yemeğinizi kendi mutfağınızda yapabilirsiniz, ya da çamaşırlarınızı bile yıkama şansınız var.

Benim en sevdiğim, hele şöyle yazlık bir yerde teraslı bir hostel bulmuşsanız, oranın 40 yıllık yazlıkçısı oluveriyorsunuz 🙂 Hostel olanakları ve aktiviteleri için de bir yazım var, merak edenler detaylı yazımı buradan incelesin. 

Arjantin’de Kaldığım Hostelin Havuzu 🙂 Girmek Biraz Yürek İstiyor

İnsanlarla Tanışabilir miyim ?

Tabii ki tanışabilirsin ! Hatta şehri onlarla beraber de gezebilirsin. Bazen de yorucu bir günün ardından hosteldeki ortak alanda sohbet eder birşeyler içersiniz.

Ancak insanlarla tanışabilmek için biraz girişken olmak gerekiyor, “e Görkem’de bu dünyaya çook girişken gelmedi” 🙂  yani zamanla alıştım ben de…

İsterseniz bu süreci, hostel anılarımı ve hostelde insanlarla nasıl tanışabileceğinizi anlattığım yazıma özel bir vakit ayırın, buradadır.

Hostelde Kaldığım Kazakistan Gezim Sayesinde Nevruzun Keyfini Doyasıya Çıkardım 🙂

Hostel’de Kalmak Güvenli mi ?

Hesapta misafirperver olan bir ülkeyiz 🙂 Ama bu soruları en çok soran da biziz…

Bence biraz bakış açımızı değiştirmek gerekiyor, yani yurtdışında insanlara potansiyel bir suçlu gibi bakmak yerine değişen dil, din ve ırkların aslında tümünde insan olup herkeste kendimizden birşeyler bulabileceğimizi düşünmeliyiz.

Ardından da mantıksal öğelere geçmek lazım. Sonuçta hosteller yasal birer işletme, burada önüne gelen herkes kalmıyor, hatta öteki yazılarımda girdiğim şartlara uyum sağlayamayanlar içeri alınmıyor bile. Kısacası hostellerin güvenli olduğunu söyleyebilirim. Fakat dikkat etmemiz gerekenler de yok değil, hostellerin güvenliği ile ilgili şu yazımı okumanızı öneririm.

Fas’ta Kaldığım Enfes Hostelim / Afrika’da Hostel Tecrübem

Banyo ve Temizlik Sorunu

Türkiye’de bir otelden söz edildiğinde “banyosu içinde mi ?” gibi bir soru hemen sorulur 🙂 Bizler titiz bir toplumun üyesiyiz, bu yüzden de hostel denince en büyük çekincelerden biri banyo ve temizlik oluyor.

Açıkçası beni de kişisel olarak en çok zorlayan konu bu oldu diyebilirim. Ama oldu diyorum 🙂 Çünkü artık biraz alıştım, kendimce basit temizlik kurallarına dikkat ederek herhangi bir sorun yaşamadan konaklamamı gerçekleştirebiliyorum.

Hostellerde doğal olarak tuvalet ve banyo ortak. Ayrıca genel olarak tüm hostel istediğimiz kadar temiz olmayabilir. Bu durumu bertaraf etmenin en iyi yolu, önce temiz bir hostel seçmek ! Ardından da bireysel çözümlerle keyifli bir gezinin tadını çıkarabiliriz. Hostelde temizlik, banyo ve tuvalet kullanımı ile ilgili önerilerim ve bilgilendirmelerim için bu yazıyı dikkatlice okuyun 🙂

Hostel Banyosu Fotoğrafı Koyamadım Buraya Ama Şöyle Bi Tepkim Olsun 🙂 / Almati Sokakları, Kazakistan

Hostelimi Nasıl Bulacağım ?

Hosteller ile ilgili genel konılara değindiğimi düşünüyorum, artık sırada hostelimizi bulmak var, sonrasında da hostel rezervasyonu yapmak. Bu konuda size ilk önerim iyi bir araştırma yapmanız.

Ben bazen saatlerce bir gece kalacağım yeri araştırabiliyorum. Yeri nasıl, temizliği nasıl, fiyatları nasıl v.s birçok parametre oluyor aklımda. Tabii bunları yaparken dikkat ettiğim özel şeyler de var.

Hostel bulurken kendi beklentilerimizi de göz önüne bulundurmalıyız. Yorumlar bazen yanıltıcı olabilir, birisinin önermediği bir hostel diğeri için çok güzel olabilir. Bu yüzden ben kendinize göre hostel bulma rehberi hazırladım 🙂 Kişisel özellik ve beklentilerinize göre hostel bulmak için bu yazıyı kesinlikle okumadan geçmeyin.

Amerika’da da Hostelde Kaldım ! / San Francisco, ABD

Hostel Rezervasyonu Nasıl Yapılmalı ?

Kendimize kalacak bir hostel bulduktan sonra şimdi orada bir rezervasyon oluşturmalıyız. Hostel rezervasyonu yapmak biraz karmaşık olabiliyor. Çünkü oteller gibi değil 🙂 Özel oda, yatakhane, 4 lü oda, 6 lı oda, kadın yatakhanesi v.s bir sürü seçenek var.

Orada yazan seçeneklerin tam olarak ne anlama geldiğini de genelde bilmiyor oluyoruz. Fiyat konusu ve hangi siteden rezervasyon yapılacağı da ayrı bir sorunsal.

Ben genelde rezervasyon için güvenilir birkaç siteyi kullanıyorum, ödeme gibi konularda da güvenli tekniklerim var. Bu yazının konusunu dağıtmamak için, sizlere ayrı bir yazı yazdım;  “Güvenli ve doğru bir hostel rezervasyonu nasıl yapabilirim, hangi siteleri kullanmalıyım” buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye’deki Hostel Tecrübemden / Kaş, Antalya

Türkiye’de Hostel Var mı ?

Hosteller hep yurtdışı için düşünülen bir konaklama seçeneği. Oysa ki Türkiye’de de azımsanmayacak kadar çok hostel var. Bazen Kadıköy sokaklarında tabelasına rastlıyorum 🙂

Hosteller konsept gereği çoğunlukla yabancı misafirlere hitap eder. Fakat bizler için de seçenekler yok değil, hatta bu seçenekler size biranda Türkiye’de Avrupa ortamı yaşatabilir 🙂 Ben de böyle bir tecrübe edindim !

Kaş’ta yani Türkiye’de geçtiğimiz sonbaharda hostelde kaldım 🙂 Açıkçası Türkiye’de bu konseptten emin değildim, tutar mı, güvenli mi ? Ama ilginç sonuçlar çıktı. Türkiye’de hostel deneyimimi anlattığım ve tavsiyeler verdiğim yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

 Kurtarıcı İsa Heykeli ve Harika Hava 🙂 / Rio de Janeiro, Brezilya

Hostel Ortamı ve Önerilerim

Hostel’de kalmak çok farklı bir deneyim. Öncelikle hostel ortamının temel felsefesini anlamanız gerekli. Benim deyimimle “hostel hayatı”. Orası bir otel değil, sadece bir konaklama yeri de. Hosteller birer sosyal ortam, ev, topluluk..aklıma gelebilecek birçok kelime.

Hostellerde kimse kimseye karışmaz 🙂 İlginç bir düzen vardır, herkes arkadaş ve iyi niyetlidir. Orada rahat ve evde gibi tavırlar sergilemelisiniz. Ayrıca insanlara selam vermek ve çoğunluğu rahatsız edecek davranışlardan kaçınmak çok önemli. Bu başlığı internette başka yerde bulabileceğiniz sanmam 🙂 Görkem’in gözünden “hostel hayatı” ve “hostel hayatının kuralları” için bu yazıma göz atın ve gitmeden orayla bütünleşin.

Hostelde Çıkıp Karşılaştığım Harika Singapur Manzarası 🙂 / Güneydoğu Asya Gezim

Hostelde Kaldığım Gezilerim

Aslına bakarsanız neredeyse tüm gezilerimde hostelde kalıyorum 🙂 Burada size ne kadar anlatırsam anlatayım gerçek örneklerin yetini tutamaz. Görkemliyollar’daki gezi notlarımda gittiğim yerlerdeki her anımı anlatıyor ve karşılaştığım herşeyi sizlerle paylaşıyorum. Hostel kaldığım Singapur gezime tanıklık etmek ister misiniz, işte burada !

Upuzuun bir yazı olmuş. Hostelde kalma rehberim burada bitiyor. Hostel’de kalacaklar için hayati önem taşıyan tavsiye ve uyarılarımı okumak için yazının devamını okuyabilirsiniz. Ayrıca varsa sorularınızı yorum bölümünden bekliyorum, yorumları ayrıntılı şekilde yanıtladığımı bilenler bilir 🙂 Hepinize sevgiler !

Yazının Devamı: Hostel’de Kalacaklara Önemli Tavsiyelerim

Şimdi Sorun, Görkem En Geç Birkaç Saate Yanıtlasın !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.